Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   CIRCULARA nr. 34 din 4 august 1995  referitoare la completarea, modificarea si abrogarea unor reglementari in domeniul platilor si decontarilor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

CIRCULARA nr. 34 din 4 august 1995 referitoare la completarea, modificarea si abrogarea unor reglementari in domeniul platilor si decontarilor

EMITENT: BANCA NATIONALA A ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 243 din 24 octombrie 1995

    I. Regulamentul Băncii Naţionale a României nr. 10/1994 privind compensarea multilaterală a plăţilor interbancare fără numerar pe suport hârtie se modifică după cum urmează:

    1. Articolul 2 punctul 3 se abrogă.

    2. Articolul 2 punctul 16 va avea următorul cuprins:
    "16. instrumentul de plata de debit reprezintă instrumentul de plata care circulă de la unitatea bancară a beneficiarului către unitatea bancară a plătitorului, având ca efect debitarea contului plătitorului şi creditarea contului beneficiarului;"

    3. Articolul 2 punctul 17 va avea următorul cuprins:
    "17. instrumentul de plata de credit reprezintă instrumentul de plata care circula de la unitatea bancară a plătitorului către unitatea bancară a beneficiarului, avînd ca efect debitarea contului plătitorului şi creditarea contului beneficiarului;"

    4. Articolul 2 punctul 18 va avea următorul cuprins:
    "18. ziua de compensare (c) reprezintă ziua lucrătoare în care se desfăşoară şedinţa de compensare şi pe baza căreia se calculează intervalele obligatorii de procesare a plăţilor interbancare."

    5. Articolul 3 alineatul 1 va avea următorul cuprins:
    "Compartimentele organizatorice din cadrul Băncii Naţionale a României, competente sa efectueze compensarea multilaterala a plăţilor interbancare fără numerar pe suport hârtie, sînt Direcţia decontării operaţiunilor bancare - Serviciul compensare din Centrala Băncii Naţionale a României şi serviciile de plati şi decontări din sucursalele Băncii Naţionale a României, ale căror structuri specializate reprezintă, în înţelesul legii, case de compensaţii.
    Pentru înfiinţarea oricărei alte case de compensaţii interbancare, este necesară obţinerea autorizaţiei din partea Băncii Naţionale a României, eliberata în baza avizului de specialitate al Direcţiei decontării operaţiunilor bancare - Serviciul compensare."

    6. Articolul 4 va avea următorul cuprins:
    "Obiectul compensării multilaterale îl constituie plăţile interbancare fără numerar pe suport hârtie, denumite în continuare plati interbancare."

    7. Articolul 5 va avea următorul cuprins:
    "5.1. Plăţile interbancare se proceseaza în mod obligatoriu conform schemelor de circuit prezentate în anexa nr. 1.
    Termenele şi intervalele de timp stabilite prin prezentul regulament pentru efectuarea, compensarea şi decontarea plăţilor interbancare sunt obligatorii şi se calculează în funcţie de ziua de compensare (c).
    În cazul ordinelor de plata care au indicată o anumită zi a plăţii (P), ziua de compensare (c) se stabileşte în funcţie de aceasta.
    Termenele şi intervalele sînt exprimate în zile lucrătoare.
    Termenele şi intervalele sînt maximale.
    5.2. Unităţile bancare prezentatoare au obligaţia prezentării în compensare a instrumentelor de plata compensabile primite prin reţeaua intrabancara.
    5.3. Unităţile bancare sînt obligate sa sesizeze inspectoratului de compensare nerespectarea de către alte unităţi bancare a prevederilor prezentului articol.
    5.4. Inspectorii de compensare au obligaţia ca, în fiecare saptamâna, prin sondaj, sa verifice respectarea prevederilor prezentului articol de către toate unităţile bancare participante la şedinţele de compensare."

    8. Articolul 6 va avea următorul cuprins:
    "Societăţile bancare vor introduce şi accepta in/din compensarea multilaterala următoarele instrumente de plata pe suport hârtie, denumite în continuare instrumente de plata compensabile:
    a) ordinul de plata;
    b) cecul barat, denumit în continuare cec.
    Formularul de ordin de plata pe suport hârtie acceptat în compensare poate fi:
    - completat manual sau prin dactilografiere;
    - editat şi completat pe calculator;
    - transmis în original sau sub forma de mesaj modem, mesaj telex sau mesaj telefax.
    Pentru a fi acceptate în compensare, este obligatoriu ca ordinele de plata sa conţină şi sa aibă completate toate elementele obligatorii de pe fata şi versoul instrumentului "ordin de plata" prevăzute de reglementările în vigoare şi sa poarte semnătura autorizata şi ştampila în original a unităţii bancare iniţiatoare sau prezentatoare.
    Formularul de cec acceptat în compensare poate fi barat:
    - prin pretiparire, sau
    - manual, cu obligativitatea mentionarii de către unitatea bancară iniţiatoare a locului compensării.
    Pentru a fi acceptat în compensare, fiecare cec barat trebuie însoţit în mod obligatoriu de un borderou de încasare a cecurilor, care este completat de către beneficiarul cecurilor.
    Borderoul de încasare a cecurilor conţine următoarele elemente obligatorii:
    a) numele sau denumirea beneficiarului;
    b) numărul contului beneficiarului;
    c) denumirea unităţii bancare a beneficiarului;
    d) numărul şi seria cecului;
    e) numele sau denumirea tragatorului;
    f) numărul contului tragatorului;
    g) denumirea unităţii bancare trase;
    h) suma;
    i) semnătura autorizata şi ştampila beneficiarului;
    j) data depunerii borderoului de încasare a cecurilor la unitatea bancară a beneficiarului;
    k) data remiterii cecului de către unitatea bancară prezentatoare unităţii bancare primitoare, în cadrul şedinţei de verificare a cecurilor.
    Elementele obligatorii se completează, după cum urmează:
    - lit. a)-i), de către beneficiar;
    - lit. j), de către unitatea bancară iniţiatoare;
    - lit. k), de către unitatea bancară prezentatoare.
    Borderoul de încasare a cecurilor se completează în trei exemplare, care au următoarea destinaţie:
    - un exemplar este păstrat de beneficiarul cecurilor;
    - un exemplar este păstrat de unitatea bancară iniţiatoare;
    - un exemplar este remis de unitatea bancară prezentatoare unităţii bancare primitoare, în cadrul şedinţei de compensare.
    Cele trei exemplare ale borderoului de încasare a cecurilor trebuie sa conţină toate elementele obligatorii mai sus menţionate."

    9. Articolul 7 va avea următorul cuprins:
    "Pot fi excluse din compensarea multilaterala, ca urmare a verificării lor în şedinţa de compensare, de către agenţii de compensare ai unităţii bancare primitoare (destinatare), instrumentele de plata aflate în una dintre situaţiile de mai jos:
    a) instrumentele de plata compensabile, al căror conţinut si/sau forma sînt contrare prevederilor legii şi reglementărilor în vigoare si/sau care nu au completate toate rubricile;
    b) instrumentele de plata compensabile care prezintă modificări sau adăugări privind:
    b1) suma plăţii;
    b2) numele si/sau numărul contului plătitorului si/sau beneficiarului;
    b3) numele si/sau numărul codului unităţii bancare a plătitorului si/sau unităţii bancare a beneficiarului;
    b4) data plăţii (P), în cazul ordinului de plata;
    c) instrumentele de plata compensabile care prezintă diferite conditionari privind efectuarea plăţii (dobînzi, penalizări etc.);
    d) instrumentele de plata compensabile de debit (cecuri), care nu sînt însoţite de borderouri de încasare a cecurilor.
    Pot fi excluse din compensarea multilaterala, ca urmare a verificării lor în şedinţa de compensare, de către inspectorii de compensare, instrumentele de plata al căror conţinut si/sau forma sînt contrare prevederilor legii şi reglementărilor în vigoare si/sau care nu au completate toate rubricile."

    10. Articolul 8 va avea următorul cuprins:
    "În fiecare zi lucrătoare se tine o şedinţa obligatorie de compensare a plăţilor interbancare, în sucursalele şi în Centrala Băncii Naţionale a României, în sali special amenajate şi echipate în acest scop.
    Şedinţa zilnica se încheie prin obţinerea unui rezultat unic privind poziţia debitoare sau poziţia creditoare a fiecărei unităţi bancare care participa la compensare.
    Prin ordin al guvernatorului Băncii Naţionale a României se poate stabili ca într-o zi lucrătoare, în una sau mai multe sucursale ale Băncii Naţionale a României si/sau în centrala acesteia, sa nu se desfăşoare şedinţa de compensare."

    11. Articolul 10 va avea următorul cuprins:
    "În fiecare sucursala şi în Centrala Băncii Naţionale a României, şedinţa de compensare este condusă de un inspector de compensare.
    În cadrul şedinţei de compensare este obligatorie prezenta unui al doilea inspector de compensare pentru desfăşurarea activităţii de control prevăzute la art. 5 pct. 5.4."

    12. Articolul 12 se completează cu alineatul 6, care va avea următorul cuprins:
    "Direcţia decontării operaţiunilor bancare poate solicita centralelor societăţilor bancare, din proprie initiativa sau la propunerea sucursalelor Băncii Naţionale a României, înlocuirea unor agenţi de compensare."

    13. Articolul 13, punctul 13.2, - Grupa de operaţiuni I -, literele d) şi e) vor avea următorul cuprins:
    "d) Dispoziţia centralizatoare poate fi de doua tipuri:
    - dispoziţie centralizatoare de încasare, care totalizează sumele înscrise pe cecuri;
    - dispoziţie centralizatoare de plata, care totalizează sumele înscrise pe ordinele de plata.
    Standardele dispoziţiilor centralizatoare sînt prezentate în anexa nr. 4a) la prezentul regulament.
    * Dispoziţiile centralizatoare de încasare se întocmesc în patru exemplare, avînd acelaşi conţinut, astfel:
    - exemplarul 1, de culoare alba;
    - exemplarele 2 şi 3, de culoare roz;
    - exemplarul 4, de culoare vernil.
    Destinaţia fiecărui exemplar al dispoziţiei centralizatoare de încasare este următoarea:
    - exemplarul vernil (nr. 4) este păstrat de unitatea bancară prezentatoare, constituind document justificativ pentru operaţiunile sale;
    - exemplarul roz (nr. 3) este remis, în cadrul şedinţei de verificare, unităţii bancare primitoare, constituind document justificativ pentru operaţiunile acesteia;
    - exemplarul roz (nr. 2) este remis, în cadrul şedinţei de compensare, unităţii bancare primitoare, în vederea compensării instrumentelor de plata compensabile de debit (cecuri), prezentate anterior;
    - exemplarul alb (nr. 1) este remis, în cadrul şedinţei de compensare, inspectorului de compensare, constituind document justificativ şi de control pentru sumele totale preluate în borderourile dispoziţiilor centralizatoare sau în formularul de compensare al unităţii bancare prezentatoare.
    În cazul în care o unitate bancară primitoare solicita o amânare la compensare unor instrumente de plata compensabile de debit (cecuri), unitatea bancară prezentatoare are obligaţia de a plati pentru următoarea şedinţa de compensare o dispoziţie centralizatoare de încasare distinctă, care sa cuprindă elementele necesare compensării sumelor înscrise pe respectivele cecuri aminate la compensare. La aceasta dispoziţie centralizatoare de încasare se anexează obligatoriu lista cecurilor aminate la compensare, remisă de unitatea bancară primitoare în şedinţa de compensare precedenta.
    * Dispoziţia centralizatoare de plata se întocmeşte în trei exemplare, avînd acelaşi conţinut, astfel:
    - exemplarul 1, de culoare alba;
    - exemplarul 2, de culoare roz;
    - exemplarul 3, de culoare vernil.
    Destinaţia fiecărui exemplar al dispoziţiei centralizatoare de plata este următoarea:
    - exemplarul vernil (nr. 3) este păstrat de unitatea bancară prezentatoare, constituind document justificativ pentru operaţiunile sale;
    - exemplarul roz (nr. 2) este remis, în cadrul şedinţei de compensare, unităţii bancare primitoare, constituind document justificativ pentru operaţiunile acesteia;
    - exemplarul alb (nr. 1) este remis, în cadrul şedinţei de compensare, inspectorului de compensare, constituind document justificativ şi de control pentru sumele totale preluate în borderourile dispoziţiilor centralizatoare sau în formularul de compensare al unităţii bancare prezentatoare.
    Modul de completare a dispoziţiilor centralizatoare este descris în anexa nr. 4 b) la prezentul regulament.
    Dispoziţiile centralizatoare sînt, în mod obligatoriu, dactilografiate;
    e) Documentele componente ale unui plic remis unităţii bancare primitoare (destinatare) sînt prezentate, în mod obligatoriu, în următoarea ordine:
    - dispoziţia centralizatoare (de plata sau de încasare);
    - banda de control;
    - instrumente de plata compensabile."

    14. Articolul 13 punctul 13.2 - Grupa de operaţiuni II - va avea următorul cuprins:
    "Pe baza dispoziţiilor centralizatoare, unitatea bancară prezentatoare (iniţiatoare) completează cîte un borderou al dispoziţiilor centralizatoare pentru fiecare unitate bancară primitoare (destinatara).
    În cazul în care unitatea bancară prezentatoare (iniţiatoare) întocmeşte o singura dispoziţie centralizatoare pentru o unitate bancară primitoare (destinatara), nu este necesară completarea borderoului dispoziţiilor centralizatoare.
    Standardul borderoului dispoziţiilor centralizatoare este prezentat în anexa nr. 5a) la prezentul regulament.
    Borderoul dispoziţiilor centralizatoare se întocmeşte în trei exemplare, avînd acelaşi conţinut, astfel:
    - exemplarul 1, de culoare alba;
    - exemplarul 2, de culoare roz;
    - exemplarul 3, de culoare vernil.
    Destinaţia fiecărui exemplar al borderoului dispoziţiilor centralizatoare este următoarea:
    - exemplarul vernil (nr. 3) este păstrat de unitatea bancară prezentatoare, constituind document justificativ pentru operaţiunile sale;
    - exemplarul roz (nr. 2) este remis, în cadrul şedinţei de compensare, unităţii bancare primitoare (destinatare), constituind document justificativ pentru operaţiunile acesteia;
    - exemplarul alb (nr. 1) este remis, în cadrul şedinţei de compensare, inspectorului de compensare, constituind document justificativ şi de control pentru sumele totale preluate în formularul de compensare al unităţii bancare prezentatoare.
    Modul de completare a borderoului dispoziţiilor centralizatoare este prezentat în anexa nr. 5 b) la prezentul regulament.
    Borderoul dispoziţiilor centralizatoare de încasare cuprinde dispoziţiile centralizatoare de încasare ale instrumentelor de plata compensabile de debit (cecuri), prezentate anterior în vederea verificării.
    Borderoul dispoziţiilor centralizatoare de plata cuprinde dispoziţiile centralizatoare de plata ale instrumentelor de plata compensabile de credit (ordine de plata), prezentate în vederea compensării.
    Borderourile dispoziţiilor centralizatoare sînt, în mod obligatoriu, dactilografiate.

    15. Articolul 13 punctul 13.2 - Grupa de operaţiuni III - va avea următorul cuprins:
    "a) Instrumentele de plata compensabile primite de la unităţile bancare prezentatoare sînt analizate de către unităţile bancare destinatare (primitoare) în vederea acceptării sau refuzării lor.
    Acceptarea unui cec poate fi parţială.
    Acceptarea parţială a unui cec de către o unitate bancară destinatara (trasul) poate fi făcuta în limita disponibilului existent în contul plătitorului (tragatorului).
    Refuzul instrumentelor de plata compensabile poate interveni în urma:
    - uneia dintre situaţiile menţionate la art. 7;
    - faptului ca unitatea bancară respectiva nu este destinatara (primitoarea) unuia sau a mai multor instrumente incluse în pachetele adresate ei;
    - unor situaţii diverse legate de natura plăţii sau încasării, ca: numere de conturi greşit înscrise, cecuri false, lipsa sau neconcordanta semnăturilor etc.;
    - inexistentei disponibilului în contul clientului plătitor (în cazul cecurilor).
    Refuzul unui cec poate fi parţial.
    Refuzul parţial se poate face de către o unitate bancară destinatara (trasul) numai din motivul inexistentei, în ziua primirii cecului de către unitatea bancară destinatara (trasul), a unui disponibil suficient în contul plătitorului (tragatorului).
    Refuzul parţial al unui cec poate fi făcut numai pentru diferenţa dintre suma cecului şi disponibilul existent în contul plătitorului (tragatorului).
    Unitatea bancară prezentatoare (iniţiatoare) este obligată sa primească refuzul parţial al unui cec făcut de unitatea bancară primitoare (destinatara);
    b) Refuzul instrumentelor de plata compensabile se face, în funcţie de ziua de compensare (c), astfel:
    - instrumentele de plata compensabile de debit (cecurile) sînt refuzate, de către unităţile bancare primitoare (destinatare), în ziua introducerii lor scriptice în compensare (c) de către unităţile bancare prezentatoare (iniţiatoare), deoarece ele au fost prezentate anterior în vederea verificării;
    - instrumentele de plata compensabile de credit (ordinele de plata) sînt refuzate în maximum doua zile lucrătoare de la data compensării lor (c+2);
    c) Refuzul unor instrumente de plata compensabile se consemnează în formularele denumite Refuz la plata şi Refuz la încasare, prezentate în anexa nr. 6a) la prezentul regulament.
    În cazul refuzului cecurilor se completează refuzul la plata.
    În cazul refuzului ordinelor de plata se completează refuzul la încasare.
    Numărul maxim de instrumente de plata compensabile care pot fi refuzate printr-un formular de refuz la plata sau refuz la încasare este de una suta (100).
    Pentru fiecare instrument de plata refuzat se completează, fără abrevieri, formularul de justificare a refuzului prezentat în anexa nr. 7 la prezentul regulament. Acest formular se completează într-un singur exemplar, care este remis împreună cu instrumentul de plata refuzat.
    În cazul refuzului parţial al unui cec, formularul de justificare a refuzului se completează în doua exemplare, cu următoarea destinaţie:
    - exemplarul 1 se remite unităţii bancare prezentatoare (iniţiatoare) împreună cu cecul refuzat parţial;
    - exemplarul 2 se păstrează de către unitatea bancară primitoare (destinatara) a respectivului cec.
    În aceasta situaţie, pe ambele exemplare ale formularului de justificare a refuzului, cît şi pe cecul respectiv, se va menţiona suma acceptată la plata în cifre şi litere.
    Agentul de compensare al unităţii bancare prezentatoare (iniţiatoare) are obligaţia ca, la solicitarea agentului de compensare al unităţii bancare primitoare (destinatare), sa certifice prin semnătura şi ştampila, aplicate atît pe ambele exemplare ale formularului de justificare a refuzului, cît şi pe cec, suma acceptată la plata;
    d) Fiecare formular de refuz este însoţit, în mod obligatoriu, de o banda de control totalizatoare a sumelor înscrise pe instrumentele de plata compensabile refuzate;
    e) Refuzul se întocmeşte în trei exemplare, avînd acelaşi conţinut, astfel:
    - exemplarul 1, de culoare alba;
    - exemplarul 2, de culoare roz;
    - exemplarul 3, de culoare vernil.
    Destinaţia fiecărui exemplar al refuzului este următoarea:
    - exemplarul vernil (nr. 3) este păstrat de unitatea bancară prezentatoare (iniţiatoare) a refuzului, constituind document justificativ pentru operaţiunile sale;
    - exemplarul roz (nr. 2) este remis, în cadrul şedinţei de compensare, unităţii bancare primitoare (destinatare) a refuzului, constituind document justificativ pentru operaţiunile acesteia;
    - exemplarul alb (nr. 1) este remis inspectoratului de compensare, în cadrul şedinţei de compensare, constituind document justificativ şi de control pentru sumele totale refuzate şi preluate în formularul de compensare al unităţii bancare prezentatoare a refuzului.
    Modul de completare a refuzului la plata şi a refuzului la încasare este descris în anexa nr. 6 b) la prezentul regulament.
    Refuzurile sînt, în mod obligatoriu, dactilografiate;
    f) Refuzurile se grupează pe unităţi bancare primitoare (destinatare) şi pe tipuri de refuz (la plata sau la încasare). Refuzurile se introduc în plicuri identice cu cele utilizate pentru pachetele de instrumente compensabile, plicuri care vor fi sigilate;
    g) Documentele componente ale unui astfel de plic trebuie prezentate în următoarea ordine:
    - refuzul (la plata sau la încasare);
    - banda de control;
    - instrumentele de plata compensabile refuzate;
    - formularele de justificare a refuzurilor;
    - lista instrumentelor de plata compensabile de debit aminate la compensare [conform lit. h) a prezentului articol], dacă este cazul;
    h) În cazul instrumentelor de plata compensabile de debit, unitatea bancară primitoare are posibilitatea de a amina compensarea acestora atunci cînd, în ziua introducerii lor scriptice în compensare (c) de către unitatea bancară prezentatoare, nu dispune de datele necesare acceptării sau refuzării lor. Apelarea la aceasta procedura constituie motiv de penalizare.
    Aceasta operaţiune se efectuează prin completarea de către unitatea bancară primitoare a spaţiului special alocat în partea de jos a formularului de refuz la plata. Completarea acestui spaţiu semnifica, pentru unitatea bancară primitoare, amânarea compensării respectivului instrument de plata compensabil de debit cu o zi lucrătoare.
    Dacă o unitate bancară primitoare solicita amânarea compensării, unor instrumente de plata compensabile de debit (cecuri), prin completarea spaţiului special alocat de pe formularul de refuz la plata, aceasta are obligaţia anexării la acest formular a unei liste care sa cuprindă seria, numărul şi suma fiecăruia dintre cecurile respective; aceasta lista va purta semnătura şi ştampila autorizate. Sumele cecurilor cuprinse în aceasta lista nu sînt înscrise în banda de control aferentă respectivului formular de refuz la plata.
    O unitate bancară primitoare poate apela, în legătura cu un instrument de plata compensabil de debit (cec), la aceasta procedura maximum trei zile lucrătoare consecutive zilei de compensare (c). În a patra zi lucrătoare, unitatea bancară primitoare are obligaţia de a accepta sau a refuza respectivul instrument de plata compensabil (cec), conform procedurilor descrise în prezentul regulament.
    Modul de completare a spaţiului aferent aminarii la compensare a cecurilor este descris în anexa nr. 6 b) la prezentul regulament."

