Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ACORD INTERPROFESIONAL din 3 octombrie 2003  pentru sfecla de zahar - recolta anului 2004    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ACORD INTERPROFESIONAL din 3 octombrie 2003 pentru sfecla de zahar - recolta anului 2004

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR, APELOR SI MEDIULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 761 din 30 octombrie 2003
Membrii Organizaţiei Interprofesionale Naţionale "Zahãrul" din România, denumita în continuare O.I.N.Z.R., şi anume:
● Federaţia Nationala a Cultivatorilor de Sfecla de Zahãr din România;
● Asociaţia "Patronatul Zahãrului din România",
în baza art. 8 lit. k) alin. 7 din Statutul O.I.N.Z.R. au încheiat prezentul acord interprofesional, denumit în continuare AIP, privind contractarea, producerea, transportul, recepţia şi plata sfeclei de zahãr din recolta anului 2004, destinatã industrializarii.

ART. 1
Obiectivele şi durata AIP
1.1. AIP îşi propune sa reglementeze de o maniera unitarã, la nivel naţional, relaţiile dintre parteneri (cultivatori de sfecla de zahãr, respectiv fabrici de zahãr).
1.2. AIP îşi propune sa asigure contractul de baza privind producerea, cumpãrarea, livrarea şi plata sfeclei de zahãr, precum şi clauzele generale ale acestuia, respectând interesele generale ale partenerilor din filiera zahãrului.
1.3. AIP îşi propune sa asigure cadrul general de funcţionare şi dezvoltare a industriei zahãrului din România.
1.4. AIP îşi propune sa asigure durabilitate sectorului agroindustrial al filierei zahãrului, contribuind la creşterea producţiei naţionale de zahãr.
1.5. AIP este valabil pentru campania de sfecla de zahãr din anul 2004, clauzele generale putând fi modificate prin negocieri între cei doi membri ai O.I.N.Z.R. şi Ministerul Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului pana cel mai târziu la data de 1 iulie 2004.
1.6. Respectarea clauzelor prezentului AIP este obligatorie pentru toţi membrii afiliati celor doua structuri profesionale semnatare.
1.7. AIP este aprobat anual de cãtre Ministerul Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului şi pus în aplicare prin ordin al ministrului agriculturii, pãdurilor, apelor şi mediului.
ART. 2
Clauze generale
2.1. Pãrţile au cãzut de acord ca pentru recolta anului 2004 sa colaboreze în vederea obţinerii unei cantitãţi mai mari de zahãr alb din sfecla de zahãr, pe baza programului Ministerului Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului de revigorare a culturii sfeclei de zahãr, a angajamentelor asumate fata de Ministerul Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului şi în condiţiile obţinerii sprijinului necesar.
2.2. Cantitatea minima de zahãr ce va fi produsã de cãtre fiecare fabrica de zahãr se va determina ca medie pe baza performantelor proprii realizate în perioada 1998-2002.
2.3. Fabricile de zahãr vor determina cantitatea minima dezirabila de sfecla de zahãr şi suprafata necesarã a fi contractatã, pe care le vor comunica asociaţiilor de cultivatori de sfecla de zahãr din zona de aprovizionare pana la începerea campaniei de contractare a sfeclei.
2.4. Între cultivatorul de sfecla de zahãr şi fabrica de zahãr va fi întocmit un contract de producere, cumpãrare, livrare şi plata (denumit în continuare CPCLP), recunoscut de cãtre Ministerul Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului prin ordin al ministrului agriculturii, pãdurilor, apelor şi mediului ca instrument legal pentru acordarea subventiei pe produs pentru recolta anului 2004. Modelul CPCLP este prevãzut în anexa la prezentul AIP.
2.5. CPCLP se va încheia pana la data de 1 mai 2004 şi situaţia finala, conform prevederilor pct. 2.3, va fi transmisã la Ministerul Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului pana la data de 15 mai 2004, prin intermediul Asociaţiei "Patronatul Zahãrului din România".
2.6. CPCLP este semnat de ambii parteneri şi este obligatoriu în toate atributele sale pentru aceştia.
2.7. CPCLP este documentul în care se stabilesc clauze contractuale speciale privind relaţia dintre un cultivator de sfecla de zahãr definit şi fabrica de zahãr cu care acesta a încheiat angajamentul.
2.8. Clauzele CPCLP nu pot anula clauzele generale ale AIP, care îl însoţesc de drept pe toatã perioada valabilitãţii lui.
