Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   CONVENTIE din 17 martie 1969  intre guvernul Republicii Socialiste Romania si guvernul Republicii Populare Bulgaria privind colaborarea in domeniul carantinei si protectiei plantelor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

CONVENTIE din 17 martie 1969 intre guvernul Republicii Socialiste Romania si guvernul Republicii Populare Bulgaria privind colaborarea in domeniul carantinei si protectiei plantelor

EMITENT: CONSILIUL DE MINISTRI
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 70 din 26 iunie 1969

Guvernul Republicii Socialiste România şi guvernul Republicii Populare Bulgaria,
în dorinta de a dezvolta colaborarea în domeniul carantinei şi protecţiei plantelor,
pornind de la interesul ambelor tari de a-şi proteja teritoriile fata de pãtrunderea şi raspindirea dãunãtorilor, bolilor şi buruienilor de carantina fitosanitara,
au convenit asupra celor ce urmeazã:

ART. 1
În scopul împiedicãrii patrunderii şi rãspîndirii dãunãtorilor, bolilor şi buruienilor periculoase pentru plante (în cele ce urmeazã - "daunatorii plantelor"), de pe teritoriul uneia dintre pãrţile contractante pe teritoriul celeilalte pãrţi, fiecare dintre cele doua pãrţi contractante se obliga:
a) sa aplice pe teritoriul propriu mãsurile necesare pentru combaterea dãunãtorilor plantelor, a cãror lista este anexatã la prezenta convenţie;
b) sa aplice toate mãsurile pentru preintimpinarea patrunderii de pe teritoriul propriu pe teritoriul celeilalte pãrţi contractante a dãunãtorilor plantelor prevãzuţi în anexa la convenţie şi în condiţiile suplimentare ale tarii importatoare, prin incarcaturile de plante sau produse de origine vegetala (în continuare - "incarcaturi") destinate exportului sau alte cai;
c) sa respecte instrucţiunile de carantina fitosanitara în vigoare pe teritoriul celeilalte pãrţi contractante;
d) toate incarcaturile destinate a fi transportate pe teritoriul celeilalte pãrţi contractante sa fie însoţite de certificate fitosanitare, eliberate de organele competente, prin care sa se ateste ca incarcatura este libera de daunatorii plantelor prevãzuţi în anexa la prezenta convenţie şi ca îndeplineşte şi alte condiţii de carantina ale tarii importatoare.
Aceste certificate fitosanitare nu exclud dreptul tarii importatoare de a efectua un nou control sau de a realiza alte acţiuni pe care le crede necesare, cum ar fi dezinfectia, fumigatia şi altele.
ART. 2
Pentru prevenirea patrunderii şi rãspîndirii dãunãtorilor plantelor proveniţi dintr-o ţara terta, fiecare parte contractantã va aplica prevederile articolului 1 din prezenta convenţie şi asupra incarcaturilor care urmeazã sa fie tranzitate pe teritoriul celeilalte pãrţi contractante.
ART. 3
Pãrţile contractante se obliga ca la exportul reciproc al incarcaturilor:
a) sa se foloseasa pe cît posibil ca materiale pentru ambalare rumegus, talas şi alte materiale cu care se reduce în mare mãsura pericolul vehicularii dãunãtorilor plantelor;
b) sa nu se foloseascã ca material de ambalare paie, fin, pleava, frunze şi alte materiale vegetale, decît dacã au fost dezinfectate şi prin certificatul fitosanitar se atesta acest lucru;
c) incarcaturile sa fie curatate de pãmînt, cît mai minutios;
d) mijloacele folosite pentru transportul incarcaturilor sa fie controlate şi, în caz de nevoie, dezinfectate sau dezinsectizate.
ART. 4
Importul, exportul şi tranzitul incarcaturilor vor fi efectuate numai prin punctele vamale stabilite de cãtre organele competente ale pãrţilor contractante.
ART. 5
Organele competente de carantina şi protecţia plantelor vor efectua controlul fitosanitar asupra incarcaturilor importate de pe teritoriul celeilalte pãrţi contractante la punctele de intrare de la frontiera, imediat dupã sosirea încãrcãturii.
La incarcaturile tranzitate pe teritoriul celor doua pãrţi contractante se va efectua controlul numai asupra documentelor fitosanitare de însoţire.
Dacã pentru considerente de carantina fitosanitara importul sau tranzitul unei incarcaturi nu va fi admis pe teritoriul uneia dintre pãrţile contractante sau dacã vor fi stabilite mãsuri de carantina speciale, organul de carantina şi protecţia plantelor al acelei pãrţi contractante va informa imediat organul competent de carantina şi protecţia plantelor al celeilalte pãrţi contractante.
ART. 6
Cele doua pãrţi contractante îşi vor acorda, în caz de necesitate şi în mãsura posibilitãţilor, ajutor tehnic şi de specialitate în domeniul protecţiei plantelor, în condiţiile stabilite în prealabil de cãtre organele competente.