    16. Articolul 13 punctul 13.2. - Grupa de operaţiuni IV - alineatul 1 va avea următorul cuprins:
    "După pregătirea instrumentelor de plata compensabile şi a refuzurilor, unităţile bancare prezentatoare (iniţiatoare) completează formularul de compensare prezentat în anexa nr. 8 a) la prezentul regulament, astfel:
    - pe baza borderourilor dispoziţiilor centralizatoare se completează rubricile "Sume de încasat" şi Sume de plătit";
    - pe baza refuzurilor se completează rubricile "Sume de încasat refuzate" şi "Sume de plătit refuzate". În cazul în care un formular de refuz la plata are completat şi spaţiul special alocat pentru amânarea efectuării plăţii, suma refuzată şi suma amânată la plata se preiau distinct în formularul de compensare al unităţii bancare primitoare, conform anexei nr. 8 b).

    17. Articolul 14 - Partea I, Etapa 4 - litera d) va avea următorul cuprins:
    "d) sa verifice cu maximum de operativitate sumele preluate în borderourile dispoziţiilor centralizatoare de încasare şi de plata (exemplarele 2 - roz) şi totalurile acestora.
    În situaţiile în care unitatea bancară pe care o reprezintă este primitoarea (destinatara) de drept a instrumentelor de plata compensabile de credit, numărul instrumentelor de plata compensabile de credit, consemnat pe dispoziţia centralizatoare de plata, exemplarul nr. 2 (roz), corespunde cu numărul de instrumente de plata compensabile de credit existente fizic în pachet, totalul benzii de control este exact şi corespunde cu totalul consemnat pe dispoziţia centralizatoare de plata, agentul de compensare al unităţii bancare primitoare (destinatare) are obligaţia sa certifice acest fapt, prin semnătura şi ştampila, agentului de compensare al unităţii bancare prezentatoare (iniţiatoare), pe exemplarul 3 (vernil) al dispoziţiei centralizatoare de plata.
    În situaţiile în care unitatea bancară pe care o reprezintă nu este primitoarea (destinatara) de drept a instrumentelor de plata compensabile de credit, numărul instrumentelor de plata compensabile de credit existente fizic în plic nu corespunde cu numărul înscris pe dispoziţia centralizatoare de plata, totalul benzii de control este eronat sau prezintă omisiuni sau totalul benzii de control nu corespunde cu cel înscris pe dispoziţia centralizatoare de plata, agentul de compensare al unităţii bancare primitoare (destinatare) trebuie sa semnaleze acest fapt inspectorului de compensare şi agentului de compensare al unităţii bancare prezentatoare (iniţiatoare), acesta din urma fiind obligat sa facă modificările necesare pe toate cele trei exemplare ale dispoziţiei centralizatoare de plata şi sa semneze în dreptul modificărilor făcute.
    În cazul modificării unor date pe o dispoziţie centralizatoare de plata, agentul de compensare al unităţii bancare prezentatoare (iniţiatoare) are obligaţia sa opereze, în mod similar, respectiva modificare, atît pe cele trei exemplare ale borderoului dispoziţiilor centralizatoare de plata, cît şi pe cele doua exemplare ale formularului de compensare al unităţii bancare pe care o reprezintă, sa refacă totalurile respective şi sa semneze în dreptul modificărilor făcute.
    În cazul în care exista posibilitatea ca, în cadrul aceleiaşi şedinţe de compensare, un instrument de plata compensabil de credit dirijat greşit sa poată fi redirijat către unitatea bancară care este primitoarea (destinatara) sa de drept, operaţiunea se efectuează sub directa supraveghere a inspectorului de compensare, cu respectarea procedurilor de modificare a datelor cuprinse în formularistica de compensare, prevăzute în prezentul articol.
    În situaţia în care datele preluate de pe dispoziţiile centralizatoare de încasare şi de plata si/sau totalurile borderourilor sînt eronate, agentul de compensare al unităţii bancare primitoare (destinatare) trebuie sa semnaleze acest fapt inspectorului de compensare şi agentului unităţii bancare prezentatoare (iniţiatoare), acesta din urma fiind obligat sa facă modificările necesare pe toate cele trei exemplare ale borderourilor dispoziţiilor centralizatoare de încasare şi de plata şi sa semneze în dreptul modificărilor făcute.
    În cazul modificării unor date pe borderourile dispoziţiilor centralizatoare de încasare şi de plata, agentul de compensare al unităţii bancare prezentatoare (iniţiatoare) are obligaţia sa opereze în mod similar respectiva modificare pe formularul de compensare al unităţii bancare pe care o reprezintă, sa refacă totalurile respective şi sa semneze în dreptul modificărilor făcute.

    18. Articolul 14 - Partea a II-a, Etapa 1 - litera b) va avea următorul cuprins:
    "b) refuzurile aferente instrumentelor de plata compensabile de debit (cecurile) care au fost prezentate anterior şi care sînt compensate în şedinţa respectiva de compensare: (c). Aceste formulare de refuz pot sa conţină şi solicitări de amânare la compensare a unor instrumente de plata compensabile de debit (cecuri), în aceasta situaţie ele fiind însoţite de lista respectivelor instrumente."

    19. Articolul 14 - Partea a II-a, Etapa 2 - se completează cu litera e), care va avea următorul cuprins:
    "e) Agenţii de compensare ai unităţilor bancare care primesc solicitări de amânare la compensare prin taloanele de pe refuzurile la plata au obligaţia de a verifica următoarele:
    - dacă data (c) înscrisă pe talonul de amânare la compensare este următoarea zi de compensare;
    - dacă numărul cecurilor aminate la compensare înscrise în talon corespunde cu numărul cecurilor înscrise pe lista anexată refuzului la plata;
    - dacă suma înscrisă pe talonul de amânare la compensare corespunde cu totalul sumelor cecurilor înscrise pe lista anexată refuzului la plata.
    În cazul în care toate aceste date sînt corecte, agenţii de compensare ai unităţilor bancare care primesc solicitări de amânare la compensare au obligaţia de a înscrie aceste sume pe formularul de compensare al unităţii bancare pe care o reprezintă, conform anexei nr. 8 b).
    În cazul în care exista neconcordante, agenţii de compensare ai unităţilor bancare care primesc solicitări de amânare la compensare trebuie sa semnaleze acest fapt inspectorului de compensare şi agentului de compensare al unităţii bancare care solicita amânarea la compensare, acesta din urma fiind obligat sa facă modificările necesare şi sa semneze în dreptul modificărilor făcute."

    20. Articolul 15 alineatul 2 va avea următorul cuprins:
    "Prezentarea instrumentelor de plata compensabile de debit se face în sala de compensare după închiderea şedinţei de compensare, între orele 11,30-12,00, sub supravegherea inspectorului de compensare."

    21. Articolul 15 se completează, la alineatul 3 punctul 2, cu litera e) şi cu punctul 4, care vor avea următorul cuprins:
    "e) sa verifice existenta borderourilor de încasare a cecurilor ataşate la fiecare instrument de plata compensabil de debit (cec)."
    "4. În cazul în care exista posibilitatea ca, în cadrul aceleiaşi şedinţe de verificare, un instrument de plata compensabil de debit dirijat greşit sa poată fi redirijat către unitatea bancară primitoare (destinatara) a sa de drept, aceasta operaţiune se efectuează cu respectarea procedurilor de modificare a datelor înscrise pe formularistica de compensare, prezentate anterior."

    22. Articolul 16 punctul 16.2 va avea următorul cuprins:
    "16.2. După analizare şi refuz, unităţile bancare primitoare (destinatare) au obligaţia sa marcheze instrumentele de plata compensabile refuzate prin aplicarea pe versoul acestora a ştampilei cu înscrisul:

          ┌─────────────────────────────────┐
          │ REFUZAT │
          │ ZIUA .... LUNA ..... ANUL.... │
          └─────────────────────────────────┘


    23. Articolul 17 va avea următorul cuprins:
    "După închiderea şedinţei de compensare, într-un interval maxim de o ora (pînă la ora 12,30), inspectorul de compensare are obligaţia sa transmită către Centrala Băncii Naţionale a României - Direcţia decontării operaţiunilor bancare - conţinutul formularului de compensare centralizator."

    24. Articolul 19 punctul 19.1. punctul 3 alineatul 2 va avea următorul cuprins:
    "Pentru operaţiunea de arhivare, prin termenul documente de compensare se înţelege:
    - dispoziţiile centralizatoare de încasare/plata;
    - borderoul dispoziţiilor centralizatoare de încasare/plata;
    - refuzul la plata/încasare;
    - refuzul de încasare la termen;
    - fişa rectificativa de refuz la plata/încasare;
    - fişa rectificativa de plata."

    25. Articolul 20 punctul 20.1. va avea următorul cuprins:
    "20.1. Inspectorii de compensare stabilesc penalităţi unităţilor bancare în următoarele cazuri:
    a) intirzierea agentului de compensare la şedinţa de compensare sau de verificare pînă la 15 minute;
    b) neprezentarea sau intirzierea agentului de compensare cu mai mult de cincisprezece minute determina, în mod obligatoriu, excluderea în ziua respectiva din compensare a unităţii bancare pe care o reprezintă;
    c) solicitarea modificării orarului şedinţei de compensare, de către o unitate bancară sau de către o societate bancară, din motive care, ulterior, se dovedesc a fi nejustificate;
    d) trimiterea la şedinţa de compensare a unei alte persoane decît cele autorizate ca agent de compensare sau avînd o împuternicire expresă determina excluderea în ziua respectiva din compensare a unităţii bancare respective;
    e) încălcarea prevederilor art. 13 privind pregătirea şedinţei de compensare la unităţile bancare;
    f) încălcarea prevederilor art. 14 şi art. 15 privind desfăşurarea şedinţei de compensare şi a şedinţei de verificare;
    g) completarea si/sau modificarea de către unităţile bancare a unor elemente (rubrici) de pe instrumentele de plata compensabile alocate completării de către plătitor (trăgător), fără a avea împuternicire scrisă din partea acestuia;
    h) completarea eronată a formularisticii de compensare, în afară şedinţei de compensare şi în cadrul acesteia, avînd drept consecinţa obţinerea unor rezultate gresite şi prelungirea şedinţei de compensare;
    i) refuzul, din motive nejustificate, a instrumentelor de plata compensabile;
    j) nerespectarea de către unităţile bancare prezentatoare (iniţiatoare) şi unităţile bancare primitoare (destinatare) a prevederilor art. 5 privind circuitele, termenele şi intervalele de timp obligatorii ale plăţilor interbancare exprimate în zile lucrătoare;
    k) dirijarea gresita către o unitate bancară care nu este primitoarea/destinatara de drept a unor instrumente de plata compensabile sau a unor refuzuri de peste patru ori într-o luna calendaristică;
    l) apelarea la procedura de amânare a compensării instrumentelor de plata compensabile de debit (cecuri)."

    26. Articolul 20 punctul 20.4. va avea următorul cuprins:
    "20.4. Centralele societăţilor bancare au dreptul de a face contestaţie la procesul-verbal de constatare privind încălcarea prevederilor Regulamentului privind compensarea multilaterala a plăţilor interbancare fără numerar pe suport hârtie, depunerea acesteia urmînd a se face în termen de zece zile calendaristice de la data întocmirii procesului-verbal. Contestaţia se depune la Direcţia decontării operaţiunilor bancare, care o va analiza şi va da o rezoluţie în termen de cinci zile lucrătoare de la data depunerii sale.
    Nu vor fi luate în considerare contestaţiile avînd intirzierea pe parcursul poştal, ca motiv de nerespectare a termenelor şi intervalelor obligatorii de procesare a instrumentelor de plata compensabile."

    27. Articolul 20 punctul 20.5. va avea următorul cuprins:
    "20.5. După expirarea termenului de depunere a contestaţiei sau a celui de analiza a acesteia, sumele rezultate din penalităţi sînt debitate automat din conturile curente ale societăţilor bancare în cauza şi sînt vărsate la bugetul de stat de către Banca Naţionala a României."

    28. Articolul 22 va avea următorul cuprins:
    "Operaţiunile de plati şi încasări cu Trezoreria generală a statului, efectuate prin unităţile bancare, nu fac obiectul compensării multilaterale a plăţilor interbancare fără numerar pe suport hârtie."

    29. Se adauga articolul 23, cu următorul cuprins:
    "Societăţile bancare stabilesc prin reglementări interne nivelurile ierarhice la care se întocmeşte, se verifica şi se semnează formularistica de compensare."

    30. Se adauga articolul 24, cu următorul cuprins:
    "Sucursalele Băncii Naţionale a României vor întocmi decadal şi vor înainta Direcţiei decontării operaţiunilor bancare, în primele doua zile lucrătoare ale decadei următoare, situaţiile statistice cuprinse în anexa nr. 12."

    31. Se adauga articolul 25, cu următorul cuprins:
    "Cu aprobarea Direcţiei decontării operaţiunilor bancare, societăţile bancare pot introduce în compensare formularistica de compensare, editata pe calculator.
    Pînă la asigurarea necesarului de formulare tipizate de refuz la plata prevăzute cu talon de amânare la compensare a unor instrumente de plata compensabile de debit (cecuri), unităţile bancare vor putea înscrie, dacă este cazul, manual sau prin dactilografiere, datele necesare acestei operaţiuni. Termenul limita de aplicare a acestei prevederi este 1 decembrie 1995."

    32. Se adauga articolul 26, cu următorul cuprins:
    "Direcţia decontării operaţiunilor bancare şi Secretariatul general vor asigura renumerotarea şi redenumirea articolelor regulamentului, în funcţie de modificările aduse de prezenta circulara, şi republicarea acestuia în Monitorul Oficial al României."

    32 bis. Fostul articol 23 devine articolul 27

    33. Anexa nr. 1 se înlocuieşte cu anexa nr. 1 la prezenta circulara.

    34. Anexa nr. 2 se înlocuieşte cu anexa nr. 2 la prezenta circulara.

    35. Anexa nr. 4b) se înlocuieşte cu anexa nr. 4b) la prezenta circulara.

    36. Anexa nr. 5 b) se înlocuieşte cu anexa nr. 5b) la prezenta circulara.

    37. Anexa nr. 6a) (REFUZ LA PLATA) se înlocuieşte cu anexa nr. 6 a) la prezenta circulara.

    38. Anexa nr. 6 b) se înlocuieşte cu anexa nr. 6b) la prezenta circulara.

    39. Anexa nr. 8 a) (textul de sub FORMULARUL DE COMPENSARE) se înlocuieşte cu anexa nr. 8 a) la prezenta circulara.

    40. La anexa nr. 8b), sub titlul "Sume de încasat refuzate", punctul 4 se modifica conform anexei nr. 8b) la prezenta circulara.

    41. La anexa nr. 8 b) sub titlul "Sume de plătit refuzate", punctul 3 se modifica conform anexei nr. 8 b) la prezenta circulara.

    42. Anexa nr. 10 se înlocuieşte cu anexa nr. 10 la prezenta circulara.

    43. Punctul 1 din anexa nr. 11a) se modifica conform anexei nr. 11a) la prezenta circulara.

    44. Anexa nr. 11b) - REFUZ DE PLATA LA TERMEN - se abroga.

    45. Anexa nr. 11b) - JUSTIFICARE REFUZ LA TERMEN - se înlocuieşte cu anexa nr. 11b) la prezenta circulara.

    46. Anexa nr. 11c) se înlocuieşte cu anexa nr. 11c) la prezenta circulara.

    47. Anexa nr. 11e) se înlocuieşte cu anexa nr. 11e) la prezenta circulara.

    48. Anexa nr. 11g) se înlocuieşte cu anexa nr. 11g) la prezenta circulara.

    49. Se adauga anexa nr. 12, conform anexei nr. 12 la prezenta circulara.

    II. Circulara Băncii Naţionale a României nr. 9/1995 referitoare la evidenta contabila a plăţilor şi decontărilor interbancare în cadrul Băncii Naţionale a României se modifica după cum urmează:

    50. Punctul 4 va avea următorul cuprins:
    "4. Pentru activitatea de compensare care se desfăşoară în sucursalele şi în centrala sa, Banca Naţionala a României percepe societăţilor bancare, pentru prezentarea sau primirea unui instrument de plata compensabil (bucata), un comision de 200 (doua sute) lei.
    Pentru operaţiunile în care reprezintă la compensare centralele societăţilor bancare, Banca Naţionala a României percepe societăţilor bancare respective, în plus, un comision de 200 (doua sute) lei pentru fiecare instrument de plata prezentat sau primit în compensare."

    51. Punctul 5 alineatul 1 va avea următorul cuprins:
    "5. Comisioanele pentru activitatea de compensare se percep de către Banca Naţionala a României - Direcţia decontării operaţiunilor bancare. Pentru virarea zilnica a soldurilor conturilor curente analitice deschise la sucursalele Băncii Naţionale a României fiecărei unităţi bancare, Banca Naţionala a României - Direcţia Decontării operaţiunilor bancare - percepe speze telex sau modem în valoare de 1.000 (una mie) lei pe operaţiune."

    III. Circulara Băncii Naţionale a României nr. 11/1995 privind organizarea participării la activitatea de compensare multilaterala a plăţilor interbancare pe suport hârtie se modifica după cum urmează:

    52. Articolele 8, 9 şi 18 se abroga.

    IV. Circulara Băncii Naţionale a României nr. 15/1995 se modifica după cum urmează:

    53. Punctul 5 se abroga.

    V. Normele tehnice ale Băncii Naţionale a României nr. 9/1994 privind cecul se modifica după cum urmează:

    54. Articolul 7 va avea următorul cuprins:
    "Banca Naţionala a României şi societăţile bancare pot accepta, în funcţie de prevederile reglementărilor referitoare la efectuarea plăţilor şi decontărilor în vigoare, cecuri la care sînt anexate prin diverse modalităţi alte acte. Este interzisă indoirea cecurilor."

    VI. Normele tehnice ale Băncii Naţionale a României nr. 10/1994 privind cambia şi biletul la ordin se modifica după cum urmează:

    55. Articolul 7 va avea următorul cuprins:
    "Banca Naţionala a României şi societăţile bancare pot accepta, în funcţie de prevederile reglementărilor referitoare la efectuarea plăţilor şi decontărilor în vigoare, cambii şi bilete la ordin, la care sînt anexate prin diverse modalităţi alte acte, inclusiv foile de prelungire (allonge)."

