Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ACORD din 16 iulie 1974  comercial si de plati intre guvernul Republicii Socialiste Romania si guvernul Republicii Afganistan*)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ACORD din 16 iulie 1974 comercial si de plati intre guvernul Republicii Socialiste Romania si guvernul Republicii Afganistan*)

EMITENT: CONSILIUL DE MINISTRI
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 126 din 22 octombrie 1974
__________
*) Traducere.

Guvernul Republicii Socialiste România şi guvernul Republicii Afganistan, din dorinta de a-şi dezvolta pe viitor comerţul între cele doua tari pe baza egalitãţii şi avantajului reciproc,
au convenit dupã cum urmeazã:


ART. 1
Guvernul Republicii Socialiste România şi guvernul Republicii Afganistan îşi vor acorda reciproc clauza naţiunii celei mai favorizate în legatura cu toate problemele privind comerţul între cele doua tari.
Prevederile acestui articol nu se vor aplica totuşi la avantajele care:
a) una dintre pãrţile contractante le-a acordat sau le va acorda ţãrilor vecine în scopul facilitãrii traficului de frontiera;
b) rezulta dintr-o uniune vamalã sau dintr-o zona de comerţ liber la care una dintre pãrţile contractante este sau va deveni membra şi/sau din acorduri economice regionale sau subregionale şi la organizaţii de asistenta economicã reciprocã.
ART. 2
Livrãrile de mãrfuri între cele doua tari vor fi efectuate în conformitate cu lista "A" (exporturi din România) şi lista "B" (exporturi din Afganistan) anexate.
Se înţelege ca listele sînt numai enunciative şi nu au caracter obligatoriu.
Schimbul de mãrfuri nemenţionate în listele anexa va fi supus aprobãrii autoritãţilor competente din cele doua tari.
Cele doua pãrţi vor lua toate mãsurile posibile de a facilita asigurarea respectivelor licenţe de import şi export.
ART. 3
Schimburile comerciale dintre cele doua tari vor fi realizate pe baza reglementãrilor de import şi export privind controlul devizelor, care sînt sau vor intra în vigoare în ţãrile respective în perioada valabilitãţii acordului.
ART. 4
Fiecare parte asigura ca mãrfurile importate din cealaltã parte nu vor fi exportate în terţe tari fãrã aprobarea prealabilã a tarii de origine.
ART. 5
Cele doua pãrţi sînt de acord ca toate contractele individuale privind specialiştii care lucreazã sau care vor lucra în Afganistan sa fie perfectate în cadrul prevederilor acestui acord.
ART. 6
Plãţile dintre persoanele fizice şi/sau juridice din cele doua tari se vor efectua în dolari S.U.A. liber convertibili şi/sau alta moneda liber convertibilã, în conformitate cu legile, reglementãrile şi dispoziţiile de schimb valutar care exista sau vor intra în vigoare în ţãrile respective.
ART. 7
În spiritul acestui acord, toate contractele referitoare la schimbul de mãrfuri şi servicii, facturile, precum şi ordinele de plata vor fi exprimate în dolari S.U.A. sau oricare alta valuta liber convertibilã, convenitã de comun acord.
ART. 8
În cazul în care cumpãrãtorii şi vinzatorii doresc sa-şi protejeze contractele contra oricãrei devalorizari, ei pot sa includã în contractele lor o clauza valutarã, bazind valuta respectiva pe conţinutul standard în aur. În acest caz, autoritãţile respective nu vor face obiecţii.
ART. 9
Toate plãţile între cele doua pãrţi trebuie sa fie reglementate între Da Afganistan Bank (Banca Centrala a Afganistanului) şi Banca Romana de Comerţ Exterior. Ambele bãnci vor conveni separat asupra procedurii.
