Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   CONVENTIE din 31 ianuarie 1994  privind regimul emisiunii vinzarii si rascumpararii titlurilor de stat    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

CONVENTIE din 31 ianuarie 1994 privind regimul emisiunii vinzarii si rascumpararii titlurilor de stat

EMITENT: MINISTERUL FINANTELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 59 din 7 martie 1994
În conformitate cu prevederile <>art. 14 din Legea nr. 10/1991 , <>art. 7 din Legea nr. 91/1993 şi <>art. 29 şi 30 din Legea nr. 34/1991 , Ministerul Finanţelor, în calitatea sa de emitent, reprezentat prin domnul Florin Georgescu, ministru de stat, ministrul finanţelor, şi Banca Nationala a României, în calitatea sa de agent, reprezentatã prin domnul Mugur Isarescu, guvernator, preşedintele Consiliului de administraţie al Bãncii Naţionale a României, încheie prezenta convenţie.

CAP. 1
Prevederi generale
ART. 1
În aplicarea prezentei convenţii, expresiile şi notiunile de mai jos, cu excepţia cazurilor în care sînt formulate diferit în context, vor avea urmãtorul înţeles:
a) titluri de stat: înscrisuri emise de Ministerul Finanţelor care exprima o creanta financiarã asupra emitentului, garantatã în mod expres şi necondiţionat de statul roman;
b) titluri de stat cu discont: titluri de stat nepurtatoare de dobinda, vîndute la un preţ iniţial mai mic decît valoarea nominalã, diferenţa dintre preţul iniţial şi valoarea nominalã fiind discontul şi reprezentind beneficiul cumpãrãtorului;
c) titluri de stat purtãtoare de dobinda: titluri de stat vîndute la valoarea nominalã sau cu discont sau prima şi pentru care emitentul plãteşte periodic dobinzi în conformitate cu termenii şi cu condiţiile cuprinse în prospectul de emisiune al seriei respective;
d) prospectul de emisiune: document oficial, descris în cap. 5 din prezenta convenţie, aprobat printr-un ordin al ministrului finanţelor, care stabileşte termenii şi condiţiile de emisiune ale unei anumite serii de titluri de stat;
e) serii de titluri de stat: titlurile de stat emise în conformitate cu prevederile unui prospect de emisiune, avînd termeni şi condiţii identice, cu excepţia datelor de rãscumpãrare a valorii nominale, de plata a dobinzii şi de rãscumpãrare în avans;
f) data scadentei: data la care valoarea nominalã şi ultima transa de dobinda aferente unui titlu de stat purtãtor de dobinda, sau valoarea nominalã a unui titlu de stat cu discont, devin exigibile în conformitate cu prospectul de emisiune;
g) data plãţii dobinzii: data desemnatã pentru plata dobinzii aferente unei anumite serii de titluri de stat purtãtoare de dobinda;
h) data rãscumpãrãrii în avans: data fixatã pentru rãscumpãrarea, anterioarã datei scadentei, a oricãrui titlu de stat, comunicatã de cãtre sau în numele statului roman, sau o data la care un proprietar îşi exercita dreptul de rãscumpãrare, anterioarã datei scadentei, a unui titlu de stat, în conformitate cu termenii şi condiţiile stabilite prin prospectul de emisiune;
i) data înregistrãrii curente: acea data, stabilitã ca ultima de cãtre Banca Nationala a României, pentru determinarea proprietãţii asupra oricãrui titlu de stat, în vederea plãţii valorii nominale şi/sau dobinzii aferente, ce devin scadente şi plãtibile în cel mult 15 zile calendaristice de la aceasta data;
j) contul de valoare nominalã şi dobinda: un cont special, deschis la Banca Nationala a României, pe numele Ministerului Finanţelor, în care acesta vireazã obligaţiile sale financiare aferente titlurilor de stat;
k) deţinãtor: proprietarul înregistrat al oricãrui titlu de stat, în conformitate cu prevederile prezentei convenţii.
CAP. 2
Emisiunea şi alte operaţiuni privind titlurile de stat
ART. 2
Titlurile de stat vor fi emise în conformitate cu prevederile legii şi ale prezentei convenţii.
ART. 3
Titlurile de stat vor fi emise în forma dematerializatã şi cu valori nominale conform prevederilor prospectului de emisiune al seriei respective.
