Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECIZIE nr. 1.112 din 8 septembrie 2011  referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 79 alin. (7) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECIZIE nr. 1.112 din 8 septembrie 2011 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 79 alin. (7) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor

EMITENT: CURTEA CONSTITUTIONALA
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 803 din 14 noiembrie 2011


    Augustin Zegrean - preşedinte
    Aspazia Cojocaru - judecãtor
    Acsinte Gaspar - judecãtor
    Petre Lãzãroiu - judecãtor
    Mircea Ştefan Minea - judecãtor
    Iulia Antoanella Motoc - judecãtor
    Ion Predescu - judecãtor
    Puskas Valentin Zoltan - judecãtor
    Tudorel Toader - judecãtor
    Valentina Bãrbãţeanu - magistrat-asistent

    Cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror Simona Ricu.

    Pe rol se aflã soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a prevederilor art. 79 alin. (7) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecãtorilor şi procurorilor, excepţie ridicatã de Aurora Cîrlan în Dosarul nr. 5.140/62/2009 al Curţii de Apel Braşov - Secţia de contencios administrativ şi fiscal şi care formeazã obiectul Dosarului nr. 4.164D/2010 al Curţii Constituţionale.
    La apelul nominal rãspunde, pentru partea Ministerul Public - Parchetul de pe lângã Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, doamna Elena Blebea, în calitate de consilier juridic, cu delegaţie depusã la dosarul cauzei. Se constatã lipsa autorului excepţiei şi a celorlalte pãrţi, faţã de care procedura de citare a fost legal îndeplinitã. Magistratul-asistent referã asupra faptului cã autorul excepţiei a transmis Curţii note scrise prin care solicitã admiterea acesteia.
    Cauza fiind în stare de judecatã, preşedintele Curţii acordã cuvântul consilierului juridic al Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Acesta solicitã respingerea, ca neîntemeiatã, a excepţiei de neconstituţionalitate, arãtând, în esenţã, cã textul de lege criticat are în vedere un drept locativ, care nu reprezintã un drept fundamental, astfel cã excluderea anumitor categorii de persoane de la beneficiul acestuia nu poate fi consideratã o încãlcare a principiului constituţional al egalitãţii. Susţine cã nu este nesocotit nici art. 47 din Legea fundamentalã, întrucât asigurarea unui nivel de trai decent nu presupune acordarea unui drept locativ.
    Reprezentantul Ministerului Public pune concluzii de respingere, ca inadmisibilã, a excepţiei de neconstituţionalitate, precizând cã autorul acesteia solicitã, în realitate, completarea textului de lege criticat, ceea ce excedeazã competenţei Curţii Constituţionale.

                               CURTEA,
având în vedere actele şi lucrãrile dosarului, constatã urmãtoarele:
    Prin Încheierea din 8 octombrie 2010, pronunţatã în Dosarul nr. 5.140/62/2009, Curtea de Apel Braşov - Secţia de contencios administrativ şi fiscal a sesizat Curtea Constituţionalã cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 79 alin. (7) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecãtorilor şi procurorilor, excepţie ridicatã de Aurora Cîrlan într-o cauzã având ca obiect anularea unui act administrativ.
    În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate autorul acesteia este nemulţumit de faptul cã instanţele nu pot interpreta prin analogie textul de lege criticat, astfel încât prevederile acestuia sã fie aplicabile şi în situaţia soţului sau soţiei magistratului decedat înainte de pensionare, deci aflat în activitate. Aratã cã instanţele apreciazã cã decesul unui magistrat aflat în funcţie constituie o cauzã de încetare a calitãţii de magistrat, spre deosebire de situaţia decesului unui magistrat pensionat, când aceastã calitate nu se pierde, potrivit opiniei instanţelor de judecatã. Autorul excepţiei susţine cã textul de lege este neconstituţional, întrucât nu dispune şi cu privire la continuarea drepturilor locative ale soţului supravieţuitor în caz de deces al magistratului aflat în activitate, titular al unui contract de închiriere al locuinţei.
    Curtea de Apel Braşov - Secţia de contencios administrativ şi fiscal apreciazã cã textul de lege criticat este constituţional, precizând cã "legiuitorul este cel care stabileşte ce drepturi revin diferitelor subiecte de drept şi este singurul care poate institui tratamente juridice diferite pentru diverse raporturi de drept".
    Potrivit prevederilor art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, încheierea de sesizare a fost comunicatã preşedinţilor celor douã Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi exprima punctele de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.
    Avocatul Poporului considerã cã textul de lege criticat este constituţional, întrucât dispoziţiile legale referitoare la condiţiile în care se acordã drepturi locative magistraţilor şi, dupã caz, soţiei ori soţului acestora, în cazul în care sunt titulari ai contractului de închiriere a locuinţei de serviciu, se aplicã în mod egal tuturor celor vizaţi de ipoteza normei legale, fãrã nicio discriminare pe considerente arbitrare. Aratã cã dispoziţiile criticate sunt în concordanţã şi cu prevederile art. 47 din Constituţie, iar celelalte dispoziţii din Legea fundamentalã invocate nu au incidenţã în cauzã.
    Preşedinţii celor douã Camere ale Parlamentului şi Guvernul nu au comunicat punctele lor de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.

