Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECIZIE nr. 187 din 10 septembrie 2001  privind aprobarea Contractului-cadru de transport al gazelor naturale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECIZIE nr. 187 din 10 septembrie 2001 privind aprobarea Contractului-cadru de transport al gazelor naturale

EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA DE REGLEMENTARE IN DOMENIUL GAZELOR NATURALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 595 din 21 septembrie 2001
În temeiul prevederilor art. 5 alin. (2) şi ale <>art. 8 alin. (4) din Ordonanta Guvernului nr. 41/2000 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN), cu modificãrile ulterioare,
preşedintele Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale emite prezenta decizie.

ART. 1
Se aproba Contractul-cadru de transport al gazelor naturale, prevãzut în anexa care face parte integrantã din prezenta decizie.
ART. 2
Departamentul preţuri, tarife, reglementãri comerciale şi protecţia consumatorilor şi Serviciul legislaţie, contencios vor aduce la îndeplinire prevederilor prezentei decizii.
ART. 3
Prezenta decizie va fi publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

p. Preşedintele Autoritãţii Naţionale
de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale,
Mihail Ciocodeica


ANEXA 1

CONTRACT - CADRU
de transport al gazelor naturale
nr. ......... din anul ......... luna .......... ziua .........

I. Pãrţile contractante:
Societatea Comercialã ....................................., cu sediul în .............................., str. ..................... nr. ................., judeţul/sectorul ..............., cod poştal ..............., telefon ..........................., fax ................., înregistratã la oficiul registrului comerţului sub nr. ............, cod SIRUES ............................, cod fiscal ......................, având contul nr. ........................, deschis la ..................................................., reprezentatã legal prin ......................................, în calitate de prestator al serviciului de transport al gazelor naturale, titular al licenţei de transport al gazelor naturale, denumita în cele ce urmeazã transportator, pe de o parte,
şi
Societatea Comercialã ........................................., cu sediul în .........................., str. .......................... nr. ...................., judeţul/sectorul .................., cod poştal ............, telefon .........................., fax ......................., înregistratã la oficiul registrului comerţului sub nr. ........, cod SIRUES .............................., cod fiscal ...................., având contul nr. ........................, deschis la ................................................, reprezentatã legal prin ....................................., în calitate de distribuitor, titular al licenţelor de distribuţie şi de furnizare a gazelor naturale/furnizor, titular al licenţei de furnizare, denumita în cele ce urmeazã beneficiar, pe de alta parte, au convenit încheierea prezentului contract.

II. Terminologie
Art. 1. - Termenii utilizaţi în prezentul contract şi lista cuprinzând abrevierile sunt prevãzute în anexele nr. 1 şi 2.

III. Obiectul contractului
Art. 2. - (1) Obiectul prezentului contract îl constituie rezervarea capacitãţii de transport şi transportul prin SNT al unor cantitãţi determinate de gaze naturale, asigurate în acest scop de beneficiar pe perioada de valabilitate a prezentului contract.
(2) Transportul cantitãţii de gaze naturale se realizeazã de la punctele de predare/preluare comercialã de la intrarea în SNT pana la punctele de predare/preluare comercialã de la ieşirea din SNT, în condiţiile prevãzute în prezentul contract.
(3) Cantitatea de gaze naturale transportatã conform programului de transport prevãzut în anexa nr. 3 va fi asigurata de beneficiar în punctele de predare/preluare comercialã de la intrarea în SNT, potrivit programului convenit de pãrţi, cu respectarea prevederilor RPFD, precum şi în condiţiile de calitate cuprinse în acordul tehnic prevãzut în anexa nr. 6.

