Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECIZIE nr. 181 din 10 februarie 2011  referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 2 si art. 299 alin. 1 si 2 din Codul de procedura civila    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECIZIE nr. 181 din 10 februarie 2011 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 2 si art. 299 alin. 1 si 2 din Codul de procedura civila

EMITENT: CURTEA CONSTITUTIONALA
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 336 din 16 mai 2011

    Augustin Zegrean - preşedinte
    Aspazia Cojocaru - judecãtor
    Acsinte Gaspar - judecãtor
    Mircea Ştefan Minea - judecãtor
    Iulia Antoanella Motoc - judecãtor
    Ion Predescu - judecãtor
    Fabian Niculae - magistrat-asistent

    Cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror Simona Ricu.
    Pe rol se aflã soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 2 şi art. 299 din Codul de procedurã civilã, excepţie ridicatã de Anica Nistor în Dosarul nr. 3.987/233/2009 al Tribunalului Galaţi - Secţia civilã.
    La apelul nominal se constatã lipsa pãrţilor, faţã de care procedura de citare a fost legal îndeplinitã.
    Preşedintele dispune a se face apelul şi în Dosarul nr. 3.223D/2010, având ca obiect excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 2 şi art. 299 din Codul de procedurã civilã, excepţie ridicatã de Anica Nistor în Dosarul nr. 3.914/233/2008 al Tribunalului Galaţi - Secţia civilã.
    La apelul nominal se constatã lipsa pãrţilor, faţã de care procedura de citare a fost legal îndeplinitã.
    Având în vedere identitatea de obiect al excepţiei de neconstituţionalitate în dosarele mai sus menţionate, Curtea, din oficiu, pune în discuţie conexarea Dosarului nr. 3.223D/2010 la Dosarul nr. 1.040D/2010. Reprezentantul Ministerului Public aratã cã este de acord cu conexarea cauzelor. Curtea, în temeiul dispoziţiilor art. 53 alin. (5) din Legea nr. 47/1992, dispune conexarea Dosarului nr. 3.223D/2010 la Dosarul nr. 1.040D/ 2010, care este primul înregistrat.
    Cauza fiind în stare de judecatã, preşedintele acordã cuvântul reprezentantului Ministerului Public, care pune concluzii de respingere ca neîntemeiatã a excepţiei de neconstituţionalitate.

                                    CURTEA,
    având în vedere actele şi lucrãrile dosarelor, reţine urmãtoarele:
    Prin încheierile din 11 februarie şi 17 martie 2010, pronunţate în dosarele nr. 3.987/233/2009 şi nr. 3.914/233/2008,Tribunalul Galaţi - Secţia civilã a sesizat Curtea Constituţionalã pentru soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a prevederilor art. 2 şi art. 299 din Codul de procedurã civilã.
    Excepţia a fost invocatã de Anica Nistor în cauze având ca obiect soluţionarea unor cereri de recurs.
    În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate autorul acesteia susţine, în esenţã, cã dispoziţiile legale atacate sunt neconstituţionale, întrucât exclud posibilitatea ca recursul sã fie judecat în toate cazurile de cãtre Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ceea ce este de naturã sã încalce dreptul pãrţilor la un proces echitabil, dreptul la un recurs efectiv la o instanţã naţionalã, principiul egalitãţii, principiul universalitãţii, principiul statului de drept şi dreptul la apãrare.
    Tribunalul Galaţi - Secţia civilã considerã cã excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiatã.
    Potrivit prevederilor art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, încheierile de sesizare au fost comunicate preşedinţilor celor douã Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi exprima punctele de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.
    Guvernul considerã cã excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiatã.
    Preşedinţii celor douã Camere ale Parlamentului şi Avocatul Poporului nu au comunicat punctele lor de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.

