Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECIZIE nr. 1.271 din 6 octombrie 2004  privind aprobarea Conditiilor-cadru de valabilitate a licentei pentru distributia gazelor naturale, a Conditiilor-cadru de valabilitate a licentei pentru furnizarea gazelor naturale si a Conditiilor-cadru de valabilitate a autorizatiei de functionare a obiectivelor/sistemelor de distributie a gazelor naturale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECIZIE nr. 1.271 din 6 octombrie 2004 privind aprobarea Conditiilor-cadru de valabilitate a licentei pentru distributia gazelor naturale, a Conditiilor-cadru de valabilitate a licentei pentru furnizarea gazelor naturale si a Conditiilor-cadru de valabilitate a autorizatiei de functionare a obiectivelor/sistemelor de distributie a gazelor naturale

EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA DE REGLEMENTARE IN DOMENIUL GAZELOR NATURALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 1.165 din 9 decembrie 2004

Având în vedere prevederile <>art. 8 lit. b) din Legea gazelor nr. 351/2004 ,
în temeiul <>art. 10 alin. (4) şi (5) din Legea nr. 351/2004 ,

preşedintele Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale emite urmãtoarea decizie:

ART. 1
Se aprobã Condiţiile-cadru de valabilitate a licenţei pentru distribuţia gazelor naturale, prevãzute în anexa nr. 1.
ART. 2
Se aprobã Condiţiile-cadru de valabilitate a licenţei pentru furnizarea gazelor naturale, prevãzute în anexa nr. 2.
ART. 3
Se aprobã Condiţiile-cadru de valabilitate a autorizaţiei de funcţionare a obiectivelor/sistemelor de distribuţie a gazelor naturale, prevãzute în anexa nr. 3.
ART. 4
Compartimentele de resort din cadrul Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale vor duce la îndeplinire prevederile prezentei decizii.
ART. 5
Anexele nr. 1-3 fac parte integrantã din prezenta decizie.
ART. 6
Prezenta decizie va fi publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Preşedintele Autoritãţii Naţionale
de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale,
Dan Pantilie

Bucureşti, 6 octombrie 2004.
Nr. 1.271.


ANEXA 1

CONDIŢIILE CADRU DE VALABILITATE A LICENŢEI PENTRU DISTRIBUŢIA GAZELOR NATURALE

I. CONDIŢII GENERALE

1. Prezentele condiţii stabilesc cadrul în care este valabilã Licenţa nr. ....... pentru distribuţia gazelor naturale, denumitã în continuare Licenţã, emisã de ANRGN societãţii societate denumitã în cele ce urmeazã Titularul Licenţei şi constituie, împreunã cu Anexele A, B1, şi B2, parte integrantã din Licenţã.
Prezentele condiţii înlocuiesc condiţiile stipulate în oricare alt text anterior.
2. Termenii evidenţiaţi prin caractere italice în textul Condiţiilor Licenţei sunt definiţi în Anexa A.
3. Licenţa se acordã în conformitate cu prevederile Legii şi ale Regulamentului.

II. OBIECTUL ŞI VALABILITATEA LICENŢEI

4. Licenţa are ca obiect acordarea dreptului de exploatare comercialã a sistemelor de distribuţie de cãtre Titularul Licenţei, în calitate de operator de distribuţie. Sistemele de distribuţie sunt amplasate în localitãţile precizate în Anexa B1 a Licenţei. Caracteristicile tehnice ale sistemelor de distribuţie sunt specificate în Anexa B2 la Licenţã.
5. Licenţa este emisã şi intrã în vigoare la data deşi este valabilã pentru o perioadã de _____ ani, dacã nu se hotãrãşte retragerea ei pentru vreuna din cauzele prevãzute la capitolul "Suspendarea / retragerea Licenţei".
6. La expirarea valabilitãţii Licenţei, aceasta nu poate fi confirmatã pentru o nouã perioadã de valabilitate şi nici prelungitã, fiind necesarã obţinerea unei noi licenţe.
7. Titularul Licenţei va desfãşura activitãţile autorizate prin Licenţã având ca obiectiv distribuţia gazelor naturale în condiţii de siguranţã şi cu realizarea costuri în mod prudent.
8. Nu fac obiectul Licenţei:
a) producţia gazelor naturale;
b) transportul gazelor naturale;
c) furnizarea gazelor naturale;
d) înmagazinarea gazelor naturale;
e) tranzitul gazelor naturale;
f) consultanţa, şi executarea unor anumite lucrãri / servicii la consumatori,
g) proiectarea şi executarea sistemelor de distribuţie şi a instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale;
h) dispecerizarea gazelor naturale.
9. Activitãţile menţionate la Condiţia 8 din Licenţã punctele b), c), d), e) şi h) fac obiectul unor licenţe distincte, iar pentru activitãţile menţionate la punctul g) Titularul Licenţei are obligaţia de a solicita autorizaţii specifice de la ANRGN.

III. DREPTURI ALE TITULARULUI LICENŢEI

10. Pe durata de valabilitate a Licenţei, Titularul Licenţei are dreptul exclusiv de a desfãşura activitatea de distribuţie a gazelor naturale în localitãţile menţionate în Anexa B1 utilizând sistemele de distribuţie pe care le deţine în calitate de proprietar şi bunurile proprietate a terţilor în condiţiile Legii.
11. Asupra terenurilor şi altor bunuri proprietate publicã sau proprietate privatã a persoanelor fizice sau juridice, precum şi asupra activitãţilor desfãşurate de persoane fizice sau juridice în vecinãtatea capacitãţilor, Titularul Licenţei beneficiazã, pe durata lucrãrilor de realizare, reabilitare, retehnologizare, respectiv de exploatare şi de întreţinere a sistemelor de distribuţie de drepturile precizate în Lege.
12. Titularul Licenţei are dreptul sã încaseze contravaloarea serviciilor prestate, pe baza tarifelor reglementate de ANRGN. Costurile suportate de cãtre Titularul Licenţei în vederea desfãşurãrii activitãţii de distribuţie a gazelor naturale vor fi recunoscute la fundamentarea tarifelor, dacã acestea se încadreazã în categoriile de costuri care pot fi incluse în tarife conform reglementãrilor în vigoare.
13. În vederea asigurãrii cantitãţilor de gaze naturale necesare pentru acoperirea consumului propriu tehnologic, Titularul Licenţei poate contracta aceste cantitãţi de pe piaţa angro şi/sau din import.
14. (1) Titularul Licenţei are dreptul sã întrerupã alimentarea cu gaze naturale a consumatorilor pentru timpul strict necesar executãrii lucrãrilor de întreţinere şi reparaţii, precum şi în alte situaţii prevãzute de Lege, cu anunţarea prealabilã a dispecerilor sistemelor afectate şi dupã caz, a consumatorilor sau în caz de forţã majorã.
(2) In cazul consumatorilor eligibili, Titularul Licenţei are dreptul de a limita şi/sau sista distribuţia gazelor naturale, la cererea justificatã a furnizorului/operatorului de transport, dacã acesta îl informeazã pe Titularul Licenţei privind neachitarea contravalorii gazelor naturale/serviciului prestat.
15. Titularul Licenţei are dreptul de acces la instalaţiile de utilizare ale consumatorilor conform prevederilor contractuale şi ori de câte ori este necesarã intervenţia, potrivit Legii.
16. Titularul Licenţei are dreptul sã sisteze alimentarea cu gaze naturale a aparatelor de utilizare care nu respectã prevederile legislaţiei în vigoare.
17. Titularul Licenţei are dreptul sã stocheze gaze naturale în sistemele de distribuţie în condiţiile reglementãrilor specifice.
18. Titularul Licenţei are dreptul sã refuze accesul la sistemele de distribuţie în condiţiile Legii.
19. Titularul Licenţei are dreptul sã elaboreze norme specifice activitãţii de distribuţie şi sã le supunã spre aprobare ANRGN.
20. Titularul Licenţei are dreptul sã foloseascã cu acordul autoritãţii publice locale, cu titlu gratuit, terenurile proprietate publicã localã ocupate de obiectivele sistemelor de distribuţie, precum şi cele utilizate pentru realizarea lucrãrilor de execuţie, operare, întreţinere şi reparaţii, în condiţiile Legii.
21. Pentru realizarea serviciului de distribuţie în cazul utilizãrii bunurilor proprietatea terţilor care au fost puse în funcţiune pânã la data intrãrii în vigoare Legii, Titularul Licenţei are urmãtoarele drepturi:
a) sã foloseascã aceste bunuri prin efectul legii;
b) fãrã a se aduce atingere dreptului de la lit. a), condiţiile de exercitare a acestuia sunt cele prevãzute în procesul verbal de recepţie tehnicã şi/sau în contracte;
c) sã includã costurile aferente lucrãrilor de exploatare, întreţinere, reparaţii şi modernizare şi altele efectuate pentru bunuri, la fundamentarea tarifului pentru serviciul prestat, în condiţiile reglementãrilor ANRGN specifice;
d) la solicitarea şi cu acordul proprietarului, sã preia aceste bunuri în patrimoniul sãu cu titlu gratuit;
e) sã dezvolte sistemul;
f) sã utilizeze întreaga capacitate a bunului;
g) sã asigure accesul unor noi solicitanţi, cu respectarea uneia din urmãtoarele condiţii:
1) prezentarea acceptului proprietarului;
2) prezentarea acordului solicitantului de acces, privind despãgubirea proprietarului; acordul solicitantului se prezumã atunci când acesta consimte în scris, printr-un act autentic, sã îl despãgubeascã pe proprietar pentru partea ce îi revine din investiţia fãcutã; sã solicite proprietarului bunului documente tehnico-economice care sã facã dovada calitãţii materialelor şi lucrãrilor efectuate precum şi a valorii investiţiei;
h) sã înlocuiascã bunurile în scopul modernizãrii sau mãririi capacitãţii sistemului; Titularul Licenţei este proprietarul bunurilor astfel înlocuite.
22. Titularul Licenţei are dreptul, în cazul unui client rãu platnic care solicitã din nou accesul la sistemele de distribuţie, sã condiţioneze acceptul sãu de constituirea anticipatã de cãtre clientul respectiv a unei garanţii în favoarea furnizorului de gaze naturale, conform reglementãrilor în vigoare.
23. Titularul Licenţei are dreptul sã realizeze servicii de avizare a proiectelor precum şi sã urmãreascã execuţia lucrãrilor pentru obiective/sisteme de distribuţie a gazelor naturale amplasate în localitãţi pentru care ANRGN nu a acordat unui agent economic licenţa de distribuţie a gazelor naturale. Urmãrirea lucrãrilor se face în baza unui contract încheiat cu titularul autorizaţiei de înfiinţare pentru sistemul de distribuţie pentru localitatea în cauzã.
24. În situaţia neînţelegerilor precontractuale, cu privire la distribuţia gazelor naturale, Titularul Licenţei are dreptul de a se adresa ANRGN pentru mediere în condiţiile Legii.
25. Titularul Licenţei poate ataca injustiţie, în conformitate cu dispoziţiile legale, orice act administrativ al ANRGN, în mãsura în care considerã cã acesta este nelegal, netemeinic sau inechitabil şi afecteazã sau ar putea afecta negativ activitatea de distribuţie a Titularului Licenţei.
26. Titularul Licenţei poate cere modificarea licenţei, cu respectarea prevederilor din Regulament şi a Condiţiilor 92-97 din Licenţã.

Alimentarea cu gaze naturale a consumatorilor izolaţi

27. (1) Consumatorii izolaţi sunt consumatorii alimentaţi cu gaze naturale de un agent economic, operator licenţiat, în condiţii speciale, pentru distribuţia gazelor naturale
(2) Consumatori izolaţi au apãrut ca urmare a anumitor circumstanţe, dintre care menţionãm:
a) eliberarea de cãtre producãtor, în baza prevederilor contractului colectiv de muncã la nivel de societate sau din considerente sociale, a acordului de utilizare a gazelor naturale;
b) necesitatea alimentãrii cu gaze naturale a punctelor de consum din cadrul organizãrilor de şantier ale operatorilor din sectorul gazelor naturale;
c) distanţa apreciabilã între consumatori şi conductele aparţinând unei societãţi de distribuţie a gazelor naturale din zonã, în comparaţie cu distanţa mãsuratã pânã la conductele colectoare sau la conductele aparţinând unei alte societãţi de distribuţie a gazelor naturale.
(3) Consumatorii precizaţi la alin. (1) sunt situaţi în localitãţi unde serviciul de distribuţie a gazelor naturale:
a) nu a fost concesionat;
b) a fost concesionat, ulterior punerii în funcţiune a obiectivelor aferente alimentãrii cu gaze naturale a acestora;
(4) Pentru obţinerea aprobãrii, în vederea alimentãrii cu gaze naturale a unor noi solicitanţi care sunt de naturã de a fi încadraţi în tipul consumatorilor izolaţi, ANRGN va preciza condiţii specifice, dupã caz.
(5) Pentru licenţa de distribuţie a gazelor naturale, acordatã în condiţiile speciale conform alin. (1) Titularul Licenţei, în baza unei declaraţii pe propria rãspundere, îşi asumã urmãtoarele angajamente:
a) de a ceda aceşti utilizatori de sistem viitorului operator licenţiat de distribuţie a gazelor naturale pentru localitatea în cauzã, la cererea acestuia, în momentul în care acesta demareazã dezvoltarea sistemului de distribuţie a gazelor naturale pentru alimentarea inclusiv a acestor utilizatori;
b) de a nu extinde obiectivele de distribuţie a gazelor naturale pentru alimentarea altor solicitanţi, fãrã a deţine în prealabil aprobarea ANRGN;
c) de a realiza serviciul de distribuţie a gazelor naturale doar pentru utilizatorii pentru care a obţinut aprobarea ANRGN, cu respectarea prevederilor reglementãrilor tehnice în vigoare;
d) de a deţine toate documentele de evidenţã de la punerea în funcţiune a obiectivelor aferente sistemului de distribuţie, cu modificãrile, înlocuirile, reparaţiile şi intervenţiile fãcute;
e) de a pune la dispoziţia viitorului operator licenţiat pentru distribuţia gazelor naturale în localitatea în cauzã toate registrele, înregistrãrile, informaţiile şi activele aflate în posesia sa, care sunt necesare îndeplinirii neîntrerupte a obligaţiilor din Licenţã; activele care se aflã în proprietatea Titularului Licenţei vor fi puse la dispoziţia urmãtorului operator licenţiat contra unui preţ negociat între pãrţi, preţul maxim este egal cu valoarea reglementatã neamortizatã a acestor bunuri, consideratã la fundamentarea tarifelor.
f) de a asigura funcţionarea în condiţii de siguranţã a obiectivelor precizate, conform prevederilor reglementãrilor tehnice în vigoare.
(6) În situaţia aprobãrii de cãtre ANRGN, conform alin. (4), Condiţiile Licenţei vor fi modificate în mod corespunzãtor prin includerea unor anexe care sã cuprindã denumirea localitãţilor în care sunt situaţi aceşti utilizatori de sistem precum şi caracteristicile tehnice ale obiectivelor sistemelor de distribuţie a gazelor naturale aferente.