IV. Durata contractului
Art. 3. - Prezentul contract se încheie pe o perioada de ..... ani.

V. Predarea/preluarea comercialã a gazelor naturale; mãsurarea gazelor naturale
Art. 4. - (1) Transportatorul va prelua gazele naturale contractate, în punctele de predare/preluare comercialã de la intrarea în SNT, în condiţiile de calitate şi de cantitate, precum şi în limitele minime/maxime de presiune convenite prin prezentul contract.
(2) Cantitatea de gaze naturale preluatã de transportator în condiţiile prevãzute la alin. (1) va fi livrata beneficiarului în punctele de predare/preluare comercialã de la ieşirea din SNT, conform anexei nr. 4, în condiţiile de calitate şi cantitate, precum şi în limitele minime/maxime de presiune convenite prin prezentul contract.
Art. 5. - Calitatea gazelor naturale va fi atestata lunar, pe baza buletinelor de analiza a probelor prelevate în punctele de predare/preluare comercialã. La solicitarea justificatã a uneia dintre pãrţi se vor efectua analize ori de câte ori este necesar, conform prevederilor acordului tehnic.
Art. 6. - (1) Mãsurarea cantitãţilor de gaze naturale se face continuu, în punctele de predare/preluare comercialã, cu ajutorul contoarelor/sistemelor şi al echipamentelor de mãsurare care îndeplinesc condiţiile prevãzute de reglementãrile metrologice şi de standardele în vigoare. Determinarea cantitãţilor de gaze naturale în punctele de predare/preluare comercialã se face zilnic, conform prevederilor acordului tehnic.
(2) Mãsurarea şi determinarea cantitãţilor de gaze naturale pot fi contestate de pãrţi; în acest caz se va proceda în conformitate cu prevederile acordului tehnic.
Art. 7. - Cantitãţile de gaze naturale predate/preluate de transportator se consemneazã în procese-verbale încheiate lunar de pãrţi, în conformitate cu prevederile acordului tehnic, dupã cum urmeazã:
a) în termen de 3 zile calendaristice de la finele lunii de livrare se va încheia un proces-verbal în punctul de predare/preluare comercialã la intrarea în SNT, respectiv în punctul de predare/preluare comercialã de la ieşirea din SNT;
b) în termen de 5 zile calendaristice de la finele lunii de livrare se va încheia procesul-verbal final.

VI. Tariful de transport; modalitãţi şi condiţii de plata
Art. 8. - (1) Beneficiarul va plati transportatorului tariful aferent prestãrii serviciului de transport al gazelor naturale, conform anexei nr. 5.
(2) Tariful aferent prestãrii serviciului de transport al gazelor naturale este stabilit în conformitate cu prevederile <>Ordonanţei Guvernului nr. 60/2000 privind reglementarea activitãţilor din sectorul gazelor naturale, aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 463/2001 .
Art. 9. - (1) Plata serviciului de transport al gazelor naturale se realizeazã prin orice instrument legal de plata convenit între pãrţi.
(2) Facturarea contravalorii serviciului de transport al gazelor naturale, realizatã pe baza proceselor-verbale întocmite la punctele de predare/preluare comercialã, termenele de plata, nivelul penalitatilor, precum şi desemnarea bãncilor agreate pentru derularea operaţiunilor bancare se stabilesc de comun acord.

