Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   CIRCULARA nr. 23 din 8 mai 1995  pentru modificarea unor prevederi din Regulamentul privind efectuarea operatiunilor valutare, emis de Banca Nationala a Romaniei la 18 august 1994    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

CIRCULARA nr. 23 din 8 mai 1995 pentru modificarea unor prevederi din Regulamentul privind efectuarea operatiunilor valutare, emis de Banca Nationala a Romaniei la 18 august 1994

EMITENT: BANCA NATIONALA A ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 94 din 18 mai 1995

    I. În temeiul art. 32 şi 39 din Legea nr. 34/1991 privind Statutul Băncii Naţionale a României, Regulamentul privind efectuarea operaţiunilor valutare (denumit în continuare regulament), emis de Banca Naţională a României la 18 august 1994, se modifică după cum urmează:

    1. Punctul 1 va avea următorul cuprins:
    "1. Pe teritoriul României, încasările, plăţile, compensările, transferurile între persoanele juridice rezidente şi între acestea şi persoanele fizice rezidente se realizează în moneda naţionala (leul)."

    2. Punctul 2 va avea următorul cuprins:
    "2. Operaţiunile valutare se pot efectua între rezidenţi şi nerezidenti numai prin conturi bancare deschise în România la societăţi bancare autorizate de Banca Naţională a României sa efectueze astfel de operaţiuni.
    În zonele cu regim special, precum şi în situaţiile prevăzute de reglementările legale în vigoare se pot efectua şi operaţiuni valutare între rezidenţi numai cu autorizarea prealabilă a Băncii Naţionale a României. În situaţii deosebite se pot efectua asemenea operaţiuni cu aprobarea Băncii Naţionale a României.
    Operaţiunile valutare efectuate pe teritoriul României între rezidenţi şi nerezidenti, care prin specificul lor nu se pot realiza prin conturi bancare (activităţi desfăşurate în zone cu regim vamal special, în porturi, aeroporturi, puncte de control al trecerii frontierei de stat, vânzări de mărfuri la bordul aeronavelor, navelor, în trenuri internaţionale, alte situaţii deosebite), se pot efectua şi în numerar.
    Operaţiunile valutare aferente prestaţiilor externe de turism şi transport de mărfuri şi persoane pot fi efectuate între persoanele juridice rezidente prin conturi bancare, iar între persoane juridice şi fizice rezidente, şi în numerar.
    Operaţiunile valutare efectuate în numerar pe teritoriul României între rezidenţi şi nerezidenti, precum şi cele efectuate între rezidenţi, atât prin conturi bancare, cât şi în numerar, prevăzute la alin. 2, 3 şi 4, se pot realiza numai cu autorizarea prealabilă a Băncii Naţionale a României, în condiţiile anexei nr. 6 la regulament."

    3. Punctul 4 va avea următorul cuprins:
    "4. Prin operaţiuni valutare, în sensul prezentului regulament, se înţelege încasările, plăţile, compensările, transferurile, creditarile, tranzacţiile financiare şi de capitaluri cu valori mobiliare şi imobiliare exprimate în monedele altor tari sau în unităţi monetare compozite de tipul D.S.T. (Drepturi speciale de tragere) şi E.C.U. (Unitatea europeană de cont), precum şi operaţiunile efectuate în moneda naţionala "leul", atunci când acestea din urma au loc între rezidenţi şi nerezidenti, cetăţeni cu domiciliul în Republica Moldova, precum şi nerezidenti având calitatea de investitor străin în condiţiile Legii nr. 35/1991, republicată."

    4. Punctul 10 alineatul 2 va avea următorul cuprins:
    "Societăţile bancare pot acorda credite în valută persoanelor juridice rezidente pentru operaţiuni valutare curente. Persoanele juridice rezidente pot participa la piaţa valutară interbancara cu ordine de cumpărare pentru rambursarea creditelor respective în valută şi plata dobânzilor aferente."

    5. Punctul 23 alineatul 2 va avea următorul cuprins:
    "În acest scop, la efectuarea operaţiunilor de transfer bancar, depunere sau ridicare de valută în numerar de către persoanele juridice, asociaţiile familiale şi persoanele fizice autorizate în temeiul Decretului-lege nr. 54/1990, precum şi de către persoanele fizice nerezidente, societăţile bancare vor urmări ca pe documentele ce le sunt prezentate să se menţioneze provenienţa sau destinaţia sumelor respective. În aceste cazuri, societăţile bancare vor solicita documentele justificative corespunzătoare şi, după caz, autorizările prevăzute de prezentul regulament şi de normele Băncii Naţionale a României. Aceste prevederi nu se aplică persoanelor fizice rezidente."

    6. Anexa nr. 4 - Norme privind efectuarea operaţiunilor de schimb valutar pentru persoane fizice pe teritoriul României -, precum şi anexa nr. 5.2 - Situaţia contului în valută autorizat în străinătate la finele trimestrului..... anul ..... - se modifică şi se înlocuiesc cu anexele la prezenta circulară, iar după anexa nr. 5 se introduce anexa nr. 6.
    Anexele nr. 4, 5.2 şi 6 fac parte integrantă din regulament.
    II. Prevederile prezentei circulare, inclusiv ale anexelor nr. 4, 5.2 şi 6 la Regulamentul Băncii Naţionale a României privind efectuarea operaţiunilor valutare, intră în vigoare la data publicării acestora în Monitorul Oficial al României.
    III. Se abrogă prevederile circularelor Băncii Naţionale a României nr. 41/1994, nr. 43/1994 şi nr. 44/1994, precum şi orice alte prevederi contrare.

                   Guvernatorul Băncii Naţionale a României,
                                Mugur Isărescu

    Bucureşti, 08 mai 1995.
    Nr. 94.


    ANEXA 4
                                 NORME
    privind efectuarea operaţiunilor de schimb valutar pentru persoane fizice pe
                         teritoriul României

    I. Categorii de persoane juridice ce pot fi autorizate de Banca Naţională a României să efectueze schimb valutar pentru persoane fizice
    1. Operaţiunile de schimb valutar pentru persoane fizice pe teritoriul României pot fi efectuate legal numai de următoarele categorii de persoane juridice:
    a) societăţi bancare autorizate sa efectueze operaţiuni valutare;
    b) casele de schimb valutar organizate ca persoane juridice conform Legii nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, cu obiect unic de activitate schimbul valutar, autorizate de Banca Naţională a României;
    c) societăţile comerciale autorizate de Banca Naţională a României sa organizeze ghisee de schimb valutar în vederea încasării în lei a prestaţiilor turistice (cazare şi servicii suplimentare) efectuate turistilor străini.
    2. Persoanele juridice menţionate la pct. 1 vor efectua operaţiuni de schimb valutar în condiţiile prevăzute în prezentele norme.

