Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECIZIE nr. 1.078 din 18 decembrie 2003  privind aprobarea Criteriilor si metodelor pentru aprobarea preturilor si stabilirea tarifelor reglementate in sectorul gazelor naturale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECIZIE nr. 1.078 din 18 decembrie 2003 privind aprobarea Criteriilor si metodelor pentru aprobarea preturilor si stabilirea tarifelor reglementate in sectorul gazelor naturale

EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA DE REGLEMENTARE IN DOMENIUL GAZELOR NATURALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 40 din 19 ianuarie 2004
În temeiul art. 5 lit. j) şi al <>art. 8 alin. (4) şi (5) din Ordonanţa Guvernului nr. 41/2000 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN), aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 791/2001 , cu modificãrile ulterioare,

preşedintele Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale adoptã prezenta decizie.

ART. 1
Se aprobã Criteriile şi metodele pentru aprobarea preţurilor şi stabilirea tarifelor reglementate în sectorul gazelor naturale, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezenta decizie.
ART. 2
La data intrãrii în vigoare a prezentei decizii se abrogã Decizia preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale nr. 654/2002 privind aprobarea Criteriilor şi metodelor pentru calculul preţurilor şi al tarifelor reglementate în sectorul gazelor naturale, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 506 din 12 iulie 2002.
ART. 3
Compartimentele de resort din cadrul ANRGN vor duce la îndeplinire prevederile prezentei decizii.
ART. 4
Prezenta decizie va fi publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Preşedintele Autoritãţii Naţionale de
Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale,
Dan Pantilie

Bucureşti, 18 decembrie 2003.
Nr. 1.078.

ANEXĂ

CRITERII ŞI METODE
pentru aprobarea preţurilor şi stabilirea
tarifelor reglementate în sectorul gazelor naturale

CAP. I
Principii generale

ART. 1
Prezentele criterii şi metode au ca scop fundamentarea şi stabilirea:
a) preţurilor reglementate din sectorul gazelor naturale, la care se realizeazã furnizarea reglementatã a gazelor naturale, denumite în continuare preţuri finale reglementate;
b) tarifelor reglementate pentru serviciile de transport al gazelor naturale printr-un sistem de transport, denumite în continuare tarife de transport;
c) tarifelor reglementate pentru serviciile de înmagazinare a gazelor naturale în depozite subterane, denumite în continuare tarife de înmagazinare;
d) tarifelor reglementate pentru serviciile de distribuţie a gazelor naturale prin sistemele de distribuţie, denumite în continuare tarife de distribuţie.
ART. 2
(1) Preţurile finale reglementate - preţurile la care este realizatã furnizarea reglementatã cãtre consumatorul final a cantitãţii echivalente cu 1.000 mc gaze naturale aflatã în condiţiile standard de presiune, temperaturã şi de calitate a gazelor naturale prevãzute în Standardul SR 3317.
(2) Preţurile finale reglementate se stabilesc diferenţiat pe categorii de consumatori, pentru fiecare sistem omogen de distribuţie, în funcţie de configuraţia sistemelor prin care se realizeazã furnizarea gazelor naturale.
(3) Preţurile finale reglementate nu includ T.V.A.
ART. 3
(1) Tarifele de transport - contravaloarea serviciilor de transport prestate pentru rezervarea capacitãţii de transport şi pentru utilizarea sistemului de transport, pentru o cantitate echivalentã cu 1.000 mc gaze naturale aflatã în condiţiile standard de presiune, temperaturã şi de calitate a gazelor naturale prevãzute în Standardul SR 3317.
(2) Tarifele de transport se stabilesc diferenţiat pentru fiecare titular al licenţei de transport şi pentru fiecare sistem de transport operat de acesta, în funcţie de caracteristicile tehnice şi regimul de exploatare ale fiecãrui sistem de transport.
(3) Tarifele de transport nu includ:
a) contravaloarea gazelor naturale;
b) contravaloarea serviciilor prestate de titularii licenţei de transport, în calitate de furnizori de gaze naturale, pentru sau în legãturã cu comercializarea gazelor naturale;
c) impozitul pentru gazele naturale din producţia internã;
d) contravaloarea lucrãrilor de execuţie a instalaţiilor de racordare şi de racordare la sistemul de transport.
(4) Tarifele de transport nu includ T.V.A.
ART. 4
(1) Tarifele de înmagazinare - contravaloarea serviciilor prestate pentru rezervarea capacitãţii de înmagazinare într-un depozit subteran şi pentru utilizarea depozitului subteran, pentru o cantitate echivalentã cu 1.000 mc gaze naturale aflatã în condiţiile standard de presiune, temperaturã şi de calitate a gazelor naturale prevãzute în Standardul SR 3317, pentru un ciclu complet de înmagazinare.
(2) Tarifele de înmagazinare se stabilesc diferenţiat, pentru fiecare titular al licenţei de înmagazinare şi pentru fiecare depozit de înmagazinare subteranã operat de acesta, în funcţie de caracteristicile tehnico-geologice şi regimul de exploatare ale fiecãrui depozit de înmagazinare subteranã.
(3) Tarifele de înmagazinare nu includ:
a) contravaloarea gazelor naturale;
b) contravaloarea serviciilor prestate de titularii licenţei de înmagazinare, în calitate de furnizori de gaze naturale, pentru sau în legãturã cu comercializarea gazelor naturale;
c) impozitul pentru gazele naturale din producţia internã.
(4) Tarifele de înmagazinare nu includ T.V.A.
ART. 5
(1) Tarifele de distribuţie - contravaloarea serviciilor de distribuţie prestate pentru rezervarea capacitãţii de distribuţie şi pentru utilizarea sistemului de distribuţie, pentru o cantitate echivalentã cu 1.000 mc gaze naturale aflatã în condiţiile standard de presiune, temperaturã şi de calitate a gazelor naturale prevãzute în Standardul SR 3317.
(2) Tarifele de distribuţie se stabilesc diferenţiat pe categorii de consumatori, pentru fiecare sistem omogen de distribuţie, în funcţie de caracteristicile tehnice şi regimul de exploatare ale fiecãrui sistem de distribuţie.
(3) Tarifele de distribuţie nu includ:
a) contravaloarea gazelor naturale furnizate consumatorilor;
b) contravaloarea serviciilor prestate de titularii licenţei de distribuţie, în calitate de furnizori de gaze naturale, pentru sau în legãturã cu comercializarea gazelor naturale;
c) impozitul pentru gazele naturale din producţia internã;
d) contravaloarea lucrãrilor de execuţie a branşamentelor, branşarea, respectiv debranşarea consumatorilor.
(4) Tarifele de distribuţie nu includ T.V.A.

CAP. II
Definirea perioadelor de reglementare

ART. 6
(1) Perioada de reglementare reprezintã intervalul de timp pe parcursul cãruia ANRGN reglementeazã venitul total sau unitar, denumit în continuare venit reglementat, pe care un operator este îndreptãţit sã îl realizeze în fiecare an al perioadei de reglementare pentru desfãşurarea unei activitãţi reglementate.
(2) Determinarea venitului reglementat se realizeazã pe baza formulelor şi a parametrilor prezentaţi în continuare.
ART. 7
Perioada de reglementare pentru oricare dintre activitãţile reglementate este de 5 ani, cu excepţia primei perioade de reglementare (etapã tranzitorie), a cãrei duratã este de 3 ani.
ART. 8
Pentru operatorii licenţiaţi care desfãşoarã activitãţi reglementate la data publicãrii prezentelor criterii şi metode se stabilesc urmãtoarele date de începere a primei perioade de reglementare:
a) pentru activitatea de înmagazinare subteranã a gazelor naturale - 1 aprilie 2004;
b) pentru activitatea de transport al gazelor naturale prin sistemul naţional de transport, inclusiv tranzitul gazelor naturale - 1 iulie 2004;
c) pentru activitãţile de distribuţie şi de furnizare a gazelor naturale - 1 ianuarie 2005.
ART. 9
Pentru operatorii licenţiaţi care nu desfãşoarã activitãţi reglementate la data publicãrii prezentelor criterii şi metode, prima perioadã de reglementare începe la data începerii activitãţii reglementate.

CAP. III
Definirea activitãţilor reglementate

ART. 10
Activitãţile pentru care ANRGN stabileşte tarife şi aprobã preţuri reglementate sunt urmãtoarele:
a) transportul gazelor naturale;
b) înmagazinarea subteranã a gazelor naturale;
c) tranzitul gazelor naturale;
d) distribuţia gazelor naturale;
e) furnizarea reglementatã a gazelor naturale.

SECŢIUNEA 1
Transportul gazelor naturale

ART. 11
Transportul gazelor naturale desemneazã ansamblul de activitãţi şi operaţiuni desfãşurate de titularul licenţei de transport pentru sau în legãturã cu construcţia, exploatarea şi dezvoltarea capacitãţilor de transport şi utilizarea acestora.
ART. 12
Exploatarea capacitãţilor de transport desemneazã operaţiunile şi activitãţile desfãşurate de titularul licenţei pentru şi/sau în legãturã cu întreţinerea, repararea, verificarea, asigurarea securitãţii în funcţionare a capacitãţii de transport şi altele asemenea.
ART. 13
Dezvoltarea capacitãţilor de transport desemneazã operaţiunile şi activitãţile desfãşurate de titularul licenţei pentru şi/sau în legãturã cu creşterea capacitãţii de transport.
ART. 14
Utilizarea sistemului desemneazã ansamblul de activitãţi şi operaţiuni desfãşurate de titularul licenţei de transport pentru sau în legãturã cu:
a) preluarea gazelor naturale din perimetrele de producţie, de înmagazinare subteranã şi din import;
b) vehicularea gazelor naturale prin intermediul sistemului de transport, între punctele de delimitare ale sistemului de transport;
c) predarea gazelor naturale în punctele de livrare sau la export;
d) mãsurarea cantitãţilor de gaze naturale în punctele de delimitare;
e) citirea contoarelor/echipamentelor şi/sau sistemelor de mãsurare.
ART. 15
Sunt considerate activitãţi auxiliare utilizãrii sistemului activitãţile şi operaţiunile desfãşurate de transportator pentru:
a) dispecerizarea cantitãţilor de gaze naturale notificate de utilizatori, prin elaborarea rutelor şi aplicarea regimurilor optime de funcţionare a sistemului de transport şi managementul congestiilor de sistem;
b) asigurarea echilibrului fizic al sistemului de transport şi corelarea continuã a intrãrilor şi ieşirilor de gaze naturale în şi din sistem, conform notificãrilor utilizatorilor;
c) realizarea schimburilor de gaze între utilizatorii sistemului de transport, depozitarea gazelor naturale în conducte, transportul contra-sens al gazelor naturale.

SECŢIUNEA a 2-a
Înmagazinarea subteranã a gazelor naturale

ART. 16
Înmagazinarea subteranã a gazelor naturale desemneazã ansamblul de activitãţi şi operaţiuni desfãşurate de titularul licenţei de înmagazinare pentru sau în legãturã cu construcţia, exploatarea şi dezvoltarea capacitãţilor de înmagazinare subteranã şi utilizarea acestora.
ART. 17
Exploatarea capacitãţilor de înmagazinare subteranã desemneazã operaţiunile şi activitãţile desfãşurate de titularul licenţei pentru şi/sau în legãturã cu întreţinerea, repararea, verificarea, asigurarea securitãţii în funcţionare a capacitãţii de înmagazinare şi altele asemenea.
ART. 18
Dezvoltarea capacitãţilor de înmagazinare desemneazã operaţiunile şi activitãţile desfãşurate de titularul licenţei pentru şi/sau în legãturã cu creşterea capacitãţii de înmagazinare subteranã.
ART. 19
Utilizarea capacitãţilor de înmagazinare subteranã desemneazã operaţiunile şi activitãţile desfãşurate de titularul licenţei pentru şi/sau în legãturã cu:
a) injecţia gazelor naturale în depozitul subteran;
b) depozitarea şi gestionarea cantitãţilor de gaze naturale din depozitul subteran;
c) extracţia gazelor naturale din depozitul subteran.
ART. 20
Injecţia gazelor naturale în depozitul subteran desemneazã activitãţile şi operaţiunile desfãşurate de titularul licenţei de înmagazinare pentru a asigura preluarea gazelor naturale, mãsurarea, tratarea şi vehicularea acestora prin facilitãţile de suprafaţã şi introducerea în depozitul subteran.
ART. 21
Extracţia gazelor naturale din depozitul subteran desemneazã activitãţile şi operaţiunile desfãşurate de titularul licenţei de înmagazinare pentru a asigura scoaterea gazelor naturale din depozitul subteran, tratarea, vehicularea şi mãsurarea acestora prin facilitãţile de suprafaţã şi predarea la transportator şi/sau beneficiar.

SECŢIUNEA a 3-a
Tranzitul gazelor naturale

ART. 22
(1) Tranzitul gazelor naturale desemneazã ansamblul de activitãţi şi operaţiuni desfãşurate de titularul licenţei de tranzit pentru sau în legãturã cu transportul prin sistemul naţional de transport şi/sau prin conducte magistrale, peste teritoriul României, al gazelor naturale provenite din alt stat şi destinate unui stat terţ.
(2) Activitatea de tranzit realizatã prin sistemul naţional de transport este inclusã în activitatea de transport definitã în secţiunea 1 "Transportul gazelor naturale", cu excepţia tranzitului realizat prin sisteme de transport sau prin linii directe destinate exclusiv acestei activitãţi, pentru care prezentele criterii şi metode nu se aplicã.

SECŢIUNEA a 4-a
Distribuţia gazelor naturale

ART. 23
Distribuţia gazelor naturale desemneazã ansamblul de activitãţi şi operaţiuni desfãşurate de titularul licenţei de distribuţie pentru sau în legãturã cu construcţia, exploatarea şi dezvoltarea capacitãţilor de distribuţie şi utilizarea acestora.
ART. 24
Exploatarea capacitãţilor de distribuţie desemneazã operaţiunile şi activitãţile desfãşurate de titularul licenţei pentru şi/sau în legãturã cu întreţinerea, repararea, verificarea, asigurarea securitãţii în funcţionare a capacitãţilor de distribuţie şi altele asemenea.
ART. 25
Dezvoltarea capacitãţilor de distribuţie desemneazã operaţiunile şi activitãţile desfãşurate de titularul licenţei pentru şi/sau în legãturã cu creşterea capacitãţii de distribuţie.
ART. 26
Utilizarea sistemului desemneazã ansamblul de activitãţi şi operaţiuni desfãşurate de titularul licenţei de distribuţie pentru sau în legãturã cu:
a) preluarea gazelor naturale din perimetrele de producţie, din sistemele de transport sau direct din import;
b) vehicularea gazelor naturale prin intermediul sistemului de distribuţie, între punctele de delimitare ale sistemului de distribuţie;
c) livrarea gazelor naturale la consumatorul final sau la un alt distribuitor;
d) mãsurarea cantitãţilor de gaze naturale preluate/livrate;
e) citirea contoarelor/echipamentelor şi/sau sistemelor de mãsurare.

