Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ACORD din 17 iunie 1969  intre guvernul Republicii Socialiste Romania si guvernul Republicii Populare Ungare privind micul trafic de frontiera    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ACORD din 17 iunie 1969 intre guvernul Republicii Socialiste Romania si guvernul Republicii Populare Ungare privind micul trafic de frontiera

EMITENT: CONSILIUL DE MINISTRI
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 126 din 12 noiembrie 1969
Guvernul Republicii Socialiste România şi guvernul Republicii Populare Ungare,
în dorinta de a întãri şi dezvolta în continuare relaţiile de prietenie dintre cele doua state, precum şi pentru a facilita în mod reciproc cãlãtoriile cetãţenilor lor domiciliaţi în zona frontierei de stat romano - ungare,
au convenit sa încheie prezentul acord.

În acest scop, pãrţile au numit împuterniciţii lor:
guvernul Republicii Socialiste România, pe dr., Ion M. Anghel, director în Ministerul Afacerilor Externe;
Guvernul Republicii Populare Ungare, pe dr. Tatai Iozsef, director general în Ministerul Afacerilor Externe;
care, dupã schimbul împuternicirilor lor gãsite în buna şi cuvenitã forma,
au convenit asupra urmãtoarelor:

ART. 1
Prin zona micului trafic de frontiera, în sensul prezentului acord, se înţelege fasia de teritoriu care se întinde pe o adancime de 15 km, de o parte şi de alta, de la linia frontierei de stat romano - ungare:
Localitãţile din zona micului trafic de frontiera sunt cele menţionate în anexa nr. 1 care face parte integrantã din prezentul acord.
ART. 2
De prevederile prezentului acord beneficiazã cetãţenii unei pãrţi contractante cu domiciliul în una dintre localitãţile zonei micului trafic de frontiera de pe teritoriul sau, prevãzutã în anexa nr. 1, ce se deplaseaza într-o alta localitate de pe teritoriul celeilalte pãrţi contractante, care, potrivit anexei nr. 1, face parte din zona micului trafic de frontiera.
ART. 3
Trecerea frontierei de stat, potrivit prezentului acord, se efectueazã fãrã viza, pe baza buletinului de identitate şi a permisului de trecere a frontierei eliberat în acest scop de cãtre organele competente de militie ale pãrţilor contractante.
Copilul minor care, conform legislaţiei interne a fiecãrei pãrţi contractante, nu are dreptul la buletin de identitate, va avea înscrise numele şi prenumele precum şi data naşterii, în permisul de trecere a frontierei al unuia dintre pãrinţi sau al altui reprezentant legal.
Când o astfel de persoana minora cãlãtoreşte singura, permisul de trecere a frontierei eliberat de organele competente de militie va fi prevãzut cu fotografie.
Datele pe care trebuie sa le cuprindã permisul de trecere a frontierei de stat sunt cele stabilite în anexa nr. 2 care face parte integrantã din prezentul acord.
ART. 4
Permisul de trecere a frontierei da dreptul la 4 (patru) cãlãtorii pe an, cu durata de pana la 6 (şase) zile de şedere pentru fiecare cãlãtorie, în zona micului trafic de frontiera a celeilalte pãrţi contractante. Durata şederii poate fi prelungitã cu cel mult 10 (zece) zile, şi numai în cazuri deosebite (naşteri, cãsãtorii, îmbolnãviri grave, decese), de organele de militie competente ale statului de resedinta.
Termenul de valabilitate pentru care se elibereazã permisul de trecere a frontierei se stabileşte în conformitate cu legislaţia interna a statului emitent.
Cetãţeanul unei pãrţi contractante care pe timpul şederii pe teritoriul celeilalte pãrţi contractante a pierdut buletinul de identitate sau permisul de trecere a frontierei, ori acestea i-au fost distruse, este obligat sa anunţe imediat despre acest fapt organele locale de militie ale statului de resedinta. În aceste cazuri, organele locale de militie vor elibera o dovada din care sa rezulte cele declarate mai sus, pe baza cãreia persoana în cauza va putea trece frontiera de stat.