2.9. Partenerii CPCLP pot denunta în caz de litigiu doar clauzele derivate din acesta, nu şi clauzele AIP.
2.10. CPCLP şi AIP pot fi utilizate în relaţii comerciale şi de parteneri neafiliati celor doua structuri reprezentative, cu menţiunea ca aceştia nu beneficiazã de clauzele privind concilierea interprofesionala, de sprijinul acordat de stat sub forma subventiei pe produs şi nici de instrumentele de reglementare a pieţei în baza <>Legii nr. 73/2002 privind organizarea şi funcţionarea pieţei produselor agricole şi alimentare în România, cu modificãrile ulterioare.
ART. 3
Modul de aplicare a AIP
3.1. Prezentul AIP reprezintã vointa partenerilor asociaţi în structuri profesionale reprezentative, clauzele acestuia fiind obligatorii din momentul semnãrii lui.
3.2. AIP poate fi modificat anual prin negocieri între cei doi parteneri semnatari, în perioada desemnatã la pct. 1.5.
3.3. Partenerii vor supraveghea aplicarea AIP în toate cazurile în care unul sau mai mulţi membri ai structurii profesionale reprezentative sunt implicaţi într-o activitate contractualã derivata din prezentul acord şi pasibila de atingerea de o maniera pãgubitoare a uneia dintre pãrţi.
3.4. CPCLP poate cuprinde clauze complementare specifice, care au caracter limitat la cei doi parteneri semnatari, care nu anuleazã stipulaţiile AIP, nici în litera şi nici în spiritul lor, şi care nu modifica convenţia de baza privind respectarea intereselor generale ale partenerilor.
3.5. Clauzele speciale ale CPCLP sunt negociate între cei doi parteneri şi pot fi modificate de cãtre aceştia prin acte adiţionale, pentru clauzele care nu afecteazã parametrii de producţie; clauzele speciale ale CPCLP nu pot fi extinse asupra AIP aferent campaniei din care acesta a fost derivat.
ART. 4
Forta majorã
4.1. În caz de forta majorã prezentul AIP înceteazã parţial sau total sa producã efecte. Forta majorã poate fi invocatã de cãtre oricare dintre pãrţi şi se rasfrange şi asupra CPCLP.
ART. 5
Concilierea şi arbitrajul
5.1. Litigiile referitoare la aplicarea prezentului AIP şi a CPCLP se supun reglementãrilor în vigoare relative la conciliere şi arbitraj. Pãrţile convin ca litigiile sa fie soluţionate pe cale amiabila şi sa se adreseze instanţei numai dupã epuizarea procedurilor de conciliere.
ART. 6
Cotizaţiile profesionale şi interprofesionale
6.1. Pãrţile semnatare ale prezentului AIP au convenit asupra necesitãţii ca fabricile de zahãr sa opereze în numele cultivatorilor de sfecla de zahãr la prelevarea cotizatiei profesionale de membru al Federaţiei Naţionale a Cultivatorilor de Sfecla de Zahãr din România (FCSZR), în cuantum de 5 lei/kg de sfecla de zahãr predatã neto de plata. Aceasta prevedere va fi inclusã în mod obligatoriu în CPCLP fiecãrei fabrici de zahãr. Suma încasatã va fi virata integral în contul FCSZR. Din aceasta suma 57% revine FCSZR, 3% Comisiei Interprofesionale Naţionale şi 40% asociaţiilor cultivatorilor de sfecla de zahãr din zona fiecãrei fabrici. Sumele încasate vor fi incluse în bugetul de venituri şi cheltuieli al fiecãrei organizaţii.
6.2. Plata cotizaţiilor se face pana la data de 31 decembrie 2004.
6.3. Calcularea cotizaţiilor se face la tona neta de plata, livrata de cãtre cultivatorul de sfecla de zahãr fabricii de zahãr şi recepţionatã prin aplicarea baremului de echivalenta.
ART. 7
Producerea/cultivarea sfeclei de zahãr
7.1. CPCLP va specifica atât suprafata ce se doreşte a fi cultivatã, cat şi producţia neta scontata a se obţine.
Pentru toţi contractanţii de sfecla de zahãr, asociaţi sau neasociaţi în structuri profesionale ori interprofesionale, fabricile de zahãr se obliga sa asigure:
● samanta de sfecla de zahãr necesarã infiintarii culturii, pentru suprafata contractatã;
● serviciile de îndrumare tehnologicã a cultivatorilor de sfecla de zahãr, indiferent de suprafata/cantitatea contractatã.
7.2. Samanta de sfecla de zahãr asigurata de cãtre fabrica de zahãr va fi pusã la dispoziţie cultivatorului de sfecla de zahãr pana la data stipulatã în CPCLP şi va fi tratata standard cu insecticide şi fungicide.
7.3. Cultivatorii de sfecla de zahãr se obliga sa respecte tehnologia recomandatã de fabrica de zahãr şi sa permitã accesul reprezentanţilor acesteia pentru a executa monitorizarea evoluţiei culturii, obligandu-se sa execute lucrãrile tehnologice solicitate de aceştia la termenele stabilite.