    VII. Normele tehnice ale Băncii Naţionale a României nr. 16/1994 privind ordinul de plata pe suport hârtie se modifica după cum urmează:

    56. Articolul 5 alineatul 1 va avea următorul cuprins:
    "Banca Naţionala a României şi societăţile bancare pot accepta, în funcţie de prevederile reglementărilor referitoare la efectuarea plăţilor şi decontărilor în vigoare, ordine de plata pe suport hârtie, la care sînt anexate, prin diverse modalităţi, alte acte."

    VIII. Dispoziţii finale

    57. La data intrării în vigoare a prezentei circulare îşi încetează aplicabilitatea orice dispoziţii contrare

    58. Prezenta circulara intra în vigoare la data de 2 octombrie 1995.


          GUVERNATORUL BĂNCII NAŢIONALE A ROMÂNIEI,
                     MUGUR ISARESCU

    ANEXA 1

    CIRCUITUL Nr. 1a) (LOCAL) AL ORDINULUI DE PLATA - (OP. 1a)

                       ┌───────────────────────────┐
                       │ BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI│
                       └──┬────────────────────────┤
                          │ DIRECŢIA DECONTĂRII │
                          │ OPERAŢIUNILOR BANCARE │
                          └────────────────────────┘
                                       ^
                                       │
                                       │ C
                                       │
                               ┌──────────────┐
                               │ BNR │
                               └─┬───────────┬┘
               ┌───────┐ 3 │ SUCURSALA │ 3 ┌──────-┐
          ┌───>│ BANCA │ ──────> │ CENTRALĂ │ ──────-> │ BANCA │ ───┐
          │ ┌─ │ A │ C └──────────-┘ C │ B │ │
          │ │ └──────-┘ └──────-┘ │
       1 │ │ 2 │ 4
     C-1 │ │ C-1 │ C
          │ v v
       ~~~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~~~~
      │ CLIENT │ │ CLIENT │
      │ PLĂTITOR │ │BENEFICIAR │
       ~~~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~~~~~


    CIRCUITUL Nr. 1a) (LOCAL) AL ORDINULUI DE PLATĂ - (OP. 1a)

    Clientul plătitor şi clientul beneficiar au conturi curente deschise la unităţi bancare situate în reşedinţa de judeţ şi care aparţin unor societăţi bancare diferite

    Operaţiunile din circuitul nr. 1a) al ordinului de plata se efectuează cu respectarea stricta a termenelor obligatorii, astfel:
    1. a) Clientul plătitor remite ordinul de plata unităţii bancare la care are deschis cont curent

    Termen obligatoriu: (c-1);

    b) Unitatea bancară iniţiatoare-prezentatoare completează ordinul de plata pe verso, la rubrica "Compensabil la ....", cu numele judeţului sau cu înscrisul "Centrala B.N.R."

    Termen obligatoriu: (c-1);

    2. Unitatea bancară iniţiatoare-prezentatoare debitează contul clientului plătitor

    Termen obligatoriu: (c-1);

    3. a) Unitatea bancară iniţiatoare-prezentatoare introduce în compensare ordinele de plata la sucursala Băncii Naţionale a României din judeţul respectiv sau la Centrala Băncii Naţionale a României

    Termen obligatoriu: (c);

    b) Unitatea bancară primitoare-destinatara primeşte ordinele de plata prin compensare la sucursala Băncii Naţionale a României din judeţul respectiv sau la Centrala Băncii Naţionale a României şi completează pe versoul acestora la rubrica c data compensării, aplicînd ştampila şi semnătura autorizata

    Termen obligatoriu: (c);

    4. Unitatea bancară primitoare-destinatara creditează contul clientului beneficiar cu sumele aferente ordinelor de plata acceptate

    Termen obligatoriu: (c).


     CIRCUITUL Nr. 1b) (LOCAL) AL ORDINULUI DE PLATA - OP.1b)

                               ┌────────────────────────────┐
                               │ BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI │
                               └─┬────────────────────────┬─┘
                                 │ DIRECŢIA DECONTĂRII │
                                 │ OPERAŢIUNILOR BANCAREI │
                                 └────────────────────────┘
                                                ^
                                                │
                                                │ C
                                                │
                                           ┌──────────────-┐
              ┌────────┐ 3 ┌──────-┐ 4 │ BNR │ 4 ┌──────-┐
    ┌───────> │ BANCA │────->│ BANCA │──> │──────────────-│──> │ BANCA │──┐
    │ ┌────── │ A │ C-1 │ A │ C │ SUCURSALA │ C │ B │ │
    │ │ └────────┘ └──────-┘ │ CENTRALĂ │ └──────-┘ │ 5
  1 │ │ 2 └──────────────-┘ │ C
 C-2│ │C-2 │
    │ │ │
    │ │ │
    │ v v
 ~~~~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~~
 │ CLIENT │ │ CLIENT │
 │ PLĂTITOR │ │BENEFICIAR│
  ────────── ──────────


    CIRCUITUL Nr. 1b) (LOCAL) AL ORDINULUI DE PLATA - OP. 1b)

    Clientul plătitor şi clientul beneficiar au conturi deschise la unităţi bancare situate în reşedinţa de judeţ şi care aparţin unor societăţi bancare diferite; unitatea bancară iniţiatoare este alta decît unitatea bancară prezentatoare

    Operaţiunile din circuitul nr. 1b) al ordinului de plata se efectuează cu respectarea stricta a termenelor obligatorii, astfel:
    1. a) Clientul plătitor remite ordinul de plata unităţii bancare la care are deschis cont curent

    Termen obligatoriu: (c-2);

    b) Unitatea bancară iniţiatoare completează ordinul de plata pe verso, la rubrica "Compensabil la ...", cu numele judeţului respectiv sau cu înscrisul "Centrala B.N.R."

    Termen obligatoriu: (c-2);

    2. Unitatea bancară iniţiatoare debitează contul clientului plătitor

    Termen obligatoriu: (c-2);

    3. Unitatea bancară iniţiatoare transmite ordinul de plata, prin reţeaua intrabancara, unităţii bancare prezentatoare

    Termen obligatoriu: (c-1);

    4. a) Unitatea bancară prezentatoare introduce în compensare ordinele de plata la sucursala Băncii Naţionale a României din judeţul respectiv sau la Centrala Băncii Naţionale a României

    Termen obligatoriu: (c);

    b) Unitatea bancară primitoare-destinatara primeşte ordinele de plata prin compensare la sucursala Băncii Naţionale a României din judeţul respectiv sau la Centrala Băncii Naţionale a României şi completează pe versoul acestora la rubrica c data compensării, aplicînd ştampila şi semnătura autorizata

    Termen obligatoriu: (c);

    5. Unitatea bancară primitoare-destinatara creditează contul clientului beneficiar cu sumele aferente ordinelor de plata acceptate

    Termen obligatoriu: (c).

    CIRCUITUL Nr. 1c) (LOCAL) AL ORDINULUI DE PLATA - OP. 1c)

             ┌────────────────────────────┐
             │ BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI │
             └───┬────────────────────────┤
                 │ DIRECŢIA DECONTĂRII │
                 │ OPERAŢIUNILOR BANCARE │
                 └────────────────────────┘
                            ^
                            │
                            │ C
                            │
                            │
                            │
                         ┌───────────┐
            ┌──────┐ 3 │ BNR │ 3 ┌───────┐ ┌───────┐
    ┌──────>│ BANCA│────>│ SUCURSALA │ ──->│ BANCA │ 4 │ BANCA │ ────┐
    │ ┌────-│ A │ C │ CENTRALĂ │ C │ B │────->│ B │ │ 5
  1 │ │ 2 └──────┘ └───────────┘ └───────┘ C+1 └───────┘ │ C+1
 C-1│ │ C-1 │
    │ │ │
    │ │ │
    │ │ │
    │ v v
  ~~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~~~~
 │ CLIENT │ │ CLIENT │
 │ PLĂTITOR │ │ BENEFICIAR │
  ~~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~~~~


    CIRCUITUL Nr. 1c) (LOCAL) AL ORDINULUI DE PLATA - OP. 1c)

    Clientul plătitor şi clientul beneficiar au conturi curente deschise la unităţi bancare situate în reşedinţa de judeţ şi care aparţin unor societăţi bancare diferite; unitatea bancară primitoare este alta decît unitatea bancară destinatara

    Operaţiunile din circuitul nr. 1c) al ordinului de plata se efectuează cu respectarea stricta a termenelor obligatorii, astfel:
    1. a) Clientul plătitor remite ordinul de plata unităţii bancare la care are deschis cont curent

    Termen obligatoriu: (c-1);

    b) Unitatea bancară iniţiatoare-prezentatoare completează ordinul de plata pe verso, la rubrica "Compensabil la...", cu numele judeţului respectiv (judeţul în care sînt situate cele doua unităţi bancare) sau cu înscrisul "Centrala B.N.R."

    Termen obligatoriu: (c-1);

    2. Unitatea bancară iniţiatoare-prezentatoare debitează contul clientului plătitor

    Termen obligatoriu: (c-1);

    3. a) Unitatea bancară iniţiatoare-prezentatoare introduce în compensare ordinele de plata la sucursala Băncii Naţionale a României din judeţul respectiv sau la Centrala Băncii Naţionale a României

    Termen obligatoriu: (c);

    b) Unitatea bancară primitoare primeşte ordinele de plata prin compensare la sucursala Băncii Naţionale a României din judeţul respectiv sau la Centrala Băncii Naţionale a României şi completează pe versoul acestora la rubrica c data compensării, aplicînd ştampila şi semnătura autorizata

    Termen obligatoriu: (c);

    4. Unitatea bancară primitoare transmite ordinul de plata, prin reţeaua intrabancara, unităţii bancare destinatare

    Termen obligatoriu: (c+1);

    5. Unitatea bancară destinatara creditează contul clientului beneficiar cu sumele aferente ordinelor de plata acceptate

    Termen obligatoriu: (c+1).

    CIRCUITUL Nr. 1d) (LOCAL) AL ORDINULUI DE PLATA - OP. 1d)

                           │ BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI │
                           └─┬───────────────────────┬──┘
                             │ DIRECŢIA DECONTĂRII │
                             │ OPERAŢIUNILOR BANCARE │
                             └───────────────────────┘
                                        ^
                                        │ C
                            ┌──────────────────────────┐
                            │ B N R │
   ┌────-┐ ┌───────┐ │──────────────────────────│ ┌────-┐ ┌────-┐
 ->│BANCA│ 3 │ BANCA │ 4 │ │ 4 │BANCA│ 5 │BANCA│
 │ │ A │────> │ A │──>│ SUCURSALA │──>│ B │ ──>│ B │
 │ └────-┘ C-1 └───────┘ C └──────────────────────────┘ C └────-┘C+1 └────-┘
 │ │ │
 │ │ │
 │ 1 │ 2 │ 6
 │C-2 │C-2 │C+1
 │ │ v
 │ v
  ~~~~~~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~~~~
 │ CLIENT │ │ CLIENT │
 │ PLĂTITOR │ │ BENEFICIAR │
  ~~~~~~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~~~~


    CIRCUITUL Nr. 1d) (LOCAL) AL ORDINULUI DE PLATA - OP. 1d)
    Clientul plătitor şi clientul beneficiar au conturi curente deschise la unităţi bancare situate în reşedinţa de judeţ şi care aparţin unor societăţi bancare diferite; unitatea bancară iniţiatoare este alta decît unitatea bancară prezentatoare şi unitatea bancară primitoare este alta decît unitatea bancară destinatara

    Operaţiunile din circuitul nr. 1d) al ordinului de plata se efectuează cu respectarea stricta a termenelor obligatorii, astfel:
    1. a) Clientul plătitor remite ordinul de plata unităţii bancare la care are deschis cont curent

    Termen obligatoriu: (c-2);

    b) unitatea bancară iniţiatoare completează ordinul de plata pe verso, la rubrica "Compensabil la ...", cu numele judeţului respectiv (judeţul în care sînt situate cele doua unităţi bancare)

    Termen obligatoriu: (c-2);

    2. Unitatea bancară iniţiatoare debitează contul clientului plătitor

    Termen obligatoriu: (c-2);

    3. Unitatea bancară iniţiatoare transmite ordinul de plata, prin reţeaua intrabancara, unităţii bancare prezentatoare

    Termen obligatoriu: (c-1);

    4. a) Unitatea bancară prezentatoare introduce în compensare ordinele de plata la sucursala Băncii Naţionale a României din judeţul respectiv

    Termen obligatoriu: (c);

    b) Unitatea bancară primitoare primeşte ordinele de plata prin compensare la sucursala Băncii Naţionale a României din judeţul respectiv şi completează pe versoul acestora la rubrica c data compensării, aplicînd ştampila şi semnătura autorizata

    Termen obligatoriu: (c);

    5. Unitatea bancară primitoare transmite ordinul de plata, prin reţeaua intrabancara, unităţii bancare destinatare

    Termen obligatoriu: (c+1);

    6. Unitatea bancară destinatara creditează contul clientului beneficiar cu sumele aferente ordinelor de plata acceptate

    Termen obligatoriu: (c+1).

    CIRCUITUL Nr. 2a) (INTRAJUDETEAN) AL ORDINULUI DE PLATA - OP. 2a)

                                ┌───────────────────────────┐
                                │ BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI│
                                └┬─────────────────────────┬┘
                                 │ DIRECŢIA DECONTĂRII │
                                 │ OPERAŢIUNILOR BANCAREI │
                                 └─────────────────────────┘
                                                ^
                                                │
                                                │ C
                                                │
                                           ┌──────────────-┐
              ┌────────┐ 3 ┌───────┐ 4 │ BNR │ 4 ┌──────-┐
    ┌───────> │ BANCA │────->│ BANCA │──> │──────────────-│──> │ BANCA │──┐
    │ ┌────── │ A │ C-1 │ A │ C │ SUCURSALA │ C │ B │ │
    │ │ └────────┘ └──────-┘ │ │ └──────-┘ │ 5
  1 │ │ 2 └──────────────-┘ │ C
 C-2│ │C-2 │
    │ │ │
    │ │ │
    │ v v
 ~~~~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~~
 │ CLIENT │ │ CLIENT │
 │ PLĂTITOR │ │BENEFICIAR│
  ────────── ──────────


    CIRCUITUL Nr. 2a) (INTRAJUDETEAN) AL ORDINULUI DE PLATA - OP. 2a)
    Clientul plătitor şi clientul beneficiar au conturi curente deschise la unităţi bancare situate în acelaşi judeţ şi care aparţin unor societăţi bancare diferite; unitatea bancară iniţiatoare este alta decît unitatea bancară prezentatoare

    Operaţiunile din cadrul circuitului nr. 2a) al ordinului de plata se efectuează cu respectarea stricta a termenelor obligatorii, astfel:
    1. a) Clientul plătitor remite ordinul de plata unităţii bancare la care are deschis cont curent

    Termen obligatoriu: (c-2);

    b) Unitatea bancară iniţiatoare completează ordinele de plata pe verso, la rubrica "Compensabil la ...", cu numele judeţului respectiv

    Termen obligatoriu: (c-2);

    2. Unitatea bancară iniţiatoare debitează contul clientului plătitor

    Termen obligatoriu: (c-2);

    3. Unitatea bancară iniţiatoare trimite ordinele de plata, prin reţeaua intrabancara, unităţii bancare prezentatoare, situata în reşedinţa de judeţ

    Termen obligatoriu: (c-1);

    4. a) Unitatea bancară prezentatoare introduce în compensare ordinele de plata la sucursala Băncii Naţionale a României din judeţul respectiv

    Termen obligatoriu: (c);

    b) Unitatea bancară primitoare-destinatara primeşte ordinele de plata prin compensare la sucursala Băncii Naţionale a României din judeţul respectiv şi completează pe versoul acestora la rubrica c data compensării, aplicînd ştampila şi semnătura autorizata

    Termen obligatoriu: (c);

    5. Unitatea bancară primitoare-destinatara creditează contul clientului beneficiar cu sumele aferente ordinelor de plata acceptate

    Termen obligatoriu: (c).


    CIRCUITUL Nr. 2b) (INTRAJUDETEAN) AL ORDINULUI DE PLATA - OP. 2b)

              ┌────────────────────────────┐
              │ BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI │
              └──┬───────────────────────┬─┘
                 │ DIRECŢIA DECONTĂRII │
                 │ OPERAŢIUNILOR BANCARE │
                 └───────────────────────┘
                            ^
                            │
                            │ C
                            │
                            │
                            │
                         ┌──────────-┐
            ┌──────┐ 3 │ BNR │ 3 ┌──────-┐ ┌──────-┐
    ┌──────>│ BANCA│────>│ SUCURSALA │ ──->│ BANCA │ 4 │ BANCA │ ────┐
    │ ┌────-│ A │ C │ │ C │ B │────->│ B │ │ 5
  1 │ │ 2 └──────┘ └──────────-┘ └──────-┘ C+1 └──────-┘ │ C+1
 C-1│ │ C-1 │
    │ │ │
    │ │ │
    │ │ │
    │ v v
  ~~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~~~~
 │ CLIENT │ │ CLIENT │
 │ PLĂTITOR │ │ BENEFICIAR │
  ~~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~~~~


    CIRCUITUL Nr. 2b) (INTRAJUDETEAN) AL ORDINULUI DE PLATA - OP. 2b)
    Clientul plătitor şi clientul beneficiar au conturi curente deschise la unităţi bancare situate în acelaşi judeţ şi care aparţin unor societăţi bancare diferite; unitatea bancară primitoare este alta decît unitatea bancară destinatara

    Operaţiunile din cadrul circuitului nr. 2b) al ordinului de plata se efectuează cu respectarea stricta a termenelor obligatorii, astfel:
    1. a) Clientul plătitor remite ordinul de plata unităţii bancare la care are deschis cont curent

    Termen obligatoriu: (c-1);

    b) Unitatea bancară iniţiatoare-prezentatoare completează ordinele de plata pe verso, la rubrica "Compensabil la..", cu numele judeţului respectiv

    Termen obligatoriu: (c-1);

    2. Unitatea bancară iniţiatoare-prezentatoare debitează contul clientului plătitor

    Termen obligatoriu: (c-1);

    3. a) Unitatea bancară iniţiatoare-prezentatoare introduce în compensare ordinele de plata la sucursala Băncii Naţionale a României din judeţul respectiv

    Termen obligatoriu: (c);

    b) Unitatea bancară primitoare primeşte ordinele de plata prin compensare la sucursala Băncii Naţionale a României din judeţul respectiv şi completează pe versoul acestora la rubrica c data compensării, aplicînd ştampila şi semnătura autorizata

    Termen obligatoriu: (c);

    4. Unitatea bancară primitoare trimite ordinele de plata, prin reţeaua intrabancara, unităţii bancare destinatare, situata în judeţul respectiv

    Termen obligatoriu: (c+1);

    5. Unitatea bancară destinatara creditează contul clientului beneficiar cu sumele aferente ordinelor de plata acceptate

    Termen obligatoriu: (c+1).


