Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   CIRCULARA nr. 11 din 15 martie 1995  privind organizarea participarii la activitatea de compensare multilaterala a platilor interbancare pe suport hartie    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

CIRCULARA nr. 11 din 15 martie 1995 privind organizarea participarii la activitatea de compensare multilaterala a platilor interbancare pe suport hartie

EMITENT: BANCA NATIONALA A ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 119 bis din 14 iunie 1995
---------
*) A fost publicatã si în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 75 din 26 aprilie 1995.

În aplicarea <>Regulamentului Bãncii Naţionale a României nr. 10/1994 şi a Programului de introducere a compensãrii multilaterale a plãţilor interbancare fãrã numerar pe suport hârtie aprobate de Consiliul de administraţie al Bãncii Naţionale a României prin Încheierea Consiliului de administraţie nr. 16/S/XII/16 din 28 octombrie 1994, începând cu data de 3 aprilie 1995:

1. Conturile curente ale centralelor societãţilor bancare se deschid şi se opereazã zilnic la Direcţia plãţi şi decontãri bancare din Banca Naţionalã a României.
Prin conturile curente ale centralelor societãţilor bancare nu se efectueazã operaţiuni cu numerar.
Centralele societãţilor bancare care au subunitãţi teritoriale deruleazã operaţiunile în numerar proprii prin conturile curente ale sucursalelor lor, deschise şi menţinute la sucursalele Bãncii Naţionale a României.
Centralele societãţilor bancare, care nu au alte unitãţi bancare deschise în localitatea în care îşi au sediul, pot derula operaţiunile în numerar prin conturile curente - operaţiuni cu numerar, deschise la sucursalele Bãncii Naţionale a României din localitatea respectivã.
2. Conturile de refinanţare ale centralelor societãţilor bancare se deschid şi se opereazã la Direcţia credit şi operaţiuni de piaţã din Banca Naţionalã a României.
3. Centralele societãţilor bancare au obligaţia sã prezinte zilnic la compensare la Banca Naţionalã a României - Direcţia plãţi şi decontãri bancare, în condiţiile stabilite prin <>Regulamentul Bãncii Naţionale a României nr. 10/1994 , toate plãţile interbancare proprii, cu excepţia celor aferente decontãrilor privind operaţiunile cu titluri de stat, plãţile în lei aferente pieţei valutare interbancare, plasamentele sau creditele interbancare, rambursãrile acestora şi dobânzile aferente.
Operaţiunile exceptate de la compensare, enumerate în alineatul precedent, vor fi decontate separat, bilateral, în conturile curente ale centralelor societãţilor bancare deschise la Banca Naţionalã a României - Direcţia plãţi şi decontãri bancare.
Exceptarea de la compensare a unor operaţiuni de plãţi, altele decât cele menţionate în primul alineat al punctului 3 al prezentei circulare, necesitã aprobarea prealabilã a Direcţiei plãţi şi decontãri bancare a Bãncii Naţionale a României.
4. În cazul în care sediul centralei societãţii bancare nu se aflã în Bucureşti, compensarea plãţilor interbancare proprii ale centralei respective se poate efectua prin intermediul unitãţilor sale bancare participante la compensare, urmând ca soldurile obţinute în urma compensãrii sã se deconteze prin conturile curente ale acestora din urmã deschise la sucursalele Bãncii Naţionale a României.
5. Banca Naţionalã a României poate reprezenta la compensare centralele societãţilor bancare care nu au sediul în Bucureşti şi care nu au deschisã nici o unitate bancarã în municipiul Bucureşti, cu condiţia încheierii, în prealabil, a unui protocol scris care va cuprinde detaliat procedurile pe care atât Banca Naţionalã a României ca reprezentantã la compensare, cât şi respectivele centrale de societãţi bancare ca reprezentate, au obligaţia sã le respecte privind aplicarea <>Regulamentului Bãncii Naţionale a României nr. 10/1994 .
Acest punct din prezenta circularã completeazã notele explicative din anexele nr. 1/O.P.5 şi, respectiv, nr. 1/C.5 din <>Regulamentul Bãncii Naţionale a României nr. 10/1994 .
6. Direcţia plãţi şi decontãri bancare poate aproba, pentru societãţile bancare care nu au sediul centralei în Bucureşti şi care nu au nici o unitate bancarã în Bucureşti, la cererea acestora, efectuarea prin sistemul OIS al Bãncii Naţionale a României a decontãrilor privind operaţiunile cu titluri de stat şi operaţiunile în lei aferente pieţei valutare interbancare, a plasamentelor sau creditelor interbancare, a rambursãrilor acestora şi dobânzilor aferente, cu condiţia încheierii, în prealabil, a unui protocol scris.
7. Pânã la crearea condiţiilor tehnice necesare, obiectul compensãrii multilaterale îl constituie plãţile interbancare fãrã numerar pe suport hârtie, indiferent de valoarea lor.
8. În compensare pot fi acceptate ordine de platã sub formã de mesaje transmise prin telex sau modem, cu condiţia ca societatea bancarã iniţiatoare şi societatea bancarã destinatarã sã încheie, în prealabil, o înţelegere scrisã în acest sens. O copie a oricãrei înţelegeri de acest fel va trebui sã fie transmisã Direcţiei plãţi şi decontãri bancare din Banca Naţionalã a României, în termen de 2 zile lucrãtoare de la data încheierii ei.
În cazul în care cele douã societãţi bancare renunţã la înţelegerea privind acceptarea în compensare a ordinelor de platã sub formã de mesaje, transmise prin telex sau modem, Direcţia plãţi şi decontãri bancare din Banca Naţionalã a României va fi înştiinţatã, în scris, în termen de 2 zile lucrãtoare de la luarea acestei decizii.
9. În sensul <>art. 7 lit. e) din Regulamentul Bãncii Naţionale a României nr. 10/1994 nu sunt cuprinse cecurile barate care au anexate borderouri de cecuri sau ordinele de platã care au anexate borderouri de mandate poştale, mandate poştale sau facturi, cu condiţia ca societatea bancarã iniţiatoare şi societatea bancarã destinatarã sã încheie, în prealabil, o înţelegere scrisã în acest sens. O copie a oricãrei înţelegeri de acest fel va trebui sã fie transmisã Direcţiei plãţi şi decontãri bancare din Banca Naţionalã a României, în termen de 2 zile lucrãtoare de la data încheierii ei.
În cazul în care cele douã societãţi bancare renunţã la o înţelegere de acest fel, Direcţia plãţi şi decontãri bancare din Banca Naţionalã a României va fi înştiinţatã, în scris, în termen de 2 zile lucrãtoare de la luarea acestei decizii.
10. Operaţiunile de plãţi şi decontãri interbancare proprii ale Bãncii Naţionale a României nu fac obiectul compensãrii multilaterale.
11.*) Societãţile bancare au obligaţia sã închidã conturile de corespondent pe care le au deschise, la toate nivelurile de organizare, cu excepţia celor deschise între unitãţile bancare care au sediul în aceeaşi localitate, alta decât reşedinţa de judeţ.
--------
*) A se vedea <>Ordinul guvernatorului Bãncii Naţionale a României nr. 260 din 20 aprilie 1995 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 89 din 11 mai 1995.

