Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECIZIE nr. 1.652 din 16 decembrie 2010  referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 46, art. 49 si art. 50 din Legea nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECIZIE nr. 1.652 din 16 decembrie 2010 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 46, art. 49 si art. 50 din Legea nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari

EMITENT: CURTEA CONSTITUTIONALA
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 185 din 16 martie 2011

    Augustin Zegrean - preşedinte
    Aspazia Cojocaru - judecãtor
    Acsinte Gaspar - judecãtor
    Mircea Ştefan Minea - judecãtor
    Iulia Antoanella Motoc - judecãtor
    Ion Predescu - judecãtor
    Puskas Valentin Zoltan - judecãtor
    Tudorel Toader - judecãtor
    Fabian Niculae - magistrat-asistent

    Cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror Simona Ricu.

    Pe rol se aflã soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 46, art. 49 şi <>art. 50 din Legea nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, excepţie ridicatã de Iosif Puiu şi Constanţa Puiu în Dosarul nr. 1.730/303/2008 al Judecãtoriei Sectorului 6 Bucureşti - Secţia civilã şi care formeazã obiect al Dosarului nr. 3.783D/2010 al Curţii Constituţionale.
    La apelul nominal se constatã lipsa pãrţilor, faţã de care procedura de citare este legal îndeplinitã.
    Cauza fiind în stare de judecatã, preşedintele acordã cuvântul reprezentantului Ministerului Public, care pune concluzii de respingere a excepţiei de neconstituţionalitate.

                                     CURTEA,

având în vedere actele şi lucrãrile dosarului, reţine urmãtoarele:
    Prin Încheierea din 14 octombrie 2008, pronunţatã în Dosarul nr. 1.730/303/2008, Judecãtoria Sectorului 6 Bucureşti - Secţia civilã a sesizat Curtea Constituţionalã pentru soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a prevederilor art. 46, art. 49 şi <>art. 50 din Legea nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari.
    Excepţia a fost ridicatã de Iosif Puiu şi Constanţa Puiu, într-o cauzã având ca obiect pretenţii civile.
    În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate autorii excepţiei susţin cã dispoziţiile legale criticate sunt neconstituţionale, întrucât se încalcã principiul egalitãţii în faţa legii şi al accesului liber la justiţie, fãrã sã indice însã motivele de neconstituţionalitate.
    Din examinarea cererii autorilor excepţiei de neconstituţionalitate nu se desprinde o motivare clarã a acesteia, întrucât autorii nu au invocat niciun motiv pentru care textele de lege criticate încalcã principiul egalitãţii în faţa legii şi al accesului liber la justiţie.
    Judecãtoria Sectorului 6 Bucureşti - Secţia civilã considerã cã textele legale criticate nu încalcã dispoziţiile constituţionale invocate, întrucât impun un tratament juridic diferit pentru situaţii de fapt diferite, având o justificarea obiectivã şi raţionalã, şi anume necesitatea recuperãrii de cãtre asociaţiile de proprietari a cotelor de întreţinere, ţinând cont de consecinţele neachitãrii debitelor de cãtre datornici. De asemenea, instanţa aratã cã este la latitudinea legiuitorului sã stabileascã reguli speciale în considerarea anumitor categorii de persoane, având în vedere situaţii diferite, fãrã ca prin aceasta sã se încalce principiul egalitãţii în drepturi. Pe de altã parte, se aratã cã dispoziţiile legale criticate reprezintã norme de drept material şi procedural prin care se recunoaşte vocaţia la aceleaşi drepturi tuturor persoanelor aflate în aceeaşi situaţie juridicã.
    Potrivit prevederilor <>art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, încheierea de sesizare a fost comunicatã preşedinţilor celor douã Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi exprima punctele de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.
    Guvernul considerã cã textele de lege criticate sunt constituţionale, iar excepţia de neconstituţionalitate este inadmisibilã în raport cu <>art. 10 alin. (2) din Legea nr. 47/1992, având în vedere faptul cã autorii acesteia doar apreciazã cã dispoziţiile vizate "instituie o delimitare clarã, creându-se în mod periculos cetãţeni de categoria a doua", neaducând reale critici de neconstituţionalitate.
    Preşedinţii celor douã Camere ale Parlamentului şi Avocatul Poporului nu au comunicat punctele lor de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.

