Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECIZIE nr. 1.067 din 21 decembrie 2011  privind sanctionarea Societatii Comerciale de Asigurare-Reasigurare Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECIZIE nr. 1.067 din 21 decembrie 2011 privind sanctionarea Societatii Comerciale de Asigurare-Reasigurare "Astra" - S.A. cu amenda si interzicerea temporara partiala a activitatii

EMITENT: COMISIA DE SUPRAVEGHERE A ASIGURARILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 2 din 3 ianuarie 2012
    Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor, cu sediul în municipiul Bucureşti, str. Amiral Constantin Bãlescu nr. 18, sectorul 1, cod de înregistrare fiscalã 14045240/1.07.2001, reprezentatã legal prin preşedinte, în temeiul art. 4 alin. (19), precum şi al art. 39 alin. (5) din Legea nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare şi supravegherea asigurãrilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
    în baza Hotãrârii Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor, consemnatã în extrasul din procesul-verbal al şedinţei din data de 20 decembrie 2011, în cadrul cãreia au fost analizate rezultatele controlului efectuat la Societatea Comercialã de Asigurare-Reasigurare "Astra" - S.A., cu sediul în str. Nerva Traian nr. 3, bl. M101, municipiul Bucureşti, sectorul 3, J40/305/08.02.1991, CUI 330904, RA-005/10.04.2003, reprezentatã de domnul Dan Grigore Adamescu - preşedintele Consiliului de supraveghere, Bogdan Alexandru Adamescu - vicepreşedintele Consiliului de supraveghere, Ovidiu Iustin Botocan - membru al Consiliului de supraveghere, Radu Mustãţea - preşedintele Directoratului, Ioan Dacian Vinereanu - vicepreşedintele Directoratului, Rãzvan Eugeniu Ieremia - membru al Directoratului,

    a constatat urmãtoarele:

    1. Pânã la data efectuãrii controlului, Societatea Comercialã de Asigurare-Reasigurare "Astra" - S.A. a încheiat un numãr de 95.703 de poliţe de asigurare suplimentarã de sãnãtate ASTRA MEDICA BONUS.
    2. Anterior încheierii poliţelor de asigurare suplimentarã de sãnãtate ASTRA MEDICA BONUS, verificate prin sondaj, nu au fost puse la dispoziţia asiguraţilor, potenţialilor asiguraţi, contractanţilor sau potenţialilor contractanţi ai asigurãrii, pe hârtie ori pe alt suport durabil, prin intermediul unui document distinct sau al mai multor documente, într-o modalitate care sã confirme cã aceştia au luat cunoştinţã despre conţinutul acestor documente, informaţiile pe care asigurãtorii trebuie sã le furnizeze clienţilor/potenţialilor clienţi.
    Astfel au fost încãlcate prevederile art. 1 alin. (3) şi (4) şi art. 4 din Normele privind informaţiile pe care asigurãtorii şi intermediarii în asigurãri trebuie sã le furnizeze clienţilor, precum şi alte elemente pe care trebuie sã le cuprindã contractul de asigurare, puse în aplicare prin Ordinul preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor nr. 23/2009, cu completãrile ulterioare.
    Fapta constituie contravenţie în conformitate cu prevederile art. 39 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare şi supravegherea asigurãrilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
    3. Informaţiile cuprinse în poliţele de asigurare suplimentarã de sãnãtate ASTRA MEDICA BONUS nu sunt redactate întro formã clarã, accesibilã şi exactã, astfel încât asiguraţii, potenţialii asiguraţi, contractanţii sau potenţialii contractanţi ai asigurãrii sã fie informaţi în mod corect asupra tuturor condiţiilor contractului de asigurare. Nu sunt definiţi şi explicaţi toţi termenii şi expresiile tehnice/medicale/juridice din cuprinsul contractului.
    Faţã de motivele de fapt şi de drept arãtate, în scopul apãrãrii drepturilor asiguraţilor şi al promovãrii stabilitãţii activitãţii de asigurare în România,

    Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor decide:

    ART. 1
    (1) În conformitate cu prevederile art. 39 alin. (3) lit. c) din Legea nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare şi supravegherea asigurãrilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se sancţioneazã Societatea Comercialã de Asigurare-Reasigurare "Astra" - S.A., cu sediul în str. Nerva Traian nr. 3, bl. M101, municipiul Bucureşti, sectorul 3, J40/305/08.02.1991, CUI 330904, RA-005/10.04.2003, cu amendã în cuantum de 10.000 lei.
    (2) Amenda se face venit la bugetul de stat în cotã de 50%, iar diferenţa de 50% se face venit la bugetul Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor şi se achitã în termen de 15 zile de la primirea deciziei, în contul nr. RO29BUCU046549062511RO01, deschis pe seama Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor la Alpha Bank - Sucursala Dorobanţi.
    (3) Dovada de platã a amenzii va fi prezentatã Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor imediat dupã achitare.
    (4) În conformitate cu art. 43 alin. (4) din Legea nr. 32/2000, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, prezenta decizie constituie titlu executoriu.
    ART. 2
    În conformitate cu prevederile art. 39 alin. (3) lit. d) din Legea nr. 32/2000, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se sancţioneazã Societatea Comercialã de Asigurare-Reasigurare "Astra" - S.A., cu sediul în str. Nerva Traian nr. 3, bl. M101, municipiul Bucureşti, sectorul 3, J40/305/08.02.1991, CUI 330904, RA-005/10.04.2003, cu interzicerea temporarã a activitãţii de oferire, negociere ori încheiere a poliţelor de asigurare suplimentarã de sãnãtate ASTRA MEDICA BONUS, pânã la data îndeplinirii mãsurilor prevãzute la art. 3.
    ART. 3
    (1) Societatea Comercialã de Asigurare-Reasigurare "Astra" - S.A., prin reprezentanţii sãi legali, are obligaţia de a pune la dispoziţia asiguraţilor, potenţialilor asiguraţi, contractanţilor sau potenţialilor contractanţi ai poliţelor de asigurare suplimentarã de sãnãtate ASTRA MEDICA BONUS, pe hârtie ori pe alt suport durabil, prin intermediul unui document distinct sau al mai multor documente, într-o modalitate care sã confirme cã aceştia au luat cunoştinţã despre conţinutul acestor documente, informaţiile pe care asigurãtorii trebuie sã le furnizeze clienţilor/potenţialilor clienţi, în formatul prevãzut de Normele privind informaţiile pe care asigurãtorii şi intermediarii în asigurãri trebuie sã le furnizeze clienţilor, precum şi alte elemente pe care trebuie sã le cuprindã contractul de asigurare, puse în aplicare prin Ordinul preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor nr. 23/2009, cu completãrile ulterioare. Informaţiile trebuie redactate într-o formã clarã, accesibilã şi exactã, iar termenii şi expresiile tehnice/medicale/juridice trebuie definite şi explicate.
    (2) Societatea Comercialã de Asigurare-Reasigurare "Astra" - S.A., prin reprezentanţii sãi legali, are obligaţia de a transmite la Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor înscrisuri din care sã rezulte comunicarea cãtre asiguraţii şi contractanţii care au încheiat poliţele de asigurare suplimentarã de sãnãtate ASTRA MEDICA BONUS, pe hârtie ori pe alt suport durabil, prin intermediul unui document distinct sau al mai multor documente, într-o modalitate care sã confirme cã aceştia au luat cunoştinţã despre conţinutul acestor documente, informaţiile pe care asigurãtorii trebuie sã le furnizeze clienţilor/potenţialilor clienţi, în formatul prevãzut de Normele privind informaţiile pe care asigurãtorii şi intermediarii în asigurãri trebuie sã le furnizeze clienţilor, precum şi alte elemente pe care trebuie sã le cuprindã contractul de asigurare, puse în aplicare prin Ordinul preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor nr. 23/2009, cu completãrile ulterioare. Informaţiile trebuie redactate într-o formã clarã, accesibilã şi exactã, iar termenii şi expresiile tehnice/medicale/juridice trebuie definite şi explicate.
    (3) Informarea prevãzutã la alin. (2) va cuprinde şi menţiunea cu privire la dreptul asiguraţilor şi contractanţilor care au încheiat poliţele de asigurare suplimentarã de sãnãtate ASTRA MEDICA BONUS de a denunţa contractul de asigurare, dacã din informaţiile transmise de societate asiguraţii şi contractanţii considerã cã riscurile cuprinse în contractul de asigurare nu corespund intereselor acestora.
    ART. 4
    Reluarea de cãtre Societatea Comercialã de Asigurare-Reasigurare "Astra" - S.A. a activitãţii de oferire, negociere ori încheiere a poliţelor de asigurare suplimentarã de sãnãtate ASTRA MEDICA BONUS se dispune prin decizie motivatã a Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor, dupã verificarea îndeplinirii mãsurilor prevãzute la art. 3.
    ART. 5
    (1) Împotriva prezentei decizii Societatea Comercialã de Asigurare-Reasigurare "Astra" - S.A. poate face plângere la Curtea de Apel Bucureşti, în termen de 30 de zile de la comunicarea acesteia, în conformitate cu prevederile art. 40 alin. (1) din Legea nr. 32/2000, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
    (2) Plângerea adresatã Curţii de Apel Bucureşti nu suspendã, pe timpul soluţionãrii acesteia, executarea mãsurilor sancţionatoare, în conformitate cu prevederile art. 40 alin. (2) din Legea nr. 32/2000, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
    ART. 6
    Prezenta decizie se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I, conform prevederilor art. 9 din Legea nr. 32/2000, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

                             Preşedintele Comisiei
                        de Supraveghere a Asigurãrilor,
                              Constantin Buzoianu

    Bucureşti, 21 decembrie 2011.
    Nr. 1.067.

                                                       -------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016