Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECIZIE nr. 228 din 9 martie 2010  referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 4 alin. (4) din Legea recunostintei fata de eroii-martiri si luptatorii care au contribuit la victoria Revolutiei romane din decembrie 1989, precum si fata de persoanele care si-au jertfit viata sau au avut de suferit in urma revoltei muncitoresti anticomuniste de la Brasov din noiembrie 1987 nr. 341/2004    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECIZIE nr. 228 din 9 martie 2010 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 4 alin. (4) din Legea recunostintei fata de eroii-martiri si luptatorii care au contribuit la victoria Revolutiei romane din decembrie 1989, precum si fata de persoanele care si-au jertfit viata sau au avut de suferit in urma revoltei muncitoresti anticomuniste de la Brasov din noiembrie 1987 nr. 341/2004

EMITENT: CURTEA CONSTITUTIONALA
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 233 din 13 aprilie 2010
DECIZIE nr. 228 din 9 martie 2010
referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor <>art. 4 alin. (4) din Legea recunoştinţei faţã de eroii-martiri şi luptãtorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, precum şi faţã de persoanele care şi-au jertfit viaţa sau au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987 <>nr. 341/2004
EMITENT: CURTEA CONSTITUŢIONALÃ
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 233 din 13 aprilie 2010

Ioan Vida - preşedinte
Nicolae Cochinescu - judecãtor
Aspazia Cojocaru - judecãtor
Acsinte Gaspar - judecãtor
Petre Lãzãroiu - judecãtor
Ion Predescu - judecãtor
Puskas Valentin Zoltan - judecãtor
Tudorel Toader - judecãtor
Augustin Zegrean - judecãtor
Simona Ricu - procuror
Claudia-Margareta Krupenschi - magistrat-asistent

Pe rol se aflã soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 4 alin. (4) din Legea recunoştinţei faţã de eroii-martiri şi luptãtorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, precum şi faţã de persoanele care şi-au jertfit viaţa sau au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987 <>nr. 341/2004 , excepţie ridicatã de Martin Dascãl în Dosarul nr. 358/102/2009 (nr. în format vechi 855/2009) al Tribunalului Mureş - Secţia civilã.
La apelul nominal se constatã lipsa pãrţilor, faţã de care procedura de citare este legal îndeplinitã.
Cauza fiind în stare de judecatã, preşedintele Curţii acordã cuvântul reprezentantului Ministerului Public, care pune concluzii de respingere a excepţiei, astfel cum s-a mai pronunţat Curtea Constituţionalã în jurisprudenţa sa.

CURTEA,

având în vedere actele şi lucrãrile dosarului, reţine urmãtoarele:
Prin Încheierea din 19 mai 2009, pronunţatã în Dosarul nr. 358/102/2009 (nr. în format vechi 855/2009), Tribunalul Mureş - Secţia civilã a sesizat Curtea Constituţionalã cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 4 alin. (4) din Legea recunoştinţei faţã de eroii-martiri şi luptãtorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, precum şi faţã de persoanele care şi-au jertfit viaţa sau au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987 <>nr. 341/2004 .
Excepţia de neconstituţionalitate a fost ridicatã de Martin Dascãl într-un litigiu de muncã având ca obiect calculul drepturilor salariale.
În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate se susţine cã dispoziţiile legale criticate sunt discriminatorii, deoarece condiţioneazã acordarea beneficiilor legii de nivelul salariului mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurãrilor sociale.
Tribunalul Mureş - Secţia civilã apreciazã cã excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiatã, având în vedere cã scopul <>Legii nr. 341/2004 este recompensarea luptãtorilor revoluţionari, şi nu instituirea unor mãsuri de protecţie socialã a unor categorii sociale defavorizate.
Potrivit dispoziţiilor <>art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992 , încheierea de sesizare a fost comunicatã preşedinţilor celor douã Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi formula punctele de vedere cu privire la excepţia de neconstituţionalitate ridicatã.
Guvernul, în punctul sãu de vedere, apreciazã cã excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiatã, deoarece la stabilirea indemnizaţiei cu caracter reparatoriu legiuitorul este singurul competent sã stabileascã criteriile şi condiţiile de acordare a acesteia, cu respectarea principiilor constituţionale. Tratamentul diferenţiat al regimului indemnizaţiei reparatorii corespunzãtoare fiecãrei categorii de persoane determinate de lege se justificã în mod obiectiv prin cuantumul venitului persoanei în cauzã, fãrã ca prin aceasta sã se aducã atingere principiului egalitãţii în drepturi. Totodatã, se apreciazã cã în cauzã este vorba, în realitate, de o problemã de aplicare a textului de lege criticat, asupra cãruia, de altfel, Curtea Constituţionalã s-a mai pronunţat prin <>deciziile nr. 1.087/2008 şi nr. 350/2009.
Avocatul Poporului, în punctul sãu de vedere, considerã cã dispoziţiile <>art. 4 alin. (4) din Legea nr. 341/2004 , modificatã şi completatã, sunt constituţionale. Nu se poate reţine încãlcarea principiului egalitãţii în drepturi, întrucât textul legal criticat se aplicã tuturor persoanelor vizate de ipoteza normei juridice, fãrã a institui privilegii sau discriminãri pe considerente arbitrare în cadrul aceleiaşi categorii de persoane.
Preşedinţii celor douã Camere ale Parlamentului nu au comunicat punctele lor de vedere cu privire la excepţia de neconstituţionalitate.