                               CURTEA,
examinând încheierea de sesizare, punctul de vedere al Avocatului Poporului, raportul întocmit de judecãtorul-raportor, susţinerile reprezentantului pãrţii prezente, concluziile procurorului, notele scrise depuse, dispoziţiile legale criticate, raportate la prevederile Constituţiei, precum şi Legea nr. 47/1992, reţine urmãtoarele:
    Curtea Constituţionalã a fost legal sesizatã şi este competentã, potrivit dispoziţiilor art. 146 lit. d) din Constituţie, precum şi ale art. 1 alin. (2), ale art. 2, 3, 10 şi 29 din Legea nr. 47/1992, sã soluţioneze excepţia de neconstituţionalitate.
    Obiectul excepţiei de neconstituţionalitate îl constituie prevederile art. 79 alin. (7) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecãtorilor şi procurorilor, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 826 din 13 septembrie 2005, care au urmãtoarea redactare:
    - Art. 79 alin. (7): "(7) În cazul pensionãrii pentru limitã de vârstã, titularul contractului de închiriere prevãzut la alin. (6) şi, dupã caz, soţul ori soţia acestuia îşi pãstreazã drepturile locative pe tot parcursul vieţii."
    Autorul excepţiei invocã urmãtoarele dispoziţii din Constituţie: art. 16 "Egalitatea în drepturi", art. 47 - "Nivelul de trai" şi art. 61 "Rolul şi structura Parlamentului", precum şi art. 6 "Dreptul la un proces echitabil" şi art. 14 "Interzicerea discriminãrii" din Convenţia pentru apãrarea drepturilor omului şi a libertãţilor fundamentale.
    Examinând excepţia de neconstituţionalitate, Curtea observã cã textul de lege criticat dispune cu privire la situaţia locativã a magistraţilor şi a soţilor acestora ulterior momentului pensionãrii pentru limitã de vârstã a titularului contractului de închiriere a locuinţei de serviciu încheiat în temeiul art. 79 alin. (6) din Legea nr. 303/2004, potrivit cãruia "Judecãtorii şi procurorii au dreptul la închirierea locuinţelor de serviciu". Curtea constatã cã autorul excepţiei de neconstituţionalitate criticã dispoziţiile art. 79 alin. (7) din aceeaşi lege sub aspectul inexistenţei unei reglementãri care sã confere şi soţului magistratului decedat anterior pensionãrii posibilitatea de a beneficia în continuare de dreptul locativ izvorât din contractul de închiriere menţionat. Or, Curtea Constituţionalã nu poate proceda la complinirea omisiunilor legislative, întrucât dispoziţiile art. 2 alin. (3) din Legea nr. 47/1992 prevãd expres cã instanţa de contencios constituţional nu poate modifica sau completa prevederile supuse controlului. Astfel de acţiuni, de naturã sã schimbe, sã îmbogãţeascã sau sã corecteze conţinutul actelor normative, constituie atributul exclusiv al legiuitorului, care apreciazã cu privire la necesitatea şi oportunitatea unui asemenea demers. Totodatã, Curtea observã cã autorul excepţiei formuleazã critica de neconstituţionalitate din perspectiva aplicãrii legii la speţã, operaţiune care nu intrã în competenţa sa, ci a instanţei judecãtoreşti în faţa cãreia a fost ridicatã excepţia.

    Pentru considerentele expuse mai sus, în temeiul art. 146 lit. d) şi al art. 147 alin. (4) din Constituţie, precum şi al art. 1-3, al art. 11 alin. (1) lit. A.d) şi al art. 29 din Legea nr. 47/1992,

                        CURTEA CONSTITUŢIONALĂ
                            În numele legii
                               DECIDE:

    Respinge, ca inadmisibilã, excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 79 alin. (7) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecãtorilor şi procurorilor, excepţie ridicatã de Aurora Cîrlan în Dosarul nr. 5.140/62/2009 al Curţii de Apel Braşov - Secţia de contencios administrativ şi fiscal.
    Definitivã şi general obligatorie.
    Pronunţatã în şedinţa publicã din data de 8 septembrie 2011.


           PREŞEDINTELE CURŢII CONSTITUŢIONALE,
                   AUGUSTIN ZEGREAN

                  Magistrat-asistent,
                  Valentina Bãrbãţeanu
                      ___________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016