Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   CIRCULARA nr. 22 din 26 mai 1997  pentru modificarea   Regulamentului Bancii Nationale a Romaniei nr. 8/1996 privind regimul de decontare speciala si autorizare a caselor de compensatii interbancare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

CIRCULARA nr. 22 din 26 mai 1997 pentru modificarea Regulamentului Bancii Nationale a Romaniei nr. 8/1996 privind regimul de decontare speciala si autorizare a caselor de compensatii interbancare

EMITENT: BANCA NATIONALA A ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 106 din 29 mai 1997
Avînd în vedere evoluţia pieţei de capital din România şi luind în considerare funcţia Bãncii Naţionale a României de decontare finala pentru sistemul financiar-bancar, în temeiul <>art. 2, 15, 40, 49, 50 şi 51 din Legea nr. 33/1991 şi al <>art. 1, 20 şi 21 din Legea nr. 34/1991 , Banca Nationala a României stabileşte urmãtoarele:
ART. 1
Începînd cu data prezentei circulare se instituie un nou sediu OIS în cadrul centralei Bãncii Naţionale a României - Direcţia decontãrii operaţiunilor bancare - Serviciul administrarea regimului de decontare specialã, prin care se vor derula transferurile de fonduri ale societãţilor bancare participante prin case de compensaţii interbancare sau prin titulari de cont special.
ART. 2
<>Regulamentul Bãncii Naţionale a României nr. 8/1996 privind regimul de decontare specialã şi autorizare a caselor de compensaţii interbancare, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 267 bis din 29 octombrie 1996, cu modificãrile ulterioare, se modifica dupã cum urmeazã:
1. Articolul 1 punctul 1.2. va avea urmãtorul cuprins:
"1.2. - decontarea interbancara finala, în evidentele bãncii centrale, pe rãspunderea şi cu garanţia societãţilor bancare participante, a sumelor în lei aferente operaţiunilor cu valori mobiliare, celor cu carduri, operaţiunilor stabilite prin contractele de mandat privind operarea conturilor curente încheiate între Banca Nationala a României şi societãţile bancare, precum şi oricãror alte operaţiuni de transfer de fonduri, aprobate de Banca Nationala a României - Direcţia generalã de plati şi urmãrire a riscurilor bancare ca fiind realizabile în regim de decontare specialã, prin operarea de înscrisuri în:
a) conturile curente deschise la Banca Nationala a României pe numele societãţilor bancare autorizate şi agreate prin decontãri în regim special de cãtre Banca Nationala a României, denumite în continuare societãţi bancare participante; şi
b) un cont special de decontare finala, deschis la Banca Nationala a României pe numele unei case de compensaţii interbancare autorizate de Banca Nationala a României - Direcţia generalã de plati şi urmãrire a riscurilor bancare sau al unui titular de cont special, denumite în continuare conturi speciale."
2. Articolul 2 punctele 2.2., 2.3., 2.5., 2.6., 2.7. şi 2.8. vor avea urmãtorul cuprins:
"2.2. - În vederea obţinerii din partea Bãncii Naţionale a României a autorizaţiei de funcţionare în calitate de casa de compensaţii interbancare, persoana juridicã constituitã conform Legii nr. 31/1990 privind societãţile comerciale sau Legii nr. 52/1994 privind valorile mobiliare şi bursele de valori va adresa Bãncii Naţionale a României - Direcţia generalã de plati şi urmãrire a riscurilor bancare o cerere de autorizare, însoţitã de o copie conformã de pe documentele sale constitutive, precum şi o estimare privind necesitatea, volumul operaţiunilor pentru cel puţin un an de activitate şi fezabilitatea casei de compensaţii interbancare proiectate.
2.3. - Prin prezentul regulament, limita minima a capitalului social subscris al casei de compensaţii interbancare, persoana juridicã constituitã conform Legii nr. 31/1990, care conditioneaza autorizarea sa de funcţionare de cãtre Banca Nationala a României - Direcţia generalã de plati şi urmãrire a riscurilor bancare, este de un miliard lei.
În vederea obţinerii autorizaţiei de funcţionare din partea Bãncii Naţionale a României - Direcţia generalã de plati şi urmãrire a riscurilor bancare, solicitantul va trebui sa dispunã la data depunerii documentaţiei de un capital social vãrsat în suma minima de un miliard lei."
