Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECIZIE nr. 1.073 din 8 septembrie 2009  referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor   Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 128/2008 privind unele masuri de reorganizare a sectorului energetic prin preluarea de catre Societatea Comerciala de Distributie si Furnizare a Energiei Electrice Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECIZIE nr. 1.073 din 8 septembrie 2009 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 128/2008 privind unele masuri de reorganizare a sectorului energetic prin preluarea de catre Societatea Comerciala de Distributie si Furnizare a Energiei Electrice "Electrica" - S.A. a unor pachete de actiuni

EMITENT: CURTEA CONSTITUTIONALA
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 659 din 3 octombrie 2009
DECIZIE nr. 1.073 din 8 septembrie 2009
referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 128/2008 privind unele mãsuri de reorganizare a sectorului energetic prin preluarea de cãtre Societatea Comercialã de Distribuţie şi Furnizare a Energiei Electrice "Electrica" - S.A. a unor pachete de acţiuni
EMITENT: CURTEA CONSTITUŢIONALÃ
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 659 din 3 octombrie 2009


Ioan Vida - preşedinte
Nicolae Cochinescu - judecãtor
Acsinte Gaspar - judecãtor
Puskas Valentin Zoltan - judecãtor
Tudorel Toader - judecãtor
Augustin Zegrean - judecãtor
Antonia Constantin - procuror
Valentina Bãrbãţeanu - magistrat-asistent

Pe rol se aflã soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a prevederilor <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 128/2008 privind unele mãsuri de reorganizare a sectorului energetic prin preluarea de cãtre Societatea Comercialã de Distribuţie şi Furnizare a Energiei Electrice "Electrica" - S.A. a unor pachete de acţiuni, excepţie ridicatã de Federaţia Sindicalã Hidroelectrica Hidrosind Bucureşti în Dosarul nr. 6.781/2/2008 al Curţii de Apel Bucureşti - Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal.
La apelul nominal se constatã lipsa pãrţilor, faţã de care procedura de citare a fost legal îndeplinitã. Magistratul-asistent învedereazã Curţii cã partea Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a transmis la dosar note scrise, prin care solicitã respingerea excepţiei de neconstituţionalitate.
Cauza fiind în stare de judecatã, preşedintele Curţii acordã cuvântul reprezentantului Ministerului Public. Acesta pune concluzii de respingere a excepţiei de neconstituţionalitate, ca devenitã inadmisibilã, precizând cã, ulterior sesizãrii Curţii Constituţionale, ordonanţa ce face obiectul acesteia a fost respinsã prin lege.

CURTEA,
având în vedere actele şi lucrãrile dosarului, constatã urmãtoarele:
Prin Încheierea din 13 ianuarie 2009, pronunţatã în Dosarul nr. 6.781/2/2008, Curtea de Apel Bucureşti - Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal a sesizat Curtea Constituţionalã cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 128/2008 privind unele mãsuri de reorganizare a sectorului energetic prin preluarea de cãtre Societatea Comercialã de Distribuţie şi Furnizare a Energiei Electrice "Electrica" - S.A. a unor pachete de acţiuni. Excepţia de neconstituţionalitate a fost ridicatã de Federaţia Sindicalã Hidroelectrica - Hidrosind Bucureşti într-o cauzã având ca obiect obţinerea de despãgubiri.
În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate autorul acesteia aratã, în esenţã, cã din preambulul ordonanţei de urgenţã nu rezultã existenţa unei reale situaţii extraordinare, a cãrei reglementare nu putea fi amânatã. În acest sens, aratã cã necesitatea acoperirii integrale a consumului intern de energie, în condiţiile precizate în preambul, ori necesitatea atragerii în regim de urgenţã de fonduri pentru investiţiile de mediu şi de retehnologizare reprezintã situaţii cu caracter de duratã şi a cãror rezolvare urmeazã sã aibã loc numai dupã trecerea unei perioade de timp neprecizate, dar suficient de lungi, de vreme ce finanţarea lucrãrilor pe care le implicã se prevede a fi asiguratã din veniturile obţinute de la instituţiile financiare de credit. De asemenea, invocarea crizei financiare înregistrate la nivelul unor ţãri dezvoltate nu este justificatã de vreo legãturã de cauzalitate cu necesitatea creãrii unei companii energetice naţionale. În plus, susţine cã intrarea în vigoare a ordonanţei este lãsatã la latitudinea Consiliului Concurenţei, ca urmare a precizãrii din articolul final al ordonanţei, în sensul cã prevederile acesteia se aplicã dupã emiterea deciziei de autorizare a concentrãrii economice. În fine, aratã cã ordonanţa de urgenţã a fost adoptatã cu nerespectarea obligaţiilor de obţinere, anterior intrãrii pe ordinea de zi a Guvernului, a avizelor consultative ale Consiliului Economic şi Social şi Consiliului Legislativ.
Curtea de Apel Bucureşti - Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal apreciazã cã prevederile ordonanţei criticate nu încalcã dispoziţiile Legii fundamentale în ceea ce priveşte posibilitatea executivului de a adopta ordonanţe de urgenţã.
Potrivit prevederilor <>art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992 , încheierea de sesizare a fost comunicatã preşedinţilor celor douã Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi exprima punctele de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.
Guvernul considerã cã excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiatã.
Avocatul Poporului apreciazã cã prevederile <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 128/2008 sunt constituţionale.
Preşedinţii celor douã Camere ale Parlamentului nu au comunicat punctele lor de vedere cu privire la excepţia de neconstituţionalitate.

