Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   CIRCULARA nr. 14 din 11 august 1998  privind decontarile operatiunilor interbancare ale Bancii Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

CIRCULARA nr. 14 din 11 august 1998 privind decontarile operatiunilor interbancare ale Bancii "Renasterea Creditului Romanesc" - S.A. - Credit Bank

EMITENT: BANCA NATIONALA A ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 298 din 14 august 1998
ART. 1
Dispoziţii generale
În aplicarea Hotãrârii Consiliului de administraţie al Bãncii Naţionale a României din data de 8 aprilie 1998 şi în temeiul <>art. 1 şi 3 din Regulamentul Bãncii Naţionale a României nr. 8/1996 privind regimul de decontare specialã şi autorizare a caselor de compensaţii interbancare, republicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 127 din 20 iunie 1997, Banca Nationala a României emite prezenta circulara al carei obiect îl constituie decontarea operaţiunilor interbancare ale Bãncii "Renasterea Creditului Romanesc" - S.A. - Credit Bank.
ART. 2
Obiect
Operaţiunile de plati interbancare ale Bãncii "Renasterea Creditului Romanesc" - S.A. - Credit Bank vor fi decontate, în mod programat, numai în limita disponibilului din contul curent al acesteia de la Banca Nationala a României şi, eventual, a garanţiilor unilaterale puse la dispoziţie administratorului regimului de decontare specialã din Banca Nationala a României, în conformitate cu reglementãrile în vigoare.
ART. 3
Conturi curente analitice
3.1. Toate operaţiunile de decontare interbancara ale Bãncii "Renasterea Creditului Romanesc" - S.A. - Credit Bank se fac prin conturile curente analitice, prevãzute în anexa nr. 1, deschise în evidentele centralei Bãncii Naţionale a României - Direcţia decontãri operaţiuni bancare - administratorul regimului de decontare specialã - (sediul OIS 96160) şi ale sucursalelor Bãncii Naţionale a României unde o unitate teritorialã a Bãncii "Renasterea Creditului Romanesc" - S.A. - Credit Bank are cont curent deschis.
3.2. Operaţiunile de încasãri ale Bãncii "Renasterea Creditului Romanesc" - S.A. - Credit Bank, în baza ordinelor de plata în valoare de pana la 500 milioane lei, precum şi a cecurilor, cambiilor şi biletelor la ordin, indiferent de valoarea acestora, se efectueazã prin casele de compensaţii ale Bãncii Naţionale a României.
3.3. În cazul în care o sucursala a Bãncii Naţionale a României receptioneaza şi accepta un ordin de plata al unei bãnci aflate în regim normal de decontare în favoarea Bãncii "Renasterea Creditului Romanesc" - S.A. - Credit Bank, care nu dispune de o unitate bancarã în judeţul respectiv, sucursala Bãncii Naţionale a României are obligaţia sa deschidã un cont curent analitic în regim special pe numele bãncii plãtitoare şi sa elibereze extras de cont acesteia.
ART. 4
Centralizatorul de plati pentru ziua de decontare Z
4.1. Centrala Bãncii "Renasterea Creditului Romanesc" - S.A. - Credit Bank are obligaţia ca, pe propria rãspundere, sa întocmeascã cel târziu cu o zi bancarã înaintea depunerii spre plata a instrumentelor sale documentul "Centralizatorul de plati pentru ziua de decontare Z", conform modelului prevãzut în anexa nr. 2, pentru a fi prezentat la administratorul regimului de decontare specialã, în original, în ziua Z-1, pana la ora 13,30.