ART. 7
Organele competente de carantina şi protecţia plantelor ale pãrţilor contractante vor întreprinde urmãtoarele:
a) îşi vor comunica reciproc în fiecare an, pînã la 1 aprilie; informãri cu privire la apariţia şi raspindirea celor mai periculosi daunatori ai plantelor, precum şi cu privire a mãsurile întreprinse pentru combaterea acestora. În cazul apariţiei unui nou daunator al plantelor, comunicarea se va face în cel mai scurt timp;
b) îşi vor trimite toate instrucţiunile privind carantina şi protecţia plantelor, care reglementeazã importul, exportul şi tranzitul incarcaturilor, la cel mult 30 zile de la publicarea acestora;
c) îşi vor comunica rezultate ale cercetãrilor ştiinţifice în privinta noilor metode şi mijloace pentru protecţia plantelor impotriva dãunãtorilor plantelor;
d) vor face schimb de reviste şi de literatura de specialitate, materiale de propaganda şi alte publicaţii privind protecţia plantelor.
ART. 8
Pãrţile contractante, în dorinta de a aplica metode ştiinţifice eficiente de protecţie a plantelor, recunoscind necesitatea unor contacte cît mai dese între specialiştii din acest domeniu, au convenit:
a) sa trimitã reciproc, în funcţie de necesitaţi, specialişti în scopul studierii metodelor de carantina şi de protecţie a plantelor, al schimbului de experienta şi cunoaşterii rezultatelor cercetãrilor ştiinţifice în acest domeniu;
b) sa ofere posibilitatea specializãrii, în instituţiile proprii, a cadrelor celeilalte pãrţi contractante, care lucreazã în domeniul carantinei şi protecţiei plantelor.
ART. 9
Pãrţile contractante au convenit ca organe competente sa convoace dupã necesitaţi, dar cel puţin o data la 3 ani, consfatuiri ale specialiştilor celor doua pãrţi, care sa examineze şi sa rezolve diferite probleme practice şi ştiinţifice, precum şi pentru schimb de experienta în domeniul carantinei şi protecţiei plantelor. Consfatuirile se vor tine alternativ pe teritoriul fiecãrei pãrţi contractante. Data, locul şi programul consfatuirii vor fi stabilite de comun acord de organele competente ale pãrţilor contractante.
ART. 10
Acţiunile prevãzute în articolul 8 vor fi realizate în condiţii de reciprocitate ce vor fi stabilite în prealabil de organele competente ale celor doua pãrţi contractante.
Cheltuielile legate de organizarea consfatuirilor prevãzute la articolul 9 din prezenta coventie vor fi suportate de ţara pe al carei teritoriu se tine consfatuirea. Cheltuielilele legate de delegarea specialiştilor la aceste consfatuiri vor fi suportate de ţara trimitatoare.
ART. 11
Pentru rezolvarea unor probleme practice legate de îndeplinirea mãsurilor prevãzute în prezenta convenţie, care nu comporta amînare, organele competente de carantina şi protecţia plantelor ale pãrţilor contractante pot intra, în orice moment, în contact în mod nemijlocit.
ART. 12
Anexa la prezenta convenţie conţine listele dãunãtorilor plantelor supuşi mãsurilor de carantina şi protecţia plantelor în Republica Socialistã România şi respectiv Republica Populara Bulgaria. Organele competente de carantina şi protecţia plantelor ale pãrţilor contractante pot modifica lista proprie. Modificãrile vor fi aduse la cunostinta organelor competente ale celeilalte pãrţi contractante şi vor intra în vigoare în a saizecea zi de la primirea comunicãrii.
ART. 13
În ziua intrãrii în vigoare a prezentei convenţii îşi înceteazã valabilitatea Convenţia dintre guvernul Republicii Populare Romane şi guvernul Republicii Populare Bulgaria referitoare la protecţia şi carantina plantelor impotriva bolilor şi dãunãtorilor, încheiatã la Sofia la 22 iulie 1954.
ART. 14
Prezenta convenţie va fi supusã aprobãrii în conformitate cu prevederile legislative ale fiecãrei pãrţi contractante şi va intra în vigoare în a treizecea zi de la data ultimei notificãri, facuta pe cale diplomaticã, prin care se comunica aprobarea.
Convenţia este încheiatã pe o perioada de 5 ani, începînd din ziua intrãrii ei în vigoare. Dacã nici una dintre pãrţile contractante nu o va denunta cu un an înainte de expirarea termenului de valabilitate, convenţia va rãmîne în vigoare în continuare pe noi perioade de cîte 5 ani, putind fi denunţatã cu un an înainte de expirarea fiecãreia din aceste perioade.
Facuta la Sofia la 17 martie 1969, în doua exemplare originale, fiecare în limba romana şi limba bulgara, ambele texte avînd aceeaşi valabilitate.


