Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECIZIE nr. 249 din 6 februarie 2002  pentru modificarea si completarea Regulamentului de constatare, notificare si sanctionare a abaterilor de la reglementarile emise in sectorul gazelor naturale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECIZIE nr. 249 din 6 februarie 2002 pentru modificarea si completarea Regulamentului de constatare, notificare si sanctionare a abaterilor de la reglementarile emise in sectorul gazelor naturale

EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA DE REGLEMENTARE IN DOMENIUL GAZELOR NATURALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 149 din 28 februarie 2002
Preşedintele Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale,
în temeiul prevederilor <>art. 8 alin. (4) din Ordonanta Guvernului nr. 41/2000 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN), aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 791/2001 ,

emite prezenta decizie.

ART. 1
Regulamentul de constatare, notificare şi sancţionare a abaterilor de la reglementãrile emise în sectorul gazelor naturale, aprobat prin Decizia preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale nr. 54/2001, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 84 din 19 februarie 2001, se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:

1. La articolul 4, litera b) va avea urmãtorul cuprins:
"b) sa constate contravenţiile şi sa aplice sancţiunile corespunzãtoare, potrivit prevederilor <>Ordonanţei Guvernului nr. 60/2000 privind reglementarea activitãţilor din sectorul gazelor naturale, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 463/2001 , şi ale <>Ordonanţei Guvernului nr. 41/2000 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN), aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 791/2001 ;"

2. La articolul 4, litera c) va avea urmãtorul cuprins:
"c) sa dispunã sigilarea şi confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din sãvârşirea contravenţiilor în sectorul gazelor naturale, în condiţiile <>Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor;"

3. Articolul 8 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 8. - (1) Procedura de constatare, notificare şi sancţionare a contravenţiilor din sectorul gazelor naturale este prevãzutã de <>Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 .
(2) Constatarea sãvârşirii contravenţiei şi aplicarea amenzii se fac prin proces-verbal întocmit de agenţii constatatori, conform anexei nr. 2 la prezentul regulament.
(3) Procesul-verbal de constatare a contravenţiei se semneazã pe fiecare pagina de cãtre agentul constatator şi contravenient. În cazul în care contravenientul nu se afla de fata, refuza sau nu poate sa semneze, agentul constatator va face menţiune despre aceste împrejurãri, care trebuie sa fie confirmate de cel puţin un martor. În acest caz procesul-verbal va cuprinde şi datele personale din actul de identitate al martorului şi semnatura acestuia.
(4) Înaintea întocmirii procesului-verbal de constatare a contravenţiei agentul constatator are posibilitatea, în funcţie de complexitatea cauzei, sa completeze o nota de constatare preliminarã."

4. La articolul 10, alineatul (5) va avea urmãtorul cuprins:
"(5) Agenţii constatatori au obligaţia întocmirii raportului de control cu ocazia fiecãrei acţiuni dispuse. În baza acestuia agenţii constatatori vor întocmi trimestrial/semestrial un raport detaliat privind evidenta proceselor-verbale de constatare a contravenţiilor, care va fi depus la Direcţia inspecţii, control, protecţia consumatorilor."

5. Dupã articolul 10 se introduce articolul 10^1 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 10^1. - (1) Plata amenzii contravenţionale se va face în termen de 15 zile calendaristice de la data inmanarii sau comunicãrii procesului-verbal de constatare a contravenţiei.
(2) Contravenientul poate achitã pe loc sau în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal jumãtate din minimul amenzii prevãzute de lege, agentul constatator fãcând menţiune despre aceasta posibilitate în procesul-verbal.
(3) Neachitarea amenzii contravenţionale în termenul prevãzut la alin. (1) sau nedepunerea plângerii în acelaşi termen atrage executarea silitã a contravenientului, fãrã vreo alta formalitate, conform dispoziţiilor legale."

6. Articolul 11 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 11. - (1) Dacã aceeaşi persoana a sãvârşit mai multe contravenţii, sancţiunea se aplica pentru fiecare contravenţie.
(2) Când contravenţiile au fost constatate prin acelaşi proces-verbal, sancţiunile contravenţionale se cumuleazã, fãrã a putea depãşi dublul maximului amenzii prevãzut pentru convenţia cea mai grava.
(3) În cazul în care la sãvârşirea unei contravenţii au participat mai multe persoane, sancţiunea se va aplica pentru fiecare dintre acestea."

7. Articolul 12 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 12. - (1) Impotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei se poate face plângere în termen de 15 zile calendaristice de la data inmanarii sau comunicãrii acestuia.
(2) Plângerea se depune la sediul ANRGN, însoţitã de copia de pe procesul-verbal de constatare a contravenţiei.
(3) Plângerea împreunã cu dosarul cauzei se vor transmite la judecãtoria în a carei circumscripţie a fost sãvârşitã contravenţia, care o va soluţiona în conformitate cu prevederile <>Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 .
(4) Hotãrârea judecãtoreascã prin care s-a soluţionat plângerea poate fi atacatã cu recurs, în termen de 15 zile calendaristice de la data comunicãrii.
(5) Plângerea, precum şi exercitarea cãilor de atac impotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei sunt suspensive de executare."

