Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECIZIE nr. 1.258 din 12 octombrie 2010  referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor Legii partidelor politice nr. 14/2003    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECIZIE nr. 1.258 din 12 octombrie 2010 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor Legii partidelor politice nr. 14/2003

EMITENT: CURTEA CONSTITUTIONALA
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 811 din 3 decembrie 2010

    Augustin Zegrean - preşedinte
    Aspazia Cojocaru - judecãtor
    Acsinte Gaspar - judecãtor
    Petre Lãzãroiu - judecãtor
    Mircea Ştefan Minea - judecãtor
    Ion Predescu - judecãtor
    Puskas Valentin Zoltan - judecãtor
    Tudorel Toader - judecãtor
    Ioana Marilena Chiorean - magistrat-asistent

    Cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror Simona Ricu.

    Pe rol se aflã soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a prevederilor <>Legii partidelor politice nr. 14/2003, excepţie ridicatã de Partidul Solidaritãţii Democratice pentru Şanse Egale şi o Societate mai Bunã în Dosarul nr. 26.962/3/2006 al Tribunalului Bucureşti - Secţia a V-a civilã.
    La apelul nominal rãspunde Ion Antonescu, în nume propriu şi ca reprezentant al Partidului Solidaritãţii Democratice pentru Şanse Egale şi o Societate mai Bunã, şi pãrţile Livia Dima şi Elena Lupu. Lipsesc celelalte pãrţi, faţã de care procedura de citare a fost legal îndeplinitã.
    Cauza fiind în stare de judecatã, preşedintele Curţii acordã cuvântul reprezentantului autorului excepţiei de neconstituţionalitate, care aratã cã are de formulat trei cereri prealabile: o cerere "de suspendare a judecãţii", o cerere prin care solicitã judecãtorilor Curţii Constituţionale sã se abţinã de la judecarea cauzei pânã ce soseşte la dosar punctul de vedere al Senatului referitor la excepţia de neconstituţionalitate invocatã şi o cerere "de recuzare a magistraţilor".
    Având cuvântul, reprezentantul Ministerului Public solicitã, în temeiul dispoziţiilor <>Legii nr. 47/1992, respingerea tuturor celor trei cereri formulate.
    În replicã, Ioan Antonescu formuleazã o cerere de recuzare a procurorului.
    Curtea, deliberând, în temeiul dispoziţiilor <>art. 55 din Legea nr. 47/1992, potrivit cãrora "Curtea Constituţionalã, legal sesizatã, procedeazã la examinarea constituţionalitãţii, nefiind aplicabile dispoziţiile Codului de procedurã civilã referitoare la suspendarea, întreruperea sau stingerea procesului şi nici cele privind recuzarea judecãtorilor", respinge toate cererile formulate de domnul Ioan Antonescu.
    Având cuvântul asupra excepţiei de neconstituţionalitate, Ioan Antonescu solicitã admiterea acesteia, deoarece legea criticatã conţine discriminãri şi încalcã astfel dispoziţiile art. 4 şi ale art. 16 din Constituţie.
    Reprezentantul Ministerului Public pune concluzii de respingere a excepţiei de neconstituţionalitate ca inadmisibilã, deoarece nu este motivatã, iar pe fond aratã cã <>Legea nr. 14/2003 nu încalcã dreptul de petiţionare.

                                     CURTEA,

având în vedere actele şi lucrãrile dosarului, constatã urmãtoarele:
    Prin Încheierea din 29 septembrie 2006, pronunţatã în Dosarul nr. 26.962/3/2006, Tribunalul Bucureşti - Secţia a V-a civilã a sesizat Curtea Constituţionalã cu excepţia de neconstituţionalitate a <>Legii partidelor politice nr. 14/2003, excepţie ridicatã de Partidul Solidaritãţii Democratice pentru Şanse Egale şi o Societate mai Bunã într-o cauzã civilã având ca obiect înregistrare partid.
    În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate autorul acesteia nu prezintã argumente proprii pentru susţinerea neconstituţionalitãţii <>Legii partidelor politice nr. 14/2003. La dosar se aflã o cerere scrisã în care sunt menţionate art. 51 din Constituţie, respectiv art. 41 şi art. 44 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, invocate pentru susţinerea excepţiei de neconstituţionalitate a unor dispoziţii din <>Legea nr. 334/2006 privind finanţarea activitãţii partidelor politice şi a campaniilor electorale. Aceastã excepţie a fost, însã, respinsã ca inadmisibilã de instanţa de judecatã, care a sesizat Curtea Constituţionalã cu soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate privind <>Legea nr. 14/2003.
    Tribunalul Bucureşti - Secţia a V-a civilã apreciazã cã excepţia de neconstituţionalitate a <>Legii partidelor politice nr. 14/2003 este neîntemeiatã, conţinutul dreptului de petiţionare, invocat de autorul excepţiei, fiind "complet diferit de cel al dreptului cetãţenilor de a se constitui în partide politice şi de a solicita dobândirea personalitãţii juridice prin înregistrarea partidului". Totodatã, impunerea prin lege a unor condiţii pentru exercitarea libertãţilor politice nu reprezintã o încãlcare sau o restrângere a acestora.
    Potrivit prevederilor <>art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, încheierea de sesizare a fost comunicatã preşedinţilor celor douã Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi exprima punctele de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.
    Guvernul apreciazã cã excepţia de neconstituţionalitate este inadmisibilã, deoarece autorul excepţiei nu motiveazã pretinsa neconstituţionalitate, contrar prevederilor <>art. 10 alin. (2) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, potrivit cãrora "sesizãrile trebuie fãcute în formã scrisã şi motivate". În subsidiar, menţioneazã, în acord cu opinia instanţei de judecatã, cã dreptul de petiţionare are un conţinut diferit de cel al dreptului cetãţenilor de a se constitui în partide politice şi de a solicita dobândirea personalitãţii juridice prin înregistrarea partidului, iar exerciţiul drepturilor şi libertãţilor fundamentale poate fi supus unor condiţionãri şi restrângeri, în limitele prevãzute de Constituţie.
    Avocatul Poporului apreciazã cã dispoziţiile <>Legii partidelor politice nr. 14/2003 sunt constituţionale, deoarece, prin obiectul de reglementare, acestea nu aduc atingere dreptului de petiţionare, consacrat de art. 51 din Constituţie.
    Preşedinţii celor douã Camere ale Parlamentului nu au comunicat punctele lor de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.

