Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ACORD din 5 august 1993  de prietenie si cooperare intre Romania si Republica Columbia    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ACORD din 5 august 1993 de prietenie si cooperare intre Romania si Republica Columbia

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 103 din 25 aprilie 1994

România şi Republica Columbia, denumite în continuare pãrţi,
în dorinta dezvoltãrii şi adincirii relaţiilor traditionale de prietenie şi cooperare existente între cele doua tari,
avînd în vedere identitatea de interese existenta între cele doua tari şi subliniind atasamentul lor strict fata de principiile suveranitãţii şi independentei naţionale, egalitãţii în drepturi, autodeterminarii popoarelor, neinterventiei în treburile interne, respectãrii drepturilor şi libertãţilor fundamentale ale omului, respectãrii cu buna-credinţa a obligaţiilor asumate, soluţionãrii pe cale paşnicã a diferendelor, interzicerii ameninţãrii cu forta sau folosirii forţei în relaţiile internaţionale, cooperãrii între state şi alte principii şi norme general recunoscute ale dreptului internaţional,
dornice sa promoveze şi sa dezvolte relaţiile economice dintre ţãrile lor pe baza de egalitate şi avantaj reciproc,
avînd în vedere posibilitãţile pe care le oferã economiile lor pentru realizarea unei dezvoltãri armonioase şi diversificarea cooperãrii economice, tehnologice şi comerciale,
recunoscind ca dezvoltarea instituţiilor şi structurilor bazate pe economia de piata va ajuta la amplificarea şi diversificarea cooperãrii economice dintre ambele tari,
ţinînd seama de participarea ambelor tari la Acordul general pentru tarife şi comerţ (GATT), cu scopul de a contribui la realizarea unui sistem multilateral de comerţ eficient,
dorind sa întãreascã relaţiile bilaterale şi acţiunile de cooperare fãrã sa prejudicieze angajamentele lor internaţionale,
convinse de faptul ca dezvoltarea economicã şi tehnologicã a ţãrilor lor şi extinderea comerţului şi cooperãrii între ele contribuie la bunastare, stabilitate politica şi socialã şi la întãrirea instituţiilor democratice,
convin urmãtoarele:

ART. 1
Pãrţile se angajeazã sa dezvolte cooperarea bilaterala în domeniile politic, economic, tehnico-ştiinţific, tehnologic, cultural, educativ, juridic şi sportiv, folosind cãile şi modalitãţile stabilite prin prezentul acord general de prietenie şi cooperare şi prin documente concrete specifice fiecãrui domeniu, care se vor conveni de comun acord.

CAP. 1
Dispoziţii instituţionale

ART. 2
Ambele pãrţi sînt e acord sa creeze o Comisie binationala România-Columbia ca mecanism de realizare şi coordonare a negocierilor bilaterale în care, pe baza unei abordari integrale, se vor defini liniile generale de cooperare bilaterala în domeniile politic, economic, tehnico-ştiinţific, tehnologic, juridic, cultural, educativ şi sportiv. Comisia binationala va fi prezidata de cãtre miniştrii de externe.
ART. 3
Pãrţile vor putea sa creeze subcomisii specializate în domeniile politic, economic, tehnico-ştiinţific, tehnologic, juridic, cultural, educativ şi sportiv. Subcomisiile vor putea avea sesiuni, simultan, în cadrul reuniunilor Comisiei binationale.
ART. 4
Comisia binationala va urmãri sa orienteze, sa promoveze, sa coordoneze şi sa sprijine acţiunile derivate din protocoalele şi acordurile specifice încheiate între diferitele departamente şi organisme ale celor doua tari, precum şi din cele care se vor încheia în viitor.
ART. 5
Pãrţile convin ca acest acord sa constituie cadrul institutional care reglementeazã şi stimuleaza cooperarea între ele, pe baza cãruia departamentele şi organismele celor doua pãrţi vor putea sa încheie, cu consultarea prealabilã a ministerelor lor de externe, acorduri, memorandumuri de înţelegere sau sa convinã instrumente de cooperare sectoriala, necesare pentru întãrirea relaţiilor bilaterale.

