Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECIZIE nr. 1.191 din 2 noiembrie 2006  privind modificarea si completarea contractelor-cadru de furnizare reglementata a gazelor naturale pentru consumatorii captivi    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECIZIE nr. 1.191 din 2 noiembrie 2006 privind modificarea si completarea contractelor-cadru de furnizare reglementata a gazelor naturale pentru consumatorii captivi

EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA DE REGLEMENTARE IN DOMENIUL GAZELOR NATURALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 931 din 16 noiembrie 2006
Având în vedere prevederile <>art. IV alin. (2) din Legea nr. 210/2005 privind aprobarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 20/2005 pentru modificarea şi completarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedurã fiscalã,
în temeiul prevederilor art. 8 lit. m), respectiv ale <>art. 10 alin. (4) şi (5) din Legea gazelor nr. 351/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

preşedintele Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale emite prezenta decizie.

ART. I
Anexa nr. 1 "Contractul-cadru de furnizare reglementatã a gazelor naturale pentru consumatorii captivi casnici - clauze specifice de contractare" la Decizia preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale nr. 182/2005, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 225 din 17 martie 2005, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. La alineatul (1) al articolului 8, litera a) va avea urmãtorul cuprins:
"a) perceperea unei cote a majorãrilor de întârziere, calculate asupra valorii neachitate, egalã cu nivelul majorãrilor de întârziere datorate pentru neplata la termen a obligaţiilor bugetare, pentru fiecare zi de întârziere, începând cu a 16-a zi calendaristicã de la data emiterii facturii şi pânã la achitarea integralã a acesteia, inclusiv ziua plãţii, în cazul neîndeplinirii obligaţiei de platã în termen de 30 de zile calendaristice de la data scadenţei;".
2. La alineatul (1) al articolului 8, litera b) va avea urmãtorul cuprins:
"b) întreruperea furnizãrii gazelor naturale, începând cu a 26-a zi calendaristicã de la data emiterii facturii, în cazul neîndeplinirii obligaţiei de platã; factura constituie preaviz în cazul neîndeplinirii obligaţiei de platã;".
3. La alineatul (1) al articolului 8, litera c) va avea urmãtorul cuprins:
"c) posibilitatea rezilierii contractului şi/sau a debranşãrii, în baza unei notificãri transmise de furnizor, rezilierea operând de drept şi fãrã punere în întârziere dupã 65 de zile calendaristice de la data emiterii facturii, în cazul în care consumatorul nu a achitat integral contravaloarea serviciilor de furnizare prestate şi majorãrile de întârziere datorate furnizorului."
4. Alineatul (2) al articolului 8 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) În condiţiile permiterii accesului de cãtre consumator, furnizorul este obligat, în termen de maximum 24 de ore, sã asigure reluarea furnizãrii, în situaţia în care consumatorul casnic îşi achitã integral obligaţiile de platã scadente, tarifele aferente reconectãrii şi face dovada acestui fapt."
5. Alineatul (3) al articolului 8 va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Sunt exceptate de la prevederile alin. (2) cazurile în care contractul de furnizare a fost reziliat. În acest caz se va încheia un nou contract de furnizare, sub condiţia achitãrii în prealabil a facturilor restante, a majorãrilor de întârziere şi a tarifelor aferente reconectãrii."
6. Articolul 9 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 9. - (1) Pentru obligaţiile contractuale neîndeplinite, altele decât obligaţia de platã a consumatorului prevãzutã la art. 8 alin. (1), partea în culpã va plãti celeilate pãrţi daune-interese, conform Condiţiilor generale de contractare pentru consumatorii captivi casnici de gaze naturale, precum şi altor reglementãri în vigoare.
(2) Prin excepţie, consumatorul casnic nu va putea solicita şi primi daune-interese în cazul neasigurãrii condiţiilor de calitate a gazelor naturale furnizate, în conformitate cu prevederile normelor în vigoare; excepţia opereazã pânã la data de 30 iunie 2007 inclusiv."
7. La alineatul (1) al articolului 10, litera a) va avea urmãtorul cuprins:
"a) în caz de neplatã a facturilor şi a majorãrilor de întârziere aferente în termenul prevãzut la art. 8 alin. (1) lit. c);".
8. Articolul 4 din anexa nr. 2 la contractul-cadru "Modalitatea de încadrare a consumatorilor casnici în tranşe de consum" va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 4. - (1) Furnizorul va modifica încadrarea consumatorului casnic, astfel:
a) începând cu luna urmãtoare momentului în care s-a înregistrat depãşirea, în cazul în care în cadrul intervalului 1 ianuarie - 31 decembrie consumul înregistrat depãşeşte pragul superior de consum al categoriei în care consumatorul casnic este încadrat;
b) începând cu data de 1 ianuarie, în cazul în care la sfârşitul intervalului 1 ianuarie - 31 decembrie consumul înregistrat este mai mic decât pragul inferior de consum al categoriei în care consumatorul casnic este încadrat.
(2) Prin excepţie, pentru situaţia prevãzutã la alin. (1) lit. a), în cazul în care furnizorul nu are aprobat un preţ final reglementat pentru categoria în care consumatorul casnic ar trebui încadrat, acesta va modifica încadrarea începând cu data de 1 ianuarie.
(3) În cazul rezilierii contractului de furnizare reglementatã a gazelor naturale anterior datei de 31 decembrie inclusiv, furnizorul nu va modifica încadrarea consumatorului casnic."
9. Articolul 6 din anexa nr. 2 la contractul-cadru "Modalitatea de încadrare a consumatorilor casnici în tranşe de consum" va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 6. - (1) În cazul modificãrii încadrãrii consumatorului casnic, furnizorul va recalcula valoarea gazelor naturale consumate, astfel:
a) pentru situaţia prevãzutã la art. 4 alin. (1) lit. a) din prezenta anexã, având în vedere cantitatea de gaze naturale consumate pânã în momentul modificãrii încadrãrii şi preţul final reglementat aferent categoriei în care consumatorul a fost reîncadrat;
b) pentru situaţia prevãzutã la art. 4 alin. (1) lit. b) din prezenta anexã, având în vedere cantitatea de gaze naturale consumate în intervalul 1 ianuarie - 31 decembrie şi preţul final reglementat aferent categoriei în care consumatorul a fost reîncadrat.
(2) Prin derogare de la prevederile alin. (1), furnizorul nu va recalcula valoarea gazelor naturale consumate, în cazul în care acesta nu a avut aprobat, pentru perioada respectivã, un preţ final reglementat pentru categoria în care consumatorul casnic a fost reîncadrat."
ART. II
Anexa nr. 2 "Contractul-cadru de furnizare reglementatã a gazelor naturale pentru consumatorii captivi noncasnici - clauze specifice de contractare" la Decizia preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale nr. 182/2005, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 225 din 17 martie 2005, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. La alineatul (1) al articolului 9, litera a) va avea urmãtorul cuprins:
"a) perceperea unei cote a majorãrilor de întârziere, calculatã asupra valorii neachitate, egalã cu nivelul majorãrilor de întârziere datorate pentru neplata la termen a obligaţiilor bugetare, pentru fiecare zi de întârziere, începând cu a 16-a zi calendaristicã de la data emiterii facturii şi pânã la achitarea integralã a acesteia, inclusiv ziua plãţii, în cazul neîndeplinirii obligaţiei de platã în termenul de graţie prevãzut de <>Legea nr. 469/2002 privind unele mãsuri pentru întãrirea disciplinei contractuale, cu modificãrile ulterioare;".
2. La alineatul (1) al articolului 9, litera b) va avea urmãtorul cuprins:
"b) limitarea furnizãrii gazelor naturale, atunci când este posibil din punct de vedere tehnic, sau întreruperea furnizãrii, începând cu a 26-a zi de la data emiterii facturii, cu un preaviz de 5 zile calendaristice, în cazul neîndeplinirii obligaţiei de platã;".
3. La alineatul (1) al articolului 9, litera c) va avea urmãtorul cuprins:
"c) întreruperea furnizãrii gazelor naturale, cu un preaviz de 5 zile calendaristice, în cazul în care s-a procedat la limitarea furnizãrii conform prevederilor lit. b), începând cu ziua imediat urmãtoare expirãrii termenului de graţie prevãzut în <>Legea nr. 469/2002 , cu modificãrile ulterioare, în cazul neîndeplinirii obligaţiei de platã, inclusiv a majorãrilor de întârziere aferente;".
4. Alineatul (2) al articolului 9 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) În cazul în care data scadenţei sau ziua imediat urmãtoare expirãrii termenului de graţie este zi nelucrãtoare, termenele prevãzute la alin. (1) se decaleazã în mod corespunzãtor."
5. Alineatul (3) al articolului 9 va avea urmãtorul cuprins:
"(3) În condiţiile permiterii accesului de cãtre consumator, furnizorul este obligat, în termen de maximum 24 de ore, sã asigure reluarea furnizãrii în situaţia în care consumatorul noncasnic îşi achitã integral obligaţiile de platã scadente şi face dovada acesteia."