IV. OBLIGAŢII ALE TITULARULUI LICENŢEI

Obligaţia de contractare

28. Titularul Licenţei are obligaţia de a asigura prestarea serviciului de distribuţie a gazelor naturale în mod nediscriminatoriu pentru toţi participanţii la piaţa gazelor naturale (operatori de distribuţie, consumatori eligibili, furnizori, consumatori captivi), în baza contractelor cadru emise de ANRGN.
29. În contractele încheiate conform Condiţiei 28 din Licenţã vor fi utilizate tarifele reglementate pentru prestarea serviciului de distribuţie, aprobate de ANRGN, stabilite în conformitate cu cerinţele "Criteriilor şi metodelor pentru aprobarea preţurilor şi stabilirea tarifelor reglementate în sectorul gazelor naturale".
30. Titularul Licenţei nu va încheia contracte care sã conţinã prevederi neconforme cu obligaţiile din Licenţã.
31. (1) Titularul Licenţei are obligaţia de a desfãşura urmãtoarele activitãţi specifice Licenţei în cadrul organizãrii proprii, respectiv:
- dispecerizare;
- intervenţii;
- reparaţii curente, revizii obiective aferente sistemului de distribuţie;
- detectãri scãpãri gaze;
- recepţii şi puneri în funcţiune pentru obiective aferente sistemelor de distribuţie şi pentru instalaţiile de utilizare a gazelor naturale;
- urmãrirea lucrãrilor de execuţie pentru obiective aferente sistemelor de distribuţie şi pentru instalaţiile de utilizare a gazelor naturale;
- manevre de sistem;
- exploatarea SRM-urilor la consumatori şi a SRMS-urilor;
- lucrãri legate de emiterea acordului de acces şi de contractarea racordãrii la sistemele de distribuţie;
- rezervarea de capacitate pentru terţi;
- avizarea proiectelor tehnice de execuţie pentru obiective aferente sistemelor de distribuţie şi pentru instalaţiile de utilizare a gazelor naturale;
- verificãri şi revizii ale instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale aparţinând consumatorilor casnici;
- realizarea serviciilor de balanţã de gaze naturale;
- primirea şi rezolvarea reclamaţiilor;
- recepţia cantitativã şi calitativã a cantitãţilor de gaze naturale la intrarea în sistemele de distribuţie;
- evidenţa mijloacelor de mãsurare;
- evidenţa parametrilor tehnologici şi de calitate a gazelor naturale.
(2) Titularul Licenţei poate încheia contracte cu terţi pentru desfãşurarea unor activitãţi specificate în Licenţã fãrã a putea transfera acestora drepturile şi obligaţiile care îi revin conform Licenţei.
Selectarea agenţilor economici cu care se vor încheia aceste contracte se face în sistem concurenţial.
(3) Pentru încheierea contractelor menţionate la alin. (2) Titularul Licenţei are obligaţia sã obţinã acordul ANRGN
(4) Titularul Licenţei este rãspunzãtor pentru activitãţile desfãşurate de agenţii economici menţionaţi la alin. (2) la fel ca şi în cazul în care acestea ar fi desfãşurate de acesta.
32. Pentru realizarea obligaţiilor din Licenţã, Titularul Licenţei va angaja costuri cu respectarea principiului prudenţei.

Accesul la sistemele de distribuţie a gazelor naturale

33. Titularul Licenţei are obligaţia, conform Legii, de a asigura în condiţii egale şi nediscriminatorii accesul terţilor la sistemele de distribuţie a gazelor naturale.
34. Titularul Licenţei are obligaţia de a respecta prevederile Regulamentului privind accesul la sistemele de distribuţie a gazelor naturale şi de a face publice procedurile pentru organizarea activitãţii proprii pentru etapele procesului de acordarea accesului la sistem.

Dezvoltarea sistemelor de distribuţie gaze naturale

35. Titularul Licenţei are obligaţia sã execute lucrãrile aferente realizãrii staţiilor de reglare-mãsurare, reţelelor de repartiţie, conductelor stradale de distribuţie, conform clauzelor şi condiţiilor prevãzute în contractul de concesiune a serviciului de distribuţie a gazelor naturale. Pentru aceste lucrãri Titularul Licenţei poate încheia contracte cu agenţi economici autorizaţi de cãtre ANRGN.
36. Titularul Licenţei are obligaţia de a elabora anual Programul propriu de dezvoltare privind sistemul de distribuţie al gazelor naturale (pentru obiectivele care nu au fost precizate în contractul de concesiune al serviciului de distribuţie a gazelor naturale), din localitãţile cuprinse în anexa B1 pentru care deţine licenţã de distribuţie, în concordanţã cu evoluţia viitoare a consumului de gaze naturale, în condiţii de eficienţã economicã şi de siguranţã în exploatare.
37. Titularul Licenţei are obligaţia de a comunica ANRGN o situaţie privind termenele de realizare a obiectivelor precizate în contractul de concesiune, precum şi Programul propriu de dezvoltare privind sistemul de distribuţie al gazelor naturale. Acestea sunt informaţii publice şi pot fi consultate la sediul Titularului Licenţei. Termenele pentru transmiterea acestor informaţii sunt:
a) 60 de zile de la semnarea contractului de concesiune a serviciului de distribuţie a gazelor naturale, pentru obiectivele precizate în contractul de concesiune;
b) 1 martie, pentru obiectivele precizate în programul de dezvoltare propriu, pentru anul în curs.
38. Pentru fiecare perioadã de reglementare pentru care se stabilesc tarife şi preţuri reglementate, Titularul Licenţei are obligaţia sã solicite ANRGN avizarea programelor de investiţii, în vederea recunoaşterii costurilor şi încadrãrii acestora în tarifele sau preţurile aprobate; solicitarea avizului se realizeazã cu cel puţin 60 de zile anterior termenului de depunere a fundamentãrilor pentru tarifele sau preţurile reglementate. Programele de investiţii vor fi auditate din punct de vedere al rezonabilitãţii costurilor de cãtre un auditor autorizat.
39. Titularul Licenţei are obligaţia, dupã caz, sã realizeze interconectãri cu alte sisteme, şi sã asigure capacitatea sistemelor de distribuţie pe termen lung.
4O. Titularul Licenţei are obligaţia sã avizeze proiectele şi sã urmãreascã execuţia lucrãrilor aferente sistemelor de distribuţie a gazelor naturale pentru localitãţile precizate în anexa B1.
41. In cazul realizãrii serviciului public de distribuţie a gazelor naturale utilizând bunuri proprietate a terţilor, puse în funcţiune pânã la apariţia Legii, Titularul Licenţei are urmãtoarele obligaţii:
a) sã finanţeze, la expirarea duratei de funcţionare, investiţiile aferente înlocuirii bunurilor;
b) sã opereze şi sã întreţinã bunurile pentru funcţionarea în condiţii de siguranţã a sistemului.

Autorizaţii şi licenţe

42. Titularul Licenţei are obligaţia de a deţine toate autorizaţiile şi licenţele prevãzute de legislaţia în vigoare.

Mãsurarea cantitãţilor de gaze naturale

43. Titularul Licenţei va realiza mãsurarea cantitãţilor de gaze naturale livrate consumatorilor în conformitate cu "Regulamentul de mãsurare a cantitãţilor de gaze tranzacţionate pe piaţa angro" şi "Regulamentul de mãsurare a cantitãţilor de gaze naturale tranzacţionate la consumatorii captivi" precum şi cu reglementãrile metrologice în vigoare.
44. Contoarele/sistemele, echipamentele de mãsurare a gazelor naturale aparţin de regulã operatorului sistemului de distribuţie. în situaţia în care acestea aparţin consumatorilor pot fi cumpãrate sau, dupã caz, înlocuite de Titularul Licenţei.
45. Titularul Licenţei va verifica şi va întreţine periodic contoarele/sistemele de mãsurare a gazelor naturale, la termenele stabilite prin reglementãrile metrologice în vigoare sau ori de câte ori este necesar. Titularul Licenţei va suporta toate cheltuielile de verificare/înlocuire/reparare a contoarelor/ sistemelor de mãsurare a gazelor naturale cu excepţia situaţiilor în care deteriorarea constatatã la acestea se datoreazã utilizatorului; în aceste cazuri, dupã efectuarea lucrãrilor de verificare/înlocuire/reparare, utilizatorului i se solicitã achitarea contravalorii acestora.
46. La sesizarea scrisã a utilizatorului cu privire la un contor/sistem de mãsurare a gazelor naturale defect sau suspect a înregistra în mod eronat, Titularul Licenţei va asigura verificarea acestuia în cadrul unei analize tehnice şi metrologice într-un laborator metrologic autorizat. Titularul Licenţei este obligat sã înlocuiascã pe cheltuiala sa contorul/sistemul de mãsurare a gazelor naturale gãsit defect, în termen de cel mult 10 zile calendaristice de la data de înregistrare a sesizãrii fãcute de cãtre utilizator. Dacã sesizarea utilizatorului se dovedeşte a fi neîntemeiatã, acesta va suporta costurile verificãrii.
47. (1) Verificãrile efectuate în cadrul analizelor tehnice şi metrologice ca urmare a unor sesizãri se vor desfãşura pe baza unor proceduri de lucru stabilite de comun acord cu Direcţiile Regionale de Metrologie Legalã şi cu participarea reprezentanţilor împuterniciţi ai acestora. Se vor întocmi cu aceastã ocazie buletine de verificare metrologicã în conformitate cu legislaţia în vigoare.
(2) La efectuarea analizelor tehnice şi metrologice vor fi invitaţi dacã se considerã necesar, producãtorul contorului/sistemului de mãsurare sau un specialist recunoscut în domeniu.
48. (1) Titularul Licenţei este obligat sã soluţioneze reclamaţia consumatorului în termenele prevãzute în Standardul de performanţã pentru serviciul de furnizare a gazelor naturale realizat de operatorii de distribuţie.
(2) Reclamantul poate asista la efectuarea expertizei metrologice în baza unei solicitãri scrise.
49. Titularul Licenţei este obligat sã ia toate mãsurile necesare în vederea trecerii la mãsurarea cantitãţilor de gaze naturale în unitãţi de energie astfel încât pânã la data de 1 septembrie 2007 facturarea cantitãţilor de gaze naturale sã se facã în baza energiei conţinutã de acestea.
50. Titularul Licenţei are obligaţia sã întocmeascã şi sã urmãreascã bilanţul de gaze naturale intrate şi ieşite din sistemele de distribuţie, asigurând echilibrul permanent al acestora.
51. Titularul Licenţei va permite furnizorilor accesul la instalaţiile sale în vederea citirii contoarelor / sistemelor, echipamentelor de mãsurare a gazelor naturale utilizate la decontare.

Furnizarea de informaţii

52. (1) În vederea desfãşurãrii în mod operativ a procesului de acces la sistemele de distribuţie Titularul Licenţei organizeazã un sistem de informare a solicitanţilor /utilizatorilor.
(2) Pentru asigurarea funcţionãrii sigure şi eficiente a sistemelor de alimentare cu gaze naturale a tuturor categoriilor de consumatori Titularul Licenţei are obligaţia sã furnizeze informaţii celorlalţi operatori din sectorul gazelor naturale.
53. Titularul Licenţei va menţine un sistem prin care poate primi şi/sau oferi date, informaţii şi consultanţã privind orice situaţie sau împrejurare care afecteazã sau pot afecta siguranţa, disponibilitatea şi/sau continuitatea serviciului de distribuţie a gazelor naturale. Acest sistem unitar va fi organizat sub formã de centre de relaţii cu publicul în care vor fi soluţionate probleme de orice naturã în relaţia cu Titularul Licenţei
54. Sistemul instituit conform Condiţiei 52 din Licenţã:
a) va fi oferit utilizatorilor cu titlu gratuit;
b) va asigura prelucrarea rapidã şi eficientã a datelor şi informaţiilor primite;
c) va oferi operativ rãspuns la solicitãri, prin telefon sau în scris;
d) va fi disponibil permanent apelurilor telefonice.
55. Titularul Licenţei va face publicã orice schimbare de adresã sau numãr de telefon, a serviciului prin care se asigurã sistemul de comunicare cu clienţii.

Rãspunsuri la reclamaţiile adresate Titularului Licenţei

56. (1) Titularul Licenţei trebuie sã menţinã un sistem de înregistrare, soluţionare şi raportare privind reclamaţiile fãcute de orice persoanã juridicã sau fizicã, la adresa sa, în legãturã cu modul în care îşi desfãşoarã activitãţile autorizate prin Licenţã.
(2) Sistemul de colectare a reclamaţiilor de la consumatori va prelua şi orice reclamaţie fãcutã la adresa Titularului Licenţei de o persoanã fizicã/agent economic ce se considerã lezatã/lezat de practicile Titularului Licenţei în sectorul gazelor naturale.
57. Titularul Licenţei se va întâlni cu reprezentanţii principalelor asociaţii/organizaţii ale consumatorilor, la datele la care este convocat de cãtre ANRGN sau, dacã este cazul, de cãtre un comitet reprezentativ al acestora. La toate întâlnirile, Titularul Licenţei va fi reprezentat de unul sau mai mulţi directori/manageri ai sãi.

Obligaţia de a respecta Standardul de performanţã pentru serviciul de distribuţie a gazelor naturale

58. (1) Titularul Licenţei îşi va desfãşura activitãţile ce fac obiectul Licenţei având obligaţia de a respecta cerinţele Standardului de performanţã pentru serviciul de distribuţie gaze naturale, aprobat de ANRGN.
(2) Titularul Licenţei va urmãri şi înregistra, prin compartimente specializate, conform unei proceduri proprii, modul de încadrare în parametrii prescrişi de standardele de performanţã. In cazurile în care ANRGN considerã justificat, dar nu mai mult de o datã pe an, poate solicita unui auditor terţã parte, audierea rapoartelor întocmite şi înaintate de Titularul Licenţei. Costurile aferente acestui audit vor fi suportate de cãtre ANRGN.
(3) Titularul Licenţei este rãspunzãtor pentru neîncadrarea în cerinţele şi indicatorii de performanţã stabiliţi prin standarde.
59. Titularul Licenţei are obligaţia sã opereze, sã întreţinã, sã repare, sã modernizeze şi sã dezvolte sistemul de distribuţie în condiţii de siguranţã, eficienţã economicã şi de protecţie a mediului.
60. Titularul Licenţei are obligaţia sã asigure nivelul de odorizare a gazelor naturale corespunzãtor reglementãrilor în vigoare, în baza contractelor de prestãri servicii încheiate cu operatorul SNT şi, acolo unde este cazul, prin odorizare suplimentarã în staţiile de reglare de sector.