    II. Condiţii pentru acordarea autorizaţiilor şi funcţionarea caselor de schimb valutar şi a ghiseelor de schimb valutar
    3. Casele de schimb valutar, înregistrate ca persoane juridice conform Legii nr. 31/1990, vor solicita Băncii Naţionale a României acordarea de autorizaţii de funcţionare, dacă sunt îndeplinite următoarele condiţii:
    a) obiectul unic de activitate conform statutului şi contractului de societate, înregistrate potrivit Legii nr. 31/1990, să îl constituie schimbul valutar pentru persoane fizice;
    b) solicitantul sa prezinte dovada posesiei spaţiului de lucru destinat exclusiv schimbului valutar, cu acces public direct şi adresa identificabila. Se consideră în posesia casei de schimb valutar acele spaţii dobândite de aceasta prin contracte de vânzare-cumpărare, închiriere, subinchiriere. În cazul contractelor de închiriere şi subinchiriere încheiate cu persoane fizice este necesară dovada înregistrării acestora la circumscripţia financiară. Se pot accepta şi contracte de asociere, cu condiţia ca totalitatea operaţiunilor legate de activitatea de schimb valutar sa fie efectuată numai de persoana juridică autorizata de Banca Naţională a României.
    În cazul contractelor de subinchiriere şi asociere pentru dobândirea spaţiului de către casa de schimb valutar, solicitantul are obligaţia prezentării tuturor documentelor care atestă dreptul de proprietate al locatorului sau asociatului, precum şi consimţământul proprietarului sau asociaţiei de locatari în cazul spaţiilor comune.
    Nu pot fi autorizate punctele de schimb valutar amplasate în garaje, chioscuri similare, în locuri izolate, la etajele sau subsolurile clădirilor cu destinaţie de locuinţa.
    În cazul în care casa de schimb valutar solicita autorizarea unui punct de schimb valutar în cadrul unui spaţiu comercial în care se desfăşoară şi alte activităţi, amplasarea punctului de schimb valutar va fi strict delimitată de restul spaţiului prin pereţi despărţitori care să asigure manipularea şi păstrarea în deplină siguranţă a valorilor;
    c) solicitantul să notifice numele şi sediul societăţii (lor) bancare unde are deschis contul (conturile);
    d) solicitantul, constituit conform Legii nr. 31/1990, trebuie sa prezinte dovada existenţei capitalului social vărsat şi a disponibilităţilor în lei sau valuta, în contul casei de schimb valutar; disponibilităţile totale vărsate nu pot fi mai mici de 200 milioane lei sau echivalent în valută la cursul de referinţa al Băncii Naţionale a României, valabil în ziua depunerii.
    Dovada existenţei capitalului social, respectiv a disponibilităţilor (în lei sau în valută), se va face prin prezentarea unui document bancar (extras de cont) care sa ateste existenta sumei în contul casei de schimb valutar. Extrasul de cont va purta data depunerii documentaţiei pentru autorizare la sucursala Băncii Naţionale a României.
    În cazul în care din raportarile lunare pe baza de balanţa de verificare - predate sucursalelor unde îşi au sediul social casele de schimb valutar - sau ca urmare a controalelor efectuate se constata reducerea disponibilităţilor sub minimul de 200 milioane lei, Banca Naţională a României va retrage autorizaţiile de funcţionare a caselor de schimb valutar respective, în situaţia în care disponibilităţile nu sunt completate în termen de doua zile lucrătoare de la data constatării. Evaluarea disponibilităţilor în valută existente în conturi bancare şi casa la data controlului sau la data perioadei raportate se va efectua la cursul de schimb practicat de casa de schimb valutar la datele menţionate;
    e) asociaţii, personalul de conducere şi cel angajat al casei de schimb valutar trebuie sa prezinte certificatul de cazier judiciar fără antecedente. Numai personalul angajat are dreptul sa efectueze operaţiuni de schimb valutar;
    f) casa de schimb valutar trebuie sa aibă asigurata, pentru fiecare punct de schimb valutar în parte, dotarea necesară derulării activităţii de schimb valutar. Prin dotare se înţelege următoarele:
    - ghisee care sa asigure izolarea casierului de ceilalţi lucrători ai casei de schimb valutar, precum şi de clienţi;
    - tehnica de calcul şi programe care sa asigure evidenta operaţiunilor şi raportarilor în forma şi structura solicitate de Banca Naţională a României;
    - aparat de verificare a autenticităţii bancnotelor;
    - condiţii necesare păstrării în deplină securitate a valorilor (sistem de alarmă, casa de bani);
    g) în cazul societăţilor cu aport de capital străin sau cu capital integral străin, partenerul străin sau solicitantul trebuie sa prezinte acordul băncii centrale din ţara de rezidenţă pentru transfer de capital şi deschidere de cont în străinătate (tradus şi autentificat la Consulatul României din ţara de rezidenţă);
    h) orice acte sau documente justificative ale operaţiunii solicitate de către Banca Naţională a României - Oficiul control devize, în vederea autorizării.
    Casele de schimb valutar pot avea în cadrul lor un număr nelimitat de puncte de schimb valutar, cu condiţia sa fie îndeplinite cerinţele prevăzute la lit. b), e), f) şi h) de la acest capitol şi sa obţină autorizarea Băncii Naţionale a României - Oficiul control devize.
    Pentru situaţiile în care casele de schimb valutar organizează puncte de schimb valutar la aceeaşi adresa, se va solicita autorizarea Băncii Naţionale a României pentru fiecare punct de lucru în parte, cu specificarea amplasării în spaţiu.
    4. Societăţile bancare autorizate de Banca Naţională a României sa efectueze operaţiuni de schimb valutar pentru persoane fizice vor lua măsuri sa organizeze puncte de schimb valutar în incinta tuturor sediilor (centrale, sucursale, filiale, agenţii, reprezentante) unde societăţile bancare desfăşoară activităţi de încasări şi plăţi în numerar.
    Punctele de schimb valutar vor fi amenajate în zonele de lucru cu publicul şi vor funcţiona minimum patru ore zilnic, în cadrul programului de lucru obişnuit al băncii, cu respectarea condiţiilor prevăzute la cap. II pct. 3 lit. e) şi f).
    Societăţile bancare vor lua măsurile corespunzătoare în vederea asigurării disponibilităţilor în lei şi în valută necesare satisfacerii tuturor solicitărilor de cumpărare şi vânzare de valută în numerar.
    Activitatea de schimb valutar pentru persoane fizice va fi evidenţiată în contabilitatea societăţii bancare.
    Societăţile bancare vor comunica Băncii Naţionale a României lista completa a sediilor unde s-au amenajat puncte de schimb valutar pentru persoane fizice. Orice modificare sau completare a listei intervenite ulterior va fi comunicată Oficiului control devize din Banca Naţională a României, în vederea luării în evidenţă.
    Raportarea operaţiunilor de schimb valutar efectuate se va face în conformitate cu normele în vigoare.
    În cazul amenajării de puncte de schimb valutar în alte spaţii decât sediile băncilor, societăţile bancare menţionate la cap. I pct. 1 lit. a) vor solicita Băncii Naţionale a României - Oficiul control devize autorizarea fiecărui punct de schimb valutar în parte cu îndeplinirea condiţiilor de la cap. II pct. 3 lit. b), e), f) şi h).
    5. Casele şi punctele de schimb valutar pot începe efectuarea operaţiunilor de schimb valutar numai după emiterea autorizaţiei de către Banca Naţională a României, autorizaţiile emise neavând caracter retroactiv. Dacă o casă de schimb valutar nu îşi reînnoieşte autorizaţia şi funcţionează în aceste condiţii (fără autorizaţie), Banca Naţională a României îşi rezerva dreptul de a lua măsurile legale de sancţionare, care pot merge până la suspendarea sau refuzul reînnoirii autorizaţiei. Pentru autorizarea caselor de schimb valutar, solicitantii vor depune la sucursala Băncii Naţionale a României din judeţul în care îşi au sediul social o cerere scrisă, însoţită de următoarele documente (în fotocopie, în două exemplare):
    a) certificatul de înmatriculare eliberat de Registrul comerţului, însoţit de: statutul societăţii comerciale, contractul de societate, cererea de înscriere de menţiuni, dacă este cazul, şi hotărârea judecătorească de înfiinţare;
    b) dovada posesiei spaţiului, cu respectarea condiţiilor prevăzute la cap. II pct. 3 lit. b);
    c) certificatele de cazier, aşa cum este prevăzut la cap. II pct. 3 lit. e);
    d) dovada existenţei în cont la o societate bancară a disponibilităţilor minime prevăzute la pct. 3 lit. d);
    e) concomitent cu depunerea dosarului în vederea autorizării casei de schimb valutar, va fi prezentat şi programul întocmit în scopul raportării pe suport magnetic a operaţiunilor de schimb valutar;
    f) orice acte sau documente justificative ale operaţiunii solicitate de către Banca Naţională a României - Oficiul control devize, în vederea autorizării.
    Pentru autorizarea punctelor de schimb valutar se vor prezenta documentele menţionate la lit. b), c) şi f) de la alineatul anterior.
    În termen de 7 zile de la primirea documentaţiei complete, solicitată de Banca Naţională a României, sucursala judeţeana a Băncii Naţionale a României va analiza documentaţia şi va verifica pe teren existenta faptica a celor prezentate. Un exemplar din documentaţia prezentată de solicitant, semnat şi ştampilat pe fiecare filă, pentru conformitate cu originalul, împreună cu referatul întocmit de sucursala Băncii Naţionale a României, vizat de consilierul juridic al acesteia, şi cu propunerea semnată de conducerea sucursalei vor fi remise Băncii Naţionale a României - Oficiul control devize.
    În cazul deschiderii unui punct de schimb valutar într-un alt judeţ decât judeţul în care casa de schimb valutar are sediul social, sucursala Băncii Naţionale a României din judeţul unde se află sediul social al casei de schimb valutar va solicita în scris sucursalei Băncii Naţionale a României din judeţul unde va funcţiona punctul de schimb, verificarea condiţiilor de autorizare iar aceasta va transmite în scris rezultatele verificării, precum şi avizul favorabil sau nefavorabil privind deschiderea punctului de schimb valutar.
    Pe baza analizei efectuate, Banca Naţională a României - Oficiul control devize va transmite sucursalei judeţene autorizaţia de funcţionare sau ii va comunica respingerea în termen de 14 zile de la primirea documentaţiei complete.
    Autorizaţia de funcţionare sau respingerea cererii va fi trimisa solicitantului de către sucursala Băncii Naţionale a României.
    În cazul reînnoirii autorizaţiilor de funcţionare, solicitantii au obligaţia de a restitui sucursalelor Băncii Naţionale a României de care aparţin originalele autorizaţiilor care sunt înlocuite în momentul primirii noilor autorizaţii.
    6. Societăţile comerciale, indiferent de forma de organizare şi tipul de proprietate (capital de stat, mixt sau privat), care deţin în administrare proprie unităţi hoteliere clasificate şi avizate de Ministerul Turismului pentru a primi turişti străini, pot organiza ghisee de schimb valutar în vederea încasării în lei a serviciilor turistice prestate. Ghiseele de schimb valutar se organizează în incinta hotelurilor respective şi efectuează operaţiuni de încasare, prin schimb valutar în lei, de la turişti străini cazati în acestea, a contravalorii serviciilor de cazare şi a serviciilor suplimentare prestate.
    Ghiseele de schimb valutar din cadrul societăţilor comerciale vor efectua următoarele operaţiuni:
    a) cumpărări de valuta atât sub forma de numerar (bancnote sau monede care nu sunt divizionare) cât şi prin intermediul cecurilor de călătorie şi al cărţilor de credit de la turistii străini, reprezentind contravaloarea serviciilor turistice prestate acestora în lei (cazare şi servicii turistice suplimentare).
    Pentru operaţiunile de cumpărare de valuta, ghiseele de schimb valutar vor întocmi buletine de schimb valutar; acestea vor fi executate, înregistrate, evidenţiate şi utilizate ca documente cu regim special, în care scop vor purta în mod obligatoriu antet, serie şi număr de ordine imprimate în procesul tipăririi lor.
    În vederea simplificarii operaţiunilor, în sensul eliminării circulaţiei numerarului în lei între ghiseul de schimb valutar, turistul străin şi prestatorul de servicii, decontarea contravalorii în lei se va face zilnic direct între ghiseul de schimb valutar şi prestatorul de servicii.
    În acest scop, buletinul de schimb valutar se va întocmi în trei exemplare, care vor avea următoarele destinaţii:
    - originalul se inmineaza turistului;
    - exemplarul 2 se transmite prestatorului de servicii;
    - exemplarul 3 rămîne la ghiseul de schimb valutar.
    Originalul buletinului de schimb valutar se prezintă de către turist prestatorului de servicii, care va înscrie în mod obligatoriu pe verso, sub semnătura, data şi ştampila, suma în lei aferentă serviciilor prestate şi va elibera nota de plata turistului în cauza. Totodată, se va restitui turistului originalul buletinului de schimb valutar;
    b) restituiri de valută (în numerar), numai către turistii care au efectuat schimbul valutar la ghişeul respectiv şi numai în limita sumei în valută schimbată, aferentă serviciului turistic achitat, dar neprestat.
    Aceste operaţiuni se efectuează în baza originalului buletinului de schimb valutar şi a dovezii de neprestare de servicii eliberata de prestatorul în cauza. atât originalul buletinului de schimb valutar, cât şi dovada de neprestare de servicii se deţin ca acte justificative de către ghiseul de schimb valutar.
    Concomitent, pentru suma în valută restituită, ghiseul de schimb valutar întocmeşte o nota de restituire de valuta, în care se vor menţiona numărul şi data buletinului de schimb valutar iniţial şi ale dovezii de neprestare de servicii.
    Operaţiunile de schimb valutar şi de decontare a serviciilor se vor efectua la cursul de referinţa al Băncii Naţionale a României.
    Sumele în valută încasate prin ghiseele de schimb valutar, care trebuie depuse în conturi bancare în termen de doua zile lucrătoare, pot fi utilizate de societăţile comerciale pentru plati valutare externe, în condiţiile Regulamentului privind efectuarea operaţiunilor valutare, emis de Banca Naţională a României, sau vândute pe piaţa valutară prin intermediul societăţilor bancare autorizate.
    Societăţile comerciale autorizate sa organizeze ghisee de schimb valutar conform prevederilor din prezentele norme sunt obligate sa accepte fără nici o restricţie, pentru plata serviciilor turistice prestate turistilor străini, sumele în lei prezentate de turistii respectivi şi justificate cu buletin de schimb valutar corespunzător, efectuat la orice casa de schimb valutar din România.
    Ghiseele de schimb valutar care fac obiectul prezentelor norme vor fi autorizate de Banca Naţională a României la cererea societăţilor comerciale de care aparţin.
    7. Cererile de autorizare vor fi adresate sucursalei judeţene a Băncii Naţionale a României din raza teritorială a solicitantului şi vor fi însoţite de următoarele documente:
    a) certificatul de înmatriculare a societăţii comerciale, eliberat de Registrul comerţului;
    b) statutul societăţii comerciale;
    c) contractul de societate şi hotărârea judecătorească de înfiinţare, rămasă definitiva;
    d) avizul Ministerului Turismului privind încadrarea unităţilor hoteliere în categoria celor clasificate pentru a primi turişti străini;
    e) certificatele de cazier judiciar al persoanelor care vor lucra în cadrul ghiseelor de schimb valutar;
    f) orice acte sau documente justificative ale operaţiunii solicitate de către Banca Naţională a României - Oficiul control devize, în vederea autorizării.
    Pe baza documentaţiei sus-menţionate, sucursala judeţeana a Băncii Naţionale a României verifica şi confirma dacă sunt asigurate condiţiile funcţionarii corespunzătoare a ghiseului de schimb valutar şi păstrării în deplină siguranţă a valorilor.
    Întreaga documentaţie pentru autorizarea ghiseului de schimb valutar va fi prezentată în original şi doua fotocopii sucursalei Băncii Naţionale a României. Un exemplar din documentaţia prezentată de solicitant, semnat şi stampilat pe fiecare fila pentru conformitate cu originalul, de către sucursala, împreună cu referatul întocmit de aceasta şi avizat de consilierul juridic vor fi remise Băncii Naţionale a României - Oficiul control devize.
    Lunar, până la data de 5, societăţile comerciale vor raporta sucursalei Băncii Naţionale a României situaţia sumelor în valută cumpărate şi restituite prin ghiseele de schimb valutar, potrivit modelului prevăzut în prezentele norme.
    8. În vederea obţinerii autorizaţiilor de funcţionare, solicitantii vor achită la sucursala Băncii Naţionale a României un comision de 200.000 lei pentru fiecare autorizaţie emisă. Cuantumul comisionului este supus revizuirii periodice.

