Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   CONVENTIE nr. 1 din 31 ianuarie 2005  intre Ministerul Finantelor Publice si Banca Nationala a Romaniei    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

CONVENTIE nr. 1 din 31 ianuarie 2005 intre Ministerul Finantelor Publice si Banca Nationala a Romaniei

EMITENT: BANCA NATIONALA A ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 134 din 14 februarie 2005

În conformitate cu prevederile <>Legii datoriei publice nr. 313/2004 şi ale <>Legii privind Statutul Bãncii Naţionale a României nr. 312/2004 , Ministerul Finanţelor Publice, în calitatea sa de emitent, reprezentat prin Ionel Popescu, ministrul finanţelor publice, şi Banca Naţionalã a României, în calitatea sa de agent, reprezentatã prin Mugur Isãrescu, guvernator, preşedinte al Consiliului de administraţie al Bãncii Naţionale a României, încheie prezenta convenţie.

CAP. I
Prevederi generale

ART. 1
În aplicarea prezentei convenţii, expresiile şi noţiunile de mai jos, cu excepţia cazurilor în care sunt formulate diferit în context, vor avea urmãtorul înţeles:
a) titlu de stat - instrument financiar care atestã datoria publicã sub formã de bonuri, certificate de trezorerie, inclusiv certificatele de trezorerie pentru populaţie nerãscumpãrate la scadenţã şi transformate în certificate de depozit sau alte instrumente financiare constituind împrumuturi ale statului în moneda naţionalã sau în valutã, pe termen scurt, mediu şi lung. Acestea pot fi emise în formã materializatã sau dematerializatã, nominative ori la purtãtor, şi pot fi negociabile sau nenegociabile;
b) titlu de stat cu discont - titlul de stat fãrã cupon de dobândã, care este vândut la o valoare mai micã decât valoarea sa nominalã;
c) titlu de stat cu dobândã - titlul de stat care are o valoare nominalã la care se plãteşte o dobândã stabilitã, la date specificate;
d) prospect de emisiune - documentul oficial aprobat prin ordin al ministrului finanţelor publice prin care se stabilesc termenii şi condiţiile de emisiune ale unei anumite serii de titluri de stat;
e) serii - titluri de stat emise în conformitate cu prevederile unui prospect de emisiune, având termeni şi condiţii identice, cu excepţia datelor de rãscumpãrare a valorii nominale, de platã a dobânzii şi de rãscumpãrare în avans;
f) data scadenţei - data la care valoarea nominalã şi ultima tranşã de dobândã, aferente unui titlu de stat purtãtor de dobândã, ori valoarea nominalã a unui titlu de stat cu discont devine exigibilã, în conformitate cu prospectul de emisiune;
g) data plãţii dobânzii - data desemnatã pentru plata dobânzii aferente unei anumite serii de titluri de stat, purtãtoare de dobândã;
h) data rãscumpãrãrii în avans - data fixatã pentru rãscumpãrarea anterioarã scadenţei a oricãrui titlu de stat, comunicatã de cãtre sau în numele statului român, sau o altã datã la care emitentul îşi exercitã dreptul de rãscumpãrare anterioarã scadenţei a unui titlu de stat, în conformitate cu termenii şi condiţiile stabilite prin prospectul de emisiune;
i) data înregistrãrii curente - acea datã stabilitã de Banca Naţionalã a României pentru determinarea proprietãţii asupra oricãrui titlu de stat, în vederea plãţii valorii nominale şi/sau dobânzii aferente, ce devin scadente şi plãtibile în termen de o zi lucrãtoare pentru titlurile de stat pe termen scurt şi de douã zile lucrãtoare pentru cele pe termen mediu şi lung;
j) contul de valoare nominalã şi dobândã - un cont special deschis la Banca Naţionalã a României pe numele Ministerului Finanţelor Publice, în care acesta vireazã obligaţiile sale financiare aferente titlurilor de stat;
k) deţinãtor - proprietarul înregistrat al oricãrui titlu de stat, în conformitate cu prevederile prezentei convenţii şi ale reglementãrilor în vigoare.

