Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECIZIE nr. 197 din 23 noiembrie 1999  referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor   art. 7 alin. 1 lit. e) din Legea nr. 32/1991 privind impozitul pe salarii, republicata    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECIZIE nr. 197 din 23 noiembrie 1999 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 7 alin. 1 lit. e) din Legea nr. 32/1991 privind impozitul pe salarii, republicata

EMITENT: CURTEA CONSTITUTIONALA
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 640 din 29 decembrie 1999
Ioan Muraru - preşedinte
Costica Bulai - judecãtor
Constantin Doldur - judecãtor
Kozsokar Gabor - judecãtor
Lucian Stangu - judecãtor
Florin Bucur Vasilescu - judecãtor
Romul Petru Vonica - judecãtor
Paula C. Pantea - procuror
Doina Suliman - magistrat-asistent

Pe rol se afla soluţionarea exceptiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor <>art. 7 alin. 1 lit. e) din Legea nr. 32/1991 privind impozitul pe salarii, republicatã, ridicatã de Adrian Oancea în Dosarul nr. 1.809/1999 al Judecãtoriei Buzau.
La apelul nominal lipsesc pãrţile, Adrian Oancea şi Societatea Comercialã "Foraj Sonde" - S.A. Berca - Buzau, fata de care procedura de citare este legal îndeplinitã.
Cauza fiind în stare de judecata, reprezentantul Ministerului Public solicita respingerea exceptiei, considerând ca dispoziţiile legale criticate nu incalca prevederile constituţionale ale art. 94 lit. a), potrivit cãrora Preşedintele României conferã decoraţii şi titluri de onoare.

CURTEA,
având în vedere actele şi lucrãrile dosarului, retine urmãtoarele:
Prin Încheierea din 20 aprilie 1999, pronunţatã în Dosarul nr. 1.809/1999, Judecãtoria Buzau a sesizat Curtea Constituţionalã cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor <>art. 7 alin. 1 lit. e) din Legea nr. 32/1991 privind impozitul pe salarii, republicatã, excepţie ridicatã de Adrian Oancea într-o cauza civilã ce are ca obiect contestaţia formulatã impotriva deciziei de imputare emise de Societatea Comercialã "Foraj Sonde" - S.A. Berca - Buzau, pentru plata unei sume reprezentând impozit pe salariu plus majorãri pentru nevirarea în termen a acestuia la buget.
În motivarea exceptiei se susţine ca deţinãtorii titlului de "Luptãtor pentru Victoria Revoluţiei Romane din Decembrie 1989" sunt scutiţi de plata impozitului pe salarii, astfel ca <>art. 7 alin. 1 lit. e) din Legea nr. 32/1991 , republicatã, care conditioneaza scutirea de plata impozitului pe salarii de conferirea titlului prin brevet, este neconstitutional în raport cu prevederile constituţionale ale art. 94 lit. a), potrivit cãrora Preşedintele României "conferã decoraţii şi titluri de onoare".
Exprimandu-şi opinia, instanta de judecata apreciazã ca excepţia de neconstituţionalitate ridicatã este nefondata, întrucât textul <>art. 7 alin. 1 lit. e) din Legea nr. 32/1991 , republicatã, este în concordanta cu prevederile art. 94 lit. a) din Constituţie. Dupã cum rezulta chiar din definitia data în <>Legea nr. 42/1990 pentru cinstirea eroilor-martiri şi acordarea unor drepturi urmaşilor acestora, rãniţilor, precum şi luptãtorilor pentru victoria Revoluţiei din decembrie 1989, titlul de "Luptãtor pentru Victoria Revoluţiei Romane din Decembrie 1989" reprezintã un titlu de onoare, în înţelesul prevederilor art. 94 lit. a) din Constituţie, fiind conferit de cãtre Preşedintele României, la propunerea Comisiei pentru cinstirea şi sprijinirea eroilor Revoluţiei din decembrie 1989, iar conferirea lui se atesta prin brevet.
Potrivit dispoziţiilor <>art. 24 alin. (1) din Legea nr. 47/1992 , republicatã, încheierea de sesizare a fost comunicatã preşedinţilor celor doua Camere ale Parlamentului şi Guvernului, pentru a-şi exprima punctele de vedere asupra exceptiei de neconstituţionalitate ridicate.
În punctul de vedere comunicat de Guvern se apreciazã ca excepţia ridicatã este nefondata, deoarece, potrivit prevederilor <>art. 2 din Legea nr. 42/1990 , republicatã, titlul de "Luptãtor pentru Victoria Revoluţiei Romane din Decembrie 1989" s-a instituit în semn de preţuire şi de recunoştinţã pentru cei care au fost rãniţi în luptele pentru victoria Revoluţiei. Prin urmare, acesta reprezintã un titlu de onoare, care poate fi conferit doar în condiţiile prevãzute la art. 94 lit. a) din Constituţie, iar atestarea conferirii unui asemenea titlu se poate face doar prin brevet, condiţie expres prevãzutã şi la <>art. 5 alin. 1 şi 2 din Legea nr. 42/1990 , republicatã.
Preşedinţii celor doua Camere ale Parlamentului nu au comunicat punctele lor de vedere.