SECŢIUNEA a 5-a
Furnizarea reglementatã a gazelor naturale

ART. 27
Furnizarea reglementatã a gazelor naturale desemneazã ansamblul de activitãţi şi operaţiuni desfãşurate pentru sau în legãturã cu:
a) achiziţia gazelor naturale;
b) comercializarea gazelor naturale cãtre consumatorii finali, pe baza unor contracte-cadru de furnizare şi la preţ reglementat;
c) relaţiile cu clienţii, determinate de încheierea şi derularea contractelor de furnizare.

CAP. IV
Venitul reglementat

ART. 28
(1) Venitul reglementat reprezintã venitul aferent unui an al perioadei de reglementare, recunoscut şi permis de ANRGN unui operator, pentru acoperirea costurilor aflate sub controlul managementului operatorului, necesare desfãşurãrii activitãţii reglementate într-o manierã prudentã.
(2) Venitul reglementat nu acoperã costurile ce nu pot fi controlate şi asupra cãrora conducerea operatorului nu poate acţiona direct pentru creşterea eficienţei activitãţii desfãşurate, denumite în continuare costuri preluate direct, reprezentând:
a) contribuţii la fondul de sãnãtate, la fondurile speciale, altele de aceeaşi naturã, aferente fondului de salarii;
b) taxe, impozite, contribuţiile la fonduri speciale, altele asemenea stabilite conform reglementãrilor legale în vigoare;
c) redevenţele pentru concesionarea bunurilor aflate în proprietatea publicã a statului;
d) redevenţele prevãzute în contractele de concesionare a serviciului de distribuţie şi/sau a bunurilor aferente, chiriile prevãzute în contractele de închiriere a bunurilor ce alcãtuiesc reţelele de distribuţie, precum şi taxele locale stabilite de autoritãţi pentru realizarea serviciilor de distribuţie;
e) costurile pentru achiziţia gazelor naturale destinate revânzãrii, în cazul activitãţii de furnizare reglementatã, inclusiv costurile serviciilor aferente şi impozitul pentru gazele naturale din producţia internã;
f) alte costuri aflate în afara controlului operatorului, recunoscute ca atare de ANRGN.
ART. 29
(1) Pentru activitatea de transport, respectiv pentru activitatea de înmagazinare subteranã, venitul este reglementat la nivelul acoperirii costurilor totale aferente unui an al perioadei de reglementare, necesare desfãşurãrii activitãţii reglementate într-o manierã prudentã, denumit în continuare venit reglementat total.
(2) Pentru activitatea de distribuţie, respectiv pentru activitatea de furnizare reglementatã, venitul este reglementat la nivelul acoperirii costurilor unitare aferente unui an al perioadei de reglementare, necesare desfãşurãrii activitãţii reglementate într-o manierã prudentã, denumit în continuare venit reglementat unitar.
ART. 30
(1) Pentru activitatea de distribuţie, venitul reglementat unitar în primul an al perioadei de reglementare se determinã, pentru fiecare operator, prin împãrţirea venitului de bazã aferent activitãţii de distribuţie la cantitatea totalã estimatã a fi distribuitã în primul an al perioadei de reglementare.
(2) Pentru activitatea de furnizare reglementatã, venitul reglementat unitar în primul an al perioadei de reglementare se determinã, pentru fiecare furnizor, prin împãrţirea venitului de bazã aferent activitãţii de furnizare reglementatã la cantitatea totalã estimatã a fi furnizatã în primul an al perioadei de reglementare.
(3) Cantitatea totalã estimatã a fi distribuitã în primul an al perioadei de reglementare prevãzutã la alin. (1), respectiv cantitatea totalã estimatã a fi furnizatã în primul an al perioadei de reglementare prevãzutã la alin. (2), se fundamenteazã de fiecare operator. Considerentele care stau la baza fundamentãrii şi metodele de previzionare utilizate sunt prezentate ANRGN o datã cu acestea.
ART. 31
Pe parcursul perioadei de reglementare, venitul reglementat al fiecãrui operator se ajusteazã doar pe baza formulelor specifice fiecãrei activitãţi reglementate şi a parametrilor predefiniţi pentru fiecare operator, stabiliţi la începutul perioadei de reglementare.

SECŢIUNEA 1
Venitul reglementat în primul an al perioadelor de reglementare

ART. 32
(1) Pentru primul an al fiecãrei perioade de reglementare se calculeazã, pentru fiecare activitate reglementatã şi pentru fiecare operator, venitul total aferent primului an al perioadei de reglementare.
(2) Venitul total aferent primului an al perioadei de reglementare include venitul de bazã, reprezentând venitul reglementat în primul an al perioadei de reglementare şi costurile preluate direct aferente.
ART. 33
(1) Venitul de bazã acoperã costurile operatorului necesare desfãşurãrii, de o manierã prudentã, a activitãţii reglementate în primul an al perioadei de reglementare. Costurile sunt recunoscute de ANRGN în conformitate cu principiile şi regulile din prezentele criterii şi metode.
(2) În venitul de bazã nu sunt incluse costurile preluate direct.
ART. 34
(1) Formula generalã pentru calculul venitului de bazã în primul an al perioadei de reglementare, pentru orice companie şi/sau activitate reglementatã, este urmãtoarea:

VB(o) = OPEX(o) + R(o)R x RAB(o) + AR(o) + DV(o),

unde:
VB(o) - venitul de bazã, calculat ca venit total necesar operatorului în primul an al perioadei de reglementare;
OPEX(o) - cheltuielile operaţionale totale ale operatorului, estimate pentru primul an al perioadei de reglementare;
R(o)R - rata reglementatã a rentabilitãţii, recunoscutã de ANRGN pentru fiecare activitate reglementatã;
RAB(o) - valoarea reglementatã a activelor reprezentând valoarea imobilizãrilor corporale şi necorporale la începutul primului an al perioadei de reglementare, inclusiv capitalul de lucru, recunoscutã de ANRGN;
AR(o) - amortizarea reglementatã a imobilizãrilor corporale şi necorporale, recunoscutã de ANRGN pentru primul an al perioadei de reglementare;
DV(o) - componentã de redistribuire între operator şi consumatori a sporului de eficienţã economicã realizatã pe parcursul precedentei perioade de reglementare. Pentru prima perioadã de reglementare aceastã valoare este nulã.
(2) Costurile preluate direct, prevãzute la art. 28 alin. (2) lit. a)-d), se calculeazã pe baza reglementãrilor legale existente la data stabilirii venitului de bazã şi adaugã la venitul de bazã stabilit conform formulei de la alin. (1).
(3) Costurile preluate direct, prevãzute la art. 28 alin. (2) lit. e), se calculeazã conform prevederilor art. 40, 41 şi 42 şi adaugã la venitul de bazã stabilit conform formulei de la alin. (1).
ART. 35
Elementele care definesc venitul de bazã, pentru oricare dintre perioadele de reglementare, se determinã conform regulilor stabilite prin prezentele criterii şi metode şi sunt recunoscute de ANRGN la fundamentarea venitului de bazã numai în mãsura în care respectã aceste reguli.
ART. 36
(1) Sporul de eficienţã economicã se defineşte ca fiind diferenţa dintre costurile recunoscute de ANRGN pentru determinarea venitului de bazã în primul an al perioadei de reglementare şi nivelul costurilor realizate de operator în aceeaşi perioadã de timp.
(2) În sporul de eficienţã economicã nu se includ economiile de costuri generate de reduceri ale impozitului pe profit.
ART. 37
La finele fiecãrei perioade de reglementare, ANRGN analizeazã informaţiile transmise de operator şi cuantificã câştigurile de eficienţã economicã realizate de acesta în fiecare an al perioadei de reglementare.
ART. 38
Operatorul are dreptul de a reţine integral echivalentul financiar al sporului de eficienţã economicã obţinut pe parcursul perioadei de reglementare, pentru un interval de timp de 5 ani, începând cu anul în care acesta a fost obţinut.
ART. 39
Pentru activitatea de furnizare reglementatã, la determinarea venitului total aferent primului an al perioadei de reglementare, costurile pentru achiziţia gazelor naturale, inclusiv costurile serviciilor aferente şi impozitul pentru gazele naturale din producţia internã, nu se includ în cheltuielile de operare (OPEX).

SUBSECŢIUNEA 1.1
Suma fixã unitarã pentru acoperirea costurilor de achiziţie a gazelor naturale

ART. 40
Suma fixã unitarã - CUGfr pentru acoperirea costurilor legate de achiziţia gazelor naturale, inclusiv serviciile aferente şi impozitul pentru gazele naturale din producţia internã, destinate revânzãrii în cadrul activitãţii de furnizare reglementatã, se determinã de cãtre ANRGN la începutul fiecãrui an al perioadei de reglementare şi este recunoscutã în venitul reglementat unitar.
ART. 41
(1) Suma fixã unitarã pentru acoperirea costurilor legate de achiziţia gazelor naturale se estimeazã pentru fiecare an al perioadei de reglementare, anterior începerii acestuia, pe baza urmãtoarelor elemente:
a) prognoza privind cererea totalã de gaze naturale, cererea consumatorilor finali aferentã activitãţii de furnizare reglementatã;
b) prognoza privind structura surselor de gaze naturale din producţia internã şi din import, necesare acoperirii cererii totale;
c) prognoza privind partea din cantitãţile de gaze naturale destinate revânzãrii în cadrul activitãţii de furnizare reglementatã, ce urmeazã a fi transportatã şi/sau înmagazinatã;
d) prognoza privind evoluţia preţurilor de achiziţie a gazelor naturale din import, inclusiv comisioanele vamale şi altele asemenea;
e) prognoza privind evoluţia preţurilor de achiziţie a gazelor naturale din producţia internã;
f) tarifele pentru serviciile de transport şi înmagazinare subteranã;
g) impozitul pentru gazele naturale din producţia internã.
(2) Prognozele privind elementele care stau la baza estimãrii sumei fixe unitare pentru acoperirea costurilor legate de achiziţia gazelor naturale, menţionate la alin. (1), se elaboreazã de ANRGN pe baza metodologiei proprii, publicatã în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentelor criterii şi metode.
ART. 42
(1) Formula generalã de calcul al sumei fixe unitare pentru acoperirea costurilor legate de achiziţia gazelor naturale, destinate revânzãrii în cadrul activitãţii de furnizare reglementatã, este urmãtoarea:

Qfr(imp) x P(imp) + Qfr(int) x P(int) + Qfr(int) x IMP + Qfr(t) x T(t) + Qfr(ds) x [T(ds) + T(t)]


CUGfr = ────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── ,
Qfr(imp) + Qfr(int)

unde:
Qfr(imp) - cantitatea anualã de gaze naturale din import;
Qfr(int) - cantitatea anualã de gaze naturale din producţia internã;
Qfr(t) - cantitatea anualã de gaze naturale transportatã;
Qfr(ds) - cantitatea anualã de gaze naturale înmagazinatã în depozite subterane;
P(imp) - preţul mediu de import;
P(int) - preţul mediu al producţiei interne;
T(t) - tariful reglementat pentru serviciile de transport;
T(ds) - tariful reglementat pentru serviciile de înmagazinare subteranã;
IMP - impozitul pentru gazele naturale din producţia internã, stabilit conform prevederilor legale în vigoare.
(2) Elementele din formula prezentatã la alin. (1) sunt previzionate de ANRGN conform metodologiei proprii menţionate la art. 41 alin. (2).

SECŢIUNEA a 2-a
Ajustarea veniturilor reglementate în perioada de reglementare

ART. 43
În cadrul perioadei de reglementare, ANRGN aplicã anual formule de ajustare a veniturilor operatorilor care desfãşoarã activitãţi reglementate, dupã cum urmeazã:
a) în cazul activitãţii de transport şi, respectiv, activitãţii de înmagazinare subteranã a gazelor naturale, formulele de ajustare se aplicã venitului reglementat;
b) în cazul activitãţii de distribuţie şi, respectiv, activitãţii de furnizare reglementatã a gazelor naturale, formulele de ajustare se aplicã venitului unitar reglementat.

SUBSECŢIUNEA 2.1
Activitatea de transport

ART. 44
(1) În cadrul perioadei de reglementare, formula anualã de ajustare a venitului total anual al activitãţii de transport este urmãtoarea:

VTt(i) = [VRTt(i-1) x (1 + RI(i) - Xt)] + CEt(i-1) + DeltaDPt(i) +

DeltaCSt(i-1) + DeltaVRTt(i-1) + DeltaINVt(i-1),

unde:
VTt(i) - venitul total în anul "i";
VRTt(i-1) - venitul reglementat total în anul "i-1" (anul precedent);
RI(i) - rata inflaţiei utilizatã la fundamentarea bugetului de stat pentru anul "i", conform celor explicitate la art. 130;
Xt - rata de creştere a eficienţei economice a activitãţii de transport, estimatã de ANRGN la începutul perioadei de reglementare pentru fiecare operator, conform celor explicitate la art. 127-129;
CEt(i-1) - costuri neprevãzute, realizate din activitatea de transport în anul "i-1", datorate apariţiei unor factori imprevizibili, externi şi în afara controlului operatorului, explicitate în art. 131;
DeltaDPt(i) - diferenţa dintre valoarea maximã recunoscutã de ANRGN în costurile operatorului, pentru plata unor despãgubiri, penalitãţi sau altele asemenea rezultând din standardul de performanţã al activitãţii de transport în anul "i" şi cea recunoscutã pentru anul "i-1". Costurile de aceastã naturã se includ în formula de calcul al venitului de bazã şi în formulele de ajustare anuale, dupã elaborarea standardelor de performanţã specifice;
DeltaCSt(i-1) - diferenţa dintre costurile preluate direct, incluse în venitul total în anul "i-1", şi cele efectiv realizate în acelaşi an, conform celor explicitate în art. 132;
DeltaVRTt(i-1) - componenta de corecţie a venitului reglementat total, calculatã ca diferenţã între venitul reglementat total în anul "i-1" şi cel efectiv realizat în acelaşi an, ajustatã cu rata reglementatã a rentabilitãţii capitalului, pe baza formulei:

DeltaVRTt(i-1) = [1+R(o)R] x [VRTt(i-1) - V(realizat)]

DeltaINVt(i-1) - componenta de corecţie pentru capitalul investit în anul "i-1", calculatã astfel:

INVt(i-1)
DeltaINVt(i-1) = INVt(i-1) x RoR + ──────────,
n

unde:

INVt(i-1) - valoarea imobilizãrilor corporale puse în funcţiune în anul "i-1";
RoR - rata reglementatã a rentabilitãţii pentru perioada de reglementare;
n - durata reglementatã de amortizare a imobilizãrilor corporale puse în funcţiune, exprimatã în ani.
(2) Valoarea anualã a imobilizãrilor corporale puse în funcţiune, utilizatã la determinarea termenului DeltaINVt(i-1) din formula prezentatã la alin. (1), se determinã conform metodologiilor de evaluare ale ANRGN, publicate la începutul fiecãrei perioade de reglementare.

