Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   CONVENTIE din 14 octombrie 1974  intre guvernul Republicii Socialiste Romania si guvernul Republicii Populare Mongole privind reglementarea calatoriilor fara viza    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

CONVENTIE din 14 octombrie 1974 intre guvernul Republicii Socialiste Romania si guvernul Republicii Populare Mongole privind reglementarea calatoriilor fara viza

EMITENT: CONSILIUL DE MINISTRI
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 78 din 21 iulie 1975
Guvernul Republicii Socialiste România şi guvernul Republicii Populare Mongole,
în dorinta de a întãri şi dezvolta relaţiile de prietenie dintre cele doua state, precum şi pentru a facilita, în mod reciproc, cãlãtoriile cetãţenilor lor în interes de serviciu şi particular, au hotãrît sa încheie prezenta convenţie.
În acest scop, au numit pe împuterniciţii lor:
guvernul Republicii Socialiste România, pe Gheorghe Badescu, directorul Direcţiei consulare din Ministerul Afacerilor Externe;
guvernul Republicii Populare Mongole, pe Gyambin Niam, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Populare Mongole în Republica Socialistã România,
care, dupã schimbul împuternicirilor gãsite în buna şi cuvenitã forma,

au convenit asupra urmãtoarelor:

ART. 1
Cetãţenii unei pãrţi contractante, posesori ai unuia dintre actele de cãlãtorie valabile, prevãzute în anexa la prezenta convenţie, pot cãlãtori pentru şedere temporarã şi în tranzit pe teritoriul celeilalte pãrţi contractante, fãrã viza acesteia din urma.
ART. 2
1. Cetãţenii unei pãrţi contractante pot cãlãtori pe teritoriul celeilalte pãrţi contractante, în vizita la rude şi prieteni, pe baza actelor de cãlãtorie valabile şi a invitatiei confirmate de organele competente ale partii contractante pe teritoriul cãreia se efectueazã cãlãtoria.
2. În cazuri excepţionale (îmbolnãviri grave şi decese), invitaţia poate fi înlocuitã cu o telegrama confirmatã de organele competente ale partii contractante pe teritoriul cãreia se va efectua cãlãtoria.
3. Fiecare parte contractantã va întocmit invitaţia în limba proprie şi în limba rusa. Invitaţia este valabilã pentru o perioada de un an de la data eliberãrii ei.
ART. 3
Cetãţenii unei pãrţi contractante pot cãlãtori în scop turistic, fãrã viza, individual sau colectiv, pe teritoriul celeilalte pãrţi contractante, pe baza înţelegerilor încheiate între organizaţiile turistice ale celor doua pãrţi.
ART. 4
Cetãţenii unei pãrţi contractante cu domiciliul pe teritoriul celeilalte pãrţi contractante pot ieşi şi intra în statul în care îşi au domiciliul, în conformitate cu prevederile legale ale acestuia.
ART. 5
1. Pãrţile contractante vor schimba, pe cale diplomaticã, modelele actelor de cãlãtorie menţionate în anexa la prezenta convenţie, precum şi modelul invitatiei.
2. În cazul schimbãrii actelor de cãlãtorie ori a invitatiei sau introducerii unor noi acte de cãlãtorie, pãrţile contractante se vor informa pe cale diplomaticã, trimitindu-şi totodatã, modelele acestora. Noile acte de cãlãtorie şi invitaţia vor putea fi folosite numai dupã 30 de zile de la data notificãrii şi predãrii modelelor acestora celeilalte pãrţi contractante.
ART. 6
Cetãţenii unei pãrţi contractante pot intra şi ieşi de pe teritoriul celeilalte pãrţi contractante prin orice punct de frontiera deschis traficului internaţional de cãlãtori.
ART. 7
1. Cetãţenii unei pãrţi contractante care cãlãtoresc în interes de serviciu pe teritoriul celeilalte pãrţi contractante vor putea rãmîne pe teritoriul acesteia pe toatã durata misiunii lor. De aceasta prevedere beneficiazã şi membrii lor de familie, dacã au aceeaşi cetãţenie.
2. Cetãţenii unei pãrţi contractante care cãlãtoresc în scop particular pe teritoriul celeilalte pãrţi contractante, în conformitate cu prevederile art. 2 din prezenta convenţie, au dreptul la o şedere de 60 de zile de la data trecerii frontierei de stat. În caz de îmbolnãviri grave, naşteri, decese, cãsãtorii sau alte cazuri asemãnãtoare, dreptul de şedere poate fi prelungit de organele competente ale statului de resedinta cu pînã la 30 de zile. Prelungirea dreptului de şedere este scutitã de taxa.
3. Cetãţenii unei pãrţi contractante pot tranzita teritoriul celeilalte pãrţi contractante în conformitate cu prevederile legale ale acesteia.
ART. 8
1. Cetãţenii unei pãrţi contractante care şi-au pierdut actul de cãlãtorie sau acesta a fost deteriorat ori distrus pe teritoriul celeilalte pãrţi contractante sînt obligaţi sa anunţe imediat despre acest fapt organele competente locale.
2. În cazurile menţionate la pct. 1 al prezentului articol, precum şi atunci cînd un cetãţean al unei pãrţi contractante care cãlãtoreşte pe teritoriul celeilalte pãrţi contractante pe baza de pasaport colectiv, în care este înscris, întrerupe cãlãtoria dintr-un motiv întemeiat, misiunea diplomaticã sau oficiul consular al statului cãrui cetãţean este îi va elibera un nou act de cãlãtorie, prevãzut cu fotografie, pentru înapoierea în ţara. Acest act trebuie sa poarte viza de ieşire a organelor competente ale statului de resedinta, care se acorda cu scutire de taxa.
ART. 9
1. Cetãţenii unei pãrţi contractante sînt obligaţi ca, în timpul şederii pe teritoriul celeilalte pãrţi contractante, sa respecte legile şi regulamentele statului de resedinta.
2. Prevederile prezentei convenţii nu aduc atingere dreptului oricãreia dintre pãrţile contractante de a refuza intrarea pe teritoriul sau a persoanelor indezirabile, cetãţeni ai celeilalte pãrţi contractante, de a le reduce sau a le întrerupe şederea, precum şi de a-i expulza.
3. Despre reducerea sau întreruperea şederii cetãţenilor unei pãrţi contractante, organele competente ale partii contractante care au luat aceasta mãsura vor informa, fãrã intirziere, misiunea diplomaticã sau oficiul consular al celeilalte pãrţi contractante.
ART. 10
Dacã va fi necesar, pãrţile contractante se vor consulta, pe cale diplomaticã, asupra problemelor ce vor aparea ca urmare a aplicãrii prezentei convenţii.
ART. 11
În cazul cînd apare necesitatea completãrii sau modificãrii unor prevederi ale prezentei convenţii, acestea se vor face prin înţelegere între cele doua pãrţi contractante.
ART. 12
1. Prezenta convenţie va intra în vigoare dupã 30 de zile de la data schimbului de note prin care se confirma aprobarea ei în conformitate cu legislaţia fiecãrei pãrţi contractante.
2. Pe data intrãrii în vigoare a prezentei convenţii îşi pierd valabilitatea înţelegerile anterioare între cele doua pãrţi contractante privind cãlãtoriile fãrã viza.
ART. 13
Prezenta convenţie s-a încheiat pe timp nelimitat şi va rãmîne în vigoare încã 6 luni, de la data care va fi notificatã, în scris, pentru denunţarea ei de cãtre una dintre pãrţile contractante.
Convenţia s-a încheiat la Bucureşti la data de 14 octombrie 1974, în trei exemplare în limbile romana, mongola şi rusa, fiecare text avînd aceeaşi valoare.
În caz de divergenta de interpretare între textul în limba romana şi textul în limba mongola, va preleva textul în limba rusa.