ART. 10
Guvernul Republicii Socialiste România şi guvernul Republicii Afganistan se vor preocupa de echilibrarea schimburilor comerciale reciproce.
În acest scop, la finele fiecãrui an calendaristic se vor face schimburi de informãri între Ministerul Comerţului Exterior şi Cooperãrii Economice Internaţionale al Republicii Socialiste România şi Ministerul Comerţului al Republicii Afganistan, cu privire la volumul de comercializat în decurs de un an, informãri bazate pe datele respective ale Bãncii Romane de Comerţ Exterior şi Da Afganistan Bank, cu privire la acreditivele deschise şi realizate şi la plãţile efectuate pentru operaţiunile comerciale şi necomerciale între cele doua tari.
ART. 11
La sfîrşitul fiecãrui an calendaristic, dacã din schimbul de informãri menţionate la art. 10 rezulta ca soldul este depãşit cu mai mult de 15% din schimburile comerciale realizate, ţara creditoare va lua mãsuri urgente şi într-o perioada de 6 luni va readuce soldul în cadrul procentului de mai sus.
ART. 12
Dacã toate eforturile tarii creditoare se dovedesc fãrã succes, ţara debitoare va fi libera sa introducã restrictii temporare de import, în scopul realizãrii echilibrului respectiv.
Guvernul tarii care intenţioneazã sa ia astfel de mãsuri îşi va informa partenerul înaintea introducerii restrictiei.
ART. 13
Pãrţile contractante se vor consulta reciproc, la cererea uneia dintre ele, cu privire la aranjamentele necesare pentru extinderea cooperãrii reciproce, a relaţiilor comerciale, rezolvind de asemenea toate problemele legate de îndeplinirea prezentului acord.
Pentru aplicarea acestui articol, fiecare intilnire convenitã la cererea oricãreia dintre pãrţi se va tine la o data stabilitã de comun acord, însã nu mai tirziu de 60 de zile de la data primirii cererii.
ART. 14
Livrãrile de mãrfuri şi prestãrile de servicii în cadrul acestui acord vor fi efectuate pe baza de contracte încheiate între persoane fizice şi juridice afgane, autorizate de guvernul afgan, pe de o parte, şi persoane juridice din Republica Socialistã România, autorizate de cãtre guvernul Republicii Socialiste România, pe de alta parte.
ART. 15
În scopul promovãrii comerţului între pãrţile contractante, ambele pãrţi îşi vor acorda reciproc facilitãţi cu privire la organizarea de expoziţii comerciale şi participarea la tîrguri comerciale.
ART. 16
Ambele pãrţi contractante vor scuti de taxe vamale şi de alte taxe urmãtoarele mãrfuri provenite din ţara partenera, conform reglementãrilor vamale:
a) cataloage, liste de preţuri, prospecte şi alte materiale de propaganda şi filme ale mãrfurilor ce vor fi oferite spre vînzare pe piata partii importatoare;
b) mãrfurile trimise pentru reparaţii şi care dupã realizarea lucrãrii necesare vor fi returnate tarii de origine;
c) mostre comerciale, bunuri şi materiale pentru tîrguri şi expoziţii permanente sau temporare şi care nu se intenţioneazã a fi vîndute.
ART. 17
Acest acord va intra în vigoare în mod provizoriu la data semnãrii lui şi definitiv la schimbarea notelor de confirmare ca acesta a fost aprobat de cãtre autoritãţile competente potrivit legislaţiei fiecãreia dintre pãrţile contractante.
Prezentul acord va fi valabil pentru un an şi va fi prelungit automat pentru noi perioade de cîte un an, dacã cu 3 luni înainte de expirarea valabilitãţii lui nici una dintre pãrţile contractante nu l-a denunţat.
Fãcut şi semnat la Kabul la 16 iulie 1974, în doua exemplare originale în limba engleza, ambele fiind egal autentice.