4.2. Soldul final creditor al contului curent din ziua Z-1, împreunã cu valoarea garanţiilor unilaterale trebuie sa fie în suma mai mare decât cea a plãţilor programate prin documentul "Centralizatorul de plati pentru ziua de decontare Z" corect întocmit. În caz contrar, administratorul regimului de decontare specialã efectueazã plãţile prin conturile curente analitice, în ordinea de prioritate prevãzutã în anexa nr. 2, în limita disponibilitãţilor şi a garanţiilor unilaterale, precum şi încasãrile efectuate de Banca "Renasterea Creditului Romanesc" - S.A. - Credit Bank în ziua respectiva.
4.3. Administratorul regimului de decontare specialã are obligaţia sa verifice "Centralizatorul de plati pentru ziua de decontare Z" şi sa comunice prin telex, în ziua Z-1, începând cu ora 14,30, sucursalelor Bãncii Naţionale a României valoarea plãţilor pe care acestea le pot efectua în ziua Z prin conturile curente analitice deschise în evidentele lor pentru Banca "Renasterea Creditului Romanesc" - S.A. - Credit Bank.
ART. 5
Instrumente de plata
5.1. Unitãţile bancare şi, respectiv, centrala Bãncii "Renasterea Creditului Romanesc" - S.A. - Credit Bank au obligaţia sa pregãteascã documentele ce vor fi decontate de Banca Nationala a României în ziua Z, pe tipuri de instrumente de plata şi, în cadrul acestora, pe unitãţi bancare destinatare. Pentru ordinele de plata proprii şi cele ale clienţilor lor, unitãţile bancare şi centrala Bãncii "Renasterea Creditului Romanesc" - S.A. - Credit Bank vor întocmi, în nume propriu, ordine de plata centralizatoare pentru fiecare unitate bancarã destinatara.
5.2. Cecurile sau alte instrumente de plata de debit în care banca plãtitorului este o unitate bancarã sau centrala Bãncii "Renasterea Creditului Romanesc" - S.A. - Credit Bank vor fi remise acesteia de cãtre bãncile beneficiare în şedinţele de verificare a instrumentelor de plata de debit, în vederea acceptãrii/refuzului lor. În cazul acceptãrii instrumentelor de plata de debit de cãtre Banca "Renasterea Creditului Romanesc" - S.A. - Credit Bank, centrala acesteia are obligaţia sa cuprindã, în ziua Z-1, sumele respective în "Centralizatorul de plati pentru ziua de decontare Z", pe contul curent analitic 511, indiferent de valoare, urmând ca unitatea bancarã sau centrala Bãncii "Renasterea Creditului Romanesc" - S.A. - Credit Bank sa prezinte cecul/cecurile respectiv(e), în ziua Z, la ghiseele organizate în cadrul Bãncii Naţionale a României, însoţit(e) de un ordin de plata centralizator pentru fiecare unitate bancarã destinatara a instrumentului de plata de debit.
ART. 6
Orar de ghiseu
Unitãţile bancare şi centrala Bãncii "Renasterea Creditului Romanesc" - S.A. - Credit Bank, precum şi orice alta banca care ordonã plati în favoarea acesteia au obligaţia sa prezinte documentele de plata, în vederea decontãrii lor, în ziua Z, la ghiseele organizate în incinta Bãncii Naţionale a României, între orele 8,00-12,30.
