Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   CIRCULARA nr. 26 din 20 noiembrie 2001  pentru modificarea si completarea   Regulamentului nr. 3/1997 privind efectuarea operatiunilor valutare, cu modificarile si completarile ulterioare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

CIRCULARA nr. 26 din 20 noiembrie 2001 pentru modificarea si completarea Regulamentului nr. 3/1997 privind efectuarea operatiunilor valutare, cu modificarile si completarile ulterioare

EMITENT: BANCA NATIONALA A ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 769 din 3 decembrie 2001
În temeiul prevederilor <>art. 11, 12 şi 50 din Legea nr. 101/1998 privind Statutul Bãncii Naţionale a României şi având în vedere angajamentele asumate prin Documentul de poziţie al României pentru capitolul 4 - Libera circulaţie a capitalurilor, deschis în cadrul negocierilor pentru aderare la Uniunea Europeanã,

Banca Nationala a României emite prezenta circulara.

ART. 1
<>Regulamentul nr. 3/1997 privind efectuarea operaţiunilor valutare, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 395 din 31 decembrie 1997, cu modificãrile ulterioare, se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Punctul 1.3 al articolului 1 va avea urmãtorul cuprins:
"1.3. Valuta - moneda nationala a altui stat, moneda unica a unei uniuni monetare a unor state, precum şi monedele compuse, cum ar fi Drepturile Speciale de Tragere."
2. Punctul 1.5 al articolului 1 va avea urmãtorul cuprins:
"1.5. Credite legate de comerţul internaţional - credite acordate pe baza de contract în cursul operaţiunilor de comerţ internaţional cu bunuri şi servicii sub forma de avansuri, plati în rate pe faze intermediare de execuţie sau la solicitarea furnizorului de mãrfuri/servicii, plati la un anumit termen de la livrarea mãrfurilor/prestarea serviciului, credit furnizor, indiferent dacã s-au emis sau nu efecte de comerţ, rescadentarea unor astfel de plati şi finanţarea unor astfel de credite de cãtre un terţ; în aceasta categorie se includ şi operaţiunile de factoring."
3. Punctul 1.6 al articolului 1 va avea urmãtorul cuprins:
"1.6. Credite şi împrumuturi financiare - finantari de orice natura acordate pe baze contractuale de cãtre un creditor debitorului, inclusiv finanţarea tranzacţiilor comerciale în care nu participa un rezident şi orice modalitate prin care creditorul stinge sau preia o obligaţie a debitorului fata de un terţ; în aceasta categorie se includ şi împrumuturile ipotecare, creditul de consum, operaţiunile de leasing financiar."
4. Punctul 1.7 al articolului 1 va avea urmãtorul cuprins:
"1.7. Termenul creditului/împrumutului - durata pe care se acorda creditul/împrumutul, stabilitã prin contract, ori, în lipsa unor clauze contractuale exprese, perioada dintre data semnãrii contractului de credit şi data achitãrii de cãtre debitor a obligaţiei asumate - data livrãrii mãrfii/prestãrii serviciului ori, dupã caz, data ultimei rambursãri; din punct de vedere al termenului creditele şi împrumuturile ori alte angajamente se clasifica astfel:
a) pe termen scurt - când termenul este pana la un an inclusiv;
b) pe termen mediu - când termenul este cuprins între un an şi 5 ani;
c) pe termen lung - când termenul este mai mare de 5 ani."
5. Dupã punctul 1.8 al articolului 1 se introduce punctul 1.8^1 cu urmãtorul cuprins:
"1.8^1 Bursa - piata organizatã pe care se tranzactioneaza valori mobiliare, oficial recunoscuta în ţara în care aceasta funcţioneazã; aceasta categorie include şi piata valorilor necotate la bursa, denumita şi piata over-the-counter."