    III. Operaţiuni de schimb valutar
    9. Casa de schimb valutar poate cumpăra în mod liber, fără limitări, contra lei, valuta, atât sub forma de numerar (bancnote sau monede care nu sunt divizionare), cât şi prin intermediul cecurilor de călătorie şi al cărţilor de credit, de la persoane fizice rezidente şi nerezidente.
    Orice bancnota sau moneda falsa prezentată la un punct de schimb valutar va fi reţinută pe baza de proces-verbal şi apoi predată organelor de poliţie abilitate.
    10. Casa de schimb valutar poate vinde valuta sub forma de numerar (bancnote sau monede) numai persoanelor fizice rezidente în România, care solicita schimbul valutar în scopul efectuării de călătorii în străinătate, până la echivalentul a 500 dolari S.U.A. pe an şi persoana.
    Vânzarea se face numai pe baza de paşaport turistic individual. Suma în dolari S.U.A. (în litere şi cifre) şi data efectuării schimbului valutar (ziua, luna, anul) se înscriu în mod obligatoriu în pasaport, fiind confirmate de semnătura lucrătorului şi ştampila punctului de schimb valutar.
    În cazul vinzarii altor valute decât dolarul S.U.A., în pasaport se va înscrie echivalentul în dolari S.U.A., stabilit pe baza cursurilor de referinţa ale Băncii Naţionale a României, valabile la data efectuării schimbului valutar.
    În cazul persoanelor care efectuează cumpărări parţiale de valuta în decursul anului, casele de schimb valutar vor onora cererile solicitanţilor respectivi în limita sumelor în dolari S.U.A., care, potrivit mentiunilor înscrise anterior în pasaport de alte case de schimb valutar, reprezintă diferenţa până la plafonul maxim anual de 500 dolari S.U.A.
    11. Pentru situaţii deosebite - tratamente medicale cu spitalizare în străinătate procurarea de medicamente, cheltuieli prilejuite de invitaţii primite de persoane fizice rezidente la studii, burse, seminarii internaţionale, congrese, consfătuiri sau alte categorii de manifestări ştiinţifice şi culturale - casele de schimb valutar pot efectua operaţiuni de schimb valutar peste limita sumei echivalente a 500 dolari S.U.A.
    Aceste operaţiuni de schimb valutar vor fi înscrise în pasaportul turistic al persoanei fizice rezidente, pentru care au fost efectuate, cu menţiunea "schimb valutar suplimentar".
    Operaţiunile de schimb valutar menţionate la alineatul precedent se vor efectua numai cu aprobarea scrisă, eliberata pe baza de documente justificative, a Ministerului Sănătăţii, Ministerului Învăţământului sau a Ministerului Culturii, după caz, potrivit normelor proprii emise de aceste ministere.
    Casele de schimb valutar vor retine drept documente justificative aprobările de schimb valutar suplimentar emise de ministere.
    În cazul în care schimbul valutar nu se efectuează integral, casa de schimb valutar va retine o fotocopie a aprobării, înscriind pe versoul originalului suma (în lei şi în valută) schimbată. Casa de schimb valutar care face ultima operaţiune - până la concurenta sumei aprobate - va retine originalul aprobării.
    Până la data de 10 a fiecărei luni, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Învăţământului şi Ministerul Culturii vor transmite la Banca Naţională a României - Oficiul control devize situaţia aprobărilor de schimb valutar eliberate în cursul lunii anterioare.
    Sumele cumpărate prin intermediul caselor de schimb valutar, pe baza aprobărilor ministerelor de resort, care depăşesc 5.000 dolari S.U.A., nu se eliberează în numerar, acestea urmând regimul prevăzut la pct. 23 alin. 4 din regulament.
    Până la data de 10 a fiecărei luni, casele de schimb valutar vor transmite la Banca Naţională a României - Oficiul control devize situaţia schimburilor valutare efectuate în baza aprobărilor sus-menţionate pentru luna anterioară.
    12. Casa de schimb valutar poate vinde nerezidentilor, contra lei, valuta sub forma de numerar, dar numai până la concurenta sumei evidenţiate ca fiind schimbată din valuta în lei pe baza unui buletin de schimb valutar emis de o casa de schimb valutar din România. Pentru sumele ce depăşesc 1.000 dolari S.U.A., buletinul de schimb valutar va fi însoţit şi de declaraţia vamală din care sa rezulte sumele în valută efectivă introduse în ţara de către solicitantul schimbului valutar.
    Astfel de operaţiuni se pot efectua numai pentru documente de schimb valutar emise în ultimele 10 zile şi numai pentru sumele în lei pentru care nu au mai fost efectuate restituiri de valute în acest interval de timp de către o casa de schimb valutar.
    Casele de schimb valutar vor menţiona pe buletinul de schimb valutar în cauza sumele în lei pentru care s-au efectuat restituiri de valuta şi data, pe care le vor confirma cu semnătura lucrătorului şi ştampila punctului de schimb valutar. Casa de schimb valutar care efectuează restituirea ultimului sold va retine documentul respectiv.
    13. Casele de schimb valutar pot sa-si stabilească cursurile de schimb, atât cele de cumpărare, cât şi cele de vânzare, în mod liber.
    Pentru schimbul valutar pe baza de cărţi de credit şi cecuri de călătorie se pot stabili cursuri de schimb valutar diferite fata de cele practicate pentru numerar.
    14. Lista cursurilor de vânzare/cumpărare pentru valutele, cecurile de călătorie şi cărţile de credit negociate va fi afişată zilnic, la loc vizibil, la începutul programului de lucru. Se recomanda afişarea cursurilor de schimb valutar fără includerea comisionului, acesta urmând sa fie evidenţiat separat.
    Cursurile de schimb valutar afişate nu mai pot fi modificate în timpul unei zile de lucru. În cazul caselor de schimb valutar cu program non-stop, acestea vor menţiona în lista de cursuri perioada de 24 de ore de valabilitate a acestora. Listele de cursuri de schimb valutar zilnice, semnate de persoanele împuternicite de conducerea casei de schimb valutar şi purtind ştampila punctului de schimb valutar, se vor păstra ca documente justificative, urmând ca la sfârşitul zilei de lucru sa fie anexate la registrul tranzacţiilor. Este interzisă efectuarea de operaţiuni unilaterale (numai cumpărare sau numai vânzare de valută), cu excepţia cazurilor când acestea sunt determinate exclusiv de lipsa temporară de disponibilităţi în valută sau în lei.
    15. Pentru operaţiunile de schimb valutar se pot incasa comisioane numai în lei. Comisioanele practicate vor fi evidenţiate distinct în listele de cursuri de schimb valutar afişate zilnic şi nu mai pot fi modificate în timpul zilei de lucru. Procentul de comision aplicat asupra cursului de vânzare va fi egal cu cel aplicat la cumpărare.