SUBSECŢIUNEA 2.2
Activitatea de înmagazinare subteranã

ART. 45
(1) În cadrul perioadei de reglementare, formula anualã de ajustare a venitului total al activitãţii de înmagazinare subteranã este urmãtoarea:

VTds(i) = (VRTds(i-1) x [1 + RI(i) - Xds]) + CEds(i) + DeltaDPds(i) +

DeltaCSds(i-1) + DeltaVRTds(i-1) + DeltaINVds(i-1),

unde:
VTds(i) - venitul total în anul "i";
VRTds(i-1) - venitul reglementat total în anul "i-1" (anul precedent);
RI(i) - rata inflaţiei utilizatã la fundamentarea bugetului de stat pentru anul "i", conform celor explicitate la art. 130;
Xds - rata de creştere a eficienţei economice a activitãţii de înmagazinare subteranã, estimatã de ANRGN la începutul perioadei de reglementare pentru fiecare operator, conform celor explicitate la art. 127-129;
CEds(i) - costuri neprevãzute, realizate din activitatea de înmagazinare subteranã în anul "i-1", datorate apariţiei unor factori imprevizibili, externi şi în afara controlului operatorului, explicitate în art. 131;
DeltaDPds(i) - diferenţa dintre valoarea maximã recunoscutã de ANRGN în costurile operatorului pentru plata unor despãgubiri, penalitãţi sau altele asemenea, rezultând din standardul de performanţã al activitãţii de înmagazinare subteranã în anul "i" şi cea recunoscutã pentru anul "i-1". Costurile de aceastã naturã se includ în formula de calcul al venitului de bazã şi în formulele de ajustare anuale, dupã elaborarea standardelor de performanţã specifice;
DeltaCSds(i-1) - diferenţa dintre costurile preluate direct, incluse în venitul total în anul "i-1", şi cele efectiv realizate în acelaşi an, conform celor explicitate în art. 132;
DeltaVRTds(i-1) - componenta de corecţie a venitului reglementat total, calculatã ca diferenţã între venitul reglementat total şi cel efectiv realizat în anul "i-1", ajustatã cu rata reglementatã a rentabilitãţii capitalului, pe baza formulei:

DeltaVRTds(i-1) = (1+RoR) x [VRTds(i-1) - V(realizat)]

DeltaINVds(i-1) - componenta de corecţie pentru capitalul investit în anul "i-1", calculatã astfel:

INVds(i-1)
DeltaINVds(i-1) = INVds(i-1) x RoR + ──────────,
n

unde:
INVds(i-1) - valoarea imobilizãrilor corporale puse în funcţiune în anul "i-1";
RoR - rata reglementatã a rentabilitãţii pentru perioada de reglementare;
n - durata reglementatã de amortizare a imobilizãrilor corporale puse în funcţiune, exprimatã în ani.
(2) Valoarea anualã a imobilizãrilor corporale puse în funcţiune, utilizatã la determinarea termenului DeltaINVt(i-1) din formula prezentatã la alin. (1), se determinã conform metodologiilor de evaluare ale ANRGN, publicate la începutul fiecãrei perioade de reglementare.

SUBSECŢIUNEA 2.3
Activitatea de distribuţie

ART. 46
(1) În cadrul perioadei de reglementare, formula anualã de ajustare a venitului unitar al activitãţii de distribuţie este urmãtoarea:

VUd(i) = (VRUd(i-1) x [1 + RI(i) - Xd] x (EGC d )) + CEd(i) +

DeltaDPd(i) + DeltaCSd(i-1) + DeltaINVd(i-1),

unde:
VUd(i) - venitul unitar în anul "i";
VRUd(i-1) - venitul reglementat unitar în anul "i-1" (anul precedent);
RI(i) - rata inflaţiei utilizatã la fundamentarea bugetului de stat pentru anul "i", conform celor explicitate la art. 130;
Xd - rata de creştere a eficienţei economice a activitãţii de distribuţie, estimatã de ANRGN la începutul perioadei de reglementare pentru fiecare operator, conform celor explicitate la art. 127-129;
EGCd - formula de ajustare a venitului reglementat unitar în anul "i", prin care se cuantificã influenţa unor elemente generatoare de costuri pentru activitatea de distribuţie. Formula se determinã individualizat pentru fiecare operator, pe bazã statisticã, la începutul perioadei de reglementare, conform celor explicitate la art. 133 şi 134;
CEd(i) - costuri unitare neprevãzute, realizate din activitatea de distribuţie în anul "i-1", datorate apariţiei unor factori imprevizibili, externi şi în afara controlului operatorului, explicitate în art. 131;
DeltaDPd(i) - diferenţa dintre valoarea maximã recunoscutã de ANRGN în costurile unitare ale operatorului pentru plata unor despãgubiri, penalitãţi sau altele asemenea, rezultând din standardul de performanţã al activitãţii de distribuţie în anul "i" şi cea recunoscutã pentru anul "i-1". Costurile de aceastã naturã se includ în formula de calcul al venitului de bazã şi în formulele de ajustare anuale, dupã elaborarea standardelor de performanţã specifice;
DeltaCSd(i-1) - diferenţa dintre costurile unitare preluate direct, incluse în venitul total în anul "i-1", şi cele efectiv realizate în acelaşi an, conform celor explicitate în art. 132;
DeltaINVd(i-1) - componenta de corecţie pentru capitalul investit în anul "i-1", calculatã astfel:

INVd(i-1)
INVd(i-1) x RoR + ─────────
n
DeltaINVd(i-1) = ─────────────────────────────,
Q

unde:
INVd(i-1) - valoarea imobilizãrilor corporale puse în funcţiune în anul "i-1", pentru înlocuirea imobilizãrilor corporale amortizate integral, conform regulilor privind amortizarea reglementatã, aflate în funcţiune la 31 decembrie 2004;
RoR - rata reglementatã a rentabilitãţii pentru perioada de reglementare;
n - durata reglementatã de amortizare a imobilizãrilor corporale puse în funcţiune, exprimatã în ani;
Q - cantitatea de gaze naturale ce urmeazã a fi distribuitã în anul "i", estimatã pe baza fundamentãrilor operatorului.
(2) Valoarea anualã a imobilizãrilor corporale puse în funcţiune, utilizatã la determinarea termenului DeltaINVt(i-1) din formula prezentatã la alin. (1), se determinã conform metodologiilor de evaluare ale ANRGN, publicate la începutul fiecãrei perioade de reglementare.

SUBSECŢIUNEA 2.4
Activitatea de furnizare reglementatã

ART. 47
În cadrul perioadei de reglementare, formula anualã de ajustare a venitului unitar al activitãţii de furnizare reglementatã este urmãtoarea:

VUfr(i) = (VRUfr(i-1) x [1+RI(i) - Xfr] x (EGCfr)) + CEfr(i) +

DeltaDPfr(i) + DeltaCSfr(i-1) + DeltaCUGfr(i),

unde:
VUfr(i) - venitul unitar în anul "i";
VRUfr(i-1) - venitul reglementat unitar în anul "i-1" (anul precedent);
RI(i) - rata inflaţiei utilizatã la fundamentarea bugetului de stat pentru anul "i", conform celor explicitate la art. 130;
Xfr - rata de creştere a eficienţei economice a activitãţii de furnizare reglementatã, estimatã de ANRGN la începutul perioadei de reglementare pentru fiecare furnizor, conform celor explicitate la art. 127-129;
EGCfr - formula de ajustare a venitului reglementat unitar în anul "i", prin care se cuantificã influenţa unor elemente generatoare de costuri pentru activitatea de furnizare reglementatã. Formula se determinã individualizat pentru fiecare operator, pe bazã statisticã, la începutul perioadei de reglementare, conform celor explicitate la art. 133 şi 134;
CEfr(i) - costuri unitare neprevãzute, realizate din activitatea de furnizare reglementatã în anul "i-1", datorate apariţiei unor factori imprevizibili, externi şi în afara controlului furnizorului, explicitate în art. 131;
DeltaDPfr(i) - diferenţa dintre valoarea maximã recunoscutã de ANRGN în costurile unitare ale furnizorului pentru plata unor despãgubiri, penalitãţi sau altele asemenea, rezultând din standardul de performanţã al activitãţii de furnizare reglementate în anul "i" şi cea recunoscutã pentru anul "i-1". Costurile de aceastã naturã se includ în formula de calcul al venitului de bazã şi în formulele de ajustare anuale, dupã elaborarea standardelor de performanţã specifice;
DeltaCSfr(i-1) - diferenţa dintre costurile unitare preluate direct, incluse în venitul total în anul "i-1", şi cele efectiv realizate în acelaşi an, conform celor explicitate în art. 132;
DeltaCUGfr(i) - componenta de corecţie pentru suma fixã unitarã pentru achiziţia gazelor naturale, calculatã conform formulei:

DeltaCUGfr(i) = CUGfr(i) - CUGfr(i-1) + DeltaCUGfr(i-1) x (1+RoR),

unde:
CUGfr(i) - suma fixã unitarã calculatã pentru anul "i";
CUGfr(i-1) - suma fixã unitarã inclusã în venitul reglementat unitar VRUfr(i-1) în anul "i-1";
DeltaCUGfr(i-1) - diferenţa dintre suma fixã unitarã inclusã în venitul reglementat unitar VRUfr(i-1) în anul "i-1" şi costurile unitare de achiziţie în anul "i-1", realizate într-o manierã prudentã, având în vedere condiţiile pieţei şi informaţiile disponibile la data la care acestea au fost efectuate;
RoR - rata reglementatã a rentabilitãţii pentru perioada de reglementare.

CAP. V
Structura preţurilor şi a tarifelor reglementate

SECŢIUNEA 1
Activitatea de transport

ART. 48
Sistemul tarifar pentru activitatea de transport cuprinde un set de tarife de tipul "intrare-ieşire", stabilite pentru punctele de delimitare la intrarea în sistemul de transport în care se rezervã capacitatea, denumite în continuare puncte de intrare tarifate, şi la ieşirea din sistemul de transport în care se rezervã capacitatea, denumite în continuare puncte de ieşire tarifate, precum şi pentru utilizarea sistemului. Structura tarifului de transport este urmãtoarea:

T(t) = RC(ti) + RC(te) + V(t),

unde:
T(t) - tariful de transport;
RC(ti) - componenta fixã pentru rezervarea capacitãţii în punctele de intrare tarifate, exprimat în lei/1.000 mc/h;
RC(te) - componenta fixã pentru rezervarea capacitãţii în punctele de ieşire tarifate, exprimat în lei/1.000 mc/h;
V(t) - componenta volumetricã pentru utilizarea sistemului de transport, exprimatã în lei/1.000 mc.
ART. 49
Punctele de intrare tarifate şi punctele de ieşire tarifate, pentru care se stabilesc componentele de rezervare a capacitãţilor, se definesc de ANRGN împreunã cu operatorul sistemului de transport, având în vedere:
a) localizarea punctelor de delimitare ale sistemului de transport;
b) punctele prin care se realizeazã importul gazelor naturale;
c) posibilitãţile de agregare a mai multe puncte de delimitare într-un singur punct de intrare, respectiv punct de ieşire tarifat;
d) fluxurile de gaze naturale prin sistemul de transport, la vârf de consum şi ca medie anualã.
ART. 50
Componenta fixã pentru rezervarea capacitãţii în punctele de intrare tarifate [RC(ti)] se calculeazã diferenţiat pentru fiecare punct de intrare tarifat şi cuantificã costurile fixe, legate de dezvoltarea capacitãţii în aceste puncte.
ART. 51
Componenta fixã pentru rezervarea capacitãţii în punctele de ieşire tarifate [RC(te)] se calculeazã diferenţiat pentru fiecare punct de ieşire tarifat şi cuantificã costurile fixe, legate de dezvoltarea capacitãţii în aceste puncte.
ART. 52
Componenta volumetricã pentru utilizarea sistemului de transport [V(t)] cuantificã costurile generate de utilizarea sistemului, avându-se în vedere fluxurile fizice de gaze naturale din sistemul de transport, inclusiv schimburile de gaze, depozitarea în conducte şi transportul contra-sens al gazelor naturale.
ART. 53
(1) Tariful de transport nu acoperã costurile serviciilor auxiliare utilizãrii sistemului, respectiv costurile generate de activitãţile şi operaţiunile desfãşurate de transportator pentru:
a) dispecerizarea cantitãţilor de gaze naturale notificate de utilizatori, prin elaborarea rutelor şi aplicarea regimurilor optime de funcţionare a sistemului de transport şi managementul congestiilor de sistem;
b) asigurarea echilibrului fizic al sistemului de transport şi corelarea continuã a intrãrilor şi ieşirilor de gaze naturale în şi din sistem, conform notificãrilor utilizatorilor.
(2) Pentru acoperirea costurilor transportatorului generate de desfãşurarea activitãţilor descrise la alin. (1), se stabileşte tariful de dispecerizare şi echilibrare a sistemului de transport.
ART. 54
Tariful de dispecerizare şi echilibrare a sistemului de transport este determinat pentru fiecare sistem de transport ca tarif de tip "timbru poştal", cu o singurã componentã volumetricã, exprimatã în lei/1.000 mc intraţi în sistemul de transport.
ART. 55
(1) În prima perioadã de reglementare, tariful pentru serviciile de transport prin sistemul naţional de transport este unic şi are o structurã binomialã de tipul:

T(t) = RC(t) + V(t),

unde:
T(t) - tariful de transport;
RC(t) - componenta fixã pentru rezervarea capacitãţii în sistemul de transport, exprimatã în lei/1.000 mc/h;
V(t) - componenta volumetricã pentru utilizarea sistemului de transport, exprimatã în lei/1.000 mc.
(2) Componenta fixã pentru rezervarea capacitãţii în sistemul de transport [RC(t)] cuantificã costurile fixe, legate de dezvoltarea capacitãţii sistemului de transport.
(3) Componenta volumetricã pentru utilizarea sistemului de transport [V(t)] cuantificã costurile generate de utilizarea sistemului, inclusiv cele generate de realizarea tuturor serviciilor auxiliare utilizãrii sistemului.
(4) Tariful de transport descris mai sus include şi tariful de dispecerizare şi echilibrare a sistemului naţional de transport.

