Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ACORD din 18 septembrie 1996  de cooperare economica si tehnica intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Mozambic    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ACORD din 18 septembrie 1996 de cooperare economica si tehnica intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Mozambic

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 156 din 15 iulie 1997

Guvernul României şi Guvernul Republicii Mozambic, denumite în continuare pãrţi,
dorind sa consolideze pe mai departe relaţiile economice dintre România şi Republica Mozambic,
în scopul dezvoltãrii economice şi tehnice dintre cele doua tari, în baza cerinţelor etapei de tranzitie spre economia de piata,
au convenit urmãtoarele:

ART. 1
Pãrţile, în conformitate cu legile şi reglementãrile în vigoare în ţãrile lor, vor promova dezvoltarea, în continuare, a cooperãrii economice şi tehnice dintre România şi Republica Mozambic.
Cooperarea economicã şi tehnica romano-mozambicana va viza principalele sectoare ale economiilor celor doua tari şi va avea ca scop, în principal, urmãtoarele:
a) sa contribuie la dezvoltarea economiilor naţionale ale celor doua tari, inclusiv printr-o mai buna aprovizionare cu materii prime, produse industriale, bunuri de larg consum;
b) sa creeze condiţii pentru folosirea mai eficienta a resurselor umane, materiale şi a capacitãţilor de producţie din cele doua tari;
c) sa incurajeze şi sa promoveze investiţiile reciproce.
Domeniile specifice ale posibilei cooperãri viitoare romano-mozambicane sunt menţionate în anexa la prezentul acord.
ART. 2
Pãrţile convin ca principalele forme în care va avea loc cooperarea economicã şi tehnica bilaterala sunt urmãtoarele:
a) lucrãri de prospectiune, explorare şi exploatare a unor zãcãminte de minerale utile şi combustibili;
b) elaborarea de studii, proiecte şi documentaţii tehnice pentru obiective economice;
c) constituirea şi punerea în funcţiune de obiective socio-economice, precum şi extinderea şi modernizarea unor capacitãţi de producţie existente;
d) utilizarea în comun a unor capacitãţi de producţie disponibile în cele doua tari;
e) crearea de societãţi mixte de producţie şi de comercializare, bãnci mixte, agenţii comerciale, oficii tehnico-comerciale, depozite de mãrfuri în consignaţie, între agenţii economici romani şi mozambicani;
f) folosirea, de cãtre partea mozambicana, a facilitãţilor oferite de zonele libere din România pentru preluarea şi tranzitul materiilor prime şi al produselor energetice cãtre ţãrile limitrofe şi cele din Europa Centrala şi de Vest, pe Fluviul Dunarea;
g) transferul de tehnologie, de know-how, documentaţii, publicaţii, informaţii tehnice, schimbul de experienta, licenţe şi patente;
h) pregãtirea de cadre în instituţiile de învãţãmânt din cele doua tari.
Formele de cooperare economicã şi tehnica menţionate mai sus nu sunt limitative, agenţii economici din cele doua tari putând folosi orice alte forme de interes reciproc.
ART. 3
Cele doua pãrţi vor incuraja persoanele fizice şi juridice care, în conformitate cu legile şi reglementãrile naţionale în vigoare în cele doua tari, sunt autorizate sa efectueze acte de comerţ (denumite în continuare comercianţi), sa între în relaţii directe şi sa realizeze operaţiuni de cooperare economicã şi tehnica.
Condiţiile concrete de participare la realizarea de acţiuni şi obiective în baza prezentului acord vor fi convenite pe baza de contracte şi de alte înţelegeri care vor fi încheiate de comercianţii din cele doua tari.
Comerciantul care, în baza unui contract, beneficiazã de asistenta tehnica, va lua mãsurile necesare pentru a asigura condiţiile de lucru pentru persoanele sau grupurile de persoane trimise de cealaltã parte contractantã, în vederea realizãrii acţiunilor şi obiectivelor de cooperare economicã şi tehnica, stabilite în baza proiectului de acord.
ART. 4
Plãţile pentru toate tranzacţiile rezultând din punerea în aplicare a prezentului acord vor fi efectuate în devize liber convertibile şi în conformitate cu reglementãrile privind schimbul valutar în vigoare în fiecare ţara. Aceasta nu impiedica însã încheierea altor aranjamente de plata, asa cum vor fi convenite de cãtre comercianţi.
ART. 5
Comercianţii, ca pãrţi contractante, vor lua mãsurile necesare pentru a asigura protecţia şi folosirea, în limitele legii şi potrivit scopului, a patentelor, marcilor de comerţ şi de fabrica, a drepturilor de autor, a secretelor comerciale şi a altora similare, care sunt proprietatea lor, fiind protejate în conformitate cu legile şi reglementãrile specifice în vigoare în fiecare ţara, cat şi cu acordurile şi înţelegerile internaţionale la care ele sunt pãrţi.
ART. 6
Documentaţia tehnica şi alte informaţii, care se vor schimba între agenţii economici din cele doua tari, în legatura cu tranzacţiile lor convenite în conformitate cu prezentul acord, vor fi folosite numai de cãtre partea care le-a primit şi nu vor fi transmise unei terţe pãrţi, decât cu acordul scris al partii care a furnizat asemenea documentaţie şi informaţii.
ART. 7
În scopul diversificãrii cooperãrii bilaterale, pãrţile sunt de acord sa negocieze, direct sau prin entitãţi corespunzãtoare autorizate, şi alte acorduri şi aranjamente asupra unor domenii specifice care pot include forme de cooperare diverse şi reciproc avantajoase.