8. Articolul 14 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 14. - (1) Contravenţiile sunt cele prevãzute şi sancţionate de <>Ordonanta Guvernului nr. 60/2000 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 463/2001 , şi de <>Ordonanta Guvernului nr. 41/2000 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 791/2001 .
(2) Prin legi speciale se pot stabili şi alte sancţiuni contravenţionale."

9. La articolul 15 se introduce alin. (2^1) cu urmãtorul cuprins:
"(2^1) Sumele provenite din amenzi se fac venit la bugetul de stat în cota de 75%, diferenţa revenind ANRGN."

10. Articolul 16 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 16. - Sancţiunile prevãzute de prezentul regulament se aplica:
a) persoanei fizice/juridice care incalca dispoziţiile <>Ordonanţei Guvernului nr. 60/2000 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 463/2001 , şi ale <>Ordonanţei Guvernului nr. 41/2000 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 791/2001 ;
b) persoanei juridice, titulara de autorizaţie/licenta, conform prevederilor Regulamentului pentru acordarea autorizaţiilor şi licenţelor în sectorul gazelor naturale, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 784/2000 , care nu respecta obligaţiile sale legale, conditionarile, restricţiile, limitarile, interdicţiile ori sarcinile prevãzute în condiţiile de valabilitate ale autorizaţiei/licenţei;
c) persoanei fizice/juridice care incalca dispoziţiile <>Ordinului ministrului industriei şi resurselor nr. 15/2001 privind aprobarea Regulamentului pentru autorizarea şi verificarea personalului care desfãşoarã activitãţi de proiectare, execuţie şi exploatare în sectorul gazelor naturale şi a Regulamentului pentru autorizarea şi verificarea agenţilor economici care desfãşoarã activitãţi de proiectare şi execuţie în sectorul gazelor naturale."

11. La articolul 17, alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 17. - (1) Punerea în executare a sancţiunii amenzii contravenţionale se va face în conformitate cu prevederile <>Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 ."

12. Articolul 18 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 18. - Aplicarea sancţiunii amenzii contravenţionale şi executarea acesteia se prescriu în conformitate cu prevederile <>Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 ."

13. Dupã articolul 19 se introduce articolul 19^1 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 19^1. - Cauzele care inlatura caracterul contraventional al faptei sunt prevãzute de <>Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 ."

14. Articolul 20 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 20. - Agentul constatator, împuternicit sa aplice sancţiunea contravenţionalã, dispune şi confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contravenţii, în conformitate cu prevederile <>Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 ."

15. Anexa nr. 1 "Împuternicire" va avea urmãtorul cuprins:

"ANEXA Nr. 1
------------
la regulament
-------------

ÎMPUTERNICIRE

Doamna/Domnul ......................................., având funcţia de ............................................, în conformitate cu prevederile <>art. 87 alin. (5) din Ordonanta Guvernului nr. 60/2000 privind reglementarea activitãţilor din sectorul gazelor naturale, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 463/2001 , şi ale Regulamentului de constatare, notificare şi sancţionare a abaterilor de la reglementãrile emise în sectorul gazelor naturale, aprobat prin Decizia preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale nr. 54/2001, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, este imputernicita/împuternicit:
1. sa efectueze, în vederea verificãrii modului de respectare a reglementãrilor emise de ANRGN, controale şi inspecţii periodice la agenţii economici din sectorul gazelor naturale, precum şi la consumatorii de gaze naturale şi/sau lichefiate;
2. sa constate şi sa sanctioneze contravenţiile prevãzute de <>Ordonanta Guvernului nr. 60/2000 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 463/2001 , şi la <>art. 14 din Ordonanta Guvernului nr. 41/2000 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 791/2001 ;
3. sa ia mãsuri de sigilare şi confiscare a bunurilor destinate, folosite sau rezultate din sãvârşirea contravenţiilor din sectorul gazelor naturale.
Împuternicirea este valabilã pentru o perioada de ..............


Data eliberãrii Preşedinte,
.................. ............ "


16. Anexa nr. 2 "Procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei" va avea urmãtorul cuprins:

"ANEXA Nr. 2
-------------
la regulament
-------------

PROCES - VERBAL Nr. ....
de constatare şi sancţionare a contravenţiilor
încheiat în ziua .... luna ... anul ...,
în localitatea ......, judeţul ........