VII. Drepturile şi obligaţiile transportatorului
Art. 10. - Transportatorul are urmãtoarele drepturi:
a) sa încaseze tariful de transport aferent prestãrii acestui serviciu;
b) sa refuze accesul beneficiarului la SNT, în cazurile limitativ prevãzute de <>Legea nr. 463/2001 , precum şi de <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.265/1996 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea <>Legii petrolului nr. 134/1995 şi modificarea şi completarea <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.043/1995 privind unele mãsuri în domeniul cooperãrii cu parteneri strãini la explorarea de ţiţei şi gaze naturale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
c) sa intrerupa efectuarea transportului gazelor naturale, cu preavizare conform prevederilor RPFD, dupã expirarea unui termen de 30 de zile calendaristice de la data aplicãrii penalitatilor;
d) sa intrerupa total sau parţial transportul gazelor naturale, cu preavizare conform prevederilor RPFD, în scopul remedierii avariilor apãrute în sistemul de transport, reluarea acestuia urmând sa se facã imediat dupã înlãturarea cauzelor întreruperii;
e) sa initieze modificarea şi/sau completarea prezentului contract, în cazul modificãrii reglementãrilor şi/sau a condiţiilor tehnico-economice care au stat la baza încheierii acestuia.
Art. 11. - Transportatorul are urmãtoarele obligaţii:
a) sa factureze beneficiarului contravaloarea prestãrii serviciului de transport pentru volumul de gaze naturale vehiculate, la tariful prevãzut în contract;
b) sa permitã accesul beneficiarului la SNT, în toate punctele de predare/preluare comercialã, în conformitate cu prevederile RPFD şi ale acordului tehnic;
c) sa preia gazele naturale în condiţiile de calitate şi cantitate prevãzute în contract, la punctele de predare/preluare comercialã de la intrarea în SNT, sa le transporte şi sa le livreze beneficiarului în punctele de predare/preluare comercialã de la ieşirea din SNT, la nivelurile şi în condiţiile de calitate prevãzute în contract;
d) sa anunţe beneficiarul despre eventualele întreruperi în efectuarea transportului gazelor naturale în situaţiile prevãzute la art. 10 lit. c) şi d);
e) sa preia riscurile legate de transportul gazelor naturale prin SNT şi de livrarea gazelor naturale în punctele de predare/preluare comercialã, la calitatea şi cantitatea prevãzute în contract;
f) sa asigure funcţionarea corespunzãtoare a sistemelor şi a echipamentelor de mãsurare în punctele de predare/preluare comercialã, conform prevederilor acordului tehnic;
g) sa livreze în mod continuu cantitãţile de gaze naturale prevãzute în programul de transport, în punctele de predare/preluare comercialã de la ieşirea din SNT;
h) sa notifice beneficiarului orice modificare a elementelor care au stat la baza întocmirii prezentului contract, cu respectarea prevederilor RPFD.

VIII. Drepturile şi obligaţiile beneficiarului
Art. 12. - Beneficiarul are urmãtoarele drepturi:
a) de a avea acces la SNT, în toate punctele de predare/preluare comercialã, în conformitate cu prevederile RPFD şi ale acordului tehnic;
b) sa solicite transportatorului daune-interese, în cazul limitãrii sau al întreruperii nejustificate a transportului gazelor naturale;
c) sa solicite transportatorului executarea de manevre tehnice ce fac posibila compensarea cantitãţilor de gaze naturale, prin preluãri din alte puncte de predare/preluare comercialã de la intrarea în SNT, în situaţia în care la un anumit punct de predare/preluare comercialã condiţiile de preluare se deterioreazã;
d) sa solicite transportatorului revenirea la parametrii tehnologici prevãzuţi în contract, în situaţia în care condiţiile de livrare a gazelor naturale în punctele de predare/preluare comercialã de la ieşirea din SNT se modifica;
e) sa conteste în mod justificat cantitãţile de gaze naturale livrate de transportator în punctele de predare/preluare comercialã de la ieşirea din SNT;
f) sa solicite transportatorului modificarea şi completarea prezentului contract în cazul modificãrii reglementãrilor şi/sau a condiţiilor tehnico-economice care au stat la baza încheierii acestuia.
Art. 13. - Beneficiarul are urmãtoarele obligaţii:
a) sa plãteascã integral şi la termen facturile emise de transportator;
b) sa asigure în mod continuu cantitãţile de gaze naturale convenite între pãrţi, în punctele de predare/preluare comercialã de la intrarea în SNT;
c) sa comunice transportatorului cantitatea de gaze naturale pentru fiecare punct de predare/preluare comercialã de la ieşirea din SNT, conform prezentului contract;
d) sa preia cantitatea de gaze naturale transportatã la punctele de predare/preluare comercialã de la ieşirea din SNT;
e) sa notifice transportatorului orice modificare a elementelor care au stat la baza întocmirii prezentului contract, cu respectarea prevederilor RPFD.