ART. 8
Pãrţile convin ca aspectele legate de cooperarea economicã şi tehnica bilaterala sa fie examinate în cadrul sesiunilor Comisiei mixte guvernamentale romano-mozambicane de cooperare economicã şi tehnica. Preşedinţii celor doua pãrţi în comisia mixtã vor face propuneri şi recomandãri pentru încurajarea şi sprijinirea realizãrii, în acest domeniu, de operaţiuni de interes reciproc între comercianţii din cele doua tari.
ART. 9
Prevederile acestui acord nu afecteazã şi nu vor afecta alte înţelegeri bilaterale existente sau pe cele care se vor încheia, precum şi drepturile şi obligaţiile pãrţilor, care rezulta din acordurile multilaterale la care ele sunt pãrţi.
De asemenea, prevederile acestui acord nu vor limita drepturile fiecãrei pãrţi de a adopta şi de a aplica mãsurile necesare pentru protecţia securitãţii naţionale, sãnãtãţii şi vieţii oamenilor, animalelor şi plantelor, pentru protecţia patrimoniului naţional cu valoare artisticã, istorica şi arheologicã şi a resurselor epuizabile.
Evenimentele diferende care ar putea aparea în legatura cu interpretarea şi aplicarea acestui acord vor fi soluţionate amiabil, în cadrul Comisiei mixte guvernamentale romano-mozambicane de cooperare economicã şi tehnica sau pe canale diplomatice, la cererea dintre pãrţi.
ART. 10
Pãrţile convin, de asemenea, sa sprijine soluţionarea prompta şi echitabila, pe cale amiabila, a oricãrui diferend care ar putea sa rezulte din implementarea tranzacţiilor încheiate între comercianţii dintre cele doua tari, în baza prezentului acord.
În cazurile în care soluţionarea diferendelor nu se poate realiza pe cale amiabila, pãrţile vor incuraja folosirea arbitrajului pentru soluţionarea acestora. Asemenea arbitraje pot fi prevãzute în contractele sau înţelegerile separate care se încheie între agenţii economici din cele doua tari.
Prezentul articol nu va fi interpretat ca o limitare adusã pãrţilor la contract de a conveni asupra oricãrei forme de arbitraj sau de soluţionare a diferendelor, pe care o prefera şi o accepta reciproc ca fiind cea mai corespunzãtoare necesitãţilor lor specifice.
ART. 11
Prezentul acord va intra în vigoare la data la care pãrţile îşi notifica reciproc ca au fost îndeplinite toate cerinţele lor legale pentru intrarea sa în vigoare. El va fi valabil pe o perioada de 5 ani, dupã care se va prelungi automat, pe perioade succesive de un an, dacã nici una dintre pãrţi nu notifica celeilalte în scris, pe cale diplomaticã, cu 90 de zile înainte, intenţia sa privind încetarea valabilitãţii acordului.
La intrarea sa în vigoare, prezentul acord înlocuieşte urmãtoarele documente care îşi înceteazã valabilitatea:
- Acordul de cooperare economicã şi tehnico-ştiinţificã pe termen lung, semnat la Maputo la 17 noiembrie 1978;
- Acordul de cooperare tehnica, semnat la Maputo la 17 noiembrie 1978;
- Protocolul pentru dezvoltarea cooperãrii economice şi tehnico-ştiinţifice, semnat la Bucureşti la 17 septembrie 1980;
- Programul de cooperare tehnico-economicã şi schimburi comerciale pe termen lung, semnat la Maputo la 19 iulie 1983.
Încetarea valabilitãţii acestor acorduri nu va afecta executarea contractelor încheiate în timpul valabilitãţii lor, care vor fi derulate pana la executarea lor integrala.
ART. 12
Prezentul acord poate fi completat sau modificat cu acordul celor doua pãrţi contractante. Completãrile sau modificãrile respective vor intra în vigoare în conformitate cu prevederile art. 11 din prezentul acord şi nu vor prejudicia drepturile şi obligaţiile rezultând din acord sau din contractele încheiate pe baza acestuia înainte de data efectuãrii acestor completãri sau modificãri.
ART. 13
Prevederile prezentului acord vor continua sa se aplice, dupã expirarea sa, tuturor contractelor şi înţelegerilor încheiate în perioada valabilitãţii sale, dar care nu au fost realizate în întregime la data expirãrii, pana la îndeplinirea tuturor obligaţiilor care decurg din contractele şi înţelegerile respective.
Semnat la Bucureşti la 18 septembrie 1996, în câte doua exemplare originale, fiecare în limbile romana, engleza şi portughezã, toate textele fiind egal autentice.
În caz de divergenţe de interpretare, textul în limba engleza va prevala.

Pentru Guvernul României,
Dan Ioan Popescu

Pentru Guvernul Republicii Mozambic,
Leonardo Santos Simao


ANEXA 1

LISTA
domeniilor de activitate şi a obiectivelor economice care vor putea face obiectul cooperãrii economice şi tehnice romano-mozambicane

1. Realizarea de obiective în domeniul agroalimentar.
2. Cooperarea în domeniul agriculturii şi zootehniei.
3. Construirea de obiective industriale, locuinţe şi obiective socioculturale.
4. Înfiinţarea de societãţi mixte romano-mozambicane, pentru cultivarea bumbacului în provincia Zambezia.
5. Cooperarea în domeniul asamblarii de autoturisme "Dacia" şi "Aro" în Mozambic.
6. Acordarea de asistenta tehnica şi pregãtirea de cadre pentru repararea locomotivelor şi a tractoarelor româneşti, livrate anterior.
7. Cooperarea în domeniul exploatãrii petrolului şi a carbunelui în zona Moatize.
8. Participarea Societãţii Comerciale româneşti "Rompetrol" - S.A. la exploatarea zacamantului de gaze naturale de la Pande.
9. Constituirea unor societãţi mixte cu activitate de import-export.

----------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016