    CIRCUITUL Nr. 2c) (INTRAJUDETEAN) AL ORDINULUI DE PLATA - OP. 2c)

                           ┌────────────────────────────┐
                           │ BANCA NAŢIONALA A ROMÂNIEI │
                           └─┬───────────────────────┬──┘
                             │ DIRECŢIA DECONTĂRII │
                             │ OPERAŢIUNILOR BANCARE │
                             └───────────────────────┘
                                        ^
                                        │ C
                            ┌──────────────────────────┐
                            │ B N R │
   ┌────-┐ ┌──────-┐ │──────────────────────────│ ┌────-┐ ┌────-┐
 ->│BANCA│ 3 │ BANCA │ 4 │ │ 4 │BANCA│ 5 │BANCA│
 │ │ A │────> │ A │──>│ SUCURSALA │──>│ B │ ──>│ B │
 │ └────-┘ C-1 └──────-┘ C └──────────────────────────┘ C └────-┘C+1 └────-┘
 │ │ │
 │ │ │
 │ 1 │ 2 │ 6
 │C-2 │C-2 │C+1
 │ │ v
 │ v
  ~~~~~~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~~~~
 │ CLIENT │ │ CLIENT │
 │ PLĂTITOR │ │ BENEFICIAR │
  ~~~~~~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~~~~


    CIRCUITUL Nr. 2c) (INTRAJUDETEAN) AL ORDINULUI DE PLATA - OP. 2c)
    Clientul plătitor şi clientul beneficiar au conturi deschise la unităţi bancare situate în acelaşi judeţ şi care aparţin unor societăţi bancare diferite; unitatea bancară iniţiatoare este alta decît unitatea bancară prezentatoare şi unitatea bancară primitoare este alta decît unitatea bancară destinatara

    Operaţiunile din cadrul circuitului nr. 2c) al ordinului de plata se efectuează cu respectarea stricta a termenelor obligatorii, astfel:
    1. a) Clientul plătitor remite ordinul de plata unităţii bancare la care are deschis cont curent

    Termen obligatoriu: (c-2);

    b) Unitatea bancară iniţiatoare completează ordinele de plata pe verso, la rubrica "Compensabil la ...", cu numele judeţului respectiv

    Termen obligatoriu: (c-2);

    2. Unitatea bancară iniţiatoare debitează contul clientului plătitor

    Termen obligatoriu: (c-2);

    3. Unitatea bancară iniţiatoare trimite ordinele de plata, prin reţeaua intrabancara, unităţii bancare prezentatoare, situata în reşedinţa de judeţ

    Termen obligatoriu: (c-1);

    4. a) Unitatea bancară prezentatoare introduce în compensare ordinele de plata la sucursala Băncii Naţionale a României din judeţul respectiv

    Termen obligatoriu: (c);

    b) Unitatea bancară primitoare primeşte ordinele de plata prin compensare la sucursala Băncii Naţionale a României din judeţul respectiv şi completează pe versoul acestora la rubrica c data compensării, aplicînd ştampila şi semnătura autorizata

    Termen obligatoriu: (c);

    5. Unitatea bancară primitoare trimite ordinele de plata, prin reţeaua intrabancara, unităţii bancare destinatare, situata în judeţul respectiv

    Termen obligatoriu: (c+1);

    6. Unitatea bancară destinatara creditează contul clientului beneficiar cu sumele aferente ordinelor de plata acceptate

    Termen obligatoriu: (c+1).

    CIRCUITUL Nr. 3a) (INTERJUDETEAN) AL ORDINULUI DE PLATA - OP. 3a)

                               ┌────────────────────────────┐
                               │ BANCA NAŢIONALA A ROMÂNIEI │
                               └──┬────────────────────────┬┘
                                  │ DIRECŢIA DECONTĂRII │
                                  │ OPERAŢIUNILOR BANCARE │
                                  └────────────────────────┘
                                              ^
                                              │
                                              │ C
                                              │
────────────────────────── ────────────────-│────────────────────────────────
    JUDEŢUL 1 │ │ ┌──┴────────────┐ JUDEŢUL 2
              ┌────────┐ │ │ ┌──────-┐ 4 │ BNR │ 4 ┌──────-┐
    ┌───────> │ BANCA │ │ │ │ BANCA │──> │──────────────-│──> │ BANCA │──┐
    │ ┌────── │ A │ │ │ │ A │ C │ SUCURSALA │ C │ B │ │
    │ │ └────────┘ │ │ └──────-┘ │ CENTRALĂ │ └──────-┘ │ 5
  1 │ │ 2 │ │3│ ^ └──────────────-┘ │ C
 C-3│ │C-3 │ │ │ │ │
    │ │ ──────────────- │
    │ │ [C-2, C-1] │
    │ v │ │ v
 ~~~~~~~~~~~~ │ │ ~~~~~~~~~~
 │ CLIENT │ │ │ │ CLIENT │
 │ PLĂTITOR │ │ │ │BENEFICIAR│
  ────────── │ │ ──────────
────────────────────────── ──────────────────────────────────────────────────


    CIRCUITUL Nr. 3a) (INTERJUDETEAN) AL ORDINULUI DE PLATA - OP. 3a)
    Clientul plătitor şi clientul beneficiar au conturi curente deschise la unităţi bancare situate în judeţe diferite şi care aparţin unor societăţi bancare diferite; societatea bancară iniţiatoare dispune de o unitate bancară în judeţul de destinaţie; societatea bancară destinatara dispune/nu dispune de o unitate bancară în judeţul de iniţiere

    Operaţiunile din cadrul circuitului nr. 3a) al ordinului de plata se efectuează cu respectarea stricta a termenelor şi intervalelor obligatorii, astfel:
    1. a) Clientul plătitor remite ordinele de plata unităţii bancare la care are deschis cont curent

    Termen obligatoriu: (c-3);

    b) Unitatea bancară iniţiatoare completează ordinele de plata pe verso, la rubrica "Compensabil la...", cu numele judeţului de destinaţie sau cu înscrisul "Centrala B.N.R."

    Termen obligatoriu: (c-3);

    2. Unitatea bancară iniţiatoare debitează contul clientului plătitor

    Termen obligatoriu: (c-3);

    3. Unitatea bancară iniţiatoare trimite ordinele de plata, prin reţeaua intrabancara, unităţii bancare prezentatoare (din judeţul de destinaţie)

    Interval obligatoriu: [(c-2), (c-1)];

    4. a) Unitatea bancară prezentatoare introduce ordinele de plata în compensare, la sucursala Băncii Naţionale a României din judeţul de destinaţie sau la Centrala Băncii Naţionale a României

    Termen obligatoriu: (c);

    b) Unitatea bancară primitoare-destinatara primeşte ordinele de plata prin compensare la sucursala Băncii Naţionale a României din judeţul de destinaţie sau la Centrala Băncii Naţionale a României şi completează pe versoul acestora la rubrica c data compensării, aplicînd ştampila şi semnătura autorizata

    Termen obligatoriu: (c);

    5. Unitatea bancară destinatara creditează contul clientului beneficiar cu sumele aferente ordinelor de plata acceptate

    Termen obligatoriu: (c).

    CIRCUITUL Nr. 3b) (INTERJUDETEAN) AL ORDINULUI DE PLATA - OP. 3b)

                           ┌────────────────────────────┐
                           │ BANCA NAŢIONALA A ROMÂNIEI │
                           └─┬───────────────────────┬──┘
                             │ DIRECŢIA DECONTĂRII │
                             │ OPERAŢIUNILOR BANCARE │
                             └───────────────────────┘
                                        ^
                                        │ C
  ─────────┐ ┌──────────────────────────────────────────────────────────────
  JUDEŢUL 1│ │ │ JUDEŢUL 2
           │ │ ┌──────────────-┐
           │ │ │ B N R │
   ┌────-┐ │ │ ┌──────-┐ │──────────────-│ ┌────-┐ ┌────-┐
 ->│BANCA│ l3 │ │ BANCA │ 4 │ │ 4 │BANCA│ 5 │BANCA│──────┐
 │ │ A │────> │ A │──> │ SUCURSALA │──>│ B │ ──>│ B │ │
 │ └────-┘ │ │ └──────-┘ C └──────────────-┘ C └────-┘C+1 └────-┘ │
 │ │ [C-2,C-1] │
 │ │ │ │ │
 │ 1 │ 2 │ │ │ 6
 │C-3 │C-3 │ │ │C+1
 │ │ │ │ v
 │ v │ │
  ~~~~~~~~ │ │ ~~~~~~~~~~~~
 │ CLIENT │ │ │ CLIENT │
 │PLĂTITOR │ │ │ BENEFICIAR │
 ~~~~~~~~~ │ │ ~~~~~~~~~~~~
──────────- ────────────────────────────────────────────────────────────────


    CIRCUITUL Nr. 3b) (INTERJUDETEAN) AL ORDINULUI DE PLATA - OP. 3b)
    Clientul plătitor şi clientul beneficiar au conturi curente deschise la unităţi bancare situate în judeţe diferite şi care aparţin unor societăţi bancare diferite; societatea bancară iniţiatoare dispune de o unitate bancară în judeţul de destinaţie; societatea bancară destinatara dispune/nu dispune de o unitate bancară în judeţul de iniţiere; unitatea bancară primitoare este alta decît unitatea bancară destinatara

    Operaţiunile din cadrul circuitului nr. 3b) al ordinului de plata se efectuează cu respectarea stricta a termenelor şi intervalelor obligatorii, astfel:
    1. a) Clientul plătitor remite ordinele de plata unităţii bancare la care are deschis cont curent

    Termen obligatoriu: (c-3);

    b) Unitatea bancară iniţiatoare completează ordinele de plata pe verso, la rubrica "Compensabil la...", cu numele judeţului de destinaţie

    Termen obligatoriu: (c-3);

    2. Unitatea bancară iniţiatoare debitează contul clientului plătitor

    Termen obligatoriu: (c-3);

    3. Unitatea bancară iniţiatoare trimite ordinele de plata, prin reţeaua intrabancara, unităţii bancare prezentatoare (din judeţul de destinaţie)

    Interval obligatoriu: [(c-2), (c-1)];

    4. a) Unitatea bancară prezentatoare introduce ordinele de plata în compensare la sucursala Băncii Naţionale a României din judeţul de destinaţie

    Termen obligatoriu: (c);

    b) Unitatea bancară primitoare primeşte ordinele de plata prin compensare la sucursala Băncii Naţionale a României din judeţul de destinaţie şi completează pe versoul acestora la rubrica c data compensării, aplicînd ştampila şi semnătura autorizata

    Termen obligatoriu: (c);

    5. Unitatea bancară primitoare trimite ordinele de plata, prin reţeaua intrabancara, unităţii bancare destinatare, situata în judeţul respectiv

    Termen obligatoriu: (c+1);

    6. Unitatea bancară destinatara creditează contul clientului beneficiar cu sumele aferente ordinelor de plata acceptate

    Termen obligatoriu: (c+1).

      CIRCUITUL Nr. 4a) (INTERJUDETEAN) AL ORDINULUI DE PLATA - OP. 4a)

         ┌────────────────────────────┐
         │ BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI │
         └──┬────────────────────────┬┘
            │ DIRECŢIA DECONTĂRII │
            │ OPERAŢIUNILOR BANCARE │
            └────────────────────────┘
                            ^
                            │
                            │ C
                            │
────────────────────────────│──────────────────────── ──────────────────────-
  JUDEŢUL 1 ┌──┴────────┐ │ │ JUDEŢUL 2
            ┌──────┐ 3 │ BNR │ 3 ┌──────-┐ │ │ ┌──────-┐
    ┌──────>│ BANCA│────>│ SUCURSALA │ ──->│ BANCA │ │ │ │ BANCA │ ────┐
    │ ┌────-│ A │ C │ CENTRALĂ │ C │ B │ │ │ │ B │ │ 5
  1 │ │ 2 └──────┘ └──────────-┘ └──────-┘ │ │ └──────-┘ │ C+2
 C-1│ │ C-1 │ │4│ ^ │
    │ │ │ │ │ │ │
    │ │ └──────────────-┘ │
    │ │ [C+1, C+2] │
    │ v │ │ v
  ~~~~~~~~~~ │ │ ~~~~~~~~~~~~
 │ CLIENT │ │ │ │ CLIENT │
 │ PLĂTITOR │ │ │ │ BENEFICIAR │
  ~~~~~~~~~~ │ │ ~~~~~~~~~~~~
────────────────────────────────────────────────────- ──────────────────────-


    CIRCUITUL Nr. 4a) (INTERJUDETEAN) AL ORDINULUI DE PLATA - OP. 4a)
    Clientul plătitor şi clientul beneficiar au conturi curente deschise la unităţi bancare situate în judeţe diferite şi care aparţin unor societăţi bancare diferite; societatea bancară iniţiatoare nu dispune de o unitate bancară în judeţul de destinaţie, iar societatea bancară destinatara dispune de o unitate bancară în judeţul de iniţiere

    Operaţiunile din cadrul circuitului nr. 4a) al ordinului de plata se efectuează cu respectarea stricta a termenelor şi intervalelor obligatorii, astfel:
    1. a) Clientul plătitor remite ordinele de plata unităţii bancare la care are deschis cont curent

    Termen obligatoriu: (c-1);

    b) Unitatea bancară iniţiatoare-prezentatoare completează ordinele de plata pe verso, la rubrica "Compensabil la ...", cu numele judeţului de iniţiere sau cu înscrisul "Centrala B.N.R."

    Termen obligatoriu: (c-1);

    2. Unitatea bancară iniţiatoare-prezentatoare debitează contul clientului plătitor

    Termen obligatoriu: (c-1);

    3. a) Unitatea bancară iniţiatoare-prezentatoare introduce ordinele de plata în compensare la sucursala Băncii Naţionale a României din judeţul de iniţiere sau la Centrala B.N.R.

    Termen obligatoriu: (c);

    b) Unitatea bancară primitoare primeşte ordinele de plata prin compensare la sucursala Băncii Naţionale a României din judeţul de iniţiere sau la Centrala B.N.R. şi completează pe versoul acestora la rubrica c data compensării, aplicînd ştampila şi semnătura autorizata

    Termen obligatoriu: (c);

    4. Unitatea bancară primitoare trimite ordinele de plata, prin reţeaua intrabancara, unităţii bancare destinatare

    Interval obligatoriu: [(c+1), (c+2)];

    5. Unitatea bancară destinatara creditează contul clientului beneficiar cu sumele aferente ordinelor de plata acceptate

    Termen obligatoriu: (c+2).

    CIRCUITUL Nr. 4b) (INTERJUDETEAN) AL ORDINULUI DE PLATA - OP. 4b)

                           ┌────────────────────────────┐
                           │ BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI │
                           └─┬─────────────────────────┬┘
                             │ DIRECŢIA DECONTĂRII │
                             │ OPERAŢIUNILOR BANCARE │
                             └─────────────────────────┘
                                        ^
                                        │ C
  ────────────────────────────────────────────────────── ──────────────────-
  JUDEŢUL 1 │ │ │ JUDEŢUL 2
                            ┌──────────────-┐ │ │
                            │ B N R │ │ │
   ┌────-┐ ┌───────┐ │──────────────-│ ┌────-┐ │ │ ┌────-┐
 ->│BANCA│ 3 │ BANCA │ 4 │ │ 4 │BANCA│ │ │ │BANCA│──────┐
 │ │ A │────>│ A │──> │ SUCURSALA │──>│ B │ │ │ │ B │ │
 │ └────-┘ C-1 └──────-┘ C └──────────────-┘ C └────-┘ │ │ └────-┘ │
 │ │ │ │ │ ^ │
 │ │ │ │5 │ │ │
 │ 1 │ 2 ────────────── │ 6
 │C-2 │C-2 [C+1, C+2] │C+2
 │ │ │ │ v
 │ v │ │
  ~~~~~~~~ │ │ ~~~~~~~~~~~~
 │ CLIENT │ │ │ │ CLIENT │
 │PLĂTITOR│ │ │ │ BENEFICIAR │
  ~~~~~~~~~ │ │ ~~~~~~~~~~~~
────────────────────────────────────────────────────────- ────────────────────


    CIRCUITUL Nr. 4b) (INTERJUDETEAN) AL ORDINULUI DE PLATA - OP. 4b)
    Clientul plătitor şi clientul beneficiar au conturi curente deschise la unităţi bancare situate în judeţe diferite şi care aparţin unor societăţi bancare diferite; societatea bancară iniţiatoare nu dispune de o unitate bancară în judeţul de destinaţie, iar societatea bancară destinatara dispune de o unitatea bancară în judeţul de iniţiere; unitatea bancară iniţiatoare este alta decît unitatea bancară prezentatoare

    Operaţiunile din cadrul circuitului nr. 4b) al ordinului de plata se efectuează cu respectarea stricta a termenelor şi intervalelor obligatorii, astfel:
    1. a) Clientul plătitor remite ordinele de plata unităţii bancare la care are deschis cont curent

    Termen obligatoriu: (c-2);

    b) Unitatea bancară iniţiatoare completează ordinele de plata pe verso, la rubrica "Compensabil la ...", cu numele judeţului de iniţiere

    Termen obligatoriu: (c-2);

    2. Unitatea bancară iniţiatoare debitează contul clientului plătitor

    Termen obligatoriu: (c-2);

    3. Unitatea bancară iniţiatoare trimite ordinele de plata, prin reţeaua intrabancara, unităţii bancare prezentatoare

    Termen obligatoriu: (c-1);

    4. a) Unitatea bancară prezentatoare introduce ordinele de plata în compensare la sucursala Băncii Naţionale a României din judeţul de iniţiere

    Termen obligatoriu: (c);

    b) Unitatea bancară primitoare primeşte ordinele de plata prin compensare la sucursala Băncii Naţionale a României din judeţul de iniţiere şi completează pe versoul acestora la rubrica c data compensării, aplicînd ştampila şi semnătura autorizata

    Termen obligatoriu: (c);

    5. Unitatea bancară primitoare trimite ordinele de plata, prin reţeaua intrabancara, unităţii bancare destinatare

    Interval obligatoriu: [(c+1), (c+2)];

    6. Unitatea bancară destinatara creditează contul clientului beneficiar cu sumele aferente ordinelor de plata acceptate

    Termen obligatoriu: (c+2).


     CIRCUITUL Nr. 5 (NAŢIONAL) AL ORDINULUI DE PLATA - OP. 5)

                           ┌────────────────────────────┐
                           │ BANCA NAŢIONALA A ROMÂNIEI │
              ┌────────────┴┬──────────────────────────┬┴─────────┐
────────────┐ │ │ DIRECŢIA DECONTĂRII │ │ ┌─────────-
 JUDEŢUL 1 │ │ ┌──────-┐ │ OPERAŢIUNILOR BANCARE │ ┌────-┐│ │ JUDEŢUL 2
 [C-2, C-1] │ │ │ BANCA │ 4 └──────────────────────────┘ 4 │BANCA││ │
      ┌───────> │ A │──────-┐ ^C ┌──────>│ B ││──────┐
      │ 3 │ │ └──────-┘ C ┌──-│──────────────────┴──-┐ C └────-┘│ │ │
      │ │ │ │ v B N R │ │ │ 5 │
      │ │ │ │ CENTRALA │ [C+1, C+2] │
      │ │ │ BUCUREŞTI └──────────────────────────┘ │ │ │
      │ │ └──────────────────────────────────────────────────-┘ │ │
      │ └───────────────────────────┐ ┌───────────────────────-┘ v
  ┌────-┐ C-3 2 │ │ 6 ┌─────┐
  │BANCA│ ────────> ~~~~~~~~~~~~~~ │ │ ~~~~~~~~~~~~ <──────- │BANCA│
  │ A │ <──────- │ CLIENT │ │ │ │ CLIENT │ C+2 │ B │
  └────-┘ │ C-3 │ PLĂTITOR │ │ │ │ BENEFICIAR │ └────-┘
                    ~~~~~~~~~~~~~~ │ │ ~~~~~~~~~~~~
────────────────────────────────────────┘ └──────────────────────────────────-

    CIRCUITUL Nr. 5 (NAŢIONAL) AL ORDINULUI DE PLATA - OP. 5
    Clientul plătitor şi clientul beneficiar au conturi curente deschise la unităţi bancare situate în judeţe diferite şi care aparţin unor societăţi bancare diferite; societatea iniţiatoare nu dispune de o unitate bancară în judeţul de destinaţie şi societatea bancară destinatara nu dispune de o unitate bancară în judeţul de iniţiere

    Operaţiunile din cadrul circuitului nr. 5 al ordinului de plata se efectuează, cu respectarea stricta a termenelor şi intervalelor obligatorii, astfel:
    1. a) Clientul plătitor remite ordine de plata unităţii bancare la care are deschis cont curent

    Termen obligatoriu: (c-3);

    b) Unitatea bancară iniţiatoare completează ordinele de plata pe verso, la rubrica "Compensabil la ....", cu înscrisul "Centrala B.N.R.".

    Termen obligatoriu: (c-3);

    2. Unitatea bancară iniţiatoare debitează contul clientului plătitor

    Termen obligatoriu: (c-3);

    3. Unitatea bancară iniţiatoare trimite ordinele de plata, prin reţeaua intrabancara, centralei societăţii bancare prezentatoare, la Bucureşti*)

    Interval obligatoriu: [(c-2), (c-1)];

    4. a) Centrala societăţii bancare prezentatoare introduce ordinele de plata în compensare la Centrala Băncii Naţionale a României

    Termen obligatoriu: (c);

    b) Centrala societăţii bancară primitoare primeşte ordinele de plata prin compensare la Centrala Băncii Naţionale a României şi completează pe versoul acestora la rubrica c data compensării, aplicînd ştampila şi semnătura autorizata

    Termen obligatoriu: (c);

    5. Centrala societăţii bancară primitoare trimite ordinele de plata, prin reţeaua intrabancara, unităţii bancare destinatare

    Interval obligatoriu: [(c+1), (c+2)];

    6. Unitatea bancară destinatara creditează contul clientului beneficiar cu sumele aferente ordinelor de plata acceptate

    Termen obligatoriu: (c+2).

    *) În cazul, cu totul excepţional, în care sediul centralei societăţii bancare nu se afla în Bucureşti şi aceasta nu are nici o unitate bancară în Bucureşti, ordinele de plata aflate în situaţia din circuitul nr. 5 (OP. 5) pot fi decontate prin sistemul OIS al Băncii Naţionale a Romanie.


    CIRCUITUL Nr. 1a) (LOCAL) AL CECULUI - C. 1a)

                       ┌────────────────────────────┐
                       │ BANCA NAŢIONALA A ROMÂNIEI │
                       └──┬────────────────────────┬┘
                          │ DIRECŢIA DECONTĂRII │
                          │ OPERAŢIUNILOR BANCARE │
                          └────────────────────────┘
                                       ^
                                       │
                                       │ C
                                       │
                               ┌──────────────┐
                               │ BNR │
                               └─┬───────────┬┘
               ┌───────┐ 4 │ SUCURSALA │ 4 ┌───────┐
          ┌───>│ BANCA │ ──────> │ CENTRALA │ ──────-> │ BANCA │ ───┐
          │ ┌─ │ A │ C └──────────-┘ C │ B │ │
          │ │ └───────┘ └───────┘ │
       1 │ │ 5 │ ^ │ 3
     C-2 │ │ C │ 2 │ │ C-1
          │ v ────────────────────────────────────────- v
      ~~~~~~~~~~~ C-1 ~~~~~~~~~~~~
      │ CLIENT │ │ CLIENT │
      │BENEFICIAR│ │ PLĂTITOR │
      ~~~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~~~~~

    CIRCUITUL Nr. 1a) (LOCAL) AL CECULUI - C. 1a)
    Clientul beneficiar şi clientul plătitor au conturi curente deschise la unităţi bancare situate în reşedinţa de judeţ şi care aparţin unor societăţi bancare diferite

    Operaţiunile din cadrul circuitului nr. 1a) al cecului se efectuează cu respectarea stricta a termenelor obligatorii, astfel:
    1. a) Clientul beneficiar remite cecul unităţii bancare la care are deschis cont curent

    Termen obligatoriu: (c-2);

    b) Unitatea bancară iniţiatoare-prezentatoare completează cecul, la rubrica "Compensabil la ....", cu numele judeţului respectiv sau cu înscrisul "Centrala B.N.R."

    Termen obligatoriu: (c-2);

    2. Unitatea bancară iniţiatoare-prezentatoare prezintă cecurile unităţii bancare primitoare-destinatare, fără a le introduce în compensare, la sucursala Băncii Naţionale a României din judeţul respectiv sau la Centrala Băncii Naţionale a României.
    Aceasta operaţiune se efectuează între orele 11,30 - 12,00

    Termen obligatoriu: (c-1);

    3. Unitatea bancară primitoare-destinatara debitează contul clientului plătitor cu suma aferentă cecurilor acceptate

    Termen obligatoriu: (c-1);

    4. a) Unitatea bancară iniţiatoare-prezentatoare introduce scriptic în compensare cecurile la sucursala Băncii Naţionale a României din judeţul respectiv sau la Centrala Băncii Naţionale a României

    Termen obligatoriu: (c);

    b) Unitatea bancară primitoare-destinatara accepta sau refuza, prin compensare, la sucursala Băncii Naţionale a României din judeţul respectiv, sau la Centrala Băncii Naţionale a României, cecurile prezentate anterior de unitatea bancară iniţiatoare-prezentatoare

    Termen obligatoriu: (c);

    5. Unitatea bancară iniţiatoare-prezentatoare creditează contul clientului beneficiar cu suma aferentă cecului acceptat*) de către unitatea bancară primitoare-destinatara

    Termen obligatoriu: (c).

    *) Cecurile refuzate vor fi returnate clientului beneficiar, în vederea exercitării de către acesta a dreptului de regres, cel mai tîrziu în ziua imediat următoare primirii lui la unitatea bancară iniţiatoare.

    CIRCUITUL Nr. 1b) (LOCAL) AL CECULUI - C. 1b)

                               ┌────────────────────────────┐
                               │ BANCA NAŢIONALA A ROMÂNIEI │
                               └─┬────────────────────────┬─┘
                                 │ DIRECŢIA DECONTĂRII │
                                 │ OPERAŢIUNILOR BANCARE │
                                 └────────────────────────┘
                                                ^
                                                │
                                                │ C
                                                │
                          2 ┌──────────────-┐
              ┌────────┐────->┌──────-┐ 5 │ BNR │ 5 ┌──────-┐
    ┌───────> │ BANCA │ C-2 │ BANCA │──> │──────────────-│──> │ BANCA │──┐
    │ ┌────── │ A │ 6 │ A │ C │ SUCURSALA │+C │ B │ │
    │ │ └────────┘<────-└──────-┘ │ CENTRALA │ └──────-┘ │ 4
  1 │ │ 7 C │ └──────────────-┘ ^ │C-1
 C-3│ │ C │ │ │
    │ │ │ 3 │ │
    │ │ └──────────────────────────────────┘ │
    │ v C-1 v
  ~~~~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~~
 │ CLIENT │ │ CLIENT │
 │ BENEFICIAR │ │ PLĂTITOR │
  ────────── ──────────