                                    CURTEA,
    examinând încheierile de sesizare, punctul de vedere al Guvernului, rapoartele întocmite de judecãtorul-raportor, concluziile procurorului, dispoziţiile de lege criticate, raportate la prevederile Constituţiei, precum şi Legea nr. 47/1992, reţine urmãtoarele:
    Curtea Constituţionalã a fost legal sesizatã şi este competentã, potrivit dispoziţiilor art. 146 lit. d) din Constituţie, ale art. 1 alin. (2), ale art. 2, 3, 10 şi 29 din Legea nr. 47/1992, sã soluţioneze excepţia de neconstituţionalitate.
    Obiectul excepţiei de neconstituţionalitate îl constituie prevederile art. 2 şi art. 299 din Codul de procedurã civilã, care au urmãtorul cuprins:
    - Art. 2: "Tribunalul judecã:
    1. în primã instanţã:
    a) procesele şi cererile în materie comercialã al cãror obiect are o valoare de peste 1 miliard lei, precum şi procesele şi cererile în aceastã materie al cãror obiect este neevaluabil în bani;
    b) procesele şi cererile în materie civilã al cãror obiect are o valoare de peste 5 miliarde lei, cu excepţia cererilor de împãrţealã judiciarã, a cererilor în materia succesoralã, a cererilor neevaluabile în bani şi a cererilor privind materia fondului funciar, inclusiv cele de drept comun, petitorii sau, dupã caz, posesorii, formulate de terţii vãtãmaţi în drepturile lor prin aplicarea legilor în materia fondului funciar;
    c) conflictele de muncã, cu excepţia celor date prin lege în competenţa altor instanţe;
    d) procesele şi cererile în materie de contencios administrativ, în afarã de cele date în competenţa curţilor de apel;
    e) procesele şi cererile în materie de creaţie intelectualã şi de proprietate industrialã;
    f) procesele şi cererile în materie de expropriere;
    g) cererile pentru încuviinţarea, nulitatea sau desfacerea adopţiei;
    h) cererile pentru repararea prejudiciilor cauzate prin erori judiciare sãvârşite în procesele penale;
    i) cererile pentru recunoaşterea, precum şi cele pentru încuviinţarea executãrii silite a hotãrârilor date în ţãri strãine;
    2. ca instanţe de apel, apelurile declarate împotriva hotãrârilor pronunţate de judecãtorii în primã instanţã;
    3. ca instanţe de recurs, recursurile declarate împotriva hotãrârilor pronunţate de judecãtorii, care, potrivit legii, nu sunt supuse apelului;
    4. în orice alte materii date prin lege în competenţa lor.";
    - Art. 299: "Hotãrârile date fãrã drept de apel, cele date în apel, precum şi, în condiţiile prevãzute de lege, hotãrârile altor organe cu activitate jurisdicţionalã sunt supuse recursului. Dispoziţiile art. 282 alin. 2 sunt aplicabile în mod corespunzãtor.
    Recursul se soluţioneazã de instanţa imediat superioarã celei care a pronunţat hotãrârea în apel."
    Dupã adoptarea Legii nr. 202/2010 privind unele mãsuri pentru accelerarea soluţionãrii proceselor, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 714 din 26 octombrie 2010, textul art. 299 are urmãtorul conţinut: "Hotãrârile date fãrã drept de apel, cele date în apel, precum şi, în condiţiile prevãzute de lege, hotãrârile altor organe cu activitate jurisdicţionalã sunt supuse recursului. Dispoziţiile art. 282 alin. 2 sunt aplicabile în mod corespunzãtor.
    Nu sunt supuse recursului hotãrârile pronunţate în cererile prevãzute la art. 1 pct. 11.
    Recursul se soluţioneazã de instanţa imediat superioarã celei care a pronunţat hotãrârea în apel."
    În opinia autorului excepţiei de neconstituţionalitate, prevederile legale criticate contravin dispoziţiilor constituţionale ale art. 1 privind statul român, art. 21 referitoare la accesul liber la justiţie, art. 24 privind dreptul la apãrare, art. 124 privind înfãptuirea justiţiei, art. 11 privind dreptul internaţional şi dreptul intern, art. 20 referitoare la tratatele internaţionale privind drepturile omului, dispoziţiilor art. 6 paragraful 1 privind dreptul la un proces echitabil, art. 13 privind dreptul la un recurs efectiv, art. 14 privind interzicerea discriminãrii şi art. 17 privind interzicerea abuzului de drept din Convenţia pentru apãrarea drepturilor omului şi a libertãţilor fundamentale, precum şi dispoziţiilor art. 1, 2, 6, 7, 8, 10 şi 30 din Declaraţia Universalã a Drepturilor Omului.
    Curtea constatã cã, ulterior sesizãrii, dispoziţiile art. 299 din Codul de procedurã civilã au fost completate cu alin. 1^1 prin Legea nr. 202/2010 privind unele mãsuri pentru accelerarea soluţionãrii proceselor, însã soluţia legislativã criticatã de autorul excepţiei de neconstituţionalitate, cuprinsã în alin. 1 şi 2, nu a suferit nicio modificare. Prin urmare, Curtea urmeazã a se pronunţa numai asupra dispoziţiilor art. 299 alin. 1 şi 2 din Codul de procedurã civilã.
    Analizând excepţia de neconstituţionalitate, Curtea constatã cã autorul excepţiei criticã, în esenţã, modalitatea prin care legiuitorul a reglementat competenţa materialã a instanţelor de judecatã, considerând cã astfel sunt încãlcate dreptul pãrţilor la un proces echitabil, dreptul la un recurs efectiv la o instanţã naţionalã, principiul egalitãţii, principiul universalitãţii, principiul statului de drept şi dreptul la apãrare.
    Or, Curtea constatã cã asemenea susţineri, care vizeazã, practic, modificarea unor soluţii legislative în sensul dorit de autorul excepţiei, nu pot avea caracterul unor veritabile critici de neconstituţionalitate. Totodatã, potrivit art. 2 alin. (3) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, aceasta "se pronunţã numai cu privire la constituţionalitatea actelor cu privire la care a fost sesizatã, fãrã a putea modifica sau completa prevederile supuse controlului".
    În consecinţã, Curtea urmeazã sã respingã excepţia de neconstituţionalitate ca inadmisibilã.

    Pentru motivele expuse mai sus, în temeiul art. 146 lit. d) şi al art. 147 alin. (4) din Constituţie, precum şi al art. 1-3, al art. 11 alin. (1) lit. A.d) şi al art. 29 din Legea nr. 47/1992,

                             CURTEA CONSTITUŢIONALĂ
                                În numele legii
                                    DECIDE:

    Respinge, ca inadmisibilã, excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 2 şi art. 299 alin. 1 şi 2 din Codul de procedurã civilã, excepţie ridicatã de Anica Nistor în dosarele nr. 3.987/233/2009 şi nr. 3.914/233/2008 ale Tribunalului Galaţi - Secţia civilã.
    Definitivã şi general obligatorie.
    Pronunţatã în şedinţa publicã din data de 10 februarie 2011.

                      PREŞEDINTELE CURŢII CONSTITUŢIONALE,
                                AUGUSTIN ZEGREAN

                              Magistrat-asistent,
                                 Fabian Niculae

                                      ----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016