6. Punctul 1.12 al articolului 1 va avea urmãtorul cuprins:
"1.12. Investiţie directa - investiţie de orice natura efectuatã în scopul stabilirii sau al menţinerii de legãturi economice durabile, inclusiv finanţarea acestei investiţii, şi care se realizeazã, fãrã a se limita la acestea, prin urmãtoarele modalitãţi:
a) constituirea sau extinderea unei sucursale ori a unei noi entitãţi aparţinând integral persoanei care furnizeazã capitalul sau achiziţionarea integrala a unei entitãţi deja existente;
b) participarea într-o entitate noua sau într-una existenta în scopul stabilirii ori al menţinerii de legãturi economice durabile;
c) acordarea de credite şi împrumuturi pe termen lung în scopul stabilirii ori al menţinerii de legãturi economice durabile;
d) acordarea de credite, indiferent de termen, pentru finanţarea unei investiţii proprii realizate în una dintre modalitãţile prevãzute la lit. a) sau b);
e) reinvestirea profitului în scopul menţinerii unei legãturi economice durabile."
7. Punctul 1.13 al articolului 1 va avea urmãtorul cuprins:
"1.13. Legãturi economice durabile - relaţii stabilite ca urmare a deţinerii unei participatii de minimum 10% la capitalul social al unei entitãţi sau care sa permitã participarea efectivã la administrarea sau la controlul entitatii respective; în aceasta categorie se includ şi relaţiile decurgând dintr-un aranjament încheiat în scopul participãrii la profitul realizat din desfãşurarea unei activitãţi economice."
8. Dupã punctul 1.16 al articolului 1 se introduc punctele
1.16^1, 1.16^2, 1.16^3, 1.16^4, 1.16^5, 1.16^6 şi 1.16^7 cu urmãtorul cuprins:
"1.16^1. Investiţii imobiliare - achiziţionarea de clãdiri şi terenuri, construirea de clãdiri, în scop de câştig sau folosinta personalã; în aceasta categorie se includ şi investiţiile efectuate în scopul arãtat, prin care se dobândeşte un drept de uz ori de uzufruct asupra unui imobil.
1.16^2. Operaţiuni cu valori mobiliare tranzacţionate în mod curent pe piata de capital - operaţiuni cu acţiuni sau cu alte titluri de natura participativa, cu obligaţiuni, alte titluri de credit şi instrumente financiare derivate, cu scadenta iniţialã, de regula mai mare de un an.
1.16^3. Operaţiuni cu valori mobiliare şi alte instrumente tranzacţionate în mod curent pe piata monetara - operaţiuni cu titluri de stat, certificate de depozit, instrumente financiare derivate, titluri de credit şi alte asemenea instrumente specifice pieţei monetare, cu scadenta iniţialã de regula mai mica de un an.
1.16^4. Operaţiuni cu unitãţi ale organismelor de plasament colectiv - OPC - operaţiuni cu titluri de natura participativa la fonduri de investiţii, fonduri mutuale sau la alte entitãţi, cu sau fãrã personalitate juridicã, constituite în scopul realizãrii de investiţii colective în:
a) valori mobiliare tranzacţionate în mod curent pe piata de capital;
b) valori mobiliare şi alte instrumente tranzacţionate în mod curent pe piata monetara;
c) alte active.
1.16^5. Garanţii - tranzacţii din care rezulta constituirea unei ipoteci sau a unui gaj, fideiusiunea, avalul şi alte modalitãţi de garantare a efectuãrii plãţii sau a executãrii unei alte obligaţii contactuale, inclusiv garanţiile acordate de terţi.
1.16^6. Operaţiuni de schimb valutar - tranzacţii constând în cumpãrarea şi vânzarea de valuta contra monedei naţionale sau contra altei valute.
1.16^7. Asistenta tehnica - asistenta legatã de producerea şi distribuirea de mãrfuri şi servicii, în toate stadiile, acordatã pe o perioada limitatã în funcţie de scopul specific al unei asemenea asistente şi care include, fãrã a se limita la: vizite ale experţilor, întocmirea de proiecte, supravegherea producţiei, studii de piata, pregãtirea personalului."