    CIRCUITUL Nr. 1b) (LOCAL) AL CECULUI - C. 1b)
    Clientul beneficiar şi clientul plătitor au conturi curente deschise la unităţi bancare situate în reşedinţa de judeţ şi care aparţin unor societăţi bancare diferite; unitatea bancară iniţiatoare este alta decît unitatea bancară prezentatoare

    Operaţiunile din cadrul circuitului nr. 1b) al cecului se efectuează cu respectarea stricta a termenelor obligatorii, astfel:
    1. a) Clientul beneficiar remite cecul unităţii bancare la care are deschis cont curent

    Termen obligatoriu: (c-3);

    b) Unitatea bancară iniţiatoare completează cecul, la rubrica "Compensabil la...", cu numele judeţului respectiv sau cu înscrisul "Centrala B.N.R."

    Termen obligatoriu: (c-3);

    2. Unitatea bancară iniţiatoare trimite cecul, prin reţeaua intrabancara, unităţii bancare prezentatoare

    Termen obligatoriu: (c-2);

    3. Unitatea bancară prezentatoare prezintă cecurile unităţii bancare primitoare-destinatare, fără a le introduce în compensare, la sucursala Băncii Naţionale a României din judeţul respectiv sau la Centrala Băncii Naţionale a României.
    Aceasta operaţiune se efectuează între orele 11,30 - 12,00

    Termen obligatoriu: (c-1);

    4. Unitatea bancară primitoare-destinatara debitează contul clientului plătitor cu suma aferentă cecurilor acceptate

    Termen obligatoriu: (c-1);

    5. a) Unitatea bancară prezentatoare introduce scriptic în compensare cecurile la sucursala Băncii Naţionale a României din judeţul respectiv sau la Centrala Băncii Naţionale a României

    Termen obligatoriu: (c);

    b) Unitatea bancară primitoare-destinatara accepta sau refuza, prin compensare, la sucursala Băncii Naţionale a României din judeţul respectiv sau la Centrala Băncii Naţionale a României, cecurile prezentate anterior de unitatea bancară prezentatoare

    Termen obligatoriu: (c);

    6. Unitatea bancară prezentatoare transmite unităţii bancare iniţiatoare date privind cecurile acceptate la compensare de către unitatea bancară primitoare-destinatara

    Termen obligatoriu: (c);

    7. Unitatea bancară iniţiatoare creditează contul clientului beneficiar cu suma aferentă cecului acceptat*) de către unitatea bancară primitoare-destinatara

    Termen obligatoriu: (c).

    *) Cecurile refuzate vor fi returnate clientului beneficiar, în vederea exercitării de către acesta a dreptului de regres, cel mai tîrziu în ziua imediat următoare primirii lui la unitatea bancară iniţiatoare.

    CIRCUITUL Nr. 1c) (LOCAL) AL CECULUI - C. 1c)

         ┌────────────────────────────┐
         │ BANCA NAŢIONALA A ROMÂNIEI │
         └──┬────────────────────────┬┘
            │ DIRECŢIA DECONTĂRII │
            │ OPERAŢIUNILOR BANCARE │
            └────────────────────────┘
                            ^
                            │
                            │ C
                            │
                            │
                            │
                         ┌──────────-┐ 3
            ┌──────┐ 6 │ BNR │ 6 ┌──────-┐────->┌──────-┐
    ┌──────>│ BANCA│────>│ SUCURSALA │ ──->│ BANCA │ C-1 │ BANCA │ ────┐
    │ ┌────-│ A │ C │ CENTRALA │ C │ B │ 5 │ B │ │ 4
  1 │ │ 7 └──────┘ └──────────-┘ └──────-┘<────-└──────-┘ │ C-1
 C-3│ │ C │ ^ C-1 │
    │ │ │ │ │
    │ │ │ 2 │ │
    │ │ └──────────────────────────────┘ │
    │ v C-2 v
  ~~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~~~~
 │ CLIENT │ │ CLIENT │
 │BENEFICIAR│ │ PLĂTITOR │
  ~~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~~~~

    CIRCUITUL Nr. 1c) (LOCAL) AL CECULUI - C. 1c)
    Clientul beneficiar şi clientul plătitor au conturi curente deschise la unităţi bancare situate în reşedinţa de judeţ şi care aparţin unor societăţi bancare diferite; unitatea bancară primitoare este alta decît unitatea bancară destinatara

    Operaţiunile din cadrul circuitului nr. 1c) al cecului se efectuează cu respectarea stricta a termenelor obligatorii, astfel:
    1. a) Clientul beneficiar remite cecul unităţii bancare la care are deschis cont curent

    Termen obligatoriu: (c-3);

    b) Unitatea bancară iniţiatoare-prezentatoare completează cecul, la rubrica "Compensabil la...", cu numele judeţului respectiv sau cu înscrisul "Centrala B.N.R."

    Termen obligatoriu: (c-3);

    2. Unitatea bancară iniţiatoare-prezentatoare prezintă cecurile unităţii bancare primitoare, fără a le introduce în compensare, la sucursala Băncii Naţionale a României din judeţul respectiv sau la Centrala Băncii Naţionale a României.
    Aceasta operaţiune se efectuează între orele 11,30-12,00

    Termen obligatoriu: (c-2);

    3. Unitatea bancară primitoare trimite cecurile, prin reţeaua intrabancara, unităţii bancare destinatare

    Termen obligatoriu: (c-1);

    4. Unitatea bancară destinatara, după verificarea cecurilor, debitează contul clientului plătitor cu suma aferentă cecurilor acceptate

    Termen obligatoriu: (c-1);

    5. Unitatea bancară destinatara transmite unităţii bancare primitoare date privind cecurile care urmează a fi acceptate la compensare

    Termen obligatoriu: (c-1);

    6. a) Unitatea bancară iniţiatoare-prezentatoare introduce scriptic în compensare cecurile la sucursala Băncii Naţionale a României din judeţul respectiv sau la Centrala Băncii Naţionale a României

    Termen obligatoriu: (c);

    b) Unitatea bancară primitoare accepta sau refuza, prin compensare, la sucursala Băncii Naţionale a României din judeţul respectiv sau la Centrala Băncii Naţionale a României, cecurile prezentate anterior de unitatea bancară iniţiatoare-prezentatoare

    Termen obligatoriu: (c);

    7. Unitatea bancară iniţiatoare-prezentatoare creditează contul clientului beneficiar cu suma aferentă cecului acceptat*) de către unitatea bancară destinatara

    Termen obligatoriu: (c).

    *) Cecurile refuzate vor fi returnate clientului beneficiar, în vederea exercitării de către acesta a dreptului de regres, cel mai tîrziu în ziua imediat următoare primirii lui la unitatea bancară iniţiatoare.

    CIRCUITUL Nr. 1d) (LOCAL) AL CECULUI - C. 1d)

                           ┌────────────────────────────┐
                           │ BANCA NAŢIONALA A ROMÂNIEI │
                           └─┬───────────────────────┬──┘
                             │ DIRECŢIA DECONTĂRII │
                             │ OPERAŢIUNILOR BANCARE │
                             └───────────────────────┘
                                        ^
                                        │ C
                            ┌──────────────────────────┐
            2 │ B N R │ 4
   ┌────-┐────->┌──────-┐ │──────────────────────────│ ┌────-┐──->┌────-┐
 ->│BANCA│ C-3 │ BANCA │ 4 │ │ 7 │BANCA│ C-1│BANCA│
 │ │ A │ 8 │ A │──>│ SUCURSALA │──>│ B │ 6 │ B │
 │ └────-┘<────-└──────-┘ C └──────────────────────────┘ C └────-┘<──-└────-┘
 │ │ C │ ^ C-1 │
 │ │ │ │ │
 │ 1 │ 9 │ 3 │ │ 5
 │C-4 │C └──────────────────────────────────────────┘ │C-1
 │ │ C-2 v
 │ v
  ~~~~~~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~~~~
 │ CLIENT │ │ CLIENT │
 │ BENEFICIAR │ │ PLĂTITOR │
  ~~~~~~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~~~~


    CIRCUITUL Nr. 1d) (LOCAL) AL CECULUI - C. 1d)
    Clientul beneficiar şi clientul plătitor au conturi curente deschise la unităţi bancare situate în reşedinţa de judeţ şi care aparţin unor societăţi bancare diferite; unitatea bancară iniţiatoare este alta decît unitatea bancară prezentatoare şi unitatea bancară primitoare este alta decît unitatea bancară destinatara

    Operaţiunile din cadrul circuitului nr. 1 d) al cecului se efectuează cu respectarea stricta a termenelor obligatorii, astfel:
    1. a) Clientul beneficiar remite cecul unităţii bancare la care are deschis cont curent

    Termen obligatoriu: (c-4);

    b) Unitatea bancară iniţiatoare completează cecul, la rubrica "Compensabil la ...", cu numele judeţului respectiv

    Termen obligatoriu: (c-4);

    2. Unitatea bancară iniţiatoare trimite cecul, prin reţeaua intrabancara, unităţii bancare prezentatoare

    Termen obligatoriu: (c-3);

    3. Unitatea bancară prezentatoare prezintă cecurile unităţii bancare primitoare, fără a le introduce în compensare, la sucursala Băncii Naţionale a României din judeţul respectiv.
    Aceasta operaţiune se efectuează între orele 11,30-12,00

    Termen obligatoriu: (c-2);

    4. Unitatea bancară primitoare trimite cecurile, prin reţeaua intrabancara, unităţii bancare destinatare

    Termen obligatoriu: (c-1);

    5. Unitatea bancară destinatara debitează contul clientului plătitor cu suma aferentă cecurilor acceptate

    Termen obligatoriu: (c-1);

    6. Unitatea bancară destinatara transmite unităţii bancare primitoare date privind cecurile care urmează a fi acceptate la compensare

    Termen obligatoriu: (c-1);

    7. a) Unitatea bancară prezentatoare introduce scriptic în compensare cecurile la sucursala Băncii Naţionale a României din judeţul respectiv

    Termen obligatoriu: (c);

    b) Unitatea bancară primitoare accepta sau refuza, prin compensare, la sucursala Băncii Naţionale a României din judeţul respectiv, cecurile prezentate anterior de unitatea bancară prezentatoare

    Termen obligatoriu: (c);

    8. Unitatea bancară prezentatoare transmite unităţii bancare iniţiatoare date privind cecurile acceptate la compensare de către unitatea bancară primitoare

    Termen obligatoriu: (c);

    9. Unitatea bancară iniţiatoare creditează contul clientului beneficiar cu suma aferentă cecului acceptat*) de către unitatea bancară destinatara

    Termen obligatoriu: (c).

    *) Cecurile refuzate vor fi returnate clientului beneficiar, în vederea exercitării de către acesta a dreptului de regres, cel mai tîrziu în ziua imediat următoare primirii lui la unitatea bancară iniţiatoare.

      CIRCUITUL Nr. 2a) (INTRAJUDETEAN) AL CECULUI - C. 2a)


