Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECIZIE nr. 1.311 din 2 decembrie 2008  referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 1, art. 4 alin. (1) si (3), art. 5 si   art. 9 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 130/2004 privind unele masuri pentru vanzarea de catre societatile comerciale, companiile si societatile nationale din sectorul energiei, petrolului, gazelor naturale, resurselor minerale si al industriei de aparare, precum si de catre alti agenti economici din subordinea Ministerului Economiei si Comertului a locuintelor pe care acestia le au in patrimoniu personalului propriu, titularilor contractelor de inchiriere, pensionarilor sau disponibilizatilor cu ultimul loc de munca la acesti agenti economici    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECIZIE nr. 1.311 din 2 decembrie 2008 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 1, art. 4 alin. (1) si (3), art. 5 si art. 9 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 130/2004 privind unele masuri pentru vanzarea de catre societatile comerciale, companiile si societatile nationale din sectorul energiei, petrolului, gazelor naturale, resurselor minerale si al industriei de aparare, precum si de catre alti agenti economici din subordinea Ministerului Economiei si Comertului a locuintelor pe care acestia le au in patrimoniu personalului propriu, titularilor contractelor de inchiriere, pensionarilor sau disponibilizatilor cu ultimul loc de munca la acesti agenti economici

EMITENT: CURTEA CONSTITUTIONALA
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 884 din 29 decembrie 2008

Ioan Vida - preşedinte
Nicolae Cochinescu - judecãtor
Aspazia Cojocaru - judecãtor
Acsinte Gaspar - judecãtor
Petre Lãzãroiu - judecãtor
Ion Predescu - judecãtor
Puskas Valentin Zoltan - judecãtor
Tudorel Toader - judecãtor
Augustin Zegrean - judecãtor
Antonia Constantin - procuror
Gabriela Dragomirescu - magistrat-asistent-şef

Pe rol se aflã soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a prevederilor art. 1, art. 4 alin. (1) şi (3), art. 5 şi <>art. 9 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 130/2004 privind unele mãsuri pentru vânzarea de cãtre societãţile comerciale, companiile şi societãţile naţionale din sectorul energiei, petrolului, gazelor naturale, resurselor minerale şi al industriei de apãrare, precum şi de alţi agenţi economici din subordinea Ministerului Economiei şi Comerţului a locuinţelor pe care aceştia le au în patrimoniu personalului propriu, titularilor contractelor de închiriere, pensionarilor sau disponibilizaţilor cu ultimul loc de muncã la aceşti agenţi economici, excepţie ridicatã de Florentina (Deceanu) Lefter din Galaţi în Dosarul nr. 2.460/233/2007 al Judecãtoriei Ploieşti.
La apelul nominal se constatã lipsa pãrţilor, faţã de care procedura de citare a fost legal îndeplinitã.
Cauza fiind în stare de judecatã, preşedintele Curţii dã cuvântul reprezentantului Ministerului Public, care pune concluzii de respingere a excepţiei de neconstituţionalitate, invocând jurisprudenţa Curţii Constituţionale în materie.

CURTEA,

având în vedere actele şi lucrãrile dosarului, constatã urmãtoarele:
Prin Încheierea din 20 mai 2008, pronunţatã în Dosarul nr. 2.460/233/2007, Judecãtoria Ploieşti a sesizat Curtea Constituţionalã cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 1, art. 4 alin. (1) şi (3), art. 5 şi <>art. 9 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 130/2004 privind unele mãsuri pentru vânzarea de cãtre societãţile comerciale, companiile şi societãţile naţionale din sectorul energiei, petrolului, gazelor naturale, resurselor minerale şi al industriei de apãrare, precum şi de cãtre alţi agenţi economici din subordinea Ministerului Economiei şi Comerţului a locuinţelor pe care aceştia le au în patrimoniu personalului propriu, titularilor contractelor de închiriere, pensionarilor sau disponibilizaţilor cu ultimul loc de muncã la aceşti agenţi economici. Excepţia a fost ridicatã de Florentina (Deceanu) Lefter într-o cauzã civilã având ca obiect obligaţia de a face.
În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate se aratã, în esenţã, cã modalitatea de stabilire şi implicit cuantumul preţului de vânzare a locuinţelor, astfel cum sunt prevãzute de textele de lege criticate, nu respectã cerinţele impuse de o realã protecţie socialã, precum şi faptul cã depãşirea termenului în interiorul cãruia cei vizaţi de dispoziţiile ordonanţei trebuie sã îşi manifeste voinţa de a cumpãra "nu ar trebui sã ducã la pierderea dreptului de a cumpãra prevãzut de <>Legea locuinţei nr. 85/1992 .
Judecãtoria Ploieşti apreciazã cã excepţia de neconstituţionalitate ridicatã este neîntemeiatã, "dispoziţiile respective necontravenind reglementãrilor internaţionale şi prevederilor constituţionale invocate de reclamantã."
În conformitate cu dispoziţiile <>art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992 , încheierea de sesizare a fost comunicatã preşedinţilor celor douã Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi exprima punctele de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate ridicate.
Avocatul Poporului apreciazã cã dispoziţiile criticate din <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 130/2004 sunt constituţionale.
Preşedinţii celor douã Camere ale Parlamentului şi Guvernul nu au comunicat punctele lor de vedere.