CURTEA,
examinând încheierea de sesizare, punctele de vedere ale Guvernului şi Avocatului Poporului, raportul întocmit de judecãtorul-raportor, concluziile procurorului, dispoziţiile legale criticate, raportate la prevederile Constituţiei, precum şi <>Legea nr. 47/1992 , reţine urmãtoarele:
Curtea Constituţionalã a fost legal sesizatã şi este competentã, potrivit dispoziţiilor <>art. 146 lit. d) din Constituţie , precum şi ale <>art. 1 alin. (2) , ale <>art. 2, 3, 10 şi 29 din Legea nr. 47/1992 , sã soluţioneze excepţia de neconstituţionalitate.
Obiectul excepţiei de neconstituţionalitate îl constituie prevederile <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 128/2008 privind unele mãsuri de reorganizare a sectorului energetic prin preluarea de cãtre Societatea Comercialã de Distribuţie şi Furnizare a Energiei Electrice "Electrica" - S.A. a unor pachete de acţiuni, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 730 din 28 octombrie 2008.
În opinia autorului excepţiei, au fost nesocotite urmãtoarele dispoziţii din Legea fundamentalã: <>art. 78 privind intrarea în vigoare a legii, <>art. 79 referitor la atribuţiile Consiliului Legislativ, <>art. 115 alin. (4) potrivit cãruia Guvernul poate adopta ordonanţe de urgenţã numai în situaţii extraordinare a cãror reglementare nu poate fi amânatã, având obligaţia de a motiva urgenţa în cuprinsul acestora, şi art. 141 privind Consiliul Economic şi Social.
Examinând excepţia de neconstituţionalitate, Curtea constatã cã <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 128/2008 a fost supusã aprobãrii Parlamentului, fiind respinsã prin <>Legea nr. 150/2009 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 308 din 11 mai 2009. Potrivit <>art. 29 alin. (1) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, instanţa de contencios constituţional decide asupra excepţiilor ridicate în faţa instanţelor judecãtoreşti sau de arbitraj comercial privind neconstituţionalitatea unei legi sau ordonanţe ori a unei dispoziţii dintr-o lege sau dintr-o ordonanţã în vigoare. Respingerea prin lege a unei ordonanţe are ca efect ieşirea din vigoare a acesteia. Întrucât, în cazul de faţã, acest eveniment legislativ s-a petrecut ulterior sesizãrii Curţii Constituţionale cu verificarea constituţionalitãţii <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 128/2008 , excepţia de neconstituţionalitate având acest obiect urmeazã sã fie respinsã ca devenitã inadmisibilã.

Pentru considerentele expuse mai sus, în temeiul <>art. 146 lit. d) şi al <>art. 147 alin. (4) din Constituţie , precum şi al <>art. 1-3 , al <>art. 11 alin. (1) lit. A.d) şi al <>art. 29 din Legea nr. 47/1992 ,

CURTEA CONSTITUŢIONALÃ
În numele legii
DECIDE:
Respinge, ca devenitã inadmisibilã, excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 128/2008 privind unele mãsuri de reorganizare a sectorului energetic prin preluarea de cãtre Societatea Comercialã de Distribuţie şi Furnizare a Energiei Electrice "Electrica" - S.A. a unor pachete de acţiuni, excepţie ridicatã de Federaţia Sindicalã Hidroelectrica - Hidrosind Bucureşti în Dosarul nr. 6.781/2/2008 al Curţii de Apel Bucureşti - Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal.
Definitivã şi general obligatorie.
Pronunţatã în şedinţa publicã din data de 8 septembrie 2009.

PREŞEDINTELE CURŢII CONSTITUŢIONALE,
prof. univ. dr. IOAN VIDA

Magistrat-asistent,
Valentina Bãrbãţeanu

--------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016