Dispecerizarea gazelor naturale

61. Titularul Licenţei va înfiinţa şi/sau menţine în structura sa un dispecerat organizat pe baza unor proceduri proprii. Dispeceratul Titularului Licenţei va respecta dispoziţiile transmise de dispeceratul naţional al operatorului SNT conform Regulamentului de programare, funcţionare şi dispecerizare a SNT.
62. Pentru o bunã desfãşurare a activitãţii de dispecerizare Titularul Licenţei poate încheia convenţii de exploatare cu Dispeceratul naţional de gaze naturale. Prin aceste convenţii de exploatare se vor stabili relaţiile, atribuţiile şi competenţele reciproce.

Asigurarea mediului concurenţial şi a tratãrii nediscriminatorii a clienţilor

63. Titularul Licenţei va asigura egalitatea de tratament a clienţilor şi va evita orice tratament discriminatoriu în relaţiile cu aceştia.
64. Titularul Licenţei va acţiona în sensul asigurãrii unui mediu concurenţial normal, al evitãrii dezechilibrelor pe piaţa gazelor naturale şi a practicilor anticoncurenţiale, conform prevederilor legale în vigoare.
65. Titularul Licenţei nu se va angaja în practici anticoncurenţiale şi nu va împiedica sau încerca sã împiedice, alţi titulari de licenţe şi / sau potenţiali competitori sã se angajeze în activitatea de distribuţie a gazelor naturale.

Separarea evidenţelor financiar-contabile

66. În conformitate cu prevederile din Lege, Titularul Licenţei are obligaţia ca pentru activitãţile ce fac obiectul Licenţei sã întocmeascã situaţii contabile distincte.
67. Titularul Licenţei are obligaţia realizãrii evidenţelor contabile reglementate în conformitate cu cerinţele Criteriilor şi metodelor de calcul a preţurilor şi tarifelor din sectorul gazelor naturale.

Eliminarea subvenţionãrii încrucişate

68. Titularul Licenţei se va asigura cã nu are loc subvenţionarea încrucişatã între:
a) activitãţile autorizate prin Licenţã şi alte activitãţi ale Titularului Licenţei sau alte întreprinderi asociate/întreprinderi afiliate ale Titularului Licenţei sau alţi titulari de licenţã din sectorul gazelor naturale care, direct sau indirect, pot deţine, la un moment dat, acţiuni la Titularul Licenţei;
b) tipurile de consumatori sau tipul de utilizare a gazelor naturale.

Menţinerea bunurilor şi activelor

69. Titularul Licenţei trebuie sã menţinã un sediu stabil şi sã notifice ANRGN schimbarea acestuia cu 30 de zile lucrãtoare înainte de efectuarea acestei modificãri.
70. Titularul Licenţei are obligaţia de a menţine în proprietatea sa conducte de distribuţie inclusiv instalaţiile tehnologice, dotãrile şi echipamentele aferente.
71. (1) Titularul Licenţei va notifica ANRGN, cu 30 de zile lucrãtoare înainte, intenţia sa de a perfecta operaţiuni în urma cãrora:
a) prin vânzare, asociere sau prin orice alt mod (de ex.: donaţie, închiriere, împrumut, grevare), cãtre sau cu persoane fizice ori juridice s-ar dispune, în tot sau în parte, de urmãtoarele categorii de active: conducte de distribuţie inclusiv instalaţiile tehnologice, dotãrile şi echipamentele aferente utilizate de Titularul Licenţei, destinate activitãţii de distribuţie a gazelor naturale;
b) valoarea capitalului social al societãţii, s-ar reduce într-o tranşã sau pe ansamblu cu mai mult de 25%.
(2) În cadrul Licenţei, prin capitalul social existent, se înţelege, dupã caz:
a) capitalul social iniţial, la data emiterii Licenţei / la data separãrii situaţiilor financiar-contabile;
b) capitalul social existent la un moment dat, obţinut prin creşteri sau scãderi ale valorii iniţiale ale acestuia realizate ulterior emiterii Licenţei, cu respectarea prevederilor alin. (1) lit. b).
(3) La primirea notificãrii, ANRGN va analiza dacã, în urma efectuãrii modificãrii cerute, Titularul Licenţei are în continuare posibilitatea sã-şi îndeplineascã obligaţiile şi va comunica în scris Titularului Licenţei, în termen de 20 de zile lucrãtoare de la data comunicãrii notificãrii, aprobarea sa. Orice refuz de a emite o astfel de aprobare trebuie sã se bazeze pe criterii obiective şi cantitative, evidenţiind motivele de fapt şi de drept ale refuzului.
(4) Efectuarea operaţiunilor menţionate la alin. (1) fãrã acordul scris al ANRGN conduce la suspendarea şi ulterior la retragerea Licenţei.

Respectarea legilor şi reglementãrilor

72. Pe toatã durata de valabilitate a Licenţei, Titularul Licenţei va respecta în totalitate prevederile:
a) Legii;
b) altor acte normative în vigoare în sectorul gazelor naturale;
c) reglementãrilor emise de ANRGN;
d) Condiţiilor Licenţei;
e) normativelor şi prescripţiilor tehnice în sectorul gazelor naturale;
73. La solicitarea ANRGN, Titularul Licenţei are obligaţia de a participa la elaborarea sau revizuirea actelor normative din sectorul gazelor naturale.
74. Încãlcarea de cãtre Titularul Licenţei a prevederilor Condiţiei 72 îndreptãţeşte ANRGN sã aplice acestuia sancţiuni contravenţionale.

Asigurarea confidenţialitãţii

75. Titularul Licenţei se va asigura cã informaţiile obţinute de el în cursul desfãşurãrii activitãţii ce face obiectul Licenţei nu vor fi transmise unor persoane neautorizate sã primeascã astfel de informaţii, fapta constituind contravenţie conform prevederilor Legii.
76. Fac excepţie cazurile când:
a) se dispune de acordul scris al persoanei ale cãrei interese pot fi afectate de diseminarea informaţiei;
b) informaţia este deja publicã;
c) Titularul Licenţei are, dupã caz, obligaţia sau dreptul de a divulga informaţia în scopul respectãrii Condiţiilor Licenţei, a unui ordin sau a unei decizii a ANRGN ori a unei legi în vigoare;
d) informaţia trebuie transmisã în cursul îndeplinirii normale a activitãţii autorizate prin Licenţã.
77. Prevederile Condiţiei 75 se aplicã şi în raport cu întreprinderile afiliate sau întreprinderile asociate Titularului Licenţei care îşi desfãşoarã activitatea în sectorul gazelor naturale în România. Titularul Licenţei va transmite ANRGN informaţiile pentru a cãror divulgare are nevoie de aprobarea acesteia.
78. Începând cu data de 1 iulie 2007 Titularul Licenţei va asigura respectarea obligaţiilor privind confidenţialitatea informaţiilor între activitãţile de distribuţie şi de furnizare a gazelor naturale.

Furnizarea de informaţii cãtre ANRGN

79. Titularul Licenţei va furniza ANRGN datele şi informaţiile care îi sunt necesare în exercitarea atribuţiilor sale, în conformitate cu cerinţele art. 20 lit. 1) din Regulament, având obligaţia sã întocmeascã rapoarte specifice. Conţinutul precum şi termenele de transmitere a acestor rapoarte vor fi stabilite de cãtre ANRGN.
80. Titularul Licenţei este obligat sã informeze ANRGN despre orice încãlcare a Condiţiilor Licenţei în termen de 7 zile lucrãtoare de la constatarea acesteia de cãtre Titularul Licenţei şi propunerile de remediere a situaţiei.
81. Titularul Licenţei va notifica ANRGN cu 10 zile lucrãtoare înainte de schimbarea:
a) sediului/sediilor secundare;
b) statutului juridic;
c) structurii capitalului social.
82. Cu minim 60 de zile calendaristice înainte de începerea procedurii legale de constituire, Titularul Licenţei este obligat sã informeze ANRGN despre intenţia de înfiinţare a unei noi societãţi/filiale, având ca obiect desfãşurarea de activitãţi în cadrul sectorului gazelor naturale din România, dacã:
a) aceasta va aparţine în totalitate Titularului Licenţei;
b) Titularul Licenţei va deţine acţiuni sau pãrţi sociale ale acesteia;
c) aceasta va aparţine parţial sau în totalitate unei alte societãţi al cãrei asociat este Titularul Licenţei.
83. Titularul Licenţei are, de asemenea, obligaţia sã informeze ANRGN şi atunci când, prin modificarea obiectului de activitate, o societate al cãrei asociat este Titularul Licenţei urmeazã sã desfãşoare activitãţi în sectorul gazelor naturale din România.
84. Pentru a se asigura de îndeplinirea Condiţiilor Licenţei, ANRGN poate cere, examina şi copia orice informaţii, înregistrãri şi documente ale Titularului Licenţei pe care le considerã legate de afacerile şi de activitãţile acestuia în sectorul gazelor naturale. Informaţiile solicitate pot include secrete de serviciu sau de afaceri. ANRGN va utiliza aceste informaţii numai în scopul pentru care au fost furnizate şi nu va dezvãlui nici unei alte persoane neautorizate conţinutul acestora.

Constatarea şi prevenirea furturilor, deteriorãrilor şi intervenţiilor neautorizate la sistemele de distribuţie a gazelor naturale

85. În situaţia în care anumite obiective ale sistemelor de distribuţie a gazelor naturale nu se aflã în proprietatea Titularul Licenţei, dar acesta le exploateazã, Titularul Licenţei este obligat sã informeze pe proprietarul acestora, pânã cel mai târziu în prima zi lucrãtoare dupã data constatãrii, despre orice incident care, în opinia sa:
a) a produs deteriorarea acestora;
b) poate afecta alimentarea cu gaze naturale în condiţii de siguranţã a consumatorilor;
c) constituie o intervenţie neautorizatã fãcutã cu scopul de a întrerupe/ afecta distribuţia sau mãsurarea gazelor naturale.

Asigurarea personalului calificat

86. Titularul Licenţei se va asigura cã, pe toatã durata de valabilitate a Licenţei, dispune de personal calificat, autorizat şi în numãr suficient pentru îndeplinirea în condiţii de siguranţã a tuturor activitãţilor legate de distribuţia gazelor naturale, în conformitate cu cerinţele Licenţei.
87. În evaluarea îndeplinirii acestei obligaţii a Titularului Licenţei se va lua în considerare inclusiv personalul alocat de subcontractaţii sãi.

V. CONTROLUL EXECUTĂRII ACTIVITĂŢII CE FACE OBIECTUL LICENŢEI

88. (1) ANRGN va urmãri îndeplinirea condiţiilor din Licenţã de cãtre Titularului Licenţei şi va efectua controale în conformitate cu prevederile Legii şi ale "Regulamentului de constatare, notificare şi sancţionare a abaterilor de la reglementãrile emise în domeniul gazelor naturale".
(2) În acest scop ANRGN:
a) va analiza Rapoartele şi situaţiile financiare remise de Titularul Licenţei;
b) va controla, atunci când considerã oportun, documentele contabile ale Titularului Licenţei şi / sau va comanda pe cheltuiala sa efectuarea unui audit contabil al activitãţii acestuia;
c) va verifica, la sesizarea argumentatã a unei terţe persoane sau din oficiu, practicile Titularului Licenţei în desfãşurarea activitãţilor comerciale care fac obiectul Licenţei.
89. În exercitarea atribuţiilor de control, agenţii constatatori ai ANRGN au conform prevederilor din Lege, dreptul de acces, în condiţiile legii, pe teritoriul, în sediul şi la documentele Titularului Licenţei. Titularul Licenţei va acorda ANRGN asistenţã necesarã pe parcursul efectuãrii acţiunii de inspecţie/control în cauzã.

VI. SANCŢIUNI

90. Dacã în urma acţiunii de inspecţie/control efectuate, se constatã cã Titularul Licenţei a încãlcat prevederile Legii sau una sau mai multe din Condiţiile Licenţei, ANRGN va aplica sancţiuni contravenţionale.
91. Aplicarea unei amenzi contravenţionale nu limiteazã în nici un fel dreptul ANRGN de a suspenda/ retrage Licenţa.

VII MODIFICAREA LICENŢEI

92. Licenţa poate fi modificatã în baza prevederilor Regulamentului.
93. ANRGN decide, modificarea Licenţei, în urmãtoarele situaţii:
a) În cazul în care survin unele schimbãri ale circumstanţelor de la data eliberãrii Licenţei sau a unor evenimente care conduc la imposibilitatea desfãşurãrii activitãţii de distribuţie;
b) În cazul unor modificãri ale statutului Titularului Licenţei - prin divizare, fuziune, transformare, schimbarea obiectului de activitate, a denumirii, a sediului, modificarea capitalului social - sau ale unor modificãri ale patrimoniului, precum şi în alte cazuri de afectare a condiţiilor în care Licenţa a fost eliberatã.
94. Pentru situaţiile prevãzute la Condiţia 93, lit. a) modificarea Licenţei se va face în raport cu natura situaţiei care a determinat modificarea, din iniţiativa ANRGN care:
a) va comunica în scris Titularului Licenţei modificãrile survenite;
b) va elibera Titularului Licenţa cu un conţinut modificat.
95. Pentru situaţiile prevãzute la Condiţia 93, lit. b) în termen de 30 de zile de la apariţia situaţiei nou-create, aceasta va fi notificatã ANRGN de cãtre Titularul Licenţei, solicitând modificarea Licenţei.
96. ANRGN va examina situaţia nou-creatã şi va dispune, dacã solicitarea este întemeiatã, dupã caz:
a) modificarea corespunzãtoare Licenţei, eliberând Licenţã cu un conţinut modificat;
b) emiterea unor amendamente la condiţiile asociate Licenţei.
97. (1) Titularul Licenţei nu poate deţine, simultan, mai mult de o licenţã de distribuţie a gazelor naturale.
(2) Titularul Licenţei are obligaţia de a solicita ANRGN modificarea Licenţei în urmãtoarele situaţii:
a) în cazul în care a obţinut autorizaţiile de înfiinţare şi funcţionare pentru sisteme de distribuţie a gazelor naturale amplasate în altã/alte localitãţi decât cele specificate în Anexa B1;
b) în cazul în care a obţinut modificarea autorizaţiei de funcţionare a sistemelor de distribuţie a gazelor naturale pentru dezvoltarea, modernizarea, reabilitarea sistemele de distribuţie a gazelor naturale având ca rezultat modificarea caracteristicilor tehnice ale obiectivelor cuprinse în Anexa B2.

