Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   CIRCULARA Nr. 11 din 15 martie 1995  privind organizarea participarii la activitatea de compensare multilaterala a platilor interbancare pe suport hirtie    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

CIRCULARA Nr. 11 din 15 martie 1995 privind organizarea participarii la activitatea de compensare multilaterala a platilor interbancare pe suport hirtie

EMITENT: BANCA NATIONALA A ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL NR. 75 din 26 aprilie 1995
În aplicarea <>Regulamentului Bãncii Naţionale a României nr. 10/1994 şi a Programului de introducere a compensãrii multilaterale a plãţilor interbancare fãrã numerar pe suport hirtie aprobate de Consiliul de administraţie al Bãncii Naţionale a României prin Încheierea Consiliului de administraţie nr. 16/S/XII/16 din 28 octombrie 1994, începînd cu data de 3 aprilie
1. Conturile curente ale centralelor societãţilor bancare se deschid şi se opereazã zilnic la Direcţia plati şi decontãri bancare din Banca Nationala a României.
Prin conturile curente ale centralelor societãţilor bancare nu se efectueazã operaţiuni cu numerar.
Centralele societãţilor bancare care au subunitati teritoriale deruleazã operaţiunile în numerar proprii prin conturile curente ale sucursalelor lor, deschise şi menţinute la sucursalele Bãncii Naţionale a României.
Centralele societãţilor bancare, care nu au alte unitãţi bancare deschise în localitatea în care îşi au sediul, pot derula operaţiunile în numerar prin conturile curente - operaţiuni cu numerar, deschise la sucursalele Bãncii Naţionale a României din localitatea respectiva.
2. Conturile de refinantare ale centralelor societãţilor bancare se deschid şi se opereazã la Direcţia credit şi operaţiuni de piata din Banca Nationala a României.
3. Centralele societãţilor bancare au obligaţia sa prezinte zilnic la compensare la Banca Nationala a României - Direcţia plati şi decontãri bancare, în condiţiile stabilite prin <>Regulamentul Bãncii Naţionale a României nr. 10/1994 , toate plãţile interbancare proprii, cu excepţia celor aferente decontãrilor privind operaţiunile cu titluri de stat, plãţile în lei aferente pieţei valutare interbancare, plasamentele sau creditele interbancare, rambursabile acestora şi dobinzile aferente.
Operaţiunile exceptate de la compensare, enumerate în alineatul precedent, vor fi decontate separat, bilateral, în conturile curente ale centralelor societãţilor bancare deschise la Banca Nationala a României - Direcţia plati şi decontãri bancare.
Exceptarea de la compensare a unor operaţiuni de plati, altele decît cele menţionate în primul alineat al punctului 3 al prezentei circulare, necesita aprobarea prealabilã a Direcţiei plati şi decontãri bancare a Bãncii Naţionale a României.
4. În cazul în care sediul centralei societãţii bancare nu se afla în Bucureşti, compensarea plãţilor interbancare proprii ale centralei respective se poate efectua prin intermediul unitãţilor sale bancare participante la compensare, urmînd ca soldurile obţinute în urma compensãrii sa se deconteze prin conturile curente ale acestora din urma deschise la sucursalele Bãncii Naţionale a României.
5. Banca Nationala a României poate reprezenta la compensare centralele societãţilor bancare care nu au sediul în Bucureşti şi care nu au deschisã nici o unitate bancarã în municipiul Bucureşti, cu condiţia încheierii, în prealabil, a unui protocol scris care va cuprinde detaliat procedurile pe care atît Banca Nationala a României ca reprezentanta la compensare, cît şi respectivele centrale de societãţi bancare ca reprezentate, au obligaţia sa le respecte privind aplicarea <>Regulamentului Bãncii Naţionale a României nr. 10/1994 .
Acest punct din prezenta circulara completeazã notele explicative din anexele nr. 1/O.P.5 şi, respectiv, nr. 1/C.5 din <>Regulamentul Bãncii Naţionale a României nr. 10/1994 .
6. Direcţia plati şi decontãri bancare poate aproba, pentru societãţile bancare care nu au sediul centralei în Bucureşti şi care nu au nici o unitate bancarã în Bucureşti, la cererea acestora, efectuarea prin sistemul OIS al Bãncii Naţionale a României a decontãrilor privind operaţiunile cu titluri de stat şi operaţiunile în lei aferente pieţei valutare interbancare, a plasamentelor sau creditelor interbancare, a rambursarilor acestora şi dobinzilor aferente, cu condiţia încheierii, în prealabil, a unui protocol scris.
7. Pînã la crearea condiţiilor tehnice necesare, obiectul compensãrii multilaterale îl constituie plãţile interbancare fãrã numerar pe suport hirtie, indiferent de valoarea lor.
8. În compensare pot fi acceptate ordine de plata sub forma de mesaje transmise prin telex sau modem, cu condiţia ca societatea bancarã iniţiatoare şi societatea bancarã destinatara sa încheie, în prealabil, o înţelegere scrisã în acest sens. O copie a oricãrei înţelegeri de acest fel va trebui sa fie transmisã Direcţiei plati şi decontãri bancare din Banca Nationala a României, în termen de 2 zile lucrãtoare de la data încheierii ei.