Din împuternicirea guvernului
Republicii Socialiste România,
Gheorghe Badescu

Din împuternicirea guvernului
Republicii Populare Mongole,
Gyambin Niam


ANEXA 1
la Convenţia dintre guvernul Republicii Socialiste România şi guvernul Republicii Populare Mongole privind reglementarea cãlãtoriilor fãrã viza

1. Pentru trecerea frontierei, cetãţenii romani vor folosi unul din urmãtoarele documente de cãlãtorie:
a) pentru cãlãtorie în scop oficial:
- pasaport diplomatic
- pasaport de serviciu
- pasaport simplu, individual sau colectiv, eliberat de cãtre Ministerul Afacerilor Externe
- carnet de marinar cu delegaţie de serviciu
- legitimatie de serviciu a membrilor echipajelor avioanelor din aviaţia civilã (licenta de zbor)
b) pentru cãlãtoriile în scop particular şi turistic:
- pasaport diplomatic
- pasaport de serviciu, eliberat de persoanele aflate în misiune permanenta
- pasaport simplu, individual sau colectiv, eliberat de cãtre Ministerul de Interne
- pasaport pentru cetãţenii romani domiciliaţi în strãinãtate
c) pentru cãlãtoriile în grup, în interes de serviciu, particular şi turistic:
- pasaport de serviciu şi pasaport simplu, eliberate pe numele conducatorului grupului şi însoţite de liste nominale certificate de organele emitente. Lista nominalã va cuprinde datele de identitate şi fotografiile persoanelor înscrise în aceasta lista. În cazul în care lista nominalã nu este prevãzutã cu fotografiile persoanelor, ea va cuprinde numele şi prenumele, precum şi numãrul buletinelor de identitate cu care se vor legitima persoanele respective;
d) copiii minori pînã la virsta de 14 ani
- în cazul în care cãlãtoresc împreunã cu pãrinţii, vor fi înscrişi în actul de cãlãtorie al unuia dintre aceştia
- în cazul în care cãlãtoresc singuri, vor poseda un act de cãlãtorie prevãzut cu fotografie
e) pentru cãlãtoriile în tranzit, unul din actele menţionate la pct. 1. lit. a), b), c), d) din prezenta anexa.
2. Pentru trecerea frontierei, cetãţenii Republicii Populare Mongole vor folosi unul din urmãtoarele documente de cãlãtorie:
- pasaport diplomatic
- pasaport de serviciu
- pasaport simplu (civil pentru strãinãtate, eliberat de Ministerul Afacerilor Externe)
- legitimatie pentru inapoiere în Republica Populara Mongola
- anexa la pasaportul pentru strãinãtate
- pasaport simplu (pentru cãlãtoriile în strãinãtate, eliberat de Ministerul Securitãţii Publice)
- certificat pentru cãlãtorii temporare în strãinãtate
- copiii care nu au împlinit virsta de 16 ani pot cãlãtori cu actul de cãlãtorie propriu, actul de cãlãtorie al pãrinţilor sau cel al insotitorilor, dacã sînt înscrişi în aceste acte.

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016