Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECIZIE nr. 113.274 din 19 aprilie 2006  privind sanctionarea Societatii Comerciale Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECIZIE nr. 113.274 din 19 aprilie 2006 privind sanctionarea Societatii Comerciale "Eurostar Insurance Broker de Asigurare" - S.R.L.

EMITENT: COMISIA DE SUPRAVEGHERE A ASIGURARILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 416 din 15 mai 2006


Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor, cu sediul în municipiul Bucureşti, str. Amiral Constantin Bãlescu nr. 18, sectorul 1, cod de înregistrare fiscalã nr. 14045240 din 1 iulie 2001, reprezentatã legal de preşedinte, în temeiul art. 4 alin. (19), precum şi al <>art. 39 alin. (5) din Legea nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare şi supravegherea asigurãrilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, coroborate cu <>art. 63 alin. (1) din Legea nr. 136/1995 privind asigurãrile şi reasigurãrile în România, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în baza Hotãrârii Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor, adoptatã în şedinţa din 5 aprilie 2006, conform <>art. 4 alin. (22)-(24^1) din Legea nr. 32/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, în cadrul cãreia a fost analizatã documentaţia aferentã Notei nr. 130.113 din 22 martie 2006 privind controlul inopinat efectuat la Societatea Comercialã "Eurostar Insurance Broker de Asigurare" - S.R.L.,
în conformitate cu atribuţiile prevãzute la <>art. 8 alin. (2) lit. i) din Legea nr. 32/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, în baza Deciziei nr. 113.222 din 3 februarie 2006 , organele de specialitate ale Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor au efectuat un control la Societatea Comercialã "Eurostar Insurance Broker de Asigurare" - S.R.L., cu sediul social în municipiul Bucureşti, bd. Nicolae Bãlcescu nr. 33, et. 3, ap. 23, sectorul 1, înregistratã la Oficiul registrului comerţului cu nr. J 40/4897/2003, cod unic de înregistrare nr. 15357347, reprezentatã în timpul controlului de domnul Adrian Florea, în calitate de administrator.
Controlul efectuat de organele de specialitate ale Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor a avut ca obiect verificarea modului de decontare a poliţelor intermediate în baza Contractului de mandat nr. 131/2 din 12 octombrie 2005, încheiat cu Societatea Comercialã "Mediterranea Assicurazioni" - S.A., precum şi a modului de respectare a prevederilor <>Ordinului preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor nr. 3.110/2004 pentru punerea în aplicare a Normelor privind autorizarea brokerilor de asigurare şi/sau de reasigurare, cu modificãrile ulterioare; verificarea a avut la bazã documentele şi situaţiile prezentate şi întocmite sub responsabilitatea reprezentanţilor societãţii.
Rezultatele acţiunii de analizã şi control au fost concretizate în Procesul-verbal de control inopinat la Societatea Comercialã "Eurostar Insurance Broker de Asigurare - S.R.L., semnat cu obiecţiuni de cãtre broker, încheiat în douã exemplare, din care un exemplar a fost înregistrat sub nr. 2 din 14 februarie 2006 la societatea sus-menţionatã, celãlalt fiind preluat de echipa de control a Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor şi înregistrat sub nr. 130.063 din 14 februarie 2006.
În urma analizãrii constatãrilor cuprinse în actul de control, au fost reţinute urmãtoarele:
La data de 12 octombrie 2005 Societatea Comercialã "Eurostar Insurance Broker de Asigurare" - S.R.L. a încheiat cu Societatea Comercialã "Mediterranea Assicurazioni" - S.A. ("Medas" - S.A.) contractul de mandat cu reprezentare pentru intermediere în asigurãri nr. 131/2.
Potrivit cap. II din contractul de mandat, obiectul acestuia îl constituie "negocierea şi încheierea de contracte de asigurare de cãtre broker cu clienţi români sau strãini de Medas - S.A. Contractele (poliţele) de asigurare se negociazã şi se încheie în numele şi în contul Medas - S.A., brokerul fiind mandatat sã încaseze în numele şi pentru Medas - S.A. primele/ratele de asigurare de la clienţii aduşi societãţii de asigurare".
Prin Adresa nr. 19 din 25 ianuarie 2006 Societatea Comercialã "Medas" - S.A. a denunţat unilateral contractul sus-menţionat, în conformitate cu prevederile art. 12 alin. (2) din contract, având în vedere cã potrivit art. 3 acesta a fost încheiat pe o perioadã de un an de la data semnãrii lui de cãtre cele douã pãrţi şi înceta de plin drept prin voinţa unilateralã a unei pãrţi, cu un preaviz scris de 15 zile.
În conformitate cu prevederile art. 12 alin. (2) din contract, "la încetarea contractului, brokerul trebuie sã predea toate sumele încasate pânã la acea datã şi nepredate la Medas - S.A., precum şi toate documentele de asigurare şi alte materiale puse la dispoziţie de S.C. «Medas» - S.A."
Prin urmare, s-a constatat cã Societatea Comercialã "Eurostar Insurance Broker de Asigurare" - S.R.L. a încãlcat urmãtoarele clauze contractuale:
- art. 5 alin. (4) şi (11), conform cãruia brokerul avea obligaţia sã depunã la casieria sau în conturile Societãţii Comerciale "Medas" - S.A. toate primele încasate, la termenele şi în condiţiile prevãzute în contract, precum şi obligaţia sã restituie Societãţii Comerciale "Medas" - S.A., la încetarea din orice cauze a contractului, pe bazã de document scris, toate documentele şi însemnele primite;
- art. 6 referitor la modalitãţile de depunere a încasãrilor efectuate;
- art. 12, conform cãruia la încetarea contractului brokerul avea obligaţia sã predea toate sumele încasate pânã la acea datã şi nepredate Societãţii Comerciale "Medas" - S.A., precum şi toate documentele de asigurare şi alte materiale puse la dispoziţie de Societatea Comercialã "Medas" - S.A.
Fapta sus-menţionatã încalcã prevederile <>art. 63 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 136/1995 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, în sensul cã brokerul de asigurare nu a depus la asigurãtor sumele încasate cu titlu de prime de asigurare, faptã ce se sancţioneazã în condiţiile şi potrivit art. 63 alin. (2) din lege.
Faţã de aceste motive, pentru fapta nelegalã reţinutã de organele de control în sarcina Societãţii Comerciale "Eurostar Insurance Broker de Asigurare" - S.R.L. prin procesul-verbal sus-menţionat, faptã descrisã în prezenta decizie, în scopul apãrãrii drepturilor asiguraţilor şi al promovãrii stabilitãţii activitãţii de asigurare în România, în temeiul <>art. 63 alin. (2) lit. d) şi alin. (4) din Legea nr. 136/1995 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, în şedinţa din 5 aprilie 2006 Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor a hotãrât sancţionarea cu amendã şi interzicerea temporarã a desfãşurãrii activitãţii de broker de asigurare a Societãţii Comerciale "Eurostar Insurance Broker de Asigurare" - S.R.L., drept care
emite urmãtoarea decizie:

ART. 1
Se sancţioneazã cu amendã în cuantum de 2.500 lei (RON) şi cu interzicerea temporarã a desfãşurãrii activitãţii de broker de asigurare Societatea Comercialã "Eurostar Insurance Broker de Asigurare" - S.R.L., cu sediul social în municipiul Bucureşti, bd. Nicolae Bãlcescu nr. 33, et. 3, ap. 23, sectorul 1, înregistratã la oficiul registrului comerţului cu nr. J 40/4897/2003, cod unic de înregistrare nr. 15357347, reprezentatã în timpul controlului de domnul Adrian Florea, în calitate de administrator, în conformitate cu <>art. 63 alin. (2) lit. d) din Legea nr. 136/1995 privind asigurãrile şi reasigurãrile în România, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 2
(1) Pe toatã perioada de interzicere temporarã a exercitãrii activitãţii de asigurare prevãzute la art. 1, brokerului de asigurare i se interzic desfãşurarea activitãţii de negociere a încheierii de noi contracte de asigurare sau reasigurare pentru persoane fizice ori juridice, acordarea de asistenţã pe durata derulãrii contractelor în curs sau în legãturã cu regularizarea daunelor, precum şi desfãşurarea oricãror operaţiuni specifice brokerilor de asigurare, astfel cum sunt definite în <>Legea nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare şi supravegherea asigurãrilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) Brokerul de asigurare are obligaţia sã îşi notifice clienţii, în termen de cel mult 3 zile de la data primirii prezentei decizii, în vederea efectuãrii plãţii ratelor scadente la contractele în curs de derulare direct la asigurãtor.
ART. 3
(1) În conformitate cu prevederile <>art. 39 alin. (10) şi (11) din Legea nr. 32/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, coroborate cu dispoziţiile <>art. 28 alin. (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, amenda se face venit la bugetul de stat în cota de 50%, iar diferenţa se face venit la bugetul Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor şi se achitã în termen de 15 zile de la primirea deciziei.
(2) Dovada de platã a amenzii va fi prezentatã Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor imediat dupã achitare.
ART. 4
(1) Împotriva prezentei decizii, Societatea Comercialã "Eurostar Insurance Broker de Asigurare" S.R.L. poate face plângere la curtea de apel, în termen de 30 de zile de la comunicarea acesteia, conform <>art. 40 din Legea nr. 32/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) În conformitate cu <>art. 40 alin. (2) din Legea nr. 32/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, plângerea adresatã curţii de apel nu suspendã, pe timpul soluţionãrii acesteia, executarea mãsurii sancţionatorii dispuse de Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor.
ART. 5
Prezenta decizie îşi produce efectele la data comunicãrii sale societãţii sancţionate, potrivit <>art. 39 alin. (5) din Legea nr. 32/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

Preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor,
Nicolae Eugen Crişan

Bucureşti, 19 aprilie 2006.
Nr. 113.274.

------------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016