IX. Garanţii
Art. 14. - (1) La data încheierii prezentului contract pãrţile sunt obligate sa îşi prezinte reciproc un instrument financiar de garantare a propriilor obligaţii, convenit de cãtre acestea.
(2) Garanţia prevãzutã la alin. (1) este destinatã îndeplinirii obligaţiilor contractuale ale pãrţilor, la adapostul unor evenimente viitoare neprevãzute care ar putea sa îl aducã pe transportator/beneficiar în incapacitate de a transporta gazele naturale contractate sau în incapacitate de plata.
Art. 15. - Dacã pãrţile constituie garanţii reale (gaj, ipoteca de prim rang), contractele de garanţie vor fi perfectate o data cu semnarea prezentului contract.

X. Condiţii de desfãşurare a serviciului de transport al gazelor naturale
Art. 16. - (1) Cantitãţile de gaze naturale care urmeazã sa fie transportate lunar la cererea beneficiarului vor fi notificate transportatorului, pentru fiecare punct de predare/preluare comercialã, cu respectarea termenelor prevãzute în RPFD.
(2) În cazul în care beneficiarul nu înainteazã notificarea în termen va fi consideratã valabilã notificarea din luna anterioarã.
Art. 17. - (1) Transportatorul va notifica observaţiile la programul de transport cu minimum 3 zile lucrãtoare înainte de începerea lunii de livrare, cu argumentatia de rigoare. În acest sens pãrţile vor conveni asupra unor eventuale modificãri în termen de doua zile lucrãtoare de la data solicitãrii.
(2) În cazul în care transportatorul nu înainteazã observaţiile în termenul prevãzut la alin. (1), programul de transport notificat de beneficiar va fi considerat acceptat de transportator.
Art. 18. - În cazuri justificate beneficiarul poate solicita modificarea programului de transport, cu respectarea termenelor prevãzute în RPFD; modificãrile vor fi convenite împreunã cu transportatorul în termen de doua zile lucrãtoare de la data solicitãrii.
Art. 19. - (1) Pãrţile sunt obligate sa îşi notifice orice situaţii cu minimum 3 zile lucrãtoare înaintea producerii acestora, inclusiv în cazul efectuãrii lucrãrilor de întreţinere şi reparaţii periodice, care ar putea cauza o întrerupere temporarã sau o limitare a preluãrii, transportului sau livrãrii cantitãţilor de gaze naturale.
(2) Pãrţile se obliga reciproc sa detina şi sa pãstreze pe toatã durata contractului aprobãrile necesare pentru exercitarea obligaţiilor prevãzute în prezentul contract, conform prevederilor legale.

XI. Clauza de confidenţialitate
Art. 20. - (1) Pãrţile sunt obligate ca pe perioada valabilitãţii prezentului contract sa pãstreze confidenţialitatea datelor, a documentelor şi a informaţiilor obţinute în baza acestuia.
(2) Sunt exceptate de la prevederile alin. (1) urmãtoarele date, documente şi informaţii:
a) cele pentru a cãror dezvaluire s-a primit acordul scris al celeilalte pãrţi contractante;
b) cele care sunt la data dezvaluirii lor de circulaţie publica;
c) cele solicitate de organele abilitate ale statului, în baza unei obligaţii legale de informare.

