Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECIZIE nr. 1 din 21 ianuarie 1999  referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a   Legii nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECIZIE nr. 1 din 21 ianuarie 1999 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a Legii nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru

EMITENT: CURTEA CONSTITUTIONALA
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 216 din 17 mai 1999
Lucian Mihai - preşedinte
Costica Bulai - judecãtor
Constantin Doldur - judecãtor
Kozsokar Gabor - judecãtor
Ioan Muraru - judecãtor
Nicolae Popa - judecãtor
Lucian Stangu - judecãtor
Romul Petru Vonica - judecãtor
Paula C. Pantea - procuror
Gabriela Dragomirescu - magistrat-asistent

Pe rol se afla soluţionarea exceptiei de neconstituţionalitate a <>Legii nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru, ridicatã de Ionescu Mircea şi Ionescu Delenus Marinela în Dosarul nr. 689/1998 al Tribunalului Bucureşti - Secţia a IV-a civilã.
Dezbaterile au avut loc în şedinţa publica din data de 15 decembrie 1998, în prezenta lui Ionescu Dan Cristian, fiul lui Ionescu Delenus Marinela - autoarea exceptiei -, decedata, şi în lipsa lui Ionescu Mircea, a Ministerului Finanţelor şi a Direcţiei generale a finanţelor publice şi controlului financiar de stat a municipiului Bucureşti, pentru care procedura de citare a fost legal îndeplinitã, fiind consemnate în încheierea de la acea data, când Curtea, având nevoie de timp pentru a delibera, a amânat pronunţarea la data de 17 decembrie 1998 şi apoi la data de 21 ianuarie 1999.

CURTEA,
având în vedere actele şi lucrãrile dosarului, constata urmãtoarele:
Prin Încheierea din 30 aprilie 1998, pronunţatã în Dosarul nr. 689/1998, Tribunalul Bucureşti - Secţia a IV-a civilã a sesizat Curtea Constituţionalã cu excepţia de neconstituţionalitate a <>Legii nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru, ridicatã de Ionescu Mircea şi Ionescu Delenus Marinela într-o cauza având ca obiect apelul formulat de aceştia impotriva Sentinţei civile nr. 148/1998, pronunţatã de Judecãtoria Sectorului 4 Bucureşti, în contradictoriu cu Direcţia generalã a finanţelor publice şi controlului financiar de stat a municipiului Bucureşti. În motivarea exceptiei se susţine ca <>Legea nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru este neconstitutionala, fiind în contradictie cu art. 21 din Constituţie, care prevede ca nici o lege nu poate îngrãdi accesul la justiţie.
Exprimandu-şi opinia asupra exceptiei de neconstituţionalitate, instanta de judecata apreciazã ca aceasta este neîntemeiatã, întrucât accesul liber la justiţie, prevãzut la art. 21 din Constituţie, nu presupune în mod necesar gratuitatea, care nici nu poate fi asigurata pentru toate cererile formulate. Se mai arata ca taxele de timbru reprezintã plata pentru serviciile prestate şi lucrãrile efectuate de cãtre instanţele judecãtoreşti. De asemenea, <>Legea nr. 146/1997 prevede cazurile în care nu se percepe taxa judiciarã de timbru, precum şi condiţiile în care Ministerul Finanţelor poate acorda scutiri, reduceri, eşalonãri sau amânãri pentru plata acestor categorii de taxe.
În conformitate cu <>art. 24 alin. (1) din Legea nr. 47/1992 , republicatã, au fost solicitate punctele de vedere ale preşedinţilor celor doua Camere ale Parlamentului şi Guvernului.
În punctul de vedere exprimat Guvernul apreciazã ca excepţia de neconstituţionalitate a <>Legii nr. 146/1997 este nefondata, deoarece legea "nu conţine nici un text care ar îngrãdi accesul la justiţie, astfel cum este stabilit de dispoziţiile art. 21 din Constituţie, ci doar taxele pentru acoperirea unei pãrţi din cheltuielile justiţiei", iar mãsura actualizãrii taxelor de timbru "s-a impus pentru a corela valoarea acestora cu cheltuielile efectuate de justiţie pentru serviciile solicitate de cetãţeni".
Preşedinţii celor doua Camere ale Parlamentului nu au comunicat punctele lor de vedere.