9. Punctul 1.17.1 al articolului 1 va avea urmãtorul cuprins:
"1.17.1. Curente - operaţiuni valutare efectuate între rezidenţi şi nerezidenti, care decurg, fãrã a se limita la acestea, din:
a) tranzacţii de comerţ internaţional cu bunuri şi servicii şi alte asemenea tranzacţii care presupun o contraprestatie imediata;
b) alte operaţiuni care nu sunt de natura operaţiunilor valutare de capital, astfel cum sunt definite la pct. 1.17.2, cum ar fi: impozite şi taxe - cu excepţia taxelor succesorale -, comisioane, onorarii, cheltuieli de judecata, amenzi, asistenta tehnica, sume decurgând din drepturile de asigurãri sociale, inclusiv pensii, într-un sistem public sau privat, câştiguri din jocuri de noroc, prime şi indemnizaţii decurgând din contracte de asigurare/reasigurare - cu excepţia asigurãrilor de viata şi de credite -, leasing operational, cheltuieli cu întreţinerea proprietãţilor deţinute în alt stat, cheltuieli de reprezentare, cheltuieli guvernamentale, abonamente la publicaţii, participare la organizaţii, cluburi;
c) repatrierea veniturilor nete sub forma de dividende, dobânzi, chirii etc. provenind din operaţiuni de capital;
d) remiteri de sume moderate*) reprezentând cheltuieli curente ce decurg din obligaţii legale de întreţinere a membrilor familiei - soţ, sotie, copii ori alte persoane aflate în întreţinere;
e) cheltuielile care nu sunt de natura operaţiunilor de capital, fãcute de rezidenţi deplasati în strãinãtate în scop de recreere, vacanta, sport, afaceri, vizite la prieteni, misiuni, intalniri, conferinţe, îngrijirea sãnãtãţii, educaţie, religie."
10. Punctul 1.17.2.2 al articolului 1 se abroga.
11. Punctul 1.17.2.3 al articolului 1 va avea urmãtorul cuprins:
"1.17.2.3. Investiţii imobiliare - altele decât cele prevãzute la pct. 1.17.2.1 - investiţii în bunuri imobile afectate unei investiţii directe:
a) în România ale nerezidentilor;
b) în strãinãtate ale rezidenţilor."
12. Punctul 1.17.2.4 al articolului 1 va avea urmãtorul cuprins:
"1.17.2.4. Operaţiuni cu valori mobiliare tranzacţionate în mod curent pe piata de capital neincluse la pct. 1.17.2.1 investiţii directe, la pct. 1.17.2.5 - operaţiuni cu valori mobiliare şi alte instrumente tranzacţionate în mod curent pe piata monetara ori la pct. 1.17.2.6 - operaţiuni cu unitãţi ale organismelor de plasament colectiv - OPC:
a) admiterea valorilor mobiliare româneşti pe o piata de capital strãinã prin:
a1) emisiune prin oferta publica sau vânzare de cãtre emitent, în mod direct sau printr-un intermediar;
a2) admitere la cota unei burse în conformitate cu proceduri specifice;
b) admiterea valorilor mobiliare strãine pe piata de capital româneascã prin:
b1) emisiune prin oferta publica sau vânzarea de cãtre emitent, în mod direct ori printr-un intermediar;
b2) admitere la cota unei burse în conformitate cu proceduri specifice;
c) tranzacţii ale nerezidentilor cu valori mobiliare româneşti pe piata de capital:
c1) achizitionare de valori mobiliare româneşti tranzacţionate la bursa;
c2) achizitionare de valori mobiliare româneşti tranzacţionate în afarã bursei;
d) tranzacţii ale rezidenţilor cu valori mobiliare strãine pe piata de capital:
d1) achizitionare**) de valori mobiliare strãine tranzacţionate la bursa;
d2) achizitionare**) de valori mobiliare strãine tranzacţionate în afarã bursei."
13. Punctul 1.17.2.5 al articolului 1 va avea urmãtorul cuprins:
"1.17.2.5. Operaţiuni cu valori mobiliare şi alte instrumente tranzacţionate în mod curent pe piata monetara:
a) admiterea valorilor mobiliare şi a altor instrumente româneşti pe o piata monetara strãinã prin:
a1) emisiune prin oferta publica sau vânzare de cãtre emitent, în mod direct sau printr-un intermediar, pe o piata monetara;
a2) acces pe o piata monetara, în conformitate cu proceduri specifice, dupã caz;
b) admiterea valorilor mobiliare strãine pe piata monetara româneascã prin:
b1) emisiune prin oferta publica sau vânzare de cãtre emitent, în mod direct sau printr-un intermediar;
b2) acces pe piata monetara, în conformitate cu proceduri specifice, dupã caz;
c) tranzacţii - achizitionare - ale nerezidentilor cu valori mobiliare şi alte instrumente româneşti pe piata monetara;
d) tranzacţii - achizitionare**) - ale rezidenţilor cu valori mobiliare şi cu alte instrumente strãine pe piata monetara."
