Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   CIRCULARA nr. 19 din 8 iunie 2005  privind decontarea transferurilor de fonduri ale institutiilor de credit, ale Bancii Nationale a Romaniei si ale Trezoreriei Statului in perioada aferenta denominarii monedei nationale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

CIRCULARA nr. 19 din 8 iunie 2005 privind decontarea transferurilor de fonduri ale institutiilor de credit, ale Bancii Nationale a Romaniei si ale Trezoreriei Statului in perioada aferenta denominarii monedei nationale

EMITENT: BANCA NATIONALA A ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 509 din 15 iunie 2005
Având în vedere prevederile art. 2 alin. (2) lit. b) şi ale <>art. 22 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Bãncii Naţionale a României, ale art. 56 alin. 1, art. 89 alin. 1 şi ale <>art. 90 din Legea nr. 58/1998 privind activitatea bancarã, republicatã, ale <>art. 164 şi 285 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 97/2000 privind organizaţiile cooperatiste de credit, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 200/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, ale <>art. 5 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 348/2004 privind denominarea monedei naţionale, cu modificãrile ulterioare, şi ale <>art. 11 din Circulara Bãncii Naţionale a României nr. 7/2005 privind mãsurile care trebuie luate de cãtre instituţiile de credit/Trezoreria Statului pentru aplicarea <>Legii nr. 348/2004 privind denominarea monedei naţionale,
în temeiul <>art. 48 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Bãncii Naţionale a României,

Banca Naţionalã a României emite prezenta circularã.

