Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECIZIE nr. 1.290 din 2 decembrie 2008  referitoare la respingerea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 178 alin. 21 din Codul de procedura penala    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECIZIE nr. 1.290 din 2 decembrie 2008 referitoare la respingerea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 178 alin. 21 din Codul de procedura penala

EMITENT: CURTEA CONSTITUTIONALA
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 873 din 23 decembrie 2008

Ioan Vida - preşedinte
Nicolae Cochinescu - judecãtor
Aspazia Cojocaru - judecãtor
Acsinte Gaspar - judecãtor
Petre Lãzãroiu - judecãtor
Ion Predescu - judecãtor
Puskas Valentin Zoltan - judecãtor
Tudorel Toader - judecãtor
Augustin Zegrean - judecãtor
Iuliana Nedelcu - procuror
Marieta Safta - magistrat-asistent


Pe rol se aflã soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 178 alin. 21 din Codul de procedurã penalã, excepţie invocatã de Constantin Florin Nicolau, Ioan Lucian Nicolau şi Gheorghe Nicolau în Dosarul nr. 8.037/245/2005 al Judecãtoriei Iaşi.
La apelul nominal lipsesc pãrţile, faţã de care procedura de citare este legal îndeplinitã.
Magistratul-asistent referã faptul cã partea Agenţia Naţionalã de Administrare Fiscalã a depus la dosarul cauzei concluzii scrise, prin care solicitã respingerea excepţiei de neconstituţionalitate.
Preşedintele dispune sã se facã apelul şi în Dosarul nr. 1.264 D/2008, având ca obiect aceeaşi excepţie de neconstituţionalitate, invocatã de aceiaşi autori în Dosarul nr. 4.523/245/2008 al Judecãtoriei Iaşi.
La apelul nominal lipsesc pãrţile, faţã de care procedura de citare este legal îndeplinitã.
Curtea, având în vedere cã obiectul excepţiilor de neconstituţionalitate ridicate în dosarele nr. 1.261 D/2008 şi nr. 1.264 D/2008 este identic, pune în discuţie, din oficiu, problema conexãrii cauzelor.
Reprezentantul Ministerului Public este de acord cu conexarea dosarelor.
Curtea, deliberând, în temeiul <>art. 53 alin. (5) din Legea nr. 47/1992 , dispune conexarea Dosarului nr. 1.264 D/2008 la Dosarul nr. 1.261D/2008, care a fost primul înregistrat.
Reprezentantul Ministerului Public pune concluzii de respingere a excepţiei ca neîntemeiatã, arãtând cã normele criticate nu încalcã dispoziţiile constituţionale invocate.

CURTEA,

având în vedere actele şi lucrãrile dosarului, reţine urmãtoarele:
Prin încheierile din 16 aprilie 2008, pronunţate în dosarele nr. 8.037/245/2005 şi nr. 4.523/245/2008, Judecãtoria Iaşi a sesizat Curtea Constituţionalã cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 178 alin. 21 din Codul de procedurã penalã, excepţie ridicatã de Constantin Florin Nicolau, Ioan Lucian Nicolau şi Gheorghe Nicolau.
În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate, asemãnãtoare în dosarele conexate, se susţine, în esenţã, cã, prin conţinutul sãu, textul de lege criticat încalcã în mod grav dreptul la un proces echitabil şi dreptul la apãrare al inculpatului, dând posibilitatea abuzului, prin aceea cã permite instanţei de judecatã sau parchetului sã adauge la lege şi sã considere cã orice caz de necomunicare a scrisorii recomandate ar conduce la afişarea citaţiei la uşa instituţiei respective. Se aratã cã, în acest caz, inculpatul ar fi lipsit în mod evident de dreptul de a se apãra şi dreptul de a avea un proces echitabil, fiind în situaţia de a nu cunoaşte existenţa dosarului.
Judecãtoria Iaşi apreciazã cã excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiatã, arãtând cã normele criticate, în baza cãrora în cauzã s-a dispus citarea inculpaţilor la uşa instanţei, nu încalcã normele constituţionale invocate, deoarece nu permit organului judiciar sã adauge la lege, ci doar sã facã o simplã constatare cã scrisoarea recomandatã prin care se citeazã un inculpat care locuieşte în strãinãtate nu poate fi înmânatã.
În conformitate cu dispoziţiile <>art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992 , încheierile de sesizare au fost comunicate preşedinţilor celor douã Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi exprima punctele de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate ridicate.
Avocatul Poporului considerã cã textul de lege criticat este constituţional, întrucât nu încalcã dreptul la apãrare şi nici dreptul la un proces echitabil. Aratã cã citarea învinuitului sau inculpatului prin afişare la uşa instanţei are caracter excepţional, fiind justificatã de imposibilitatea realizãrii procedurii de citare prin înmânarea în mod direct şi personal a citaţiei şi urmãreşte sã previnã şi sã limiteze eventualele abuzuri în exercitarea drepturilor procesuale, de naturã sã determine tergiversarea soluţionãrii cauzei, pe calea menţinerii cu rea-credinţã a unei permanente lipse de procedurã.
Preşedinţii celor douã Camere ale Parlamentului şi Guvernul nu au comunicat punctele lor de vedere cu privire la excepţia de neconstituţionalitate.