LISTA
dãunãtorilor, agenţilor fitopatogeni şi buruienilor plantelor şi produselor de origine vegetala supuşi mãsurilor de carantina fitosanitara în Republica Socialistã România

Daunatori

1. Acanthoscelides obsoletus Say (=A.obectus Say)
2. Anarsia lineatella Zell.
3. Aphelenchoides fragariae (Ritzema Bos) Christie
4. Bruchidius incarnatus Boh.
5. Callosobruchus Chinensis L.
6. Callosobruchus quadrimaculatus F. (=C. maculatus F.)
7. Caulophilus latinasus Say
8. Ceratitis capitata Wied.
9. Eriosoma lanigerum Hausm.
10. Gilletteella cooleyi Gill.
11. Heterodera rostochensis Wool.
12. Heterodera schachti Schmidt
13. Hyphantria cunea Drury
14. Laspeyresia molesta Busk (=Grapholitha molesta Busk)
15. Meloidogyne spp.
16. Phtorimaea operculella Zell. (Gnorimoschema operculella Zell.)
17. Platyedra gossypiella Saund. (=Pectinophora gossypiella Saund.)
18. Popillia japonica Newm.
19. Pseudococcus gahani Green
20. Quadraspidiotus perniciosus Comst.
21. Tarsonemus fragariae Zimm.
22. Trogoderma granarium Everts
23. Xylosandrus germanus Blandf.

Agenţi fitopatogeni

1. Annulus cerasi Hildebrand
2. Annulus pruni Christoff
3. Annulus pyri Christoff
4. Chalara quercina Henry
5. Corynebacterium michiganense (E. F. Smith) Jensen
6. Cronartium ribicola (Lasch.) Fischer de Waldh.
7. Diplodia zeae (Schw.) Lev.
8. Endothia parasitica (Murr.) P.J. et H.W. Anderson
9. Erwinia amyilovora (Bur.) Winsl. et al.
10. Hypoxylon pruinatum (Klotz.) Cooke
11. Marmor lineopticum Cation
12. Marmor mali Holmes
13. Marssonina populina Schnabl.
14. Marssonina populi-nigrae Kleb.
15. Mycosphaerella laricina Hart.
16. Phoma lingam (Tode) Desm.
17. Peronospora tabacina Adam
18. Physalospora cydoniae Arn. (F.c. Sphaeropsis malorum Peck)
19. Plasmopora haistedii (Farl.) Berl. et de Toni (=P. helianthi Novot.)
20. Pseudomonas marginata (Mc. Culloch) Stapp.
21. Pseudomonas mon (Boyer et Lambert) Stevens
22. Rhabdocline pseudotsugae Syd.
23. Rosellinia necatrix (Hart.) Ben.
24. Septoria linicola (Speg.) Garassini
25. Septotis populiperda Waterman et Cash.
26. Strawberry virus 1, Prentice + Strawberry,virus 2, Prentice
27. Strawberry virus 1, Prentice + Strawberry virus 3, Prentice
28. Synchytrium endobioticum (Schub.) Perc.
29. Tilletia horrida Taka.
30. Venturia populina (Vuill.) Fabr.
31. Virusul bolli Stecklenberg a visinului
32. Virus sirnillis (virusul mozaiculul frunzelor de plop)
33. Xanthoinonas hyacinthi (Wakker) Dowson
34. Xanthomonas juglandis (Pierce) Dowson
35. Xanthomonas stewarti (Erw. Smith) Dowson

