Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECIZIE nr. 1.149 din 13 septembrie 2011  referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 198/1999 privind privatizarea societatilor comerciale ce detin in administrare terenuri agricole sau terenuri aflate permanent sub luciu de apa    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECIZIE nr. 1.149 din 13 septembrie 2011 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 198/1999 privind privatizarea societatilor comerciale ce detin in administrare terenuri agricole sau terenuri aflate permanent sub luciu de apa

EMITENT: CURTEA CONSTITUTIONALA
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 777 din 3 noiembrie 2011

    Augustin Zegrean - preşedinte
    Aspazia Cojocaru - judecãtor
    Acsinte Gaspar - judecãtor
    Petre Lãzãroiu - judecãtor
    Iulia Antoanella Motoc - judecãtor
    Ion Predescu - judecãtor
    Puskas Valentin Zoltan - judecãtor
    Tudorel Toader - judecãtor
    Maria Bratu - magistrat-asistent

    Cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror Simona Ricu.

    Pe rol se aflã soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a prevederilor Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 198/1999 privind privatizarea societãţilor comerciale ce deţin în administrare terenuri agricole sau terenuri aflate permanent sub luciu de apã, excepţie ridicatã de Mircea Asiminoaie, Dumitru C. Lahman, Ileana Lahman, Ileana Râşcã, Ovidiu Morariu, Virginia Nisteriuc şi Emilian Petrescu în Dosarul nr. 4.079/86/2010 al Curţii de Apel Suceava - Secţia comercialã, contencios administrativ şi fiscal şi care formeazã obiectul Dosarului Curţii Constituţionale nr. 4.714D/2010.
    La apelul nominal se prezintã, pentru autorul excepţiei, Mircea Asiminoaie, procuratorul Valeria Asiminoaie, cu procurã judiciarã depusã la dosar. Lipsesc celelalte pãrţi, faţã de care procedura de citare este legal îndeplinitã.
    Cauza fiind în stare de judecatã, preşedintele acordã cuvântul procuratorului autorului excepţiei care solicitã admiterea acesteia pentru motivele pe care le-a invocat în faţa instanţei de judecatã. Depune la dosar un numãr de 167 de înscrisuri.
    Reprezentantul Ministerului Public pune concluzii de respingere ca inadmisibilã a excepţiei de neconstituţionalitate, întrucât aspectele criticate privesc aplicarea legii.

                                    CURTEA,
având în vedere actele şi lucrãrile dosarului, constatã urmãtoarele:
    Prin Încheierea din 29 noiembrie 2010, pronunţatã în Dosarul nr. 4.079/86/2010, Curtea de Apel Suceava - Secţia comercialã, contencios administrativ şi fiscal a sesizat Curtea Constituţionalã cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 198/1999 privind privatizarea societãţilor comerciale ce deţin în administrare terenuri agricole sau terenuri aflate permanent sub luciu de apã, excepţie ridicatã de Mircea Asiminoaie, Dumitru C. Lahman, Ileana Lahman, Ileana Râşca, Ovidiu Morariu, Virginia Nisteriuc şi Emilian Petrescu într-un litigiu de contencios administrativ.
    În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate autorii acesteia susţin, în esenţã, cã ordonanţa criticatã este neconstituţionalã, întrucât trece abuziv în proprietatea privatã a statului suprafaţa de 24 ha de teren ce constituie proprietate privatã a acestora.
    Curtea de Apel Suceava - Secţia comercialã, contencios administrativ şi fiscal nu şi-a exprimat opinia cu privire la excepţia ridicatã, contrar prevederilor art. 29 alin. (4) din Legea nr. 47/1992.
    Potrivit art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, încheierea de sesizare a fost comunicatã preşedinţilor celor douã Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi exprima punctele de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.
    Avocatul Poporului aratã cã excepţia de neconstituţionalitate este inadmisibilã, întrucât Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 198/1999 a fost abrogatã prin art. 33 din cap. VI al Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societãţilor comerciale ce deţin în administrare terenuri proprietate publicã şi privatã a statului cu destinaţie agricolã şi înfiinţarea Agenţiei Domeniilor Statului.
    Preşedinţii celor douã Camere ale Parlamentului şi Guvernul nu au comunicat punctele lor de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.