CAP. 2
Cooperarea politica

ART. 6
Pãrţile sînt de acord sa amplifice dialogul politic dintre ele, în special prin realizarea urmãtoarelor acţiuni:
a) intensificarea vizitelor reciproce ale sefilor de stat şi de guvern;
b) organizarea de consultãri politice la nivel înalt, precum şi la alte niveluri adecvate, cu scopul de a armoniza poziţiile celor doua tari în vederea apãrãrii şi promovãrii intereselor lor legitime, precum şi a aprofundarii cunoaşterii reciproce a poziţiilor şi a acţiunilor lor pe plan internaţional. În cadrul consultãrilor menţionate vor fi analizate principalele probleme bilaterale şi internaţionale de interes reciproc, acordindu-se atentie specialã, între alte teme, dialogului politic între America Latina şi Europa Centrala şi de Est.

CAP. 3
Cooperarea economicã

ART. 7
Pãrţile afirma dorinta lor de a amplifica şi întãri cooperarea economicã şi schimburile de bunuri şi servicii.
În acest sens, pãrţile vor întreprinde mãsuri pertinente pentru stimularea, promovarea şi facilitarea dezvoltãrii acţiunilor şi proiectelor de cooperare economicã, financiar-bancarã şi comercialã şi încheierea de acorduri, contracte şi alte înţelegeri specifice pentru stabilirea condiţiilor concrete de realizare a unor asemenea acţiuni şi proiecte.
ART. 8
Pãrţile au convenit sa stimuleze dezvoltarea sectoarelor productive şi de servicii din ambele tari, prin promovarea asocierii sau a altor forme de cooperare în domeniile comercial, industrial, financiar şi de investiţii între persoanele fizice şi juridice din cele doua tari, autorizate sa efectueze acte de comerţ şi identificarea proiectelor concrete care sa permitã dezvoltarea domeniilor prioritare în ambele economii.
ART. 9
Pãrţile sînt de acord ca pentru impulsionarea şi dezvoltarea relaţiilor economice bilaterale este necesar sa acorde facilitãţi persoanelor fizice şi juridice din cele doua tari, autorizate sa efectueze acte de comerţ, pentru a-şi dezvolta şi planifica activitãţile lor pe termen mediu şi lung şi sa acţioneze pentru promovarea şi prezentarea adecvatã a posibilitãţilor şi potenţialului de cooperare economicã dintre ele.
De asemenea, ele sînt de acord cu extinderea contractelor între persoanele fizice şi juridice din cele doua tari, autorizate sa efectueze acte de comerţ, schimbul de reprezentanţi comerciali, de oameni de afaceri şi specialişti din diferite domenii de activitate, şi cu facilitarea desfãşurãrii activitãţii acestora.
ART. 10
Pãrţile îşi vor acorda reciproc facilitãţile necesare pentru organizarea de tîrguri şi expoziţii comerciale, delegaţii ale oamenilor de afaceri, seminarii specializate, studii de piata şi schimb de informaţii comerciale, cu scopul de a dezvolta relaţiile comerciale dintre cele doua tari.
ART. 11
Pãrţile îşi manifesta disponibilitatea lor pentru sprijinirea, în conformitate cu legislaţia lor în vigoare în materie, a impulsionarii cooperãrii lor industriale, incluzind fluxurile de investiţii între ambele tari. În acest sens, ele sprijinã realizarea acţiunilor necesare pentru identificarea de proiecte concrete în domenii de interes deosebit pentru ambele tari.
Pãrţile se obliga sa desemneze instituţiile însãrcinate cu controlul acţiunilor legate de realizarea proiectelor concrete, precum şi instituţiile care vor promova dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii.
ART. 12
Pãrţile vor acţiona pentru întãrirea cooperãrii în domeniul dezvoltãrii industriale prin încurajarea realizãrii de proiecte în sectoarele productive destinate sa aprovizioneze piata nationala a oricãreia dintre cele doua tari şi sa creascã exportul pe terţe pieţe.
ART. 13
Cele doua pãrţi recunosc ca unul dintre principalele instrumente în relaţiile economice bilaterale îl reprezintã cooperarea financiarã şi de aceea vor promova cooperarea dintre instituţiile şi autoritãţile financiare, în conformitate cu legislaţia nationala din fiecare ţara.
În scopul impulsionarii comerţului şi dezvoltãrii de proiecte economice, ambele pãrţi vor sprijini crearea instrumentelor financiare şi a mecanismelor necesare.
ART. 14
Pãrţile vor examina posibilitatea aderãrii la convenţii multilaterale cu caracter regional, la care participa una dintre tari, cu scopul de a amplifica colaborarea dintre ele.

