Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   CIRCULARA Nr. 9 din 14 martie 1995  referitoare la evidenta contabila a platilor si decontarilor interbancare in cadrul Bancii Nationale a Romaniei    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

CIRCULARA Nr. 9 din 14 martie 1995 referitoare la evidenta contabila a platilor si decontarilor interbancare in cadrul Bancii Nationale a Romaniei

EMITENT: BANCA NATIONALA A ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL NR. 75 din 26 aprilie 1995
În aplicarea <>Regulamentului Bãncii Naţionale a României nr. 10/1994 şi a Programului de introducere a compensãrii multilaterale a plãţilor interbancare fãrã numerar pe suport hirtie, aprobate de Consiliul de administraţie al Bãncii Naţionale a României prin Încheierea Consiliului de administraţie nr. 16/S/XII/16 din 28 octombrie 1994, începînd cu data de 3 aprilie 1995:
1. Serviciile plati şi decontãri din cadrul sucursalelor Bãncii Naţionale a României vor administra conturile curente ale unitãţilor bancare, defalcate pe analitice*), dupã cum urmeazã:
*) Primele noua caractere din simbolurile conturilor curente analitice ale unitãţilor bancare se conformeazã reglementãrilor în vigoare ale Bãncii Naţionale a României.
a) Biroul de compensare a plãţilor fãrã numerar pe suport hirtie va deschide şi va opera, zilnic, pe baza formularului de compensare centralizator, conturile curente analitice:
- 50BBXSS.01.101 Cont curent pentru decontarea operaţiunilor de compensare
multilaterala a plãţilor interbancare pe suport hirtie al
unitãţii bancare ...;
- 5099X00.01.1JJ Cont curent cumulativ pentru compensarea multilaterala a
plãţilor interbancare pe suport hirtie al sucursalei
B.N.R. .... (JJ = nr. de ordine al judeţului - anexa).
Soldurile conturilor 50.BBXSS.01.101 se vireazã zilnic, fãrã percepere de comision, pînã la ora 12,00, pe baza de note contabile, cu aviz OIS de creditare sau debitare, la Banca Nationala a României - Direcţia plati şi decontãri bancare, Serviciul de compensare multilaterala a plãţilor fãrã numerar pe suport hirtie - cod OIS 96117, prin telex sau modem.
b. Biroul viramente interbancare pe baza bruta şi decontãri al Bãncii Naţionale a României va deschide şi va opera, zilnic, conturile curente analitice:
- 50BBXSS.01.201 Cont curent privind operaţiuni de decontãri cu B.N.R. al
unitãţii bancare ...;
- 50BBXSS.01.202 Cont curent privind operaţiunile cu numerar al unitãţii
bancare ....;
- 50BBXSS.01.203 Cont curent privind operaţiunile de soldare zilnica a
conturilor de corespondent al unitãţii bancare .....;
- 50BBXSS.01.204 Cont curent privind alte operaţiuni de decontãri al
unitãţii bancare ... .
Soldurile acestor conturi se vireazã zilnic, fãrã percepere de comision, pînã la ora 15,00, pe baza de note contabile, cu aviz OIS de creditare sau debitare, la Banca Nationala a României - Direcţia plati şi decontãri bancare, Serviciul viramente interbancare pe baza bruta şi urmãrirea riscului în sistemul de plati şi decontãri - cod OIS 96133, prin telex sau modem.
c) Biroul de decontãri pentru bugetul statului va deschide şi va opera, zilnic, conturile curente analitice:
- 50BBXSS.01.307 Cont curent pentru operaţiuni de decontare cu bugetul
statului al unitãţii bancare ...;
- 50BBXSS.01.308 Cont curent pentru operaţiuni de decontare cu fondul
pentru plata ajutorului de şomaj al unitãţii bancare ...;
- 50BBXSS.01.309 Cont curent pentru operaţiuni privind disponibilitãţile
extrabugetare ale Ministerului Finanţelor al unitãţii
bancare ...;
- 50BBXSS.01.312 Cont curent privind alte operaţiuni de decontare cu
bugetul statului al unitãţii bancare... .
Soldurile acestor conturi se vireazã zilnic, fãrã percepere de comision, pînã la ora 15,00, pe baza de note contabile, cu aviz OIS de creditare sau debitare, la Banca Nationala a României - Direcţia plati şi decontãri bancare, Serviciul conturi curente societãţi bancare - cod OIS 96100, prin telex sau modem.
d) Sucursalele Bãncii Naţionale a României, Biroul decontãri pentru bugetul statului, din judeţele pe teritoriul cãrora se afla centrale de societãţi bancare, pot deschide - la solicitarea acestora şi cu aprobarea Direcţiei plati şi decontãri bancare a Bãncii Naţionale a României - urmãtoarele conturi curente analitice în care vor fi reflectate operaţiuni dispuse de centrala societãţii bancare respective:
- 50BBX99.01.301 Decontãri aferente creditelor B.N.R. ale centralei
societãţii bancare ...;
- 50BBX99.01.302 Decontãri aferente pieţei valutare interbancare ale
centralei societãţii bancare ....;
- 50BBX99.01.303 Decontãri privind operaţiuni cu titluri de stat ale
centralei societãţii bancare .....;