CURTEA,
examinând încheierea de sesizare, punctul de vedere al Guvernului, raportul judecãtorului-raportor, susţinerile partii prezente, concluziile procurorului, dispoziţiile legale atacate, raportate la prevederile Constituţiei, precum şi <>Legea nr. 47/1992 , retine urmãtoarele:
În temeiul art. 144 lit. c) din Constituţie Curtea Constituţionalã este competenta sa soluţioneze excepţia de neconstituţionalitate cu care a fost sesizatã.
Excepţia de neconstituţionalitate priveşte dispoziţiile <>Legii nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru şi a fost ridicatã în Dosarul nr. 689/1998 al Tribunalului Bucureşti - Secţia a IV-a civilã, având ca obiect apelul declarat de Ionescu Mircea şi Ionescu Delenus Marinela impotriva Sentinţei civile nr. 148 din 9 ianuarie 1998 a Judecãtoriei Sectorului 4 Bucureşti. Prin aceasta sentinta a fost respinsã contestaţia la executare formulatã de Ionescu Mircea şi Ionescu Delenus Marinela impotriva sechestrului înfiinţat de Direcţia generalã a finanţelor publice şi controlului financiar de stat a municipiului Bucureşti, Administraţia financiarã a sectorului 4 Bucureşti, pentru suma de 10.430.232 lei, reprezentând taxa de timbru neachitata în cadrul Dosarului nr. 2.521/1997 al Tribunalului Bucureşti - Secţia a IV-a civilã, având ca obiect acţiunea celor doi autori ai exceptiei pentru plata de cãtre statul roman a unei despãgubiri pentru demolarea abuzivã, în anul 1987, a imobilului aflat în proprietatea lor.
Autorii exceptiei susţin ca <>Legea nr. 146/1997 , "prin taxele de timbru instituite, pur şi simplu spoliaza cetãţenii României aflaţi în nevoia de a-şi gãsi dreptatea în fata instanţelor judecãtoreşti". În acest context, în legatura cu taxa de timbru ce le-a fost comunicatã de Tribunalul Bucureşti spre a fi achitatã în Dosarul nr. 689/1998, în cadrul cãruia a fost ridicatã excepţia, autorii acesteia arata ca, de altfel, instanta judecãtoreascã a calculat greşit cuantumul, şi anume câte 419.418 lei, în loc de 12.500 lei, cum ar fi fost corect dacã s-ar fi aplicat <>art. 3 lit. e) din Legea nr. 146/1997 . Precizând însã ca "nu aceasta este problema", autorii exceptiei îşi concentreaza motivarea asupra ansamblului reglementãrii actuale a taxelor judiciare de timbru, arãtând ca: "legea majoreazã taxa de timbru pentru litigii nepatrimoniale de 1.000 de ori fata de anul de referinta 1990, în timp ce pensiile au crescut doar de 200-300 de ori fata de acelaşi an"; "circa 90% din populaţia României [se afla] în situaţia de a nu se mai putea adresa justiţiei din lipsa banilor, mulţi începând sa îşi facã dreptate singuri"; "datoritã acestor taxe de timbru, adesea enorme, accesul liber la justiţie al cetãţenilor romani este de multe ori îngrãdit". De asemenea, cu ocazia sustinerii exceptiei în fata Curţii Constituţionale reprezentantul autorilor exceptiei a arãtat ca nemultumirea acestora are în vedere originea litigiului, şi anume debitul de 10.430.232 lei, reprezentând taxa de timbru datoratã în Dosarul nr. 2.521/1997 al Tribunalului Bucureşti - Secţia a IV-a civilã, pentru neachitarea cãreia s-a procedat la aplicarea sechestrului contestat de autorii exceptiei în Dosarul nr. 689/1998 al aceleiaşi instanţe, unde ar fi trebuit sa plãteascã, potrivit propriilor calcule, "doar 12.500 lei".