                               ┌────────────────────────────┐
                               │ BANCA NAŢIONALA A ROMÂNIEI │
                               └─┬────────────────────────┬─┘
                                 │ DIRECŢIA DECONTĂRII │
                                 │ OPERAŢIUNILOR BANCARE │
                                 └────────────────────────┘
                                                ^
                                                │
                                                │ C
                                                │
                          2 ┌──────────────-┐
              ┌────────┐────->┌──────-┐ 5 │ BNR │ 5 ┌──────-┐
    ┌───────> │ BANCA │ C-2 │ BANCA │──> │──────────────-│──> │ BANCA │──┐
    │ ┌────── │ A │ 6 │ A │ C │ SUCURSALA │ C │ B │ │
    │ │ └────────┘<────-└──────-┘ │ │ └──────-┘ │ 4
  1 │ │ 7 C │ └──────────────-┘ ^ │C-1
 C-3│ │ C │ │ │
    │ │ │ 3 │ │
    │ │ └──────────────────────────────────┘ │
    │ v C-1 v
  ~~~~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~~
 │ CLIENT │ │ CLIENT │
 │ BENEFICIAR │ │ PLĂTITOR │
  ────────── ──────────

    CIRCUITUL Nr. 2a) (INTRAJUDETEAN) AL CECULUI - C. 2a)
    Clientul beneficiar şi clientul plătitor au conturi curente deschise la unităţi bancare situate în acelaşi judeţ şi care aparţin unor societăţi bancare diferite; unitatea bancară iniţiatoare este alta decît unitatea bancară prezentatoare

    Operaţiunile din cadrul circuitului nr. 2a) al cecului se efectuează cu respectarea stricta a termenelor obligatorii, astfel:
    1. a) Clientul beneficiar remite cecul unităţii bancare la care are deschis cont curent

    Termen obligatoriu: (c-3);

    b) Unitatea bancară iniţiatoare completează cecul, la rubrica "Compensabil la ....", cu numele judeţului respectiv

    Termen obligatoriu: (c-3);

    2. Unitatea bancară iniţiatoare trimite cecurile, prin reţeaua intrabancara, unităţii bancare prezentatoare

    Termen obligatoriu: (c-2);

    3. Unitatea bancară prezentatoare prezintă cecurile unităţii bancare primitoare-destinatare, fără a le introduce în compensare, la sucursala Băncii Naţionale a României din judeţul respectiv.
    Aceasta operaţiune se efectuează între orele 11,30-12,00, la sucursala Băncii Naţionale a României din judeţul respectiv

    Termen obligatoriu: (c-1);

    4. Unitatea bancară primitoare-destinatara, după verificarea cecurilor debitează contul clientului plătitor cu suma aferentă cecurilor acceptate

    Termen obligatoriu: (c-1);

    5. a) Unitatea bancară prezentatoare introduce scriptic în compensare cecurile la sucursala Băncii Naţionale a României din judeţul respectiv

    Termen obligatoriu: (c);

    b) Unitatea bancară primitoare-destinatara accepta sau refuza, prin compensare, la sucursala Băncii Naţionale a României din judeţul respectiv, cecurile prezentate anterior de unitatea bancară prezentatoare

    Termen obligatoriu: (c);

    6. Unitatea bancară prezentatoare transmite unităţii bancare iniţiatoare date privind cecurile acceptate la compensare de către unitatea bancară primitoare

    Termen obligatoriu: (c);

    7. Unitatea bancară iniţiatoare creditează contul clientului beneficiar cu suma aferentă cecului acceptat*) de către unitatea bancară destinatara

    Termen obligatoriu: (c).

    *) Cecurile refuzate vor fi returnate clientului beneficiar, în vederea exercitării de către acesta a dreptului de regres, cel mai tîrziu în ziua imediat următoare primirii lui la unitatea bancară iniţiatoare.

      CIRCUITUL Nr. 2b) (INTRAJUDETEAN) AL CECULUI - C. 2b)

         ┌────────────────────────────┐
         │ BANCA NAŢIONALA A ROMÂNIEI │
         └──┬─────────────────────────┤
            │ DIRECŢIA DECONTĂRII │
            │ OPERAŢIUNILOR BANCARE │
            └─────────────────────────┘
                            ^
                            │
                            │ C
                            │
                            │
                            │
                         ┌──────────-┐ 3
            ┌──────┐ 6 │ BNR │ 6 ┌──────-┐────->┌──────-┐
    ┌──────>│ BANCA│────>│ SUCURSALA │ ──->│ BANCA │ C-2 │ BANCA │ ────┐
    │ ┌────-│ A │ C │ │ C │ B │ 5 │ B │ │ 4
  1 │ │ 7 └──────┘ └──────────-┘ └──────-┘<────-└──────-┘ │ C-1
 C-4│ │ C │ ^ C-1 │
    │ │ │ │ │
    │ │ │ 2 │ │
    │ │ └──────────────────────────────┘ │
    │ v C-3 v
  ~~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~~~~
 │ CLIENT │ │ CLIENT │
 │BENEFICIAR │ │ PLĂTITOR │
  ~~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~~~~

    CIRCUITUL Nr. 2b) (INTRAJUDETEAN) AL CECULUI - C. 2b)
    Clientul beneficiar şi clientul plătitor au conturi curente deschise la unităţi bancare situate în acelaşi judeţ şi care aparţin unor societăţi bancare diferite; unitatea bancară primitoare este alta decît unitatea bancară destinatara

    Operaţiunile din cadrul circuitului nr. 2b) al cecului se efectuează cu respectarea stricta a termenelor obligatorii, astfel:
    1. a) Clientul beneficiar remite cecul unităţii bancare la care are deschis cont curent

    Termen obligatoriu: (c-4);

    b) Unitatea bancară iniţiatoare-prezentatoare completează cecul, la rubrica "Compensabil la ...", cu numele judeţului respectiv

    Termen obligatoriu: (c-4);

    2. Unitatea bancară iniţiatoare-prezentatoare prezintă cecurile unităţii bancare primitoare, fără a le introduce în compensare, la sucursala Băncii Naţionale a României din judeţul respectiv.
    Aceasta operaţiune se efectuează între orele 11.30-12.00

    Termen obligatoriu: (c-3);

    3. Unitatea bancară primitoare trimite cecurile, prin reţeaua intrabancara, unităţii bancare destinatare

    Termen obligatoriu: (c-2);

    4. Unitatea bancară destinatara, după verificarea cecurilor, debitează contul clientului plătitor cu suma aferentă cecurilor acceptate

    Termen obligatoriu: (c-1);

    5. Unitatea bancară destinatara transmite unităţii bancare primitoare date privind cecurile care urmează a fi acceptate la compensare

    Termen obligatoriu: (c-1);

    6. a) Unitatea bancară iniţiatoare-prezentatoare introduce scriptic în compensare cecurile la sucursala Băncii Naţionale a României din judeţul respectiv

    Termen obligatoriu: (c);

    b) Unitatea bancară primitoare accepta sau refuza, prin compensare, la sucursala Băncii Naţionale a României din judeţul respectiv, cecurile prezentate anterior de unitatea bancară iniţiatoare-prezentatoare

    Termen obligatoriu: (c);

    7. Unitatea bancară iniţiatoare-prezentatoare creditează contul clientului beneficiar cu suma aferentă cecului acceptat*) de către unitatea bancară destinatara

    Termen obligatoriu: (c).

    *)Cecurile refuzate vor fi returnate clientului beneficiar, în vederea exercitării de către acesta a dreptului de regres, cel mai tîrziu în ziua imediat următoare primirii lui la unitatea bancară iniţiatoare.

      CIRCUITUL Nr. 2c) (INTRAJUDETEAN) AL CECULUI - C. 2c)

                           ┌────────────────────────────┐
                           │ BANCA NAŢIONALA A ROMÂNIEI │
                           └─┬───────────────────────┬──┘
                             │ DIRECŢIA DECONTĂRII │
                             │ OPERAŢIUNILOR BANCARE │
                             └───────────────────────┘
                                        ^
                                        l C
                            ┌──────────────────────────┐
            2 │ B N R │ 4
   ┌────-┐────->┌──────-┐ │──────────────────────────│ ┌────-┐──->┌────-┐
 ->│BANCA│ C-4 │ BANCA │ 7 │ │ 7 │BANCA│ C-2│BANCA│
 │ │ A │ 8 │ A │──>│ SUCURSALA │──>│ B │ 6 │ B │
 │ └────-┘<────-└──────-┘ C └──────────────────────────┘ C └────-┘<──-└────-┘
 │ │ C │ ^ C-1 │
 │ │ │ │ │
 │ 1 │ 9 │ 3 │ │ 5
 │C-5 │C └──────────────────────────────────────────┘ │C-1
 │ │ C-3 v
 │ v
  ~~~~~~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~~~~
 │ CLIENT │ │ CLIENT │
 │ BENEFICIAR │ │ PLĂTITOR │
  ~~~~~~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~~~~

    CIRCUITUL Nr. 2c) (INTRAJUDETEAN) AL CECULUI - C. 2c)
    Clientul beneficiar şi clientul plătitor au conturi curente deschise la unităţi bancare situate în acelaşi judeţ şi care aparţin unor societăţi bancare diferite; unitatea bancară iniţiatoare este alta decît unitatea bancară prezentatoare şi unitatea bancară primitoare este alta decît unitatea bancară destinatara

    Operaţiunile din cadrul circuitului nr. 2c) al cecului se efectuează cu respectarea stricta a termenelor obligatorii, astfel:
    1. a) Clientul beneficiar remite cecul unităţii bancare la care are deschis cont curent

    Termen obligatoriu: (c-5);

    b) Unitatea bancară iniţiatoare completează cecul, la rubrica "Compensabil la...", cu numele judeţului respectiv (judeţul în care sînt situate cele doua unităţi bancare)

    Termen obligatoriu: (c-5);

    2. Unitatea bancară iniţiatoare trimite cecul, prin reţeaua intrabancara, unităţii bancare prezentatoare

    Termen obligatoriu: (c-4);

    3. Unitatea bancară prezentatoare prezintă cecurile unităţii bancare primitoare, fără a le introduce în compensare, la sucursala Băncii Naţionale a României din judeţul respectiv.
    Aceasta operaţiune se efectuează între orele 11.30-12.00

    Termen obligatoriu: (c-3);

    4. Unitatea bancară primitoare trimite cecurile, prin reţeaua intrabancara, unităţii bancare destinatare

    Termen obligatoriu: (c-2);

    5. Unitatea bancară destinatara, după verificarea cecurilor debitează contul clientului plătitor cu suma aferentă cecurilor acceptate

    Termen obligatoriu: (c-1);

    6. Unitatea bancară destinatara transmite unităţii bancare primitoare date privind cecurile care urmează a fi acceptate la compensare

    Termen obligatoriu: (c-1);

    7. a) Unitatea bancară prezentatoare introduce scriptic în compensare cecurile la sucursala Băncii Naţionale a României din judeţul respectiv

    Termen obligatoriu: (c);

    b) Unitatea bancară primitoare accepta sau refuza, prin compensare, la sucursala Băncii Naţionale a României din judeţul respectiv, cecurile prezentate anterior de unitatea bancară prezentatoare

    Termen obligatoriu: (c);

    8. Unitatea bancară prezentatoare transmite unităţii bancare iniţiatoare date privind cecurile acceptate la compensare de către unitatea bancară primitoare

    Termen obligatoriu: (c);

    9. Unitatea bancară iniţiatoare creditează contul clientului beneficiar cu suma aferentă cecului acceptat*) de către unitatea bancară destinatara

    Termen obligatoriu: (c).

    *) Cecurile refuzate vor fi returnate clientului beneficiar, în vederea exercitării de către acesta a dreptului de regres, cel mai tîrziu în ziua imediat următoare primirii lui la unitatea bancară iniţiatoare.

       CIRCUITUL Nr. 3a) (INTERJUDETEAN) AL CECULUI - C. 3a)

                               ┌─────────────────────────────┐
                               │ BANCA NAŢIONALA A ROMÂNIEI │
                               └──┬────────────────────────┬─┘
                                  │ DIRECŢIA DECONTĂRII │
                                  │ OPERAŢIUNILOR BANCARE │
                                  └────────────────────────┘
                                              ^
                                              │
                                              │ C
                                              │
────────────────────────── ──────────────────────────────────────────────────
    JUDEŢUL 1 │ │ ┌───────────────┐ JUDEŢUL 2
              ┌────────┐ │6│ ┌──────-┐ 5 │ BNR │ 5 ┌──────-┐
    ┌───────> │ BANCA │<────-│ BANCA │──> │──────────────-│──> │ BANCA │──┐
    │ ┌────── │ A │ │C│ │ A │ C │ SUCURSALA │ C │ B │ │
    │ │ └────────┘ │ │ └──────-┘ │ CENTRALA │ └──────-┘ │ 4
  1 │ │ 7 │ │ │ ^ │ └──────────────-┘ ^ │
 C-4│ │C │ │2│ │ │ 3 │ │
    │ │ └──────────────-┘ └──────────────────────────────-┘ │C-1
    │ │ [C-3, C-2] C-1 │
    │ v │ │ v
 ~~~~~~~~~~~~ │ │ ~~~~~~~~~~
 │ CLIENT │ │ │ │ CLIENT │
 │BENEFICIAR│ │ │ │ PLĂTITOR │
  ────────── │ │ ──────────
────────────────────────── ──────────────────────────────────────────────────

    CIRCUITUL Nr. 3a) (INTERJUDETEAN) AL CECULUI - C. 3a)
    Clientul beneficiar şi clientul plătitor au conturi curente deschise la unităţi bancare situate în judeţe diferite şi care aparţin unor societăţi bancare diferite; societatea bancară iniţiatoare dispune de o unitate bancară în judeţul de destinaţie; societatea bancară destinatara dispune/nu dispune de o unitatea bancară în judeţul de iniţiere

    Operaţiunile din cadrul circuitului nr. 3a) al cecului se efectuează cu respectarea stricta a termenelor şi intervalelor obligatorii, astfel:
    1. a) Clientul beneficiar remite cecul unităţii bancare la care are deschis cont curent

    Termen obligatoriu: (c-4);

    b) Unitatea bancară iniţiatoare completează cecul, la rubrica "Compensabil la...", cu numele judeţului de destinaţie sau cu înscrisul "Centrala B.N.R."

    Termen obligatoriu: (c-4);

    2. Unitatea bancară iniţiatoare trimite cecurile, prin reţeaua intrabancara, unităţii bancare prezentatoare (din judeţul de destinaţie)

    Interval obligatoriu: [(c-3), (c-2)];

    3. Unitatea bancară prezentatoare prezintă cecurile unităţii bancare primitoare-destinatare, fără a le introduce în compensare, la sucursala Băncii Naţionale a României din judeţul de destinaţie sau la Centrala Băncii Naţionale a României.
    Aceasta operaţiune se efectuează între orele 11.30 - 12.00

    Termen obligatoriu: (c-1);

    4. Unitatea bancară primitoare-destinatara, după verificarea cecurilor, debitează contul clientului plătitor cu suma aferentă cecurilor acceptate

    Termen obligatoriu: (c-1);

    5. a) Unitatea bancară prezentatoare introduce scriptic în compensare cecurile la sucursala Băncii Naţionale a României din judeţul de destinaţie sau la Centrala Băncii Naţionale a României

    Termen obligatoriu: (c);

    b) Unitatea bancară primitoare-destinatara accepta sau refuza la compensare, la sucursala Băncii Naţionale a României din judeţul de destinaţie sau la Centrala Băncii Naţionale a României, cecurile prezentate anterior de unitatea bancară prezentatoare

    Termen obligatoriu: (c);

    6. Unitatea bancară prezentatoare transmite unităţii bancare iniţiatoare date privind cecurile acceptate la compensare de către unitatea bancară destinatara

    Interval obligatoriu: (c);

    7. Unitatea bancară iniţiatoare creditează contul clientului beneficiar cu suma aferentă cecului acceptat*) de către unitatea bancară destinatara

    Termen obligatoriu: (c).

    *) Cecurile refuzate vor fi returnate clientului beneficiar, în vederea exercitării de către acesta a dreptului de regres, cel mai tîrziu în ziua imediat următoare primirii lui la unitatea bancară iniţiatoare.

    CIRCUITUL Nr. 3b) (INTERJUDETEAN) AL CECULUI - C. 3b)

                           │ BANCA NAŢIONALA A ROMÂNIEI │
                           └─┬───────────────────────┬──┘
                             │ DIRECŢIA DECONTĂRII │
                             │ OPERAŢIUNILOR BANCARE │
                             └───────────────────────┘
                                        ^
                                        │ C
  ─────────┐ ┌──────────────────────────────────────────────────────────────
  JUDEŢUL 1│ │ │ JUDEŢUL 2
           │ │ ┌──────────────-┐
           │ │ │ B N R │ 4
   ┌────-┐ │ │ ┌──────-┐ │──────────────-│ ┌────-┐──->┌────-┐
 ->│BANCA│ │8 │ │ BANCA │ 7 │ │ 7 │BANCA│C-2 │BANCA│──────┐
 │ │ A │<──── │ A │──> │ SUCURSALA │──>│ B │ 6 │ B │ │
 │ └────-┘ │C │ └──────-┘ C └──────────────-┘ C └────-┘<──-└────-┘ │
 │ ││ │ │ ^│ 3 ^ C-│ │
 │ │└────────────────────────────────────────────┘ │
 │ 1 │ 9 [C-5,C-4] C-3 │ 5
 │C-6 │ C │ │ │C-1
 │ │ │ │ v
 │ v │ │
  ~~~~~~~~ │ │ ~~~~~~~~~~~~
 │ CLIENT │ │ │ CLIENT │
 │BENEFICIAR │ │ PLĂTITOR │
 ~~~~~~~~~ │ │ ~~~~~~~~~~~~
──────────-┘ └────────────────────────────────────────────────────────────────

    CIRCUITUL Nr. 3b) (INTERJUDETEAN) AL CECULUI - C. 3b)
    Clientul beneficiar şi clientul plătitor au conturi deschise la unităţi bancare situate în judeţe diferite şi care aparţin unor societăţi bancare diferite; societatea bancară iniţiatoare dispune de o unitate bancară în judeţul de destinaţie; societatea bancară destinatara dispune/nu dispune de o unitate bancară în judeţul de iniţiere; unitatea bancară primitoare este alta decît unitatea bancară destinatara

    Operaţiunile din cadrul circuitului nr. 3b) al cecului se efectuează cu respectarea stricta a termenelor şi intervalelor obligatorii, astfel:
    1. a) Clientul beneficiar remite cecul unităţii bancare la care are deschis cont curent

    Termen obligatoriu: (c-6);

    b) Unitatea bancară iniţiatoare completează cecul, la rubrica "Compensabil la ..", cu numele judeţului de destinaţie

    Termen obligatoriu: (c-6);

    2. Unitatea bancară iniţiatoare trimite cecurile, prin reţeaua intrabancara, unităţii bancare prezentatoare

    Interval obligatoriu: [(c-5), (c-4)];

    3. Unitatea bancară prezentatoare prezintă cecurile unităţii bancare primitoare fără a le introduce în compensare, la sucursala Băncii Naţionale a României din judeţul de destinaţie.
    Aceasta operaţiune se efectuează între orele 11.30-12.00

    Termen obligatoriu: (c-3);

    4. Unitatea bancară primitoare trimite cecurile, prin reţeaua intrabancara, unităţii bancare destinatare

    Termen obligatoriu: (c-2);

    5. Unitatea bancară destinatara, după verificarea cecurilor, debitează contul clientului plătitor cu suma aferentă cecurilor acceptate

    Termen obligatoriu: (c-1);

    6. Unitatea bancară destinatara transmite unităţii bancare primitoare date privind cecurile care urmează a fi acceptate la compensare

    Termen obligatoriu: (c-1);

    7. a) Unitatea bancară prezentatoare introduce scriptic în compensare cecurile la sucursala Băncii Naţionale a României din judeţul de destinaţie

    Termen obligatoriu: (c);

    b) Unitatea bancară primitoare accepta sau refuza la compensare, la sucursala Băncii Naţionale a României din judeţul de destinaţie, cecurile prezentate anterior de unitatea bancară prezentatoare

    Termen obligatoriu: (c);

    8. Unitatea bancară prezentatoare (din judeţul de destinaţie) transmite unităţii bancare iniţiatoare (din judeţul de iniţiere) date privind cecurile acceptate la compensare de către unitatea bancară destinatara

    Interval obligatoriu: (c);

    9. Unitatea bancară iniţiatoare creditează contul clientului beneficiar cu suma aferentă cecului acceptat*) de către unitatea bancară destinatara

    Termen obligatoriu: (c).
____________
    *) Cecurile refuzate vor fi returnate clientului beneficiar, în vederea exercitării de către acesta a dreptului de regres, cel mai tîrziu în ziua imediat următoare primirii lui la unitatea bancară iniţiatoare.

       CIRCUITUL Nr. 4a) (INTERJUDETEAN) AL CECULUI - C. 4a)

         ┌────────────────────────────┐
         │ BANCA NAŢIONALA A ROMÂNIEI │
         └──┬────────────────────────┬┘
            │ DIRECŢIA DECONTĂRII │
            │ OPERAŢIUNILOR BANCARE │
            └────────────────────────┘
                      ^
                      │
                      │ C
                      │
────────────────────────────────────────────────────-┐ ┌──────────────────────-
  JUDEŢUL 1 ┌──────────-┐ │ │ JUDEŢUL 2
            ┌──────┐ 6 │ BNR │ 6 ┌──────-┐ │5│ ┌─────-─┐
    ┌──────>│ BANCA│────>│ SUCURSALA │ ──->│ BANCA │<────- │ BANCA │ ────┐
    │ ┌────-│ A │ C │ CENTRALA │ C │ B │[C-2,C-1]│ B │ │4
  1 │ │ 7 └──────┘ └──────────-┘ └──────-┘ │ │ └──────-┘ │C-3
 C-6│ │ C │ ^ │ │3│ ^ │
    │ │ │ 2 │ │ │ │ │ │
    │ │ └────────────────────────────┘ └──────────────────┘ │
    │ │ C-5 [C-4, C-3] │
    │ v │ │ v
  ~~~~~~~~~~ │ │ ~~~~~~~~~~~~
 │ CLIENT │ │ │ │ CLIENT │
 │BENEFICIAR │ │ │ │ PLĂTITOR │
  ~~~~~~~~~~ │ │ ~~~~~~~~~~~~
────────────────────────────────────────────────────- ──────────────────────-

    CIRCUITUL Nr. 4a) (INTERJUDETEAN) AL CECULUI - C. 4a)
    Clientul beneficiar şi clientul plătitor au conturi curente deschise la unităţi bancare situate în judeţe diferite şi care aparţin unor societăţi bancare diferite; societatea bancară iniţiatoare nu dispune de o unitate bancară în judeţul de destinaţie, iar societatea bancară destinatara dispune de o unitate bancară în judeţul de iniţiere

    Operaţiunile din cadrul circuitului nr. 4a) al cecului se efectuează cu respectarea stricta a termenelor şi intervalelor obligatorii, astfel:
    1. a) Clientul beneficiar remite cecul unităţii bancare la care are deschis cont curent

    Termen obligatoriu: (c-6);

    b) Unitatea bancară iniţiatoare-prezentatoare completează cecul, la rubrica "Compensabil la...", cu numele judeţului de iniţiere sau cu înscrisul "Centrala B.N.R."

    Termen obligatoriu: (c-6);

    2. Unitatea bancară iniţiatoare-prezentatoare prezintă cecurile unităţii bancare primitoare fără a le introduce în compensare la sucursala Băncii Naţionale a României din judeţul respectiv sau la Centrala Băncii Naţionale a României.
    Aceasta operaţiune se efectuează între orele 11.30 - 12.00

    Termen obligatoriu: (c-5);

    3. Unitatea bancară primitoare trimite cecurile, prin reţeaua intrabancara, unităţii bancare destinatare (din judeţul de destinaţie)

    Interval obligatoriu: [(c-4), (c-3)];

    4. Unitatea bancară destinatara, după verificarea cecurilor, debitează contul clientului plătitor cu suma aferentă cecurilor acceptate

    Termen obligatoriu: (c-3);

    5. Unitatea bancară destinatara transmite unităţii bancare primitoare (din judeţul de iniţiere) date privind cecurile care urmează a fi acceptate la compensare

    Interval obligatoriu: [(c-2), (c-1)];

    6. a) Unitatea bancară iniţiatoare-prezentatoare introduce scriptic în compensare cecurile la sucursala Băncii Naţionale a României din judeţul de iniţiere sau la Centrala Băncii Naţionale a României

    Termen obligatoriu: (c);

    b) Unitatea bancară primitoare accepta sau refuza la compensare, la sucursala Băncii Naţionale a României din judeţul de iniţiere sau la Centrala Băncii Naţionale a României, cecurile prezentate anterior de unitatea bancară iniţiatoare-prezentatoare

    Termen obligatoriu: (c);

    7. Unitatea bancară iniţiatoare-prezentatoare creditează contul clientului beneficiar cu suma aferentă cecului acceptat*) de către unitatea bancară destinatara

    Termen obligatoriu: (c).
____________
    *) Cecurile refuzate vor fi returnate clientului beneficiar, în vederea exercitării de către acesta a dreptului de regres, cel mai tîrziu în ziua imediat următoare primirii lui la unitatea bancară iniţiatoare.