În cazul în care cele doua societãţi bancare renunţa la înţelegerea privind acceptarea în compensare a ordinelor de plata sub forma de mesaje, transmise prin telex sau modem, Direcţia plati şi decontãri bancare din Banca Nationala a României va fi instiintata, în scris, în termen de 2 zile lucrãtoare de la luarea acestei decizii.
9. În sensul <>art. 7 lit. e) din Regulamentul Bãncii Naţionale a României nr. 10/1994 nu sînt cuprinse cecurilor barate care au anexate borderouri de cecuri sau ordinele de plata care au anexate borderouri de mandate poştale, mandate poştale sau facturi, cu condiţia ca societatea bancarã iniţiatoare şi societatea bancarã destinatara sa încheie, în prealabil, o înţelegere scrisã în acest sens. O copie a oricãrei înţelegeri de acest fel va trebui sa fie transmisã Direcţiei plati şi decontãri bancare din Banca Nationala a României, în termen de 2 zile lucrãtoare de la data încheierii ei.
În cazul în care cele doua societãţi bancare renunţa la o înţelegere de acest fel, Direcţia plati şi decontãri bancare din Banca Nationala a României va fi instiintata, în scris, în termen de 2 zile lucrãtoare de la luarea acestei decizii.
10. Operaţiunile de plati şi decontãri interbancare proprii ale Bãncii Naţionale a României nu fac obiectul compensãrii multilaterale.
11. Societãţile bancare au obligaţia sa inchida conturile de corespondent pe care le au deschise, la toate nivelurile de organizare, cu excepţia celor deschise între unitãţile bancare care au sediul în aceeaşi localitate, alta decît resedinta de judeţ.
12. Zilnic, pînã la ora 14,00, soldurile tuturor conturilor de corespondent deschise de unitãţile bancare din localitãţile care nu sînt resedinte de judeţ se vor stinge prin decontarea lor prin conturile curente ale unitãţilor bancare care aparţin aceleiaşi societãţi bancare, deschise la sucursalele judeţene ale Bãncii Naţionale a României. În mod obligatoriu pe ordinul de plata depus în acest scop la sucursala judeteana a Bãncii Naţionale a României se va face menţiunea "Soldare cont corespondent deschis între unitatea bancarã A şi unitatea bancarã B". Aceste ordine de plata nu vor fi introduse în compensare.
13. Societãţile bancare pot efectua la orice nivel de organizare operaţiuni prin conturi de corespondent cu Casa de Economii şi Consemnaţiuni.
14. Societãţile bancare au obligaţia sa raporteze în ultima zi bancarã lucrãtoare a fiecãrei luni, la Direcţia plati şi decontãri bancare din Banca Nationala a României, conturile de corespondent pentru operaţiunile în lei pe care le au deschise la toate nivelurile de organizare cu alte societãţi bancare, inclusiv cu Casa de Economii şi Consemnaţiuni.
15. Termenele şi intervalele de timp în care se efectueazã plãţile intrabancare locale sau interjudetene nu pot depãşi termenele şi intervalele de timp privind plãţile interbancare de aceeaşi categorie stabilite prin <>Regulamentul Bãncii Naţionale a României nr. 10/1994 .
16. Sucursalele Bãncii Naţionale a României vor deschide conturi curente unitãţilor bancare numai cu aprobarea scrisã a Direcţiei plati şi decontãri bancare din Banca Nationala a României.
17. La Banca Nationala a României - sucursala municipiului Bucureşti - vor participa la compensarea multilaterala toate unitãţile bancare care au conturi curente deschise la aceasta sucursala.
Pînã la data de 31 decembrie 1995, societãţile bancare vor lua mãsuri pentru a avea deschis un singur cont curent în Banca Nationala a României - sucursala municipiului Bucureşti.
18. Pînã la crearea condiţiilor tehnice necesare, şedinţa zilnica de verificare a cecurilor se desfãşoarã între orele 14,00 - 14,30, la sediul sucursalelor Bãncii Naţionale a României.
19. Pentru a asigura continuitatea operaţiunilor de plati, pînã la data de 1 iunie 1995 vor fi acceptate în compensare, pe lîngã ordine de plata şi cecuri barate, dispoziţii de plata şi cecuri din carnete cu limita de suma, emise pînã la data de 30 aprilie 1995 inclusiv.
20. Centralele societãţilor bancare şi toate unitãţile bancare participante la compensare au obligaţia ca, pînã la data de 25 martie 1995, sa depunã la Direcţia plati şi decontãri bancare şi, respectiv, la sucursalele Bãncii Naţionale a României specimenele de semnãturi ale agenţilor de compensare pe fise cuprinse în anexa la prezenta circulara.
21. În vederea aplicãrii pct. 1 şi 2 ale prezentei circulare transferul conturilor curente şi de refinantare ale centralelor societãţilor bancare care au fost deschise la sucursalele Bãncii Naţionale a României Cluj şi Tirgu Mures se va efectua conform prevederilor pct. 58 - 61 din Normele metodologice nr. 20/1985 ale Bãncii Naţionale a României.
22. La data intrãrii în vigoare a prezentei circulare îşi înceteazã aplicabilitatea <>Regulamentul Bãncii Naţionale a României nr. 4/1994 , precum şi orice alte dispoziţii contrare.