ART. 7
Decontarea finala în regim special
7.1. Sucursalele Bãncii Naţionale a României, în limita confirmarilor primite în ziua Z-1 pentru fiecare cont curent analitic de la administratorul regimului de decontare specialã, în ziua Z au obligaţia sa elibereze extrase de cont Bãncii "Renasterea Creditului Romanesc" - S.A. - Credit Bank, în care vor fi incluse numai instrumentele de plata acceptate.
Excepţia o constituie operaţiunile de plati şi încasãri ale respectivelor unitãţi bancare aflate în regim special, în relaţia cu trezoreria statului. Sucursalele Bãncii Naţionale a României au obligaţia sa întocmeascã şi sa elibereze extrase de cont atât unitãţii bancare a Bãncii "Renasterea Creditului Romanesc" - S.A. - Credit Bank, cat şi trezoreriei statului judeţene, indiferent dacã acestea efectueazã plati sau încasãri prin ordine de plata pe suport hârtie pentru trezoreria statului (OPHT).
7.2. Sucursalele Bãncii Naţionale a României care receptioneaza şi accepta un ordin de plata pe suport hârtie în favoarea Bãncii "Renasterea Creditului Romanesc" - S.A. - Credit Bank, care nu dispune de o unitate bancarã în judeţul respectiv, au obligaţia sa întocmeascã şi sa remitã, ori de câte ori este necesar, administratorului regimului de decontare specialã, prin telex, pana la ora 13,30, un mesaj al documentului respectiv, în vederea anexarii acestuia la extrasul de cont al centralei Bãncii "Renasterea Creditului Romanesc" - S.A. - Credit Bank.
7.3. Sucursalele Bãncii Naţionale a României, care în ziua Z efectueazã operaţiuni de încasãri şi plati pentru Banca "Renasterea Creditului Romanesc" - S.A. - Credit Bank, au obligaţia ca, incadrandu-se în orarul aprobat, sa remitã administratorului regimului de decontare specialã:
* pana la ora 14,00, prin modem, un singur aviz OIS de DEBIT şi/sau de CREDIT, dupã caz, reflectand operaţiunile pe care le-au efectuat prin conturile curente analitice;
* pana la ora 13,30, prin telex, mesajele ordinelor de plata şi ale borderourilor cecurilor, însoţite de ordinele de plata centralizatoare;
* pana la ora 13,30, prin fax, copiile de pe cecurile remise la plata.
ART. 8
Comisioane
Pentru toate operaţiunile de încasãri şi plati efectuate prin contul curent al Bãncii "Renasterea Creditului Romanesc" - S.A. - Credit Bank, Banca Nationala a României percepe comisioane, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
Comisioanele vor fi calculate, zilnic, de cãtre sediile OIS implicate, şi încasate de cãtre sediul OIS 96100 din centrala Bãncii Naţionale a României, cu prioritate fata de celelalte operaţiuni.
ART. 9
Dispoziţii finale
9.1. Banca "Renasterea Creditului Romanesc" - S.A. - Credit Bank se supune prevederilor <>Regulamentului Bãncii Naţionale a României nr. 4/1998 privind regimul rezervelor minime obligatorii ale societãţilor comerciale bancare la Banca Nationala a României.
9.2. Prezenta circulara intra în vigoare în ziua bancarã urmãtoare datei publicãrii acesteia în Monitorul Oficial al României.
9.3. Cu aceeaşi data, orice dispoziţii contrare îşi înceteazã aplicabilitatea.