ART. 4
Obligaţiile financiare ale Ministerului Finanţelor (valoarea nominalã, dobinda, primele) se vor plati asa cum este specificat în prospectul de emisiune al seriei respective deţinãtorilor titlurilor de stat, înregistraţi la data înregistrãrii curente.
ART. 5
Dacã data de efectuare a oricãreia dintre plãţile incluse în obligaţiile financiare ale Ministerului Finanţelor este într-o zi nelucrãtoare, plãţile se vor efectua în ziua lucrãtoare urmãtoare.
ART. 6
Titlurile de stat vor fi exprimate numai în moneda nationala - leul; Banca Nationala a României va onora obligaţiile financiare aferente titlurilor de stat numai deţinãtorilor înregistraţi şi numai în forma bãneascã.
ART. 7
Pentru fiecare serie de titluri de stat dematerializate, Ministerul Finanţelor va emite şi inregistra pe numele Bãncii Naţionale a României un singur titlu de stat în forma fizica. Acest titlu de stat va fi deţinut pînã la data scadentei de cãtre Banca Nationala a României, împreunã cu evidenta deţinãtorilor titlurilor de stat dematerializate, a seriei respective, precum şi a drepturilor şi privilegiilor acordate deţinãtorilor în conformitate cu prevederile prospectului de emisiune. Banca Nationala a României va returna titlul de stat în forma fizica Ministerului Finanţelor o data cu plata de cãtre acesta a obligaţiilor financiare aferente.
ART. 8
Titlu de stat în forma fizica prevãzut la articolul precedent va purta sigiliul (ştampila) oficial al Ministerului Finanţelor, va fi semnat în original de cãtre ministrul finanţelor sau inlocuitorul legal al acestuia şi va cuprinde cel puţin urmãtoarele elemente:
- seria;
- data emisiunii;
- data scadentei;
- valoarea nominalã;
- rata dobinzii (preţul iniţial).
ART. 9
Banca Nationala a României, în calitatea sa de agent, va organiza un sistem de depozitare a titlurilor de stat, precum şi un sistem de transfer - înregistrare - decontare pentru operaţiunile efectuate cu titlurile de stat.
ART. 10
În vederea plãţii efective, Ministerul Finanţelor va recunoaşte Banca Nationala a României ca deţinãtor al titlurilor de stat în conformitate cu prevederile prezentei convenţii. Obligaţiile financiare ale Ministerului Finanţelor vor fi plãtite direct de cãtre Ministerul Finanţelor Bãncii Naţionale a României în contul de valoare nominalã şi dobinda, cu cel puţin o zi lucrãtoare înainte de data scadentei.
Sub rezerva încasãrii efective a obligaţiilor financiare ale Ministerului Finanţelor în contul de valoare nominalã şi dobinda, Banca Nationala a României va efectua plãţile cãtre deţinãtorii înregistraţi prin sistemul de transfer - înregistrare - decontare.
ART. 11
Titlurile de stat vor fi anulate din evidentele Ministerului Finanţelor şi ale Bãncii Naţionale a României o data cu rãscumpãrarea la data scadentei sau la data rãscumpãrãrii în avans. Certificatele de radiere vor fi emise în doua exemplare, din care unul pentru Banca Nationala a României şi altul pentru Ministerul Finanţelor.
ART. 12
Nici una dintre prevederile prezentei convenţii nu impiedica emiterea de titluri de stat suplimentare cu drepturi egale, în ceea ce priveşte obligaţiile financiare ale Ministerului Finanţelor, cu cele ale titlurilor de stat emise anterior.
CAP. 3
Obligaţiile Ministerului Finanţelor
ART. 13
Pentru orice emisiune de titluri de stat ulterioara prezentei convenţii, efectuatã direct sau pe baza de convenţii (contracte) încheiate cu alţi agenţi de emisiune, Ministerul Finanţelor va consulta Banca Nationala a României în vederea armonizarii acestora cu emisiunile anterioare şi cu obiectivele de politica monetara a României.
ART. 14
Anterior oricãrei emisiuni de titluri de stat, Ministerul Finanţelor se va asigura ca prevederile prezentei convenţii, precum şi ale legii sînt respectate integral şi, totodatã, ca noile emisiuni de titluri de stat nu contravin prevederilor legii.
