Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECIZIE nr. 1.251 din 6 octombrie 2009  referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor   art. 53 din Legea cadastrului si a publicitatii imobiliare nr. 7/1996 si art. 108 alin. 1 din Codul de procedura civila    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECIZIE nr. 1.251 din 6 octombrie 2009 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 53 din Legea cadastrului si a publicitatii imobiliare nr. 7/1996 si art. 108 alin. 1 din Codul de procedura civila

EMITENT: CURTEA CONSTITUTIONALA
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 759 din 6 noiembrie 2009
DECIZIE nr. 1.251 din 6 octombrie 2009
referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor <>art. 53 din Legea cadastrului şi a publicitãţii imobiliare nr. 7/1996 şi <>art. 108 alin. 1 din Codul de procedurã civilã
EMITENT: CURTEA CONSTITUŢIONALÃ
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 759 din 6 noiembrie 2009


Ioan Vida - preşedinte
Nicolae Cochinescu - judecãtor
Aspazia Cojocaru - judecãtor
Acsinte Gaspar - judecãtor
Petre Lãzãroiu - judecãtor
Ion Predescu - judecãtor
Tudorel Toader - judecãtor
Puskas Valentin Zoltan - judecãtor
Augustin Zegrean - judecãtor
Simona Ricu - procuror
Mihaela Ionescu - magistrat-asistent

Pe rol se aflã soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a prevederilor <>art. 53 din Legea cadastrului şi a publicitãţii imobiliare nr. 7/1996 şi <>art. 108 din Codul de procedurã civilã , excepţie ridicatã de Societatea Comercialã "Transporturi Auto" - S.A. din Suceava în Dosarul nr. 1.166/314/2008 al Curţii de Apel Suceava - Secţia civilã şi pentru cauze cu minori şi de familie.
La apelul nominal se constatã lipsa pãrţilor, faţã de care procedura de citare este legal îndeplinitã.
Cauza este în stare de judecatã.
Reprezentantul Ministerului Public pune concluzii de respingere a excepţiei de neconstituţionalitate.

CURTEA,
având în vedere actele şi lucrãrile dosarului, constatã urmãtoarele:
Prin Încheierea din 4 martie 2009, pronunţatã în Dosarul nr. 1.166/314/2008, Curtea de Apel Suceava - Secţia civilã şi pentru cauze cu minori şi de familie a sesizat Curtea Constituţionalã cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor <>art. 53 din Legea cadastrului şi a publicitãţii imobiliare nr. 7/1996 şi <>art. 108 alin. 1 din Codul de procedurã civilã . Excepţia a fost ridicatã de Societatea Comercialã "Transporturi Auto" - S.A. din Suceava într-o cauzã având ca obiect constatarea nulitãţii încheierii Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliarã Suceava şi dispunerea restabilirii situaţiei anterioare.
În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate autorul acesteia susţine cã prevederile art. 53 nu reglementeazã mãsuri eficace de ocrotire a dreptului de proprietate, atât timp cât, pe cale administrativã, este radiat din cartea funciarã dreptul de proprietate al unui subiect de drept, fãrã a exista o procedurã judiciarã în acest sens. Totodatã, cu privire la prevederile <>art. 108 alin. (1) din Codul de procedurã civilã , susţine cã acestea "permit, într-o anumitã interpretare", ca instanţa de judecatã sã soluţioneze o excepţie în etapa deliberãrii, fãrã a o pune în discuţia pãrţilor, deci, implicit, fãrã sã asigure respectarea principiului contradictorialitãţii.
Curtea de Apel Suceava - Secţia civilã şi pentru cauze cu minori şi de familie apreciazã cã prevederile de lege criticate sunt constituţionale. În acest sens, aratã cã, deşi textul <>art. 53 din Legea nr. 7/1996 nu defineşte, în cuprinsul sãu, sintagma "erori materiale", este indiscutabil cã acestea se referã la erori materiale evidente, în legãturã cu aspecte formale care nu pun în discuţie existenţa dreptului însuşi. În ceea ce priveşte prevederile <>art. 108 alin. 1 din Codul de procedurã civilã , acestea se referã la momentul când pot fi ridicate nulitãţile de ordine publicã, fãrã a exclude posibilitatea repunerii pe rol a cauzei dacã motivul de nulitate intervine în faza de deliberare. În consecinţã, textul nu exclude respectarea principiilor de drept, în speţã respectarea principiului contradictorialitãţii, ce guverneazã dreptul procesual civil şi a cãrui consacrare nu este necesarã în redactarea fiecãrui text procedural.
Potrivit dispoziţiilor <>art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992 , încheierea de sesizare a fost comunicatã preşedinţilor celor douã Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi exprima punctele de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.
Avocatul Poporului apreciazã cã prevederile de lege criticate sunt constituţionale. În acest sens, aratã cã legiuitorul este competent sã stabileascã cadrul juridic pentru exercitarea atributelor dreptului de proprietate în aşa fel încât sã nu vinã în coliziune cu interesele generale sau cu interesele particulare legitime ale altor subiecte de drept, în egalã mãsurã ocrotite. De asemenea, apreciazã cã dispoziţiile art. 20 din Constituţie nu sunt incidente în cauzã.
Preşedinţii celor douã Camere ale Parlamentului şi Guvernul nu au comunicat punctele lor de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.