ART. 5
Trecerea frontierei pe teritoriul celeilalte pãrţi contractante, în cadrul micului trafic, se va efectua prin punctele deschise traficului internaţional de cãlãtori la frontiera de stat romana - ungara, precum şi prin cele menţionate în anexa nr. 3 care face parte integrantã din prezentul acord.
Înapoierea cetãţenilor fiecãrei pãrţi contractante pe teritoriul propriu se va face prin acelaşi punct de frontiera prin care s-a ieşit. În cazuri excepţionale ca: închiderea temporarã a functionarii unor puncte, îmbolnãviri grave, decese şi calamitati naturale, organele de frontiera ale pãrţilor contractante vor permite ieşirea şi prin alt punct de frontiera.
Trecerea frontierei de stat prin punctele rutiere deschise micului trafic se va efectua numai pe timpul zilei, între orele 8 - 16, ora Republicii Socialiste România - respectiv 7 - 15, ora Republicii Populare Ungare. Trecerea prin punctele de frontiera, deschise traficului internaţional de cãlãtorii se poate efectua la orice ora.
Trecerea frontierei de stat se va putea face pe jos sau cu orice mijloace de transport, cu excepţia celor cu tracţiune animala, în funcţie şi de caracterul punctului de frontiera.
Persoanele care trec frontiera în cadrul micului trafic se vor supune controlului organelor de frontiera.
ART. 6
Cetãţenii care trec frontiera de stat în cadrul micului trafic pot duce sau aduce bunuri în raport cu scopul cãlãtoriei, conform, legislaţiei interne a fiecãrei pãrţi contractante.
Efectele şi obiectele de uz personal necesare pe timpul cãlãtoriei, precum şi mijloacele de transport necesare pentru cãlãtorie, sunt scutite de taxe vamale, cu obligaţia scoaterii lor din ţara la plecare, fãrã a putea fi înstrãinate.
În ceea ce priveşte mijloacele de plata, metalele preţioase şi pietrele preţioase, se va aplica legislaţia interna a fiecãrei pãrţi contractante.
ART. 7
Decontarea plãţilor pentru cãlãtoriile ce se efectueazã în cadrul micului trafic de frontiera se va face potrivit înţelegerii existente între cele doua state cu privire la cãlãtoriile în scop particular.
ART. 8
Fiecare parte contractantã va trata cetãţenii celeilalte pãrţi contractante care cãlãtoresc în baza prezentului acord cu toatã curtoazia, în limitele legilor interne care reglementeazã statutul juridic al strãinilor pe teritoriul sau.
Cetãţenii unei pãrţi contractante sunt obligaţi ca pe timpul şederii pe teritoriul celeilalte pãrţi contractante sa respecte prevederile legislaţiei acestei pãrţi.
Fiecare parte contractantã are dreptul ca, în cazul încãlcãrii legilor sale interne de cãtre cetãţenii celeilalte pãrţi contractante, sa le reducã sau sa le intrerupa durata şederii acestora.
ART. 9
În cazul apariţiei unor situaţii epidemiologice, epizootice, epifitii sau de alta natura în localitãţile din zona de frontiera, trecerea în cadrul micului trafic poate fi suspendatã temporar de cãtre partea contractantã interesatã, care va informa de îndatã, pe cale diplomaticã, cealaltã parte contractantã de introducerea, respectiv ridicarea unor asemenea mãsuri.
ART. 10
În cazul ca va fi necesar, pãrţile contractante se vor consulta, pe cale diplomaticã, asupra problemelor ce vor aparea ca urmare a aplicãrii prezentului acord.
ART. 11
Prezentul acord va fi supus aprobãrii guvernului fiecãrei pãrţi contractante şi va intra în vigoare la 60 (şaizeci) de zile de la data schimbului de note prin care se confirma aprobarea lui.
Prezentul acrod s-a încheiat pe timp nelimitat şi va rãmâne în vigoare încã 60 (şaizeci) de zile de la data la care va fi denunţat de una dintre pãrţile contractante.
Acordul s-a încheiat la Budapesta la data de 17 iunie 1969, în doua exemplare originale, fiecare în limba romana şi limba ungara, ambele texte având aceeaşi valoare.

