Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   CONVENTIE nr. 19 din 17 martie 1998     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

CONVENTIE nr. 19 din 17 martie 1998

EMITENT: BANCA NATIONALA A ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 153 din 16 aprilie 1998
În conformitate cu prevederile <>Legii nr. 91/1993 privind datoria publica şi ale <>Legii nr. 34/1991 privind Statutul Bãncii Naţionale a României, Ministerul Finanţelor, în calitatea sa de emitent, reprezentat de domnul Daniel Daianu, ministrul finanţelor, şi Banca Nationala a României, în calitatea sa de agent, reprezentatã de domnul Mugur Isarescu, guvernator, preşedinte al Consiliului de administraţie al Bãncii Naţionale a României, încheie prezenta convenţie.

CAP. 1
Prevederi generale

ART. 1
În aplicarea prezentei convenţii, expresiile şi notiunile de mai jos, cu excepţia cazurilor în care sunt formulate diferit în context, vor avea urmãtorul înţeles:
a) titluri de stat - înscrisuri emise de Ministerul Finanţelor, care exprima o creanta financiarã asupra emitentului, garantatã în mod expres şi necondiţionat de statul roman;
b) titluri de stat cu discount - titluri de stat nepurtatoare de dobanda, vândute la un preţ iniţial mai mic decât valoarea nominalã, diferenţa dintre preţul iniţial şi valoarea nominalã fiind discountul şi reprezentând beneficiul cumpãrãtorului;
c) titluri de stat purtãtoare de dobanda - titluri de stat vândute la valoarea nominalã sau cu discount sau prima şi pentru care emitentul plãteşte periodic dobânzi în conformitate cu termenii şi cu condiţiile cuprinse în prospectul de emisiune al seriei respective;
d) prospectul de emisiune - document oficial, aprobat prin ordin al ministrului finanţelor, care stabileşte termenii şi condiţiile de emisiune ale unei anumite serii de titluri de stat;
e) serii - titlurile de stat emise în conformitate cu prevederile unui prospect de emisiune, având termeni şi condiţii identice, cu excepţia datelor de rãscumpãrare a valorii nominale, de plata a dobânzii şi de rãscumpãrare în avans;
f) data scadentei - data la care valoarea nominalã şi ultima transa de dobanda aferente unui titlu de stat purtãtor de dobanda sau valoarea nominalã a unui titlu de stat cu discount devin exigibile în conformitate cu prospectul de emisiune;
g) data plãţii dobânzii - data desemnatã pentru plata dobânzii aferente unei anumite serii de titluri de stat purtãtoare de dobanda;
h) data rãscumpãrãrii în avans - data fixatã pentru rãscumpãrarea, anterioarã scadentei, a oricãrui titlu de stat, comunicatã de cãtre sau în numele statului roman, sau o data la care emitentul îşi exercita dreptul de rãscumpãrare anterioarã scadentei a unui titlu de stat, în conformitate cu termenii şi condiţiile stabilite prin prospectul de emisiune;
i) data înregistrãrii curente - acea data stabilitã ca ultima data de cãtre Banca Nationala a României pentru determinarea proprietãţii asupra oricãrui titlu de stat, în vederea plãţii valorii nominale şi/sau a dobânzii aferente, ce devin scadente şi plãtibile în termen de o zi lucrãtoare pentru titlurile de stat pe termen scurt şi de doua zile lucrãtoare pentru cele pe termen mediu şi lung;
j) contul de valoare nominalã şi dobanda - un cont special, deschis la Banca Nationala a României pe numele Ministerului Finanţelor, în care acesta vireazã obligaţiile sale financiare aferente titlurilor de stat;
k) deţinãtor - proprietarul înregistrat al oricãrui titlu de stat, în conformitate cu prevederile prezentei convenţii.