ART. 1
(1) Decontarea finalã a transferurilor de fonduri în lei vechi (ROL) între instituţiile de credit, între acestea şi Banca Naţionalã a României şi a celor în relaţia cu Trezoreria Statului va avea loc pânã la data de 29 iunie 2005.
(2) Începând cu data de 1 iulie 2005, toate instrumentele de platã emise vor avea înscrise sume exprimate exclusiv în lei noi (RON).
(3) Începând cu data de 4 iulie 2005, sistemele de plãţi vor procesa şi/sau vor deconta exclusiv instrucţiuni de platã în lei noi (RON).
ART. 2
(1) Fiecare administrator de sistem va lua mãsurile necesare pentru ca în perioada 22 iunie - 4 iulie 2005 sistemul pe care îl administreazã sã respecte prevederile art. 1 şi sã funcţioneze fãrã perturbãri.
(2) Fiecare administrator de sistem va notifica, în scris, aceste mãsuri Direcţiei reglementare şi autorizare din cadrul Bãncii Naţionale a României şi va informa corect, complet şi în timp util toţi participanţii la sistem cu privire la mãsurile luate pentru perioada 22 iunie - 4 iulie 2005, prin mijloacele de comunicare utilizate în cadrul respectivului sistem.
(3) Instituţiile de credit participante la sistemele de plãţi au obligaţia sã îşi informeze din timp clienţii, iar Trezoreria Statului pe contribuabili cu privire la emiterea şi procesarea instrumentelor/instrucţiunilor de platã în perioada 22 iunie - 4 iulie 2005, dar şi cu privire la procedurile aplicate în cazul instrumentelor de platã emise înainte de momentul denominãrii şi care urmeazã a fi procesate şi/sau decontate dupã acest moment.
ART. 3
(1) Sistemul de decontare pe bazã brutã în timp real ReGIS nu va opera în zilele declarate nebancare, respectiv 30 iunie şi 1 iulie 2005.
(2) Prima zi în care se vor procesa şi se vor deconta instrucţiuni de platã în lei noi (RON) în sistemul ReGIS este 4 iulie 2005.
(3) În zilele de 30 iunie şi 1 iulie 2005, prin sistemul ReGIS se vor deconta numai instrucţiuni de platã iniţiate de administratorul de sistem, aferente operaţiunilor de conversie a soldurilor conturilor de decontare ale instituţiilor de credit/Trezoreriei Statului deschise în evidenţele Bãncii Naţionale a României.
ART. 4
(1) Sistemul administrat de Banca Naţionalã a României, care asigurã compensarea plãţilor interbancare fãrã numerar pe suport hârtie, nu va opera în zilele declarate nebancare, respectiv 30 iunie şi 1 iulie 2005.
(2) Ultima zi în care sistemul de plãţi menţionat la alin. (1) va procesa instrumente de platã în lei vechi (ROL) este 29 iunie 2005, din 4 iulie 2005 sistemul procesând doar instrumente în lei noi (RON).
(3) Excepţie de la prevederile alin. (2) vor face instrumentele de debit (cecuri, cambii şi bilete la ordin) care, în baza unor convenţii încheiate între semnatari înaintea datei de 1 iulie 2005, se aflã în posesia beneficiarilor şi urmeazã a fi introduse spre decontare dupã aceastã datã. Pentru compensarea acestor instrumente se vor respecta prevederile <>art. 8 alin. (3) din Circulara Bãncii Naţionale a României nr. 7/2005 privind mãsurile care trebuie luate de cãtre instituţiile de credit/Trezoreria Statului pentru aplicarea <>Legii nr. 348/2004 privind denominarea monedei naţionale.
(4) În perioada 22-29 iunie 2005, termenele şi intervalele de timp maximale stabilite prin <>Regulamentul Bãncii Naţionale a României nr. 10/1994 privind compensarea multilateralã a plãţilor interbancare fãrã numerar pe suport hârtie, republicat, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã potrivit anexei la prezenta circularã.
(5) În cazul în care ziua compensãrii, prevãzutã în <>Regulamentul Bãncii Naţionale a României nr. 10/1994 , republicat, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, este data de 28 iunie 2005, amânarea la compensare a instrumentelor de platã de debit pe motiv cã unitatea primitoare nu dispune de datele necesare acceptãrii sau refuzãrii instrumentelor de platã poate fi efectuatã numai pentru o zi. În cazul în care ziua compensãrii este data de 29 iunie 2005, amânarea la compensare a instrumentelor de platã de debit nu poate fi efectuatã. În ambele cazuri, dacã în data de 29 iunie 2005 este necesarã totuşi o amânare la compensare a instrumentelor de platã de debit, unitatea instituţiei de credit primitoare va refuza la platã respectivele instrumente de platã de debit compensabile în şedinţa de compensare din data de 29 iunie 2005. Refuzurile la platã efectuate în conformitate cu prevederile prezentului alineat nu se raporteazã la Centrala Incidentelor de Plãţi. Procedurile de compensare privind instrumentele de platã de debit aflate în aceastã situaţie vor fi reluate în data de 4 iulie 2005, ca şi cum aceste instrumente ar fi fost primite de unitatea prezentatoare de la clientul beneficiar în data de 4 iulie 2005 şi prezentate unitãţii primitoare în şedinţa de verificare din 4 iulie 2005, fãrã a li se mai putea aplica procedura de amânare la compensare. Sumele înscrise pe aceste instrumente de platã de debit vor fi convertite pe propria rãspundere de instituţiile de credit ale beneficiarilor şi vor fi înscrise pe borderoul de încasare.