ANEXA 1

I. Localitãţile cuprinse în zona micului trafic de frontiera, potrivit articolului 1 alineatul 2 din acord, sunt urmãtoarele:

A. Pe teritoriul Republicii Socialiste România
JUDEŢUL TIMIS
1. Oraşul SINNICOLAU MARE

2. Comuna BEBA VECHE, cu satele:
1.BEBA VECHE
2. Cherestur
3. Pordeanu

3. Comuna CENAD, cu satul:
1. CENAD

4. Comuna DUDESTII VECHI, cu satele:
1. DUDESTII VECHI
2. Cheglevici
3. Colonia Bulgara
4. Valcani

5. Comuna SINPETRU MARE, cu satele:
1. SINPETRU MARE
2. Igris
3. Saravale

JUDEŢUL ARAD
1. Oraşul CHISINEU - CRIS

2. Oraşul Curtici, cu satul:
1. Dorobanti

3. Oraşul NADLAC

4. Comuna GRANICERI, cu satele:
1. GRANICERI
2. Siclau

5.Comuna IRATOSU, cu satele:
1. IRATOSU
2. Variasu Mare
3. Variasu Mic

6. Comuna MACEA, cu satele:
1. MACEA
2. Sinmartin

7. Comuna MISCA, cu satele:
1. MISCA
2. Vanatori
3. Zerindu Mic

8. Comuna PECICA, cu satele:
1. PECICA
2. Bodrogu Vechi
3. Sederhat
4. Turnu

9. Comuna PEREGU MARE, cu satele:
1. PEREGU MARE
2. Peregu Mic

10. Comuna PILU, cu satele:
1. PILU
2. Varsand

11. Comuna SOCODOR, cu satul:
1. SOCODOR

12. Comuna SEITIN, cu satul:
1. SEITIN

13. Comuna SIMAND, cu satul:
1. SIMAND

14. Comuna SOFRONEA, suburbana a municipiului ARAD, cu satele;
1. SOFRONEA
2. Sinpaul

15. Comuna ZERIND, cu satele:
1. ZERIND
2. Iermata Neagra

16. Satul Adea din comuna SINTEA MARE

17. Satul Sinpetru German din comuna SECUSIGIU

JUDEŢUL BIHOR
1. Oraşul SALONTA

2. Comuna AVRAM IANCU, cu satele.
1. AVRAM IANCU
2. Ant
3. Tamasda

3. Comuna BIHARIA, cu satele:
1. BIHARIA
2. Cauaceu
3. Niuved
4. Parhida
5. Satu Nou
6. Tamaseu

4. Comuna BORS, cu satele:
1. BORS
2. Santaul Mare
3. Santaul Mic
4. Sintion

5. Comuna CEFA, cu satele:
1. CEFA
2. Ateas
3. Berechiu
4. Bicaci
5. Gepiu
6. Inand
7. Roit
8. Sinnicolau Roman

6. Comuna CETARIU, cu satele:
1. CETARIU
2. Paleu
3. Saldabagiu de Munte
4. Tautelec
5. Uileacu de Munte

7. Comuna CHERECHIU, cu satele:
1. CHERECHIU
2. Chesereu
3. Tirgusor

8. Comuna CIUMEGHIU, cu satele:
1. CIUMEGHIU
2. Boiu
3. Ghiorac

9. Comuna CURTUISENI, cu satele:
1. CURTUISENI
2. Vasad

10. Comuna DIOSIG, cu satele:
1. DIOSIG
2. Ianca
3. Mihai Bravu
4. Rosiori
5. Vaida

11. Comuna GIRISU DE CRIS, cu satele:
1. GIRISU DE CRIS
2. Cheresig
3. Tarian
4. Toboliu

12. Comuna MADARAS, cu satele:
1. MADARAS
2. Homorog
3. Ianosda
4. Martihaz

13. Comuna NOJORID, cu satele:
1. NOJORID
2. Chisirid
3. Les
4. Livada de Bihor
5. Pausa