SECŢIUNEA a 2-a
Activitatea de înmagazinare subteranã

ART. 56
Tarifele pentru activitatea de înmagazinare se stabilesc pentru fiecare depozit de înmagazinare subteranã şi au urmãtoarea structurã:

T(ds) = RC(ds) + I(ds) + E(ds),

unde:
T(ds) - tariful de înmagazinare;
RC(ds) - componenta fixã pentru rezervarea capacitãţii în depozitul subteran, exprimat în lei/1.000 mc/ciclul complet de înmagazinare;
I(ds) - componenta volumetricã pentru injecţia gazelor naturale în depozitul subteran, exprimat în lei/1.000 mc;
E(ds) - componenta volumetricã pentru extracţia gazelor naturale din depozitul subteran, exprimat în lei/1.000 mc.
ART. 57
Componenta fixã pentru rezervarea capacitãţii în depozitul subteran [RC(ds)] cuantificã costurile fixe, generate de rezervarea de capacitate în depozitul subteran pe durata unui ciclu complet de înmagazinare.
ART. 58
Componenta volumetricã pentru injecţia gazelor naturale în depozitul subteran [I(ds)] cuantificã costurile variabile generate de preluarea gazelor naturale, mãsurarea, tratarea şi vehicularea acestora prin facilitãţile de suprafaţã şi introducerea în depozitul subteran.
ART. 59
Componenta volumetricã pentru extracţia gazelor naturale din depozitul subteran [E(ds)] cuantificã costurile generate de scoaterea gazelor naturale din depozitul subteran, tratarea, vehicularea şi mãsurarea acestora prin facilitãţile de suprafaţã şi predarea la transportator şi/sau beneficiar.

SECŢIUNEA a 3-a
Activitatea de distribuţie

ART. 60
Sistemul tarifar pentru activitatea de distribuţie cuprinde tarife diferenţiate pe categorii de consumatori şi sisteme omogene de distribuţie, în funcţie de caracteristicile tehnice şi regimul de exploatare ale ficãrui sistem de distribuţie. Tarifele de distribuţie au o structurã binomialã, de tipul:

Tx(d) = RC(d) + V(d),

unde:
Tx(d) - tariful de distribuţie, pentru categoria "x" de consumatori;
RC(d) - componenta fixã pentru rezervarea capacitãţii în sistemul de distribuţie, exprimat în lei/mc/h;
V(d) - componenta volumetricã pentru utilizarea sistemului de distribuţie, exprimatã în lei/1.000 mc.
ART. 61
Componenta fixã pentru rezervarea capacitãţii în sistemul de distribuţie [RC(d)] cuantificã costurile fixe, legate de dezvoltarea capacitãţii sistemului de distribuţie.
ART. 62
Componenta volumetricã pentru utilizarea sistemului de distribuţie [V(d)] cuantificã costurile variabile generate de utilizarea sistemului de distribuţie.

SECŢIUNEA a 4-a
Activitatea de furnizare reglementatã

ART. 63
Preţurile finale reglementate se stabilesc diferenţiat pe categorii de consumatori, pentru fiecare sistem omogen de distribuţie, în funcţie de configuraţia sistemelor prin care se realizeazã furnizarea gazelor naturale. Preţurile finale reglementate au o structurã binomialã, de tipul:

Px = Ab + V(f),

unde:
Px - preţul final reglementat, pentru categoria "x" de consumatori;
Ab - abonament zilnic, exprimat în lei/zi/consumator;
V(f) - componenta volumetricã pentru consumul de gaze naturale, exprimatã în lei/1.000 mc.
ART. 64
Abonamentul zilnic (Ab) cuantificã costurile fixe legate de dezvoltarea capacitãţii sistemului de distribuţie şi de desfãşurarea activitãţii de furnizare reglementatã.
ART. 65
Componenta volumetricã pentru consumul de gaze naturale [V(f)] cuantificã costurile variabile, generate de consumul de gaze naturale.

CAP. VI
Evidenţele contabile reglementate

SECŢIUNEA 1
Reguli generale

ART. 66
Operatorii licenţiaţi din sectorul gazelor naturale, care desfãşoarã activitãţi reglementate, sunt obligaţi sã organizeze şi sã conducã evidenţe ale veniturilor, costurilor şi imobilizãrilor corporale şi necorporale pentru fiecare dintre activitãţile reglementate pe care le desfãşoarã, denumite în continuare evidenţe contabile reglementate - ECR, în conformitate cu principiile şi regulile stabilite de ANRGN.
ART. 67
(1) Evidenţele contabile reglementate - ECR, organizate şi conduse conform principiilor şi regulilor stabilite de ANRGN, sunt distincte de evidenţele contabile statutare organizate şi conduse conform reglementãrilor legale în domeniu şi sunt utilizate exclusiv de cãtre operatori şi ANRGN.
(2) În cazul în care regulile şi principiile stabilite de ANRGN pentru organizarea şi conducerea ECR nu conţin prevederi specifice, se aplicã regulile generale din standardele internaţionale de contabilitate - IAS.
ART. 68
ECR trebuie sã aibã un grad de detaliere care sã permitã ANRGN cunoaşterea exactã a veniturilor şi a elementelor de costuri pentru fiecare activitate reglementatã. În cazul în care este necesar, ANRGN are dreptul sã cearã detalierea oricãrui element cuprins în ECR.
ART. 69
(1) Operatorii licenţiaţi sunt obligaţi sã înainteze ANRGN anual ECR distincte pentru fiecare dintre activitãţile reglementate, elaborate în conformitate cu prezentele principii şi reguli.
(2) Formatele ECR sunt stabilite de ANRGN şi se publicã în termen de 6 luni de la aprobarea prezentelor criterii şi metode.

SECŢIUNEA a 2-a
Criterii de clasificare a costurilor

SUBSECŢIUNEA 2.1
Alocarea costurilor între activitãţile reglementate

ART. 70
Alocarea costurilor între activitãţile reglementate are la bazã urmãtoarele principii:
a) cauzalitatea - costurile sunt atribuite în concordanţã cu activitatea care le determinã;
b) obiectivitatea - costurile sunt atribuite pe baze obiective, fãrã a se urmãri un interes ori obţinerea unui beneficiu nemeritat al companiei reglementate sau al oricãrei alte companii sau organizaţii;
c) transparenţa - regulile prin care costurile sunt atribuite pe activitãţi sunt transparente şi permit identificarea costurilor atribuite fiecãrei activitãţi;
d) continuitatea - regulile prin care costurile sunt atribuite pe activitãţi sunt aplicate constant în timp; regulile pot fi modificate numai în situaţiile în care aceastã modificare este expres necesarã şi justificatã.

SUBSECŢIUNEA 2.2
Alocarea costurilor în costuri operaţionale (OPEX) şi costuri de capital (CAPEX)

ART. 71
Sunt considerate costuri operaţionale (OPEX) toate costurile care sunt generate de activitatea curentã a operatorului şi pe care acesta nu le-ar suporta dacã activitatea ar fi desfãşuratã de un terţ.
ART. 72
Costurile operaţionale (OPEX) includ:
a) cheltuielile cu materiile prime, materialele, altele asemenea;
b) cheltuielile cu energia, combustibilii, apa;
c) consumul tehnologic, calculat conform normelor, normativelor şi/sau altor reglementãri legale în vigoare;
d) cheltuielile cu personalul - salariile, prime şi alte drepturi acordate conform contractului colectiv de muncã;
e) cheltuielile cu întreţinerea, verificarea şi reparaţiile curente, realizate în regie proprie sau de cãtre terţi; cheltuielile pentru înlocuirea unor pãrţi sau componente ale activelor imobilizate, neamortizate integral conform regulilor privind amortizarea reglementatã, dacã prin înlocuire nu se realizeazã modernizarea, creşterea capacitãţii şi/sau a siguranţei în funcţionare ori prelungirea duratei de viaţã a respectivului activ imobilizat;
f) alte cheltuieli administrative generale;
g) cheltuielile de reclamã, publicitate, sponsorizare, acţiuni sociale, altele asemenea, în limita de deductibilitate la calculul impozitului pe profit;
h) cheltuielile cu despãgubiri, penalitãţi sau altele asemenea datorate pentru nerespectarea unor clauze contractuale ce se înscriu în standardul de performanţã al activitãţii reglementate. Costurile de aceastã naturã se includ numai dupã elaborarea standardelor de performanţã specifice;
i) cheltuielile pentru exploatarea conductelor de transport şi/sau de distribuţie, aflate în proprietatea terţilor, de natura celor menţionate la lit. a)-h).
ART. 73
Nu se includ în costurile operaţionale (OPEX):
a) orice costuri generate de racordarea, branşarea şi debranşarea consumatorilor;
b) contribuţiile la fondul de sãnãtate, la fondurile speciale, altele de aceeaşi naturã, aferente fondului de salarii;
c) taxe, impozite, contribuţiile la fonduri speciale şi altele asemenea stabilite conform reglementãrilor legale în vigoare;
d) redevenţele pentru concesionarea bunurilor aflate în proprietatea publicã a statului;
e) redevenţele prevãzute în contractele de concesionare a serviciului de distribuţie şi/sau a bunurilor aferente, chiriile prevãzute în contractele de închiriere a bunurilor ce alcãtuiesc reţelele de distribuţie, precum şi taxele locale stabilite de autoritãţi pentru realizarea serviciilor de distribuţie;
f) amortizarea imobilizãrilor corporale şi necorporale;
g) cheltuielile financiare şi extraordinare;
h) costurile pentru achiziţia gazelor naturale destinate revânzãrii, în cazul activitãţii de furnizare reglementatã, inclusiv costurile serviciilor aferente şi impozitul pentru gazele naturale din producţia internã.
ART. 74
(1) Costurile de capital (CAPEX) includ costurile legate de:
a) dobândirea imobilizãrilor corporale şi necorporale;
b) modernizarea, creşterea capacitãţii şi/sau a siguranţei în funcţionare a imobilizãrilor corporale;
c) prelungirea duratei de viaţã tehnicã şi economicã iniţialã;
d) înlocuirea imobilizãrilor corporale integral amortizate conform regulilor privind amortizarea reglementatã;
e) înlocuirea activelor imobilizate, neamortizate integral, calculate ca diferenţã între valoarea noului activ şi valoarea neamortizatã a activului înlocuit, conform regulilor privind amortizarea reglementatã, dacã prin înlocuire se realizeazã modernizarea, creşterea capacitãţii şi/sau a siguranţei în funcţionare sau prelungirea duratei de viaţã a respectivului activ imobilizat;
f) asigurarea pernei de gaze, în cazul activitãţii de înmagazinare, respectiv cu asigurarea zestrei conductelor, în cazul activitãţilor de transport şi de tranzit.
(2) De asemenea, sunt incluse în costuri de capital (CAPEX) urmãtoarele:
a) dobânzile, comisioanele bancare şi diferenţele de curs valutar aferente creditelor pentru finanţarea imobilizãrilor corporale şi necorporale puse în funcţiune, dacã nu sunt incluse în valoarea iniţialã a acestora;
b) capitalul de lucru;
c) provizioanele constituite pentru riscul de neîncasare a creanţelor comerciale rezultate din desfãşurarea activitãţii reglementate, care au depãşit termenul legal de prescriere;
d) provizioanele constituite pentru refacerea mediului, în limita recunoscutã la calculul impozitului pe profit, conform prevederilor legale.
ART. 75
În imobilizãrile corporale şi necorporale sunt incluse:
a) constituirea societãţii;
b) dobândirea mãrcilor, brevetelor, concesiunilor, licenţelor şi a altor valori similare fondului comercial;
c) terenurile;
d) construcţiile, instalaţiile tehnice, maşinile, utilajele, mobilierul şi altele asemenea;
e) în cazul activitãţii de distribuţie, cheltuielile pentru racordarea sistemului de distribuţie la sistemul de transport; în ECR acestea sunt considerate imobilizãri necorporale.
ART. 76
Nu sunt considerate costuri de capital (CAPEX):
a) în cazul activitãţii de transport, imobilizãrile corporale reprezentând instalaţiile de racordare la sistemul de transport, cu excepţia contoarelor/echipamentelor şi/sau sistemelor de mãsurare;
b) în cazul activitãţii de distribuţie, imobilizãrile corporale reprezentând branşamentele, cu excepţia contoarelor/echipamentelor şi/sau sistemelor de mãsurare;
c) avansurile, imobilizãrile corporale şi necorporale în curs;
d) imobilizãrile financiare;
e) cheltuielile pentru înlocuirea unor pãrţi sau componente ale imobilizãrilor corporale, neamortizate integral conform regulilor privind amortizarea reglementatã, dacã prin înlocuire nu se realizeazã modernizarea, creşterea capacitãţii şi/sau a siguranţei în funcţionare ori prelungirea duratei de viaţã a respectivului activ imobilizat.
ART. 77
Valoarea avansurilor, imobilizãrilor corporale şi necorporale în curs şi costurile financiare aferente acestora se actualizeazã anual cu rata inflaţiei şi se includ în costurile de capital (CAPEX) la data punerii în funcţiune a imobilizãrilor corporale, respectiv la data recepţiei finale a imobilizãrilor necorporale.

