Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ACORD din 2 martie 1978  de cooperare economica si tehnica pe termen lung intre guvernul Republicii Socialiste Romania si guvernul Republicii Arabe Egipt    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ACORD din 2 martie 1978 de cooperare economica si tehnica pe termen lung intre guvernul Republicii Socialiste Romania si guvernul Republicii Arabe Egipt

EMITENT: CONSILIUL DE STAT
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 64 din 17 iulie 1978


Pornind de la dorinta de a extinde şi adinci în continuare relaţiile prieteneşti şi de colaborare în toate domeniile de activitate între cele doua tari, în spiritul Declaraţiei solemne comune a Republicii Socialiste România şi Republicii Arabe Egipt, semnatã la Bucureşti la 30 iunie 1974, şi al înţelegerilor convenite cu prilejul vizitelor şi convorbirilor la nivel înalt,
hotãrîte sa fundamenteze relaţiile dintre ele pe principiile respectãrii independentei, suveranitãţii naţionale, egalitãţii depline în drepturi, neamestecului în treburile interne şi avantajului reciproc,
convinse de necesitatea promovãrii progresului economic şi social al tuturor ţãrilor şi a cooperãrii între state, îndeosebi al ţãrilor în curs de dezvoltare, pentru eliminarea decalajului dintre acestea şi statele dezvoltate, pentru instaurarea unei noi ordini economice internaţionale,
confirmind interesul lor reciproc în utilizarea cît mai eficienta, pe calea cooperãrii economice şi tehnice pe multiple planuri, a posibilitãţilor create de creşterea continua a potenţialului economic şi a progresului tehnic al ambelor tari,
apreciind importanta acordurilor pe termen lung, menite sa asigure o baza stabilã şi de durata relaţiilor economice şi tehnice dintre cele doua tari,
au convenit asupra celor ce urmeazã:

ART. 1
Cele doua pãrţi vor extinde, întãri şi adinci relaţiile lor de prietenie şi cooperare în domeniile economic şi tehnic, în interesul popoarelor celor doua tari.
ART. 2
Cele doua pãrţi vor sprijini, incuraja şi facilita dezvoltarea cooperãrii economice şi tehnice pe multiple planuri, în scopul fructificãrii în cît mai mare mãsura a avantajelor pe care le oferã participarea la diviziunea internationala a muncii şi în vederea creşterii şi diversificãrii schimburilor economice reciproc avantajoase dintre cele doua tari.
ART. 3
Cele doua pãrţi sînt de acord sa promoveze cooperarea economicã şi tehnica, în scopul valorificãrii cît mai depline a resurselor lor naturale, potrivit obiectivelor de dezvoltare economicã a fiecãrei tari.
ART. 4
Cele doua pãrţi vor favoriza dezvoltarea contactelor şi a schimburilor de experienta între instituţiile şi organizaţiile din ţãrile lor, în toate domeniile de activitate economicã şi tehnica, în vederea unei mai bune cunoaşteri reciproce.
ART. 5
Cele doua pãrţi vor tine seama în activitatea de cooperare de larga durata de prevederile planurilor de dezvoltare economicã şi socialã ale celor doua tari. Se vor organiza periodic consultãri între organele de specialitate din Republica Socialistã România şi Republica Arabã Egipt, pentru stabilirea domeniilor şi direcţiilor de dezvoltare a cooperãrii economice şi tehnice de lungã durata.
ART. 6
Cele doua pãrţi convin sa-şi acorde reciproc, în relaţiile lor de cooperare economicã şi tehnica, tratamentul naţiunii celei mai favorizate, în conformitate cu prevederile Acordului comercial de lungã durata între guvernul Republicii Socialiste România şi guvernul Republicii Arabe Egipt, semnat la Cairo la 13 mai 1977.
ART. 7
Creşterea continua a progresului tehnic al economiilor celor doua tari, ca şi diversificarea producţiei industriale şi dezvoltarea în continuare a economiei Republicii Socialiste România şi Republicii Arabe Egipt, precum şi faptul ca ambele tari dispun de o serie de capacitãţi modern utilate în industrie şi în alte domenii economice, care asigura o calitate a produselor şi serviciilor recunoscuta pe plan mondial, fac posibil ca cele doua tari sa lãrgeascã şi sa intensifice relaţiile de cooperare economicã reciproce, în primul rind în acele domenii şi ramuri ale economiilor naţionale care sînt purtãtoare ale progresului tehnic.
ART. 8
Cooperarea de lungã durata între organele şi organizaţiile economice şi de cercetare ştiinţificã din cele doua tari se va realiza în conformitate cu prevederile acordurilor, convenţiilor, contractelor şi altor înţelegeri încheiate.
Cele doua pãrţi convin ca la realizarea de obiective economice în cadrul cooperãrii romano-egiptene, atît pe teritoriile ţãrilor lor, cît şi pe terţe pieţe, contribuţia lor sa constea, în principal, din urmãtoarele:
a) executarea de lucrãri de cercetare ştiinţificã şi de dezvoltare tehnologicã, inclusiv geologico-miniera;
b) executarea de lucrãri de proiectare, studii şi prospecţiuni;
c) livrarea de licenţe, tehnologii şi know-how;
d) livrãri, din producţia proprie a fiecãrei tari, de instalaţii, maşini, utilaje şi echipamente, precum şi piese de schimb necesare pentru buna funcţionare a obiectivelor în perioada de garanţie.
În cazul în care sînt necesare importuri din valoarea acestora va fi plãtitã de cãtre partea beneficiara, potrivit cu termenii contractuali stabiliţi cu respectivul furnizor din ţara terta. Aceşti termeni urmeazã sa fie acceptaţi între pãrţile contractante;
e) cooperarea şi specializarea în producţia de ansamble şi subansamble şi piese, în scopul fabricãrii în comun de maşini, utilaje şi instalaţii, în una sau ambele tari, pentru acoperirea necesarului intern şi pentru export pe terţe pieţe;
f) efectuarea de activitãţi de consulting, marketing şi engineering;
g) acordarea reciprocã de asistenta tehnica la montarea şi punerea în funcţiune a instalaţiilor, maşinilor şi utilajelor livrate pentru realizarea de obiective în cele doua tari sau pe terţe pieţe;
h) pregãtirea şi specializarea personalului pentru obiectivele ce se realizeazã prin cooperare.
Cooperarea concretã şi formele acesteia pentru fiecare domeniu de interes reciproc se vor stabili prin contracte între organizaţiile economice şi de cercetare ştiinţificã din cele doua tari.
ART. 9
Mijloacele financiare necesare îndeplinirii prevederilor prezentului acord, condiţiile şi modalitãţile concrete de livrare şi de plata, precum şi obligaţiile fiecãruia dintre cele doua pãrţi cu privire la realizarea obiectivelor de cooperare, vor fi stabilite prin contractele care se vor încheia, pentru fiecare obiectiv în parte, între organizaţiile competente din cele doua tari.
ART. 10
Contractele care se vor încheia pentru realizarea pe obiective în cadrul prezentului acord vor avea la baza principiile convenite prin Acordul comercial pe termen lung dintre guvernul Republicii Socialiste România şi guvernul Republicii Arabe Egipt, semnat la Cairo la 13 mai 1977.
ART. 11
În spiritul intrajutorarilor între tari în curs de dezvoltare, cele doua pãrţi sînt de acord ca în cadrul relaţiilor lor de cooperare pe multiple planuri sa-şi acorde reciproc facilitãţi economico-financiare, inclusiv credite pentru finanţarea realizãrii obiectivelor, în condiţiile ce se vor stabili de comun acord de cãtre ambele pãrţi.
ART. 12
Cele doua pãrţi sînt de acord sa constituie societãţi mixte în diferite domenii economice, în conformitate cu legile şi reglementãrile existente în cele doua tari.
Investiţiile unei pãrţi în ţara celeilalte pãrţi vor fi executate în conformitate cu prevederile Acordului dintre Republica Socialistã România şi Republica Arabã Egipt privind promovarea şi garantarea reciprocã a investiţiilor de capital, încheiat la Cairo la 10 mai 1976.
ART. 13
Cele doua pãrţi convin ca documentaţiile livrate în cadrul prezentului acord sa nu fie transmise unei terţe tari fãrã aprobarea prealabilã, în scris, a autoritãţilor competente din ţara furnizoare.
ART. 14
Comisia mixtã guvernamentalã romano-egipteana de cooperare economicã şi tehnica va acţiona pentru punerea în aplicare a prevederilor prezentului acord şi pentru dezvoltarea relaţiilor de cooperare economicã şi tehnica dintre cele doua tari.
În acest scop, comisia mixtã se va reuni periodic, pe baza înţelegerii reciproce, alternativ la Bucureşti şi Cairo, pentru a analiza modul de desfãşurare a relaţiilor de cooperare economicã şi tehnica şi de a lua mãsuri concrete pentru realizarea obligaţiilor ce revin celor doua pãrţi din protocoalele sesiunilor Comisiei mixte guvernamentale de cooperare economicã şi tehnica şi din acordurile de cooperare economicã şi tehnica în vigoare.
De asemenea, comisia mixtã va examina şi va stabili mãsuri pentru dezvoltarea cooperãrii economice şi tehnice.
ART. 15
Dispoziţiile prezentului acord vor continua sa se aplice, şi dupã expirarea sa, la toate contractele dintre organizaţiile competente din cele doua tari, încheiate în baza sa, anterior expirãrii valabilitãţii sale.
ART. 16
Prezentul acord se încheie pentru o perioada de 5 ani.
La expirarea acestei perioade, acordul va fi reînnoit automat pentru noi perioade de 1 an, în afarã cazului în care una dintre cele doua pãrţi va comunica celeilalte pãrţi, în scris, denunţarea acestuia, cu 6 luni înaintea expirãrii perioadei de valabilitate.
ART. 17
Prezentul acord va intra în vigoare la data ultimei notificãri pe care pãrţile şi-o fac reciproc cu privire la îndeplinirea formalitãţilor de ratificare sau aprobare cerute de legislaţia pãrţilor semnatare.
Semnat la Cairo la 2 martie 1978, în doua originale, fiecare în limba romana, arabã şi engleza, toate textele fiind egal autentice. În caz de divergenta, textul de referinta va fi textul englez.

Pentru guvernul
Republicii Socialiste România
Angelo Miculescu

Pentru guvernul
Republicii Arabe Egipt
Hamed Abdel Latif El Sayeh




──────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016