ART. 15
Ministerul Finanţelor, functionarii, agenţii şi angajaţii sãi nu vor acţiona în nici un mod care ar putea aduce prejudicii în ceea ce priveşte siguranta plãţii obligaţiilor financiare ale Ministerului Finanţelor pentru titlurile de stat. Totodatã, nu se va încheia nici un contract şi nu se va întreprinde nici o acţiune prin care drepturile vreunui deţinãtor de titluri de stat ar putea fi prejudiciate sau diminuate.
ART. 16
Ministerul Finanţelor are obligaţia plãţii prompte a obligaţiilor financiare aferente oricãrui titlu de stat, la datele şi în conformitate cu prevederile prospectului de emisiune şi ale prezentei convenţii. Ministerul Finanţelor este legal rãspunzãtor în numele statului roman în fata deţinãtorilor titlurilor de stat în situaţia apariţiei viciilor de plata, asa cum sînt acestea definite în cap. 6 al prezentei convenţii, cu excepţia cazurilor care, conform prevederilor prezentei convenţii, sînt în responsabilitatea agentului.
CAP. 4
Obligaţiile Bãncii Naţionale a României
ART. 17
Banca Nationala a României este rãspunzãtoare pentru îndeplinirea funcţiilor de agent de plata, înregistrare şi transfer în conformitate cu prevederile prezentei convenţii. Banca Nationala a României va putea numi un agent care sa îndeplineascã aceste funcţii.
ART. 18
Banca Nationala a României va organiza şi va conduce vînzarea titlurilor de stat, în numele Ministerului Finanţelor, însã nu va participa în calitate de cumpãrãtor pe piata primara. Procedurile, datele şi metodele vinzarii vor fi stabilite de Banca Nationala a României cu consultarea prealabilã a Ministerului Finanţelor. Banca Nationala a României va emite norme şi regulamente privind vînzarea, transferul şi rãscumpãrarea titlurilor de stat.
ART. 19
Banca Nationala a României va acorda consultanţa şi asistenta tehnica Ministerului Finanţelor în conformitate cu responsabilitãţile ce-i revin prin prezenta convenţie, va informa permanent Ministerul Finanţelor asupra condiţiilor pieţei, preferintelor investitorilor şi va furniza informaţiile financiare şi economice necesare acestuia pentru lansarea unor noi emisiuni.
ART. 20
Banca Nationala a României se obliga sa prezinte la solicitarea Ministerului Finanţelor toate registrele şi orice alte documente cu privire la operaţiunile efectuate în aplicarea prezentei convenţii. Totodatã se angajeazã sa aplice un tratament nediscriminatoriu fata de oricare dintre deţinãtori.
CAP. 5
Prospectul de emisiune şi comunicatul oficial
ART. 21
Ministerul Finanţelor, dupã consultãri cu Banca Nationala a României, va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va pune la dispoziţia mass-media, cu minimum 5 zile lucrãtoare înainte de data vinzarii titlurilor de stat, un ordin al ministrului finanţelor, care va cuprinde cel puţin urmãtoarele:
- seriile titlurilor de stat care urmeazã sa fie emise;
- data scadentei;
- valoarea totalã a emisiunii;
- valorile nominale individuale;
- modalitatea şi data vinzarii titlurilor de stat;
- preţul minim sau rata dobinzii maxime acceptate;
- modalitatea şi data decontãrii titlurilor de stat achiziţionate;
- agentul de plata, de înregistrare şi de transfer;
- elemente ale prospectului de emisiune;
- regimul fiscal al emisiunii.
ART. 22
Dupã încheierea vinzarilor, în conformitate cu prevederile prezentei convenţii, dar nu mai tirziu de 2 zile lucrãtoare, Ministerul Finanţelor va emite prospectul de emisiune, care va conţine cel puţin urmãtoarele elemente:
- baza legalã a emisiunii;
- seriile titlurilor de stat care urmeazã sa fie emise;
- data scadentei;
- valoarea totalã a emisiunii;
- valorile nominale individuale;
- modalitatea şi data decontãrii titlurilor de stat achiziţionate;
- regimul fiscal al emisiunii;
- prime;
- modalitatea de rãscumpãrare etc.
ART. 23
Ministerul Finanţelor va pune la dispoziţia Bãncii Naţionale a României prospectul de emisiune în vederea distribuirii cãtre cumpãrãtor.