                                     CURTEA,

examinând încheierea de sesizare, punctul de vedere al Guvernului, raportul întocmit de judecãtorul-raportor, concluziile procurorului, dispoziţiile de lege criticate, raportate la prevederile Constituţiei, precum şi <>Legea nr. 47/1992, reţine urmãtoarele:
    Curtea Constituţionalã a fost legal sesizatã şi este competentã, potrivit dispoziţiilor art. 146 lit. d) din Constituţie, precum şi ale art. 1 alin. (2), ale <>art. 2, 3, 10 şi 29 din Legea nr. 47/1992, sã soluţioneze excepţia de neconstituţionalitate.
    Obiectul excepţiei de neconstituţionalitate îl constituie prevederile art. 46, art. 49 şi <>art. 50 din Legea nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 490 din 23 iulie 2007, texte de lege care au urmãtorul cuprins:
    - Art. 46: "Toţi proprietarii au obligaţia sã plãteascã lunar, conform listei de platã a cheltuielilor asociaţiei de proprietari, în avans sau pe baza facturilor emise de furnizori, cota de contribuţie ce le revine la cheltuielile asociaţiei de proprietari, inclusiv cele aferente fondurilor din asociaţia de proprietari.";
    - Art. 49: "(1) Asociaţia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizãri pentru orice sumã cu titlu de restanţã, afişatã pe lista de platã. Penalizãrile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere şi se vor aplica numai dupã o perioadã de 30 de zile care depãşeşte termenul stabilit pentru platã, fãrã ca suma penalizãrilor sã poatã depãşi suma la care s-au aplicat.
    (2) Termenul de platã a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, afişate pe lista lunarã de platã, este de maximum 20 de zile calendaristice.
    (3) Sumele rezultate din aplicarea penalitãţilor de întârziere vor face obiectul fondului de penalitãţi al asociaţiei de proprietari şi se vor utiliza numai pentru plata penalizãrilor impuse asociaţiei de proprietari de cãtre terţi şi pentru cheltuieli cu reparaţiile asupra proprietãţii comune sau alte cheltuieli de naturã administrativã.";
    - Art. 50: "(1) Asociaţia de proprietari are dreptul de a acţiona în justiţie pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit.
    (2) Acţiunea asociaţiei de proprietari este scutitã de taxã de timbru.
    (3) Sentinţa datã în favoarea asociaţiei de proprietari, pentru sumele datorate de oricare proprietar, poate fi pusã în aplicare pentru acoperirea datoriilor prin orice modalitate permisã de Codul de procedurã civilã."
    În opinia autorilor excepţiei de neconstituţionalitate, prevederile legale criticate contravin dispoziţiilor constituţionale cuprinse în art. 16 privind egalitatea în drepturi şi art. 21 referitoare la accesul liber la justiţie.
    Examinând excepţia, Curtea constatã cã autorii excepţiei de neconstituţionalitate susţin cã dispoziţiile legale criticate contravin prevederilor constituţionale ale art. 16 privind egalitatea în drepturi şi art. 21 privind accesul liber la justiţie, fãrã a motiva în vreun fel în ce constã înfrângerea dispoziţiilor constituţionale.
    Curtea constatã cã autorii excepţiei nu au motivat în ce constã pretinsa contrarietate a dispoziţiilor art. 46, art. 49 şi <>art. 50 din Legea nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari cu prevederile Constituţiei. Or, potrivit <>art. 10 alin. (2) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, "Sesizãrile trebuie fãcute în formã scrisã şi motivate", astfel încât Curtea urmeazã a respinge ca inadmisibilã aceastã excepţie, ea neputându-se substitui autorilor pentru argumentarea excepţiei.


    Pentru motivele mai sus arãtate, în temeiul art. 146 lit. d) şi al art. 147 alin. (4) din Constituţie, precum şi al art. 1-3, al art. 11 alin. (1) lit. A.d) şi al <>art. 29 din Legea nr. 47/1992,

                             CURTEA CONSTITUŢIONALĂ
                                În numele legii
                                    DECIDE:

    Respinge, ca inadmisibilã, excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 46, art. 49 şi <>art. 50 din Legea nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, excepţie ridicatã de Iosif Puiu şi Constanţa Puiu în Dosarul nr. 1.730/303/2008 al Judecãtoriei Sectorului 6 Bucureşti - Secţia civilã.
    Definitivã şi general obligatorie.
    Pronunţatã în şedinţa publicã din data de 16 decembrie 2010.

                      PREŞEDINTELE CURŢII CONSTITUŢIONALE,
                                AUGUSTIN ZEGREAN

                              Magistrat-asistent,
                                 Fabian Niculae

                                   ----------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016