Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECIZIE nr. 194 din 6 martie 2012  referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 48 alin. (3) din Legea energiei electrice nr. 13/2007    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECIZIE nr. 194 din 6 martie 2012 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 48 alin. (3) din Legea energiei electrice nr. 13/2007

EMITENT: CURTEA CONSTITUTIONALA
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 332 din 16 mai 2012
    Augustin Zegrean - preşedinte
    Aspazia Cojocaru - judecãtor
    Acsinte Gaspar - judecãtor
    Petre Lãzãroiu - judecãtor
    Mircea Ştefan Minea - judecãtor
    Ion Predescu - judecãtor
    Puskas Valentin Zoltan - judecãtor
    Tudorel Toader - judecãtor
    Ioniţa Cochinţu - magistrat-asistent

    Cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror Simona Ricu.

    Pe rol se aflã soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 48 alin. (3) din Legea energiei electrice nr. 13/2007, excepţie ridicatã de Alexandru Ciocoiaş în Dosarul nr. 18.148/215/2010 al Judecãtoriei Craiova - Secţia civilã şi care formeazã obiectul Dosarului Curţii Constituţionale nr. 409D/2011.
    La apelul nominal se constatã lipsa pãrţilor, faţã de care procedura de citare a fost legal îndeplinitã.
    Cauza fiind în stare de judecatã, preşedintele acordã cuvântul reprezentantului Ministerului Public, care pune concluzii de respingere a excepţiei de neconstituţionalitate ca neîntemeiatã, arãtând cã textul de lege criticat nu creeazã discriminare, ci se aplicã tuturor consumatorilor aflaţi în aceeaşi situaţie juridicã. De asemenea, nu este încãlcat nici dreptul de proprietate, întrucât fiecare consumator are obligaţia de a efectua plãţile pentru energia electricã şi serviciile de care beneficiazã. Pe de altã parte, întreaga legislaţie transpune Directiva 2003/54/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 26 iunie 2003 privind normele comune pentru piaţa internã de energie electricã şi de abrogare a Directivei 96/92/CE .

                                    CURTEA,
având în vedere actele şi lucrãrile dosarului, constatã urmãtoarele:
    Prin Încheierea din 11 februarie 2011, pronunţatã în Dosarul nr. 18.148/215/2010, Judecãtoria Craiova - Secţia civilã a sesizat Curtea Constituţionalã cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 48 alin. (3) din Legea energiei electrice nr. 13/2007, excepţie ridicatã de Alexandru Ciocoiaş într-o cauzã având ca obiect o obligaţie de a face, respectiv o cerere de obligare a reconectãrii la reţeaua de distribuţie a energiei electrice a unui imobil.
    În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate autorul acesteia susţine cã prevederile criticate sunt neconstituţionale, deoarece creeazã situaţii discriminatorii, în sensul cã acestea prevãd cã sunt interzise consumul şi furnizarea de energie electricã fãrã încheierea contractului de furnizare, cu excepţia situaţiilor reglementate în mod distinct de autoritatea competentã. Totodatã, considerã cã acestea creeazã situaţii în care poate fi afectat dreptul de proprietate, iar în mãsura în care realizarea drepturilor constituţionale este condiţionatã de existenţa unor mãsuri excesive, nejustificate în mod obiectiv sau raţional, se încalcã dreptul la apãrare şi prevederile art. 53 din Constituţie.
    Judecãtoria Craiova - Secţia civilã opineazã în sensul cã excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiatã.
    Potrivit dispoziţiilor art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, încheierea de sesizare a fost comunicatã preşedinţilor celor douã Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi exprima punctele de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.
    Guvernul aratã cã excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiatã.
    Avocatul Poporului considerã cã dispoziţiile art. 48 alin. (3) din Legea nr. 13/2007, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, sunt constituţionale.
    Preşedinţii celor douã Camere ale Parlamentului nu au comunicat punctele lor de vedere cu privire la excepţia de neconstituţionalitate.