VIII. SUSPENDAREA / RETRAGEREA LICENŢEI

98. ANRGN va suspenda şi/sau retrage Licenţa în conformitate cu prevederile Regulamentului.
99. ANRGN suspendã Licenţa în cazul:
a) în care, dintr-o cauzã imputabilã Titularului Licenţei, acesta se aflã în una din urmãtoarele situaţii care poate fi remediatã de acesta:
1) nu îşi îndeplineşte obligaţiile, aşa cum sunt prevãzute de Lege;
2) încalcã una sau mai multe condiţii ale Licenţei, de cel puţin trei ori într-un an din perioada de valabilitate a Licenţei.
b) începerii procedurilor de reorganizare judiciarã sau de faliment contra Titularului Licenţei.
100. In cazurile prevãzute la Condiţia 99 litera a), ANRGN va suspenda Licenţa pentru o perioadã de 60 de zile calendaristice, precizând drepturile Titularului Licenţei precum şi mãsurile şi termenele de conformare necesare pentru remedierea situaţiei care a generat suspendarea Licenţei.
101. Titularul Licenţei are obligaţia de a depune la ANRGN, în termen de maxim 30 zile calendaristice de la data suspendãrii, documente care sã ateste remedierea situaţiilor care au condus la suspendarea Licenţei.
102. (1) În vederea asigurãrii serviciului public obligatoriu şi pentru alimentarea în condiţii de continuitate a consumatorilor, pe perioada suspendãrii Licenţei, Titularul Licenţei, are obligaţia de a realiza activitatea de distribuţie a gazelor naturale, în regim controlat de cãtre ANRGN.
(2) În aceastã perioadã Titularul Licenţei are dreptul de a încasa contravaloarea tarifului pentru serviciul de distribuţie a gazelor naturale prestat în aceastã perioadã.
103. (1) ANRGN poate retrage Licenţa în urmãtoare cazuri:
a) când, dintr-o cauzã imputabilã sau neimputabilã Titularului Licenţei, acesta se gãseşte în imposibilitatea de a îndeplini obligaţiile prevãzute de legislaţia în vigoare şi/sau în Condiţiile Licenţei;
b) în situaţia falimentului Titularului Licenţei constatatã printr-o hotãrâre judecãtoreascã definitivã şi irevocabilã;
c) Titularul Licenţei a solicitat în scris ANRGN retragerea Licenţei.
(2) In toate cazurile descrise la alin. (1), decizia ANRGN va lua în considerare menţinerea siguranţei şi a continuitãţii serviciului de distribuţie a gazelor naturale.
104. ANRGN va comunica în scris Titularului Licenţei, cu cel puţin 30 de zile înainte, data la care urmeazã sã retragã Licenţa.
105. (1) In cazul retragerii Licenţei, un alt titular de licenţã, desemnat de ANRGN, va îndeplini fãrã întrerupere obligaţiile ce decurg din Licenţã.
(2) În situaţiile descrise la Condiţia 103 din Licenţã, dacã un alt titular de licenţã este desemnat, prin decizie a ANRGN, sã preia activitatea care face obiectul Licenţei, Titularul Licenţei va fi obligat, sã punã la dispoziţia acestuia toate registrele, înregistrãrile, informaţiile şi activele aflate în posesia sa, care sunt necesare îndeplinirii neîntrerupte a obligaţiilor din Licenţã.
(3) Drepturile şi obligaţiile Titularului Licenţei, din contractele de distribuţie a gazelor naturale, vor fi preluate de titularul de licenţã desemnat de la data intrãrii în vigoare a deciziei ANRGN cu privire la desemnarea sa.
(4) Faptul cã Titularul Licenţei va pune activele sale la dispoziţia unui nou titular de licenţã nu va prejudicia în nici un fel calitatea sa de proprietar asupra acestora.
(5) Desemnarea unui alt titular de licenţã în cazul retragerii Licenţei, precum şi modul de preluare şi executare a serviciului de distribuţie de cãtre acest titular de licenţã vor fi stabilite prin decizie a ANRGN
(6) În situaţia în care Titularul Licenţei renunţã la contractul de concesiune, în condiţiile îndeplinirii cerinţelor legislaţiei în vigoare, are obligaţia de a asigura continuitatea serviciului de distribuţie a gazelor naturale pe o perioadã determinatã, dar nu mai mult de 90 de zile stabilitã de ANRGN.
106. (1) Titularul Licenţei are obligaţia sã preia pentru o perioadã determinatã, la solicitarea şi conform reglementãrilor ANRGN, operarea unui sistem de distribuţie al cãrui operator iniţial a fost sancţionat cu retragerea licenţei de distribuţie.
(2) Titularul Licenţei va respecta dispoziţia ANRGN privind preluarea clienţilor de la un alt titular de licenţã cãruia aceasta i-a retras licenţa.

IX. CĂI DE COMUNICARE

107. Orice comunicare, accept, confirmare, aprobare, sau altã informaţie cerutã sau a cãrei transmitere este permisã în Condiţiile Licenţei, se va face în scris şi se va putea transmite prin telefax sau e-mail cu condiţia ca, în toate cazurile, originalul sã se depunã prin curier sau serviciile poştale la urmãtoarele adrese:


● pentru ANRGN: Şoseaua Cotroceni nr. 4, sector 6, Bucureşti
fax:021-3033808
e-mail: anrgn@anrgn.ro
● pentru Titularul Licenţei: _________________
telefon: __________________
fax: ______________________
e-mail: ___________________



X. TARIFE

108. Pe toatã durata de valabilitate a Licenţei, Titularul Licenţei va plãti anual ANRGN un tarif stabilit prin Regulament şi actualizat prin decizii ale ANRGN publicate în Monitorul Oficial al României, partea I.
109. Neplata tarifelor anuale, pânã la termenele stabilite prin Regulament, atrage suspendarea Licenţei.

XI. CĂI DE APEL

110. Deciziile ANRGN cu privire la modificarea, suspendarea sau retragerea Licenţei, precum şi procesele verbale de aplicare a sancţiunilor contravenţionale, pot fi atacate de Titularul Licenţei la instanţa judecãtoreasã competentã.

ANEXA A

LA CONDIŢIILE CADRU DE VALABILITATE A LICENŢEI PENTRU DISTRIBUŢIA GAZELOR NATURALE


TERMINOLOGIE

Termenii marcaţi cu italice în condiţiile autorizaţiei se definesc dupã cum urmeazã:
- Licenţã - act administrativ individual emis de ANRGN, care conferã titularului, persoanã juridicã, dreptul de a desfãşura activitãţi comerciale şi/sau de prestãri de servicii în legãturã cu activitatea de distribuţie a gazelor naturale
- sistem de distribuţie a gazelor naturale - reţea de distribuţie, respectiv ansamblul compus din conducte, instalaţii de reglare-mãsurare, aparate şi accesorii, care funcţioneazã la presiunea de lucru de pânã la 6 bar, inclusiv, cu excepţia instalaţiei de utilizare
- Lege -<>Legea gazelor nr. 351/2004 publicatã în Monitorul Oficial al României Partea I nr. 679/28.07.2004
- Regulament - "Regulament privind acordarea licenţelor şi autorizaţiilor în sectorul gazelor naturale", aprobat prin <>Hotararea de Guvern nr. 784/2000 , republicat în Monitorul Oficial al României, Partea I nr. 160/13.03.2003
- Titularul Licenţei - este ______cu sediul în ______,_____ jud.____ , înmatriculatã în registrul comerţului sub nr. _______CUI _________.
- Regulamentul de mãsurare a cantitãţilor de gaze naturale tranzacţionate pe piaţa angro, aprobat prin <>Decizia preşedintelui ANRGN nr. 656/01.07.2002 , publicatã în Monitorul Oficial al României Partea I nr. 506/12.07.2002
- Regulamentul de mãsurare a cantitãţilor de gaze naturale tranzacţionate la consumatorii captivi, aprobat prin <>Decizia preşedintelui ANRGN nr. 657/01.07.2002 , publicatã în Monitorul Oficial al României Partea I nr. 506/12.07.2002
Termenii marcaţi cu italice în Condiţiile Licenţei care nu sunt precizaţi în prezenta Anexã sunt definiţi în "Codul tehnic al sectorului gazelor naturale"

ANEXA B1

LA CONDIŢIILE CADRU DE VALABILITATE A LICENŢEI PENTRU DISTRIBUŢIA GAZELOR NATURALE


LISTA LOCALITĂŢILOR PENTRU CARE ESTE VALABILĂ LICENŢA DE DISTRIBUŢIE A GAZELOR NATURALE

ANEXA B2

LA CONDIŢIILE CADRU DE VALABILITATE A LICENŢEI PENTRU DISTRIBUŢIA GAZELOR NATURALE


CARACTERISTICILE TEHNICE ALE OBIECTIVELOR SISTEMELOR DE DISTRIBUŢIE A GAZELOR NATURALE DIN LOCALITĂŢILE PRECIZATE ÎN ANEXA B1


ANEXA 2

CONDIŢIILE CADRU DE VALABILITATE A LICENŢEI PENTRU FURNIZAREA GAZELOR NATURALE

I. CONDIŢII GENERALE

1. Prezentele condiţii stabilesc cadrul în care este valabilã Licenţa nr. ........ pentru furnizarea gazelor naturale, denumitã în continuare Licenţã, emisã de ANRGN societãţii societate denumitã în cele ce urmeazã Titularul Licenţei şi constituie, împreunã cu Anexele A, B1 şi B2 parte integrantã din Licenţã.
Prezentele condiţii înlocuiesc condiţiile stipulate în oricare alt text anterior.
2. Termenii evidenţiaţi prin caractere italice în textul Condiţiilor Licenţei sunt definiţi în Anexa A.
3. Licenţa se acordã în conformitate cu prevederile Legii şi cerinţele Regulamentului.

II. OBIECTUL ŞI VALABILITATEA LICENŢEI

4. (1) Licenţa are ca obiect acordarea dreptului Titularului Licenţei de a desfãşura activitatea de furnizare a gazelor naturale pentru:
a. consumatorii de gaze naturale amplasaţi în localitãţile precizate în Anexa B1, alţii decît consumatorii eligibili, la preţuri reglementate;
b. consumatorii eligibili, alţi furnizori, la preţuri negociate.
(2) Licenţa conferã, în mod exclusiv, Titularului dreptul de a furniza gaze naturale consumatorilor precizaţi la alin (1), lit. a) astfel încât nici un terţ nu este îndrituit sã furnizeze gaze naturale acestor consumatori.
5. Licenţa este emisã şi intrã în vigoare la data deşi este valabilã pentru o perioadã de ani, dacã nu se hotãrãşte retragerea ei pentru vreuna din cauzele prevãzute în capitolul "Suspendarea / retragerea Licenţei".
6. La expirarea valabilitãţii Licenţei, aceasta nu poate fi confirmatã pentru o nouã perioadã de valabilitate şi nici prelungitã, fiind necesarã obţinerea unei noi licenţe.
7. Titularul Licenţei va desfãşura activitãţile autorizate prin Licenţã având ca obiectiv furnizarea gazelor naturale în condiţii de siguranţã şi cu realizarea unor costuri în mod prudent.
8. Nu fac obiectul Licenţei:
a) producţia gazelor naturale,
b) transportul gazelor naturale,
c) distribuţia gazelor naturale,
d) înmagazinare gazelor naturale,
e) tranzitul gazelor naturale,
f) consultanţa, şi executarea unor anumite lucrãri / servicii la consumatori,
g) proiectarea şi executarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale;
h) dispecerizarea gazelor naturale.
9. Activitãţile menţionate la Condiţia 8 din Licenţã punctele b), c), d), e) şi h) fac obiectul unor licenţe distincte, iar pentru activitãţile menţionate la punctul g) Titularul Licenţei poate solicita autorizaţii specifice de la ANRGN.

III. DREPTURI ALE TITULARULUI LICENŢEI

10. Titularul licenţei are dreptul:
a) sã încaseze contravaloarea gazelor naturale furnizate, conform contractelor încheiate cu consumatorii eligibili, operatorii de sistem şi/sau cu alţi furnizori;
b) sã încaseze contravaloarea gazelor naturale furnizate în regim reglementat, conform preţurilor stabilite de ANRGN şi prevederilor contractelor cadru.
11. Titularul Licenţei are dreptul exclusiv, pe durata de valabilitate a Licenţei sã desfãşoare activitatea de furnizare a gazelor naturale consumatorilor precizaţi la Condiţia 4, alin (1), lit. a), aflaţi în localitãţile menţionate în Anexa B1.
12. Costurile suportate de cãtre Titularul Licenţei în vederea desfãşurãrii activitãţii de furnizare în regim reglementat a gazelor naturale vor fi recunoscute la fundamentarea preţurilor reglementate, dacã acestea se încadreazã în categoriile de costuri care pot fi incluse în preţuri conform reglementãrilor în vigoare.
13. Titularul Licenţei are dreptul de a încheia contracte de înmagazinare a gazelor naturale cu operatorii depozitelor de înmagazinare, contracte de transport a gazelor naturale cu operatorul de transport, contracte de distribuţie a gazelor naturale cu operatori de distribuţie, precum şi contracte de achiziţie a gazelor naturale cu alţi furnizori, conform contractelor cadru emise de ANRGN precum şi contracte de tranzit.
14. (1) Titularul Licenţei are dreptul sã limiteze şi/sau sã sisteze furnizarea gazelor naturale la consumatori/operatori de sistem şi/sau alţi furnizori, în condiţiile specificate în contracte.
(2) In cazul consumatorilor eligibili, Titularul Licenţei are dreptul de a limita şi/sau sista furnizarea gazelor naturale, la cererea justificatã a operatorului de distribuţie/transport, dacã acesta îl informeazã pe Titularul Licenţei privind neachitarea contravalorii serviciului prestat.
15. Titularul Licenţei are dreptul, în cazul unui client rãu platnic care solicitã reluarea furnizãrii gazelor naturale, sã condiţioneze acceptul sãu de constituirea anticipatã de cãtre clientul respectiv a unei garanţii în favoarea furnizorului de gaze naturale, conform reglementãrilor în vigoare.
16. In situaţia neînţelegerilor precontractuale, cu privire la furnizarea gazelor naturale, Titularul Licenţei are dreptul de a se adresa ANRGN pentru mediere în condiţiile Legii.
17. Titularul Licenţei poate ataca în justiţie, în conformitate cu dispoziţiile legale, orice act administrativ al ANRGN, în mãsura în care considerã cã acesta este nelegal, netemeinic sau inechitabil şi afecteazã sau ar putea afecta negativ activitatea de furnizare a Titularului Licenţei.
18. Titularul Licenţei are acces la sistemele de transport şi distribuţie precum şi la depozitele de înmagazinare subteranã a gazelor naturale, conform reglementãrilor în vigoare.
19. Titularul Licenţei are acces la instalaţiile operatorilor de sistem, în vederea citirii contoarelor / sistemelor, echipamentelor de mãsurare a gazelor naturale utilizate la decontare.
20. Titularul Licenţei poate cere modificarea licenţei, cu respectarea prevederilor din Regulament şi a Condiţiilor 78-83 din Licenţã.