(6) În cazul aplicãrii alin. (5), refuzul va fi considerat amânare la compensare şi va constitui motiv de penalizare. Unitatea instituţiei de credit la care beneficiarul are cont deschis are obligaţia sã îl informeze pe acesta cã instrumentul de platã de debit nu poate fi procesat în lei vechi în cursul lunii iunie 2005, imediat ce aceasta este informatã.
(7) Instituţiile de credit care primesc la ghişeu spre încasare instrumente de platã de debit care nu mai pot fi compensate şi decontate în cursul lunii iunie 2005 utilizând termenele şi intervalele de timp maximale stabilite în anexa la prezenta circularã au obligaţia sã informeze clienţii beneficiari ai instrumentelor de platã respective despre imposibilitatea de a mai procesa aceste instrumente de platã în cursul lunii iunie 2005, imediat ce aceasta este constatatã, existând posibilitatea fie a încasãrii lor direct de la plãtitori, fie a compensãrii şi decontãrii acestora în luna iulie 2005, cu riscul ca aceste instrumente sã nu fie încasate sau sã fie încasate dupã data scadenţei. Înainte ca instrumentele de platã de debit sã fie introduse spre compensare, instituţiile de credit vor efectua conversia sumelor înscrise pe respectivele instrumente, conform <>art. 8 alin. (3) din Circulara Bãncii Naţionale a României nr. 7/2005 , suma astfel convertitã urmând a fi înscrisã pe borderoul de încasare de cãtre instituţiile de credit, pe rãspunderea posesorului instrumentului de platã în cauzã.
ART. 5
(1) În vederea decontãrii dupã data de 1 iulie 2005 prin sistemul ReGIS a poziţiilor nete ale participanţilor compensatori la sistemele de plãţi care asigurã compensarea fondurilor, poziţii rezultate din tranzacţiile efectuate înaintea datei de 1 iulie 2005 şi exprimate în lei vechi (ROL), administratorii respectivelor sisteme de plãţi vor efectua pe propria rãspundere conversia sumelor din lei vechi (ROL) în lei noi (RON) şi vor iniţia instrucţiunile de platã exclusiv în lei noi (RON).
(2) Decontarea poziţiilor nete ale participanţilor compensatori, calculate de administratorii sistemelor de compensare a tranzacţiilor cu carduri în perioada 29 iunie - 3 iulie 2005, se va efectua conform precizãrilor care vor fi emise şi transmise de Banca Naţionalã a României - Direcţia plãţi.
(3) Penalizãrile în lei vechi (ROL) aplicate instituţiilor de credit pentru nerespectarea prevederilor <>Regulamentului Bãncii Naţionale a României nr. 10/1994 , republicat, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, care urmeazã a fi decontate dupã data denominãrii, vor fi mai întâi convertite în lei noi (RON) de cãtre Banca Naţionalã a României şi apoi decontate.
ART. 6
(1) La data de 1 iulie 2005, Banca Naţionalã a României va converti în lei noi (RON) valoarea plafoanelor tehnice de garantare unilateralã, comunicate participanţilor în data de 29 iunie 2005.
(2) În scopul calculãrii şi transmiterii, ulterior datei de 1 iulie 2005, cãtre participanţii la sistemele de plãţi care asigurã compensarea fondurilor, a plafoanelor tehnice de garantare unilateralã, în conformitate cu <>Regulamentul Bãncii Naţionale a României nr. 1/2005 privind sistemele de plãţi care asigurã compensarea fondurilor, Banca Naţionalã a României va converti în lei noi (RON) poziţiile nete debitoare şi poziţiile nete prealabile debitoare care stau la baza calculãrii acestor plafoane.
ART. 7
(1) Transferurile de fonduri decontate în data de 29 iunie 2005 vor fi înregistrate de instituţiile de credit şi de Trezoreria Statului în conturile beneficiarilor acestora cu aceeaşi datã.
(2) Instituţiile de credit şi Trezoreria Statului vor lua mãsurile necesare pentru ca operaţiunile de transfer de fonduri dispuse prin conturile lor de decontare deschise în ReGIS sã se încadreze în prevederile prezentei circulare.
(3) Instituţiile de credit şi Trezoreria Statului vor lua toate mãsurile necesare pentru informarea corectã, completã şi la timp a tuturor clienţilor lor privind efectuarea operaţiunilor de transfer de fonduri în aceastã perioadã şi vor afişa la loc vizibil, în toate unitãţile proprii, extrase din prevederile prezentei circulare.
ART. 8
Anexa face parte integrantã din prezenta circularã.

Preşedintele Consiliului de administraţie
al Bãncii Naţionale a României,
Mugur Constantin Isãrescu

Bucureşti, 8 iunie 2005.
Nr. 19.

ANEXA

NOTA(CTCE)
Anexa se gaseste in MONITORUL OFICIAL AL ROMÂNIEI, PARTEA I, Nr. 509/15.VI.2005, PAG. 13-16, a se vedea imaginea asociata.

-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016