                                    CURTEA,
examinând încheierea de sesizare, raportul întocmit de judecãtorul-raportor, punctele de vedere ale Guvernului şi Avocatului Poporului, concluziile procurorului, dispoziţiile legale criticate, raportate la prevederile Constituţiei, precum şi Legea nr. 47/1992, reţine urmãtoarele:
    Curtea Constituţionalã a fost legal sesizatã şi este competentã, potrivit dispoziţiilor art. 146 lit. d) din Constituţie, precum şi ale art. 1 alin. (2), ale art. 2, 3, 10 şi 29 din Legea nr. 47/1992, sã soluţioneze prezenta excepţie de neconstituţionalitate.
    Obiectul excepţiei de neconstituţionalitate îl constituie dispoziţiile art. 48 alin. (3) din Legea energiei electrice nr. 13/2007, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 51 din 23 ianuarie 2007, care au urmãtorul cuprins: "(3) Sunt interzise consumul şi furnizarea de energie electricã fãrã încheierea contractului de furnizare, cu excepţia situaţiilor reglementate în mod distinct de cãtre autoritatea competentã."
    În susţinerea neconstituţionalitãţii acestor dispoziţii legale sunt invocate prevederile constituţionale ale art. 9 - "Sindicatele, patronatele şi asociaţiile profesionale", art. 16 alin. (1) - "Cetãţenii sunt egali în faţa legii şi a autoritãţilor publice, fãrã privilegii şi fãrã discriminãri", art. 21 -"Accesul liber la justiţie", art. 24 -"Dreptul la apãrare", art. 44 alin. (2) teza întâi - "Dreptul de proprietate, precum şi creanţele asupra statului sunt garantate", art. 45 - "Libertatea economicã", art. 53 - "Restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertãţi", art. 57 - "Exercitarea drepturilor şi a libertãţilor", art. 126 alin. (1) - "Justiţia se realizeazã prin Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi prin celelalte instanţe judecãtoreşti stabilite de lege" şi art. 135 alin. (1) şi (2) lit. a) - "Economia".
    Examinând excepţia de neconstituţionalitate, Curtea reţine urmãtoarele:
    Legea energiei electrice nr. 13/2007 a fost adoptatã ca urmare a transpunerii acquis-ul comunitar în domeniul energiei în vederea asigurãrii unei armonizãri a legislaţiei naţionale cu normele comunitare, respectiv Directiva 2003/54/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 26 iunie 2003 privind regulile comune pentru piaţa internã de energie electricã şi de abrogare a Directivei 96/92/CE, publicatã în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria L nr. 176 din 15 iulie 2003.
    Articolul 48 cu denumirea "Furnizarea energiei electrice" din Legea energiei electrice nr. 13/2007 instituie cadrul legal în care se desfãşoarã consumul şi furnizarea energiei electrice. Prevederile art. 48 alin. (3) interzic ca aceste activitãţi sã se desfãşoare fãrã a avea la bazã încheierea prealabilã a unui contract de furnizare a energiei electrice, cu posibilitatea ca, în anumite situaţii, sã existe şi excepţii, care sunt reglementate în mod distinct de cãtre autoritatea competentã. Astfel, reglementarea prevãzutã de art. 48 din Legea nr. 13/2007 constituie regula privind furnizarea şi consumul energiei electrice, iar dispoziţiile art. 48 alin. (3) teza a doua stabilesc excepţia de la aceastã regulã.
    Or, prin faptul cã legiuitorul a prevãzut cã autoritatea competentã are posibilitatea de a stabili ca, în anumite situaţii, furnizarea şi consumul de energie electricã sã se desfãşoare şi fãrã încheierea unui contract de furnizare, nu se creeazã o situaţie discriminatorie, astfel cum susţine autorul excepţiei. Având în vedere cã, în mãsura în care reglementãrile deduse controlului se aplicã tuturor celor aflaţi în situaţia prevãzutã în ipoteza normei legale, fãrã nicio discriminare pe considerente arbitrare, critica cu un atare obiect nu este întemeiatã.
    Referitor la pretinsa încãlcare a dreptului de proprietate, Curtea observã cã textul constituţional invocat nu are incidenţã în cauzã, întrucât autorul excepţie de neconstituţionalitate nu are calitatea de proprietar al bunului imobil cu privire la care solicitã furnizarea energiei electrice, în condiţiile prevãzute de art. 48 din Legea nr. 13/2007.
    În aceste condiţii nu poate fi primitã nici critica referitoare la înfrângerea art. 53 din Constituţie, întrucât nu s-a constatat încãlcarea vreunei prevederi constituţionale care consacrã drepturi sau libertãţi fundamentale.
    În ceea ce priveşte invocarea art. 9, 21, 24, 45, 57, art. 126 alin. (1) şi art. 135 alin. (1) şi (2) lit. a) din Constituţie, pe de o parte, autorul excepţiei nu motiveazã pretinsa contrarietate a textelor criticate cu acestea, iar, pe de altã parte, acestea nu au incidenţã în cauzã.
    Or, Curtea nu se poate substitui autorului, formulând critici pe care ulterior sã le analizeze, iar simpla enumerare a textelor constituţionale nu satisface exigenţele art. 10 alin. (2) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, potrivit cãrora "Sesizãrile trebuie fãcute în formã scrisã şi motivate".

    Pentru considerentele expuse, în temeiul art. 146 lit. d) şi al art. 147 alin. (4) din Constituţie, precum şi al art. 1-3, al art. 11 alin. (1) lit. A.d) şi al art. 29 din Legea nr. 47/1992,

                             CURTEA CONSTITUŢIONALÃ
                                În numele legii
                                    DECIDE:

    Respinge, ca neîntemeiatã, excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 48 alin. (3) din Legea energiei electrice nr. 13/2007, excepţie ridicatã de Alexandru Ciocoiaş în Dosarul nr. 18.148/215/2010 al Judecãtoriei Craiova - Secţia civilã.
    Definitivã şi general obligatorie.
    Pronunţatã în şedinţa publicã din data de 6 martie 2012.

                      PREŞEDINTELE CURŢII CONSTITUŢIONALE,
                                AUGUSTIN ZEGREAN

                              Magistrat-asistent,
                                Ioniţa Cochinţu

                                    -------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016