12. Zilnic, pânã la ora 14,00, soldurile tuturor conturilor de corespondent deschise de unitãţile bancare din localitãţile care nu sunt reşedinţe de judeţ se vor stinge prin decontarea lor prin conturile curente ale unitãţilor bancare care aparţin aceleiaşi societãţi bancare, deschise la sucursalele judeţene ale Bãncii Naţionale a României. În mod obligatoriu pe ordinul de platã depus în acest scop la sucursala judeţeanã a Bãncii Naţionale a României se va face menţiunea "Soldare cont corespondent deschis între unitatea bancarã A şi unitatea bancarã B". Aceste ordine de platã nu vor fi introduse în compensare.
13. Societãţile bancare pot efectua la orice nivel de organizare operaţiuni prin conturi de corespondent cu Casa de Economii şi Consemnaţiuni.
14. Societãţile bancare au obligaţia sã raporteze în ultima zi bancarã lucrãtoare a fiecãrei luni, la Direcţia plãţi şi decontãri bancare din Banca Naţionalã a României, conturile de corespondent pentru operaţiunile în lei pe care le au deschise la toate nivelurile de organizare cu alte societãţi bancare, inclusiv cu Casa de Economii şi Consemnaţiuni.
15. Termenele şi intervalele de timp în care se efectueazã plãţile intrabancare locale sau interjudeţene nu pot depãşi termenele şi intervalele de timp privind plãţile interbancare de aceeaşi categorie stabilite prin <>Regulamentul Bãncii Naţionale a României nr. 10/1994 .
16. Sucursalele Bãncii Naţionale a României vor deschide conturi curente unitãţilor bancare numai cu aprobarea scrisã a Direcţiei plãţi şi decontãri bancare din Banca Naţionalã a României.
17. La Banca Naţionalã a României - sucursala municipiului Bucureşti - vor participa la compensarea multilateralã toate unitãţile bancare care au conturi curente deschise la aceastã sucursalã.
Pânã la data de 31 decembrie 1995, societãţile bancare vor lua mãsuri pentru a avea deschis un singur cont curent în Banca Naţionalã a României - sucursala municipiului Bucureşti.
18. Pânã la crearea condiţiilor tehnice necesare, şedinţa zilnicã de verificare a cecurilor se desfãşoarã între orele 14,00-14,30, la sediul sucursalelor Bãncii Naţionale a României.
19.**) Pentru a asigura continuitatea operaţiunilor de plãţi, pânã la data de 1 iunie 1995 vor fi acceptate în compensare, pe lângã ordine de platã şi cecuri barate, dispoziţii de platã şi cecuri din carnete cu limitã de sumã, emise pânã la data de 30 aprilie 1995 inclusiv.
---------
**) Punctul 19 a fost modificat prin <>Circulara Bãncii Naţionale a României nr. 21 din 21 aprilie 1995 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 89 din 11 mai 1995.