ANEXA 1

LISTA "A"

Mãrfuri pentru export din Republica Socialistã România cãtre Republica Afganistan

1. Instalaţii complete şi echipamente, din care:
- rafinarii de petrol pentru producerea combustibililor şi lubrifiantilor, precum şi instalaţii tehnologice şi echipamente separate pentru rafinarii de petrol;
- echipamente pentru industria miniera, maşini şi instalaţii miniere;
- uzine pentru concentrarea minereului de fier şi a minereurilor neferoase şi nemetalifere;
- echipament petrolier, din care:
- instalaţii complete de foraj, pãrţi de echipamente de foraj, accesorii şi unelte;
- echipament petrolier de producţie;
- fabrici de ciment, fabrici de geamuri, fabrici de caramizi şi tigla, echipamente şi pãrţi pentru industria materialelor de construcţii;
- centrale termoelectrice, unitãţi de transformare şi distribuţie, turboagregate, cazane de aburi, alte echipamente energetice şi pãrţi;
- fabrici şi uzine pentru industria chimica şi petrochimica, cum ar fi: fabrici de soda caustica şi calcinata, de superfosfati, de acid sulfuric, de negru de fum, de medicamente, fabrici de detergenti bazate pe produse petroliere, alte fabrici, uzine şi echipamente pentru industria chimica;
- uzine pentru cocsificarea carbunelui, alte uzine şi echipamente pentru industria siderurgica;
- alte uzine şi instalaţii industriale complete.
2. Mijloace de transport terestru:
- camioane, remorci şi autodescarcatoare etc.
3. Material rulant de cale feratã:
- vagoane de marfa, vagoane-cisterna, locomotive Diesel electrice.
4. Vase fluviale:
- nave;
- remorchere fluviale, vase autopropulsate şi nepropulsate, tancuri petroliere, slepuri nepropulsate, vase pescaresti.
5. Tractoare şi maşini agricole:
- tractoare;
- diverse maşini agricole.
6. Maşini-unelte pentru prelucrarea metalelor şi lemnului:
- strunguri, sepinguri, maşini universale de frezat, ferastraie alternative şi circulare, maşini de gaurit, ciocane pneumatice, prese, ghilotine, foarfeci, maşini de slefuit şi alte maşini-unelte.
7. Echipament electrotehnic şi pãrţi, ca:
- motoare electrice, generatoare electrice, convertizori sudura, transformatori de sudura, aparataj de inalta şi joasa tensiune, transformatori de forta, contori electrici etc.
8. Maşini de construcţii şi de construcţii de drumuri, ca:
- excavatoare, concasoare, rulouri compresoare, betoniere.
9. Echipament frigorific ca:
- depozite frigorifice complete, fabrici de gheaţa, agregate şi compresoare frigorifice, vitrine şi unitãţi diverse frigorifice.
10. Motoare, pompe şi compresoare, ca:
- motoare Diesel, pompe electrice centrifugale, pompe de irigaţii şi pentru stins incendii, compresoare şi motocompresoare electrice.
11. Echipamente de ridicat şi transport ca:
- macarale diverse, automacarale, curele de transmisie.
12. Diverse maşini şi echipamente, inclusiv aparataj industrial şi casnic.
13. Rulmenti.
14. Anvelope.
15. Conductori electrici.
16. Produse laminate de oţel (profile).
17. Produse petroliere: petrol lampant, motorina, pacura, ulei lubrifiant, cocs de petrol, acizi naftenici etc.
18. Bitum natural şi de petrol.
19. Diverse produse chimice şi farmaceutice.
20. Coloranti organici.
21. Coloranti şi intermediari: ulei de anilina etc.
22. Materiale tanante sintetice.
23. Insectofungicide ca: hexaclorciclohexan, diclordifeniltrieloretan.
24. Hirtie şi cartoane diverse ca: hirtie de tigari, hirtie satinata, hirtie creponata, de toaleta, pentru servetele etc.
25. Ladite de ceai, din placaj.
26. Plãci aglomerate.
27. Plãci fibrolemnoase.
28. Geamuri mecanice trase, armate şi ornamentale.
29. Produse din p.v.c.
30. Articole de sticlarie casnice.
31. Zahãr.
32. Textile, confecţii, incaltaminte.
33. Cãrţi, reviste, discuri, timbre poştale.
34. Filme expuse.
35. Artizanat şi produse ale industriei casnice.


ANEXA 2

LISTA "B"
Mãrfuri pentru export din Republica Afganistan cãtre Republica Socialistã România

1. Bumbac.
2. Produse din bumbac şi fire.
3. Piei brute de ovine şi caprine.
4. Lina.
d. Seminţe de în şi susan.
6. Mate.
7. Nuci.
8. Migdale.
9. Fistic, alune şi alte fructe uscate.
10. Stafide.
11. Condimente.
12. Plante medicinale.
13. Par de camila şi de cal.
14. Azbest şi mica.
15. Minerale şi concentrate de minereu.
16. Sucuri de fructe.
17. Piei de oi tip baghana (karakul).
18. Covoare.
19. Articole de artizanat şi ale industriei casnice.
20. Diverse.


----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016