7.4. Periodic, de la începerea contractãrii şi pana la terminarea recoltarii şi prelucrãrii sfeclei de zahãr, fabricile de zahãr se obliga sa transmitã datele statistice specifice cãtre Asociaţia "Patronatul Zahãrului din România".
ART. 8
Recoltarea sfeclei de zahãr
8.1. Recoltarea sfeclei de zahãr se face din initiativa fabricii de zahãr care va notifica cultivatorii de sfecla de zahãr.
8.2. Cultivatorii de sfecla de zahãr se obliga sa respecte datele de începere a recoltarii şi de punere la dispoziţie a sfeclei de zahãr, dacã acestea le-au fost aduse la cunostinta.
8.3. Fabrica de zahãr poate stabili data limita a terminãrii recoltatului şi a recepţiei.
8.4. Depãşirea cu doua zile a datei limita de recepţie poate atrage refuzul fabricii de zahãr de a receptiona sfecla de zahãr, cantitãţile aferente decazand din clauzele AIP şi CPCLP, sub rezerva înţelegerilor particulare ale pãrţilor semnatare ale CPCLP de extindere a perioadei respective.
ART. 9
Transportul sfeclei de zahãr
9.1. Transportul sfeclei de zahãr de pe camp la bazele de recepţie ale fabricii de zahãr se efectueazã şi se suporta de cultivatorul de sfecla de zahãr. Transportul sfeclei de zahãr de la bazele de recepţie ale fabricii la fabrica de zahãr se efectueazã şi se suporta de fabrica de zahãr.
9.2. Sub rezerva convenţiilor particulare rãspunzând regulilor sau obiceiurilor locale valabile înaintea campaniei agricole a anului 2004, CPCLP poate deroga de la prevederile pct. 9.1.
ART. 10
Recepţia sfeclei de zahãr
10.1. Partenerii au convenit ca recepţia sfeclei de zahãr din recolta anului 2004 sa fie efectuatã cantitativ şi calitativ, cu respectarea <>Ordinului ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 196/2002 privind stabilirea calitãţii-tip a sfeclei de zahãr rezultate din producţia anului 2003, recepţionatã de societãţile comerciale pentru industrializarea acesteia, modificat prin <>Ordinul ministrului agriculturii, pãdurilor, apelor şi mediului nr. 718/2003 .
ART. 11
Preţul sfeclei de zahãr
11.1. Pãrţile au convenit ca pentru recolta anului 2004 preţul de referinta al tonei de sfecla de zahãr neto de plata de calitate-tip sa fie de 50 kg zahãr alb.
11.2. Preţul sfeclei de zahãr se poate majorã/diminua în funcţie de conţinutul în zahãr şi conform stipulaţiilor CPCLP referitoare la conţinutul de corpuri strãine şi pãmânt aderent.
11.3. Prin derogare de la prevederile pct. 11.1, CPCLP va lua în considerare preţul de baza al sfeclei de zahãr în lei/tona stabilit de Comitetul interministerial pentru coordonarea organizãrii şi functionarii pieţelor produselor agricole şi alimentare în România, în baza <>Hotãrârii Guvernului nr. 121/2003 pentru aprobarea produselor agricole şi alimentare de importanta nationala pentru o perioada de 4 ani, respectiv 2003-2006, astfel încât atât cultivatorii de sfecla de zahãr, cat şi fabricile de zahãr sa obţinã un profit minim prin preţul zahãrului alb pe piata nationala.
ART. 12
Plata materiei prime
12.1. Pãrţile au convenit ca plata materiei prime recepţionate sa se facã integral pana la data de 31 decembrie 2004.
12.2. În cazul solicitãrii de cãtre cultivatori a plãţii sfeclei de zahãr în echivalent zahãr, transportul zahãrului la destinaţie se face pe cheltuiala cultivatorilor de sfecla de zahãr.
12.3. Sub rezerva convenţiilor particulare ce rãspund regulilor sau obiceiurilor locale valabile înaintea campaniei agricole a anului 2004, CPCLP poate deroga de la prevederile pct. 12.1 şi 12.2.
12.4. Modalitatea de plata convenitã de pãrţi se negociaza între pãrţi şi se va stipula în CPCLP.
ART. 13
Alte drepturi ale cultivatorilor de sfecla de zahãr
13.1. Cultivatorii de sfecla de zahãr au dreptul la restituirea gratuita a unei cantitãţi de taitei (borhot umed) rezultaţi din procesul de industrializare, corespunzand cantitãţii totale de sfecla de zahãr livrate.
13.2. CPCLP va prevedea cantitãţile şi modalitatea de livrare a borhotului restituit gratuit, potrivit convenţiilor particulare ce rãspund regulilor sau obiceiurilor locale, valabile înaintea campaniei agricole a anului 2003.
13.3. CPCLP poate sa prevadã posibilitatea achiziţionãrii contra cost de cãtre cultivatorii de sfecla de zahãr a unor cantitãţi de borhot umed sau în stare uscata.
Încheiat astãzi, 3 octombrie 2003.