SUBSECŢIUNEA 2.3
Alocarea costurilor în fixe şi variabile

Activitatea de transport
ART. 78
Costurile totale recunoscute de ANRGN la calculul venitului de bazã se alocã în costuri fixe şi costuri variabile.
ART. 79
Costurile fixe reflectã cheltuielile legate de capacitatea de transport, care nu depind de cantitãţile transportate, şi acoperã amortizarea imobilizãrilor corporale şi necorporale ale sistemului de transport, cheltuielile legate direct de continuitatea în funcţionare şi menţinerea securitãţii în operare a sistemului de transport, precum şi o parte din cheltuielile generale legate de administrarea acestuia.
ART. 80
(1) Alocarea costurilor fixe între punctele de intrare tarifate şi punctele de ieşire tarifate se face proporţional cu costurile de capital implicate de dezvoltarea capacitãţii de transport în aceste puncte şi cu poziţia particularã a fiecãrui punct tarifat în raport cu fluxurile efective de gaze în sistem.
(2) Costurile fixe care nu sunt identificate ca depinzând de capacitãţi şi/sau de poziţia particularã a fiecãrui punct tarifat în raport cu fluxul de gaze considerat în sistemul de transport se alocã proporţional tuturor punctelor tarifate.
ART. 81
(1) Costurile de capital realizate în mod necesar şi în condiţii de eficienţã, potrivit informaţiilor disponibile la data la care au fost realizate, dar care în prezent nu mai pot fi integral recuperate din motive obiective şi independente de operatorul sistemului de transport vor fi alocate proporţional tuturor punctelor de intrare tarifate şi, respectiv, punctelor de ieşire tarifate.
(2) Alocarea realizatã în condiţiile alin. (1) se face fãrã sã afecteze diferenţierea costurilor fixe, generatã de gradul de utilizare a capacitãţilor şi de poziţia particularã a fiecãrui punct tarifat în sistemul de transport.
ART. 82
Costurile variabile reflectã cheltuielile legate de utilizarea sistemului de transport şi depind de cantitãţile efectiv transportate. Costurile variabile se alocã egal întregii cantitãţi transportate, indiferent de punctul de intrare tarifat şi punctul de ieşire tarifat prin care aceste cantitãţi intrã în sau ies din sistemul de transport.
Activitatea de înmagazinare
ART. 83
Costurile totale recunoscute de ANRGN la calculul venitului de bazã se alocã în costuri fixe şi costuri variabile.
ART. 84
(1) Costurile fixe reflectã cheltuielile legate de dezvoltarea capacitãţii de înmagazinare subteranã, care nu depind de cantitãţile înmagazinate, şi acoperã amortizarea imobilizãrilor corporale şi necorporale ale sistemului de înmagazinare, cheltuielile legate direct de continuitatea în funcţionare şi menţinerea securitãţii în operare a sistemului de înmagazinare, precum şi o parte din cheltuielile generale legate de administrarea acestuia.
(2) Costurile fixe se alocã în funcţie de capacitatea utilizabilã a depozitului subteran.
ART. 85
(1) Costurile variabile reflectã cheltuielile legate de utilizarea sistemului de înmagazinare şi depind de cantitãţile efectiv înmagazinate.
(2) Costurile variabile directe se alocã în costuri aferente injecţiei şi costuri aferente extracţiei gazelor naturale în şi din depozitul subteran.
(3) Costurile variabile ce nu pot fi atribuite direct injecţiei sau extracţiei gazelor naturale în şi din depozitul subteran se alocã egal între cele douã etape ale ciclului de înmagazinare.
Activitatea de distribuţie
ART. 86
Costurile totale recunoscute de ANRGN la calculul venitului de bazã se alocã în costuri fixe şi costuri variabile.
ART. 87
Costurile fixe reflectã cheltuielile legate de capacitatea de distribuţie, care nu depind de cantitãţile distribuite, şi acoperã amortizarea imobilizãrilor corporale şi necorporale ale sistemului de distribuţie, cheltuielile legate direct de continuitatea în funcţionare şi menţinerea securitãţii în operare a sistemului de distribuţie, precum şi o parte din cheltuielile generale legate de administrarea acestuia.
ART. 88
(1) Alocarea costurilor fixe între categoriile de consumatori se face proporţional cu costurile de capital implicate de dezvoltarea capacitãţii de distribuţie pentru fiecare categorie şi reflectã factorul de sarcinã orar al capacitãţii rezervate în sistemul de distribuţie, specific fiecãrei categorii de consumatori.
(2) Factorul de sarcinã orar al capacitãţii rezervate în sistemul de distribuţie este calculat ca raport între consumul anual şi debitul instalat caracteristic fiecãrei categorii de consumatori şi reprezintã numãrul de ore ce ar fi necesar pentru a prelua întregul consum anual la debitul instalat, conform formulei:

Q(anual)
Nd = ──────────,
Q[h(max)]

în care:
Q(anual) - volumul consumat anual, determinat statistic pentru o perioadã de cel mult 5 ani;
Q[h(max)] - debitul instalat, exprimat în mc/h.
ART. 89
Costurile de capital realizate în mod necesar şi în condiţii de eficienţã potrivit informaţiilor disponibile la data la care au fost realizate, dar care în prezent nu mai pot fi integral recuperate din motive obiective şi independente de operatorul sistemului de distribuţie, vor fi alocate proporţional tuturor categoriilor de consumatori, fãrã sã se afecteze diferenţierea dintre acestea.
ART. 90
Costurile variabile reflectã cheltuielile legate de utilizarea sistemului de distribuţie şi depind de cantitãţile efectiv distribuite. Costurile variabile se alocã egal întregii cantitãţi distribuite.
Activitatea de furnizare reglementatã
ART. 91
Costurile totale recunoscute de ANRGN la calculul venitului de bazã se alocã în costuri fixe şi costuri variabile.
ART. 92
Costurile fixe reflectã cheltuielile legate de administrarea contractelor de furnizare, care nu depind de cantitãţile comercializate, şi acoperã amortizarea imobilizãrilor corporale şi necorporale utilizate în activitatea de furnizare reglementatã şi o parte din cheltuielile generale de administrare.
ART. 93
(1) Costurile fixe se alocã pe categorii de consumatori, invers proporţional cu gradul de uniformitate al consumului de gaze naturale specific fiecãrei categorii de consumatori şi numãrul de consumatori finali din fiecare categorie.
(2) Gradul de uniformitate al consumului de gaze naturale se determinã ca raport între vârful de consum şi consumul mediu zilnic al categoriei de consumatori, pentru un an mediu, determinat statistic.
ART. 94
Costurile variabile reflectã cheltuielile care depind de cantitãţile efectiv furnizate şi se alocã egal întregii cantitãţi.

SUBSECŢIUNEA 2.4
Transferuri între activitãţile reglementate şi nereglementate desfãşurate de un operator

ART. 95
În situaţia în care un operator desfãşoarã simultan servicii reglementate şi nereglementate, costurile implicate de prestarea de servicii între cele douã activitãţi vor fi tratate conform urmãtoarelor principii:
a) costul considerat pentru un serviciu prestat de activitatea reglementatã pentru activitatea nereglementatã va fi cel mai mare dintre costul contabil integral şi preţul pe piaţã la data tranzacţiei;
b) costul considerat pentru un serviciu prestat de activitatea nereglementatã pentru activitatea reglementatã va fi cel mai mic dintre costul contabil integral şi preţul pe piaţã la data tranzacţiei.
ART. 96
În situaţia în care un operator desfãşoarã simultan servicii reglementate şi nereglementate, costurile implicate de transferul de active imobilizate între cele douã activitãţi vor fi tratate conform urmãtoarelor principii:
a) valoarea activului transferat de la activitatea reglementatã la activitatea nereglementatã va fi cea mai mare dintre costul contabil integral şi preţul pe piaţã la data tranzacţiei;
b) valoarea activului transferat de la activitatea nereglementatã la activitatea reglementatã va fi cel mai mic dintre costul contabil integral şi preţul pe piaţã la data tranzacţiei.

SECŢIUNEA a 3-a
Criterii de respingere a costurilor

ART. 97
Analiza costurilor se desfãşoarã pe baza ECR estimate pentru primul an al perioadei de reglementare, pentru fiecare activitate reglementatã, pusã la dispoziţia ANRGN de operatori.
ART. 98
O datã cu prezentarea ECR estimate pentru primul an al fiecãrei perioade de reglementare, operatorii prezintã şi ECR pentru ultimul an de activitate, anterior perioadei de reglementare pentru care se fundamenteazã venitul de bazã, cu excepţia operatorilor nou-licenţiaţi.
ART. 99
ANRGN are dreptul sã solicite operatorilor informaţii suplimentare, inclusiv detalierea şi justificarea oricãror elemente din ECR.
ART. 100
(1) Nu sunt recunoscute urmãtoarele costuri:
1. în cadrul costurilor operaţionale (OPEX):
a) costurile care nu se includ în costurile operaţionale (OPEX), conform art. 73;
b) amenzile, penalitãţile şi majorãrile de întârziere pentru neplata în termen a obligaţiilor cãtre bugetul de stat, bugetul asigurãrilor sociale, fonduri speciale, bugete locale;
c) penalitãţile şi majorãrile de întârziere pentru nerambursarea în termen a împrumuturilor;
d) cheltuielile cu despãgubiri, penalitãţi sau altele asemenea rezultând din standardul de performanţã, care depãşesc limita recunoscutã de ANRGN;
e) penalitãţile, majorãrile de întârziere la platã şi/sau daunele-interese pentru nerespectarea clauzelor contractuale faţã de furnizori sau prestatorii de servicii;
f) provizioanele de orice naturã;
2. în cadrul costurilor de capital (CAPEX):
a) costurile care nu se includ în costurile de capital (CAPEX), conform art. 76;
b) valoarea neamortizatã a imobilizãrilor corporale şi necorporale, casate sau cedate terţilor ori cãtre activitãţile nereglementate ale operatorului, calculatã conform regulilor ANRGN;
c) provizioanele de orice naturã, cu excepţia provizioanelor prevãzute la art. 74 alin. (2) lit. c) şi d);
d) cheltuieli de natura costurilor de capital (CAPEX) efectuate la bunurile din domeniul public al statului sau al autoritãţilor locale, finanţate din surse bugetare, concesionate sau închiriate, cu excepţia investiţiilor efectuate la aceste bunuri pe durata concesionãrii sau închirierii;
e) cheltuielile de natura costurilor de capital (CAPEX) efectuate la bunurile aparţinând domeniului privat al statului sau autoritãţilor locale, unor terţe persoane fizice şi/sau juridice, dacã pentru aceasta nu existã temeiuri legale, acorduri şi/sau contracte pentru concesionarea, închirierea ori preluarea în exploatare a capacitãţilor.
(2) Pentru bunurile pentru care nu sunt recunoscute costuri de capital nu sunt recunoscute amortizãri.
ART. 101
ANRGN are dreptul sã refuze operatorilor recunoaşterea unor costuri sau pãrţi din acestea, altele decât cele menţionate anterior, care nu au fost efectuate într-o manierã prudentã, având în vedere condiţiile şi informaţiile disponibile la data când acestea au fost efectuate.
ART. 102
Refuzul costurilor, în condiţiile art. 101, va fi justificat de ANRGN, care este obligatã sã explice motivele pentru care un astfel de cost nu a fost efectuat în mod prudent şi sã dea detalii asupra modului în care operatorii trebuie sã efectueze aceste costuri pentru a fi considerate prudente.
ART. 103
Orice cost care nu este refuzat de ANRGN este considerat permis şi recunoscut.

SECŢIUNEA a 4-a
Auditarea ECR

ART. 104
La înaintarea ECR cãtre ANRGN, operatorii au obligaţia de a prezenta şi un raport de audit al acesteia, raport întocmit de un auditor extern autorizat.
ART. 105
Alegerea auditorului este la latitudinea operatorului, auditorul având însã obligaţia sã depunã la ANRGN o scrisoare de angajament privind auditarea cu bunã-credinţã, în mod independent şi în conformitate cu practicile curente şi regulile ANRGN, a ECR.
ART. 106
ANRGN are dreptul sã cearã, pe propria cheltuialã, un audit separat al ECR, operatorul fiind obligat sã asigure auditorului ales de ANRGN accesul la toate datele, evidenţele şi informaţiile necesare. Un exemplar al raportului întocmit de auditorul numit de ANRGN aparţine de drept operatorului.

SECŢIUNEA a 5-a
Reguli privind calculul bazei de active reglementate (RAB)

ART. 107
Baza de active reglementate (RAB) reflectã valoarea netã a imobilizãrilor corporale şi necorporale prudent efectuate, necesare desfãşurãrii activitãţii reglementate, şi capitalul de lucru, inclusiv provizioanele prevãzute la art. 74 alin. (2) lit. c) şi d).
ART. 108
Determinarea valorii iniţiale a RAB(0), utilizatã la calculul venitului de bazã aferent primei perioade de reglementare, se realizeazã prin metoda reconstituirii valorii nete a activelor reglementate.
ART. 109
În situaţia în care reconstituirea valorii nete a activelor reglementate nu este posibilã sau este susceptibilã de a nu se realiza corect, având în vedere situaţia economicã generalã din perioada analizatã (perioade cu inflaţie ridicatã, modificãri succesive ale legislaţiei contabile şi/sau referitoare la regimul amortizãrilor etc.), modificãri ale statutului operatorilor (restructurãri, divizãri, fuziuni etc.), determinarea valorii iniţiale a RAB(0), utilizatã pentru calculul venitului de bazã al primei perioade de reglementare, se realizeazã prin metoda RAB implicit.
ART. 110
Valoarea iniţialã a RAB(0) utilizatã la calculul venitului de bazã aferent primei perioade de reglementare, determinatã pe baza uneia dintre metodele prezentate, nu acoperã capitalul de lucru şi nici provizioanele recunoscute de ANRGN drept costuri de capital (CAPEX).

SUBSECŢIUNEA 5.1
Reconstituirea valorii nete a bazei activelor reglementate

ART. 111
Metoda constã în:
a) inventarierea fizicã a activelor reglementate;
b) reconstituirea evidenţelor contabile ale activitãţii reglementate ale operatorilor, de la înfiinţarea acestora şi pânã la zi;
c) reconstituirea veniturilor reglementate încasate de companie în respectiva perioadã de timp;
d) compararea costurilor actuale ale operatorului (determinate utilizându-se formula de calcul descrisã la determinarea venitului de bazã) cu veniturile reconstituite.
ART. 112
În situaţia în care veniturile reconstituite depãşesc costurile actuale ale operatorului pentru o perioadã echivalentã, surplusul va fi considerat ca amortizare acceleratã, iar în situaţia inversã, deficitul va fi considerat amortizare nerealizatã. Diferenţa rezultatã se alocã proporţional imobilizãrilor corporale şi necorporale reglementate, la valoarea contabilã netã a acestora.