CURTEA,

examinând încheierea de sesizare, punctele de vedere ale Guvernului şi Avocatului Poporului, raportul întocmit de judecãtorul-raportor, concluziile procurorului, dispoziţiile legale criticate, raportate la prevederile Constituţiei, precum şi <>Legea nr. 47/1992 , reţine urmãtoarele:
Curtea Constituţionalã a fost legal sesizatã şi este competentã, potrivit dispoziţiilor art. 146 lit. d) din Constituţie, precum şi ale art. 1 alin. (2), ale <>art. 2, 3, 10 şi 29 din Legea nr. 47/1992 , sã soluţioneze excepţia de neconstituţionalitate.
Obiectul excepţiei de neconstituţionalitate îl constituie dispoziţiile art. 4 alin. (4) din Legea recunoştinţei faţã de eroii-martiri şi luptãtorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, precum şi faţã de persoanele care şi-au jertfit viaţa sau au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987 <>nr. 341/2004 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 654 din 20 iulie 2004, astfel cum au fost modificate şi completate prin <>art. I pct. 1 din Legea nr. 347/2006 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 650 din 27 iulie 2006, şi prin <>art. I pct. 1 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 6/2008 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 123 din 15 februarie 2008. Textul de lege criticat prevede urmãtoarele:
- Art. 4 alin. (4): "De o indemnizaţie lunarã reparatorie, calculatã prin aplicarea coeficientului de 1,10 la salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurãrilor sociale de stat şi aprobat prin legea bugetului asigurãrilor sociale de stat, aferent anului pentru care se face plata, beneficiazã şi persoanele care au obţinut titlurile prevãzute la art. 3 alin. (1) lit. b) pct. 3, numai dacã au un venit mai mic decât salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurãrilor sociale de stat şi aprobat prin legea bugetului asigurãrilor sociale de stat. De aceleaşi drepturi şi în aceleaşi condiţii beneficiazã copiii eroilor-martiri, indiferent de vârstã, dacã nu sunt încadraţi în nicio formã de învãţãmânt ori nu realizeazã venituri din motive neimputabile lor."
În opinia autorului excepţiei, textul de lege menţionat contravine dispoziţiilor art. 4 şi ale art. 16 din Constituţie, invocate sub aspectul interzicerii discriminãrii pe criterii de avere.
Analizând excepţia de neconstituţionalitate, Curtea Constituţionalã reţine cã s-a mai pronunţat asupra textului de lege criticat, de pildã prin <>Decizia nr. 1.087 din 14 octombrie 2008 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 786 din 25 noiembrie 2008, şi <>Decizia nr. 350 din 17 martie 2009 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 235 din 9 aprilie 2009.
Cu acele prilejuri, Curtea a respins excepţia şi a reţinut cã dispoziţiile art. 4 alin. (4) din Legea recunoştinţei faţã de eroii-martiri şi luptãtorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, precum şi faţã de persoanele care şi-au jertfit viaţa sau au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987 <>nr. 341/2004 nu contravin principiului egalitãţii şi al nediscriminãrii, deoarece, prin acestea, a fost reglementat modul de calcul al indemnizaţiei lunare reparatorii pentru persoanele care au obţinut titlul de Luptãtor Remarcat prin Fapte Deosebite. Or, fiind vorba despre indemnizaţii cu caracter reparatoriu, legiuitorul, în temeiul art. 61 alin. (1) din Legea fundamentalã, are deplina competenţã de a stabili condiţiile şi criteriile de acordare a acestora, având în vedere cã persoanele care au un venit mai mic decât salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurãrilor sociale de stat şi aprobat prin legea bugetului asigurãrilor sociale de stat sunt într-o situaţie juridicã diferitã faţã de cele care au un venit mai mare decât acest plafon.
Întrucât, faţã de cele examinate de Curtea Constituţionalã, nu au intervenit elemente noi, de naturã sã determine schimbarea jurisprudenţei la care s-a fãcut referire, cele statuate prin deciziile menţionate îşi pãstreazã valabilitatea şi în prezenta cauzã.

Pentru considerentele expuse mai sus, în temeiul art. 146 lit. d) şi al art. 147 alin. (4) din Constituţie, precum şi al art. 1-3, al art. 11 alin. (1) lit. A.d) şi al <>art. 29 din Legea nr. 47/1992 ,

CURTEA CONSTITUŢIONALÃ

În numele legii

DECIDE:

Respinge excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor <>art. 4 alin. (4) din Legea recunoştinţei faţã de eroii-martiri şi luptãtorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, precum şi faţã de persoanele care şi-au jertfit viaţa sau au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987 <>nr. 341/2004 , excepţie ridicatã de Martin Dascãl în Dosarul nr. 358/102/2009 (nr. în format vechi 855/2009) al Tribunalului Mureş - Secţia civilã.
Definitivã şi general obligatorie.
Pronunţatã în şedinţa publicã din data de 9 martie 2010.

PREŞEDINTELE CURŢII CONSTITUŢIONALE,
prof. univ. dr. IOAN VIDA

Magistrat-asistent,
Claudia-Margareta Krupenschi

-------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016