14. Punctul 1.17.2.6 al articolului 1 va avea urmãtorul cuprins:
"1.17.2.6. Operaţiuni cu unitãţi ale organismelor de plasament colectiv - OPC:
a) admiterea unitãţilor organismelor de plasament colectiv - OPC româneşti pe o piata de capital strãinã prin:
a1) emisiune prin oferta publica sau vânzare de cãtre emitent, în mod direct sau printr-un intermediar;
a2) admitere la cota unei burse în conformitate cu proceduri specifice;
b) admiterea unitãţilor organismelor de plasament colectiv OPC strãine pe piata de capital româneascã prin:
b1) emisiune prin oferta publica sau vânzare de cãtre emitent, în mod direct ori printr-un intermediar;
b2) admitere la cota unei burse în conformitate cu proceduri specifice;
c) tranzacţii ale nerezidentilor cu unitãţi ale organismelor de plasament colectiv - OPC româneşti pe piata de capital:
c1) achiziţionarea de unitãţi ale organismelor de plasament colectiv - OPC româneşti tranzacţionate la bursa;
c2) achiziţionarea de unitãţi ale organismelor de plasament colectiv - OPC româneşti tranzacţionate în afarã bursei;
d) tranzacţii ale rezidenţilor cu unitãţi ale organismelor de plasament colectiv - OPC strãine pe piata de capital:
d1) achiziţionarea **) de unitãţi ale organismelor de plasament colectiv - OPC strãine tranzacţionate la bursa;
d2) achiziţionarea **) de unitãţi ale organismelor de plasament colectiv - OPC strãine tranzacţionate în afarã bursei."
15. Punctul 1.17.2.7 al articolului 1 va avea urmãtorul cuprins:
"1.17.2.7. Credite legate de comerţul internaţional în care participa un rezident:
a) acordate de nerezidenti rezidenţilor;
b) acordate de rezidenţi nerezidentilor."
16. Punctul 1.17.2.8 al articolului 1 va avea urmãtorul cuprins:
"1.17.2.8. Creditele şi împrumuturile financiare neincluse la pct. 1.17.2.1 - investiţii directe, la pct. 1.17.2.7 - credite legate de comerţul internaţional în care participa un rezident şi la pct. 1.17.2.14 lit. a) - împrumuturi cu caracter personal:
a) acordate de nerezidenti rezidenţilor;
b) acordate de rezidenţi nerezidentilor."
17. Punctul 1.17.2.9 al articolului 1 va avea urmãtorul cuprins:
"1.17.2.9. Garanţii:
a) acordate de nerezidenti rezidenţilor;
b) acordate de rezidenţi nerezidentilor."
18. Punctul 1.17.2.12 al articolului 1 se abroga.
19. Punctul 1.17.2.13 al articolului 1 va avea urmãtorul cuprins:
"1.17.2.13. Transferurile aferente derulãrii contractelor de asigurare de viata şi de credit - transferuri de capital reprezentând prime, anuitati, sume asigurate, indemnizaţii, decurgând din:
a) contracte de asigurare de viata şi de credit, încheiate între rezidenţi şi societãţi de asigurare nerezidente;
b) contracte de asigurare de viata şi de credit, încheiate între societãţi de asigurare rezidente şi nerezidenti;
c) alte transferuri decurgând din contracte de asigurare."