Furnizarea gazelor naturale cãtre consumatorii izolaţi

21. (1) Consumatorii izolaţi sunt consumatorii alimentaţi cu gaze naturale de furnizorul, operator licenţiat şi pentru distribuţia gazelor naturale, în condiţii speciale.
(2) Consumatori izolaţi au apãrut ca urmare a anumitor circumstanţe, dintre care menţionãm:
a) eliberarea de cãtre producãtor, în baza prevederilor contractului colectiv de muncã la nivel de societate, a acordului de utilizare a gazelor naturale;
b) restructurarea operatorilor din sectorul gazelor naturale;
c) necesitatea alimentãrii cu gaze naturale a punctelor de consum din cadrul organizãrilor de şantier ale operatorilor din sectorul gazelor naturale;
d) distanţa apreciabilã între consumatori şi conductele aparţinând unei societãţi de distribuţie a gazelor naturale din zonã, în comparaţie cu distanţa mãsuratã pânã la conductele colectoare sau la conductele aparţinând unei alte societãţi de distribuţie a gazelor naturale.
(3) Consumatorii precizaţi la alin. (1) sunt situaţi în localitãţi unde serviciul de distribuţie a gazelor naturale:
a) nu a fost concesionat;
b) sau, a fost concesionat, ulterior punerii în funcţiune a obiectivelor aferente alimentãrii cu gaze naturale a acestora.
(4) Pentru obţinerea aprobãrii, în vederea alimentãrii cu gaze naturale a unor noi solicitanţi care sunt de naturã de a fi încadraţi în tipul consumatorilor izolaţi, ANRGN va preciza condiţii specifice.
(5) Pentru licenţa de furnizare a gazelor naturale, acordatã în condiţii speciale conform alin. (1) Titularul Licenţei, în baza unei declaraţii pe propria rãspundere îşi asumã urmãtoarele angajamente:
a) de a ceda aceşti consumatori, cu excepţia situaţiei în care aceştia deţin calitatea de consumatori eligibili, la cererea viitorului titular de licenţã de distribuţie şi furnizare a gazelor naturale pentru localitatea în cauzã, în momentul în care acesta demareazã dezvoltarea sistemului de distribuţie a gazelor naturale pentru alimentarea inclusiv a acestor consumatori;
b) de a alimenta cu gaze naturale doar solicitanţii pentru care a obţinut aprobarea ANRGN;
c) de a asigura alimentarea în condiţii de continuitate şi de siguranţã a consumatorilor cu condiţia îndeplinirii obligaţiilor proprii de cãtre aceştia;
d) de a deţine toate documentele de evidenţã necesare desfãşurãrii activitãţii de furnizare a gazelor naturale;
e) de a pune la dispoziţia viitorului operator licenţiat pentru distribuţia şi furnizarea gazelor naturale în localitatea în cauzã toate registrele, înregistrãrile, informaţiile şi activele aflate în posesia sa, care sunt necesare îndeplinirii neîntrerupte a obligaţiilor din Licenţã; activele care se aflã în proprietatea Titularului Licenţei vor fi puse la dispoziţia urmãtorului operator licenţiat contra unui preţ negociat între pãrţi, preţul maxim este egal cu valoarea reglementatã neamortizatã a acestor bunuri, consideratã la fundamentarea tarifelor;
(6) În situaţia aprobãrii de cãtre ANRGN, conform alin. (4), Condiţiile Licenţei vor fi modificate în mod corespunzãtor prin includerea unor anexe care sã cuprindã denumirea localitãţilor în care sunt situaţi aceşti consumatori precum şi caracteristicile tehnice ale obiectivelor sistemelor de distribuţie a gazelor naturale aferente.

IV. OBLIGAŢII ALE TITULARULUI LICENŢEI

Obligaţia de contractare

22. Titularul Licenţei are obligaţia sã desfãşoare activitatea de comercializare a gazelor naturale pe bazã de contracte comerciale, cu precizarea cã pentru piaţa reglementatã contractele se încheie cu respectarea prevederilor contractelor cadru emise de ANRGN.
23. Titularul Licenţei are obligaţia sã asigure în baza contractelor cadru de furnizare a gazelor naturale pentru piaţa reglementatã, furnizarea gazelor naturale pentru consumatorii precizaţi la Condiţia 4, alin (1), lit. a) aflaţi în localitãţile menţionate în anexa B1.
24. În contractele încheiate cu consumatorii precizaţi la Condiţia 4, alin (1), lit. a) aflaţi în localitãţile menţionate în anexa B1, Titularul Licenţei are obligaţia sã utilizeze preţurile reglementate aprobate de ANRGN, stabilite în conformitate cu cerinţele "Criteriilor şi metodelor pentru aprobarea preţurilor şi stabilirea tarifelor reglementate în sectorul gazelor naturale".
25. Pentru realizarea obligaţiilor din Licenţã (de exemplu: de contractare, derulare a contractului de furnizare, reziliere a acestuia etc), Titularului Licenţei nu îi este permis sã perceapã consumatorilor, alţii decât consumatorii eligibili, alte sume bãneşti, în afara celor facturate pe baza tarifelor reglementate de cãtre ANRGN.
26. Titularul Licenţei are obligaţia sã încheie contractele de furnizare a gazelor naturale numai dupã îndeplinirea de cãtre solicitant a cerinţelor precizate prin reglementãrile în vigoare.
27. Titularul Licenţei nu va încheia contracte care sã conţinã prevederi neconforme cu obligaţiile din Licenţã.
28. (1) Titularul Licenţei are obligaţia de a desfãşura anumite activitãţi specifice Licenţei în cadrul organizãrii proprii.
(2) Titularul Licenţei poate încheia contracte cu terţi pentru desfãşurarea unor activitãţi specificate prin Licenţã fãrã a putea transfera acestora drepturile şi obligaţiile care îi revin conform Licenţei. Selectarea agenţilor economici cu care se vor încheia aceste contracte se face în sistem concurenţial.
(3) Pentru încheierea contractelor menţionate la alin. (2) Titularul Licenţei are obligaţia sã obţinã acordul ANRGN.
(4) Titularul Licenţei este rãspunzãtor pentru activitãţile desfãşurate de agenţii economici menţionaţi la alin. (2) la fel ca şi în cazul în care acestea ar fi desfãşurate de acesta.
29. Pentru realizarea obligaţiilor din Licenţã, Titularul Licenţei va angaja costuri cu respectarea principiului prudenţei.

Furnizarea de informaţii

30. Titularul Licenţei va menţine un sistem prin care poate primi şi/sau oferi date, informaţii şi consultanţã privind orice situaţie sau împrejurare care afecteazã sau pot afecta siguranţa, disponibilitatea şi/sau continuitatea serviciului de furnizare a gazelor naturale. Acest sistem unitar va fi organizat sub formã de centre de relaţii cu publicul în care vor fi soluţionate probleme de orice naturã în relaţia cu Titularul Licenţei
31. Sistemul instituit conform Condiţiei 30 din Licenţã:
a) va fi oferit utilizatorilor cu titlu gratuit;
b) va asigura prelucrarea rapidã şi eficientã a datelor şi informaţiilor primite;
c) va oferi operativ rãspuns la solicitãri, prin telefon sau în scris;
d) va fi disponibil permanent apelurilor telefonice.
32. Titularul Licenţei va face publicã orice schimbare de adresã sau numãr de telefon, a serviciului prin care se asigurã sistemul de comunicare cu clienţii.

Rãspunsuri la reclamaţiile adresate Titularului Licenţei

33. Titularul Licenţei trebuie sã menţinã un sistem de înregistrare, soluţionare şi raportare privind reclamaţiile fãcute de orice persoanã juridicã sau fizicã, la adresa sa, în legãturã cu modul în care îşi desfãşoarã activitãţile autorizate prin Licenţã.
34. Sistemul de colectare a reclamaţiilor de la consumatori va prelua şi orice reclamaţie fãcutã la adresa Titularului Licenţei de o persoanã fizicã/agent economic ce se considerã lezatã/lezat de practicile Titularului Licenţei în sectorul gazelor naturale.
35. Titularul Licenţei se va întâlni cu reprezentanţii principalelor asociaţii/organizaţii ale consumatorilor, la datele la care este convocat de cãtre ANRGN sau, dacã este cazul, de cãtre un comitet reprezentativ al acestora. La toate întâlnirile, Titularul Licenţei va fi reprezentat de unul sau mai mulţi directori/manageri ai sãi.

Obligaţia de a respecta standardul de performanţã pentru serviciul de furnizare a gazelor naturale

36. În desfãşurarea activitãţilor ce fac obiectul Licenţei, Titularul Licenţei va respecta cerinţele şi indicatorii de performanţã din "Standardul de performanţã pentru furnizarea gazelor naturale pe piaţa angro" şi "Standardul de performanţã pentru serviciul de furnizare a gazelor naturale realizat de operatorii de distribuţie" emise de ANRGN.
37. Titularul Licenţei va urmãri şi înregistra, prin compartimente specializate, conform unei proceduri proprii, modul de încadrare în parametrii prescrişi în standardele de performanţã. In cazurile în care ANRGN considerã justificat, dar nu mai mult de o datã pe an, poate solicita unui auditor de terţã parte, auditarea rapoartelor întocmite şi înaintate de Titularul Licenţei. Costurile aferente acestui audit vor fi suportate de cãtre ANRGN.
38. Titularul Licenţei este rãspunzãtor pentru neîncadrarea în cerinţele şi indicatorii de performanţã stabiliţi prin standarde.
39. Titularul Licenţei are obligaţia sã asigure continuitatea şi siguranţa în furnizarea gazelor naturale contractate.

Mãsurarea cantitãţilor de gaze naturale

40. Titularul Licenţei va asigura realizarea mãsurãrii cantitãţilor de gaze naturale livrate consumatorilor în conformitate cu "Regulamentul de mãsurare a cantitãţilor de gaze tranzacţionate pe piaţa angro" şi "Regulamentul de mãsurare a cantitãţilor de gaze naturale tranzacţionate la consumatorii captivi" precum şi cu reglementãrile metrologice în vigoare.
41. Titularul Licenţei nu va furniza gaze naturale fãrã sã se asigure, prin intermediul operatorului de distribuţie sau al operatorului de transport, dupã caz, cã la locurile de consum contoarele/sistemele de mãsurare a gazelor naturale corespund prevederilor legale şi normelor în vigoare.
42. La sesizarea scrisã a consumatorului cu privire la un contor/sistem de mãsurare a gazelor naturale defect sau suspect a înregistra în mod eronat, Titularul Licenţei va informa operatorul de distribuţie/ operatorul de transport, care va asigura verificarea acestuia conform reglementãrilor în vigoare. Consumatorul va achita contravaloarea verificãrii metrologice a contorului/sistemului de mãsurare a gazelor naturale numai în cazul în care se dovedeşte cã sesizarea sa nu a fost justificatã.
43. (1) Titularul Licenţei este obligat sã soluţioneze reclamaţia consumatorului în termenele prevãzute în standardele de performanţã pentru serviciul de furnizare a gazelor naturale.
(2) Reclamantul poate asista la efectuarea expertizei metrologice în baza unei solicitãri scrise.
44. Titularul Licenţei este obligat sã ia toate mãsurile necesare în vederea trecerii la mãsurarea cantitãţilor de gaze naturale în unitãţi de energie astfel încât pânã cel târziu la data de 1 septembrie 2007 facturarea cantitãţilor de gaze naturale sã se facã în baza energiei conţinutã de acestea.

Asigurarea mediului concurenţial şi a tratãrii nediscriminatorii a clienţilor

45. Titularul Licenţei va asigura egalitatea de tratament a clienţilor şi va evita orice tratament discriminatoriu în relaţiile cu aceştia.
46. Titularul Licenţei va acţiona în sensul asigurãrii unui mediu concurenţial normal, al evitãrii dezechilibrelor pe piaţa gazelor naturale şi a practicilor anticoncurenţiale, conform prevederilor legale în vigoare.
47. Titularul Licenţei nu se va angaja în practici anticoncurenţiale şi nu va împiedica sau încerca sã împiedice, alţi titulari de licenţe şi/sau potenţiali competitori sã se angajeze în activitatea de furnizare a gazelor naturale.

Separarea evidenţelor financiar-contabile

48. În conformitate cu prevederile din Lege, Titularul Licenţei are obligaţia ca pentru activitãţile ce fac obiectul Licenţei sã întocmeascã situaţii contabile distincte.
49. Titularul Licenţei are obligaţia realizãrii evidenţelor contabile reglementate în conformitate cu cerinţele Criteriilor şi metodelor de calcul a preţurilor şi tarifelor din sectorul gazelor naturale.

Eliminarea subvenţionãrii încrucişate

50. Titularul Licenţei se va asigura cã nu are loc subvenţionarea încrucişatã între:
a) activitãţile autorizate prin Licenţã şi alte activitãţi ale Titularului Licenţei sau alte întreprinderi asociate/întreprinderi afiliate ale Titularului Licenţei sau alţi titulari de licenţã din sectorul gazelor naturale care, direct sau indirect, pot deţine, la un moment dat, acţiuni la Titularul Licenţei
b) tipurile de consumatori sau tipul de utilizare a gazelor naturale.

