Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   CIRCULARA nr. 31 din 31 octombrie 2003  pentru modificarea si completarea   Regulamentului Bancii Nationale a Romaniei nr. 3/1997 privind efectuarea operatiunilor valutare, cu modificarile si completarile ulterioare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

CIRCULARA nr. 31 din 31 octombrie 2003 pentru modificarea si completarea Regulamentului Bancii Nationale a Romaniei nr. 3/1997 privind efectuarea operatiunilor valutare, cu modificarile si completarile ulterioare

EMITENT: BANCA NATIONALA A ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 781 din 6 noiembrie 2003
În baza <>art. 11 şi 12 din Legea nr. 101/1998 privind Statutul Bãncii Naţionale a României, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în temeiul <>art. 50 din Legea nr. 101/1998 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

Banca Nationala a României emite prezenta circulara.

ART. I
<>Regulamentul Bãncii Naţionale a României nr. 3/1997 privind efectuarea operaţiunilor valutare, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 395 din 31 decembrie 1997, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:

- Dupã litera f) a alineatului 2 al articolului 18 se introduce litera g) cu urmãtorul cuprins:
"g) asociaţii/actionarii casei de schimb valutar - pentru operaţiuni valutare ce decurg din acordarea, cu respectarea prevederilor legale aplicabile, de credite propriilor case de schimb valutar, organizate ca persoane juridice conform <>Legii nr. 31/1990 privind societãţile comerciale, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi având ca obiect unic de activitate schimbul valutar pentru persoane fizice."

ART. II
Punctul II.9 alineatul 3 din Normele privind funcţionarea pieţei valutare - N.R.V.1 la <>Regulamentul Bãncii Naţionale a României nr. 3/1997 privind efectuarea operaţiunilor valutare, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 395 din 31 decembrie 1997, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, va avea urmãtorul cuprins:

"Rezidentii pot participa la piata valutarã interbancara cu ordine de cumpãrare de valuta pentru rambursarea creditelor şi achitarea dobânzilor şi comisioanelor aferente unui credit sau împrumut în valuta acordat de o banca rezidenţã sau de o societate de credit ipotecar rezidenţã, precum şi pentru cumpãrarea de sume în valuta, în situaţia în care nu deţin disponibilitati proprii în conturile lor deschise la bãnci, pentru plati în favoarea altor rezidenţi decurgând din acte de comerţ derulate în zone libere şi din acordarea de credite în valuta de cãtre societãţile de credit ipotecar."

ART. III
Normele privind efectuarea operaţiunilor de schimb valutar cu numerar şi substitute de numerar pentru persoane fizice pe teritoriul României - N.R.V.2 la <>Regulamentul Bãncii Naţionale a României nr. 3/1997 privind efectuarea operaţiunilor valutare, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 395 din 31 decembrie 1997, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:

1. La punctul II.3.2, litera b) va avea urmãtorul cuprins:
"b) solicitantul, constituit conform <>Legii nr. 31/1990 privind societãţile comerciale, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, trebuie sa prezinte dovada existenţei disponibilitãţilor bãneşti în moneda nationala şi/sau în valute convertibile în contul casei de schimb valutar. Atât la înfiinţare, cat şi pe parcursul functionarii, disponibilitãţile bãneşti în moneda nationala şi/sau în valute convertibile trebuie sa fie în echivalent de minimum 75.000 euro. La stabilirea nivelului disponibilitãţilor bãneşti în echivalent euro vor fi utilizate cursurile pieţei valutare comunicate de Banca Nationala a României pentru data la care se face evaluarea.
Disponibilitãţile bãneşti pot proveni din: sumele depuse ca aport în numerar la constituirea capitalului social, alte elemente de capitaluri proprii rezultate din activitatea de schimb valutar, majorãrile ulterioare de capital social, precum şi din împrumuturi primite exclusiv de la asociaţii/actionarii casei de schimb valutar, cu respectarea prevederilor legale aplicabile. Sumele pe care asociaţii/actionarii casei de schimb valutar le pun la dispoziţia casei de schimb valutar sub forma creditelor trebuie sa provinã din disponibilitati proprii şi nu din alte împrumuturi.
Operaţiunile de schimb valutar ale caselor de schimb valutar se vor efectua numai cu disponibilitãţile bãneşti ale acestora menţionate la alin. 1."

2. Punctul V.29 se abroga.

3. Punctul VII.41 va avea urmãtorul cuprins:
"41. În cazul retragerii autorizaţiei de funcţionare unei case de schimb valutar, actionarii/asociaţii acesteia îşi pierd dreptul de a infiinta ori de a participa la capitalul social al altei case de schimb valutar pentru o perioada de 5 ani."