CAP. 2
Emisiunea şi alte operaţiuni privind titlurile de stat

ART. 2
Titlurile de stat vor fi emise în conformitate cu prevederile legii.
ART. 3
Titlurile de stat vor fi emise în forma dematerializatã şi cu valori nominale, conform prevederilor prospectului seriei respective.
ART. 4
Obligaţiile financiare ale Ministerului Finanţelor (valoarea nominalã, dobanda, primele) se vor plati, asa cum este specificat în prospectul de emisiune al seriei respective, deţinãtorilor titlurilor de stat, înregistraţi la data înregistrãrii curente.
ART. 5
Dacã data de efectuare a oricãreia dintre plãţile incluse în obligaţiile financiare ale Ministerului Finanţelor este într-o zi nelucrãtoare, plãţile se vor efectua în ziua lucrãtoare urmãtoare.
ART. 6
Titlurile de stat vor fi exprimate în lei sau în valuta; Banca Nationala a României va onora obligaţiile financiare aferente titlurilor de stat deţinãtorilor înregistraţi, numai în forma bãneascã, dacã în prospectul de emisiune nu se prevede altfel, în moneda în care au fost emise.
ART. 7
Banca Nationala a României, în calitatea sa de agent, va organiza un sistem de depozitare a titlurilor de stat, precum şi un sistem de transferare-înregistrare-decontare pentru operaţiunile efectuate cu titlurile de stat.
ART. 8
Obligaţiile financiare ale Ministerului Finanţelor vor fi plãtite direct de cãtre Ministerul Finanţelor Bãncii Naţionale a României în contul de valoare nominalã şi dobanda, la data scadentei.
Sub rezerva încasãrii efective a obligaţiilor financiare ale Ministerului Finanţelor în contul de valoare nominalã şi dobanda, Banca Nationala a României va efectua plãţile cãtre deţinãtorii înregistraţi prin sistemul de transfer-înregistrare-decontare.
ART. 9
Titlurile de stat vor fi anulate din evidentele Ministerului Finanţelor şi ale Bãncii Naţionale a României o data cu rãscumpãrarea la scadenta sau la rãscumpãrarea în avans.
ART. 10
Nici una dintre prevederile prezentei convenţii nu impiedica emiterea de titluri de stat suplimentare cu drepturi egale, în ceea ce priveşte obligaţiile financiare ale Ministerului Finanţelor, cu cele ale titlurilor de stat emise anterior.

CAP. 3
Obligaţiile Ministerului Finanţelor

ART. 11
Pentru orice emisiune de titluri de stat ulterioara prezentei convenţii, efectuatã direct sau pe baza de convenţii (contracte) încheiate cu alţi agenţi de emisiune, Ministerul Finanţelor va consulta Banca Nationala a României în vederea armonizarii acestora cu emisiunile anterioare şi cu obiectivele de politica monetara ale etapei.
ART. 12
Anterior oricãrei emisiuni de titluri de stat, Ministerul Finanţelor se va asigura ca prevederile prezentei convenţii, precum şi ale legii sunt respectate integral şi, totodatã, ca noile emisiuni de titluri de stat nu contravin prevederilor legii.
ART. 13
Ministerul Finanţelor, functionarii, agenţii şi angajaţii sãi nu vor acţiona în nici un mod care ar putea aduce prejudicii în ceea ce priveşte siguranta plãţii obligaţiilor financiare ale Ministerului Finanţelor pentru titlurile de stat. Totodatã, nu se va încheia nici un contract şi nu se va întreprinde nici o acţiune prin care drepturile vreunui deţinãtor ar putea fi prejudiciate sau diminuate.
ART. 14
Ministerul Finanţelor este rãspunzãtor de plata prompta a obligaţiilor financiare a oricãrui titlu de stat, la datele şi în conformitate cu prevederile prospectului de emisiune şi ale prezentei convenţii. Ministerul Finanţelor este legal rãspunzãtor, în numele statului roman, în fata deţinãtorilor titlurilor de stat în situaţia apariţiei viciilor de plata, astfel cum sunt acestea definite în cap. VI, cu excepţia cazurilor în care, conform prevederilor prezentei convenţii, sunt în responsabilitatea agentului.

CAP. 4
Obligaţiile Bãncii Naţionale a României

ART. 15
Banca Nationala a României este rãspunzãtoare pentru îndeplinirea funcţiilor de agent de plata, înregistrare şi transfer, în conformitate cu prevederile prezentei convenţii. Banca Nationala a României va putea numi un agent care sa îndeplineascã aceste funcţii.
ART. 16
Banca Nationala a României va organiza şi va conduce vânzarea titlurilor de stat, în numele Ministerului Finanţelor, însã nu va participa în calitate de cumpãrãtor pe piata primara.
Procedurile, datele şi metodele vânzãrii vor fi stabilite de Ministerul Finanţelor, cu consultarea prealabilã a Bãncii Naţionale a României. Banca Nationala a României va emite norme şi regulamente privind vânzarea, transferul şi rãscumpãrarea titlurilor de stat, care vor fi aprobate de Ministerul Finanţelor.
ART. 17
Banca Nationala a României va acorda consultanţa şi asistenta tehnica Ministerului Finanţelor în conformitate cu responsabilitãţile ce-i revin prin prezenta convenţie şi va informa permanent Ministerul Finanţelor asupra condiţiilor pieţei, preferintelor investitorilor şi va furniza informaţiile financiare şi economice necesare acestuia pentru lansarea unor noi emisiuni.
ART. 18
Banca Nationala a României se obliga sa prezinte, la solicitarea Ministerului Finanţelor, toate registrele şi orice alte documente cu privire la operaţiunile efectuate în aplicarea prezentei convenţii. Totodatã, se angajeazã sa aplice un tratament nediscriminatoriu fata de oricare dintre deţinãtorii înregistraţi.