20. Punctul 1.17.2.14 al articolului 1 va avea urmãtorul cuprins:
"1.17.2.14. Transferuri de capital cu caracter personal:
a) împrumuturi;
b) cadouri şi donaţii;
c) dote;
d) moşteniri şi legate;
e) achitarea de cãtre imigranti a datoriilor în ţara în care au avut stabilitã anterior resedinta;
f) transferuri de active ale rezidenţilor, realizate, în cazul emigrarii acestora, în perioada premergãtoare plecãrii, la data instalãrii sau pe perioada şederii în strãinãtate;
g) transferuri de sume reprezentând economii ale imigrantilor, dispuse de aceştia pe perioada şederii în România, având ca destinaţie ţara în care au avut stabilitã anterior resedinta."
21. Dupã punctul 1.17.2.14 al articolului 1 se introduce punctul 1.17.2.14^1 cu urmãtorul cuprins:
"1.17.2.14^1. Import şi export fizic de active financiare:
a) valori mobiliare şi alte titluri negociabile;
b) instrumente de plata."
22. Punctul 1.17.2.15 al articolului 1 va avea urmãtorul cuprins:
"1.17.2.15. Alte miscari de capital:
a) impozite şi taxe aferente mostenirilor;
b) despãgubiri rezultate din operaţiuni de capital;
c) restituiri de sume în cazul anulãrii ori rezilierii contractelor sau restituiri de sume necuvenite, decurgând din operaţiuni de capital;
d) transferuri de sume rezultând din valorificarea drepturilor de proprietate intelectualã - patente, desene, mãrci, invenţii;
e) transferuri de sume în valuta reprezentând prestãri de servicii, neincluse la pct. 1.17.2.10 - operaţiuni în conturi curente;
f) alte transferuri de natura operaţiunilor de capital, care nu pot fi încadrate în categoriile prevãzute la pct. 1.17.2."
23. Punctul 1.20 va avea urmãtorul cuprins:
"1.20. Piata valutarã - piata pe care sunt executate, oricând în cursul unei zile de tranzactionare, operaţiuni de schimb valutar la cursuri de schimb determinate - cotate liber de intermediari autorizaţi."
24. Dupã articolul 1 se introduce articolul 1^1 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 1^1). - Operaţiunile valutare, astfel cum sunt definite la pct. 1.17.1 şi 1.17.2, realizate de persoane fizice şi entitãţi cu sau fãrã personalitate juridicã, vor fi interpretate într-un sens larg, astfel încât acestea sa acopere, dupã caz, şi fãrã a fi limitative:
a) încheierea şi derularea tranzacţiilor, dar şi transferurile decurgând din acestea;
b) accesul la toate tehnicile financiare disponibile pe piata pentru realizarea unei anumite operaţiuni - tranzacţii la vedere sau la termen, tranzacţii swap, tranzacţii cu optiuni, deschiderea conturilor şi plasarea fondurilor în conturi, tranzacţii forward cu valuta în conturi;
c) lichidarea sau cesionarea activelor dobândite în urma investiţiilor sau a altor operaţiuni, repatrierea profiturilor rezultate sau utilizarea acestora;
d) rambursarea creditelor şi împrumuturilor."
25. Articolul 5 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 5. - Regimul operaţiunilor valutare de capital, astfel cum sunt definite la pct. 1.17.2, este cel prevãzut în prezentul regulament, cu excepţia cazului în care printr-o lege specialã ori printr-un act normativ dat în aplicarea legii se instituie un regim derogatoriu.