"2.5. - În cazul în care proiectata casa de compensaţii interbancare intenţioneazã sa ofere servicii de compensare în vederea decontãrii interbancare a tranzacţiilor cu valori mobiliare, pe cererea de autorizare, pe estimarea menţionatã, precum şi pe orice corespondenta scrisã cu Banca Nationala a României, pînã la obţinerea autorizaţiei de funcţionare în calitate de casa de compensaţii interbancare, Banca Nationala a României poate solicita avizul favorabil al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, sub semnatura autorizata, strict în termenii: <<necesar, fezabil şi în conformitate cu prevederile legii>>.
2.6. - În aplicarea prevederilor art. 3 alin. 2 din Regulamentul Bãncii Naţionale a României nr. 10/1994, republicat, Direcţia generalã de plati şi urmãrire a riscurilor bancare este imputernicita de Consiliul de administraţie al Bãncii Naţionale a României sa solicite toate informaţiile şi orice document pe care îl va considera necesar pentru a limita riscurile de neplata şi a evalua performanta sistemelor de credit şi de plati.
2.7. - Dupã obţinerea autorizaţiei din partea Bãncii Naţionale a României - Direcţia generalã de plati şi urmãrire a riscurilor bancare, casele de compensaţii interbancare au obligaţia sa deschidã la Banca Nationala a României un cont special unic. Ele nu pot deschide cont de corespondent în lei cu nici o societate bancarã autorizata de Banca Nationala a României şi se supun obligaţiilor de raportare ale societãţilor bancare la Banca Nationala a României, inclusiv obligaţiilor privind raportarea tuturor datelor şi oricãrui document referitor la conturile în lei pe care le menţin la societãţile bancare autorizate de Banca Nationala a României.
2.8. - Dupã obţinerea autorizaţiei, casa de compensaţii interbancare va adresa cererea de deschidere a contului sau special la Banca Nationala a României - Direcţia generalã de plati şi urmãrire a riscurilor bancare, indeplinind, cu aceasta ocazie şi ulterior, toate obligaţiile prevãzute de reglementãrile în vigoare pentru conturile curente ale societãţilor bancare. În cazul neîndeplinirii acestor obligaţii de cãtre solicitant sau în conformitate cu scopurile sale, Banca Nationala a României - Direcţia generalã de plati şi urmãrire a riscurilor bancare poate refuza decontarea finala pentru casa de compensaţii interbancare, suspendindu-i, fãrã preaviz, funcţionarea printr-o notificare care sa însoţeascã extrasul contului ei special, începînd cu ziua bancarã urmãtoare datei extrasului remis."
3. Articolul 3 punctele 3.3. şi 3.4. vor avea urmãtorul cuprins:
"3.3. - Toate conturile speciale intra sub incidenta regimului de decontare specialã.
Conturile curente deschise la Banca Nationala a României ale societãţilor bancare autorizate pot intra, de la caz la caz, în regim de decontare specialã.
3.4. - Administratorul notifica titularului de cont hotãrîrea Bãncii Naţionale a României privind intrarea în regimul de decontare specialã."
4. Articolul 4 punctul 4.3.2 litera c) va avea urmãtorul cuprins:
"c) portofoliul de garantare a decontãrii finale în regim de decontare specialã se constituie din valori de buna calitate bancarã, mobilizabile imediat şi cu gradul de lichiditate specific condiţiilor pieţei, acceptate de cãtre Banca Nationala a României, denumite în continuare valori de garantare convenite cu Banca Nationala a României."
5. Articolul 5 punctul 5.2. va avea urmãtorul cuprins:
"5.2. - În cazul în care o societate bancarã este şi societate bancarã participanta pentru o casa de compensaţii interbancare autorizata de Banca Nationala a României sau pentru un titular de cont special, Direcţia generalã de plati şi urmãrire a riscurilor bancare poate trece contul sau curent analitic de decontare finala cu casa de compensaţii interbancare sau cu titularul de cont special în regim de decontare specialã."
6. Articolul 6 va avea urmãtorul cuprins:
"6.1. - Consiliul de administraţie al Bãncii Naţionale a României împuterniceşte Direcţia generalã de plati şi urmãrire a riscurilor bancare sa evalueze în mod operativ condiţiile pieţei şi sa constate încãlcarea prevederilor regulamentului de cãtre societãţile bancare participante în cadrul regimului de decontare specialã.
