Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   CONVENTIE din 27 mai 1978  intre guvernul Republicii Socialiste Romania si guvernul Republicii Populare Bulgaria privind protectia, intretinerea si reconstituirea liniei de frontiera si a semnelor de frontiera, in sectorul de uscat al frontierei de stat romano-bulgara    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

CONVENTIE din 27 mai 1978 intre guvernul Republicii Socialiste Romania si guvernul Republicii Populare Bulgaria privind protectia, intretinerea si reconstituirea liniei de frontiera si a semnelor de frontiera, in sectorul de uscat al frontierei de stat romano-bulgara

EMITENT: CONSILIUL DE STAT
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 104 din 16 noiembrie 1978

Guvernul Republicii Socialiste România şi guvernul Republicii Populare Bulgaria, în dorinta de a reglementa toate problemele care se referã la protecţia, întreţinerea şi reconstituirea liniei de frontiera şi a semnelor de frontiera, în sectorul de uscat al frontierei de stat romano-bulgara, au hotãrît sa încheie prezenta convenţie, numind în acest scop pe împuterniciţii lor:
guvernul Republicii Socialiste România, pe general-colonel Vasile Petrut, comandantul trupelor de graniceri ale Republicii Socialiste România;
guvernul Republicii Populare Bulgaria, pe general-maior Ştefan Tanov, comandantul trupelor de graniceri ale Republicii Populare Bulgaria,
care, dupã schimbul deplinelor puteri, gãsite în buna şi cuvenitã forma, au cãzut de acord asupra urmãtoarelor:

ART. 1
1. Frontiera de uscat între Republica Socialistã România şi Republica Populara Bulgaria a fost stabilitã pe baza Tratatului de la Craiova din 7 septembrie 1940.
2. Datele privind linia de frontiera, forma, dimensiunile şi poziţia semnelor de frontiera sînt stabilite şi consemnate în urmãtoarele documente de baza:
a) un volum care conţine: Descrierea detaliatã a frontierei de uscat între Republica Populara Romana şi Republica Populara Bulgaria; Descrierea topografica a punctelor de triangulatie; Coordonatele punctelor de triangulatie; Reţeaua de triangulatie la scara 1: 200.000 şi Registrul de bornare, semnat în oraşul Varna la 6 iulie 1950;
b) Harta frontierei de uscat între Republica Populara Romana şi Republica Populara Bulgaria, conformã Tratatului de la Craiova din 7 septembrie 1940, la scara 1: 25.000, întocmitã în anii 1949-1950 şi semnatã în oraşul Varna la 6 iulie 1950;
c) Atlasul semnat în oraşul Varna la 6 iulie 1950 care conţine: Scheletul planşelor la scara 1: 200.000; Tabloul semnelor convenţionale şi 46 planşe la scara 1: 5.000.
ART. 2
1. Frontiera de stat, în sectorul de uscat, delimiteaza în sens vertical spaţiul aerian şi subsolul teritoriului dintre cele doua state.
2. La construirea în comun a unor obiective pe frontiera de stat, pãrţile contractante vor reglementa printr-un acord special problemele care se referã la traseul şi marcarea liniei de frontiera.
ART. 3
1. Traseul frontierei de uscat între Republica Socialistã România şi Republica Populara Bulgaria reprezintã o linie poligonala care începe de la malul Marii Negre şi se termina la malul drept al fluviului Dunarea.
Frontiera de uscat la malul Marii Negre este determinata de prelungirea liniei drepte a bornelor principale 2 şi 1.
2. Frontiera de uscat este marcata pe teren prin urmãtoarele semne de frontiera:
a) borne principale şi intermediare situate pe un singur rind pe linia de frontiera;
b) borne suplimentare dispuse alternativ de o parte şi de cealaltã a unui drum, cînd linia de frontiera urmeazã mediana acestuia;
c) banda de culoare roşie cînd linia de frontiera intersecteazã drumuri sau alte obiective.
ART. 4
1. Pãrţile contractante se obliga:
a) sa protejeze semnele de frontiera şi sa ia mãsurile necesare pentru prevenirea deteriorarii, distrugerii sau schimbãrii locului şi poziţiei acestora;
b) sa întreţinã frontiera de uscat în buna stare şi marcare vizibila, efectuind periodic controlul liniei de frontiera şi al semnelor de frontiera;
c) sa repare şi sa reconstituie în comun semnele de frontiera şi sa execute, la nevoie, mãsurãtori şi marcari în unele porţiuni ale frontierei.
2. Obligaţiile pãrţilor contractante ce decurg din prevederile punctului precedent şi cheltuielile în legatura cu aceste obligaţii se repartizeazã astfel:
a) Republica Populara Bulgaria, de la borna 1 pînã la borna 335;
b) Republica Socialistã România, de la borna 336 pînã la borna 669.
3. Cheltuielile necesare repararii şi reconstituirii semnelor de frontiera deteriorate sau distruse de cãtre cetãţenii uneia dintre pãrţile contractante vor fi suportate de cãtre partea contractantã cãreia îi aparţine persoana vinovata.
ART. 5
1. Pãrţile contractante se obliga sa are şi sa întreţinã, fiecare pe teritoriul propriu, o fisie lata de 5 metri, iar în zona oraşului Silistra, de la borna 648 pînã la borna 669, o fisie lata de pînã la 2 metri, de o parte şi de cealaltã a liniei de frontiera.
2. În fisia arata sînt interzise orice fel de construcţii, cu excepţia obiectivelor destinate circulaţiei publice, serviciului vamal şi de frontiera.
3. Prevederile punctului precedent nu se referã la obiectivele existente.
4. În cazuri excepţionale, pãrţile contractante vor putea admite şi construirea altor obiective, care sa nu afecteze vizibilitatea liniei de frontiera şi poziţia semnelor de frontiera.
ART. 6
Organele competente ale pãrţilor contractante vor efectua, la fiecare 5 ani, controlul comun al traseului liniei de frontiera, poziţiei şi stãrii semnelor de frontiera, precum şi al stãrii fisiei arate. Perioada de 5 ani se va calcula de la data începerii ultimului control.
ART. 7
1. Lucrãrile pentru repararea şi reconstituirea semnelor de frontiera se pot executa oricind, dacã organele competente ale pãrţilor contractante stabilesc ca semnele de frontiera sînt deteriorate, distruse sau mutate şi prin aceasta este afectatã vizibilitatea liniei de frontiera.
2. În situaţiile prevãzute la pct. 1, repararea şi reconstituirea semnelor de frontiera se executa în termen 30 de zile de la data primirii comunicãrii de la organele de frontiera ale celeilalte pãrţi contractante.
ART. 8
1. Pentru îndeplinirea obligaţiilor din prezenta convenţie, pãrţile contractante constituie o Comisie mixtã pentru întreţinerea şi reconstituirea frontierei în sectorul de uscat (în textul ce urmeazã comisia mixtã).
2. Fiecare parte contractantã numeşte pe preşedinte şi cîte doi membri în comisia mixtã, iar experţii şi personalul auxiliar vor fi stabiliţi în raport de nevoi.
3. Pãrţile contractante îşi vor comunica reciproc, pe cale diplomaticã, componenta delegaţiei proprii în comisia mixtã.
ART. 9
Comisia mixtã are urmãtoarele atribuţii:
a) executa controlul stãrii şi poziţiei semnelor de frontiera şi organizeazã curãţirea culoarului de-a lungul liniei de frontiera;
b) repara şi reconstituie, pe locurile iniţiale, semnele de frontiera deteriorate, distruse sau mutate şi aduce în stare corecta însemnele şi numerele de pe acestea;
c) amplaseaza în locuri corespunzãtoare semnele de frontiera amenintate de alunecãri de teren, inundatii sau alte cauze;
d) marcheaza, dacã este necesar, linia de frontiera în locurile unde intretaie drumuri, cai ferate sau alte obiective;
e) executa lucrãri de marcare suplimentare, în scopul asigurãrii vizibilitatii liniei de frontiera;
f) întocmeşte, la nevoie, noi documente de frontiera, dacã introducerea datelor în cele existente nu este posibila.
ART. 10
Pentru îndeplinirea obligaţiilor ce decurg din prezenta convenţie, comisia mixtã constituie grupe mixte de lucru, elaboreazã instrucţiuni privind activitatea acestora şi stabileşte modalitatea şi documentele de trecere a frontierei de stat.
ART. 11
Privind rezultatul controlului executat în teren, precum şi lucrãrile efectuate, comisia mixtã va întocmi un proces-verbal, în doua exemplare originale, fiecare în limba romana şi în limba bulgara.
2. Procesul-verbal se va supune aprobãrii guvernelor statelor contractante.
3. Problemele asupra cãrora comisia mixtã nu a cãzut de acord vor fi înaintate spre soluţionare comandamentelor trupelor de graniceri ale pãrţilor contractante. Dacã acestea nu ajung la un acord, problemele vor fi remise spre rezolvare, pe cale diplomaticã, informindu-se în prealabil.
ART. 12
1. Membrilor comisiei mixte, experţilor personalului auxiliar şi personalului grupelor mixte de lucru, pe timpul şederii pe teritoriul celeilalte pãrţi contractante, li se garanteazã inviolabilitatea personalã şi a documentelor de serviciu, precum şi dreptul de a purta uniforma militarã şi arma.
2. Persoanele prevãzute la pct. 1 din prezentul articol au dreptul sa ia cu ele pe teritoriul celeilalte pãrţi contractante, cu scutire de taxe vamale şi alte formalitãţi, materiale, instrumente şi alte mijloace necesare lucrului, cu condiţia ca acestea sa fie aduse înapoi.
ART. 13
Delegatiile pãrţilor contractante din comisia mixtã vor avea ştampila şi sigiliu metalic, conform modelului din anexa*) la prezenta convenţie.