GUVERNATORUL BĂNCII NAŢIONALE
A ROMÂNIEI,
MUGUR ISARESCU,
PREŞEDINTELE CONSILIULUI DE ADMINISTRAŢIE


ANEXA 1




CONTURILE CURENTE ANALITICE
ale Bãncii "Renasterea Creditului Romanesc" - S.A. - Credit Bank, deschise în evidenta Bãncii Naţionale a României


Simbolul Denumirea contului curent
analitic analitic
-------------------------------------------------------------------------------
101 Operaţiuni derulate prin Casa de compensaţii multilaterale
interbancare a Bãncii Naţionale a României
-------------------------------------------------------------------------------
511 Operaţiuni de plati derulate în regim special fãrã numerar
-------------------------------------------------------------------------------
521 Operaţiuni de plati şi încasãri în relaţia cu Banca Nationala
a României derulate în regim special
-------------------------------------------------------------------------------
522 Operaţiuni cu numerar derulate în regim special
-------------------------------------------------------------------------------
530 Operaţiuni de plati şi încasãri în relaţia cu trezoreria
statului derulate în regim special
-------------------------------------------------------------------------------
532 Operaţiuni de mare valoare în relaţia cu trezoreria statului
derulate în regim special
-------------------------------------------------------------------------------
533 Operaţiuni urgente în relaţia cu trezoreria statului derulate în
regim special
-------------------------------------------------------------------------------
541 Credite structurale derulate în regim special
-------------------------------------------------------------------------------
542 Credite de licitaţie derulate în regim special
-------------------------------------------------------------------------------
543 Credite speciale derulate în regim special
-------------------------------------------------------------------------------
571 Operaţiuni de plati şi încasãri de mare valoare derulate în
regim special
-------------------------------------------------------------------------------
572 Operaţiuni de plati urgente derulate în regim special
-------------------------------------------------------------------------------
581 Operaţiuni ale pieţei valutare interbancare derulate în regim
special
-------------------------------------------------------------------------------
582 Operaţiuni valutare în relaţia cu Banca Nationala a României
derulate în regim special
-------------------------------------------------------------------------------
583 Operaţiuni ale pieţei primare a titlurilor de stat derulate în
regim special
-------------------------------------------------------------------------------
584 Dobânzi aferente operaţiunilor pieţei primare a titlurilor de
stat derulate în regim special
-------------------------------------------------------------------------------
585 Operaţiuni ale pieţei secundare a titlurilor de stat derulate în
regim special
-------------------------------------------------------------------------------
586 Dobânzi aferente operaţiunilor pieţei secundare a titlurilor de
stat derulate în regim special
-------------------------------------------------------------------------------
587 Plasamente ale trezoreriei statului derulate în regim special
-------------------------------------------------------------------------------
588 Dobânzi aferente plasamentelor trezoreriei statului derulate în
regim special
-------------------------------------------------------------------------------
589 Plasamente sau credite interbancare derulate în regim special
-------------------------------------------------------------------------------
590 Dobânzi aferente plasamentelor sau creditelor interbancare
derulate în regim special
-------------------------------------------------------------------------------
690 Participarea la Fondul de garantare a depozitelor în sistemul
bancar
-------------------------------------------------------------------------------
908 Operaţiuni privind disponibilitãţile blocate de instanţele
judecãtoreşti (la data rãmânerii definitive a hotãrârii
judecãtoreşti) din contul debitorului
-------------------------------------------------------------------------------
901 Comisioane
-------------------------------------------------------------------------------
903 Penalizãri
-------------------------------------------------------------------------------
906 Dobânzi plãtite pentru creditele de refinantare
-------------------------------------------------------------------------------
990 Aplicarea procedurilor de garantare unilaterala pe baza
titlurilor de stat
-------------------------------------------------------------------------------
991 Aplicarea procedurilor de garantare unilaterala pe baza
depozitelor interbancare
-------------------------------------------------------------------------------


Denumirea şi sigla bãncii




ANEXA 2




CENTRALIZATOR DE PLATI
pentru ziua de decontare ........
(Z)


|N| Unitãţile | Conturi curente analitice |T|
|r| bancare ale |-----------------------------------------------------------|o|
|.| Bãncii |530|532|533|903|587|588|521|541|542|543|906|511|522|...|690|t|
| |"Renasterea | | | | | | | | | | | | | | | |a|
|c| Creditului | | | | | | | | | | | | | | | |l|
|r| Romanesc" - | | | | | | | | | | | | | | | | |
|t|S.A. - Credit| | | | | | | | | | | | | | | | |
|.|Bank cu cont | | | | | | | | | | | | | | | | |
| |curent des- | | | | | | | | | | | | | | | | |
| |chis la Banca| | | | | | | | | | | | | | | | |
| |Nationala a | | | | | | | | | | | | | | | | |
| |României | | | | | | | | | | | | | | | | |
|-|-------------|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|-|
|1| | | | | | | | | | | | | | | | | |
|-|-------------|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|-|
|2| | | | | | | | | | | | | | | | | |
|-|-------------|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|-|
|3| | | | | | | | | | | | | | | | | |
|-|-------------|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|-|
|.| | | | | | | | | | | | | | | | | |
|-|-------------|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|-|
|.| | | | | | | | | | | | | | | | | |
|-|-------------|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|-|
|.| | | | | | | | | | | | | | | | | |
|---------------|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|-|
| TOTAL: | | | | | | | | | | | | | | | |X|
|---------------------------------------------------------------------------|-|
| TOTAL GENERAL: | |
-----------------------------------------------------------------------------


Conducerea bãncii,
...............................
S.S./L.S.



----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016