    IV. Conturile în valută şi în lei ale caselor de schimb valutar
    16. Casele de schimb valutar îşi păstrează disponibilităţile în valută şi în lei în conturi deschise la societăţi bancare autorizate din România.
    Aceste disponibilităţi pot fi, de asemenea, păstrate parţial în casieriile caselor (punctelor) de schimb valutar.
    17. Disponibilităţile în valută ale unei case de schimb valutar vor fi utilizate numai pentru operaţiuni de schimb valutar.
    Disponibilităţile în valută şi în lei obţinute de societăţile bancare din activitatea proprie de schimb valutar pot fi utilizate şi pentru alte operaţiuni specific bancare.
    18. Casele de schimb valutar pot cumpăra şi vinde în mod liber valuta pe piaţa interbancara, prin intermediul societăţilor bancare, în limita disponibilităţilor proprii (numerar şi disponibilităţi în conturi bancare), provenite din disponibilităţile proprii şi din activitatea de schimb valutar.
    Casele de schimb valutar sunt exceptate de la aplicarea prevederilor cap. III pct. 9 lit. a) din anexa nr. 3 (Norme privind funcţionarea pieţei valutare interbancare).
    Societăţile bancare care primesc ordine de vânzare/cumpărare de valuta de la casele de schimb valutar au obligaţia sa aplice aceleaşi principii de cotare, acceptare şi executare ca pentru ceilalţi clienţi. La primirea ordinelor de vânzare sau cumpărare emise de casele de schimb valutar se va verifica înscrierea de către acestea, în caseta de identificare a clientului (formularele nr. 1 şi 2 din anexa nr. 3), a abrevierii C.S.V. şi a codului pentru raportare pe suport magnetic primit de casa de schimb valutar la autorizare.
    Informaţia referitoare la codul casei de schimb valutar va fi înregistrată pe suport magnetic în fişierul CLIENŢI-DBF (deschis în anexa nr. 1A la Circulara Băncii Naţionale a României nr. 31 din 29 iulie 1994) în câmpul CODSIC şi este de tip C, având o lungime de 15 caractere.