----------
*) Anexa se comunica instituţiilor interesate.

ART. 14
Cheltuielile necesare pentru aplicarea prezentei convenţii se suporta de acea parte pe teritoriul cãreia se desfãşoarã lucrãrile.
ART. 15
Odatã cu intrarea în vigoare a prezentei convenţii îşi înceteazã valabilitatea Convenţia pentru protecţia, conservarea, reconstituirea şi repararea bornelor de frontiera şi altor semne, dintre guvernul Republicii Populare Romane şi guvernul Republicii Populare Bulgaria, încheiatã în oraşul Varna la 7 iulie 1950.
ART. 16
1. Prezenta convenţie va fi supusã ratificãrii organelor competente ale fiecãrei pãrţi contractante şi va intra în vigoare la data schimbului instrumentelor de ratificare.
2. Convenţia se încheie pe o durata de 10 ani. Valabilitatea acesteia se prelungeşte automat pe noi perioade de cîte 5 ani dacã nici una dintre pãrţile contractante nu o denunta cu cel puţin 6 luni înainte de expirarea acestui termen.
Prezenta convenţie a fost întocmitã în doua exemplare originale, fiecare în limba romana şi în limba bulgara, ambele texte avînd aceeaşi valabilitate.
Semnatã la Bucureşti la 27 mai 1978.

Din împuternicirea guvernului
Republicii Socialiste România,
comandantul trupelor de graniceri
general-colonel Vasile Petrut

Din împuternicirea guvernului
Republicii Populare Bulgaria,
comandantul trupelor de graniceri
general-maior Ştefan Tanov

----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016