SUBSECŢIUNEA 5.2
Metoda RAB(0) implicit

ART. 113
Principiile metodei RAB(0) implicit sunt:
a) oricãrui tarif reglementat îi corespunde un anumit nivel al RAB;
b) tarifele reglementate sunt justificate şi acoperã cheltuielile operaţionale (OPEX), amortizarea şi cheltuielile de capital (CAPEX);
c) tratament neutru faţã de companii, nici un operator nu câştigã şi nici unul nu pierde venituri faţã de situaţia anterioarã aplicãrii prezentei metodologii;
d) diferenţierea tarifelor reglementate pe operatori, în funcţie de un nivel rezonabil al acestora, determinat de comun acord de ANRGN şi fiecare dintre operatori, având în vedere tarifele curente şi cele estimate pentru viitor.
ART. 114
Metoda constã în:
a) determinarea de cãtre ANRGN, de comun acord cu operatorul, a unui nivel rezonabil al tarifelor pentru activitatea reglementatã pentru anul de bazã al primei perioade de reglementare;
b) determinarea costurilor operaţionale (OPEX) ale activitãţii reglementate pentru anul de bazã al primei perioade de reglementare;
c) calculul costului mediu ponderat al capitalului (WACC), pentru prima perioadã de reglementare;
d) durata medie rãmasã de amortizare a imobilizãrilor corporale şi necorporale reglementate.
ART. 115
(1) Formulele de calcul sunt urmãtoarele:

VB(0) - OPEX(0)
RAB(0) = ────────────────,
1
RoR + ────
n(0)

unde:
RAB(0) - valoarea implicitã a RAB, reflectatã în tarif;
VB(0) - venitul de bazã, determinat pentru primul an al perioadei de reglementare;
OPEX(0) - valoarea cheltuielilor de exploatare;
RoR - rata reglementatã a rentabilitãţii, stabilitã de ANRGN pentru fiecare activitate reglementatã, la începutul primei perioade de reglementare;
n(0) - durata tehnicã şi economicã rãmasã pentru amortizarea reglementatã a imobilizãrilor corporale şi necorporale care constituie RAB(0) la începutul primei perioade de reglementare;
şi

VB(0) = Q x T,

unde:
Q - cantitatea pentru care se aplicã tariful reglementat;
T - tariful determinat de ANRGN, de comun acord cu operatorul, pentru anul de bazã al primei perioade de reglementare.
(2) Valoarea RAB(0) implicit reflectatã în tarif, determinatã conform metodei prezentate, se alocã imobilizãrilor corporale şi necorporale reglementate, proporţional cu valoarea contabilã netã a acestora.
ART. 116
Pentru urmãtoarele perioade de reglementare, determinarea valorii RABn(0), utilizatã la calculul venitului de bazã, se face cu urmãtoarea formulã:

RABn(0) = RABn-1(0) x (1RIc ) -ΣDn-1 + ΣINVn-1 + DeltaCLPn,

unde:
RABn(0) - valoarea RAB(0) pentru perioada de reglementare "n";
RABn-1(0) - valoarea RAB(0) pentru perioada de reglementare "n-1";
RI(c) - rata cumulatã a inflaţiei în perioada de reglementare "n-1";
ΣDn-1 - amortizarea reglementatã cumulatã în perioada de reglementare "n-1";
ΣINVn-1 - valoarea reglementatã cumulatã a investiţiilor puse în funcţiune în perioada de reglementare "n-1", reflectatã în ECR; valoarea cumulatã se calculeazã prin însumarea valorii investiţiilor anuale, actualizatã cu rata cumulatã a inflaţiei, corespunzãtoare anului punerii în funcţiune;
DeltaCLPn - sumele necesare pentru corectarea capitalului de lucru şi a provizioanelor recunoscute de ANRGN drept costuri de capital (CAPEX).

SECŢIUNEA a 6-a
Amortizarea reglementatã a bazei activelor reglementate (RAB)

ART. 117
Imobilizãrile corporale şi necorporale incluse în baza activelor reglementate se amortizeazã conform urmãtoarelor reguli:
a) valoarea imobilizãrilor corporale şi necorporale, care se supun amortizãrii în regim reglementat, este cea rezultatã din aplicarea metodelor de calcul al RAB;
b) metoda de amortizare utilizatã este cea linearã.
ART. 118
(1) Amortizarea anualã consideratã la fundamentarea veniturilor reglementate, denumitã în continuare amortizare reglementatã, se calculeazã astfel:
a) în cazul utilizãrii metodei reconstituirii valorii nete a bazei de active reglementate, prin împãrţirea valorii astfel rezultate pentru fiecare categorie de imobilizãri la durata tehnicã şi economicã de viaţã rãmasã aferentã;
b) în cazul utilizãrii metodei RAB(0) implicit, prin împãrţirea valorii astfel rezultate pentru fiecare categorie de imobilizãri la durata tehnicã şi economicã rãmasã - n(0), utilizatã în formula descrisã la art. 118 alin. (1). Valoarea n(0) este unicã pentru toate imobilizãrile existente la data determinãrii RAB(0) implicit;
c) pentru imobilizãrile corporale şi necorporale puse în funcţiune dupã începutul primei perioade de reglementare, prin împãrţirea valorii reglementate a acestora la duratele reglementate de amortizare.
(2) Duratele reglementate de amortizare a imobilizãrilor corporale şi necorporale puse în funcţiune dupã începerea primei perioade de reglementare, precum şi durata tehnicã şi economicã rãmasã - n(o) pentru calculul amortizãrii reglementate pentru imobilizãrile corporale şi necorporale incluse în valoarea RAB(o) implicit vor fi fãcute publice de cãtre ANRGN în termen de douã luni de la aprobarea prezentelor criterii şi metode.

CAP. VII
Rata reglementatã a rentabilitãţii capitalului

ART. 119
Rata reglementatã a rentabilitãţii (RoR) se determinã pentru fiecare activitate şi perioadã de reglementare şi reflectã costurile de capital implicate de realizarea activitãţii reglementate într-o manierã prudentã, având în vedere condiţiile curente ale pieţei de capital.
ART. 120
(1) Rata reglementatã a rentabilitãţii (RoR) este stabilitã în termeni reali, înainte de impozitul pe profit. Calculul acesteia porneşte de la costul mediu ponderat al capitalului (WACC), determinat în termeni nominali, dupã impozitul pe profit.
(2) Formula utilizatã de ANRGN, prin care WACC (calculat în termeni nominali, dupã impozitul pe profit) este transformat în RoR (stabilit în termeni reali, înainte de impozitare), asigurã recuperarea integralã a capitalului investit.
ART. 121
Formula de calcul al costului mediu ponderat al capitalului (WACC) este urmãtoarea:

D D
WACC = ──── x C(d) x (1-TP) + (1- ────) x C(cp),
CP+D CP+D

unde:
D/(CP+D) - ponderea estimatã a datoriilor în structura financiarã;
D - datoriile purtãtoare de dobânzi, majorãri de întârziere, penalitãţi sau altele asemenea, la valoarea de piaţã;
CP - capitalul propriu, estimat la valoarea de piaţã;
C(d) - costul datoriilor, estimat în termeni nominali, înainte de impozitare;
C(cp) - costul capitalului propriu, estimat în termeni nominali, dupã impozitare;
TP - rata estimatã a impozitului pe profit pentru activitatea reglementatã.
ART. 122
WACC se determinã pentru fiecare activitate reglementatã şi reflectã costul acestuia pentru un operator de referinţã, care desfãşoarã exclusiv activitatea reglementatã, în condiţiile de piaţã şi de reglementare existente în România.
ART. 123
(1) Estimarea structurii financiare a operatorului de referinţã are în vedere structura financiarã a companiilor existente pe piaţa gazelor naturale, care desfãşoarã activitãţi similare, şi optimizarea acestei structuri pentru a reduce costurile de capital.
(2) La estimarea structurii financiare a operatorului de referinţã sunt analizate structuri financiare ale unor companii strãine, utilizate drept comparatori, care îndeplinesc urmãtoarele condiţii:
- sunt cotate public;
- au activitatea reglementatã ca activitate principalã;
- funcţioneazã într-un sistem de reglementare asemãnãtor celui românesc.
ART. 124
(1) Costul datoriei pentru perioada de reglementare, estimat în termeni nominali, înainte de impozitare, reflectã câştigurile generate de investiţiile în activele fãrã risc şi primele de risc specifice activitãţii reglementate, observate la comparatori. Pentru calculul costului datoriei sunt considerate active fãrã risc obligaţiunile emise de statul român pe pieţele de capital.
(2) Costul capitalului propriu pentru perioada de reglementare, estimat în termeni nominali, dupã impozitare, se determinã utilizându-se modelul de calcul al rentabilitãţii unui activ pe piaţa de capital (CAPM). Costul capitalului propriu reflectã câştigurile generate de investiţiile în activele fãrã risc, tranzacţionate pe pieţele de capital, precum şi primele de risc specifice pieţei româneşti.
ART. 125
(1) Formulele de calcul şi de echivalare, companiile şi pieţele utilizate drept comparatori, activele fãrã risc considerate în determinarea WACC se fac publice de cãtre ANRGN cu cel puţin 9 luni înaintea fiecãrei perioade de reglementare.
(2) În cazul companiilor care desfãşoarã activitãţi reglementate la data intrãrii în vigoare a prezentelor criterii şi metode, elementele menţionate la alin. (1) vor fi fãcute publice pânã la data de 15 februarie 2004.

CAP. VIII
Factori de ajustare a veniturilor reglementate

ART. 126
Formulele de ajustare a veniturilor reglementate, prezentate distinct pentru fiecare activitate reglementatã, conţin factori comuni şi factori specifici activitãţilor reglementate, dupã cum urmeazã:
1. factorii comuni:
a) rata inflaţiei - RI;
b) rata de creştere a eficienţei activitãţii reglementate - Xt,ds,d,fr;
c) costuri neprevãzute la estimarea veniturilor de bazã, determinate de factori imprevizibili, externi şi în afara controlului operatorului - CEt,ds,d,fr;
d) modificarea costurilor preluate direct în veniturile de bazã, determinate de factori externi şi în afara controlului operatorului - DeltaCSt,ds,d,fr;
2. factorii specifici:
a) cantitatea totalã de gaze naturale transportatã, în cazul venitului reglementat total pentru activitatea de transport;
b) cantitatea totalã de gaze naturale înmagazinatã, în cazul venitului reglementat total pentru activitatea de înmagazinare subteranã;
c) elementele generatoare de costuri - EGCd,fr - în cazul venitului reglementat unitar pentru activitãţile de distribuţie şi de furnizare reglementatã.
Rata de creştere a eficienţei activitãţii reglementate - Xt,ds,d,fr
ART. 127
(1) Rata de creştere a eficienţei activitãţii reglementate reflectã estimãrile ANRGN privind îmbunãtãţirea performanţelor economice ale operatorilor pe parcursul timpului. Termenul X al formulelor de ajustare reflectã rata anualã estimatã a creşterii eficienţei activitãţii reglementate şi asigurã o cedare a sporurilor de eficienţã economicã realizate de fiecare operator cãtre consumatori.
(2) Rata de creştere a eficienţei activitãţii reglementate se determinã la începutul fiecãrei perioade de reglementare, pentru fiecare activitate reglementatã şi pentru fiecare operator. Pe parcursul perioadei de reglementare aceasta rãmâne nemodificatã.
ART. 128
(1) Câştigurile de eficienţã economicã ale activitãţii reglementate se determinã individualizat la nivelul fiecãrui operator, utilizându-se metodele descrise în continuare:
a) extrapolarea ratei de creştere a eficienţei economice obţinute pe seama productivitãţii realizate pe termen lung în sector, la care se adaugã un factor de elasticitate ce reflectã situaţia specificã a fiecãrui operator;
b) analiza tehnicã detaliatã a costurilor de operare şi de capital estimate ale operatorilor, care sã evidenţieze economiile suplimentare de costuri ce pot fi obţinute de operator.
(2) La stabilirea ratei de creştere a eficienţei activitãţii reglementate - X, pentru fiecare operator, se au în vedere:
a) câştigurile de eficienţã economicã puse în evidenţã prin metodele prezentate şi determinate de creşterea performanţelor managementului operatorului;
b) rata de creştere a eficienţei economice la nivelul industriei de profil şi al economiei naţionale;
c) reţinerea integralã de cãtre operator a câştigurilor de eficienţã economicã din investiţii.
ART. 129
În prima perioadã de reglementare rata de creştere a eficienţei activitãţii reglementate este zero pentru toate activitãţile şi toţi operatorii.
Rata inflaţiei
ART. 130
(1) Rata inflaţiei, consideratã la ajustarea veniturilor reglementate, este cea estimatã la fundamentarea bugetului de stat pentru anul din perioada de reglementare pentru care se ajusteazã venitul reglementat.
(2) Diferenţele de venituri înregistrate datoritã variaţiei ratei inflaţiei faţã de nivelul considerat se includ în formulele de ajustare a veniturilor reglementate în componenta - CEt,ds,d,fr.
Costurile neprevãzute - CEt,ds,d,fr
ART. 131
(1) Costurile neprevãzute la estimarea veniturilor de bazã, determinate de factori imprevizibili, externi şi în afara controlului operatorului, includ costurile generate de evenimente imprevizibile (de exemplu: forţa majorã, noi taxe şi/sau impozite, altele asemenea).
(2) Costurile neprevãzute se analizeazã caz cu caz şi se recupereazã prin veniturile reglementate în urmãtorul an de reglementare, prin componenta - CEt,ds,d,fr, conform formulei:

CEt,ds,d,fr(i) = (1 + RoR) x CEt,ds,d,fr(i-1)

(3) În situaţia în care costurile neprevãzute induc creşteri semnificative în nivelul veniturilor reglementate, ANRGN poate decide eşalonarea recuperãrii lor pe mai mult de un an, cu indexarea anualã a sumelor nerecuperate.
Modificarea costurilor preluate direct - DeltaCSt,ds,d,fr
ART. 132
(1) Costurile preluate direct reprezintã costuri pe care operatorul nu le poate controla, dar pe care este necesar sã le realizeze pentru desfãşurarea activitãţii reglementate. Aceste costuri se identificã la fundamentarea venitului de bazã şi se includ integral în acesta.
(2) Sunt considerate costuri preluate direct cheltuielile de natura taxelor, impozitelor, taxele de licenţã, altele asemenea, precum şi cheltuielile cu serviciile reglementate pe care operatorii le realizeazã în desfãşurarea activitãţii pentru care se determinã venitul de bazã.
(3) Diferenţele dintre costurile preluate direct efectiv realizate şi cele estimate la fundamentarea venitului de bazã se includ în componenta de modificare a costurilor preluate direct - DeltaCSt,ds,d,fr şi se recupereazã prin veniturile reglementate în anul urmãtor, conform formulei:

DeltaCSt,ds,d,fr(i-1) = (1 + RoR) x [CSt,ds,d,fr(i-1) -
CSt,ds,d,fr (realizat)]

Elementele generatoare de costuri - EGCd,fr
ART. 133
Elementele generatoare de costuri - EGCd,fr reprezintã factorii externi operatorilor care, prin evoluţia lor, determinã variaţii ale costurilor acestora, existând o legãturã de cauzalitate directã, continuã şi constantã între evoluţia lor şi a costurilor operatorilor.
ART. 134
(1) Elementele generatoare de costuri se utilizeazã pentru actualizarea veniturilor reglementate unitare, includerea lor în formulele de ajustare fiind condiţionatã de îndeplinirea urmãtoarelor cerinţe:
a) sã nu fie sub controlul operatorilor;
b) sã fie uşor identificabile şi mãsurabile;
c) sã reflecte un grad ridicat de generalitate la nivelul activitãţii reglementate pentru care sunt utilizate;
d) sã existe o relaţie obiectivã de cauzalitate faţã de costurile fundamentale.
(2) Identificarea elementelor generatoare de costuri şi cuantificarea influenţei fiecãruia dintre acestea în costurile operatorilor se fac pe baze statistice şi se reflectã într-o formulã de ponderare.
(3) Formula se stabileşte la începutul fiecãrei perioade de reglementare, pentru fiecare activitate reglementatã şi pentru fiecare operator.