                                     CURTEA,

examinând încheierea de sesizare, punctele de vedere ale Guvernului şi Avocatului Poporului, raportul întocmit de judecãtorul-raportor, susţinerile pãrţilor prezente, concluziile procurorului, dispoziţiile legale criticate, raportate la prevederile Constituţiei, precum şi <>Legea nr. 47/1992, reţine urmãtoarele:
    Curtea Constituţionalã a fost legal sesizatã şi este competentã, potrivit dispoziţiilor art. 146 lit. d) din Constituţie, precum şi ale art. 1 alin. (2), ale <>art. 2, 3, 10 şi 29 din Legea nr. 47/1992, sã soluţioneze excepţia de neconstituţionalitate.
    Obiectul excepţiei de neconstituţionalitate, potrivit încheierii de sesizare a Curţii Constituţionale, îl constituie <>Legea partidelor politice nr. 14/2003, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 25 din 17 ianuarie 2003.
    Autorul excepţiei considerã cã legea menţionatã încalcã dispoziţiile art. 51 din Constituţie referitoare la dreptul de petiţionare şi ale art. 41 şi art. 44 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene.
    Examinând excepţia de neconstituţionalitate, Curtea constatã cã s-a mai pronunţat, în numeroase cauze, asupra constituţionalitãţii unor dispoziţii din <>Legea partidelor politice nr. 14/2003, excepţiile fiind ridicate de acelaşi autor ca şi cel din cauza de faţã. Astfel, prin <>Decizia nr. 230 din 25 mai 2004, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 677 din 28 iulie 2004, <>Decizia nr. 65 din 24 februarie 2004, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 216 din 11 martie 2004, şi <>Decizia nr. 71 din 8 februarie 2005, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 380 din 5 mai 2005, Curtea a respins toate excepţiile de neconstituţionalitate invocate.
    Soluţiile pronunţate cu acel prilej şi argumentele pe care acestea s-au bazat îşi menţin valabilitatea şi în cauza de faţã, neintervenind elemente de noutate care sã justifice reconsiderarea acestei jurisprudenţe.
    În ceea ce priveşte critica de neconstituţionalitate referitoare la dreptul la petiţionare astfel cum este garantat prin <>art. 51 din Constituţie, Curtea constatã cã dispoziţiile Legii nr. 14/2003 reglementeazã organizarea şi funcţionarea partidelor politice, condiţiile de înregistrare a acestora, procedura de soluţionare a cererilor pentru înregistrarea partidului politic, respectiv pentru modificarea statutului partidului politic, asocierea şi reorganizarea partidelor politice, încetarea activitãţii partidelor politice şi evidenţa partidelor politice şi a alianţelor politice. Prin urmare, aceste dispoziţii nu au legãturã cu dreptul la petiţionare, drept fundamental, potrivit cãruia cetãţenii au dreptul sã se adreseze autoritãţilor publice prin petiţii formulate numai în numele semnatarilor, iar organizaţiile legal constituie au dreptul sã adreseze petiţii exclusiv în numele colectivelor pe care le reprezintã.

    Pentru considerentele expuse mai sus, în temeiul art. 146 lit. d) şi al art. 147 alin. (4) din Constituţie, precum şi al art. 1-3, al art. 11 alin. (1) lit. A.d) şi al <>art. 29 din Legea nr. 47/1992,

                             CURTEA CONSTITUŢIONALĂ
                                În numele legii
                                    DECIDE:

    Respinge ca neîntemeiatã excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor <>Legii partidelor politice nr. 14/2003, excepţie ridicatã de Partidul Solidaritãţii Democratice pentru Şanse Egale şi o Societate mai Bunã în Dosarul nr. 26.962/3/2006 al Tribunalului Bucureşti - Secţia a V-a civilã.
    Definitivã şi general obligatorie.
    Pronunţatã în şedinţa publicã din data de 12 octombrie 2010.

                     PREŞEDINTELE CURŢII CONSTITUŢIONALE,
                               AUGUSTIN ZEGREAN

                              Magistrat-asistent,
                             Ioana Marilena Chiorean

                                     -------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016