Sunt supuse autorizãrii prealabile a Bãncii Naţionale a României urmãtoarele operaţiuni de capital, dacã acestea nu sunt de natura datoriei publice externe;
a) admiterea valorilor mobiliare şi a unitãţilor organismelor de plasament colectiv - OPC strãine pe piata de capital româneascã, prevãzutã la pct. 1.17.2.4 lit. b) şi la pct. 1.17.2.6 lit. b);
b) tranzacţii ale rezidenţilor cu valori mobiliare şi unitãţi ale organismelor de plasament - OPC strãine, prevãzute la pct. 1.17.2.4 lit. d) şi la pct. 1.17.2.6 lit. d);
c) operaţiuni cu valori mobiliare şi cu alte instrumente tranzacţionate în mod curent pe piata monetara, prevãzute la pct. 1.17.2.5 lit. a)-d);
d) credite şi împrumuturi financiare acordate de rezidenţi nerezidentilor, prevãzute la pct. 1.17.2.8 lit. b), mai puţin operaţiunile de leasing financiar pe termen scurt;
e) credite şi împrumuturi financiare, pe termen scurt, acordate de nerezidenti rezidenţilor, prevãzute la pct. 1.17.2.8 lit. a);
f) garanţii acordate de rezidenţi nerezidentilor, prevãzute la pct. 1.17.2.9 lit. b);
g) operaţiuni în conturi curente şi de depozit deschise de rezidenţi în strãinãtate, prevãzute la pct. 1.17.2.10 lit. b) şi la pct. 1.17.2.11 lit. b);
h) operaţiuni în conturi de depozit în lei deschise de nerezidenti în România, prevãzute la pct. 1.17.2.11 lit. a1);
i) transferuri de capital cu caracter personal reprezentând împrumuturi acordate de rezidenţi nerezidentilor, prevãzute la pct. 1.17.2.14 lit. a);
j) importul şi exportul de active financiare - instrumente de plata sub forma de numerar, prevãzute la pct. 1.17.2.14^1 lit. b).
Procedura de autorizare a operaţiunilor de capital prevãzute la alin. 2 şi documentaţia necesarã sunt prevãzute în Normele privind modul de autorizare şi de raportare a operaţiunilor valutare de capital - N.R.V.3, în Normele privind autorizarea deschiderii şi functionarii conturilor în strãinãtate ale rezidenţilor - N.R.V.5 şi, respectiv, în Normele privind sumele în numerar în valuta şi în moneda nationala (leu) care pot fi introduse şi scoase în/din România - N.R.V.7. În cazul transferurilor cu caracter personal reprezentând împrumuturi acordate de rezidenţi nerezidentilor se aplica în mod corespunzãtor prevederile referitoare la credite şi împrumuturi financiare.
În scopul evidentei statistice operaţiunile de capital din care rezulta obligaţii externe derivând din angajamente cu termene mai mari de un an, altele decât cele de natura datoriei publice externe, se înregistreazã la Banca Nationala a României în Registrul datoriei private externe a României."
26. Dupã articolul 5 se introduce articolul 5^1 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 5^1. - Fac excepţie de la prevederile de autorizare prevãzute la art. 5 alin. 2 bãncile, pentru urmãtoarele operaţiuni de capital efectuate în nume şi în cont propriu:
a) tranzacţii cu valori mobiliare şi alte instrumente pe piata monetara, prevãzute la pct. 1.17.2.5 lit. d);
b) acordarea de garanţii prevãzute la pct. 1.17.2.9 lit. b), mai puţin garanţiile acordate în favoarea nerezidentilor în cazuri nelegate direct de comerţul internaţional sau de miscari internaţionale de capital ori în care nici un rezident nu participa la operaţiunea de baza garantatã;
c) operaţiuni în conturi curente şi de depozit în valuta, deschise în strãinãtate, prevãzute la pct. 1.17.2.10 lit. b) şi la pct. 1.17.2.11 lit. b);
d) credite şi împrumuturi financiare pe termen scurt, prevãzute la pct. 1.17.2.8 lit. b)."
ART. 2
Începând cu data intrãrii în vigoare a prezentei circulare nu mai sunt supuse autorizãrii urmãtoarele operaţiuni de capital:
a) investiţii directe în strãinãtate ale rezidenţilor pct. 1.17.2.1 lit. b) din regulament;
b) investiţii imobiliare în strãinãtate ale rezidenţilor pct. 1.17.2.3 lit. b) din regulament;
c) admiterea valorilor mobiliare şi a unitãţilor organismelor de plasament colectiv - OPC româneşti pe o piata de capital strãinã - pct. 1.17.2.4 lit. a) şi pct. 1.17.2.6 lit. a) din regulament;
d) credite legate de comerţul internaţional, pe termen mediu şi lung, acordate de rezidenţi nerezidentilor pct. 1.17.2.7 lit. b) din regulament;
e) garanţii acordate de nerezidenti rezidenţilor pct. 1.17.2.9 lit. a) din regulament;
f) transferuri aferente derulãrii contractelor de asigurare pct. 1.17.2.13 din regulament;
g) transferuri de capital cu caracter personal reprezentând împrumuturi pe termen scurt acordate de nerezidenti rezidenţilor - pct. 1.17.2.14 lit. a) din regulament;
h) transferuri de capital cu caracter personal reprezentând cadouri şi donaţii, dote, moşteniri şi legate, transferuri de active ale emigrantilor - pct. 1.17.2.14 lit. b), c), d) şi f) din regulament;
i) import şi export fizic de active financiare - valori mobiliare şi alte titluri negociabile şi instrumente de plata, mai puţin cele sub forma de numerar - pct. 1.17.2.14^1 lit. a) şi b) din regulament;
j) alte miscari de capital - pct. 1.17.2.15 lit. a)-c), e) şi f) din regulament.