14. Comuna SACUENI, cu satele:
1. SACUENI
2. Cãdea
3. Ciocaia
4. Cubulcut
5. Olosig
6. Sinnicolau de Munte

15. Comuna SALARD, cu satele:
1. SALARD
2. Hodos
3. Sintimreu

16. Comuna SIMIAN, cu satele:
1. SIMIAN
2. Silindru
3. Voivozi

17. Comuna SINTANDREI, suburbana a municipiului Oradea, cu satele:
1. SINTANDREI
2. Palota

18. Comuna TARCEA, cu satele:
1. Tarcea
2. Adoni
3. Galospetreu

19. Comuna TULCA, cu satul:
1. TULCA

20. Comuna VALEA LUI MIHAI, cu satul:
1. VALEA LUI MIHAI

21. Satul Arpasel din comuna BATAR

JUDEŢUL SATU MARE
1. Oraşul CAREI, cu localitãţile componente:
1. CAREI
2. Ianculesti

2. Comuna BERVENI, cu satele:
1. BERVENI
2. Lucaceni
3. Comuna BOTIZ, cu satele:

1. BOTIZ
2. Agris
3. Ciuperceni
4. Comuna CAPLENI, suburbana a oraşului CAREI, cu satele:

1. CAPLENI
2. Cãmin

5. Comuna DOBA, cu satele:
1. DOBA
2. Boghis
3. Dacia
4. Paulian
5. Traian

6. Comuna DOROLT, cu satele:
1. DOROLT
2. Atea
3. Dara
4. Petea

7. Comuna FOIENI, cu satul:
1. FOIENI

8. Comuna LAZURI cu satele:
1. LAZURI
2. Bercu
3. Nisipeni
4. Noroieni
5. Peles
6. Pelisor

9. Comun MICULA, cu satele:
1. MICULA
2. Bercu Nou
3. Micula Noua

10. Comuna MOFTIN, cu satele:
1. MOFTINU MIC
2. Domanesti
3. Ghilvaci
4. Moftinu Mare
5. Sinmiclaus

11. Comuna PETRESTI, cu satele:
1. PETRESTI
2. Dindestiu Mic

12. Comuna PISCOLT, cu satele;
1. PISCOLT
2. Resighea
3. Scarisoara Noua

13. Comuna , SANISLAU cu satele:
1. SANISLAU
2. Berea
3. Ciumesti
4. Horea
5. Marna Noua
6. Viisoara

14. Comuna TEREBESTI, cu satele:
1. TEREBESTI
2. Aliza
3. Gelu
4. Piscari

15. Comuna URZICENI, cu satele:
1. URZICENI
2. Urziceni - Padure

16. Comuna VETIS, cu satele:
1. VETIS
2. Decebal
3. Oar

17. SATMAREL, localitate componente a municipiului SATU MARE

B. Pe teritoriul Republicii Populare Ungare

JUDEŢUL CSONGRAD
PLASA SZEGED
1. Deszk
2. Kubekhaza
3. Szureg
4. Tape
5. Tiszasziget
6. Ujszentivan

ORAŞ CU DREPT DE PLASA MAKO
PLASA MAKO
1. Ambrozfalva
2. Apatfalva
3. Csanadpalota
4. Csanadalberti
5. Ferenczallas
6. Foldeak
7. Kiralyhegyes
8. Kiszombor
9. Kovegy
10. Klarafalva
11. Magyarcsanad
12. Maroslele
13. Nagyer
14. Nagylak
15. Ofoldeak
16. Pitvaros
17. Rakos

JUDEŢUL BEKES
PLASA SZEGHALOM
1. Biharugra
2. Korosanagyarsany

PLASA GYULA
1. Doboz
2. Elek
3. Gerla
4. Geszt
5. Gyulavari
6. Ketegyhaza
7. Kisnyek
8. Kotegyan
9. Lokoshaza
10. Mezogyan
11. Mehkerek
12. Nagygyante
13. Okany
14. Sarkad
15. Sarkadkersztur
16. Ujaszualonta
17. Zsadany