În raport cu aceasta situaţie Curtea Constituţionalã constata ca, în realitate, critica de neconstituţionalitate formulatã de autorii exceptiei în cadrul Dosarului nr. 689/1998 al Tribunalului Bucureşti - Secţia a IV-a civilã nu priveşte dispoziţiile din <>Legea nr. 146/1997 aplicabile în acea cauza, de care depinde soluţionarea acesteia. Aceasta constatare este valabilã atât în cazul în care, astfel cum susţin autorii exceptiei, ar fi aplicabile dispoziţiile art. 3 lit. e) din lege, text referitor la "cereri de suspendare a executãrii silite, inclusiv a executãrii vremelnice, precum şi cereri în legatura cu mãsurile asiguratorii - 25.000 lei", precum şi în cazul în care, astfel cum a considerat instanta judecãtoreascã, ar fi aplicabile dispoziţiile art. 2 alin. (2) din lege, text conform cãruia: "În cazul contestaţiei la executarea silitã, taxa se calculeazã la valoarea bunurilor a cãror urmãrire se contesta sau la valoarea debitului urmãrit. Taxa aferentã acestei contestaţii nu poate depãşi suma de 500.000 lei, indiferent de valoarea contestatã."
Curtea Constituţionalã retine însã ca nemultumirea autorilor exceptiei priveşte, în general, reglementãrile legale din materia taxelor judiciare de timbru şi, în mod special, cele aplicabile în litigiul ce face obiectul Dosarului nr. 2.521/1997 al Tribunalului Bucureşti - Secţia a IV-a civilã, din care a rezultat debitul pentru care a fost instituit sechestrul contestat ulterior în Dosarul nr. 689/1998 al aceleiaşi instanţe. În acest dosar instanta nu a recurs la dispoziţiile de imediata aplicare ale <>art. 15 lit. r) din Legea nr. 146/1997 , astfel cum a fost modificatã prin <>Legea nr. 112/1998 , dispoziţii referitoare la scutirea de la plata taxei judiciare de timbru pentru cererile de restituire - în natura sau prin echivalent - introduse de proprietari sau de succesorii acestora cu privire la imobilele preluate abuziv de stat sau de alte persoane juridice în perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989.
Asa fiind, Curtea retine ca, potrivit <>art. 23 alin. (1) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, republicatã, "Curtea Constituţionalã decide asupra excepţiilor ridicate în fata instanţelor judecãtoreşti privind neconstituţionalitatea unei legi sau ordonanţe ori a unei dispoziţii dintr-o lege sau dintr-o ordonanta în vigoare, de care depinde soluţionarea cauzei", iar potrivit alin. (6) al aceluiaşi articol, "Dacã excepţia este inadmisibila, fiind contrarã prevederilor alin. (1), (2) sau (3), instanta o respinge printr-o încheiere motivatã, fãrã a mai sesiza Curtea Constituţionalã." În lumina acestor prevederi legale, excepţia de neconstituţionalitate este inadmisibila, deoarece nu priveşte o dispoziţie dintr-o lege de care depinde soluţionarea cauzei care formeazã obiectul Dosarului nr. 689/1998 al Tribunalului Bucureşti - Secţia a IV-a civilã, în care excepţia a fost ridicatã.

Pentru motivele arãtate, în temeiul art. 144 lit. c) din Constituţie, precum şi al art. 13 alin. (1) lit. A.c) şi al <>art. 23 din Legea nr. 47/1992 , republicatã,

CURTEA
În numele legii
DECIDE:

Respinge ca inadmisibila excepţia de neconstituţionalitate a <>Legii nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru, ridicatã de Ionescu Mircea şi Ionescu Delenus Marinela în Dosarul nr. 689/1998 al Tribunalului Bucureşti - Secţia a IV-a civilã.
Definitiva.
Pronunţatã în şedinţa publica din data de 21 ianuarie 1999.

PREŞEDINTELE CURŢII
CONSTITUŢIONALE,
LUCIAN MIHAI

Magistrat-asistent,
Gabriela Dragomirescu
------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016