    V. Cerinţe de evidenţă şi raportare
    19. Pentru fiecare tranzacţie, punctele de schimb valutar vor întocmi buletine de schimb valutar tipizate conform modelului alăturat.
    Asigurarea cu aceste formulare (tipărirea şi dotarea punctelor de schimb valutar) intra în obligaţia fiecărei case de schimb valutar.
    Buletinele de schimb valutar vor fi executate, înregistrate, evidenţiate şi utilizate ca documente cu regim special, în care scop vor purta în mod obligatoriu antet, serie şi număr de ordine imprimate. Buletinele de schimb valutar se întocmesc în trei exemplare, fiind obligatorie completarea lor cu toate datele prevăzute în formular.
    Pe buletinul de schimb valutar nu se admit corecturi; eventualele imprimate tipărite sau completate eronat vor fi anulate prin barare (pe toate cele trei exemplare) sub semnătura lucrătorului şi ştampila punctului de schimb valutar. Buletinele de schimb valutar anulate rămân ataşate în carnetul respectiv.
    Originalul buletinului de schimb valutar, datat, semnat şi stampilat de punctul de schimb valutar, se inmineaza clientului, exemplarul 2 se ataşează la registrul tranzacţiilor (folosit ca document primar în înregistrările contabile), iar exemplarul 3 se păstrează ca act justificativ de casa la locul efectuării operaţiunii.
    În cazul caselor de schimb valutar care au organizate operaţiunile în sistem computerizat, buletinul de schimb valutar se poate întocmi cu condiţia de a se respecta întocmai modelul de formular alăturat, inclusiv regimul special al acestuia, prin înscrierea seriei şi a numărului de ordine.
    Pentru operaţiunile de schimb valutar menţionate la cap. III pct. 11, pe buletinul de schimb valutar se vor menţiona următoarele: "schimb valutar suplimentar conform aprobării nr. ....., din data ................., a
Ministerului ...............".
    20. Se va ţine un registru zilnic al tranzacţiilor, indicând cumpărările şi vânzările de valută, cecuri de călătorie şi cărţi de credit, pe feluri de valute, sumele în lei plătite, respectiv, încasate în cadrul acestor operaţiuni, precum şi comisioanele practicate.
    21. Casele de schimb valutar autorizate de Banca Naţională a României au obligaţia sa organizeze şi sa conducă contabilitatea proprie potrivit Legii contabilităţii nr. 82/1991 şi regulamentului privind aplicarea acesteia.
    22. Raportarea către Banca Naţională a României a operaţiunilor de schimb valutar se face în conformitate cu normele emise în acest scop.