CAP. IX
Facturarea

SECŢIUNEA 1
Activitatea de transport

ART. 135
Contravaloarea serviciilor de transport prestate unui utilizator al sistemului de transport se factureazã lunar şi se determinã cu urmãtoarea formulã:

VTt = RC(ti) x CR(ti) x n(hi) + RC(te) x CR(te) x n(he) + V(t) x Q,

unde:
VT(t) - valoarea totalã a facturii, exclusiv T.V.A., reprezentând contravaloarea serviciului de transport, exprimatã în lei;
RC(ti) - componenta fixã pentru rezervarea capacitãţii în punctul de intrare tarifat, exprimatã în lei/1.000 mc/h;
CR(ti) - capacitatea rezervatã în punctul de intrare tarifat, exprimatã în 1.000 mc/h;
n(hi) - numãrul de ore din perioada de facturare, pentru care este rezervatã capacitatea în punctul de intrare tarifat;
RC(te) - componenta fixã pentru rezervarea capacitãţii în punctul de ieşire tarifat, exprimatã în lei/1.000 mc/h;
CR(te) - capacitatea rezervatã în punctul de ieşire tarifat, exprimatã în 1.000 mc/h;
n(he) - numãrul de ore din perioada de facturare, pentru care este rezervatã capacitatea în punctul de ieşire tarifat;
V(t) - componenta volumetricã pentru utilizarea sistemului de transport, exprimatã în lei/1.000 mc;
Q - cantitatea transportatã în perioada de facturare, exprimatã în 1.000 mc.
ART. 136
(1) În situaţia în care utilizatorul sistemului care a rezervat capacitate în punctul de intrare tarifat este diferit de utilizatorul sistemului care a rezervat capacitate în punctul de ieşire tarifat, facturarea contravalorii serviciilor de transport se realizeazã astfel:
1. pentru utilizatorul sistemului care a rezervat capacitate în punctul de intrare tarifat:

VTt(i) = RC(ti) x CR(ti) x n(hi) + V(t) x Q,

unde:
VTt(i) - valoarea totalã a facturii, exclusiv T.V.A., reprezentând contravaloarea serviciului de transport, exprimatã în lei;
RC(ti) - componenta fixã pentru rezervarea capacitãţii în punctul de intrare tarifat, exprimatã în lei/1.000 mc/h;
CR(ti) - capacitatea rezervatã în punctul de intrare tarifat, exprimatã în 1.000 mc/h;
n(hi) - numãrul de ore din perioada de facturare, pentru care este rezervatã capacitatea în punctul de intrare tarifat;
V(t) - componenta volumetricã pentru utilizarea sistemului de transport, exprimatã în lei/1.000 mc;
Q - cantitatea injectatã în sistemul de transport, în perioada de facturare, exprimatã în 1.000 mc;
2. pentru utilizatorul sistemului care a rezervat capacitate în punctul de ieşire tarifat;

VTt(e) = RC(te) x CR(te) x n(he),

unde:
VTt(e) - valoarea totalã a facturii, exclusiv T.V.A., reprezentând contravaloarea serviciului de transport, exprimatã în lei;
RC(te) - componenta fixã pentru rezervarea capacitãţii în punctul de ieşire tarifat, exprimatã în lei/1.000 mc/h;
CR(te) - capacitatea rezervatã în punctul de ieşire tarifat, exprimatã în 1.000 mc/h;
n(he) - numãrul de ore din perioada de facturare, pentru care este rezervatã capacitatea în punctul de ieşire tarifat.
(2) Operatorul sistemului de transport este obligat sã asigure egalitatea de mai jos, fãrã a avea dreptul de a compensa reciproc cei doi termeni ai sumei:

VTt = VTt(i) + VTt(e)

ART. 137
Pentru prima perioadã de reglementare, contravaloarea serviciilor de transport prestate unui utilizator al sistemului de transport se factureazã lunar şi se determinã cu urmãtoarea formulã:

VTt = RC(t) x CR(t) x n(h) + V(t) x Q,

unde:
VTt - valoarea totalã a facturii, exclusiv T.V.A., reprezentând contravaloarea serviciului de transport, exprimatã în lei;
RC(t) - componenta fixã pentru rezervarea capacitãţii, exprimatã în lei/1.000 mc/h;
CR(t) - capacitatea rezervatã, exprimatã în 1.000 mc/h;
n(h) - numãrul de ore din perioada de facturare, pentru care se rezervã capacitatea;
V(t) - componenta volumetricã pentru utilizarea sistemului de transport, exprimatã în lei/1.000 mc;
Q - cantitatea transportatã în perioada de facturare, exprimatã în 1.000 mc.

SECŢIUNEA a 2-a
Activitatea de înmagazinare

ART. 138
(1) Contravaloarea serviciilor de înmagazinare prestate unui utilizator al capacitãţii de înmagazinare subteranã, pentru un ciclu complet de înmagazinare, se determinã cu urmãtoarea formulã:

VTds = RC(ds) x CR(ds) + I(ds) x Q(i) + E(ds) x Q(e),

unde:
VTds - valoarea totalã a facturii, exclusiv T.V.A., reprezentând contravaloarea serviciului de înmagazinare, exprimatã în lei;
RC(ds) - componenta fixã pentru rezervarea capacitãţii în depozitul subteran, exprimatã în lei/1.000 mc/ciclul complet de înmagazinare;
CR(tp) - capacitatea rezervatã în depozitul subteran, exprimatã în 1.000 mc/ciclul complet de înmagazinare;
I(ds) - componenta volumetricã pentru injecţia gazelor naturale în depozitul subteran, exprimatã în lei/1.000 mc;
Q(i) - cantitatea de gaze naturale injectatã în depozitul subteran, exprimatã în 1.000 mc;
E(ds) - componenta volumetricã pentru extracţia gazelor naturale din depozitul subteran, exprimatã în lei/1.000 mc;
Q(e) - cantitatea de gaze naturale extrasã din depozitul subteran, exprimatã în 1.000 mc.
(2) Facturarea lunarã a contravalorii serviciilor de înmagazinare subteranã se determinã astfel:

RC(ds) x CR(ds)
VTds(l) = ─────────────── x n(luna) + I(ds) x Q(i) + E(ds) x Q(e),
n(ctr)

unde:
VTds(l) - valoarea totalã lunarã a facturii, exclusiv T.V.A., exprimatã în lei;
RC(ds) - componenta fixã pentru rezervarea capacitãţii în depozitul subteran, exprimatã în lei/1.000 mc/ciclul complet de înmagazinare;
CR(ds) - capacitatea rezervatã în depozitul subteran, exprimatã în 1.000 mc/ciclul complet de înmagazinare;
n(ctr) - numãrul de zile calendaristice dintre intrarea în vigoare a contractului de înmagazinare şi data de finalizare a acestuia;
n(luna) - numãrul de zile calendaristice din lunã, respectiv numãrul de zile rãmase din luna în care contractul de înmagazinare subteranã intrã în vigoare sau numãrul de zile din luna în care contractul de înmagazinare subteranã expirã;
I(ds) - componenta volumetricã pentru injecţia gazelor naturale în depozitul subteran, exprimatã în lei/1.000 mc;
Q(i) - cantitatea de gaze naturale injectatã în depozitul subteran, în luna respectivã, exprimatã în 1.000 mc.
E(ds) - componenta volumetricã pentru extracţia gazelor naturale din depozitul subteran, exprimatã în lei/1.000 mc;
Q(e) - cantitatea de gaze naturale extrasã din depozitul subteran, în luna respectivã, exprimatã în 1.000 mc.
ART. 139
(1) În situaţia în care, la finele ciclului de înmagazinare, în depozitul subteran rãmân cantitãţi de gaze naturale, altele decât perna de gaze a depozitului, proprietarul acestor cantitãţi este obligat sã achite operatorului depozitului contravaloarea rezervãrii de capacitate pentru noul ciclu de înmagazinare, corespunzãtor cantitãţilor rãmase în depozitul subteran.
(2) Pentru cantitãţile de gaze naturale rãmase în depozit nu se percepe tarif de injecţie, tariful pentru extracţia gazelor naturale fiind facturat dupã scoaterea acestora din depozitul subteran.

SECŢIUNEA a 3-a
Activitatea de distribuţie

ART. 140
Contravaloarea serviciilor de distribuţie prestate pentru un utilizator al sistemului de distribuţie se factureazã lunar şi se determinã cu urmãtoarea formulã:

VTd = RC(d) x CR(d) x h + V(d) x Q,

unde:
VTt - valoarea totalã a facturii, exclusiv T.V.A., reprezentând contravaloarea serviciului de distribuţie, exprimatã în lei;
RC(d) - componenta fixã pentru rezervarea capacitãţii de distribuţie, exprimatã în lei/mc/h;
CR(d) - capacitatea rezervatã, exprimatã în mc/h;
h - numãrul de ore din perioada de facturare, pentru care se rezervã capacitatea;
V(d) - componenta volumetricã pentru utilizarea sistemului de distribuţie, exprimatã în lei/1.000 mc;
Q - cantitatea distribuitã, exprimatã în 1.000 mc.

SECŢIUNEA a 4-a
Activitatea de furnizare reglementatã

ART. 141
Contravaloarea serviciilor de furnizare reglementatã prestate unui consumator final se factureazã lunar şi se determinã cu urmãtoarea formulã:

VTf = Ab x n + V(f) x Q,

unde:
VTf - valoarea totalã a facturii, exclusiv T.V.A., reprezentând contravaloarea serviciului de furnizare reglementatã, exprimatã în lei;
Ab - abonament zilnic, exprimat în lei/zi;
n - numãrul de zile calendaristice din perioada de facturare;
V(f) - componenta volumetricã pentru consumul de gaze naturale, exprimatã în lei/1.000 mc;
Q - cantitatea furnizatã, exprimatã în 1.000 mc.

CAP. X
Procedura de stabilire a venitului de bazã, a venitului reglementat, de aprobare a preţurilor şi de stabilire a tarifelor reglementate

ART. 142
Venitul de bazã, respectiv venitul reglementat pe parcursul perioadelor de reglementare, se aprobã prin ordin al preşedintelui ANRGN, concomitent cu aprobarea preţurilor şi/sau stabilirea tarifelor reglementate, pentru fiecare operator care desfãşoarã activitãţi reglementate.

SECŢIUNEA 1
Procedura de stabilire a venitului de bazã

ART. 143
(1) Operatorii licenţiaţi care desfãşoarã activitãţi reglementate înainteazã ANRGN fundamentãrile privind stabilirea venitului de bazã cu cel puţin 180 de zile înaintea începerii perioadei de reglementare.
(2) Fundamentãrile privind stabilirea venitului de bazã vor fi însoţite de:
a) toate datele şi informaţiile necesare pentru susţinerea elementelor de fundamentare;
b) evidenţele contabile reglementate (ECRT), pentru ultimul an de activitate, anterior perioadei de reglementare pentru care se fundamenteazã venitul de bazã, cu excepţia operatorilor nou-licenţiaţi;
c) propunerile privind rata de creştere a eficienţei economice a activitãţii reglementate pentru perioada de reglementare şi formula de ajustare a veniturilor reglementate unitare pe baza elementelor generatoare de costuri;
d) propunerile de preţuri şi/sau tarife reglementate.
ART. 144
Pe baza fundamentãrilor şi a propunerilor înaintate şi a analizei efectuate împreunã cu operatorul, departamentele de specialitate din cadrul ANRGN elaboreazã un raport cuprinzând propunerile pentru stabilirea:
a) venitului de bazã;
b) ratei de creştere a eficienţei economice a activitãţii reglementate;
c) formulei de ajustare a veniturilor reglementate unitare pe baza elementelor generatoare de costuri pentru perioada de reglementare;
d) preţurilor şi/sau tarifelor reglementate.
ART. 145
Raportul prevãzut la art. 144 se prezintã în Consiliul consultativ al ANRGN cu cel puţin 60 de zile anterior perioadelor de reglementare.
ART. 146
(1) În termen de 7 zile calendaristice de la primirea raportului, Consiliul consultativ al ANRGN îşi exprimã punctele de vedere privind acceptarea sau contestarea acestuia, împreunã cu motivarea punctului de vedere.
(2) În cazul în care membrii Consiliului consultativ al ANRGN nu îşi prezintã punctele de vedere în termenul prevãzut la alin. (1), raportul se considerã acceptat.
ART. 147
În cel mult 10 zile de la împlinirea termenului prevãzut la art. 146 alin. (1), departamentele de specialitate înainteazã Comitetului de reglementare urmãtoarele:
1. raportul cuprinzând propunerile pentru stabilirea:
a) venitului de bazã;
b) ratei de creştere a eficienţei economice a activitãţii reglementate;
c) formulei de ajustare a veniturilor reglementate unitare pe baza elementelor generatoare de costuri pentru perioada de reglementare;
d) preţurilor şi/sau tarifelor reglementate;
2. punctele de vedere exprimate de Consiliul consultativ al ANRGN.
ART. 148
(1) Pe baza aprobãrii de cãtre Comitetul de reglementare a raportului prevãzut la art. 147 pct. 1, preşedintele ANRGN emite ordinul privind:
a) stabilirea venitului de bazã;
b) stabilirea ratei de creştere a eficienţei economice a activitãţii reglementate;
c) aprobarea formulei de ajustare a veniturilor reglementate unitare pe baza elementelor generatoare de costuri pentru perioada de reglementare;
d) aprobarea preţurilor şi/sau stabilirea tarifelor reglementate corespunzãtoare venitului de bazã.
(2) Ordinul preşedintelui ANRGN prevãzut la alin. (1) se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I, cu cel puţin 15 zile anterior perioadelor de reglementare şi se comunicã operatorului interesat, în termen de 3 zile de la data emiterii.
ART. 149
(1) În situaţia în care Comitetul de reglementare respinge, în tot sau în parte, raportul privind propunerile de stabilire a venitului de bazã, a ratei de creştere a eficienţei economice a activitãţii reglementate şi a formulei de ajustare a veniturilor reglementate unitare pe baza elementelor generatoare de costuri pentru perioada de reglementare, în termen de cel mult 6 luni este elaborat un nou raport.
(2) Membrii Comitetului de reglementare au obligaţia de a justifica respingerea raportului.
(3) Pânã la aprobarea noului venit de bazã, venitul reglementat şi preţurile şi/sau tarifele reglementate în vigoare rãmân nemodificate, eventualele venituri nerealizate din aceastã cauzã urmând a fi recunoscute o datã cu aprobarea noului venit de bazã.