Constituirea şi menţinerea garanţiilor financiare

51. Titularul Licenţei va menţine, pe durata de valabilitate a Licenţei, o garanţie financiarã prin care sã asigure desfãşurarea continuã a activitãţii de furnizare a gazelor naturale, luând în considerare riscurile majore care o pot afecta.
52. Garanţia financiarã poate fi constituitã în una din formele de mai jos, sau combinaţii ale acestora:
a) poliţã/poliţe de asigurare emise de o societate de asigurãri autorizatã ;
b) orice altã formã care poate include, fãrã limitare, dovada cã Titularul Licenţei dispune de o organizare şi conducere corespunzãtoare sau o scrisoare de patronaj angajantã emisã de o societate comercialã din acelaşi grup de firme, având o situaţie financiarã solidã sau capacitatea de creditare a Titularului Licenţei.
c) contractul/contractele de concesiune a perimetrelor de producţie a gazelor naturale, încheiate conform prevederilor legale, pentru furnizorii care sunt producãtori de gaze naturale;
d) contractul pentru tranzitul gazelor naturale, pentru operatorul de transport care comercializeazã cantitãţile de gaze naturale obţinute ca urmare a desfãşurãrii activitãţii de tranzit.
53. Indiferent de forma de constituire a garanţiei financiare, aceasta trebuie sã aibã o valoare echivalentã cu 1/12 din costul de achiziţie a gazelor naturale pentru anul precedent. Pentru primul an de activitate valoarea garanţiei este echivalentã cu 1/12 din costul aferent cantitãţii de gaze naturale estimate a fi furnizate în acel an.
54. Titularul Licenţei va comunica ANRGN, în termen de 30 de zile de la modificarea formei de constituire a garanţiei noua formã a acesteia.
55. ANRGN poate sã solicite Titularului Licenţei revederea formei şi valorii garanţiei financiare, dacã se modificã condiţiile avute în vedere la emiterea Licenţei.
56. Nerespectarea de cãtre Titularul Licenţei a obligaţiei privind menţinerea garanţiei financiare atrage dupã sine suspendarea Licenţei de cãtre ANRGN.

Menţinerea bunurilor şi activelor

57. Titularul Licenţei trebuie sã menţinã un sediu stabil şi sã notifice ANRGN schimbarea acestuia cu 30 de zile lucrãtoare înainte de efectuarea acestei modificãri.
58. (1) Titularul Licenţei va notifica ANRGN, cu 30 de zile lucrãtoare înainte, intenţia acţionarilor/administratorilor sãi de a perfecta operaţiuni în urma cãrora valoarea capitalului social existent, s-ar reduce într-o tranşã sau pe ansamblu cu mai mult de 25%.
(2) In cadrul Licenţei, prin capitalul social existent, se înţelege, dupã caz:
a) capitalul social iniţial, la data emiterii Licenţei / la data separãrii situaţiilor financiar-contabile;
b) capitalul social existent la un moment dat, obţinut prin creşteri sau scãderi ale valorii iniţiale ale acestuia realizate ulterior emiterii Licenţei, cu respectarea prevederilor alin. (1).
(3) La primirea notificãrii, ANRGN va analiza dacã, în urma efectuãrii modificãrii cerute, Titularul Licenţei are în continuare posibilitatea sã-şi îndeplineascã obligaţiile şi va comunica în scris Titularului Licenţei, în termen de 20 de zile lucrãtoare de la data comunicãrii modificãrii, aprobarea sa. Orice refuz de a emite o astfel de aprobare trebuie sã se bazeze pe criterii obiective şi cantitative, evidenţiind motivele de fapt şi de drept ale refuzului.
(4) Efectuarea operaţiunilor menţionate la alin. (1) fãrã acordul scris al ANRGN conduce la suspendarea şi ulterior la retragerea Licenţei.

Respectarea legilor şi reglementãrilor

59. Pe toatã durata de valabilitate a Licenţei, Titularul Licenţei va respecta în totalitate prevederile:
a) Legii;
b) altor acte normative în vigoare în sectorul gazelor naturale;
c) reglementãrilor emise de ANRGN;
d) Condiţiilor Licenţei;
e) normativelor şi prescripţiilor tehnice în sectorul gazelor naturale
60. La solicitarea ANRGN, Titularul Licenţei are obligaţia de a participa la elaborarea sau revizuirea actelor normative din sectorul gazelor naturale.
61. Încãlcarea de cãtre Titularul Licenţei a cerinţelor Condiţiei 59 îndreptãţeşte ANRGN sã aplice acestuia sancţiuni.

Asigurarea confidenţialitãţii

62. Titularul Licenţei se va asigura cã informaţiile obţinute de el în cursul desfãşurãrii activitãţii ce face obiectul Licenţei nu vor fi transmise unor persoane neautorizate sã primeascã astfel de informaţii, fapta constituind contravenţie conform prevederilor Legii.
63. Fac excepţie cazurile când:
a) se dispune de acordul scris al persoanei ale cãrei interese pot fi afectate de diseminarea informaţiei;
b) informaţia este deja publicã;
c) Titularul Licenţei are, dupã caz, obligaţia sau dreptul de a divulga informaţia în scopul respectãrii Condiţiilor Licenţei, a unui ordin sau decizie a ANRGN sau a unei legi în vigoare;
d) informaţia trebuie transmisã în cursul îndeplinirii normale a activitãţii autorizate prin Licenţã.
64. Prevederile Condiţiei 62 se aplicã şi în raport cu întreprinderile afiliate sau întreprinderile asociate Titularului Licenţei care îşi desfãşoarã activitatea în sectorul gazelor naturale din România. Titularul Licenţei va transmite ANRGN informaţiile pentru a cãror divulgare are nevoie de aprobarea acesteia.
65. Începând cu data de 1 iulie 2007 Titularul Licenţei va asigura respectarea obligaţiilor privind confidenţialitatea informaţiilor între activitãţile de distribuţie şi de furnizare a gazelor naturale.

Furnizarea de informaţii cãtre ANRGN

66. Titularul Licenţei va furniza ANRGN datele şi informaţiile care îi sunt necesare în exercitarea atribuţiilor sale, în conformitate cu cerinţele art. 20 lit. 1) din Regulament, având obligaţia sã întocmeascã rapoarte specifice. Conţinutul precum şi termenele de transmitere a acestor rapoarte vor fi stabilite de cãtre ANRGN.
67. Titularul Licenţei este obligat sã informeze ANRGN orice încãlcare a Condiţiilor Licenţei în termen de 7 zile lucrãtoare de la constatarea acesteia de cãtre Titularul Licenţei şi propunerile de remediere a situaţiei.
68. Titularul Licenţei va notifica ANRGN cu 10 zile lucrãtoare înainte de schimbarea:
a) sediului/sediilor secundare;
b) statutului juridic;
c) structurii capitalului social.
69. Cu minim 60 de zile calendaristice înainte de începerea procedurii legale de constituire, Titularul Licenţei este obligat sã informeze ANRGN despre intenţia de înfiinţare a unei noi societãţi /filiale, având ca obiect desfãşurarea de activitãţi în cadrul sectorului gazelor naturale din România, dacã:
a) aceasta va aparţine în totalitate Titularului Licenţei;
b) Titularul Licenţei va deţine acţiuni sau pãrţi sociale ale acesteia;
c) aceasta va aparţine parţial sau în totalitate unei alte societãţi al cãrei asociat este Titularul Licenţei.
70. Titularul Licenţei are, de asemenea, obligaţia sã informeze ANRGN şi atunci când, prin modificarea obiectului de activitate, o societate al cãrei asociat este Titularul Licenţei urmeazã sã desfãşoare activitãţi în sectorul gazelor naturale din România.
71. Pentru a se asigura de îndeplinirea Condiţiilor Licenţei, ANRGN poate cere, examina şi copia orice informaţii, înregistrãri şi documente ale Titularului Licenţei legate de afacerile şi de activitãţile acestuia în sectorul gazelor naturale. Informaţiile solicitate pot include secrete de serviciu sau de afaceri. ANRGN va utiliza aceste informaţii numai în scopul pentru care au fost furnizate şi nu va dezvãlui nici unei alte persoane neautorizate conţinutul acestora.

Asigurarea personalului calificat

72. Titularul Licenţei se va asigura cã, pe toatã durata de valabilitate a Licenţei, dispune de personal calificat, autorizat şi în numãr suficient pentru îndeplinirea în condiţii de siguranţã a tuturor activitãţilor legate de furnizarea gazelor naturale, în conformitate cu cerinţele Licenţei.
73. În evaluarea îndeplinirii acestei obligaţii a Titularului Licenţei se va lua în considerare inclusiv personalul alocat de subcontractanţii sãi.

V. CONTROLUL EXECUTĂRII ACTIVITĂŢII CE FACE OBIECTUL LICENŢEI

74. (1) ANRGN va urmãri îndeplinirea condiţiilor din Licenţã de cãtre Titularului Licenţei şi va efectua controale în conformitate cu "Regulamentul de constatare, notificare şi sancţionare a abaterilor de la reglementãrile emise în domeniul gazelor naturale".
(2) În acest scop ANRGN:
a) va analiza Rapoartele şi situaţiile financiare remise de Titularul Licenţei;
b) va controla, atunci când considerã oportun, documentele contabile ale Titularului Licenţei şi/sau comanda pe cheltuiala sa efectuarea unui audit contabil al activitãţii acestuia;
c) va verifica, la solicitarea argumentatã a unei terţe persoane sau din proprie iniţiativã, practicile Titularului Licenţei în desfãşurarea activitãţilor comerciale care fac obiectul Licenţei.
75. În exercitarea atribuţiilor de control, reprezentanţii autorizaţi ai ANRGN au conform prevederilor din Lege, dreptul de acces, în condiţiile legii, pe teritoriul, în sediul şi la documentele Titularului Licenţei. Titularul Licenţei va acorda ANRGN orice asistenţã necesarã pe parcursul efectuãrii inspecţiei/controlului în cauzã.

VI. SANCŢIUNI

76. Dacã în urma acţiunii de inspecţie/control efectuate, se constatã cã Titularul Licenţei a încãlcat prevederile Legii sau una sau mai multe din Condiţiile Licenţei, ANRGN va aplica sancţiuni contravenţionale.
77. Aplicarea unei amenzi contravenţionale nu limiteazã în nici un fel dreptul ANRGN de a suspenda/retrage Licenţa.

VII. MODIFICAREA LICENŢEI

78. Licenţa poate fi modificatã în baza prevederilor Regulamentului.
79. ANRGN decide, modificarea Licenţei, în urmãtoarele situaţii:
a) în cazul în care survin unele schimbãri ale circumstanţelor de la data eliberãrii Licenţei sau a unor evenimente care conduc la imposibilitatea desfãşurãrii activitãţii de furnizare;
b) in cazul unor modificãri ale statutului Titularului Licenţei - prin divizare, fuziune, transformare, schimbarea obiectului de activitate, a denumirii, a sediului, modificarea capitalului social - sau al unor modificãri ale patrimoniului, precum si in alte cazuri de afectare a condiţiilor în care Licenţa a fost eliberatã.
80. Pentru situaţiile prevãzute la Condiţia 79, lit. a) modificarea Licenţei se va face în raport cu natura situaţiei care a determinat modificarea, din iniţiativa ANRGN care:
a) va comunica in scris Titularului Licenţei modificãrile survenite;
b) va elibera Titularului Licenţa cu un conţinut modificat.
81. Pentru situaţiile prevãzute la Condiţia 79, lit. b) în termen de 30 de zile de la apariţia situaţiei nou-create, aceasta va fi notificatã ANRGN de cãtre Titularul Licenţei, solicitând modificarea Licenţei.
82. ANRGN va examina situaţia nou-creata si va dispune, daca solicitarea este întemeiatã, dupã caz:
a) modificarea corespunzãtoare Licenţei, eliberând Licenţã cu un conţinut modificat;
b) emiterea unor amendamente la condiţiile asociate Licenţei.
83. (1) Titularul Licenţei nu poate deţine, simultan, mai mult de o licenţã de furnizare a gazelor naturale.
(2) Titularul Licenţei are obligaţia de a solicita ANRGN modificarea Licenţei în urmãtoarele situaţii:
a) în cazul în care a obţinut licenţã de distribuţie a gazelor naturale pentru sisteme de distribuţie a gazelor naturale amplasate în altã/alte localitãţi decât cele specificate în Anexa B1;
b) în cazul în care a obţinut modificarea licenţei de distribuţie a gazelor naturale datoritã modificãrii caracteristicilor tehnice ale obiectivelor cuprinse în Anexa B2.
(3) Titularul Licenţei are obligaţia de a solicita modificarea Licenţei la urmãtoarele termene:
a) simultan cu modificarea licenţei de distribuţie a gazelor naturale, în situaţia descrisã la alin. (2) lit. a);
b) anual, în situaţia descrisã la alin. (2) lit. b).

VIII. SUSPENDAREA/RETRAGEREA LICENŢEI

84. ANRGN va suspenda şi/sau retrage Licenţa în conformitate cu prevederile Regulamentului.
85. ANRGN suspendã Licenţa în cazul:
a) în care, dintr-o cauzã imputabilã Titularului Licenţei, acesta se aflã în una din urmãtoarele situaţii care poate fi remediatã de acesta:
1) nu îşi îndeplineşte obligaţiile, aşa cum sunt prevãzute de Lege;
2) încalcã una sau mai multe condiţii ale Licenţei, de cel puţin trei ori într-un an din perioada de valabilitate a Licenţei.
b) începerii procedurilor de reorganizare judiciarã sau de faliment contra Titularului Licenţei.
86. În cazurile prevãzute la Condiţia 85 lit. a), ANRGN va suspenda Licenţa pentru o perioadã de 60 de zile calendaristice, precizând drepturile Titularului Licenţei precum şi mãsurile şi termenele de conformare necesare pentru remedierea situaţiei care a generat suspendarea Licenţei.
87. Titularul Licenţei are obligaţia de a depune la ANRGN, în termen de maxim 30 zile calendaristice de la data suspendãrii, documente care sã ateste remedierea situaţiilor care au condus la suspendarea Licenţei.
88. (1) ANRGN poate retrage Licenţa în urmãtoarele cazuri:
a) când, dintr-o cauzã imputabilã sau neimputabilã Titularului Licenţei, acesta se gãseşte în imposibilitatea de a îndeplini obligaţiile prevãzute de legislaţia în vigoare şi/sau în Condiţiile Licenţei;
b) în situaţia falimentului Titularului Licenţei constatatã printr-o hotãrâre judecãtoreascã definitivã şi irevocabilã;
c) Titularul Licenţei a solicitat în scris ANRGN retragerea Licenţei.
(2) În toate cazurile descrise la alin. (1), decizia ANRGN va lua în considerare menţinerea siguranţei şi a continuitãţii activitãţii de furnizare a gazelor naturale.
89. ANRGN va comunica în scris Titularului Licenţei, cu cel puţin 30 de zile înainte, data la care urmeazã sã retragã Licenţa.
90. Titularul Licenţei are obligaţia sã preia contractele de furnizare a gazelor naturale încheiate pentru piaţa reglementatã, pentru o perioadã determinatã, la solicitarea şi conform reglementãrilor ANRGN, în cazul în care un alt titular de licenţã de furnizare a gazelor naturale a fost sancţionat cu retragerea Licenţei.
91. (1) In cazul retragerii Licenţei, un alt titular de licenţã, desemnat de ANRGN, va îndeplini fãrã întrerupere obligaţiile ce decurg din Licenţã.
(2) În situaţia descrisã la Condiţia 88 din Licenţã, dacã un alt titular de licenţã este desemnat, prin decizie a ANRGN, sã preia activitatea care face obiectul Licenţei, Titularul Licenţei va fi obligat, pe baza deciziei emise de ANRGN, sã punã la dispoziţia acestuia toate registrele, înregistrãrile, informaţiile şi activele aflate în posesia sa, care sunt necesare îndeplinirii neîntrerupte a obligaţiilor din Licenţã.
(3) Desemnarea unui alt titular de licenţã în cazul retragerii Licenţei, precum şi modul de preluare şi executare a obligaţiilor din contractele de furnizare de cãtre acest titular de licenţã vor fi stabilite prin decizie a ANRGN.
(4) Drepturile şi obligaţiile Titularului Licenţei, din contractele de furnizare a gazelor naturale, vor fi preluate de titularul de licenţã desemnat de la data intrãrii în vigoare a deciziei ANRGN cu privire la desemnarea sa.
92. În vederea asigurãrii serviciului public obligatoriu şi pentru alimentarea în condiţii de continuitate a consumatorilor, pe perioada suspendãrii Licenţei, Titularul Licenţei, are obligaţia, de a realiza activitatea de furnizare a gazelor naturale, în regim controlat de cãtre ANRGN şi are dreptul de a încasa contravaloarea gazelor naturale furnizate în aceastã perioadã.