CURTEA,
examinând încheierea de sesizare, punctele de vedere ale preşedintelui Camerei Deputaţilor şi Guvernului, raportul întocmit de judecãtorul-raportor, concluziile procurorului, dispoziţiile legale criticate, raportate la prevederile Constituţiei, precum şi dispoziţiile <>Legii nr. 47/1992 , retine urmãtoarele:
În temeiul art. 144 lit. c) din Constituţie şi al <>art. 23 din Legea nr. 47/1992 , republicatã, Curtea Constituţionalã a fost legal sesizatã şi este competenta sa soluţioneze excepţia de neconstituţionalitate ridicatã.
Obiectul exceptiei îl constituie dispoziţiile <>art. 7 alin. 1 lit. e) din Legea nr. 32/1991 privind impozitul pe salarii, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 185 din 12 august 1996, conform cãrora "Sunt scutite de plata impozitului prevãzut de prezenta lege urmãtoarele categorii de persoane: [...]
e) urmaşii eroilor-martiri ai Revoluţiei, precum şi deţinãtorii titlului de «Luptãtor pentru Victoria Revoluţiei Romane din Decembrie 1989», conferit prin brevet, pentru veniturile realizate, în cadrul funcţiei de baza".
Autorul exceptiei considera ca aceste dispoziţii legale sunt neconstituţionale datoritã conditionarii scutirii de plata impozitului pe salarii de conferirea prin brevet a titlului de "Luptãtor pentru Victoria Revoluţiei Romane din Decembrie 1989". Acesta susţine ca prin brevet se atesta decoratiile şi titlurile de onoare conferite de cãtre Preşedintele României. Titlul de "Luptãtor pentru Victoria Revoluţiei Romane din Decembrie 1989" se acorda printr-un certificat de atestare a acestei calitãţi, pe baza constatãrilor comisiei speciale instituite prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 566 din 15 iulie 1996 pentru aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Comisiei pentru cinstirea şi sprijinirea eroilor Revoluţiei din decembrie 1989. Condiţionarea scutirii de plata impozitului de atestarea prin brevet a titlului se apreciazã ca incalca prevederile art. 94 lit. a) din Constituţie, care prevede ca Preşedintele României "conferã decoraţii şi titluri de onoare".
<>Legea nr. 42/1990 pentru cinstirea eroilor-martiri şi acordarea unor drepturi urmaşilor acestora, rãniţilor, precum şi luptãtorilor pentru victoria Revoluţiei din decembrie 1989, completatã prin <>Legea nr. 30/1996 şi republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 198 din 23 august 1996, prevede la art. 2 alin. 1 ca: "În semn de preţuire şi recunoştinţã pentru cei care au fost rãniţi în luptele pentru victoria Revoluţiei din decembrie 1989 se instituie titlul de «Luptãtor pentru Victoria Revoluţiei Romane din Decembrie 1989»."
Rezulta din acest text de lege ca prin el s-a instituit un titlu de onoare a cãrui conferire intra în atribuţiile Preşedintelui României, prevãzute la art. 94 lit. a) din Constituţie. De altfel, aceasta precizare se face în mod expres în <>art. 5 alin. (1) din Legea nr. 42/1990 , republicatã, în sensul ca "Titlurile prevãzute la art. 1, 2 şi 3, precum şi medaliile prevãzute pentru fiecare titlu se conferã de cãtre Preşedintele României, la propunerea comisiei prevãzute la art. 2 alin. 4; competenta comisiei, precum şi criteriile de atribuire a titlurilor sunt prevãzute în anexele nr. 1 şi 2 care fac parte integrantã din prezenta lege".
Comisia specialã constituitã potrivit <>Hotãrârii Guvernului nr. 566 din 15 iulie 1996 examineazã doar îndeplinirea criteriilor şi face propuneri pentru conferirea titlului. Titlul produce însã efecte juridice numai dupã ce a fost conferit de cãtre Preşedintele României şi s-a atestat prin brevet. Acest fapt rezulta şi din prevederile alin. 2 al <>art. 5 din Legea nr. 42/1990 , republicatã, potrivit cãrora "Titlurile care nu au fost conferite în condiţiile alin. 1 sau al cãror beneficiar nu a avut merite deosebite sunt nule".
Ca urmare, dispoziţiile <>art. 7 alin. 1 lit. e) din Legea nr. 32/1991 , republicatã, concretizeazã prerogativa constituţionalã a Preşedintelui României, prin impunerea unei dovezi legale şi certe a împrejurãrii ce are ca efect scutirea de plata impozitului.
Aceste dispoziţii legale au mai fost supuse controlului de constitutionalitate, în care sens Curtea a pronunţat Decizia nr. 112 din 13 iulie 1999, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 506 din 19 octombrie 1999.
Deoarece nu au intervenit elemente noi care sa justifice reconsiderarea jurisprudenţei Curţii în acest domeniu, urmeazã ca excepţia de neconstituţionalitate sa fie respinsã.

Fata de cele de mai sus, în temeiul art. 144 lit. c) şi al art. 145 alin. (2) din Constituţie, precum şi al art. 1-3, al art. 13 alin. (1) lit. A. c), al art. 23 şi al <>art. 25 alin. (1) din Legea nr. 47/1992 , republicatã,

CURTEA
În numele legii
DECIDE:

Respinge excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor <>art. 7 alin. 1 lit. e) din Legea nr. 32/1991 privind impozitul pe salarii, republicatã, ridicatã de Adrian Oancea în Dosarul nr. 1.809/1999 al Judecãtoriei Buzau.
Definitiva şi obligatorie.
Pronunţatã în şedinţa publica din data de 23 noiembrie 1999.

PREŞEDINTE,
prof. univ. dr. Ioan Muraru

Magistrat-asistent,
Doina Suliman

-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016