Pentru Federaţia Nationala
a Cultivatorilor de Sfecla
de Zahãr din România,
dr. ing. Ion Gherman,
preşedinte

Pentru Asociaţia "Patronatul Zahãrului
din România",
ing. Ioan Armenean,
preşedinte

Pentru Organizaţia Interprofesionala
Nationala "Zahãrul" din România
O.I.N.Z.R.,
ing. Mihai Lungu,
preşedinte

ANEXA
-----
la acordul interprofesional
---------------------------

CONTRACT
de producere, cumpãrare, livrare şi plata a radacinilor
de sfecla de zahãr (CPCLP)

Prezentul CPCLP este încheiat în baza pct. 1.2 din Acordul interprofesional pentru sfecla de zahãr, aferent recoltei anului 2004.
Între:

Beneficiar: Societatea Comercialã ................................ - S.A., cu sediul în ............................., str. ................ nr. ....., reprezentatã prin .....(numele, prenumele, funcţia)......,
şi ........(numele, prenumele, funcţia).............., având contul ..........., deschis la .........., înregistratã la registrul comerţului sub nr. ....,

şi

Furnizor: ......................./Proprietar ................., cu sediul/domiciliul în .................., str. ................. nr. ...., telefon/fax ....., reprezentat prin ...(numele, prenumele, funcţia).....,
şi ..............(numele, prenumele, funcţia)..............., având contul ..........................................., deschis la ........., înregistratã la registrul comerţului la poziţia ...... nr. .....,

a intervenit urmãtorul CPCLP, cu valoare de contract bilateral, privind producerea, cumpãrarea, livrarea şi plata sfeclei de zahãr.
Furnizorul se obliga sa cultive o suprafata de .................. ha cu sfecla de zahãr, în scopul realizãrii unei producţii nete de plata ...... tone, care va fi predatã beneficiarului conform graficului de livrare ce va fi comunicat de cãtre beneficiar.
Beneficiarul se obliga sa cumpere de la furnizor o cantitate de ............... tone rãdãcini de sfecla de zahãr, la un preţ de 50 kg zahãr alb/tona sfecla de zahãr (greutate neta), recepţionatã la calitate-tip.
Beneficiarul se angajeazã sa cumpere orice alta cantitate de sfecla de zahãr, la acelaşi preţ şi în aceleaşi condiţii, pusã la dispoziţie de furnizor.
Pentru realizarea suprafeţei de .............. ha, beneficiarul se obliga sa punã la dispoziţie furnizorului samanta din mai multe soiuri de sfecla de zahãr, furnizorul putând alege soiul preferat.
Samanta este tratata standard.
Furnizorul de sfecla de zahãr îl mandateazã pe beneficiar ca la plata sfeclei de zahãr sa-i retina cotizatia de membru al Federaţiei Cultivatorilor de Sfecla de Zahãr din România în valoare de 5 lei/kg de sfecla de zahãr predatã neto de plata.
Noi, semnatarii prezentului CPCLP, declaram ca avem cunostinta de stipulaţiile Acordului interprofesional pentru sfecla de zahãr - campania agricolã a anului 2004 şi ne angajãm sa le respectam în litera şi în spiritul lor.
Încheiat astãzi, .............. în ....... exemplare, toate cu valoare de original.

Beneficiar, Furnizor,
....................... .......................
(numele, prenumele, semnatura) (numele, prenumele, semnatura)

---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016