Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ACORD PE TERMEN LUNG din 27 mai 1976  de colaborare economica, industriala si tehnica intre Republica Socialista Romania si Uniunea Economica Belgo-Luxemburgheza    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ACORD PE TERMEN LUNG din 27 mai 1976 de colaborare economica, industriala si tehnica intre Republica Socialista Romania si Uniunea Economica Belgo-Luxemburgheza

EMITENT: CONSILIUL DE STAT
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 93 din 4 noiembrie 1976
Guvernul Republicii Socialiste România şi
Guvernul Regatul Belgiei, atât în numele sau ca şi în numele guvernului Marelui Ducat de Luxemburg, în baza acordurilor existente,
ţinând cont de evoluţia favorabilã a relaţiilor economice dintre ţãrile lor,
dorind sa aducã o noua contribuţie dezvoltãrii şi diversificãrii relaţiilor lor economice, pe baze durabile şi reciproc avantajoase,
dorind sa utilizeze cat mai eficient posibilitãţile pe care le oferã potenţialul economic şi progresul tehnic din ţãrile lor, intensificand cooperarea industriala şi tehnica a carei importanta o recunosc în extinderea relaţiilor lor economice,
considerând progresele care au fost fãcute de la Acordul comercial pe termen lung din 6 decembrie 1970 între Republica Socialistã România şi Uniunea Economicã Benelux şi Acordul de cooperare economicã, industriala şi tehnica din 16 septembrie 1968 între Republica Socialistã România şi Uniunea Economicã Belgo-Luxemburgheza,
având în vedere ca pentru promovarea dezvoltãrii colaborãrii economice, industriale şi tehnice între ţãrile participante la acord trebuie sa se ţinã cont de nivelele respective de dezvoltare economicã ale acestora,
ţinând cont de apartenenţa ţãrilor lor la Acordul general pentru tarife şi comerţ,
constient de utilitatea acordurilor pe termen lung pentru a crea cooperãrii economice, industriale şi tehnice perspective durabile,
acordand o importanta deosebita punerii în aplicare Actului final al Conferintei pentru securitate şi cooperare în Europa, privind cooperarea economicã, industriala şi tehnica,

au convenit urmãtoarele:

ART. 1
Pãrţile contractante se angajeazã sa continue promovarea dezvoltãrii colaborãrii economice, industriale şi tehnice între ţãrile lor, pentru a contribui la progresul relaţiilor lor economice.
ART. 2
Pãrţile contractante, în conformitate cu scopul şi obiectivele prezentului acord, îşi acorda în relaţiile lor reciproce de cooperare economicã, industriala şi tehnica tratamentul naţiunii celei mai favorizate.
ART. 3
În conformitate cu legile şi reglementãrile în vigoare în ţãrile lor respective, pãrţile contractante îşi acorda toate facilitãţile posibile pentru a incuraja şi dezvolta cooperarea economicã, industriala şi tehnica între firmele, întreprinderile şi organismele din ţãrile lor.
ART. 4
Pãrţile contractante considera ca exista posibilitate de cooperare, în special în domeniile urmãtoare:
- industria miniera;
- industria siderurgica;
- construcţiile metalice, industria mecanicã, electrotehnica şi electronica, inclusiv telecomunicatiile;
- industria metalelor neferoase;
- industria chimica şi petrochimica;
- industria uşoarã, inclusiv industria sticlei şi industria textila;
- construcţii navale şi portuare;
- agricultura, industria agricolã şi alimentara;
- industria energetica;
- informatica.
Enumerarea de mai sus nu este limitativa; alte sectoare de interes reciproc vor putea fi luate în considerare.
ART. 5
Cooperarea prevãzutã în prezentul acord va putea cuprinde în special urmãtoarele forme:
- construirea de noi instalaţii industriale, precum şi extinderea şi modernizarea instalaţiilor existente;
- constituirea de societãţi mixte de producţie şi de comercializare în România, în Belgia şi/sau Luxemburg şi în terţe tari;
- cooproductia şi comercializarea în comun;
- schimbul de know-how, de documentaţie şi informaţii tehnice, cedari de brevete şi invenţii, utilizarea şi perfecţionarea procedeelor existente şi introducerea tehnicilor noi, precum şi formarea şi schimbul de specialişti şi stagiari;
- schimbul de experienta, studii tehnice şi marketing, organizarea în comun de consultaţii şi conferinţe între experţi.
ART. 6
Hotãrârea de a participa la acţiuni de cooperare şi aranjamente contractuale specifice caracterului lor este în competenta firmelor, întreprinderilor şi organismelor.
La încheierea şi la realizarea acţiunilor de cooperare, va fi util ca pãrţile contractante sa ţinã cont de potenţialul economic al ţãrilor respective, de sursele de materii prime, bunuri şi echipamente, maşini, procedee tehnice şi bunuri de consum, precum şi de posibilitatea de comercializare a produselor rezultate din aceasta cooperare.
ART. 7
Pãrţile contractante vor incuraja cooperarea în terţe tari între firmele, întreprinderile şi organismele lor, inclusiv prin crearea de societãţi mixte, ţinându-se cont de experienta acestora.
ART. 8
Ţinând cont de importanta finanţãrii, inclusiv acordarea de credite pentru dezvoltarea colaborãrii economice, industriale şi tehnice, pãrţile contractante vor depune toate eforturile pentru ca condiţiile de finanţare şi credit sa fie cele mai favorabile posibil, în funcţie de caracteristicile specifice fiecãrei operaţiuni şi în conformitate cu reglementãrile în vigoare din ţãrile lor respective.
ART. 9
În vederea unei mai bune cunoaşteri reciproce a posibilitãţilor oferite dezvoltãrii colaborãrii, pãrţile contractante vor incuraja şi vor facilita pe cat posibil participarea firmelor, întreprinderilor şi organismelor la târgurile şi expoziţiile organizate pe teritoriul fiecãreia dintre ele.
ART. 10
Plãţile rezultate din contractele încheiate în baza prezentului acord vor fi efectuate în conformitate cu dispoziţiile Acordului de plati, semnat la Bucureşti la 30 septembrie 1960 între Republica Socialistã România, pe de o parte şi Regatul Ţãrilor de Jos, pe de alta parte.
ART. 11
Pãrţile contractante decid, în scopul de a contribui la executarea prezentului Acord de colaborare economicã, industriala şi tehnica, sa constituie o comisie mixtã cu caracter guvernamental, denumita comisie mixtã.
Comisia mixtã va avea urmãtoarele atribuţii:
- examinarea evoluţiei colaborãrii economice, industriale şi tehnice între pãrţile contractante şi efectuarea unui schimb de vederi periodic privind dezvoltarea ulterioara;
- examinarea de noi acţiuni de cooperare în ţãrile lor respective şi pe terţe pieţe;
- dezbaterea tuturor problemelor care ar putea sa rezulte din executarea prezentului acord.
Reprezentanţii din instituţiile şi organismele economice, ca şi din întreprinderile industriale, vor putea fi invitaţi sa participe la lucrãrile comisiei mixte.
Comisia mixtã va putea constitui grupe sectoriale cãrora li se vor incredinta probleme specifice cooperãrii şi care vor informa în scris, comisiei mixte, activitatea lor.
Comisia mixtã se va reuni, cel puţin o data pe an, alternativ la Bucureşti şi la Bruxelles.
Între doua sesiuni ale comisiei mixte, problemele privind relaţiile reciproce de colaborare vor putea face obiectul unei analize prin contacte directe sau prin schimb de corespondenta între preşedinţii celor doua delegaţii.
ART. 12
Prezentul acord nu afecteazã dispoziţiile tratatelor, acordurilor şi convenţiilor bilaterale şi multilaterale încheiate anterior de cãtre Republica Socialistã România şi de cãtre Regatul Belgiei şi/sau Marele Ducat de Luxemburg, separat sau în numele Uniunii Economice Belgo-Luxemburgheze.
În aceasta privinta, pãrţile contractante vor proceda, dacã este cazul, la propunerea uneia dintre ele, la consultãri pentru a se ajunge la o înţelegere, fãrã ca totuşi aceste consultãri sa poatã pune în discuţie obiectivele fundamentale ale prezentului acord.
ART. 13
Prezentul acord este încheiat pentru o perioada de 10 ani şi va intra în vigoare la data notificãrii reciproce de cãtre pãrţile contractante a îndeplinirii formalitãţilor cerute de legislatiile lor respective.
La data intrãrii în vigoare a prezentului acord, Acordul de cooperare economicã, industriala şi tehnica dintre Republica Socialistã România şi Uniunea Economico Belgo-Luxemburgheza, încheiat la Bucureşti la 16 septembrie 1958, îşi înceteazã valabilitatea.
Dacã una dintre pãrţile contractante nu doreşte sa prelungeascã prezentul acord, ea va trebui sa avizeze, în scris, cealaltã parte, cu 6 luni înainte de expirarea acestei perioade de 10 ani.
În lipsa unei astfel de notificãri, acordul se prelungeşte pentru o perioada nedeterminatã, pe care fiecare dintre pãrţile contractante o poate denunta cu un preaviz scris de 6 luni, adresat celeilalte pãrţi contractante.
ART. 14
Încetarea valabilitãţii prezentului acord nu va impiedica realizarea contractelor şi aranjamentelor încheiate anterior de cãtre firmele, întreprinderile şi organismele din ţãrile lor.
Drept pentru care subsemnaţii, pe deplin autorizaţi în acest scop, au semnat prezentul acord.
Încheiat la Bucureşti la 27 mai 1976, în doua exemplare originale, fiecare în limbile romana, franceza şi neerlandeza, cele trei texte având aceeaşi valoare.

Pentru
Republica Socialistã România
Ion Patan

Pentru
Uniunea Economicã Belgo-Luxemburgheza
Michael Toussaint

---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016