ART. 24
Ministerul Finanţelor împreunã cu Banca Nationala a României vor întocmi comunicatul oficial care va conţine elemente referitoare la rezultatul vinzarii.
ART. 25
Banca Nationala a României, în calitate de agent, va asigura distribuirea comunicatului oficial tuturor canalelor mass-media.
ART. 26
Prezenta convenţie permite Ministerului Finanţelor sau Bãncii Naţionale a României, precum şi intermediarilor financiari sa întocmeascã şi sa distribuie diverse materiale publicitare de promovare a titlurilor de stat, cu condiţia ca acestea sa fie corecte şi conforme cu prevederile prospectului de emisiune şi sa fie aprobate anterior distribuirii lor astfel: cele elaborate de Ministerul Finanţelor, de cãtre Banca Nationala a României; cele elaborate de Banca Nationala a României, de cãtre Ministerul Finanţelor, iar cele elaborate de intermediari financiari, de cãtre Ministerul Finanţelor şi Banca Nationala a României.
CAP. 6
Vicii de plata şi remedierea acestora
ART. 27
Urmãtoarele cazuri sînt considerate şi constituie vicii de plata:
a) neplata la data scadentei sau la alta data prevãzutã a valorii nominale a unui titlu de stat;
b) neplata la datele prevãzute a dobinzilor aferente unui titlu de stat;
c) neplata la datele prevãzute a primelor aferente unui titlu de stat.
ART. 28
În situaţia apariţiei viciilor de plata definite la articolul precedent, Banca Nationala a României împreunã cu Ministerul Finanţelor vor lua urmãtoarele mãsuri de remediere:
a) virarea imediata a sumelor necesare acoperirii plãţilor scadente, din alte conturi de disponibilitati ale Ministerului Finanţelor deschise la Banca Nationala a României, în contul de valoare nominalã şi dobinda;
b) în situaţia în care, dupã mobilizarea tuturor disponibilitãţilor Ministerului Finanţelor la Banca Nationala a României, sumele astfel constituite sînt insuficiente pentru onorarea plãţilor scadente, Banca Nationala a României va notifica Ministerului Finanţelor, în vederea disponibilizarii imediate de cãtre acesta a sumelor necesare din alte surse (trezorerii judeţene, societãţi bancare etc.).
ART. 29
În situaţia în care, dupã aplicarea mãsurilor de remediere prevãzute la articolul anterior, fondurile bãneşti sînt insuficiente pentru acoperirea integrala a plãţilor scadente, toate responsabilitãţile asumate de Banca Nationala a României în calitate de agent prin prezenta convenţie înceteazã prin preluarea simultanã a acestora de cãtre Ministerul Finanţelor şi declararea publica a suspendãrii plãţilor (moratoriu).
CAP. 7
Dispoziţii finale
ART. 30
Ministerul Finanţelor şi Banca Nationala a României, ca pãrţi semnatare, accepta şi se obliga sa respecte întocmai toate prevederile şi condiţiile prezentei convenţii; titlurile capitolelor din aceasta convenţie au un caracter indicativ.
ART. 31
Ministerul Finanţelor şi Banca Nationala a României vor revedea periodic aplicabilitatea prevederilor prezentei convenţii şi, în situaţia în care vor considera necesar, o vor amenda corespunzãtor şi de comun acord. Orice amendament ulterior se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 32
Pãrţile se vor angaja ca prin prevederile amendamentelor ulterioare la prezenta convenţie sa nu afecteze negativ interesele deţinãtorilor.
ART. 33
Orice litigiu apãrut între pãrţile semnatare în procesul aplicãrii prevederilor prezentei convenţii se soluţioneazã prin negocieri bilaterale în termen de 10 zile lucrãtoare de la notificarea cauzei litigiului. În situaţia în care negocierile rãmîn fãrã rezultat, oricare dintre pãrţi are dreptul sa înainteze cazul spre soluţionare organelor judecãtoreşti competente.
ART. 34
Prezenta convenţie intra în vigoare la data semnãrii acesteia.
ART. 35
Prezenta convenţie a fost întocmitã în doua exemplare originale, cîte un exemplar pentru fiecare dintre pãrţile semnatare.

Ministru de stat, ministrul finanţelor,
Florin Georgescu

Guvernatorul Bãncii Naţionale
a României,
Mugur Isarescu
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016