      CIRCUITUL Nr. 4b) (INTERJUDEŢEAN) AL CECULUI - C. 4b)

                           ┌────────────────────────────┐
                           │ BANCA NAŢIONALA A ROMÂNIEI │
                           └─┬───────────────────────┬──┘
                             │ DIRECŢIA DECONTĂRII │
                             │ OPERAŢIUNILOR BANCARE │
                             └───────────────────────┘
                                        ^
                                        │ C
  ──────────────────────────────────────────────────────┐ ┌─────────────────-
  JUDEŢUL 1 │ │ │ JUDEŢUL 2
                            ┌──────────────-┐ │ │
            2 │ B N R │ [C-2,C-1]
   ┌────-┐────>┌───────┐ │──────────────-│ ┌────-┐<────-┌────-┐
 ->│BANCA│ C-6 │ BANCA │ 7 │ │ 7 │BANCA│ │6 │ │BANCA│──────┐
 │ │ A │ 8 │ A │──> │ SUCURSALA │──>│ B │ │ │ │ B │ │
 │ └────-┘<────└──────-┘ C └──────────────-┘ C └────-┘ │ │ └────-┘ │
 │ │ C │ ^│ │ │ ^ │
 │ │ │ 3 ││ │4 │ │ │
 │ 1 │ 9 └──────────────────────────────┘└────────────┘ │ 5
 lC-7 │ C C-5 [C-4, C-3] │C-3
 │ │ │ │ v
 │ v │ │
  ~~~~~~~~~~ │ │ ~~~~~~~~~~~~
│ CLIENT │ │ │ │ CLIENT │
│ BENEFICIAR │ │ │ │ PLĂTITOR │
 ~~~~~~~~~ │ │ ~~~~~~~~~~~~
────────────────────────────────────────────────────────┘ └───────────────────

    CIRCUITUL Nr. 4b) (INTERJUDETEAN) AL CECULUI - C. 4b)
    Clientul beneficiar şi clientul plătitor au conturi curente deschise la unităţi bancare situate în judeţe diferite şi care aparţin unor societăţi bancare diferite; societatea bancară iniţiatoare nu dispune de o unitatea bancară în judeţul de destinaţie, iar societatea bancară destinatara dispune de o unitate bancară în judeţul de iniţiere; unitatea bancară iniţiatoare este alta decît unitatea bancară prezentatoare

    Operaţiunile din cadrul circuitului nr. 4 b) al cecului se efectuează cu respectarea stricta a termenelor şi intervalelor obligatorii, astfel:
    1. a) Clientul beneficiar remite cecul unităţii bancare la care are deschis cont curent

    Termen obligatoriu: (c-7);

    b) Unitatea bancară iniţiatoare completează cecul, la rubrica "Compensabil la ...", cu numele judeţului de iniţiere

    Termen obligatoriu: (c-7);

    2. Unitatea bancară iniţiatoare trimite cecul, prin reţeaua intrabancara, unităţii bancare prezentatoare din reşedinţa de judeţ

    Termen obligatoriu: (c-6);

    3. Unitatea bancară prezentatoare prezintă cecurile unităţii bancare primitoare fără a le introduce în compensare la sucursala Băncii Naţionale a României din judeţul respectiv.
    Aceasta operaţiune se efectuează între orele 11.30-12.00

    Termen obligatoriu: (c-5);

    4. Unitatea bancară primitoare trimite cecurile, prin reţeaua intrabancara, unităţii bancare destinatare (din judeţul de destinaţie)

    Interval obligatoriu: [(c-4), (c-3)];

    5. Unitatea bancară destinatara, după verificarea cecurilor, debitează contul clientului plătitor cu suma aferentă cecurilor acceptate

    Termen obligatoriu: (c-3);

    6. Unitatea bancară destinatara transmite unităţii bancare primitoare (din judeţul de iniţiere), date privind cecurile care urmează a fi acceptate la compensare

    Interval obligatoriu: [(c-2), (c-1)];
    7. a) Unitatea bancară prezentatoare introduce scriptic în compensare cecurile la sucursala Băncii Naţionale a României din judeţul de iniţiere

    Termen obligatoriu: (c);

    b) Unitatea bancară primitoare accepta sau refuza la compensare, la sucursala Băncii Naţionale a României din judeţul de iniţiere sau la Centrala Băncii Naţionale a României, cecurile prezentate anterior de unitatea bancară prezentatoare

    Termen obligatoriu: (c);

    8. Unitatea bancară prezentatoare transmite unităţii bancare iniţiatoare date privind cecurile acceptate la compensare de către unitatea bancară primitoare

    Termen obligatoriu: (c);

    9. Unitatea bancară iniţiatoare creditează contul clientului beneficiar cu suma aferentă cecului acceptat*) de către unitatea bancară destinatara

    Termen obligatoriu: (c).
____________
    *) Cecurile refuzate vor fi returnate clientului beneficiar, în vederea exercitării de către acesta a dreptului de regres, cel mai tîrziu în ziua imediat următoare primirii lui la unitatea bancară iniţiatoare.

    CIRCUITUL Nr. 5 (NAŢIONAL) AL CECULUI - C. 5

                           ┌────────────────────────────┐
                           │ BANCA NAŢIONALA A ROMÂNIEI │
              ┌────────────┴┬──────────────────────────┬┴────────-┐
────────────┐ │ │ DIRECŢIA │ │ ┌─────────-
 JUDEŢUL 1 │ │ ┌──────-┐ │ DECONTĂRII OPERAŢIUNILOR │ ┌────-┐│ │ JUDEŢUL 2
 [C-7, C-6] │ │ │ BANCA │ 7 │ BANCARE │ 7 │BANCA│[C-4, C-3]
      ┌───────> │ A │──>└──────────────────────────┘──>│ B ││──────
      │ ┌─────- └──────-┘ C ^ C C └────-┘│ │ │
      │ │ 8 │ │ │ ┌────────────────────────┐ ^ │ │ 6 │ 4
      │ │ C │ │ │ │ B.N.R │ │ [C-2,C-1]│
    2 │ │ │ │ │ │ CENTRALA │ │ │ │ │
      │ │ │ │ │ └────────────────────────┘ │ │ │ │
      │ │ │ │ └──────────────────-3────────────────────-┘ │ │ │
      │ │ │ │ BUCUREŞTI C-5 │ │ │
      │ │ │ └──────────────────────────────────────────────────-┘ │ │
      │ v └──────────────────────────-┐ ┌────────────────────────┘ v
  ┌────-┐ C 9 │ │ 5 ┌─────┐
  │BANCA│ ────────> ~~~~~~~~~~~~~~ │ │ ~~~~~~~~~~~~ <──────- │BANCA│
  │ A │ <──────- │ CLIENT │ │ │ │ CLIENT │ C-3 │ B │
  └────-┘ 1 C-8 │ BENEFICIAR │ │ │ │ PLĂTITOR │ └────-┘
                    ~~~~~~~~~~~~~~ │ │ ~~~~~~~~~~~~
──────────────────────────────────────── ──────────────────────────────────-

    CIRCUITUL Nr. 5 (NAŢIONAL) AL CECULUI - C. 5
    Clientul beneficiar şi clientul plătitor au conturi curente deschise la unităţi bancare situate în judeţe diferite şi care aparţin unor societăţi diferite; societatea bancară iniţiatoare nu dispune de o unitate bancară în judeţul de destinaţie şi societatea bancară destinatara nu dispune de o unitate bancară în judeţul de iniţiere

    Operaţiunile din cadrul circuitului nr. 5 al cecului se efectuează cu respectarea stricta a termenelor şi intervalelor obligatorii, astfel:
    1. a) Clientul beneficiar remite cecul unităţii bancare la care are deschis cont curent

    Termen obligatoriu: (c-8);

    b) Unitatea bancară iniţiatoare completează cecul la rubrica "Compensabil la ....", cu înscrisul "Centrala B.N.R."

    Termen obligatoriu: (c-8);

    2. Unitatea bancară iniţiatoare trimite cecurile prin reţeaua intrabancara centralei societăţii bancare prezentatoare, la Bucureşti*)

    Interval obligatoriu: [(c-7), (c-6)];
____________
    *) În cazul, cu totul excepţional, în care sediul centralei societăţii bancare nu se afla în Bucureşti şi aceasta nu are nici o unitate bancară în Bucureşti, cecurile aflate în situaţia din circuitul nr. 5 (C. 5) pot fi decontate prin sistemul OIS al Băncii Naţionale a României.
    3. Centrala societăţii bancare prezentatoare prezintă cecurile societăţii bancare primitoare fără a le introduce în compensare la Centrala Băncii Naţionale a României.
    * Aceasta operaţiune se efectuează între orele 11.30 - 12.00

    Termen obligatoriu: (c-5);

    4. Centrala societăţii bancare primitoare trimite cecurile, prin reţeaua intrabancara, unităţii bancare destinatare (din judeţul de destinaţie)

    Interval obligatoriu: [(c-4), (c-3)];

    5. Unitatea bancară destinatara, după verificarea cecurilor, debitează contul clientului plătitor cu suma aferentă cecurilor acceptate

    Termen obligatoriu: (c-3);

    6. Unitatea bancară destinatara transmite centralei societăţii bancare primitoare date privind cecurile acceptate la compensare

    Interval obligatoriu: [(c-2), (c-1)];

    7. a) Centrala societăţii bancare prezentatoare introduce scriptic în compensare cecurile la Centrala Băncii Naţionale a României

    Termen obligatoriu: (c);

    b) Centrala societăţii bancare primitoare accepta sau refuza prin compensare la Centrala Băncii Naţionale a României cecurile prezentate anterior de centrala societăţii bancare prezentatoare

    Termen obligatoriu: (c);

    8. Centrala societăţii bancare prezentatoare transmite unităţii bancare iniţiatoare date privind cecurile acceptate la compensare de către unitatea bancară destinatara

    Interval obligatoriu: (c);

    9. Unitatea bancară iniţiatoare creditează contul clientului beneficiar cu suma aferentă cecului acceptat*) de către unitatea bancară destinatara

    Termen obligatoriu: (c).

    *) Cecurile refuzate vor fi returnate clientului beneficiar, în vederea exercitării de către acesta a dreptului de regres, cel mai tîrziu în ziua imediat următoare primirii lui la unitatea bancară iniţiatoare.

    ANEXA 2

                   ORARUL ŞEDINŢEI DE COMPENSARE
    Şedinţa de compensare se desfăşoară în doua părţi, după următorul orar:
    a) PARTEA I - se desfăşoară între orele
                  10.00 - 11.00

    B) PARTEA A II-A - se desfăşoară între orele
                  11.00 - 11.30

    ANEXA 4b)

      MODUL DE COMPLETARE A DISPOZIŢIEI CENTRALIZATOARE DE ÎNCASARE/PLATA
    Dispoziţia centralizatoare de încasare/plata se completează astfel:
    - Nr.: numărul de ordine al dispoziţiei centralizatoare de încasare/plata;
    - Compensabil la: B.N.R. - .... (locul unde se desfăşoară compensarea);
    - Data compensării: ziua, luna, anul în care are loc compensarea;
    - Banca prezentatoare (iniţiatoare): denumirea unităţii bancare care prezintă pachetul de instrumente compensabile în cadrul şedinţei de compensare sau al şedinţei de verificare;
    - Cod: numărul codului unităţii bancare prezentatoare (iniţiatoare) sau, la dispoziţia Direcţiei decontării operaţiunilor bancare a Băncii Naţionale a României, numărul contului curent al acesteia;
    - Banca primitoare (destinatara): denumirea unităţii bancare care primeşte pachetul de instrumente compensabile în compensare în cadrul şedinţei de compensare sau al şedinţei de verificare;
    - Cod: numărul codului unităţii bancare primitoare (destinatare) sau, la dispoziţia Direcţiei decontării operaţiunilor bancare a Băncii Naţionale a României, numărul contului curent al acesteia;
    - Prin: denumirea instrumentelor de plata compensabile, componente ale pachetului;
    - pentru dispoziţia centralizatoare de plata: ordine de plata;
    - pentru dispoziţia centralizatoare de încasare: cecuri;
    - Număr bucăţi: numărul de instrumente compensabile de acelaşi fel (de credit sau de debit) componente ale pachetului; în cazul în care un instrument de plata de credit constituie el însuşi centralizatorul mai multor operaţiuni dispuse de clienţi şi materializate sub diverse forme (ordine de plata, borderouri de rate, mandate etc.), aceasta rubrica se completează cu numărul total al acestor operaţiuni;
    - Suma: rezultată din totalizarea sumelor înscrise pe instrumente de plata compensabile de acelaşi fel;
    - Certificat: aceasta rubrica se completează, prin aplicarea semnăturii autorizate şi a ştampilei unităţii bancare primitoare (destinatare), astfel:
    * pentru dispoziţia centralizatoare de încasare, pe exemplarul nr. 4 vernil:
    - în partea stinga a rubricii, la prezentarea cecurilor pentru verificare;
    - în partea dreapta a rubricii, la introducerea în compensare a formularisticii aferente cecurilor prezentate anterior pentru verificare;
    * pentru dispoziţia centralizatoare de plata, pe exemplarul nr. 3 - vernil.

    ANEXA 5b)

       MODUL DE COMPLETARE A BORDEROULUI DISPOZIŢIILOR CENTRALIZATOARE
                      DE ÎNCASARE/PLATA

    Borderoul dispoziţiilor centralizatoare de încasare/plata se completează astfel:
    - Compensabil la: B.N.R. - ..(locul unde se desfăşoară compensarea);
    - Data compensării: ziua, luna, anul în care are loc compensarea;
    - Banca prezentatoare (iniţiatoare): denumirea unităţii bancare care introduce în compensare pachetul de instrumente de plata compensabile;
    - Cod: numărul codului unităţii bancare prezentatoare (iniţiatoare) sau, la dispoziţia Direcţiei decontării operaţiunilor bancare a Băncii Naţionale a României, numărul contului curent al acesteia;
    - Banca primitoare (destinatara): denumirea unităţii bancare care primeşte pachetul de instrumente de plata compensabile în cadrul şedinţei de compensare;
    - Cod: numărul codului unităţii bancare primitoare (destinatare) sau, la dispoziţia Direcţiei decontării operaţiunilor bancare a Băncii Naţionale a României, numărul contului curent al acesteia;
    - Numărul dispoziţiei centralizatoare de încasare/plata: fiecare rind se completează cu numărul unei singure dispoziţii centralizatoare de încasare/plata înscrise pe respectivul borderou;
    - Număr bucăţi: se completează cu numărul total al instrumentelor de plata înscris pe respectiva dispoziţie centralizatoare de încasare/plata;
    - Suma: se completează, în cifre şi litere, cu suma înscrisă pe respectiva dispoziţie centralizatoare de încasare/plata;
    - Total: totalurile coloanelor "Număr bucăţi" şi Suma";
    - Certificat: semnătura autorizata şi ştampila unităţii bancare primitoare (destinatare), aplicată pe exemplarul nr. 3 - vernil (al borderoului)1).
    1) Borderoul dispoziţiilor centralizatoare este completat cu datele dispoziţiilor centralizatoare de încasare/plata adresate aceleiaşi unităţi bancare destinatare (primitoare).

    ANEXA 6a)

                     REFUZ LA PLATA

 ┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
 │ REFUZ LA PLATA │
 │ Compensabil la: ..... Data compensării refuzului: │_│_│_│_│_│_│_│_│ │
 │ ┌───────────────────────────────────────────────────────────────────────┐ │
 │ │ Banca prezentatoare (iniţiatoare) a refuzului │ │
 │ │ ┌─────────────────────────────────────────────────────────────────┐ │ │
 │ │ │ │ │ │
 │ │ └─────────────────────────────────────────────────────────────────┘ │ │
 │ │ │ │
 │ │ Cod │_│_│_│_│_│_│_│_│_│_│ │ │
 │ └──────────────────────────────────────────────────────────────────────-┘ │
 │ Refuzam plata către: │
 │ ┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────-┐ │
 │ │ Banca primitoare (destinatara) a refuzului │ │
 │ │ ┌─────────────────────────────────────────────────────────────────┐ │ │
 │ │ │ │ │ │
 │ │ └─────────────────────────────────────────────────────────────────┘ │ │
 │ │ Cod │_│_│_│_│_│_│_│_│_│_│ │ │
 │ └──────────────────────────────────────────────────────────────────────-┘ │
 │ ┌─────────────────────────────────────────────────────────────────┐ │
 │ prin │ CECURI Număr bucăţi: │_│_│_│ │ │
 │ │ SUMA: │_│_│_│_│_│_│_│_│_│_│_│_│_│_│ │ │
 │ │ ┌──────────────────────────────────────────────────────────┐ │ │
 │ │ │ │ │ │
 │ │ └──────────────────────────────────────────────────────────┘ │ │
 │ │ (suma în litere) │ │
 │ └─────────────────────────────────────────────────────────────────┘ │
 │ CERTIFICAT │
 │ L.S. L.S. │
 │ ────────────────────────────── ────────────────────────────- │
 │ ┌──────────────────────────────────────────┐ │
 │ │ AMÎNARE pentru data (C)│_│_│_│_│_│_│_│_│ │ │
 │ │──────────────────────────────────────────│ │
 │ │ CECURI: Nr. bucăţi │_│_│_│ │ │
 │ │ Suma: │_│_│_│_│_│_│_│_│_│_│_│_│_│_│ │ │
 │ └──────────────────────────────────────────┘ │
 │ ┌─────────────────────────────────-┐ ┌───────────────────────────────┐ │
 │ │Banca prezentatoare (iniţiatoare) │ │ Banca primitoare (destinatara │ │
 │ │ a refuzului │ │ a refuzului │ │
 │ └──────────────────────────────────┘ └───────────────────────────────┘ │
 └────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


    ANEXA 6b)

       MODUL DE COMPLETARE A REFUZULUI LA PLATA/ÎNCASARE
    Refuzul la plata/încasare se completează astfel:
    - Compensabil la: B.N.R. - (locul unde se desfăşoară compensarea);
    - Data compensării refuzului: ziua, luna, anul în care are loc compensarea refuzului;
    - Banca prezentatoare (iniţiatoare) a refuzului: denumirea unităţii bancare care introduce în compensare pachetul de instrumente de plata compensabile refuzate;
    - Cod: numărul codului unităţii bancare prezentatoare (iniţiatoare) a refuzului sau, la dispoziţia Direcţiei decontării operaţiunilor bancare a Băncii Naţionale a României, numărul contului curent al acesteia;
    - Banca primitoare (destinatara) a refuzului: denumirea unităţii bancare care primeşte pachetul de instrumente de plata compensabile refuzate în cadrul şedinţei de compensare;
    - Cod: numărul codului unităţii bancare primitoare (destinatare) a refuzului sau, la dispoziţia Direcţiei decontării operaţiunilor bancare a Băncii Naţionale a României, numărul contului curent al acesteia;
    - Prin: denumirea instrumentelor de plata compensabile refuzate;
    - pentru refuzul la plata: cecuri;
    - pentru refuzul la încasare: ordine de plata.
    - Număr bucăţi: numărul de instrumente de plata compensabile de acelaşi fel (de credit sau de debit) refuzate, componente ale pachetului;
    - Suma: suma rezultată din totalizarea sumelor înscrise pe instrumentele de plata compensabile refuzate, de acelaşi fel;
    - Certificat: semnătura autorizata şi ştampila unităţii bancare primitoare (destinatare), aplicate pe exemplarul nr. 3 - vernil (al refuzului).
    Formularul de refuz la plata poate fi utilizat pentru:
    a) efectuarea refuzului la plata: în aceasta situaţie se barează talonul de amânare de către unitatea bancară prezentatoare (iniţiatoare);
    b) solicitarea aminarii la compensare: în aceasta situaţie se barează de către unitatea bancară prezentatoare iniţiatoare spaţiile referitoare la numărul bucăţilor şi suma cecurilor destinate efectuării refuzului la plata;
    c) efectuarea refuzului la plata şi solicitarea aminarii la compensare: în aceasta situaţie formularul de refuz la plată se completează integral.
    În cazul în care formularul de refuz la plata este utilizat de unitatea bancară prezentatoare (iniţiatoare) a acestuia, pentru a solicita amânarea la compensare a unor instrumente de plata compensabile de debit (cecuri), talonul din partea inferioară a acestuia se completează astfel:
    - Amînare pentru data (c): ziua următoare de compensare a cecurilor aminate la compensare;
    - Nr. bucăţi: numărul cecurilor aminate la compensare;
    - Suma: suma cecurilor aminate la compensare.