    VI. Dispoziţii finale
    23. În cazul încălcării prezentelor norme, precum şi în cazul refuzului de a prezenta documentele solicitate în vederea controlului, se pot aplica următoarele sancţiuni:
    a) atentionarea scrisă;
    b) suspendarea temporară a autorizaţiei de funcţionare;
    c) retragerea autorizaţiei de funcţionare.
    În cazul suspendării temporare a activităţii unei case de schimb valutar, respectiv a unui punct/ghiseu de schimb valutar, autorizaţia de funcţionare va fi depusa pe toată durata suspendării la sucursala judeţeana a Băncii Naţionale a României în raza căreia îşi desfăşoară activitatea. În situaţia notificării de către Banca Naţională a României a retragerii autorizaţiilor de funcţionare, societăţile comerciale respective au obligaţia de a restitui sucursalei Băncii Naţionale a României, în raza căreia îşi desfăşoară activitatea, originalul autorizaţiilor notificate, spre a fi retrase.
    Banca Naţională a României poate sanctiona persoanele juridice autorizate sa efectueze operaţiuni de schimb valutar, în urma abaterilor de la prevederile legale constatate atât de către organele de control proprii, cât şi de alte organe de control abilitate prin lege, astfel:
    - autorizaţia de funcţionarea a caselor de schimb valutar, respectiv a punctelor/ghiseelor de schimb valutar, poate fi retrasă fără a fi necesară atentionarea scrisă în prealabil, în situaţia în care se constata săvârşirea unor fapte grave de către personalul angajat prin întocmirea de buletine de schimb valutar folosind nume, numere şi serii de paşapoarte fictive, neconcordante repetate între sumele înscrise în buletinele de schimb valutar şi cele înscrise în paşapoarte, plusuri şi minusuri de casa, atât în lei, cât şi în valută, nejustificate la momentul controlului.
    În cazul în care, ulterior retragerii autorizaţiei de funcţionare a unui punct/ghiseu de schimb valutar, se constata săvârşirea faptelor menţionate mai sus şi la alte puncte/ghiseu de schimb valutar aparţinând aceleiaşi persoane juridice, autorizaţia de funcţionare va fi retrasă prin notificare scrisă a Băncii Naţionale a României.
    În termen de 15 zile lucrătoare de la data primirii notificării scrise a Băncii Naţionale a României, casa de schimb valutar va vinde pe piaţa interbancara disponibilităţile în valută rezultate din activitatea de schimb valutar, existente în conturi bancare şi în casierii la data primirii notificării de retragere a autorizaţiei de funcţionare.
    În cazul retragerii autorizaţiei unei case de schimb valutar, acţionarii acesteia îşi pierd dreptul de a deschide o alta casa de schimb valutar pentru o perioada de 5 ani.
    Numele asociaţilor sau acţionarilor persoane fizice, atât individuale, cât şi cele din societăţile având calitatea de asociat sau acţionar, supuse sancţiunii de retragere a autorizaţiei de funcţionare a casei de schimb valutar, vor fi publicate în Monitorul Oficial al României.
    Casele de schimb valutar şi societăţile comerciale, a căror autorizaţie de funcţionare a fost suspendată temporar pentru încălcarea prevederilor în vigoare, îşi pierde dreptul de a solicita înfiinţarea de noi puncte/ghisee de schimb valutar pe perioada următoarelor 6 luni de la data sanctionarii.
    Dacă se constata ca o casa de schimb valutar si/sau un punct/ghiseu de schimb valutar funcţionează fără autorizarea Băncii Naţionale a României, vor fi înştiinţate organele de control ale Ministerului Finanţelor pentru constatare şi aplicarea sancţiunilor legale.
    Funcţionarea unui punct/ghiseu de schimb valutar după expirarea termenului pentru care a fost autorizat atrage după sine sancţionarea cu suspendare a autorizaţiei de funcţionare emise casei de schimb valutar, respectiv societăţii comerciale.
    24. Prevederile de la cap. II pct. 3 lit. d) se aplică tuturor caselor de schimb valutar ce urmează a se înfiinţa de la data publicării prezentelor norme în Monitorul Oficial al României, iar celor deja existente, la 3 luni de la publicarea acestora.
    25. Prevederile prezentelor norme intra în vigoare de la data publicării lor în Monitorul Oficial al României.

                                    MODEL
                        de buletin de schimb valutar
                ..............................................
   Unitatea autorizată .............. Data .........
   Sediul .............
                         BULETIN DE SCHIMB VALUTAR
                         Seria ...... Nr. .........
1. ........................................................................
         (Numele şi prenumele) (Ţara) (Actul de identitate)
2. Suma încasată de la client Cursa de schimb valutar Comisionul Suma plătită
                                                                 clientului
   ............................................................................
   ............................................................................
   ............................................................................
             L.S. Casier Semnătura clientului,
   ............................................................... .
    Explicaţii privind completarea buletinului de schimb valutar:
    1. Formularul se foloseşte atât pentru cumpărări, cât şi pentru vânzări de
valuta. În cazul cumpărărilor în valută, actul de identitate poate fi şi
buletinul de identitate.
    2. În cazul vânzarilor de valută către cetăţenii români se vor menţiona,
în rubrica "Actul de identitate", seria şi numărul paşaportului.
    3. În funcţie de natura operaţiunii, la pct. 2 în rubricile
"Suma încasată de la client" si, respectiv, "Suma plătită clientului" se trec
sumele în valută sau în lei, după caz.