CAP. II
Emisiunea şi alte operaţiuni privind titlurile de stat

ART. 2
Titlurile de stat vor fi emise în conformitate cu prevederile legii.
ART. 3
Titlurile de stat vor fi emise în formã dematerializatã şi cu valori nominale conform prevederilor prospectului seriei respective.
ART. 4
Obligaţiile financiare ale Ministerului Finanţelor Publice (valoarea nominalã, dobânda, primele) se vor plãti, aşa cum este specificat în prospectul seriei respective, deţinãtorilor titlurilor de stat înregistraţi la data înregistrãrii curente.
ART. 5
Dacã data la care trebuie efectuatã una dintre plãţile aferente obligaţiilor financiare ale Ministerului Finanţelor Publice este o zi de sãrbãtoare sau nelucrãtoare, plata va fi efectuatã în prima zi lucrãtoare dupã data scadenţei plãţii, dacã în prospectul de emisiune pentru titlurile de stat nu se prevede altfel, fãrã obligarea la dobânzi moratorii. Titlurile de stat care se regãsesc în aceastã situaţie vor rãmâne în proprietatea deţinãtorului înregistrat şi nu pot fi tranzacţionate.
ART. 6
Titlurile de stat vor fi exprimate în lei sau în valutã; Banca Naţionalã a României va onora obligaţiile financiare aferente titlurilor de stat deţinãtorilor înregistraţi, numai în formã bãneascã, dacã în prospectul de emisiune nu se prevede altfel, şi anume în moneda în care au fost emise.
ART. 7
Banca Naţionalã a României, în calitatea sa de agent, va organiza un sistem de depozitare a titlurilor de stat, precum şi un sistem de transferare-înregistraredecontare pentru operaţiunile efectuate cu titlurile de stat.
ART. 8
Obligaţiile financiare ale Ministerului Finanţelor Publice vor fi plãtite direct de cãtre Ministerul Finanţelor Publice Bãncii Naţionale a României în contul de valoare nominalã şi dobândã, la data scadenţei. Sub rezerva încasãrii efective a obligaţiilor financiare ale Ministerului Finanţelor Publice în contul de valoare nominalã şi dobândã, Banca Naţionalã a României va efectua plãţile cãtre deţinãtorii înregistraţi prin sistemul de transfer-înregistrare-decontare.
ART. 9
Titlurile de stat vor fi anulate din evidenţele Ministerului Finanţelor Publice şi ale Bãncii Naţionale a României o datã cu rãscumpãrarea la scadenţã sau la rãscumpãrarea în avans.
ART. 10
Nici una dintre prevederile prezentei convenţii nu împiedicã emiterea de titluri de stat suplimentare cu drepturi egale, în ceea ce priveşte obligaţiile financiare ale Ministerului Finanţelor Publice, cu cele ale titlurilor de stat emise anterior.