- 50BBX99.01.304 Decontãri aferente operaţiunilor valutare cu B.N.R. ale
centralei societãţii bancare ...;
- 50BBX99.01.310 Plasamente interbancare, rambursãri şi dobinzi aferente
ale centralei societãţii bancare ...;
- 50BBX99.01.311 Credite interbancare şi dobinzi aferente ale centralei
societãţii bancare ...;
- 50BBX99.01.904 Alte operaţiuni de decontare ale centralei societãţii
bancare ... .
Operaţiunile înregistrate în conturile curente analitice enumerate la pct. 1.d) se vor vira zilnic, cu aviz OIS, pînã la ora 17,30, la Banca Nationala a României, Direcţia plati şi decontãri bancare, Serviciul conturi curente societãţi bancare, cod OIS 96100.
e) Centralele societãţilor bancare, al cãror sediu nu se afla în municipiul Bucureşti, pot solicita sucursalelor Bãncii Naţionale a României din judeţul lor de resedinta deschiderea de conturi curente analitice din grupele de la pct. 1.b), 1.c) şi 1.d), dar numai cu aprobarea Direcţiei plati şi decontãri bancare din Banca Nationala a României.
f) Sucursala Bãncii Naţionale a României din municipiul Bucureşti va menţine deschise, pentru centralele societãţilor bancare din Bucureşti care nu au subunitati, conturile curente - operaţiuni cu numerar - al cãror sold se va vira, zilnic, pînã la 15,00, la Direcţia plati şi decontãri bancare, Serviciul viramente interbancare, pe baza bruta şi urmãrirea riscului în sistemul de plati şi decontãri, cod OIS 96133.
g) Toate conturile curente analitice menţionate în prezenta circulara nu pot inregistra sold la sfîrşitul zilei.
2. Sucursalele Bãncii Naţionale a României vor stabili programul de ghiseu pe care îl vor comunica, în scris, unitãţilor bancare, în asa fel încît sa se poatã încadra în orarul menţionat la pct. 1. O copie a acestui program de ghiseu va fi remisã Direcţiei plati şi decontãri bancare a Bãncii Naţionale a României pînã la data de 25 martie 1995.
3. Sucursalele Bãncii Naţionale a României vor remite unitãţilor bancare extrase de cont curent zilnice în care vor fi reflectate toate operaţiunile efectuate în ziua respectiva prin conturile curente analitice menţionate la pct. 1.
4. Pentru activitatea de compensare care se desfãşoarã în centrala Bãncii Naţionale a României şi în sucursalele sale, Banca Nationala a României percepe societãţilor bancare, pentru prezentarea şi primirea unui instrument de plata compensabil (bucata), un comision de 5 (cinci) lei.
Pentru operaţiunile în care Banca Nationala a României reprezintã la compensare centralele societãţilor bancare, aceasta percepe societãţilor bancare respective, în plus, un comision de 5 (cinci) lei pentru fiecare instrument de plata prezentat sau primit în compensare.
5. Comisioanele pentru activitatea de compensare se percep de cãtre Banca Nationala a României - Direcţia plati şi decontãri bancare, Serviciul de compensare multilaterala a plãţilor fãrã numerar pe suport hirtie.
Pentru operaţiunile dispuse de centralele societãţilor bancare a se efectua prin conturile analitice de la pct. 1.d), comisioanele şi spezele telex se percep la nivelul Bãncii Naţionale a României - Direcţia plati şi decontãri bancare, Serviciul conturi curente societãţi bancare.
6. Direcţia plati şi decontãri bancare şi Direcţia contabilitãţii generale ale Bãncii Naţionale a României vor efectua, pînã la data de 25 martie 1995, instruirea contabililor şefi din sucursalele Bãncii Naţionale a României privind evidenta contabila a conturilor curente analitice menţionate la pct. 1.
7. O data cu intrarea în vigoare a prezentei circulare, se modifica corespunzãtor prevederile pct. 4 din Normele nr. VI/3150/1992, prin includerea posibilitatii de transmitere prin modem a avizelor OIS ale Bãncii Naţionale a României.
8. La data intrãrii în vigoare a prezentei circulare îşi înceteazã aplicabilitatea orice dispoziţie contrarã.

Guvernatorul Bãncii Naţionale a României,
Mugur Isarescu

ANEXA 1
------------------------------------------------------------------------------
Denumire judeţ Nr. ordine Denumire judeţ Nr. ordine
judeţ judeţ
-------------------------------------------------------------------------------
ALBA 1 HARGHITA 21
ARAD 2 HUNEDOARA 22
ARGES 3 IALOMITA 23
BACAU 4 IAŞI 24
BIHOR 5 MARAMURES 25
BISTRITA-NASAUD 6 MEHEDINTI 26
BOTOSANI 7 MURES 27
BRAŞOV 8 NEAMT 28
BRĂILA 9 OLT 29
BUZAU 10 PRAHOVA 30
CARAS-SEVERIN 11 SATU MARE 31
CALARASI 12 SALAJ 32
CLUJ 13 SIBIU 33
CONSTANTA 14 SUCEAVA 34
COVASNA 15 TELEORMAN 35
DIMBOVITA 16 TIMIS 36
DOLJ 17 TULCEA 37
GALAŢI 18 VASLUI 38
GIURGIU 19 VILCEA 39
GORJ 20 VRANCEA 40
BUCUREŞTI 41
-------------------------------------------------------------------------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016