Subsemnatul ................................., agent constatator, împuternicit de Autoritatea Nationala de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale - ANRGN, cu sediul în Bucureşti, str. ..................... nr. ........., sectorul .............., având legitimatia nr. ............, eliberata de ANRGN, cu ocazia controlului efectuat la .................., localitatea ............................., str. ........................ nr. .............., judeţul ..........................., am constatat urmãtoarele:
La data de ........................, ora ............., localitatea .............., str. ............. nr. ........., judeţul ............., a/au fost sãvârşitã/sãvârşite urmãtoarea/urmãtoarele contravenţie/contravenţii: ............................................, care a/au provocat urmãtoarele pagube: .................................
Cele menţionate constituie contravenţie/contravenţii prevãzutã/prevãzute de ................................................, sãvârşitã/sãvârşite de persoana fizica/juridicã ........................, cu domiciliul/sediul în localitatea ..................................., str. ........................ nr. .........., bl. ..........., sc. ........., ap. ........., judeţul/sectorul ........................., identificata cu buletinul/cartea de identitate seria .......... nr. .........., CNP ................................, eliberat/eliberata de ....... la data de .................., ocupaţia şi locul de munca ............................/înregistratã la Oficiul registrului comerţului cu nr. ........., cod fiscal .........., reprezentatã de .........., cu domiciliul în .........................................., identificat/identificata cu buletinul/cartea de identitate seria ........ nr. .........., CNP ............................., eliberat/eliberata de ....................... la data de ....................... .
Cele constatate se sancţioneazã conform prevederilor <>Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, astfel:
....................................................................
....................................................................
....................................................................
....................................................................
De asemenea, se dispune confiscarea urmãtoarelor bunuri destinate, folosite sau rezultate din contravenţie/contravenţii (caracteristici ale acestora, mãsuri de conservare sau valorificare, precum şi date de identificare a proprietarului):
....................................................................
....................................................................
....................................................................
....................................................................
Contravaloarea amenzii va fi virata în contul nr. .........., deschis la Trezoreria ........................, şi repartizata conform prevederilor din Regulamentul de constatare, notificare şi sancţionare a abaterilor de la reglementãrile emise în sectorul gazelor naturale, aprobat prin Decizia preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale nr. 54/2001, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
Contravenientul (nu) se angajeazã sa plãteascã pe loc sau în termen de 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal jumãtate din minimul amenzii prevãzut de lege, respectiv suma de ......./(cifre şi litere)/...................... lei, conform <>Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 .
Neplata amenzii în termen de 15 zile calendaristice de la data luãrii la cunostinta a procesului-verbal atrage executarea silitã conform <>Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 .
Conform <>Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 , în cazul în care contravenientul nu se afla de fata, refuza sau nu poate sa semneze, agentul constatator va face menţiune despre aceste împrejurãri, care vor fi confirmate şi semnate de un martor, identificat cu datele din buletinul/cartea de identitate: .........................................
Alte menţiuni:
1. Obiecţii ale contravenientului, conform <>Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 , privind cele consemnate în prezentul proces-verbal: ..........
....................................................................
....................................................................
....................................................................
2. Cai de atac din partea contravenientului: plângere în termen de 15 zile calendaristice de la data inmanarii sau comunicãrii prezentului proces-verbal, însoţitã de copia de pe acesta, depuse la organul din care face parte agentul constatator, obligat sa o primeascã şi sa inmaneze depunatorului o dovada în acest sens.
Prezentul proces-verbal a fost încheiat în .............. exemplare, semnat pe fiecare pagina, iar un exemplar va fi înmânat contravenientului împreunã cu înştiinţarea de plata.

Agent constatator, Contravenient, Martor,

Numele şi prenumele ......................
Datele de identificare .......................
Am primit un exemplar.

Semnãturi ....................

Ştampila ................... Ştampila .................


NOTA:
Spaţiile rãmase necompletate vor fi anulate de cãtre agentul constatator."

17. Anexa nr. 4 "Comunicare cãtre administraţia financiarã" va avea urmãtorul cuprins:

"ANEXA Nr. 4
------------
la regulament
-------------

COMUNICARE
cãtre Administraţia financiarã a ..............

Adresa ..............

Va transmitem alãturat Procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei nr. ............... din data de ..............., prin care ......./(numele şi prenumele/denumirea persoanei fizice/juridice)/..........................., domiciliat/cu sediul în ..............................., str. ............................... nr. ......., bl. ......, sc. ....., et. ......, ap. ....., sectorul/judeţul .........................., a fost sancţionat contraventional, amenda fiind în cuantum de ......./(cifre şi litere)/..................... lei.
În conformitate cu prevederile <>Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor va solicitam sa procedati la punerea acestuia în executare.


Preşedintele ANRGN,
.........................


Serviciul legislaţie, contencios
...................................."


ART. 2
Regulamentul de constatare, notificare şi sancţionare a abaterilor de la reglementãrile emise în sectorul gazelor naturale, aprobat prin Decizia preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale nr. 54/2001, cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta decizie, va fi republicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o noua numerotare.

Preşedintele Autoritãţii Naţionale de
Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale,
Gheorghe Radu

--------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016