ORAŞ CU DREPT DE PLASA GYULA
PLASA MEZOKOVACSHAZA
1. Almaskamaras
2. Battonya
3. Bankut
4. Dombergyhaza
5. Dombiratos
6. Kevermes
7. Kisdombergyhaza
8. Kunagota
9. Magyardombegyhaza
10. Mezohegyos
11. Mezokovachaza
12. Nagykamaras
13. Vegegyhaza

PLASA OROSHAZA
1. Totkomlos

JUDEŢUL HAJDU - BIHAR
PLASA BIHARKERESZTES
1. Artand
2. Bedo
3. Berekboszormeny
4. Biharkeresztes
5. Bojt
6. Komadi
7. Korossszakal
8. Korosszegapati
9. Magyarhomorog
10. Mzopeterd
11. Mezosas
12. Nagykereki
13. Told

PLASA BERETTYOUJFALU
1. Gabojan
2. Hencida
3. Vancsod

PLASA DERECSKE
1. Esztar
2. Kosszupalyi
3. Kismarja
4. Konyar
5. Kokad
6. Monostorpalyi
7. Nagyleta
8. Pocsaj
9. Vertes

PLASA DEBRECEN
1. Almosd
2. Bagamer
3. Fulop
4. Nyiracsad
5. Nyirabrany
6. Nyirmartonfalva
7. Ujleta
8. Vamospercs

JUDEŢUL SZABALCS - SZATMAR
PLASA NYIRBATOR
1. Aporliget
2. Encsencs
3. Nyirbeltek
4. Nyirlugos
5. Nyirpilis
6. Nyirvasvari
7. Omboly
8. Peneszlek
9. Piricse
10. Terem

PLASA MATESZALKA
1. Elotelek
2. Fabianhaza
3. Fulposdaroc
4. Geberjen
5. Gyortelek
6. Merk
7. Nagyecsed
8. Nyircsholy
9. Nyirkata
10. Okoritofulpos
11. Rapolt
12. Tiborszallas
13. Vallaj

PLASA CSENGER
1. Csaszlo
2. Csegold
3. Csenger
4. Csengersima
5. Csengerujfalu
6. Gacsaly
7. Garbolc
8. Heranszeg
9. Kisohodos
10. Komlodtotfalu
11. Mehtelek
12. Nagygec
13. Nagyhodos
14. Patyod
15. Porcsalma
16. Rozsaly
17. Szamosangyalos
18. Szamostatarfalva
19. Szamosbecs
20. Szamossalyi
21. Tistaberek
22. Tyukod
23. Ura
24. Zajta

PLASA FEHERGYARMAT
1. Botpalad
2. Csaholc
3. Darno
4. Gyugye
5. Jankmajtis
6. Kisnamany
7. Kispalad
8. Kisszekeres
9. Nemesborzova
10. Marosliget
11. Nagyszekeres
12. Sonkad
13. Szamosujlak
14. Turricse
15. Uszka
16. Vamosoroszi
17. Zsarolyan

II. În cazul infiintarii unor noi localitãţi în zonele micului trafic de frontiera, includerea acestora în prezenta anexa se va face prin acord special. Modificãrile survenite în urma unor mãsuri de reorganizare administrativ - teritorialã, aplicate în zona micului trafic de frontiera de pe teritoriul celor doua pãrţi contractante, se vor comunica imediat pe cale diplomaticã.