Guvernatorul Bãncii Naţionale a României,
Mugur Isarescu

ANEXA 1
Confidenţial

Nr./data fişa. ...............
(Nr./data ieşire în registrul de corespondenta al bãncii) .......
Preşedinte ...................

FIŞA AGENTULUI DE COMPENSARE AUTORIZAT
SA ANGAJEZE ..........................
(denumirea unitãţii bancare)
ÎN CADRUL ACTIVITĂŢII DE COMPENSARE
Numele şi prenumele agentului de compensare .............................
Funcţia conform statului de funcţii la 01.04.1995 .......................
Date de identificare a agentului de compensare: data şi locul naşterii ...
...........................................................................
Nr./seria actului de identitate ......... Adresa permanenta ..............
...........................................................................
Date profesionale ale agentului de compensare: ............................
tip studii(S/M) ...........................................................
anul absolvirii ..... alte studii ........... vechimea în banca .... ani.
Semnatura agentului de compensare este suficienta pentru angajarea
rãspunderii ...............................................................
(denumirea unitãţii bancare)
a) DA
b) NU - valabilã numai cu semnatura .......................................
(numele şi prenumele altei persoane împuternicite)

Specimen semnatura agent de compensare

Specimen ştampila insotitoare

Preşedinte,
Se completeazã de cãtre D.P.D.B: Acordat codul personal .........
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016