XII. Rãspunderea contractualã
Art. 21. - (1) În situaţia în care transportatorul nu îşi îndeplineşte din culpa obligaţia de prestare a serviciului de transport al gazelor naturale, conform programului convenit prin prezentul contract, atât din punct de vedere al parametrilor tehnologici, cat şi al calitãţii gazelor naturale, beneficiarul este îndrituit sa solicite şi sa primeascã daune-interese, corespunzãtor prejudiciului cauzat.
(2) În cazul în care beneficiarul nu îşi îndeplineşte din culpa obligaţia de plata a contravalorii prestãrii serviciului de transport al gazelor naturale sau şi-o îndeplineşte în mod necorespunzãtor, acesta se obliga sa plãteascã transportatorului penalitãţi de ............... din valoarea neachitata la scadenta - cota procentualã pentru fiecare zi de întârziere. Dupã expirarea unui termen de 30 de zile calendaristice de la data aplicãrii penalitatilor transportatorul are dreptul sa intrerupa efectuarea transportului gazelor naturale, cu preavizare conform prevederilor RPFD.
(3) Pentru obligaţiile contractuale, altele decât cele prevãzute la alin. (1) şi (2), partea în culpa va plati celeilalte pãrţi daune-interese, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

XIII. Rezilierea contractului
Art. 22. - Pãrţile sunt îndreptãţite sa procedeze la rezilierea contractului în urmãtoarele situaţii:
a) neexecutarea de cãtre una dintre pãrţi a obligaţiilor contractuale;
b) declanşarea procedurii falimentului uneia dintre pãrţi;
c) dacã în termen de 30 de zile calendaristice de la data notificãrii intentiei de amendare a prezentului contract pãrţile nu ajung la o înţelegere comuna în legatura cu modificarea şi/sau completarea acestuia.
Art. 23. - Intenţia de reziliere a contractului trebuie notificatã celeilalte pãrţi în termen de ... zile calendaristice de la data exigibilitatii obligaţiei neindeplinite.
Art. 24. - Rezilierea totalã sau parţialã a clauzelor prezentului contract nu are nici un efect asupra obligaţiilor deja scadente între pãrţi.

XIV. Notificãri
Art. 25. - (1) Pãrţile sunt obligate ca pe parcursul derulãrii prezentului contract sa îşi notifice reciproc, la sediul prevãzut în partea introductivã a prezentului contract, orice modificare a circumstanţelor avute în vedere la data semnãrii acestuia.
(2) Termenul de notificare este de 5 zile calendaristice de la data producerii modificãrii de circumstanţe, dacã prin prezentul contract nu se prevede un alt termen.
(3) În cazul în care notificarea se face prin posta, aceasta va fi transmisã prin scrisoare recomandatã cu confirmare de primire, considerându-se primitã de destinatar la data menţionatã pe aceasta confirmare de cãtre oficiul poştal primitor.
(4) Notificãrile transmise prin fax se considera primite în prima zi lucrãtoare dupã ce au fost expediate.

XV. Forta majorã
Art. 26. - (1) Cazul de forta majorã este acel eveniment viitor, absolut imprevizibil şi insurmontabil, care exonereaza de rãspundere partea care îl invoca.
(2) Partea care invoca un caz de forta majorã este obligatã sa îl notifice celeilalte pãrţi în termen de 48 de ore de la încetarea evenimentului, urmatã de remiterea documentelor justificative în termen de 5 zile calendaristice de la aceeaşi data; de asemenea, partea în cauza este obligatã sa ia mãsurile posibile în vederea limitãrii consecinţelor produse de un asemenea caz.
(3) Cazurile de forta majorã vor fi certificate de Camera de Comerţ şi Industrie a României şi a Municipiului Bucureşti.
(4) În cazul în care forta majorã nu înceteazã în termen de 60 de zile calendaristice, pãrţile au dreptul sa solicite încetarea de plin drept a contractului, fãrã ca vreuna dintre ele sa pretindã daune-interese.

XVI. Legislaţia aplicabilã; soluţionarea litigiilor
Art. 27. - Prevederile prezentului contract se supun legislaţiei romane în vigoare.
Art. 28. - (1) Pãrţile convin ca toate neînţelegerile privind validitatea contractului sau cele rezultate din interpretarea, executarea sau încetarea acestuia sa fie rezolvate pe cale amiabila.
(2) În caz contrar litigiile vor fi deduse spre soluţionare instanţelor judecãtoreşti competente ori vor fi supuse arbitrajului.
(3) Neînţelegerile precontractuale, nerezolvate pe cale amiabila în termen de 30 de zile calendaristice de la data semnãrii contractului de cãtre una dintre pãrţi, cu obiecţiuni sau divergenţe, se vor inainta spre mediere Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale.