SECŢIUNEA a 2-a
Procedura de ajustare a veniturilor reglementate

ART. 150
Ajustarea veniturilor reglementate se realizeazã de cãtre ANRGN pe baza formulelor din prezentele criterii şi metode şi a parametrilor stabiliţi prin ordinul preşedintelui ANRGN.
ART. 151
(1) Solicitãrile operatorilor pentru ajustarea venitului reglementat aferent unei activitãţi reglementate, motivate prin apariţia unor costuri neprevãzute sau modificarea unor costuri preluate direct, se înainteazã ANRGN cu cel puţin 90 de zile anterior începerii anului din perioada de reglementare, pentru care se stabilesc aceste venituri.
(2) Solicitãrile se înainteazã împreunã cu justificãrile detaliate.
ART. 152
(1) În situaţia în care astfel de elemente de costuri apar ulterior intervalului de timp menţionat la art. 151 alin. (1) sau nu sunt solicitate, cheltuielile vor fi actualizate cu rata inflaţiei şi vor fi recunoscute o datã cu urmãtoarea ajustare a venitului reglementat, respectiv la urmãtoarea stabilire a venitului de bazã.
(2) Nu pot fi înaintate solicitãri pentru ajustarea venitului reglementat, motivate prin apariţia unor costuri neprevãzute sau modificarea unor costuri preluate direct, dacã între momentul înaintãrii solicitãrii şi momentul apariţiei sau modificãrii acestor costuri a trecut o perioadã de peste 3 ani.
ART. 153
Raportul departamentelor de specialitate ANRGN privind propunerile de ajustare a venitului reglementat, precum şi propunerile de preţuri şi/sau tarife reglementate corespunzãtoare se înainteazã Comitetului de reglementare cu cel puţin 45 de zile anterior începerii anului din perioada de reglementare, pentru care se stabileşte venitul reglementat.
ART. 154
(1) Pe baza aprobãrii de cãtre Comitetul de reglementare a raportului prevãzut la art. 153, preşedintele ANRGN emite ordinul privind:
a) stabilirea venitului de bazã;
b) aprobarea preţurilor şi/sau stabilirea tarifelor reglementate corespunzãtoare venitului de bazã.
(2) Ordinul preşedintelui ANRGN prevãzut la alin. (1) se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I, cu cel puţin 15 zile anterior perioadelor de reglementare şi se comunicã operatorului interesat, în termen de 3 zile de la data emiterii.
ART. 155
(1) În situaţia în care Comitetul de reglementare respinge, în tot sau în parte, raportul privind propunerile de ajustare a venitului reglementat, se elaboreazã un nou raport în termen de cel mult o lunã.
(2) Membrii Comitetului de reglementare au obligaţia de a justifica respingerea raportului.
(3) Pânã la stabilirea noului venit reglementat, venitul reglementat şi preţurile şi/sau tarifele reglementate în vigoare rãmân nemodificate, eventualele venituri nerealizate din aceastã cauzã urmând a fi recunoscute o datã cu aprobarea noului venit reglementat.

CAP. XI
Dispoziţii finale

ART. 156
Categoriile de consumatori pentru care se stabilesc diferenţiat preţurile finale reglementate şi tarifele de distribuţie sunt prevãzute în anexa nr. 1 care face parte integrantã din prezentele criterii şi metode.
ART. 157
Termenii utilizaţi sunt prezentaţi în anexa nr. 2 care face parte integrantã din prezentele criterii şi metode.
ART. 158
Activitãţile privind racordarea, branşarea şi debranşarea consumatorilor, precum şi construcţia instalaţiilor de racordare la sistemul de transport şi a branşamentelor nu fac obiectul prezentelor criterii şi metode. Reglementarea acestora, inclusiv tarifele privind realizarea acestor lucrãri, sunt reglementate prin regulamentele specifice privind accesul la sisteme.

ANEXA 1


la criterii şi metode
---------------------

CATEGORIILE

de consumatori pentru care se stabilesc diferenţiat
preţurile finale reglementate şi tarifele de distribuţie

A. Consumatori finali conectaţi direct la sistemul de transport:
A.1. consumatori finali cu un consum anual de pânã la 124.000 mc;
A.2. consumatori finali cu un consum anual între 124.000 mc şi 1.240.000 mc;
A.3. consumatori finali cu un consum anual între 1.240.000 mc şi 12.400.000 mc;
A.4. consumatori finali cu un consum anual între 12.400.000 mc şi 124.000.000 mc;
A.5. consumatori finali cu un consum anual de peste 124.000.000 mc.
B. Consumatori finali conectaţi în sistemul de distribuţie:
B.1. consumatori finali cu un consum anual de pânã la 2.400 mc;
B.2. consumatori finali cu un consum anual între 2.400 mc şi 12.400 mc;
B.3. consumatori finali cu un consum anual între 12.400 mc şi 124.000 mc;
B.4. consumatori finali cu un consum anual între 124.000 mc şi 1.240.000 mc;
B.5. consumatori finali cu un consum anual între 1.240.000 mc şi 12.400.000 mc;
B.6. consumatori finali cu un consum anual de peste 12.400.000 mc.



ANEXA 2


la criterii şi metode
---------------------

TERMENI UTILIZAŢI



───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
An al perioadei - o perioadã continuã de 12 luni calendaristice, mãsurate
de reglementare pe parcursul perioadei de reglementare.
Primul an al perioadei de reglementare începe în prima zi
a perioadei de reglementare.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Cantitate - cantitatea totalã de gaze naturale vehiculate printr-un
distribuitã sistem de distribuţie, mãsuratã la consumatori şi/sau la
sistemele de distribuţie conectate.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Cantitate - cantitatea totalã de gaze naturale comercializatã cãtre
furnizatã consumatorii finali în baza unor contracte de furnizare.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Capacitate de - cantitatea de gaze naturale, mãsuratã în condiţii standard
transport, de de presiune şi temperaturã, ce poate fi injectatã,
distribuţie sau respectiv livratã prin punctele de delimitare ale unui
de înmagazinare sistem de transport sau de distribuţie ori care poate fi
stocatã într-un sistem de înmagazinare, în condiţii de
siguranţã tehnicã şi eficienţã economicã, într-un interval
de timp determinat.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Capacitate - capacitatea pe care operatorul sistemului se obligã sã o
rezervatã aibã în orice moment disponibilã pentru utilizator sau
consumatorul final, într-un punct de delimitare al
sistemului, respectiv într-un depozit subteran, în
conformitate cu prevederile contractului încheiat,
exprimatã în:
- 1.000 mc/h pentru sistemul de transport;
- un mc/h pentru sistemul de distribuţie;
- 1.000 mc/ciclu complet de înmagazinare pentru
depozitul subteran.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Capacitate - capacitatea de transport, de distribuţie sau a depozitului
utilizabilã subteran, pe care operatorul sistemului o poate pune la
dispoziţie utilizatorilor sau consumatorilor finali,
determinatã în condiţiile reglementãrilor specifice.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Capitalul de lucru - suma necesarã unui operator pentru asigurarea
autofinanţãrii activitãţii pentru o perioadã de 30 de zile
calendaristice.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Caracteristici - totalitatea datelor şi elementelor de naturã tehnicã,
tehnice specifice unui obiectiv din sectorul gazelor naturale.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Ciclu complet de - perioada calendaristicã continuã, care acoperã succesiv
înmagazinare ciclul de injecţie şi ciclul de extracţie al gazelor
naturale dintr-un depozit subteran.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Ciclu de injecţie - perioada calendaristicã prevãzutã pentru injecţia gazelor
naturale într-un depozit subteran.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Ciclu de extracţie - perioada calendaristicã prevãzutã pentru extracţia gazelor
naturale dintr-un depozit subteran.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Consumator final - persoana fizicã sau juridicã, românã ori strãinã, care
achiziţioneazã gazele naturale pentru uzul propriu.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Contract-cadru de - contract-cadru aprobat de ANRGN, care are ca obiect
furnizare a furnizarea gazelor naturale cãtre consumatorul final,
gazelor naturale pentru un anumit loc de consum, cu stipularea obligatorie
a condiţiilor de furnizare şi de utilizare a gazelor
naturale, a preţului reglementat şi a modalitãţilor de
platã, precum şi a celorlalte clauze specifice.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Depozit subteran - zãcãmânt sau parte dintr-un zãcãmânt etanş depletat,
de înmagazinare acvifer sau salifer, în care se pot stoca temporar gaze
naturale sub presiune, la volume programate, în ciclul de
injecţie şi, respectiv, din care se pot extrage aceste
cantitãţi de gaze naturale în ciclul de extracţie.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Furnizor - titularul unei licenţe de furnizare.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Furnizarea - comercializarea gazelor naturale cãtre consumatorul final
reglementatã în baza unui contract de furnizare şi la preţ reglementat.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Instalaţie de - instalaţie realizatã între punctul de racordare la
racordare la sistemul de transport şi punctul de delimitare;
sistemul de instalaţiile de racordare pot fi:
transport - instalaţie de racordare la intrare în sistemul de
transport: instalaţie realizatã între punctul de
delimitare dintre producãtor/furnizor şi operatorul
sistemului de transport şi punctul de racordare la
sistemul de transport;
- instalaţie de racordare la ieşirea din sistemul de
transport: instalaţie realizatã între punctul de
racordare la sistemul de transport şi punctul de
delimitare dintre operatorul sistemului de transport
şi consumator/distribuitor.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Operator - titular al unei licenţe de transport, de înmagazinare,
de distribuţie sau de furnizare, dupã caz.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Perna de gaze - cantitatea totalã de gaze naturale ce trebuie menţinutã
într-un depozit subteran, necesarã pentru asigurarea
operãrii acestuia pe întreaga duratã de funcţionare
normalã a depozitului.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Punct de - loc în care instalaţiile utilizatorului se delimiteazã ca
delimitare în proprietate de instalaţiile operatorului sistemului
sistemul de de transport:
transport a) pentru punctele de injecţie în sistemul de transport
delimitarea se face:
- în cazul gazelor naturale din producţia internã, la
robinetul de ieşire din staţia/panoul de mãsurare al
producãtorului;
- în cazul gazelor naturale din depozitele subterane,
la robinetul de ieşire din staţia/panoul de mãsurare
al operatorului de înmagazinare;
- în cazul gazelor naturale din import, în locul în
care acestea sunt tratate şi mãsurate pentru injecţia
în sistemul de transport;
b) pentru punctele de ieşire din sistemul de transport,
delimitarea se face:
- la robinetul de ieşire din staţia de reglare-
mãsurare-predare la consumator/operator de
distribuţie;
- la locul în care gazele naturale sunt tratate şi
mãsurate pentru a se exporta;
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Punct de Loc în care instalaţiile utilizatorului se delimiteazã ca
delimitare proprietate de instalaţiile operatorului sistemului
în sistemul de de distribuţie.
distribuţie
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Racordarea la - ansamblul activitãţilor necesare pentru realizarea
sistemul de instalaţiei de racordare pentru injecţia gazelor naturale
transport în sistemul de transport şi/sau pentru injecţia/extracţia
în/din depozite subterane şi/sau pentru alimentarea unui
consumator/sistem de distribuţie a gazelor naturale din
sistemul de transport.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Sistem de - ansamblul compus din conducte, instalaţii de reglare-
distribuţie mãsurare, aparate şi accesorii, situate între staţiile de
predare şi robinetele de branşament ale consumatorilor
racordaţi la reţeaua de presiune joasã, respectiv pânã la
ieşirea din staţiile/posturile de reglare de la
consumatorul racordat la reţeaua de presiune redusã.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Sistem omogen - un sistem sau grup de sisteme de distribuţie învecinate
de distribuţie şi/sau operate de un singur operator, cu caracteristici
tehnice şi de operare similare.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Sistem de - totalitatea instalaţiilor tehnologice de suprafaţã şi/sau
înmagazinare subterane, precum şi depozitul propriu-zis, prin
intermediul cãrora se pot înmagazina ciclic şi, respectiv,
extrage cantitãţi de gaze naturale.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Sistem de - ansamblul de conducte magistrale, precum şi toate
transport instalaţiile, echipamentele şi dotãrile aferente, care
asigurã preluarea gazelor naturale extrase din perimetrele
de exploatare sau a celor provenite din import şi
transportul acestora în regim de presiune înaltã în vederea
livrãrii în sistemele de distribuţie şi/sau la consumatorii
direcţi şi/sau înmagazinãrii/stocãrii acestora.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Titular al - persoanã juridicã românã sau strãinã, autorizatã şi
licenţei de licenţiatã, având ca specific operarea unui sistem de
înmagazinare înmagazinare subteranã şi desfãşurarea de activitãţi
comerciale legate de aceasta.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Titular al - persoanã juridicã românã sau strãinã, autorizatã şi
licenţei de licenţiatã, având ca specific activitatea de distribuţie
distribuţie a gazelor naturale într-o zonã delimitatã.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Titular al - persoanã juridicã românã sau strãinã, licenţiatã sã
licenţei de comercializeze gaze naturale.
furnizare
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Titular al - persoanã juridicã românã sau strãinã, autorizatã şi
licenţei de licenţiatã, având ca specific operarea unui sistem de
transport transport şi desfãşurarea de activitãţi comerciale legate
de aceasta.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Zestrea conductei - cantitatea totalã de gaze naturale ce trebuie menţinutã
într-o conductã, pentru a se asigura presiunea minimã
necesarã operãrii acesteia în condiţii de siguranţã, de
echilibru şi de calitate a serviciilor de transport.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Vârf de consum - o perioadã continuã de 24 de ore dintr-un an, pentru care
este înregistrat cel mai mare consum de gaze naturale.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


---------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016