ANEXA 2

I. În conformitate cu articolul 3 alineatul 4 din acord, permisul de trecere a frontierei de stat va cuprinde:

A. - Denumirea statului şi stema tarii;
- Denumirea documentului: "PERMIS DE TRECERE A FRONTIEREI";
- Numãrul permisului;
- Scopul pentru care s-a eliberat documentul: "TRECEREA FRONTIEREI DE STAT ÎN CADRUL MICULUI TRAFIC DINTRE REPUBLICA SOCIALISTĂ ROMÂNIA ŞI REPUBLICA POPULARA UNGARA";
- Datele personale ale titularului:
- numele şi prenumele;
- data naşterii (anul, luna, ziua);
- locul naşterii;
- domiciliul;
- seria şi numãrul buletinului de identitate;
- numele şi prenumele copiilor care însoţesc pe titular, data naşterii acestora;
- fotografia copilului minor, în cazul în care acesta cãlãtoreşte singur;
- Termenul de valabilitate a permisului;
- Locul şi data emiterii;
- Stampilla şi semnatura organului emitent;
- Locul şi data prelungirii valabilitãţii permisului, ştampila şi semnatura;
- Pagini rezervate pentru aplicarea stampilelor de trecere a frontierei de stat;
- Pagini pentru menţiuni oficiale.

B. - Drepturile şi obligaţiile titularului permisului de trecere a frontierei şi ale insotitorilor acestuia.
- Permisul de trecere a frontierei este valabil numai însoţit de buletinul de identitate.
- Permisul de trecere a frontierei da dreptul titularului şi copiilor minori înscris în acesta, la 4 (patru) cãlãtorii pe an, cu durata de 6 (şase) zile şedere la fiecare cãlãtorie în localitãţile din zona micului trafic de frontiera a statului vecin, menţionate în anexa nr. 1 la acord, care se întinde pe o adancime de 15 km de la linia frontierei de stat romano - ungare.
- În cazuri deosebite (naşteri, cãsãtorii, îmbolnãviri grave, decese), se poate cere de la organele competente locale de militie prelungirea şederii, care nu poate depãşi 10 (zece) zile.
- Trecerea frontierei de stat se poate efectua prin punctele deschise traficului internaţional de cãlãtori la orice ora, iar prin punctele rutiere deschise micului trafic, numai pe timpul zilei, între orele 8 - 16, ora Republicii Socialiste România - respectiv 7 - 15, ora Republicii Populare Ungare.
- Înapoierea pe teritoriul propriu se va face prin acelaşi punct de frontiera prin care s-a ieşit. Excepţii de la aceasta regula se pot face numai în cazuri de: închidere temporarã a unor puncte, îmbolnãviri grave, decese şi calamitati naturale.
- Titularul permisului şi copiii minori înscrişi în permis care cãlãtoresc împreunã cu el sunt obligaţi sa respecte legislaţia în vigoare în statul de resedinta. Încãlcarea prevederilor Acordului privind micul trafic de frontiera sau a altor dispoziţii ale legislaţiei interne a statului de resedinta poate sa atragã dupã sine reducerea sau întreruperea dreptului de şedere de care titularul beneficiazã pe baza prevederilor acordului.
- Pierderea sau distrugerea buletinului de identitate sau a permisului trebuie anunţatã imediat organelor locale de militie din statul de resedinta, care vor elibera o dovada despre aceasta, cu care se va putea trece frontiera.

II. Permisul de trecere se va tipari în limba oficialã a statului emitent, cu excepţia textului referitor la menţiunile despre datele personale ale titularului permisului şi ale persoanelor înscrise în acesta, care se vor imprima şi în limba oficialã a celeilalte pãrţi contractante.

ANEXA 3

1. Trecerea frontierei de stat în cadrul micului trafic de frontiera se va face prin urmãtoarele puncte:
- Petea (Repulica Socialistã România) - Csengersima (Republica Populara Unagara), punct rutier;
- Berveni (Republica Socialistã România) - Agerdomajor (Republica Populara Ungara), punct feroviar;
- Valea lui Mihai (Republica Socialistã România) - Nyirabrany (Republica Populara Ungara), punct rutier.
2. Punctele Berveni-Agerdomajor şi Valea lui Mihai - Nyirabrany se vor deschide pe data intrãrii în vigoare a prezentului acord, iar punctul Petea - Csengersima se va deschide pana la sfârşitul primului trimestru al anului 1970.

------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016