IX. CAI DE COMUNICARE

93. Orice comunicare, accept, confirmare, aprobare, sau altã informaţie cerutã sau a cãrei transmitere este permisã în Condiţiile Licenţei, se va face în scris şi se va putea transmite prin telefax sau e-mail cu condiţia ca, în toate cazurile, originalul sã se depunã prin curier sau serviciile poştale la urmãtoarele adrese:



● pentru ANRGN: Şoseaua Cotroceni nr. 4, sector 6, Bucureşti
fax:021-3033808
e-mail: anrgn@anrgn.ro
● pentru Titularul Licenţei: ___________________
Telefon: ____________________
Fax: ________________________



X. TARIFE

94. Pe toatã durata de valabilitate a Licenţei, Titularul Licenţei va plãti anual ANRGN un tarif stabilit prin Regulament şi actualizat prin decizii ale ANRGN publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I.
95. Neplata tarifelor anuale, pânã la termenele stabilite prin Regulament, atrage suspendarea Licenţei.

XI. CĂI DE APEL

96. Deciziile ANRGN cu privire la modificarea, suspendarea sau retragerea Licenţei, precum şi procesele verbale de aplicare a amenzilor contravenţionale, generate de încãlcarea prevederilor Licenţei sau Legii pot fi atacate de Titularul Licenţei la instanţa judecãtoreasã competentã.

ANEXA A

LA CONDIŢIILE CADRU DE VALABILITATE A LICENŢEI PENTRU FURNIZAREA GAZELOR NATURALE


TERMINOLOGIE

Termenii marcaţi cu italice în condiţiile autorizaţiei se definesc dupã cum urmeazã:
- Licenţã - act administrativ individual emis de ANRGN, care conferã titularului, persoanã juridicã, dreptul de a desfãşura activitãţi comerciale în legãturã cu activitatea de furnizare a gazelor naturale
- Sistem de distribuţie a gazelor naturale - reţea de distribuţie, respectiv ansamblul compus din conducte, instalaţii de reglare-mãsurare, aparate şi accesorii, care funcţioneazã la presiunea de lucru de pânã la 6 bar, inclusiv, cu excepţia instalaţiei de utilizare
- Lege - <>Legea gazelor nr. 351/2004 publicatã în Monitorul Oficial al României nr. 679/28-07-2004
- Regulament - "Regulament privind acordarea licenţelor şi autorizaţiilor în sectorul gazelor naturale", aprobat prin <>Hotararea Guvernului nr. 784/2000 , modificat şi completat cu <>Hotararea Guvernului nr. 1248/2002 , prin care se stabileşte modul în care se acordã autorizaţiile şi licenţele persoanelor juridice din sectorul gazelor naturale.
- Titularul Licenţei - este __________ cu sediul în ______ ,________ jud. ________, înmatriculatã în registrul comerţului sub nr. _______ cod SIRUES ____________ .
- Regulamentul de mãsurare a cantitãţilor de gaze naturale tranzacţionate pe piaţa angro, aprobat prin <>Decizia preşedintelui ANRGN nr. 656/01.07.2002
- Regulamentul de mãsurare a cantitãţilor de gaze naturale tranzacţionate la consumatorii captivi, aprobat prin <>Decizia preşedintelui ANRGN nr. 657/01.07.2002
Termenii marcaţi cu italice în Condiţiile Licenţei care nu sunt precizaţi în prezenta Anexã sunt definiţi în "Codul tehnic al sectorului gazelor naturale"

ANEXA B1

LA CONDIŢIILE CADRU DE VALABILITATE A LICENŢEI PENTRU FURNIZAREA GAZELOR NATURALE


LISTA LOCALITĂŢILOR ÎN CARE TITULARUL LICENŢEI ARE OBLIGAŢIA DE A FACE FURNIZAREA GAZELOR NATURALE LA CONSUMATORII CAPTIVI

ANEXA B2

LA CONDIŢIILE CADRU DE VALABILITATE A LICENŢEI PENTRU FURNIZAREA GAZELOR NATURALE


CARACTERISTICILE TEHNICE ALE OBIECTIVELOR SISTEMELOR DE DISTRIBUŢIE A GAZELOR NATURALE DIN LOCALITĂŢILE PRECIZATE ÎN ANEXA B1


ANEXA 3

CONDIŢIILE CADRU DE VALABILITATE A AUTORIZAŢIEI DE FUNCŢIONARE A OBIECTIVELOR/SISTEMELOR DE DISTRIBUŢIE A GAZELOR NATURALE

I. CONDIŢII GENERALE

1. Prezentele condiţii stabilesc cadrul în care este valabilã Autorizaţia de funcţionare pentru "Obiectivele/Sistemele de distribuţie a gazelor naturale", nr. ________ denumitã în continuare Autorizaţie, emisã de ANRGN societãţii _________ cu sediul în __________, denumite în continuare Titularul Autorizaţiei, şi constituie împreunã cu Anexele A, B1 şi B2 parte integrantã din aceasta.
Prezentele condiţii înlocuiesc condiţiile stipulate în oricare alt text anterior.
2. Titularul Autorizaţiei rãspunde pentru corectitudinea datelor pe care le-a pus la dispoziţia ANRGN şi care au stat la baza acordãrii Autorizaţiei, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
3. Termenii evidenţiaţi prin caractere italice în textul Condiţiilor Autorizaţiei sunt definiţi în Anexa A.
4. Autorizaţia se acordã în conformitate cu prevederile Legii şi cerinţele Regulamentului.

II. OBIECTUL ŞI VALABILITATEA AUTORIZAŢIEI

5. (1) Obiectul Autorizaţiei îl reprezintã confirmarea încadrãrii, în cerinţele impuse prin legislaţia în vigoare, a obiectivelor/sistemelor de distribuţie a gazelor naturale prevãzute în Anexa B2, rezultate în urma operaţiunilor de construcţii-montaj şi de recepţie;
(2) Obiectivele prevãzute la alin. (1) sunt denumite în continuare Obiective/sisteme autorizate.
6. Autorizaţia este emisã şi intrã în vigoare la data de ______ şi este valabilã pentru o perioadã de _______ ani, dacã ANRGN nu hotãrãşte retragerea ei pentru vreuna dintre cauzele prevãzute în Condiţiile Autorizaţiei la capitolul "Suspendarea/Retragerea Autorizaţiei".

III. DREPTURI ALE TITULARULUI AUTORIZAŢIEI

7. (1) Autorizaţia permite funcţionarea sistemelor de distribuţie a gazelor naturale situate în localitãţile precizate în Anexa B1, conform caracteristicilor tehnice specificate în Anexa B2, potrivit structurii organizatorice şi de personal prezentate la acordarea Autorizaţiei şi în conformitate cu reglementãrile tehnice în vigoare.
(2) Desfaşurarea de activitãţi comerciale pentru exploatarea Obiectivelor/sistemelor autorizate este permisã numai pe baza licenţei de distribuţie şi a licenţei de furnizare a gazelor naturale solicitate de cãtre Titularul Autorizaţiei şi emise acestuia de cãtre ANRGN.
8. Asupra terenurilor şi altor bunuri proprietate publica sau proprietate privatã a persoanelor fizice sau juridice, precum şi asupra activitãţilor desfãşurate de persoane fizice sau juridice în vecinãtatea obiectivelor, Titularul Autorizaţiei beneficiazã, pe durata lucrãrilor de realizare, reabilitare, retehnologizare, respectiv de exploatare şi de întreţinere a sistemelor de distribuţie de drepturile precizate în Lege.
9. Titularul Autorizaţiei poate cere modificarea Autorizaţiei în condiţiile Legii cu respectarea prevederilor din Regulament şi a Condiţiilor 31-39 din Autorizaţie.
10. Drepturile Titularului Autorizaţiei cuprinse în Condiţiile 7-9 înceteazã la:
a. expirarea perioadei de valabilitate a Autorizaţiei;
b. transferul Autorizaţiei cãtre alt agent economic;
c. retragerea Autorizaţiei.
11. Titularul Autorizaţiei poate ataca in justiţie, în conformitate cu dispoziţiile legale, orice act administrativ al ANRGN, în mãsura în care considerã cã acesta este nelegal, netemeinic sau inechitabil şi afecteazã sau ar putea afecta negativ activitãţile pe care le desfãşoarã în vederea exploatãrii Obiectivelor/sistemelor autorizate.

IV OBLIGAŢII ALE TITULARULUI AUTORIZAŢIEI

Prezentarea graficelor de eşalonare în timp a lucrãrilor pentru finalizarea sistemului/sistemelor de distribuţie autorizate

12. (1) Titularul Autorizaţiei are obligaţia ca în termen de 60 de zile calendaristice de la data emiterii acesteia, sã prezinte la ANRGN graficul lucrãrilor necesare pentru finalizarea sistemului de distribuţie conform proiectului iniţial avizat. Lucrãrile de finalizare a sistemului de distribuţie se raporteazã la lucrãrile prevãzute în proiectele în baza cãrora a fost acordatã autorizaţia de înfiinţare a sistemului de distribuţie gaze naturale.
(2) Obligaţia prevãzutã la alin. (1) se aplicã în situaţia în care Autorizaţia a fost emisã pentru o parte din obiectivele sistemului/sistemelor de distribuţie a gazelor naturale prevãzute în proiectul iniţial.

Asigurarea personalului calificat

13. Titularul Autorizaţiei se va asigura cã, pe toatã durata de valabilitate a Autorizaţiei, dispune de personal calificat, autorizat şi în numãr suficient pentru a permite funcţionarea în condiţii de siguranţã a Obiectivelor/sistemelor autorizate.
14. În evaluarea îndeplinirii acestei obligaţii a Titularului Autorizaţiei se va lua în considerare inclusiv personalul alocat de subcontractaţii sãi.

Asigurarea funcţionãrii obiectivelor/sistemelor autorizate în condiţii de siguranţã

15. Titularul Autorizaţiei este obligat sã controleze, conform prevederilor reglementãrilor tehnice în vigoare, pe durata de valabilitate a Autorizaţiei, etanşeitatea, rezistenţa mecanicã a conductelor inclusiv instalaţiile tehnologice, dotãrile şi echipamentele aferente Obiectivelor/sistemelor autorizate, precum şi oricare alte aspecte privitoare la funcţionarea în condiţii de siguranţã a acestora.
16. Pentru obiectivele/sistemele de distribuţie a gazelor naturale cu durata normalã de funcţionare depãşitã, Titularul Autorizaţiei are obligaţia de a controla şi de a reabilita în consecinţã obiectivele/sistemele de distribuţie a gazelor naturale în scopul menţinerii acestora în stare de funcţionare în condiţii de siguranţã şi de asigurare a continuitãţii în alimentarea cu gaze naturale a consumatorilor.
17. Titularul Autorizaţiei are obligaţia de a pãstra pentru toate Obiectivele/sistemele de autorizate documentaţia în baza cãreia a obţinut Autorizaţia şi va completa la zi toate registrele, evidenţele aferente obiectivelor/sistemelor de distribuţie a gazelor naturale autorizate.
18. Titularul Autorizaţiei are responsabilitatea deplinã pentru menţinerea tuturor obiectivelor/sistemelor de distribuţie autorizate în stare de siguranţã pe toatã durata de funcţionare a acestora.

Respectarea reglementãrilor

19. Pe toatã durata de valabilitate a Autorizaţiei, Titularul Autorizaţiei este obligat sã respecte în totalitate prevederile:
a) Legii;
b) altor acte normative în vigoare în sectorul gazelor naturale;
c) reglementãrilor emise de ANRGN;
d) Condiţiilor Autorizaţiei;
e) normativelor şi prescripţiilor tehnice în sectorul gazelor naturale;
20. Încãlcarea de cãtre Titularul Autorizaţiei a cerinţelor Condiţiei 19 îndreptãţeşte ANRGN sã aplice acestuia sancţiuni contravenţionale.

Protecţia mediului, persoanelor şi activitãţilor

21. Dupã finalizarea oricãror lucrãri şi/sau activitãţi aferente Obiectivelor/sistemelor autorizate care afecteazã sau pot afecta mediul înconjurãtor şi/sau încetarea drepturilor prevãzute la Condiţia 8, Titularul Autorizaţiei este obligat sã asigure degajarea terenurilor şi spaţiilor afectate. Acestea vor fi readuse la starea iniţialã, respectându-se şi condiţiile impuse prin autorizaţia de mediu.
22. Titularul Autorizaţiei va desfãşura lucrãrile şi/sau activitãţile permise de Autorizaţie astfel încât acestea sã nu conducã la afectarea desfãşurãrii unor activitãţi de interes public şi/sau sã limiteze accesul unor terţe persoane la utilitãţile publice.
23. Titularul Autorizaţiei are obligaţia de a stabili şi aplica mãsuri de protecţie a persoanelor, potrivit normativelor aplicabile în vigoare, pe întreaga duratã a executãrii lucrãrilor şi/sau activitãţilor aferente obiectului Autorizaţiei.