                                     MODEL
                           de buletin de schimb valutar
                .................................................
   Societatea comercială....................
   ...........................
   Adresa/Sediul ....................
   Ghişeul de schimb valutar ............... Data ..........

                          BULETIN DE SCHIMB VALUTAR
                          Seria...... Nr. ..........
1. .............................................................................
     (Numele şi prenumele) (Ţara) (Paşaport: seria, nr.)
2. Suma încasată de la client Cursul de Comisionul Suma netă în lei
                               schimb valutar
   .............................................................................
   .............................................................................
   .............................................................................
          L.S. Casier Semnătura clientului,
   ...............................................................
    NOTA:
    În cazul încasării de cecuri sau cărţi de credit, la pct. 2 se înscriu seria
şi numărul cecului sau cărţii de credit şi felul valutei în care acestea sunt
exprimate, precum şi banca comercială emitentă a acestora.

                                     MODEL
                          de raportare conform normelor
   Societatea comercială .......................
   Sediul ...........................

                                    SITUAŢIA
        operaţiunilor de schimb valutar efectuate în luna ......... 199....
        ...................................................................
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
                            Cumpărări Restituiri
                    ────────────────────────────── ────────────────────────────
Nr. Felul valutei Pentru Schimb valutar Pentru Pentru lei din
crt. servicii suplimentar servicii schimb
                    prestate neprestate valutar
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
  0 1 2 3 4 5
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 1. Dolari S.U.A.
 2. Mărci germane
 3. ..............
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
    Nr. ghişeelor de schimb valutar = ....................
               Director (Preşedinte), Contabil şef,
    NOTĂ:
    1. Situaţia se întocmeşte per total societate comercială.
    2. Datele sunt cele aferente lunii raportate (nu prin cumulare de la
       începutul anului).
    3. Situaţia se întocmeşte în doua exemplare, care se depun la sucursala
       judeţeana a Băncii Naţionale a României. Sucursala judeţeană va întocmi o
       situaţie centralizată pe total judeţ, pe care o va remite, împreună cu
       originalul raportarilor primite de la societăţile comerciale, Oficiului
       control devize din Banca Naţională a României.
    4. Termen de raportare:
    - pentru societăţile comerciale - data de 5 a lunii următoare;
    - pentru sucursalele judeţene ale Băncii Naţionale a României - data de 10
       a lunii următoare.


    ANEXA 5.2.

                              SITUAŢIA*)
 contului în valută autorizat în străinătate la finele trimestrului ... anul...
    1. Nr. şi data autorizaţiei ................................................
    2. Judeţul ................................codul judeţului .................
    3. Denumirea şi tipul solicitantului........................................
       ............................. cod tip ..................................
    4. Nr. de înmatriculare în Registrul comerţului ...........................
    5. codul fiscal ...........................................................
    6. Cont deschis pentru filiala, sucursala, agenţie în străinătate DA/NU
    7. Felul de activităţi derulate prin cont ..................................
       ................................codul activităţii ......................
    8. Ţara .................................cod ţara .........................
    9. Denumirea băncii străine la care este deschis contul ...................
       ........................................................................
   10. Nr. contului deschis ...................................................
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
                                      Rulaj la finele trimestrului Sold la
                                      raportat, cumulat de la finele
                                      începutul anului trimestrului
                                                                      raportat
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
                                       Debit Credit Debit Credit
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 Sold la 1 ianuarie a.c. ─────────────────────
 10. TOTAL ÎN VALUTĂ DE
     CONT ................
     COD VALUTĂ ......... ──────────────────────────────────────────────────
     - din care:
  - transferuri din ţară: X X X
  - transferuri în ţară: X X X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 11. TOTAL ECHIVALENT ÎN U.S.D (LA
     CURSUL DE REFERINŢA AL ULTIMEI
     ZILE BANCARE A TRIMESTRULUI
     RAPORTAT) ─────────────────────────────────────────────────────────────────
     - din care:
  - transferuri din ţară: X X X
  - transferuri în ţară: X X X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
                                                Conducătorul societăţii,

----------------
    *) Situaţia se întocmeşte pentru fiecare cont în valută autorizat, separat, reprezentând imaginea bancară a contului.
    a) Informaţiile din rubricile "Cod" nu se completează de către raportor;
    b) Pe rândul 3 tipul solicitantului poate fi: regie autonomă (R.A.), societate în nume colectiv (S.N.C.), societate în comandită simplă (S.C.S.), societate în comandită pe acţiuni (S.C.A.), societate pe acţiuni (S.A.), societate cu răspundere limitată (S.R.L.), asociaţie familială (A.F.), persoană fizică (P.F.), alte categorii (A.C.);
    c) Pe rândul 6, dacă societatea are deschisă filiala, sucursala, agenţie în străinătate, se barează rubrica NU sau invers.


    ANEXA 6
                                   NORME
       privind modul de autorizare a operaţiunilor valutare, inclusiv cele
               efectuate în valută efectivă (numerar)

