Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   CIRCULARA nr. 6 din 8 martie 1999  privind constituirea de catre banci, persoane juridice romane, de provizioane specifice de risc pentru dobanzile neincasate la scadenta, precum si pentru unele categorii de credite acordate si plasamente constituite la alte banci    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

CIRCULARA nr. 6 din 8 martie 1999 privind constituirea de catre banci, persoane juridice romane, de provizioane specifice de risc pentru dobanzile neincasate la scadenta, precum si pentru unele categorii de credite acordate si plasamente constituite la alte banci

EMITENT: BANCA NATIONALA A ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 175 din 26 aprilie 1999
În temeiul <>art. 26 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 101/1998 privind statutul Bãncii Naţionale a României, al <>art. 45 lit. e) din Legea bancarã nr. 58/1998 şi având în vedere prevederile Planului de conturi pentru societãţile bancare şi normele metodologice de utilizare a acestuia, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor şi al guvernatorului Bãncii Naţionale a României nr. 1.418/344/1997, denumite în continuare Planul de conturi bancar, se dau urmãtoarele reglementãri:
1. În scopul determinãrii şi limitãrii riscului de credit, precum şi în vederea constituirii provizioanelor specifice de risc, termenii de mai jos au urmãtoarele semnificatii:
a) credite acordate - sumele evidentiate, potrivit Planului de conturi bancar, în soldurile urmãtoarelor conturi:
1411 "Credite de pe o zi pe alta acordate bãncilor"; 1412 "Credite la termen acordate bãncilor"; 1413 "Credite financiare acordate bãncilor"; 1511 "Valori primite în pensiune de pe o zi pe alta"; 1512 "Valori primite în pensiune la termen"; extras 1811 "Creanţe restante"; extras 1821 "Creanţe indoielnice"; 2011 "Creanţe comerciale"; 2021 "Credite de trezorerie"; 2031 "Credite pentru export"; 2041 "Credite pentru echipament"; 2051 "Credite investitori"; 2052 "Credite promotori"; 2061 "Alte credite acordate clientelei"; 2311 "Credite de pe o zi pe alta acordate clientelei financiare"; 2312 "Credite la termen acordate clientelei financiare"; 2411 "Valori primite în pensiune de pe o zi pe alta"; 2412 "Valori primite în pensiune la termen"; sold debitor 2511 "Conturi curente"; extras 2811 "Creanţe restante"; extras 2821 "Creanţe indoielnice"; 30111 "Titluri primite în pensiune livrata"; extras 3811 "Creanţe restante"; extras 3821 "Creanţe indoielnice"; 401 "Credite subordonate la termen"; 402 "Credite subordonate pe durata nedeterminatã"; extras 4811 "Creanţe restante"; extras 4821 "Creanţe indoielnice";
b) plasamente la bãnci - sumele evidentiate, potrivit Planului de conturi bancar, în soldurile urmãtoarelor conturi:
1111 "Cont curent la bãnci centrale"; 1112 "Depozite la vedere la bãnci centrale"; 1113 "Depozite la termen la bãnci centrale"; 1114 "Depozite colaterale la bãnci centrale"; 121 "Conturi de corespondent la bãnci (nostro)"; 1311 "Depozite la vedere la bãnci"; 1312 "Depozite la termen la bãnci"; 1313 "Depozite colaterale la bãnci"; extras 1811 "Creanţe restante"; extras 1821 "Creanţe indoielnice"; extras 30212 "Obligaţiuni şi alte titluri cu venit fix"; extras 30213 "Acţiuni şi alte titluri cu venit variabil"; extras 30252 "Obligaţiuni şi alte titluri cu venit fix"; extras 30253 "Acţiuni şi alte titluri cu venit variabil"; extras 30262 "Obligaţiuni şi alte titluri cu venit fix"; extras 30263 "Acţiuni şi alte titluri cu venit variabil"; extras 30312 "Obligaţiuni şi alte titluri cu venit fix"; extras 30313 "Acţiuni şi alte titluri cu venit variabil"; extras 30352 "Obligaţiuni şi alte titluri cu venit fix"; extras 30353 "Acţiuni şi alte titluri cu venit variabil"; extras 30412 "Obligaţiuni şi alte titluri cu venit fix"; extras 30452 "Obligaţiuni şi alte titluri cu venit fix"; 4111 "Pãrţi în societãţi bancare"; 4121 "Titluri de participare la societãţi bancare"; extras 413 "Titluri ale activitãţii de portofoliu"; extras 415 "Titluri date cu împrumut".
2. Dobânzile aferente creditelor acordate clientelei, alta decât cea bancarã, neîncasate la scadenta de cel puţin 90 de zile, se considera în categoria "Pierdere", iar bãncile vor calcula şi vor constitui, lunar, provizioane specifice de risc la nivelul de 100% din valoarea acestora, existenta în sold la finele fiecãrei luni, indiferent de nivelul garanţiilor şi de situaţia în care se afla creditele acordate la care se referã dobânzile, respectiv dacã sunt curente, restante sau în litigiu.
3. În vederea aplicãrii prezentei circulare, bãncile vor evidenţia în contabilitate dobânzile prevãzute la pct. 2, în analitice distincte ale conturilor de dobânzi restante sau indoielnice prevãzute în Planul de conturi bancar. Sumele din aceste analitice vor fi evidentiate pentru fiecare debitor.
4. Creditele acordate şi orice alte plasamente, certe şi lichide, constituite de cãtre bãnci la alte bãnci autorizate sa funcţioneze în România şi/sau în strãinãtate, precum şi dobânzile aferente, neîncasate la scadenta de cel puţin 30 de zile, se considera în categoria "Pierdere", iar bãncile vor calcula şi vor constitui lunar provizioane specifice de risc la nivelul de 100% din valoarea acestora, existenta în sold la finele fiecãrei luni, indiferent de nivelul garanţiilor.
5. Pentru portofoliul total de credite acordate, precum şi pentru dobânzile aferente calculate şi neîncasate, altele decât cele prevãzute la pct. 2 şi 4, determinarea necesarului de provizioane specifice de risc şi includerea acestora în cheltuieli se efectueazã potrivit <>Normelor Bãncii Naţionale a României nr. 3/1994 privind clasificarea creditelor şi constituirea provizioanelor specifice de risc şi <>Circularei Bãncii Naţionale a României nr. 35/1995 privind asigurarea condiţiilor corespunzãtoare pentru limitarea riscurilor de credit şi menţinerea în permanenta a nivelului minim de solvabilitate.
6. Provizioanele specifice de risc pentru creditele acordate în devize, pentru plasamentele la bãnci în devize, precum şi pentru dobânzile aferente se constituie în devizele respective.
7. Prevederile circularei se aplica şi pentru categoriile de credite acordate, plasamentele la bãnci şi dobânzile prevãzute la art. 2 şi 4, existente în sold la data intrãrii ei în vigoare.
8. Sumele reprezentând provizioanele specifice de risc menţionate la pct. 2 şi 4 din prezenta circulara se vor include în cheltuielile lunii pentru care s-a efectuat calculul, indiferent de rezultatul financiar al perioadei, înregistrat de banca.
9. Bãncile vor raporta lunar Bãncii Naţionale a României - Direcţia generalã autorizare, reglementare şi supraveghere prudentiala a societãţilor bancare situaţia provizioanelor specifice de risc, constituite potrivit prevederilor prezentei circulare, în termen de 15 zile de la sfârşitul lunii pentru care se întocmeşte raportarea.
Formularul de raportare este prezentat în anexa la prezenta circulara.
10. Nerespectarea prevederilor prezentei circulare atrage aplicarea sancţiunilor şi/sau a mãsurilor prevãzute la art. 69 şi, respectiv, la <>art. 70 din Legea nr. 58/1998 .
11. Prevederile prezentei circulare completeazã şi modifica corespunzãtor prevederile <>Normelor Bãncii Naţionale a României nr. 3/1994 privind clasificarea creditelor şi constituirea provizioanelor specifice de risc.
12. Prezenta circulara intra în vigoare la data publicãrii ei în Monitorul Oficial al României, Partea I.