CAP. 5
Prospectul de emisiune şi comunicatul oficial

ART. 19
Ministerul Finanţelor, dupã consultãri cu Banca Nationala a României, va publica în Monitorul Oficial al României şi va pune la dispoziţia mass-media prospectul de emisiune. Intervalul dintre data apariţiei în Monitorul Oficial al României a prospectului de emisiune şi data vânzãrii va fi de minimum 3 zile lucrãtoare. Prospectul de emisiune al titlurilor de stat va cuprinde, fãrã a se limita la acestea, urmãtoarele:
- denumirea titlurilor de stat care urmeazã a fi emise;
- seriile titlurilor de stat ce urmeazã a fi emise;
- data emisiunii (data decontãrii);
- data scadentei (data rãscumpãrãrii);
- valoarea totalã a emisiunii (dacã este cazul);
- valoarea nominalã individualã;
- modalitatea şi data vânzãrii (data/perioada subscrierii);
- modalitatea şi data decontãrii;
- rata dobânzii sau preţul (dacã este cazul);
- deţinãtorii legali ai respectivelor titluri de stat;
- agentul de plata, înregistrare şi transfer;
- regimul fiscal al emisiunii.
ART. 20
Dupã încheierea vânzãrilor, în aceeaşi zi se va întocmi comunicatul oficial, care va conţine elementele referitoare la rezultatul vânzãrii.
În cazul plasarii emisiunii de titluri de stat prin licitaţie, comunicatul oficial va fi întocmit de cãtre Banca Nationala a României şi Ministerul Finanţelor.
În cazul plasarii emisiunii de titluri de stat prin subscripţie publica sau prin subscripţie publica garantatã, comunicatul oficial va fi întocmit de cãtre Banca Nationala a României în urma avizului prealabil al Ministerului Finanţelor privind rezultatele vânzãrii.
Banca Nationala a României, în calitate de agent, va asigura distribuirea în mass-media a comunicatului oficial.
ART. 21
Prezenta convenţie permite Ministerului Finanţelor sau Bãncii Naţionale a României, precum şi intermediarilor financiari sa întocmeascã şi sa distribuie diverse materiale publicitare de promovare a titlurilor de stat, cu condiţia ca acestea sa fie corecte şi conforme cu prevederile prospectului de emisiune şi sa fie aprobate, anterior distribuirii lor, atât de cãtre Ministerul Finanţelor, cat şi de cãtre Banca Nationala a României.

CAP. 6
Vicii de plata şi remedierea acestora

ART. 23
Urmãtoarele cazuri sunt considerate şi constituite vicii de plata:
a) neplata, la scadenta sau la alta data prevãzutã, a valorii nominale a unui titlu de stat;
b) neplata, la datele prevãzute, a dobânzilor aferente unui titlu de stat achiziţionat;
c) erori de calcul.
ART. 24
În situaţia apariţiei viciilor de plata definite la articolul precedent, Banca Nationala a României împreunã cu Ministerul Finanţelor vor lua urmãtoarele mãsuri de remediere:
a) virarea imediata a sumelor necesare remedierii viciilor de plata;
b) în situaţia în care, dupã mobilizarea tuturor disponibilitãţilor Ministerului Finanţelor, viciile de plata nu sunt remediate, toate responsabilitãţile asumate de Banca Nationala a României, în calitate de agent, prin prezenta convenţie înceteazã prin preluarea simultanã a acestora de cãtre Ministerul Finanţelor şi declararea publica a suspendãrii plãţilor (moratoriu).

CAP. 7
Dispoziţii finale

ART. 25
Ministerul Finanţelor şi Banca Nationala a României, ca pãrţi semnatare, accepta şi se obliga sa respecte întocmai toate prevederile şi condiţiile prezentei convenţii.
ART. 26
Ministerul Finanţelor şi Banca Nationala a României vor revedea periodic aplicabilitatea prevederilor prezentei convenţii şi, de comun acord, în situaţia în care vor considera necesar o vor amenda corespunzãtor. Orice amendament se va publica în Monitorul Oficial al României.
ART. 27
Pãrţile se vor angaja ca, prin prevederile amendamentelor ulterioare la prezenta convenţie, sa nu afecteze negativ interesele deţinãtorilor de titluri de stat.
ART. 28
Prezenta convenţie intra în vigoare la data semnãrii acesteia şi se va publica în Monitorul Oficial al României, iar Convenţia nr. 20.169 din 31 ianuarie 1994 se abroga.
ART. 29
Prezenta convenţie a fost întocmitã în doua exemplare originale, câte un exemplar pentru fiecare dintre pãrţile semnatare.

Ministrul finanţelor,
Daniel Daianu

Guvernatorul
Bãncii Naţionale a României,
Mugur Isarescu

--------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016