    Operaţiunile valutare prevăzute la pct. 2*) ultimul alineat din Regulamentul privind efectuarea operaţiunilor valutare, emis de Banca Naţională a României la 18 august 1994 (numit în continuare regulament), se supun autorizării Băncii Naţionale a României - Oficiul control devize, după cum urmează:
    1. În vederea obţinerii autorizaţiei pentru efectuarea operaţiunilor valutare, inclusiv în valută efectivă (numerar), persoanele juridice rezidente completează şi depun la sucursala Băncii Naţionale a României din judeţul în care îşi au sediul social o cerere-tip conform anexei la prezentele norme, însoţită de următoarele documente, în două exemplare:
    a) dovada înregistrării persoanei juridice la Camera de Comerţ şi Industrie a României - Oficiul Registrului comerţului şi la Ministerul Finanţelor - Registrul fiscal sau alt act de înregistrare la organele abilitate;
    b) contractul de societate şi statutul societăţii comerciale;
    c) certificatele de cazier judiciar fără antecedente ale personalului angajat care efectuează operaţiuni valutare în numerar;
    d) autorizaţia de funcţionare sau licenţa emisă de organele abilitate, după caz;
    e) orice acte sau documente justificative ale operaţiunii, solicitate de Banca Naţională a României.
    În termen de 7 zile de la primirea documentaţiei complete solicitate de Banca Naţională a României, sucursala judeţeană a Băncii Naţionale a României va analiza documentaţia şi va verifica, pe teren, condiţiile efectuării operaţiunilor valutare.
    În situaţia în care se solicita realizarea operaţiunilor valutare în numerar, se va verifica dotarea necesară efectuării operaţiunilor valutare, respectiv existenta aparatului de verificare a autenticităţii bancnotelor şi condiţiile păstrării, în deplină siguranţă, a sumelor în valută, la locul încasării acestora.
    2. Un exemplar din documentaţia prezentată de solicitant, împreună cu referatul întocmit de sucursala Băncii Naţionale a României, vor fi remise Băncii Naţionale a României - Oficiul control devize.
    În baza analizei efectuate, Banca Naţională a României - Oficiul control devize va transmite sucursalei respective autorizaţia sau ii va comunica respingerea cererii şi motivul respingerii.
    Autorizaţia de efectuare a operaţiunilor valutare sau respingerea cererii va fi trimisa solicitantului de către sucursala Băncii Naţionala a României.
    3. Persoanele juridice autorizate vor depune sumele în valută, încasate în numerar, în termen de două zile lucrătoare de la încasare, în cazul în care acestea au loc pe teritoriul României, respectiv de la aducerea în ţară a sumelor în valută încasate, în cazul în care încasarea are loc în străinătate în contul bancar deschis la societăţi bancare autorizate sa funcţioneze în România.
    4. Pentru necesitaţi de dare de rest, restituiri, alte operaţiuni specifice, persoana juridică, autorizată să efectueze operaţiuni valutare în numerar este îndreptăţită să reţină, în casieria proprie, sume în valută.
    Limita soldului de casă în valută, la autorizare, va fi propusă prin cererea-tip şi confirmată de sucursala Băncii Naţionale a României în referatul acesteia.
    Trimestrial, în termen de 15 zile de la finele trimestrului anterior, sucursala Băncii Naţionale a României, în urma analizării rulajului plăţilor în numerar, va stabili plafonul de casa în valută pentru perioada următoare. Limita soldului de casa, în valută, se stabileşte la o suma egala cu media zilnica a plăţilor efectuate (dare de rest, restituiri, alte plăţi) într-o lună. Totodată, sucursala Băncii Naţionale a României va analiza modul în care au fost respectate prevederile autorizaţiilor emise de acesta. În cazul constatării încălcării prevederilor autorizaţiei sau a celorlalte reglementări valutare în vigoare, sucursala Băncii Naţionale a României va comunica Oficiului control devize neregulile constatate.
    Oficiul control devize va analiza abaterile şi va lua măsuri de sancţionare mergând până la retragerea autorizaţiei.
    5. Nu se impune autorizarea Băncii Naţionale a României pentru rezidentii care efectuează operaţiuni valutare cu persoanele autorizate de Banca Naţională a României sa efectueze astfel de operaţiuni.
    De asemenea, nu se supun autorizării Băncii Naţionale a României sumele în valută efectivă care depăşesc limitele din regulament, introduse sau scoase în/din România, de către societăţile bancare, în baza documentelor justificative semnate de persoanele legal desemnate de acestea.
    Totodată, nu se supun autorizării plăţile în valută efectivă reprezentind avansuri pentru deplasări externe, în interes de serviciu, şi eliberate pe baza de documente justificative, prin casieria persoanelor juridice rezidente, precum şi drepturile salariale aferente prestaţiilor efectuate în străinătate ori drepturile salariale cuvenite în baza Legii nr. 35/1991, republicată, acordate prin casierie sau transfer valutar în conturile persoanelor fizice respective.
    Prevederea se aplica şi salariilor achitate de reprezentantele şi agenţiile firmelor străine (inclusiv sucursalele băncilor străine) în cazul în care contractele individuale de munca sunt încheiate direct cu firma (banca) străină.
    Sunt permise plati valutare externe în numerar, până la echivalentul a 5.000 dolari S.U.A.(pentru operaţiuni de cont curent, inclusiv importul), respectiv 10.000 dolari S.U.A. în situaţiile prevăzute la cap. VI pct. 23 ultimul alineat din regulament, în întocmirea corespunzătoare a dispoziţiei de plata valutară externa (D.P.V.E.), ca plata în avans, şi cu justificarea ulterioara conform prevederilor Normelor B.N.R. nr. 3/1993 privind efectuarea controlului bancar în cazul plăţilor externe pentru importuri de mărfuri.
    De asemenea, sunt permise încasări valutare în numerar de la nerezidenti, aferente exporturilor de mărfuri, prestărilor externe de servicii şi executarilor de lucrări în străinătate, cu respectarea limitelor prevăzute la anexa nr. 1 din regulament şi cu completarea declaraţiilor de încasare valutară (D.I.V.) în cazul exporturilor de mărfuri. Încasările aferente exporturilor de mărfuri, prestărilor externe de servicii şi executarilor de lucrări în străinătate, vor fi depuse în termen de doua zile lucrătoare de la încasare, în cazul în care acestea au loc pe teritoriul României, respectiv de la aducerea în ţară a sumelor în valută încasate, în cazul în care încasarea are loc în străinătate, în contul bancar deschis la societăţi bancare autorizate sa funcţioneze în România, cu indicarea declaraţiei de încasare valutară (D.I.V), după caz.
    *) Pct. 2 a fost modificat prin Circulara Băncii Naţionale a României nr. 23/1995, publicată în acest număr la pag. 7.


    Anexă la ANEXA 6

    REFERINŢĂ SOLICITANT
    Nr........ DATA.....
                             CERERE DE AUTORIZARE
                          pentru operaţiuni valutare

    Denumirea şi tipul persoanei juridice .....................................
    ................................ cod tip*).................................
    Sediul ......, Judeţul ............., codul judeţului*).........sectorul...
    codul sectorului*) .............
    Localitatea....................., codul poştal ............ str. ...........
    nr. ......, bl ....., ap. ....., sc. ...., telefon........., fax ...........
    Codul fiscal .................., codul sicomex ..................
    Nr. de înregistrare (la organele de drept) ......................
    Codul activităţii*) ........................
    Justificarea cererii de efectuare a operaţiunilor valutare, precizarea
    categoriei de activitate şi a operaţiunii valutare ........................
    ...........................................................................
    Locul prestaţiei ...........................................................
    Sediul punctului unde se efectuează operaţiunea valutară....................
    Beneficiarul prestaţiei ....................................................
    ............................................................................
    ............................................................................
    Cod operaţiune valutară autorizata*) .......................................
    Limita soldului de casa în valută propus ...................................
                                                   Semnătura autorizată
                                                           L.S.
    NOTĂ:
    Codurile marcate cu *) nu se completează de către solicitant.



                             ----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016