ART. IV
Normele privind importul şi exportul fizic de instrumente de plata sub forma de numerar - N.R.V. 7 la <>Regulamentul Bãncii Naţionale a României nr. 3/1997 privind efectuarea operaţiunilor valutare, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 395 din 31 decembrie 1997, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:

1. Punctul III.6 alineatul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"6. Persoanele fizice pot introduce sau scoate în/din România sume efective de maximum 500.000 lei/persoana/cãlãtorie, cu excepţia persoanelor fizice rezidente în Republica Moldova ori în România, care pot introduce sau scoate în/din România cu ocazia cãlãtoriilor efectuate în cele doua tari sume efective de maximum 17.000.000 lei/persoana/cãlãtorie."

2. Punctul III.7 alineatul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"7. La ieşirea/intrarea din/în România, persoanele fizice menţionate la pct. 6 de mai sus au obligaţia sa declare autoritãţii vamale sumele în moneda nationala care depãşesc limita de 500.000 lei/persoana/cãlãtorie, respectiv 17.000.000 lei/persoana/cãlãtorie, şi sa le depunã la autoritatea vamalã romana, care va întocmi chitanţe de consemnare."

ART. V
(1) Prevederile art. III pct. 1 se aplica tuturor caselor de schimb valutar care vor solicita autorizaţia de funcţionare de la Banca Nationala a României dupã data publicãrii prezentei circulare în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(2) Casele de schimb valutar care deţin autorizaţii de funcţionare emise de Banca Nationala a României şi cele aflate în proces de autorizare la Banca Nationala a României trebuie sa atinga nivelul disponibilitãţilor bãneşti prevãzut la art. III pct. 1 în termen de 180 de zile calendaristice de la data publicãrii prezentei circulare în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. VI
(1) În maximum 15 zile calendaristice calculate de la termenul prevãzut la art. V alin. (2), casele de schimb valutar care deţin autorizaţii de funcţionare emise de Banca Nationala a României (anterior şi ulterior publicãrii prezentei circulare) şi care au/şi-au completat disponibilitãţile bãneşti la nivelul prevãzut la art. III pct. 1 vor solicita reautorizarea de cãtre Banca Nationala a României - Direcţia reglementare şi autorizare.
(2) Cererea de reautorizare va fi însoţitã de urmãtoarele documente:
a) dovada existenţei disponibilitãţilor bãneşti în moneda nationala şi/sau în valute convertibile, în conturile deschise la instituţii de credit din România şi/sau în casieriile casei de schimb valutar/punctelor de schimb valutar;
b) extrasul din registrul societãţilor, emis de oficiul registrului comerţului cu cel mult 30 de zile calendaristice înainte de data depunerii cererii de reautorizare la Banca Nationala a României;
c) fotocopia ultimei autorizaţii de funcţionare emise de Banca Nationala a României.
(3) În cel mult 60 de zile calendaristice calculate de la termenul prevãzut la alin. (1), Banca Nationala a României - Direcţia reglementare şi autorizare va proceda la reautorizarea caselor de schimb valutar prevãzute la alin. (1), dacã sunt îndeplinite prevederile prezentei circulare şi ale Normelor privind efectuarea operaţiunilor de schimb valutar cu numerar şi substitute de numerar pentru persoane fizice pe teritoriul României - N.R.V.2 la <>Regulamentul Bãncii Naţionale a României nr. 3/1997 privind efectuarea operaţiunilor valutare, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 395 din 31 decembrie 1997, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. VII
(1) În maximum 15 zile calendaristice calculate de la termenul prevãzut la art. V alin. (2), casele de schimb valutar care deţin autorizaţii de funcţionare emise de Banca Nationala a României şi care nu şi-au completat disponibilitãţile bãneşti la nivelul prevãzut la art. III pct. 1 îşi vor inceta definitiv activitatea de schimb valutar şi vor notifica în scris aceasta Bãncii Naţionale a României - Direcţia reglementare şi autorizare, cu restituirea originalului autorizaţiei de funcţionare în cauza, urmând a fi radiate din evidentele Bãncii Naţionale a României privitoare la casele de schimb valutar autorizate de Banca Nationala a României.
(2) Casele de schimb valutar care nu vor solicita reautorizarea ori cele care nu au fost reautorizate deoarece nu au îndeplinit condiţiile prevãzute de prezenta circulara şi de Normele privind efectuarea operaţiunilor de schimb valutar cu numerar şi substitute de numerar pentru persoane fizice pe teritoriul României - N.R.V.2 la <>Regulamentul Bãncii Naţionale a României nr. 3/1997 privind efectuarea operaţiunilor valutare, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 395 din 31 decembrie 1997, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi cele care nu vor notifica încetarea definitiva a activitãţii de schimb valutar vor fi radiate, din oficiu, din evidentele Bãncii Naţionale a României privitoare la casele de schimb valutar autorizate de Banca Nationala a României, concomitent cu retragerea autorizaţiei de funcţionare.

GUVERNATORUL BĂNCII NAŢIONALE A ROMÂNIEI,
MUGUR ISARESCU

Bucureşti, 31 octombrie 2003.
Nr. 31.

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016