CAP. 4
Cooperarea tehnica, ştiinţificã şi tehnologicã

ART. 15
Pãrţile vor promova cooperarea tehnica, ştiinţificã şi tehnologicã pentru creşterea schimburilor ştiinţifice, pentru dezvoltarea capacitãţii de cercetare ştiinţificã, pentru transferul de tehnologii, pentru intensificarea dezvoltãrii relaţiilor dintre centrele de cercetare şi pentru stimularea inovatiei tehnologice, stabilind programe şi proiecte specifice în domenii de interes comun, în scopul realizãrii obiectivelor naţionale de dezvoltare economicã şi socialã.
ART. 16
Ambele pãrţi vor stimula şi dezvolta aceasta cooperare stabilind programe şi proiecte specifice în domeniile agricol, al educaţiei, sãnãtãţii, energetic, administraţiei publice, minier, mediului înconjurãtor.

CAP. 5
Cooperarea culturalã, educativã şi sportiva

ART. 17
Pãrţile vor sprijini şi facilita cooperarea dintre ele în domeniile culturii, educaţiei, mass-media, sportului, precum şi dezvoltarea schimburilor pe linie de tineret.
ART. 18
Pãrţile vor depune eforturi pentru o mai buna cunoaştere a culturii fiecãrei tari de cãtre cetãţenii celeilalte tari, organizind conferinţe, concerte, expoziţii, spectacole de teatru, prezentãri de filme cu caracter educativ, programe de radio şi televiziune şi încurajarea studierii limbii, istoriei şi literaturii celeilalte pãrţi.
ART. 19
În scopul unei mai bune înţelegeri şi cunoaşteri a culturilor şi civilizatiilor lor, pãrţile vor facilita schimbul de cãrţi, ziare, reviste periodice, filme, programe de radio şi de televiziune şi informaţii despre instituţii culturale.
Pãrţile vor sprijini activitatea Casei Americii Latine de la Bucureşti.
ART. 20
Pãrţile vor incuraja schimbul de materiale informative despre sistemele şi programele de învãţãmînt superior şi instituţiile de învãţãmînt.
ART. 21
În scopul de a stimula dezvoltarea sportului în ambele tari, pãrţile vor facilita schimbul de informaţii referitoare la practicarea diferitelor sporturi, precum şi schimbul de tehnici în materie.
Ele vor studia, de asemenea, posibilitatea de a facilita perfecţionarea sportivilor uneia dintre pãrţi, pe teritoriul celeilalte, în acele specialitãţi în care unul dintre state are o mai mare dezvoltare sau tehnici de virf care sa justifice deplasarea sportivilor în scopul sus-amintit.

CAP. 6
Dispoziţii generale

ART. 22
În scopul coordonãrii, impulsionarii activitãţilor şi aducerii la îndeplinire a prevederilor prezentului acord general de prietenie şi cooperare, se vor realiza consultãri periodice între ministrul afacerilor externe al României şi ministrul relaţiilor externe al Republicii Columbia.
ART. 23
Prezentul acord va intra în vigoare la data ultimei notificãri prin care pãrţile îşi comunica reciproc, pe cale diplomaticã, ca cerinţele legale din ţãrile lor privind intrarea în vigoare a prezentului acord au fost îndeplinite.
ART. 24
Prezentul acord va avea o valabilitate de 5 ani şi se va prelungi automat pe perioade de un an, în afarã de cazul în care una dintre pãrţi va notifica, în scris, celeilalte pãrţi, pe cale diplomaticã, cu 6 luni înainte de data expirãrii, dorinta sa ca prezentul acord sa-şi înceteze valabilitatea.
Aceasta nu va afecta realizarea angajamentelor şi proiectelor deja convenite, pe durata valabilitãţii sale.
Fãcut la Santafe de Bogota, la data de 5 august 1993, în doua exemplare originale, fiecare în limbile romana şi spaniola, ambele texte avînd aceeaşi valoare.

Pentru România,
ION ILIESCU,
PREŞEDINTELE ROMÂNIEI

Pentru Columbia,
CESAR GAVIRIA TRUJILLO,
PREŞEDINTELE REPUBLICII COLUMBIA



────────────────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016