                                    CURTEA,
examinând încheierea de sesizare, punctul de vedere al Avocatului Poporului, susţinerile pãrţii prezente, raportul întocmit de judecãtorul-raportor, concluziile procurorului, prevederile de lege criticate, raportate la dispoziţiile Constituţiei, precum şi Legea nr. 47/1992, reţine urmãtoarele:
    Curtea Constituţionalã este competentã, potrivit dispoziţiilor art. 146 lit. d) din Constituţie, ale art. 1 alin. (2), ale art. 2, 3, 10 şi 29 din Legea nr. 47/1992, sã soluţioneze excepţia de neconstituţionalitate cu care a fost sesizatã.
    Obiectul excepţiei de neconstituţionalitate, aşa cum rezultã din încheierea de sesizare, precum şi din notele scrise ale autorului excepţiei, îl constituie prevederile Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 198/1999 privind privatizarea societãţilor comerciale ce deţin în administrare terenuri agricole sau terenuri aflate permanent sub luciu de apã, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 607 din 13 decembrie 1999.
    Aceastã ordonanţã a fost abrogatã prin art. 33 din cap. VI al Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societãţilor comerciale ce deţin în administrare terenuri proprietate publicã şi privatã a statului cu destinaţie agricolã şi înfiinţarea Agenţiei Domeniilor Statului, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 299 din 7 iunie 2001.
    În opinia autorului excepţiei de neconstituţionalitate, prevederile de lege criticate contravin dispoziţiilor constituţionale ale art. 44 alin. (2) şi (3) privind dreptul de proprietate privatã.
    Examinând excepţia de neconstituţionalitate, Curtea reţine cã aceasta a fost ridicatã într-o acţiune în contencios administrativ având ca obiect constatarea neconstituţionalitãţii Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 198/1999.
    În legãturã cu sesizarea cu excepţia de neconstituţionalitate a unei ordonanţe care constituie obiect exclusiv al acţiunii principale introduse la instanţa de judecatã, în jurisprudenţa sa (ex. Decizia nr. 761 din 31 octombrie 2006, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 980 din 7 decembrie 2006), Curtea a statuat cã "legile şi ordonanţele Guvernului nu pot fi atacate pe cale principalã, prin acţiune introdusã exclusiv în acest scop la instanţa de judecatã sau de arbitraj comercial, ci numai pe cale de excepţie, în valorificarea unui drept subiectiv sau a unui interes legitim".
    De asemenea în Decizia nr. 5 din 9 ianuarie 2007, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 74 din 31 ianuarie 2007, Curtea a reţinut cã, "potrivit art. 29 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, Curtea Constituţionalã decide asupra excepţiilor ridicate în faţa instanţelor judecãtoreşti privind neconstituţionalitatea unei ordonanţe care are legãturã cu soluţionarea cauzei" şi cã, "atunci când obiect exclusiv al acţiunii principale introduse la instanţa de judecatã este constatarea neconstituţionalitãţii unei ordonanţe simple sau ordonanţe de urgenţã a Guvernului, excepţia de neconstituţionalitate este transformatã într-o veritabilã acţiune, pierzându-şi astfel natura sa de excepţie, înţeleasã ca un mijloc de apãrare care nu pune în discuţie fondul pretenţiei deduse judecãţii".
    În cazul de faţã, Curtea reţine cã acţiunea principalã şi fondul cauzei se identificã practic cu excepţia de neconstituţionalitate. În consecinţã, Curtea constatã cã sesizarea sa a fost fãcutã în mod nelegal, cu încãlcarea prevederilor art. 29 alin. (1) din Legea nr. 47/1992 şi, ca atare, excepţia de neconstituţionalitate este inadmisibilã.

    Pentru motivele expuse mai sus, în temeiul art. 146 lit. d) şi al art. 147 alin. (4) din Constituţie, precum şi al art. 1-3, al art. 11 alin. (1) lit. A.d) şi al art. 29 din Legea nr. 47/1992,

                             CURTEA CONSTITUŢIONALĂ
                                În numele legii
                                    DECIDE:
    Respinge, ca inadmisibilã, excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 198/1999 privind privatizarea societãţilor comerciale ce deţin în administrare terenuri agricole sau terenuri aflate permanent sub luciu de apã, excepţie ridicatã de Mircea Asiminoaie, Dumitru C. Lahman, Ileana Lahman, Ileana Râşca, Ovidiu Morariu, Virginia Nisteriuc şi Emilian Petrescu în Dosarul nr. 4.079/86/2010 al Curţii de Apel Suceava - Secţia comercialã, contencios administrativ şi fiscal.
    Definitivã şi general obligatorie.
    Pronunţatã în şedinţa publicã din data de 13 septembrie 2011.

              PREŞEDINTELE CURŢII CONSTITUŢIONALE,
                        AUGUSTIN ZEGREAN

                       Magistrat-asistent,
                           Maria Bratu

                                    -----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016