CURTEA,
examinând încheierea de sesizare, punctul de vedere al Avocatului Poporului, raportul întocmit de judecãtorul-raportor, concluziile procurorului, dispoziţiile de lege criticate, raportate la prevederile Constituţiei, precum şi <>Legea nr. 47/1992 , reţine urmãtoarele:
Curtea Constituţionalã a fost legal sesizatã şi este competentã, potrivit dispoziţiilor <>art. 146 lit. d) din Constituţie , precum şi ale <>art. 1 alin. (2) , ale <>art. 2, 3, 10 şi 29 din Legea nr. 47/1992 , sã soluţioneze excepţia de neconstituţionalitate.
Obiect al excepţiei de neconstituţionalitate îl constituie prevederile <>art. 53 din Legea cadastrului şi a publicitãţii imobiliare nr. 7/1996 , republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 201 din 3 martie 2006. Totodatã, prin încheiere, instanţa de judecatã a sesizat Curtea şi cu privire la excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor <>art. 108 din Codul de procedurã civilã . Însã, din notele scrise ale autorului excepţiei rezultã cã acesta criticã doar <>alin. 1 al art. 108 din Codul de procedurã civilã , astfel încât numai acest alineat al textului de lege criticat va face obiectul controlului de constituţionalitate.
Textele de lege criticate au urmãtorul conţinut:
- <>Art. 53 din Legea nr. 7/1996 : "(1) Erorile materiale sãvârşite cu prilejul înscrierilor sau radierilor se pot îndrepta, prin încheiere motivatã, de cãtre registratorul de la biroul teritorial, la cerere sau din oficiu, cu comunicarea acesteia persoanei interesate.
(2) În acest caz se vor aplica, prin asemãnare, dispoziţiile art. 36-38.";
- <>Art. 108 alin. 1 din Codul de procedurã civilã : "Nulitãţile de ordine publicã pot fi ridicate de parte sau de judecãtor în orice stare a pricinii."
Cât priveşte prevederile <>art. 53 din Legea nr. 7/1996 , autorul excepţiei invocã încãlcarea atât a dispoziţiilor constituţionale ale <>art. 20 alin. (1) privind tratatele internaţionale privind drepturile omului şi ale <>art. 44 referitoare la dreptul de proprietate privatã, cât şi a dispoziţiilor <>art. 1 din Primul Protocol adiţional la <>Convenţia pentru apãrarea drepturilor omului şi a libertãţilor fundamentale, referitoare la protecţia proprietãţii.
În ceea ce priveşte prevederile <>art. 108 din Codul de procedurã civilã , acestea sunt criticate în raport cu dispoziţiile constituţionale ale <>art. 20 alin. (1) privind tratatele internaţionale privind drepturile omului şi ale <>art. 21 alin. (3) referitoare la dreptul pãrţilor la un proces echitabil şi la soluţionarea cauzelor într-un termen rezonabil. Totodatã, cu privire la aceste din urmã prevederi de lege criticate, autorul invocã şi încãlcarea <>art. 6 din Convenţia pentru apãrarea drepturilor omului şi a libertãţilor fundamentale, privind dreptul la un proces echitabil.
Examinând excepţia de neconstituţionalitate, Curtea constatã cã aceasta este neîntemeiatã şi urmeazã sã fie respinsã pentru urmãtoarele considerente:
Prevederile <>art. 53 din Legea cadastrului şi a publicitãţii imobiliare nr. 7/1996 reglementeazã procedura de îndreptare a erorilor materiale sãvârşite odatã cu înscrierile sau radierile în/din cartea funciarã şi care se pot îndrepta la cerere sau din oficiu de cãtre registratorul de la biroul teritorial, prin încheiere motivatã ce se comunicã persoanei interesate. Curtea constatã cã aceastã procedurã se referã la erori materiale în legãturã cu aspecte formale ce nu pun în discuţie existenţa dreptului însuşi. Astfel, potrivit <>art. 88 alin. (1) din Regulamentul de organizare şi funcţionare a birourilor de cadastru şi publicitate imobiliarã, aprobat prin <>Ordinul directorului general al Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliarã nr. 633/2006 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.049 din 29 decembrie 2006, "Erorile materiale care nu afecteazã fondul dreptului, sãvârşite cu prilejul înscrierilor sau radierilor se pot îndrepta, prin încheiere motivatã de cãtre registratorul de la biroul teritorial, la cerere sau din oficiu, gratuit, cu comunicarea încheierii, persoanelor interesate".
Cât priveşte prevederile <>art. 108 alin. 1 din Codul de procedurã civilã , autorul excepţiei criticã sintagma "în orice stare a pricinii", care, în opinia sa, oferã posibilitatea instanţei de judecatã sã se pronunţe în faza deliberãrii asupra unei excepţii fãrã a o pune în discuţia pãrţilor, în vederea respectãrii principiului contradictorialitãţii.
Curtea reţine însã cã, dacã în faza deliberãrii instanţa constatã existenţa unei excepţii de ordine publicã ce nu a fost pusã în discuţia pãrţilor, aceasta repune cauza pe rol şi citeazã pãrţile, care vor avea astfel posibilitatea sã punã concluzii asupra acesteia. În caz contrar, s-ar încãlca principiul contradictorialitãţii şi dreptul la apãrare al pãrţilor, hotãrârea putând fi atacatã cu cãile de atac prevãzute de lege. În aceste condiţii, nu se poate constata încãlcarea dispoziţiilor constituţionale ale <>art. 21 alin. (3) şi ale <>art. 6 din Convenţia pentru apãrarea drepturilor omului şi a libertãţilor fundamentale, referitoare la dreptul pãrţilor la un proces echitabil.

Pentru considerentele expuse, în temeiul <>art. 146 lit. d) şi al <>art. 147 alin. (4) din Constituţie , precum şi al <>art. 1-3 , al <>art. 11 alin. (1) lit. A.d) şi al <>art. 29 din Legea nr. 47/1992 ,

CURTEA CONSTITUŢIONALÃ
În numele legii
DECIDE:
Respinge excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor <>art. 53 din Legea cadastrului şi a publicitãţii imobiliare nr. 7/1996 şi <>art. 108 alin. 1 din Codul de procedurã civilã , excepţie ridicatã de Societatea Comercialã "Transporturi Auto" - S.A. din Suceava în Dosarul nr. 1.166/314/2008 al Curţii de Apel Suceava - Secţia civilã şi pentru cauze cu minori şi de familie.
Definitivã şi general obligatorie.
Pronunţatã în şedinţa publicã din data de 6 octombrie 2009.

PREŞEDINTELE CURŢII CONSTITUŢIONALE,
prof. univ. dr. IOAN VIDA

Magistrat-asistent,
Mihaela Ionescu

----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016