PREŞEDINTELE CONSILIULUI DE ADMINISTRAŢIE
AL BĂNCII NAŢIONALE A ROMÂNIEI,
MUGUR ISARESCU,
GUVERNATOR


ANEXA 1





Denumirea bãncii ................
Data raportarii: [ / / ]


FORMULAR
de raportare a provizioanelor specifice de risc constituite de bãnci pentru dobânzile neîncasate la scadenta, precum şi pentru unele categorii de credite acordate şi plasamente constituite la bãnci

- milioane lei -


I. Total dobânzi neîncasate,
din care:
-------------------------------------------------------------------------------
- dobânzi aferente creditelor acordate clientelei, alta
decât cea bancarã, neîncasate la scadenta de cel
puţin 90 de zile
- dobânzi aferente creditelor acordate altor bãnci,
neîncasate la scadenta de cel puţin 30 de zile
- dobânzi aferente plasamentelor constituite la alte bãnci,
neîncasate la scadenta de cel puţin 30 de zile
--------------------------------------------------------------------------------
II. Total credite acordate bãncilor,
din care:
--------------------------------------------------------------------------------
- credite acordate bãncilor, neîncasate la scadenta de cel puţin 30 de zile
--------------------------------------------------------------------------------
III. Total plasamente constituite la bãnci,
din care:
--------------------------------------------------------------------------------
- plasamente constituite la bãnci, neîncasate la scadenta de cel puţin 30 de
zile
--------------------------------------------------------------------------------
IV. Total provizioane specifice de risc existente în sold,
din care:
--------------------------------------------------------------------------------
- pentru dobânzi aferente creditelor acordate clientelei, alta
decât cea bancarã, neîncasate la scadenta de cel puţin
90 de zile
- pentru credite acordate bãncilor şi pentru dobânzi aferente,
neîncasate la scadenta de cel puţin 30 de zile, din care:
* pentru credite
* pentru dobânzi aferente
- pentru plasamente constituite la bãnci şi pentru dobânzi
aferente, neîncasate la scadenta de cel puţin 30 de zile,
din care:
* pentru plasamente
* pentru dobânzi aferente
--------------------------------------------------------------------------------

Întocmit de:
------------
Numele şi prenumele ................
Telefon/interior .............


Conducãtorul bãncii, Conducãtorul compartimentului
................................. financiar-contabil,
(numele, prenumele şi semnatura) ................................
(numele, prenumele şi semnatura)




----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016