CAP. III
Obligaţiile Ministerului Finanţelor Publice

ART. 11
Pentru orice emisiune de titluri de stat ulterioarã prezentei convenţii, efectuatã direct sau pe bazã de convenţii (contracte) încheiate cu alţi agenţi de emisiune, Ministerul Finanţelor Publice va consulta Banca Naţionalã a României în vederea armonizãrii acestora cu emisiunile anterioare şi cu obiectivele de politicã monetarã ale etapei.
ART. 12
Anterior oricãrei emisiuni de titluri de stat, Ministerul Finanţelor Publice se va asigura cã prevederile prezentei convenţii, precum şi ale legii sunt respectate integral şi, totodatã, cã noile emisiuni de titluri de stat nu contravin prevederilor legii.
ART. 13
Ministerul Finanţelor Publice, funcţionarii, agenţii şi angajaţii sãi nu vor acţiona în nici un mod care ar putea aduce prejudicii în ceea ce priveşte siguranţa plãţii obligaţiilor financiare ale Ministerului Finanţelor Publice pentru titlurile de stat. Totodatã, nu se va încheia nici un contract şi nu se va întreprinde nici o acţiune prin care drepturile vreunui deţinãtor ar putea fi prejudiciate sau diminuate.
ART. 14
Ministerul Finanţelor Publice este rãspunzãtor de plata promptã a obligaţiilor financiare ale oricãrui titlu de stat, la datele şi în conformitate cu prevederile prospectului de emisiune şi ale prezentei convenţii. Ministerul Finanţelor Publice este legal rãspunzãtor, în numele statului român, în faţa deţinãtorilor titlurilor de stat în situaţia apariţiei viciilor de platã, astfel cum sunt acestea definite în cap. VI, cu excepţia cazurilor în care, conform prevederilor prezentei convenţii, sunt în responsabilitatea agentului.
ART. 15
(1) Pentru activitatea de plasare cãtre terţi a emisiunilor de titluri de stat, Banca Naţionalã a României percepe Ministerului Finanţelor Publice un comision de 0,03% aplicat la valoarea adjudecatã a emisiunilor de titluri de stat conform comunicatului oficial. Pentru emisiunile refuzate în totalitate de cãtre Ministerul Finanţelor Publice, comisionul perceput va fi în sumã de 10.000.000 lei.
(2) Plata comisionului prevãzut la alineatul anterior, evidenţiat în procesul-verbal încheiat dupã desfãşurarea procesului de licitaţie, va fi efectuatã de cãtre Ministerul Finanţelor Publice din creditele bugetare aferente subcapitolului 88.01.03 "Cheltuieli ocazionate de emisiunea şi plasarea titlurilor de stat şi de riscul garanţiilor acordate de stat în condiţiile legii", la data emisiunii prevãzutã în prospectul de emisiune.

CAP. IV
Obligaţiile Bãncii Naţionale a României

ART. 16
Banca Naţionalã a României este rãspunzãtoare pentru îndeplinirea funcţiilor de agent de platã, înregistrare, depozitare şi transfer, în conformitate cu prevederile prezentei convenţii. Banca Naţionalã a României va putea numi un agent care sã îndeplineascã aceste funcţii.
ART. 17
Banca Naţionalã a României va organiza şi va conduce vânzarea titlurilor de stat, în numele Ministerului Finanţelor Publice, însã nu va participa în calitate de cumpãrãtor pe piaţa primarã. Procedurile, datele şi metodele vânzãrii vor fi stabilite de Ministerul Finanţelor Publice, cu consultarea prealabilã a Bancii Naţionale a României. Ministerul Finanţelor Publice, Banca Naţionalã a României şi Comisia Naţionalã a Valorilor Mobiliare elaboreazã norme de reglementare a activitãţilor şi operaţiunilor pe piaţa primarã şi secundarã a titlurilor de stat.
ART. 18
Banca Naţionalã a României va acorda consultanţã şi asistenţã tehnicã Ministerului Finanţelor Publice, în conformitate cu responsabilitãţile ce îi revin prin prezenta convenţie, va informa permanent Ministerul Finanţelor Publice asupra condiţiilor pieţei, preferinţelor investitorilor şi va furniza informaţiile financiare şi economice necesare acestuia pentru lansarea unor noi emisiuni.
ART. 19
Banca Naţionalã a României se obligã sã prezinte, la solicitarea Ministerului Finanţelor Publice, toate registrele şi orice alte documente cu privire la operaţiunile efectuate în aplicarea prezentei convenţii. Totodatã se angajeazã sã aplice un tratament nediscriminatoriu faţã de oricare dintre deţinãtorii înregistraţi.