XVII. Cesiune
Art. 29. - (1) Nici una dintre pãrţi nu va putea ceda sau transfera în orice mod, în tot sau în parte, drepturile şi/sau obligaţiile sale corelative decurgând din contract decât cu consimţãmântul scris şi prealabil al celeilalte pãrţi.
(2) Consimţãmântul prevãzut la alin. (1) trebuie notificat celeilalte pãrţi cu minimum..................... zile calendaristice înaintea datei cedarii sau transferului; în condiţiile în care partea solicitatã nu notifica celeilalte pãrţi rãspunsul sau în termen de maximum ................. zile calendaristice, se prezuma ca aceasta parte nu a consimţit la cesiunea contractului.

XVIII. Alte clauze
Art. 30. - ....................................................
................................................................
................................................................
................................................................

XIX. Clauze finale
Art. 31. - În cazul schimbãrii formei juridice/reorganizãrii judiciare pãrţile se obliga sa comunice, în termen de maximum ............. zile calendaristice de la aceasta data, modul de preluare a obligaţiilor contractuale reciproce.
Art. 32. - Pãrţile se obliga reciproc sa detina pe toatã durata contractului aprobãrile necesare pentru îndeplinirea obligaţiilor stipulate în acesta.
Art. 33. - Dispoziţiile prezentului contract se completeazã cu prevederile Codului comercial şi ale Codului civil, precum şi cu celelalte reglementãri în vigoare.
Art. 34. - Prezentul contract se poate modifica şi/sau completa pe baza încheierii de acte adiţionale, cu acordul ambelor pãrţi.
Art. 35. - Anexa nr. 1 "Definirea unor termeni", anexa nr. 2 "Lista cuprinzând abrevierile", anexa nr. 3 "Programul de transport - Intrarea în SNT", anexa nr. 4 "Programul de transport - Ieşirea din SNT", anexa nr. 5 "Tariful pentru prestarea serviciului de transport al gazelor naturale" şi anexa nr. 6*) "Acordul tehnic" fac parte integrantã din prezentul contract.
Art. 36. - Prezentul contract a fost întocmit astãzi, ............, în doua exemplare egal autentice sau cu aceeaşi valoare juridicã, câte unul pentru fiecare parte.

Transportator Beneficiar
Reprezentant legal, Reprezentant legal,
..................... .....................

Vizat Vizat
Oficiul juridic Oficiul juridic


NOTA:
Prezentul contract-cadru se poate modifica şi/sau completa cu prevederi specifice, potrivit înţelegerii pãrţilor, cu condiţia ca acestea sa nu fie neconforme cu obligaţiile pãrţilor, în calitate de titulari de licenţe, şi contrare prevederilor legale în vigoare şi prezentului contract-cadru.

--------------
*) Anexa nr. 6 se comunica exclusiv agenţilor economici interesaţi.