CURTEA,

examinând încheierea de sesizare, punctul de vedere al Avocatului Poporului, raportul întocmit de judecãtorul-raportor, concluziile reprezentantului Ministerului Public, dispoziţiile legale criticate raportate la prevederile Constituţiei, precum şi <>Legea nr. 47/1992 , reţine urmãtoarele:
Curtea Constituţionalã constatã cã a fost legal sesizatã şi este competentã, potrivit dispoziţiilor art. 146 lit. d) din Constituţie, ale art. 1 alin. (2), ale <>art. 2, 3, 10 şi 29 din Legea nr. 47/1992 , sã soluţioneze excepţia de neconstituţionalitate.
Obiectul excepţiei de neconstituţionalitate îl constituie prevederile art. 1, art. 4 alin. (1) şi (3), art. 5 şi <>art. 9 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 130/2004 privind unele mãsuri pentru vânzarea de cãtre societãţile comerciale, companiile şi societãţile naţionale din sectorul energiei, petrolului, gazelor naturale, resurselor minerale şi al industriei de apãrare, precum şi de cãtre alţi agenţi economici din subordinea Ministerului Economiei şi Comerţului a locuinţelor pe care aceştia le au în patrimoniu personalului propriu, titularilor contractelor de închiriere, pensionarilor sau disponibilizaţilor cu ultimul loc de muncã la aceşti agenţi economici, astfel cum au fost modificate prin articolul unic, pct. 1, 2 şi 4 din <>Legea nr. 189/2005 privind aprobarea <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 130/2004 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 545 din 27 iunie 2005.
Textele de lege criticate dispun cu privire la persoanele cãrora le pot fi vândute locuinţele din patrimoniul societãţilor comerciale nominalizate de ordonanţa criticatã, preţul de vânzare şi modalitãţile de stabilire a acestuia, vânzarea prin licitaţie publicã, în condiţiile legii, a locuinţelor care nu sunt cumpãrate de chiriaşi şi care au devenit disponibile ca urmare a eliberãrii, precum şi termenul limitã de finalizare a operaţiunilor de vânzare a locuinţelor.
Autorul excepţiei susţine cã textele de lege criticate încalcã prevederile constituţionale ale art. 9, art. 16 alin. (1), art. 31 alin. (1) şi (3), art. 41 alin. (2), art. 43 alin. (2), art. 47 alin. (1), art. 115 alin. (4), (6) şi (8) şi ale "art. 134 (f)". De asemenea, mai invocã şi încãlcarea art. 1, art. 3, art. 17, art. 22, art. 23 şi art. 25 din Declaraţia Universalã a Drepturilor Omului, precum şi a art. 2 pct. 1, art. 4, art. 5, art. 7, art. 8, art. 11 pct. b), art. 17 şi art. 21 din "Carta drepturilor şi libertãţilor fundamentale ale omului.
Examinând excepţia de neconstituţionalitate ridicatã, Curtea constatã cã asupra constituţionalitãţii prevederilor art. 1, art. 4 alin. (1) şi (3), art. 5 şi <>art. 9 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 130/2004 s-a mai pronunţat prin <>Decizia nr. 827 din 8 iulie 2008 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 636 din 3 septembrie 2008, într-o cauzã în care se formulau critici similare celor din prezentul dosar, prin raportare la aceleaşi dispoziţii constituţionale şi din documente internaţionale.
Soluţia de respingere a excepţiei de neconstituţionalitate îşi pãstreazã valabilitatea şi în prezenta cauzã, pentru argumentele înfãţişate în decizia menţionatã, întrucât nu au intervenit elemente noi de naturã sã justifice schimbarea jurisprudenţei Curţii Constituţionale.

Faţã de cele de mai sus, în temeiul art. 146 lit. d) şi al art. 147 alin. (4) din Constituţie, precum şi al art. 1-3, al art. 11 alin. (1) lit. A.d) şi al <>art. 29 din Legea nr. 47/1992 ,

CURTEA CONSTITUŢIONALĂ
În numele legii
DECIDE:

Respinge excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 1, art. 4 alin. (1) şi (3), art. 5 şi <>art. 9 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 130/2004 privind unele mãsuri pentru vânzarea de cãtre societãţile comerciale, companiile şi societãţile naţionale din sectorul energiei, petrolului, gazelor naturale, resurselor minerale şi al industriei de apãrare, precum şi de cãtre alţi agenţi economici din subordinea Ministerului Economiei şi Comerţului a locuinţelor pe care aceştia le au în patrimoniu personalului propriu, titularilor contractelor de închiriere, pensionarilor sau disponibilizaţilor cu ultimul loc de muncã la aceşti agenţi economici, excepţie ridicatã de Florentina (Deceanu) Lefter din Galaţi în Dosarul nr. 2.460/233/2007 al Judecãtoriei Ploieşti.
Definitivã şi general obligatorie.
Pronunţatã în şedinţa publicã din data de 2 decembrie 2008.

PREŞEDINTELE CURŢII CONSTITUŢIONALE,
prof. univ. dr. IOAN VIDA

Magistrat-asistent-şef,
Gabriela Dragomirescu
-----------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016