6.2. - Se sancţioneazã urmãtoarele încãlcãri ale prevederilor prezentului regulament:
a) societatea bancarã participanta se afla, pentru a treia oara inclusiv în interval de un an calendaristic, în situaţia de a-şi acoperi poziţia debitoare din balanţa unei case de compensaţii interbancare sau a unui titular de cont special, prin aplicarea de cãtre administrator a procedurilor de garantare bilaterala;
b) refacerea compensãrii multilaterale pentru o anumitã zi de decontare, de doua ori inclusiv în interval de un an calendaristic, de cãtre o casa de compensaţii interbancare sau de cãtre un titular de cont special, pentru aceeaşi societate bancarã participanta;
c) neprezentarea de cãtre o societate bancarã participanta, o casa de compensaţii interbancare sau un titular de cont special, în cadrul programului de ghiseu, a documentelor necesare desfãşurãrii în condiţii normale a activitãţii administratorului.
6.3. - În situaţia prevãzutã la pct. 6.2, Banca Nationala a României - Direcţia generalã de plati şi urmãrire a riscurilor bancare aplica urmãtoarele sancţiuni:
a) avertisment scris;
b) amenzi care nu pot depãşi 1% din capitalul social al societãţii bancare participante;
c) retragerea temporarã a calitãţii de societate bancarã participanta;
d) retragerea definitiva a calitãţii de societate bancarã participanta.
În situaţia în care unei societãţi bancare participante i se aplica sancţiunea privind retragerea temporarã a calitãţii de societate bancarã participanta, aceasta poate reintra, la o data ulterioara acestui fapt, în calculul compensãrii multilaterale desfãşurate de casa de compensaţii interbancare sau de titularul de cont special, numai dupã primirea unei notificãri favorabile, în acest sens, din partea Bãncii Naţionale a României - Direcţia generalã de plati şi urmãrire a riscurilor bancare."
7. Articolul 9 punctul 9.2. alineatul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Balanţa remisã în fiecare zi lucrãtoare de titularii de conturi speciale constituie document de plata în baza cãruia administratorul procedeazã la decontarea sumelor în şi din conturile societãţilor bancare participante, dacã aceasta procedura se stabileşte pe baza contractualã."
8. Articolul 9 punctul 9.3. va avea urmãtorul cuprins:
"9.3. - Pentru ca balanţa sa fie acceptatã de cãtre Banca Nationala a României ca document informativ sau ca document de plata în vederea decontãrii finale care urmeazã sa se efectueze prin conturile curente ale societãţilor bancare participante şi prin contul special de decontare finala al casei de compensaţii interbancare sau al unui titular de cont special, este obligatoriu ca:
a) valoarea totalã pe debit, înscrisã în finalul partii I a balanţei, sa fie egala cu valoarea totalã pe credit, înscrisã în finalul partii a II-a a balanţei;
b) sa poarte semnatura reprezentanţilor recunoscuţi de Banca Nationala a României, conform reglementãrilor sale."
9. Articolul 16 punctul 16.2 alineatele 1 şi 2 vor avea urmãtorul cuprins:
"16.2. - Pe baza anexei nr. 5 lit. B, fiecare societate bancarã participanta are obligaţia sa calculeze o limita minima de acoperire a riscurilor de incapacitate de plata a celorlalte societãţi bancare participante, ca fiind cea mai mica diferenţa pozitiva între încasãrile şi plãţile sale zilnice aferente perioadei la care se referã raportarea.
Fiecare societate bancarã participanta are obligaţia depunerii la Banca Nationala a României, în penultima zi lucrãtoare a fiecãrei saptamini, a documentului <<Angajament al societãţii bancare participante ........ privind participarea la procedura de garantare bilaterala>> (anexa nr. 7), prin care se obliga sa contribuie la acoperirea riscurilor de incapacitate de plata a celorlalte societãţi bancare participante, aferente operaţiunilor desfãşurate de acestea în urmãtoarele 5 zile lucrãtoare, respectiv de luni pînã vineri inclusiv."
ART. 3
Prezenta circulara intra în vigoare la data publicãrii ei în Monitorul Oficial al României.
ART. 4
<>Regulamentul Bãncii Naţionale a României nr. 8/1996 , modificat şi completat prin <>circularele Bãncii Naţionale a României nr. 30/1996 , nr. 8/1997 şi prin prezenta circulara, va fi republicat în Monitorul Oficial al României.

PREŞEDINTELE CONSILIULUI DE ADMINISTRAŢIE
AL BĂNCII NAŢIONALE A ROMÂNIEI,
MUGUR ISARESCU,
GUVERNATOR

---------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016