ANEXA 1
-------
la contractul-cadru
-------------------

DEFINIREA UNOR TERMENI

● Acord tehnic - Acordul tehnic de exploatare a punctelor de predare/preluare comercialã aprobat de ANRGN
● Autoritate competenta - Autoritatea Nationala de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale;
● Cantitate contractatã - cantitatea de gaze naturale stabilitã prin contract, exprimatã în mc
● Cantitate lunarã/zilnica contractatã - cantitatea de gaze naturale stabilitã prin contract, exprimatã în mc, cu referire la fiecare luna/zi calendaristicã cuprinsã în perioada din contract
● Distribuitor (operator de distribuţie) de gaze naturale - persoana juridicã romana sau strãinã autorizata/licentiata pentru a desfasura activitãţi de exploatare, dispecerizare, întreţinere, verificare, reparatie, respectiv comercializare, sub rezerva obţinerii licenţei de furnizare, într-un sistem de distribuţie a gazelor naturale
● Furnizor de gaze naturale - persoana juridicã romana sau strãinã titulara a licenţei de furnizare
● Gaze naturale - substanţe minerale combustibile, constituite din amestecuri de hidrocarburi naturale, acumulate în scoarta terestra şi care, în condiţii de suprafata, se prezintã în stare gazoasa şi întrunesc proprietãţile fizice şi chimice prevãzute în STAS 3317
● Metru cub (mc) - cantitatea de gaze naturale care ocupa volumul unui cub cu latura de 1 m la temperatura de 15°C şi presiunea de 1,01325 bar
● Modificare de circumstanţe - schimbarea condiţiilor tehnice, comerciale, economico-financiare şi legale care au fost avute în vedere la data semnãrii contractului
● Parametrii tehnologici - presiunea relativã şi debitul volumetric în punctul de mãsurare
● Presiunea gazelor naturale - diferenţa dintre presiunea absolutã a gazelor naturale şi presiunea atmosferica. Presiunea se exprima în bar sau în Mpa
● Punct de predare/preluare comercialã a gazelor naturale - punctul în care gazele naturale trec din proprietatea/custodia furnizorului/transportatorului în cea a operatorului de distribuţie/inmagazinare sau a consumatorului, pe baza de proces-verbal
● Sistem naţional de transport - sistemul de transport al gazelor naturale în regim de inalta presiune, compus din ansamblul de conducte, recipiente, echipamente şi instalaţii aferente, care asigura preluarea gazelor naturale de la producãtori şi/sau de la furnizori autohtoni şi/sau strãini şi transportul acestora în vederea livrãrii în sistemele de distribuţie şi/sau la consumatorii direcţi şi/sau a inmagazinarii/stocãrii acestora
● Tarif de transport - tariful aferent prestãrii de cãtre transportator a serviciului de transport al gazelor naturale
● Transportator de gaze naturale - persoana juridicã romana sau strãinã, autorizata şi/sau licentiata, având ca obiect de activitate transportul gazelor naturale.


ANEXA 2
--------
la contractul-cadru
--------------------

LISTA
cuprinzând abrevierile

ANRGN - Autoritatea Nationala de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale
RPFD - Regulamentul de programare, funcţionare şi dispecerizare a Sistemului naţional de transport gaze naturale, aprobat prin Decizia preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale nr. 52/2001, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 45 bis din 26 ianuarie 2001
SNT - Sistemul naţional de transport al gazelor naturale.





ANEXA 3


la contractul-cadru
--------------------


PROGRAMUL DE TRANSPORT
- Intrarea în SNT -



──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Puncte de Presiunea Cantitatea
Perioada predare/ minima/ totalã Media
de livrare preluare maxima (mii mc/ zilnica Observaţii
(luna/tri- comercialã (bar) perioada) (mii mc/zi)
mestru/an) de la
intrarea
în SNT
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1 2 3 4 5 6
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────




──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────







ANEXA 4


la contractul-cadru
--------------------

PROGRAMUL DE TRANSPORT
- Ieşirea din SNT -



──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Puncte de Presiunea Cantitatea
Perioada predare/ minima/ totalã Media
de livrare preluare maxima (mii mc/ zilnica Observaţii
(luna/tri- comercialã (bar) perioada) (mii mc/zi)
mestru/an) de la
ieşirea
din SNT
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1 2 3 4 5 6
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────




──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────




ANEXA 5
--------
la contractul-cadru
--------------------

TARIFUL
pentru prestarea serviciului de transport al gazelor naturale


ANEXA 6
--------
la contractul-cadru
--------------------

ACORD TEHNIC

--------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016