20. Centralele societãţilor bancare şi toate unitãţile bancare participante la compensare au obligaţia ca, pânã la data de 25 martie 1995, sã depunã la Direcţia plãţi şi decontãri bancare şi, respectiv, la sucursalele Bãncii Naţionale a României specimenele de semnãturi ale agenţilor de compensare pe fişa cuprinsã în anexa la prezenta circularã.
21. În vederea aplicãrii pct. 1 şi 2 ale prezentei circulare transferul conturilor curente şi de refinanţare ale centralelor societãţilor bancare care au fost deschise la sucursalele Bãncii Naţionale a României Cluj-Napoca şi Târgu Mureş se va efectua conform prevederilor pct. 58-61 din Normele metodologice nr. 20/1985 ale Bãncii Naţionale a României.
22. La data intrãrii în vigoare a prezentei circulare îşi înceteazã aplicabilitatea <>Regulamentul Bãncii Naţionale a României nr. 4/1994 , precum şi orice alte dispoziţii contrare.

Guvernatorul Bãncii Naţionale a României,
Mugur Isãrescu

Bucureşti, 15 martie 1995.
Nr. 11.


ANEXĂ



Confidenţial

Nr./data fişa. .....................................
(Nr./data ieşire în registrul de corespondenţã al bãncii).................
Preşedinte...........................................

FIŞA AGENTULUI DE COMPENSARE AUTORIZAT
SĂ ANGAJEZE ...........................
(denumirea unitãţii bancare)
ÎN CADRUL ACTIVITĂŢII DE COMPENSARE

Numele şi prenumele agentului de compensare .................................
Funcţia conform statului de funcţii la 01.04.1995 ..........................
Date de identificare a agentului de compensare: data şi locul naşterii .....
............................................................................
Nr./seria actului de identitate .................. . Adresa permanentã .....
............................................................................
Date profesionale ale agentului de compensare:
tip studii(S/M) ............................................................
anul absolvirii........ alte studii........... vechimea în bancã........ani.

Semnãtura agentului de compensare este suficientã pentru angajarea
rãspunderii
............................................................................
(denumirea unitãţii bancare)

a) DA
b) NU - valabilã numai cu semnãtura ........................................
(numele şi prenumele altei persoane împuternicite)


Specimen semnãturã agent de compensare Specimen ştampilã însoţitoare


Preşedinte,



Se completeazã de cãtre D.P.D.B.: Acordat codul personal.....



------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016