CURTEA,

examinând încheierile de sesizare, punctul de vedere al Avocatului Poporului, rapoartele întocmite de judecãtorul-raportor, concluziile procurorului, dispoziţiile legale criticate, raportate la prevederile Constituţiei, precum şi <>Legea nr. 47/1992 , reţine urmãtoarele:
Curtea Constituţionalã a fost legal sesizatã şi este competentã, potrivit dispoziţiilor art. 146 lit. d) din Constituţie, precum şi ale art. 1 alin. (2), ale <>art. 2, 3, 10 şi 29 din Legea nr. 47/1992 , sã soluţioneze excepţia de neconstituţionalitate.
Obiectul excepţiei de neconstituţionalitate îl constituie dispoziţiile art. 178 alin. 21 din Codul de procedurã penalã, dispoziţii introduse prin <>art. I pct. 116 din Legea nr. 281/2003 privind modificarea şi completarea Codului de procedurã penalã şi a unor legi speciale, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 468 din 1 iulie 2003, având urmãtorul conţinut: "În cazul în care scrisoarea recomandatã prin care se citeazã un învinuit sau inculpat care locuieşte în strãinãtate nu poate fi înmânatã datoritã refuzului primirii ei sau din orice alt motiv, precum şi în cazul în care statul destinatarului nu permite citarea prin poştã a cetãţenilor sãi, citaţia se va afişa la sediul parchetului sau al instanţei, dupã caz."
În susţinerea neconstituţionalitãţii acestor dispoziţii legale, se invocã încãlcarea prevederilor constituţionale ale art. 21 care consacrã accesul liber la justiţie şi dreptul la un proces echitabil, ale art. 24 privind dreptul la apãrare, precum şi dispoziţiile art. 6 din Convenţia pentru apãrarea drepturilor omului şi a libertãţilor fundamentale, privind dreptul la un proces echitabil.
Examinând excepţia de neconstituţionalitate astfel cum a fost formulatã, Curtea constatã cã s-a mai pronunţat în jurisprudenţa sa asupra constituţionalitãţii art. 178 alin. 21 din Codul de procedurã penalã, în raport de aceleaşi prevederi din Legea fundamentalã şi faţã de critici similare.
Astfel, de exemplu, prin <>Decizia nr. 594 din 8 noiembrie 2005 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.063 din 28 noiembrie 2005, Curtea a reţinut cã "textul criticat are în vedere o situaţie cu caracter de excepţie şi urmãreşte sã previnã şi sã limiteze eventualele abuzuri în exercitarea drepturilor procesuale, de naturã sã determine tergiversarea soluţionãrii cauzei, pe calea menţinerii cu rea-credinţã a unei permanente lipse de procedurã. O atare concluzie rezultã din economia întregului art. 178 din Codul de procedurã penalã, care prevede suficiente garanţii, de naturã sã asigure respectarea drepturilor şi garanţiilor procesuale". Aceste argumente care au fundamentat soluţia de respingere a excepţiei de neconstituţionalitate a prevederilor art. 178 alin. 21 din Codul de procedurã penalã îşi menţin valabilitatea şi în prezenta cauzã, întrucât nu au intervenit elemente noi, care sã justifice schimbarea acestei jurisprudenţe a Curţii Constituţionale.
De altfel, în prezenta cauzã se observã cã autorii excepţiei sunt nemulţumiţi de posibilitatea interpretãrii subiective a sintagmei "din orice alt motiv", cuprinsã în textul legal criticat, interpretare care conduce la folosirea abuzivã şi nejustificatã a procedurii de citare prin afişare la sediul parchetului sau al instanţei. Asemenea susţineri nu pot fi reţinute, deoarece vizeazã, în realitate, interpretarea şi aplicarea legii, aspecte care intrã în competenţa instanţei de judecatã în cadrul realizãrii justiţiei, iar controlul acestora se realizeazã prin exercitarea cãilor de atac.

Pentru motivele mai sus arãtate, în temeiul art. 146 lit. d) şi al art. 147 alin. (4) din Constituţie, precum şi al art. 1-3, al art. 11 alin. (1) lit. A.d) şi al <>art. 29 din Legea nr. 47/1992 ,

CURTEA CONSTITUŢIONALĂ
În numele legii
DECIDE:

Respinge excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 178 alin. 21 din Codul de procedurã penalã, excepţie ridicatã de Constantin Florin Nicolau, Ioan Lucian Nicolau şi Gheorghe Nicolau în dosarele nr. 8.037/245/2005 şi nr. 4.523/245/2008 ale Judecãtoriei Iaşi.
Definitivã şi general obligatorie.
Pronunţatã în şedinţa publicã din data de 2 decembrie 2008.

PREŞEDINTELE CURŢII CONSTITUŢIONALE,
prof. univ. dr. IOAN VIDA

Magistrat-asistent,
Marieta Safta

-----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016