6. Alineatul (4) al articolului 9 va avea urmãtorul cuprins:
"(4) Sunt exceptate de la prevederile alin. (3) cazurile în care contractul de furnizare a fost reziliat. În acest caz se va încheia un nou contract de furnizare, sub condiţia achitãrii în prealabil a facturilor restante, a majorãrilor de întârziere şi a tarifului aferent de reconectare."
7. Dupã alineatul (2) al articolului 10 se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmãtorul cuprins:
"(3) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), consumatorul noncasnic nu va putea solicita şi primi daune-interese în cazul neasigurãrii condiţiilor de calitate a gazelor naturale furnizate, în conformitate cu reglementãrile în vigoare; excepţia opereazã pânã la data de 30 iunie 2007 inclusiv."
8. La alineatul (1) al articolului 11, litera c) va avea urmãtorul cuprins:
"c) prin neplata facturilor, conform art. 9 alin. (1) lit. d);".
9. Dupã articolul 17 se introduce un nou articol, articolul 18, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 18. - (1) La data încheierii prezentului contract, consumatorul noncasnic cu un consum anual mai mare de 124.000 mc şi furnizorul de gaze naturale pot sã îşi prezinte reciproc unul sau mai multe instrumente de garantare a propriilor obligaţii, convenite de cãtre acestea.
(2) Garanţia prevãzutã la alin. (1) este destinatã îndeplinirii obligaţiilor contractuale ale pãrţilor, în cazul apariţiei unor evenimente viitoare neprevãzute care ar putea sã îl aducã pe furnizor/consumator în imposibilitatea de a-şi îndeplini obligaţiile contractuale.
(3) Constituirea instrumentelor de garantare, în condiţiile alin. (1), se realizeazã în condiţii de echivalenţã."
10. Articolul 4 din anexa nr. 2 la contractul-cadru "Modalitatea de încadrare a consumatorilor noncasnici în tranşe de consum" va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 4. - (1) Furnizorul va modifica încadrarea consumatorului noncasnic, astfel:
a) începând cu luna urmãtoare momentului în care s-a înregistrat depãşirea, în cazul în care în cadrul intervalului 1 ianuarie - 31 decembrie consumul înregistrat depãşeşte pragul superior de consum al categoriei în care consumatorul noncasnic este încadrat;
b) începând cu data de 1 ianuarie, în cazul în care la sfârşitul intervalului 1 ianuarie - 31 decembrie consumul înregistrat este mai mic decât pragul inferior de consum al categoriei în care consumatorul noncasnic este încadrat.
(2) Prin excepţie, pentru situaţia prevãzutã la alin. (1) lit. a), în cazul în care furnizorul nu are aprobat un preţ final reglementat pentru categoria în care consumatorul noncasnic ar trebui încadrat, acesta va modifica încadrarea începând cu data de 1 ianuarie.
(3) În cazul rezilierii contractului de furnizare reglementatã a gazelor naturale anterior datei de 31 decembrie inclusiv, furnizorul nu va modifica încadrarea consumatorului noncasnic."
11. Articolul 6 din anexa nr. 2 la contractul-cadru "Modalitatea de încadrare a consumatorilor noncasnici în tranşe de consum" va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 6. - (1) În cazul modificãrii încadrãrii consumatorului noncasnic, furnizorul va recalcula valoarea gazelor naturale consumate, astfel:
a) pentru situaţia prevãzutã la art. 4 alin. (1) lit. a) din prezenta anexã, având în vedere cantitatea de gaze naturale consumate pânã în momentul modificãrii încadrãrii şi preţul final reglementat aferent categoriei în care consumatorul a fost reîncadrat;
b) pentru situaţia prevãzutã la art. 4 alin. (1) lit. b) din prezenta anexã, având în vedere cantitatea de gaze naturale consumate în intervalul 1 ianuarie - 31 decembrie şi preţul final reglementat aferent categoriei în care consumatorul a fost reîncadrat.
(2) Prin derogare de la prevederile alin. (1), furnizorul nu va recalcula valoarea gazelor naturale consumate, în cazul în care acesta nu a avut aprobat, pentru perioada respectivã, un preţ final reglementat pentru categoria în care consumatorul noncasnic a fost reîncadrat."
ART. III
Compartimentele de specialitate din cadrul Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale şi pãrţile din contractele de furnizare reglementatã a gazelor naturale pentru consumatorii captivi vor duce la îndeplinire prevederile prezentei decizii.
ART. IV
Prezenta decizie va fi publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Preşedintele Autoritãţii Naţionale
de Reglementare în Domeniul
Gazelor Naturale,
Ştefan Cosmeanu

Bucureşti, 2 noiembrie 2006.
Nr. 1.191.

---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016