Buruieni

1. Acroptilon picris (Pall) Fisch. et Mey.
2. Ambrosia artemislaefolia L
3. Ambrosia psilostachia DC.
4. Ambrosia trifida L.
5. Cenchrus tribuloides L;.
6. Cuscuta spp.
7. Helianthus spp.*1)
8. Orobanche spp.
9. Solanum rostratum Dunnal.
10. Sorghum halepense- Pers.*2)

LISTA
dãunãtorilor, agenţilor fitopatogeni şi buruienilor plantelor şi produselor de origine vegetala supuşi mãsurilor de carantina fitosanitara în Republica Populara Bulgaria

Daunatori

1. Acanthoscelides obtectus Say
2. Agrilus mali Mats.
3. Aspidiotus destructor Sign.
4. Calandra zea-mays Morsch.
5. Callosobruchus chinensis L.
6. Carposina sasakij Mats.
7. Caulophilus latinasus Say
8. Ceratitis capitata Wied.
9. Dacus dorsalis Hendel
l0. Diarthronomya chrysanthemi Ahib.
11. Eumerus tuberculatus Rend Eumecus strigatus Fall.
12. Hyphantria cunea Drury
13. Lampetia (Merodon) equestris Fabr.
14. Laspeyresia delineana Walker
15. Laspeyresia molesta Busk
16. Pectinophora gossypiella Saund.
17. Popillia japonica Newm.
18. Pseudoulacaspis pentagona Târg.
19. Pseudococcus sp.
20. Pyroderces rileyl Wals.
21. Quadraspidiotus perniciosus Comst.
22. Rhagoletis pomonella Walh
23. Tarsonemus fragariae Zimm.
24. Tortrix pronubana Hb.
25. Trogoderma granarium Everts

Boli

1. Agrobacterium tumefaciens E. F. Smith
2. Ascochyta chrysanthemi Stev.
3. Bacterioze la cereale paioase
4. Bacterium stewarti E. F. Smith
5. Bacterium rhizogenes Riker
6. Diplodia zeac (Schw.) Lev.
7. Erwinia amylovora (Burill) Winsl.
8. Ingalbenirea virotica a sfeclei
9. Phytophthora fragariae Hick.
10. Pseudomonas syringae (V. Hall)
11. Pseudomonas cerasi (Griffin) Elliott
12. Puccinia horriana Henn.
13. Septoria linicola (Speg.) Gar.
14. Synchytrium endobioticum (Schilb.) Perc.
15. Tilletia horrida Taka.
16. Tilletia indica Nitra
17. Virozele cerealelor psinase
18. Virozele pomilor fructiferi şi viţei de vie
19. Virozele capsunului, zmeurului, coacazului, agrisului
20. Xanthomonas hyacinthi (Wakker) Dowson

Nematozi

1. Aphelenchoides fragarine (Ritz. Bos) Christie
2. Ditylenchus angustus (Butter) Filip
3. Ditylenchus destructor Thorne
4. Heterodera rostochensis Well.
5. Meloidogyne sp.

Buruieni

1. Acroptilon picris (Pafl) Fisch. et Mey.
2. Ambrosia sp.
3. Cenchcus tribuloide L.
4. Cuscuta sp.
5. Helianthus maximilian Schrad.
6. Iva axillaris Pursh.
____________
*1) Speciile cultivate nu sînt carantinate.
*2) Sînt admise tolerante.
-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016