Furnizarea de informaţii cãtre ANRGN

24. Titularul Autorizaţiei va furniza ANRGN datele şi informaţiile care îi sunt necesare în exercitarea atribuţiilor sale, în conformitate cu cerinţele din Regulament, având obligaţia sã întocmeascã rapoarte specifice. Conţinutul precum şi termenele de transmitere a acestor rapoarte vor fi stabilite de cãtre ANRGN
25. Titularul Autorizaţiei este obligat sã informeze ANRGN orice încãlcare a Condiţiilor Autorizaţiei în termen de 7 zile lucrãtoare de la constatarea acesteia de cãtre Titularul Autorizaţiei şi propunerile de remediere a situaţiei
26. (1) Titularul Autorizaţiei va notifica ANRGN cu 10 zile lucrãtoare înainte de schimbarea:
a) sediului/sediilor secundare;
b) statutului juridic;
c) structurii capitalului social;
(2) Pentru a se asigura de îndeplinirea Condiţiilor Autorizaţiei, ANRGN poate cere, examina şi copia orice informaţii, înregistrãri şi documente ale Titularului Autorizaţiei legate de afacerile şi de activitãţile acestuia în sectorul gazelor naturale. In formaţiile solicitate pot include secrete de serviciu sau de afaceri. ANRGN va utiliza aceste informaţii numai în scopul pentru care au fost furnizate şi nu va dezvãlui nici unei alte persoane neautorizate conţinutul acestora.

V. CONTROLUL OBIECTIVELOR CE FAC OBIECTUL AUTORIZAŢIEI

27. ANRGN va urmãri îndeplinirea condiţiilor din Autorizaţie de cãtre Titularul Autorizaţiei şi va efectua controale în conformitate cu prevederile Legii şi ale "Regulamentul de constatare, notificare şi sancţionare a abaterilor de la reglementãrile emise în domeniul gazelor naturale". Pentru acest scop poate controla atunci când considerã oportun, Obiectivele/sistemele autorizate şi activitãţile sau lucrãrile asociate acestora, pe care le desfãşoarã Titularul Autorizaţiei.
28. În exercitarea atribuţiilor de control, reprezentanţii autorizaţi ai ANRGN au conform prevederilor din Lege, dreptul de acces, în condiţiile legii, pe teritoriul, în sediul şi la documentele Titularului Autorizaţiei. Titularul Autorizaţiei va acorda ANRGN orice asistenţã necesarã pe parcursul efectuãrii inspecţiei/controlului în cauzã.

VI. SANCŢIUNI

29. Dacã, în urma acţiunii de inspecţie/control efectuate, se constatã cã Titularul Autorizaţiei a încãlcat una sau mai multe din Condiţiile Autorizaţiei, ANRGN va aplica, conform Legii sancţiuni contravenţionale
30. Aplicarea unei amenzi contravenţionale nu limiteazã în nici un fel dreptul ANRGN de a suspenda/ retrage Autorizaţia.

VII. MODIFICAREA AUTORIZAŢIEI

31. La aceastã Autorizaţie se pot aduce modificãri sau amendamente în baza prevederilor Regulamentului.
32. ANRGN decide, în conformitate cu prevederile legale, modificarea Autorizaţiei, în urmãtoarele situaţii:
a) în cazul în care survin unele schimbãri ale circumstanţelor de la data eliberãrii Autorizaţiei;
b) în cazul unor modificãri ale statutului Titularului Autorizaţiei - prin divizare, fuziune, transformare, schimbarea obiectului de activitate, a denumirii, a sediului, modificarea capitalului social - sau al unor modificãri ale patrimoniului, precum şi în alte cazuri de afectare a condiţiilor în care Autorizaţia a fost eliberatã.
33. Pentru situaţiile prevãzute la Condiţia 32 lit. a) modificarea Autorizaţiei se va face în raport cu natura situaţiei care a determinat modificarea, din iniţiativa ANRGN care:
a) va comunica în scris Titularului Autorizaţiei modificãrile survenite;
b) va elibera Titularului Autorizaţiei o autorizaţie cu un conţinut modificat.
34. Pentru situaţiile prevãzute la Condiţia 32 lit. b) Titularul Autorizaţiei va notifica ANRGN, în termen de 30 de zile de la apariţia situaţiei nou-create, solicitarea de modificare a Autorizaţiei.
35. ANRGN va examina situaţia nou-creatã şi va dispune, dacã solicitarea este întemeiatã, dupã caz:
a) modificarea corespunzãtoare a Autorizaţiei, eliberând Autorizaţie cu un conţinut modificat;
b) emiterea unor amendamente la condiţiile asociate Autorizaţiei.
36. In condiţiile Regulamentului, Titularul Autorizaţiei va solicita ANRGN transferul Autorizaţiei cãtre altã persoanã juridicã, care va face dovada, în prealabil, cã îndeplineşte condiţiile generale de autorizare prevãzute în Regulament.
37. Titularul Autorizaţiei nu poate deţine, simultan, mai mult de o autorizaţie de funcţionare pentru un obiectiv/sistem de distribuţie a gazelor naturale.
38. Schimbarea caracteristicilor tehnice a Obiectivelor/sistemelor autorizate necesitã modificarea Autorizaţiei.
39. (1) Titularul Autorizaţiei solicitã modificarea Autorizaţiei dupã cum urmeazã:
a) anterior punerii în funcţiune a obiectivelor/sistemelor de distribuţie a gazelor naturale, în cazul în care acestea se aflã amplsate într-o localitate care nu este precizatã în Anexa B1;
b) anual, în cazul modificãrii caracteristicilor tehnice ale obiectivelor sistemelor de distribuţie a gazelor naturale, în cazul în care acestea se aflã amplsate într-o localitate precizatã în Anexa B1;
(2) Termenul anual precizat la alin. (1) lit. b) începe cu data acordãrii Autorizaţiei.
(3) În cazul modificãrii Autorizaţiei conform alin. (1) celelalte prevederi din condiţiile de valabilitate ale Autorizaţiei rãmân neschimbate.
(4) Pentru obiectivele precizate la alin. (1) lit. b) şi care sunt puse în funcţiune anterior aprobãrii modificãrii Autorizaţiei, Titularul Autorizaţiei are responsabilitatea deplinã pentru îndeplinirea tuturor cerinţelor impuse de legislaţia în vigoare atât pentru punerea în funcţiune a obiectivelor/sistemelor de distribuţie a gazelor naturale cât şi pentru funcţionarea în condiţii de siguranţã a acestora.

Transferul autorizaţiei

40. Autorizaţia este valabilã pentru Obiectivele/sistemele autorizate din localitãţile menţionate în Anexa B1, având caracteristicile tehnice specificate în Anexa B2. Autorizaţia nu poate fi extinsã asupra altor obiective/sisteme de distribuţie a gazelor naturale chiar dacã acestea au parametri identici cu cei ai Obiectivelor/sistemelor Autorizate.
41. Autorizaţia se elibereazã Titularului, singurul îndreptãţit sã se prevaleze de drepturile şi obligaţiile conţinute în aceasta.
42. Titularul Autorizaţiei, respectând prevederile Regulamentului, poate solicita ANRGN aprobarea transferului Autorizaţiei pentru obiectivele/sistemele autorizate unei alte persoane juridice.
43. Transferul perfectat conform Condiţiei 43 cãtre o altã persoanã juridicã, impune Titularului Autorizaţiei sã solicite ANRGN modificarea Autorizaţiei respectând condiţiile din capitolul "Modificarea Autorizaţiei".
44. Transferul Autorizaţiei impune Titularului Autorizaţiei obligaţia, sã punã la dispoziţia noului Titular toate registrele, înregistrãrile şi informaţiile de naturã juridicã, tehnicã şi economicã aferente obiectivelor/sistemelor de distribuţie a gazelor naturale care fac obiectul Autorizaţiei.

VIII. SUSPENDAREA/RETRAGEREA AUTORIZAŢIEI

45. ANRGN va suspenda şi/sau retrage Autorizaţia în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
46. ANRGN suspendã Autorizaţia în urmãtoarele situaţii:
a) dintr-o cauzã imputabilã Titularului Autorizaţiei, acesta se aflã în una din urmãtoarele situaţii care poate fi remediatã de acesta:
1) nu îşi îndeplineşte obligaţiile, aşa cum sunt prevãzute de Lege;
2) încalcã una sau mai multe condiţii ale Autorizaţiei, de cel puţin trei ori într-un an din perioada de valabilitate a Autorizaţiei;
b) la începerea procedurilor de reorganizare judiciarã sau de faliment contra Titularului Autorizaţiei;
c) altã autoritate a suspendat valabilitatea unui act (autorizaţie, acord, aviz, permis sau aprobare) prin care a autorizat Obiectivele/sistemele autorizate sau desfãşurarea unor activitãţi/ lucrãri aferente uneia sau mai multor componente ale Obiectivelor/sistemelor autorizate;
d) funcţionarea uneia sau mai multora dintre Obiectivele/sistemele autorizate pune în pericol sau dãuneazã persoanelor fizice, proprietãţii şi/ sau mediului înconjurãtor.
47. În cazurile prevãzute la Condiţia 46, ANRGN va suspenda Autorizaţia pentru o perioadã de 60 de zile calendaristice, precizând drepturile Titularului Autorizaţiei precum şi mãsurile şi termenele de conformare necesare pentru remedierea situaţiei care a generat suspendarea Autorizaţiei.
48. Titularul Autorizaţiei are obligaţia de a depune la ANRGN, în termen de maxim 30 zile calendaristice de la data suspendãrii, documente care sã ateste remedierea situaţiilor care au condus la suspendarea Autorizaţiei.
49. În vederea asigurãrii serviciului public obligatoriu şi pentru alimentarea în condiţii de siguranţã a consumatorilor, pe perioada suspendãrii Autorizaţiei, Titularul Autorizaţiei are obligaţia şi responsabilitatea deplinã pentru asigurarea funcţionãrii şi menţinerea în stare de siguranţã a tuturor obiectivelor/sistemelor autorizate.
50. (1) ANRGN poate retrage Autorizaţia în urmãtoarele cazuri:
a) când, dintr-o cauzã imputabilã sau neimputabilã Titularului Autorizaţiei, acesta se gãseşte în imposibilitatea de a îndeplini obligaţiile prevãzute de legislaţia în vigoare şi/sau în Condiţiile Autorizaţiei;
b) în situaţia falimentului Titularului Autorizaţiei constatatã printr-o hotãrâre judecãtoreascã definitivã şi irevocabilã;
c) Titularul Autorizaţiei a solicitat în scris ANRGN retragerea Autorizaţiei.
(2) În toate cazurile descrise la alin. (1), decizia ANRGN va lua în considerare menţinerea siguranţei şi a continuitãţii activitãţii de furnizare a gazelor naturale.
51. ANRGN va comunica în scris Titularului Autorizaţiei, cu cel puţin 30 de zile înainte, data la care urmeazã sã retragã Autorizaţia.

IX. CĂI DE COMUNICARE

52. Orice comunicare, accept, confirmare, aprobare, sau altã informaţie cerutã sau a cãrei transmitere este permisã în Condiţiile Autorizaţiei, se va face în scris şi se va putea transmite prin telefax sau e-mail cu condiţia ca, în toate cazurile, originalul sã se depunã prin curier sau serviciile poştale la urmãtoarele adrese:


pentru ANRGN: Şoseaua Cotroceni nr. 4, sector 6, Bucureşti
fax: 021-3033808
e-mail: anrgn@anrgn.ro
pentru Titularul Licenţei: ____________________
telefon: fax: ________________
e-mail: ______________________



X. TARIFE

53. Titularul Autorizaţiei va plãti ANRGN tariful aferent Autorizaţiei stabilit prin Regulament şi actualizat prin decizii emise de Preşedintele ANRGN, publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I. Modificarea Autorizaţiei impune Titularul Autorizaţiei plata tarifelor aferente.
54. Neplata tarifului aferent Autorizaţiei conform Condiţiei 53, pânã la termenele stabilite prin Regulament atrage suspendarea Autorizaţiei.

XI. CĂI DE APEL

55. Deciziile ANRGN cu privire la modificarea, suspendarea sau retragerea Autorizaţiei, precum şi procesele verbale de aplicare a amenzilor contravenţionale, generate de încãlcarea prevederilor Autorizaţiei sau Legii, pot fi atacate de Titularul Autorizaţiei la instanţa judecãtoreascã competentã.

ANEXA A

LA CONDIŢIILE CADRU DE VALABILITATE A AUTORIZAŢIEI DE FUNCŢIONARE A OBIECTIVELOR/SISTEMELOR DE DISTRIBUŢIE A GAZELOR NATURALE

TERMINOLOGIE

Termenii marcaţi cu italice în condiţiile autorizaţiei se definesc dupã cum urmeazã:
- Autorizaţie - actul tehnic şi juridic emis de ANRGN, care atestã funcţionarea obiectivelor din sectorul gazelor naturale, existente în funcţiune la data intrãrii în vigoare a Regulamentului precum şi punerea în funcţiune a obiectivelor noi.
- Sistem de distribuţie a gazelor naturale - reţea de distribuţie, respectiv ansamblul compus din conducte, instalaţii de reglare-mãsurare, aparate şi accesorii, care funcţioneazã la presiunea de lucru de pânã la 6 bar, inclusiv, cu excepţia instalaţiei de utilizare
- Lege - <>Legea gazelor nr. 351/2004 publicatã în Monitorul Oficial al României nr. 679/28-07-2004
- Regulament - "Regulament privind acordarea licenţelor şi autorizaţiilor în sectorul gazelor naturale", aprobat prin <>Hotararea Guvernului nr. 784/2000 , modificat şi completat cu <>Hotararea Guvernului nr. 1248/2002 , prin care se stabileşte modul în care se acordã autorizaţiile şi licenţele persoanelor juridice din sectorul gazelor naturale.
- Titularul Autorizaţiei - este _________, cu sediul în __________, înmatriculatã la Registrul Comerţului sub nr. ________, cod CUI ________.
Termenii marcaţi cu italice în condiţiile autorizaţiei care nu sunt precizaţi în prezenta Anexã sunt definiţi în "Codul tehnic al sectorului gazelor naturale"

ANEXA B1

LA CONDIŢIILE CADRU DE VALABILITATE A AUTORIZAŢIEI DE FUNCŢIONARE A OBIECTIVELOR/SISTEMELOR DE DISTRIBUŢIE A GAZELOR NATURALE


LISTA LOCALITĂŢILOR PENTRU CARE ESTE VALABILĂ AUTORIZAŢIA DE FUNCŢIONARE A "OBIECTIVELOR/SISTEMELOR DE DISTRIBUŢIE A GAZELOR NATURALE"


ANEXA B2

LA CONDIŢIILE CADRU DE VALABILITATE A AUTORIZAŢIEI DE FUNCŢIONAREA OBIECTIVELOR/SISTEMELOR DE DISTRIBUŢIE A GAZELOR NATURALE


CARACTERISTICILE TEHNICE ALE OBIECTIVELOR SISTEMELOR DE DISTRIBUŢIE A GAZELOR NATURALE DIN LOCALITĂŢILE PRECIZATE ÎN ANEXA B1

_________________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016