    ANEXA 8a)

    Sume de încasat/plătit
    * rândul 1 - se completează înaintea şedinţei de compensare cu datele din borderoul dispoziţiilor centralizatoare proprii;
    rândul 2 se completează în timpul şedinţei de compensare cu datele din borderoul dispoziţiilor centralizatoare primite;
    rândul 3 - se completează înaintea şedinţei de compensare cu datele din fişele rectificative de refuz proprii;
    rândul 4 - se completează în timpul şedinţei de compensare cu datele din fişele rectificative de refuz primite;
    rândul 5 - se completează înaintea şedinţei de compensare cu datele din fişele rectificative de plată proprii;
    rândul 5' - se completează în timpul şedinţei de compensare cu datele din fişele rectificative de plată primite.
    Sume de încasat/plătit refuzate
    ** rândul 1 - se completează înaintea şedinţei de compensare cu datele din refuzurile la plată/încasare proprii;
    rândul 2 - se completează în timpul şedinţei de compensare cu datele din refuzurile de plată/încasare primite;
    rândul 3 - se completează înaintea şedinţei de compensare:
    - la rubrica "sume de încasat refuzate" cu datele din refuzurile de încasare la termen proprii;
    - la rubrica "sume de plătit refuzate" cu datele din taloanele de amânare la compensare proprii;
    rândul 4 - se completează în timpul şedinţei de compensare:
    - la rubrica "sume de încasat refuzate" cu datele din taloanele de amânare la compensare primite;
    - la rubrica "sume de plătit refuzate" cu datele din refuzurile de încasare la termen primite.

    ANEXA 8b)

    SUME DE ÎNCASAT REFUZATE
    4. Conform art. 14, Partea a II-a, Etapa 2, lit. e)
    În timpul şedinţei de compensare, cu sumele din taloanele de amânare la compensare primite, în dreptul rubricilor unităţilor bancare prezentatoare (iniţiatoare) ale acestora (rd. 4).

    SUME DE PLĂTIT REFUZATE
    3. Conform art. 14, Partea a II-a, Etapa 2, lit. e)
    Înaintea şedinţei de compensare, cu sumele din taloanele de amânare la compensare proprii, în dreptul rubricilor corespunzătoare unităţilor bancare primitoare (destinatare) ale acestora (rd. 3).

    ANEXA 10

    ELEMENTE OBLIGATORII ALE PROCESULUI-VERBAL DE CONSTATARE A ÎNCĂLCĂRII PREVEDERILOR REGULAMENTULUI PRIVIND COMPENSAREA PLĂŢILOR INTERBANCARE FĂRĂ NUMERAR PE SUPORT HIRTIE

    1. Data şi locul compensării;
    2. Numele şi prenumele inspectorului de compensare;
    3. Denumirea unităţii bancare penalizate;
    4. Numele şi prenumele agentului de compensare;
    5. Date detaliate cu privire la încălcarea prevederilor Regulamentului privind compensarea multilaterala a plăţilor interbancare pe suport hârtie;
    6. Penalizarea aplicată conform art. 20 alin. 1 din Regulamentul privind compensarea multilaterala a plăţilor interbancare pe suport hârtie;
    7. Semnătura inspectorului de compensare şi ştampila sucursalei Băncii Naţionale a României;
    8. Semnătura agentului de compensare respectiv de luare la cunoştinţa a datelor cuprinse în procesul-verbal constatator sau, în cazul refuzului agentului de compensare de a semna, semnăturile a doi martori;
    9. Data pînă la care se poate depune contestaţia la Direcţia decontării operaţiunilor bancare a Băncii Naţionale a României.

    ANEXA 11a)

    PROCEDURA DE SOLUŢIONARE A ERORILOR SI OMISIUNILOR IN ACTIVITATEA DE COMPENSARE

    1. Unităţile bancare omit sa refuze instrumente de plata compensabile de credit

    O unitate bancară care constata, ulterior închiderii şedinţei de compensare, ca a omis sa refuze instrumente de plata compensabile de credit [ordine de plata: (c+1) sau (c+2)] este obligată sa efectueze aceasta operaţiune într-un timp cît mai scurt, conform art. 18.2, în locul unde s-a făcut schimbul iniţial.
    * Refuzul acestor instrumente se realizează în următorul mod:
    a) unitatea bancară prezentatoare (iniţiatoare) a refuzului completează formularul denumit refuz de încasare la termen, prezentat în anexa nr. 11b);
    Modul de completare a refuzului de încasare la termen este descris în anexa nr. 11c);
    b) unitatea bancară prezentatoare (iniţiatoare) a refuzului de încasare la termen completează formularul de compensare [anexa nr. 8a)] cu datele cuprinse în acesta.
    Completarea formularului de compensare, în aceasta situaţie, este aceeaşi ca în cazul refuzului obişnuit şi este descrisă în anexa nr. 8b);
    c) schimbul de documente aferent acestei situaţii se realizează între agenţii de compensare în partea a II-a a uneia dintre şedinţele de compensare cuprinse în intervalul obligatoriu de cinci zile lucrătoare, după procedura obişnuită;
    d) datele provenite în urma schimbului de documente sînt completate de către agenţii de compensare ai unităţii bancare primitoare (destinatare) ale refuzurilor de încasare la termen, pe formularul de compensare, conform anexei nr. 8b).
    * Refuzul de încasare la termen se întocmeşte în trei exemplare avînd acelaşi conţinut, astfel:
    - exemplarul 1, de culoare alba;
    - exemplarul 2, de culoare roz;
    - exemplarul 3, de culoare vernil.
    Destinaţia fiecărui exemplar al refuzului de încasare la termen este următoarea:
    - exemplarul vernil (nr. 3) este păstrat de unitatea bancară prezentatoare (iniţiatoare) a refuzului de încasare la termen, constituind document justificativ pentru datele preluate în formularul de compensare propriu;
    - exemplarul roz (nr. 2) este remis, în plicul care conţine pachetul de instrumente de plata compensabile de credit refuzate la termen, unităţii bancare primitoare (destinatare) a refuzului de încasare la termen, constituind document justificativ pentru operaţiunile acesteia;
    - exemplarul alb (nr. 1) este remis, împreună cu formularul de compensare, inspectorului de compensare, constituind document justificativ şi de control pentru sumele totale preluate în formularul de compensare centralizator.
    Plicul în care este inclus un refuz de încasare la termen conţine, pe lîngă acest formular, următoarele:
    - instrumentele de plata compensabile de credit refuzate la termen;
    - justificarea refuzurilor de încasare la termen pentru fiecare dintre instrumentele respective.
    Justificarea refuzului la termen se face pe formularul prezentat în anexa nr. 11b), într-un singur exemplar.

    ANEXA 11b)

                  JUSTIFICARE REFUZ DE ÎNCASARE LA TERMEN

┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ JUSTIFICARE REFUZ DE ÎNCASARE LA TERMEN │
│ ──────────────────────────────────────────────────── Data compensării │
│ I Banca prezentatoare (iniţiatoare) a refuzului de I refuzului de încasare │
│ Iincasare la termen Cod │_│_│_│_│_│_│_│ I la termen: │_│_│_│_│ │
│ ──────────────────────────────────────────────────── │
│ │
│ Refuzam la termen încasarea pentru │
│ ORDINUL DE PLATA Nr. , către │
│ ──────────────────────────────────────────────────── │
│ I Banca primitoare (destinatara) a refuzului de I │
│ I încasare la termen Cod │_│_│_│_│_│_│_│ I │
│ ──────────────────────────────────────────────────── │
│ din următorul motiv: │
│ ┌────────────────────────────────────────────────────────────────────┐ │
│ │ ────────────────────────────────────────────────────────────── │ │
│ └────────────────────────────────────────────────────────────────────┘ │
│ VERIFICAT ÎNTOCMIT │
│ L.S. │
│ ──────────── ────────────- │
│ (semnătura) (semnătura) │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


    ANEXA 11c)

    MODUL DE COMPLETARE A REFUZULUI DE ÎNCASARE LA TERMEN

    Refuzul de încasare la termen se completează astfel:
    - Compensabil la : B.N.R. - (locul unde se desfăşoară compensarea);
    - Data compensării refuzului de încasare la termen: ziua, luna, anul în care are loc compensarea refuzului de încasare la termen;
    - Banca prezentatoare (iniţiatoare) a refuzului de încasare la termen: denumirea unităţii bancare care introduce în compensare pachetul de instrumente de plata compensabile de credit refuzate la termen;
    - Cod: numărul codului unităţii bancare prezentatoare (iniţiatoare) a refuzului la termen sau, la dispoziţia Direcţiei decontării operaţiunilor bancare a Băncii Naţionale a României, numărul contului curent al acesteia;
    - Banca primitoare (destinatara) a refuzului de încasare la termen: denumirea unităţii bancare care primeşte pachetul de instrumente de plata compensabile de credit refuzate la termen;
    - Cod: numărul codului unităţii bancare primitoare (destinatare) a refuzului la termen sau, la dispoziţia Direcţiei decontării operaţiunilor bancare a Băncii Naţionale a României, numărul contului curent al acesteia;
    - Număr bucăţi: numărul de instrumente de plata compensabile de credit refuzate la termen, componente ale pachetului;
    - Suma: suma rezultată din totalizarea sumelor înscrise pe instrumentele de plata compensabile de credit refuzate la termen;
    - Certificat: semnătura autorizata şi ştampila unităţii bancare primitoare (destinatare) a refuzului de încasare la termen, aplicate pe exemplarul nr. 3 - vernil (al refuzului de încasare la termen).

    ANEXA 11e)

    MODUL DE COMPLETARE A FISEI RECTIFICATIVE DE REFUZ LA PLATA/ÎNCASARE
    Fişa rectificativa de refuz la plata/încasare se completează astfel:
    - Compensabil la: B.N.R. - (locul unde se desfăşoară compensarea);
    - Data compensării fisei rectificative de refuz: ziua, luna, anul în care are loc compensarea fisei rectificative de refuz;
    - Banca prezentatoare (iniţiatoare) a fisei rectificative de refuz: denumirea unităţii bancare care introduce în compensare pachetul cu refuzul sau instrumentele refuzate, greşit dirijate;
    - Cod: numărul codului unităţii bancare prezentatoare (iniţiatoare) a fisei rectificative de refuz sau, la dispoziţia Direcţiei decontării operaţiunilor bancare a Băncii Naţionale a României, numărul contului curent al acesteia;
    - Banca primitoare (destinatara) a fisei rectificative de refuz: denumirea unităţii bancare care primeşte pachetul cu refuzul sau instrumentele refuzate, greşit dirijate;
    - Cod: numărul codului unităţii bancare primitoare (destinatare) a fisei rectificative de refuz sau, la dispoziţia Direcţiei decontării operaţiunilor bancare a Băncii Naţionale a României, numărul contului curent al acesteia;
    - Prin: denumirea instrumentelor de plata compensabile incluse pe fişa rectificativa de refuz:
    - pentru fişa rectificativa de refuz la plata: cecuri;
    - pentru fişa rectificativa de refuz la încasare: ordine de plata;
    - Număr bucăţi: numărul de instrumente de plata compensabile de acelaşi fel (de debit sau de credit) incluse pe o fişa rectificativa de refuz;
    - Suma: suma rezultată din totalizarea sumelor înscrise pe instrumentele de plata compensabile de acelaşi fel, incluse pe fişa rectificativa de refuz;
    - Certificat: semnătura autorizata şi ştampila unităţii bancare primitoare (destinatare) a fisei rectificative de refuz, aplicate pe exemplarul nr. 3 - vernil (al fisei rectificative de refuz).

    ANEXA 11g)

    MODUL DE COMPLETARE A FISEI RECTIFICATIVE DE PLATA

    Fişa rectificativa de plata se completează astfel:
    - Compensabil la: B.N.R. - ..(locul unde se desfăşoară compensarea);
    - Data compensării fisei rectificative de plata: ziua, luna, anul în care are loc compensarea fisei rectificative de plata;
    - Banca prezentatoare (iniţiatoare) a fisei rectificative de plata: denumirea unităţii bancare care introduce în compensare o fişa rectificativa de plata;
    - Cod: numărul codului unităţii bancare prezentatoare (iniţiatoare) a fisei rectificative de plata sau, la dispoziţia Direcţiei decontării operaţiunilor bancare a Băncii Naţionale a României, numărul contului curent al acesteia;
    - Banca primitoare (destinatara) a fisei rectificative de plata: denumirea unităţii bancare care primeşte din compensare o fişa rectificativa de plata;
    - Cod: numărul codului unităţii bancare primitoare (destinatare) a fisei rectificative de plata sau, la dispoziţia Direcţiei decontării operaţiunilor bancare a Băncii Naţionale a României, numărul contului curent al acesteia;
    - Prin: denumirea instrumentelor de plata compensabile incluse pe fişa rectificativa de plata:
    - ordin de plata;
    - Număr bucăţi: numărul de instrumente de plata compensabile incluse pe o fişa rectificativa de plata;
    - Suma: suma rezultată din totalizarea sumelor înscrise pe instrumentele de plata compensabile incluse pe fişa rectificativa de plata;
    - Certificat: semnătura autorizata şi ştampila unităţii bancare primitoare (destinatare) a fisei rectificative de plata, aplicate pe exemplarul nr. 3 - vernil (al fisei rectificative de plata).

    ANEXA 12a)

    Judeţul .......

         INSTRUMENTE DE PLATĂ DE DEBIT COMPENSATE
    - structura numerică şi valorică pe circuite de procesare -

                                                                   - mii lei -
────┬─────────────┬─────────┬─────────┬─────────┬─────────┬─────────┼───────-
    │Denumirea │ C1 │ C2 │ C3 │ C4 │ C5 │ Total
Nr. │unităţii ban-├───┬─────┼───┼─────┼───┬─────┼───┬─────┼───┬─────┼────────-
crt.│care partici-│Buc│Va- │Buc│Va- │Buc│Va- │Buc│Va- │Buc│Va- │Buc│Va-
    │pante la │ │loare│ │loare│ │loare│ │loare│ │loare│ │loare
    │compensare │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
────┼─────────────┼───┼─────┼───┼─────┼───┼─────┼───┼─────┼───┼─────┼───┼──────
────┼─────────────┼───┼─────┼───┼─────┼───┼─────┼───┼─────┼───┼─────┼───┼──────
────┼─────────────┼───┼─────┼───┼─────┼───┼─────┼───┼─────┼───┼─────┼───┼──────
────┼─────────────┼───┼─────┼───┼─────┼───┼─────┼───┼─────┼───┼─────┼───┼──────
────┼─────────────┼───┼─────┼───┼─────┼───┼─────┼───┼─────┼───┼─────┼───┼──────
────┼─────────────┼───┼─────┼───┼─────┼───┼─────┼───┼─────┼───┼─────┼───┼──────
────┼─────────────┼───┼─────┼───┼─────┼───┼─────┼───┼─────┼───┼─────┼───┼──────
────┼─────────────┼───┼─────┼───┼─────┼───┼─────┼───┼─────┼───┼─────┼───┼──────
────┼─────────────┼───┼─────┼───┼─────┼───┼─────┼───┼─────┼───┼─────┼───┼──────
────┼─────────────┼───┼─────┼───┼─────┼───┼─────┼───┼─────┼───┼─────┼───┼──────
────┼─────────────┼───┼─────┼───┼─────┼───┼─────┼───┼─────┼───┼─────┼───┼──────
────┼─────────────┼───┼─────┼───┼─────┼───┼─────┼───┼─────┼───┼─────┼───┼──────
────┼─────────────┼───┼─────┼───┼─────┼───┼─────┼───┼─────┼───┼─────┼───┼──────
────┼─────────────┼───┼─────┼───┼─────┼───┼─────┼───┼─────┼───┼─────┼───┼──────
────┼─────────────┼───┼─────┼───┼─────┼───┼─────┼───┼─────┼───┼─────┼───┼──────
_____ TOTAL:_________________________________________________________________


    ANEXA 12b)

    Judeţul ............

    INSTRUMENTE DE PLATĂ DE CREDIT COMPENSATE
    - structura numerică şi valorică pe circuite de procesare -

                                                                   - mii lei -
────┬─────────────┬─────────┬─────────┬─────────┬─────────┬─────────┬───────-
    │Denumirea │ OP1 │ OP2 │ OP3 │ OP4 │ OP5 │ Total
Nr. │unităţii ban-│─────────┼───┬─────┼───┬─────┼───┬─────┼───┬─────┬───┬────-
crt.│care partici-│Buc│Va- │Buc│Va- │Buc│Va- │Buc│Va- │Buc│Va- │Buc│Va-
    │pante la │ │loare│ │loare│ │loare│ │loare│ │loare│ │loare
    │compensare │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
────│────────────-│──-│────-│──-│────-│──-│────-│──-│────-│──-│────-│──-│──────
────│────────────-│──-│────-│──-│────-│──-│────-│──-│────-│──-│────-│──-│──────
────│────────────-│──-│────-│──-│────-│──-│────-│──-│────-│──-│────-│──-│──────
────│────────────-│──-│────-│──-│────-│──-│────-│──-│────-│──-│────-│──-│──────
────│────────────-│──-│────-│──-│────-│──-│────-│──-│────-│──-│────-│──-│──────
────│────────────-│──-│────-│──-│────-│──-│────-│──-│────-│──-│────-│──-│──────
────│────────────-│──-│────-│──-│────-│──-│────-│──-│────-│──-│────-│──-│──────
────│────────────-│──-│────-│──-│────-│──-│────-│──-│────-│──-│────-│──-│──────
────│────────────-│──-│────-│──-│────-│──-│────-│──-│────-│──-│────-│──-│──────
────│────────────-│──-│────-│──-│────-│──-│────-│──-│────-│──-│────-│──-│──────
────│────────────-│──-│────-│──-│────-│──-│────-│──-│────-│──-│────-│──-│──────
────│────────────-│──-│────-│──-│────-│──-│────-│──-│────-│──-│────-│──-│──────
____│ TOTAL:____│___│_____│___│_____│___│_____│___│_____│___│_____│___│______



    ANEXA 12c)


    Judeţul ..............

    INSTRUMENTE DE PLATA REFUZATE IN COMPENSARE
    - ca număr şi valoare -

                                                    - mii lei -
──────────────────────────┬──────────────────┬──────────────────-
    Denumirea unităţii │ Instrumente de │ Instrumente de │
   bancare participante │ plată de debit │ plată de credit │
       la compensare │ refuzate │ refuzate │
                          ├─────┬────────────┼─────┬────────────│
                          │ Buc │ Valoare │ Buc │ Valoare │
──────────────────────────│─────┼────────────┼─────┼────────────│
__________________________│_____│____________│_____│____________│
__________________________│_____│____________│_____│____________│
__________________________│_____│____________│_____│____________│
__________________________│_____│____________│_____│____________│
__________________________│_____│____________│_____│____________│
__________________________│_____│____________│_____│____________│
__________________________│_____│____________│_____│____________│
__________________________│_____│____________│_____│____________│
__________________________│_____│____________│_____│____________│
__________________________│_____│____________│_____│____________│
__________________________│_____│____________│_____│____________│
__________________________│_____│____________│_____│____________│
__________________________│_____│____________│_____│____________│
__________________________│_____│____________│_____│____________│
__________________________│_____│____________│_____│____________│
__________________________│_____│____________│_____│____________│
__________________________│_____│____________│_____│____________│
__________________________│_____│____________│_____│____________│
__________________________│_____│____________│_____│____________│
__________________________│_____│____________│_____│____________│
_____TOTAL:_______________│_____│____________│_____│____________│


                   ____________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016