CAP. V
Prospectul de emisiune şi comunicatul oficial

ART. 20
Ministerul Finanţelor Publice, dupã consultãri cu Banca Naţionalã a României, va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va pune la dispoziţie mass-media prospectul de emisiune al împrumuturilor de stat lansate în baza calendarului previzional. Pentru acestea intervalul dintre data apariţiei în Monitorul Oficial al României, Partea I, a prospectului de emisiune şi data vânzãrii va fi de minimum douã zile lucrãtoare. În cazul emisiunilor de titluri de stat a cãror lansare este determinatã de necesitatea finanţãrii golurilor temporare înregistrate de contul curent al Trezoreriei Statului, prospectul de emisiune va fi transmis investitorilor cel mai târziu în ziua emisiunii, prin intermediul Bãncii Naţionale a României (e-mail, Reuters, telex, Swift etc.). Pentru acestea toate operaţiunile privind vânzarea, decontarea şi elaborarea comunicatului oficial se efectueazã în aceeaşi zi. Prospectul de emisiune al titlurilor de stat va cuprinde:
- denumirea titlurilor de stat ce urmeazã a fi emise;
- seriile titlurilor de stat ce urmeazã a fi emise;
- data vânzãrii (data subscrierii/licitaţiei);
- data emisiunii (data decontãrii);
- data scadenţei (data rãscumpãrãrii);
- valoarea totalã a emisiunii (dacã este cazul);
- valoarea nominalã individualã;
- modalitatea şi data vânzãrii (data/perioada subscrierii);
- modalitatea şi data decontãrii;
- rata dobânzii sau preţul;
- deţinãtorii legali ai respectivelor titluri de stat;
- agentul de platã, înregistrare şi transfer;
- regimul fiscal al emisiunii.
ART. 21
Dupã încheierea vânzãrilor, în aceeaşi zi se va întocmi comunicatul oficial, care va conţine elementele referitoare la rezultatul vânzãrii. Banca Naţionalã a României, în calitate de agent, va asigura distribuirea în mass-media a comunicatului oficial.
ART. 22
Prezenta convenţie permite Ministerului Finanţelor Publice sau Bãncii Naţionale a României, precum şi intermediarilor financiari sã întocmeascã şi sã distribuie diverse materiale publicitare de promovare a titlurilor de stat, cu condiţia ca acestea sã fie corecte şi conforme cu prevederile prospectului de emisiune şi sã fie aprobate, anterior distribuirii lor, atât de cãtre Ministerul Finanţelor Publice, cât şi de cãtre Banca Naţionalã a României.

CAP. VI
Vicii de platã şi remedierea acestora

ART. 23
Urmãtoarele cazuri sunt considerate şi constituie vicii de platã:
a) neplata la scadenţã sau la altã datã prevãzutã a valorii nominale a unui titlu de stat;
b) neplata la datele prevãzute a dobânzilor aferente unui titlu de stat achiziţionat;
c) erori de calcul.
ART. 24
În situaţia apariţiei viciilor de platã menţionate la art. 23, Banca Naţionalã a României împreunã cu Ministerul Finanţelor Publice vor lua urmãtoarele mãsuri de remediere:
a) virarea imediatã a sumelor necesare remedierii viciilor de platã;
b) în situaţia în care, dupã mobilizarea tuturor disponibilitãţilor Ministerului Finanţelor Publice, viciile de platã nu sunt remediate, toate responsabilitãţile asumate de Banca Naţionalã a României, în calitate de agent, prin prezenta convenţie înceteazã prin preluarea simultanã a acestora de cãtre Ministerul Finanţelor Publice şi declararea publicã a suspendãrii plãţilor (moratoriu).

CAP. VII
Dispoziţii finale

ART. 25
Ministerul Finanţelor Publice şi Banca Naţionalã a României, ca pãrţi semnatare, acceptã şi se obligã sã respecte întocmai toate prevederile şi condiţiile prezentei convenţii.
ART. 26
Ministerul Finanţelor Publice şi Banca Naţionalã a României vor revedea periodic aplicabilitatea prevederilor prezentei convenţii şi, de comun acord în situaţia în care vor considera necesar, o vor amenda corespunzãtor.
ART. 27
Pãrţile se vor angaja ca, prin prevederile amendamentelor ulterioare la prezenta convenţie, sã nu afecteze negativ interesele deţinãtorilor titlurilor de stat.
ART. 28
Prezenta convenţie intrã în vigoare la data semnãrii acesteia şi se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I, iar Convenţia nr. 16.813/19 din 17 martie 1998, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 153 din 16 aprilie 1998, modificatã prin Actul adiţional nr. 8.013/1 din 23 iunie 2000, se abrogã.
ART. 29
Prezenta convenţie a fost întocmitã în douã exemplare originale, câte un exemplar pentru fiecare dintre pãrţile semnatare.

Ministrul finanţelor publice,
Ionel Popescu

Guvernatorul Bãncii Naţionale a României,
Mugur Isãrescu

---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016