ART. 3
Începând cu data de 1 ianuarie 2003 nu se mai supun autorizãrii urmãtoarele operaţiuni de capital:
a) tranzacţii ale rezidenţilor cu valori mobiliare şi cu unitãţi ale organismelor de plasament colectiv - OPC strãine pct. 1.17.2.4 lit. d) şi pct. 1.17.2.6 lit. d) din regulament;
b) credite şi împrumuturi financiare pe termen scurt, acordate de nerezidenti rezidenţilor - pct.1.17.2.8 lit. a) din regulament;
c) credite şi împrumuturi financiare şi împrumuturi cu caracter personal, acordate de rezidenţi nerezidentilor pct.1.17.2.8 lit. b) şi pct. 1.17.2.14 lit. a) din regulament;
d) garanţii acordate de rezidenţi nerezidentilor pct. 1.17.2.9 lit. b) din regulament.
ART. 4
Începând cu data de 1 ianuarie 2004 nu se mai supun autorizãrii urmãtoarele operaţiuni de capital:
a) admiterea valorilor mobiliare şi a unitãţilor organismelor de plasament colectiv - OPC strãine pe piata de capital româneascã - pct. 1.17.2.4 lit. b) şi pct. 1.17.2.6 lit. b) din regulament;
b) operaţiunile în conturi de depozit în lei deschise de nerezidenti în România - pct. 1.17.2.8 lit. a1) din regulament;
c) importul şi exportul de active financiare - instrumente de plata sub forma de numerar - pct. 1.17.2.14^1 lit. b) din regulament.
ART. 5
Pana cel târziu la data aderãrii României la Uniunea Europeanã nu se vor mai supune autorizãrii urmãtoarele operaţiuni de capital:
a) operaţiunile cu valori mobiliare şi cu alte instrumente tranzacţionate în mod curent pe piata monetara pct. 1.17.2.5 lit. a)-d) din regulament;
b) operaţiunile în conturi curente şi conturi de depozit, deschise de rezidenţi în strãinãtate - pct. 1.17.2.10 lit. b) şi pct. 1.17.2.11 lit. b) din regulament.
ART. 6
Prevederile referitoare la autorizarea operaţiunilor de capital, cuprinse în normele din anexa la <>Regulamentul nr. 3/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se vor aplica în mod corespunzãtor modificãrilor aduse prin prezenta circulara şi etapelor de liberalizare prevãzute la art. III, IV şi V.
Operaţiunile de capital liberalizate sunt supuse în continuare obligaţiilor de raportare statistica, în conformitate cu reglementãrile în vigoare.



───────────────
*) Prin sume moderate se înţelege sumele aferente cheltuielilor curente de întreţinere a cãror natura poate fi probatã ulterior cu documente.
**) Achiziţionarea de cãtre rezidenţi de valori mobiliare, alte instrumente sau unitãţi ale organismelor de plasament colectiv - OPC româneşti, emise pe o piata strãinã, este asimilatã cu achiziţionarea de cãtre aceştia de valori mobiliare şi alte instrumente strãine.

PREŞEDINTELE
CONSILIULUI DE ADMINISTRAŢIE
AL BĂNCII NAŢIONALE A ROMÂNIEI,
MUGUR CONSTANTIN ISARESCU
──────────────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016