Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ACORD DE PLATI ROMANO-ENGLEZ din 2 septembrie 1938     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ACORD DE PLATI ROMANO-ENGLEZ din 2 septembrie 1938

EMITENT: REGELE CAROL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 242 din 18 octombrie 1938

Având în vedere ca Acordul de Plati Romano-Englez din 2 Mai 1936, modificat prin Acordul de Plati Anglo-Roman (modificator) din 27 Mai 1937 şi Acordul Suplimentar al Acordului de plati (modificator) din 25 Februarie 1938, prevãd dispoziţiuni în vederea inlesnirii plãţilor între România şi Regatul Unit, şi
Având în vedere ca Guvernele contractante doresc sa continue a înlesni plãţile între România şi Regatul Unit;
În consecinta Guvernul Roman şi Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, au convenit cele ce urmeazã:

ART. 1
Acordurile menţionate în preambulul prezentului Acord şi Acordurile Technice încheiate între Banca Nationala a României şi Oficiul de Clearing Anglo-Roman (denumit în cele ce urmeazã Oficiul de Clearing), în conformitate cu dispoziţiunile acelor Acorduri sunt abrogate prin prezentul Acord şi înlocuite prin dispoziţiunile ce urmeazã ale Acordului de fata, sub rezerva ca sumele deţinute în momentul intrãrii în vigoare a prezentului Acord în conturile deschise pentru scopurile specificate în acele Acorduri, vor fi utilizate conform dispoziţiunilor prevãzute în art. 13 al prezentului Acord şi sub rezerva ca orice plata regulat facuta şi primitã conform dispoziţiunilor acelor Acorduri va fi socotitã ca o plata sau încasare valabilã.
ART. 2
(1) Toate datoriile scãzute şi exigibile la 10 Iunie 1936, precum şi toate datoriile de scadenta posterioarã acelei date, ale unor persoane din Regatul Unit cãtre persoane rezidente în mod obişnuit sau exercitând în mod obişnuit activitatea lor în afarã de Regatul Unit, în legatura cu preţul de mãrfuri româneşti importate în Regatul Unit, vor fi plãtite în lire sterline într-un cont nepurtator de dobânzi la Banca Angliei, în numele Directorului ("Controller") al Oficiului de Clearing.
În cazurile când o datorie este exprimatã a fi platibila în alta moneda decât lira sterlina, plata se va face în lire sterline la cursul de vânzare al tratelor la vedere în aceasta alta moneda, în vigoare pe piata Londrei la data plãţii.
Orice plata efectuatã conform dispoziţiunilor acestui articol va constitui o liberare a debitorului pentru suma corespunzãtoare din datorie.
(2) Totuşi, în mãsura în care Oficiul de Clearing va constata ca preţul mai sus menţionat al oricãror mãrfuri, cuprinde o suma referitoare la navlu, sau alte cheltuieli similare în legatura cu acele mãrfuri, Oficiul de Clearing va putea autoriza ca atare suma sa fie scãzutã din datoria platibila Oficiului de Clearing, sau va putea restitui acea suma, şi aceasta suma va fi atunci platibila direct exportatorului sau agentului ori reprezentantului sau.
ART. 3
Toate sumele în lire sterline plãtite la Banca Angliei pentru contul Oficiul de Clearing, în legatura cu preţul de mãrfuri româneşti importate în Regatul Unit, vor fi alocate, la intrarea în vigoare a prezentului Acord, de cãtre Oficiul de Clearing, dupã cum urmeazã:
(I) În ceea ce priveşte orice plata pentru o datorie cuvenitã oricãrei societãţi petrolifere româneşti, în legatura cu importuri de produse petrolifere, Oficiul de Clearing va transfera la un cont nepurtator de dobânzi la Banca Angliei, deschis în numele Directorului Oficiului de Clearing (denumit în cele ce urmeazã Contul Special), 50% din valoarea plãţii sau orice proporţie mai ridicatã ce ar putea fi fixatã de comun acord între Banca Nationala a României şi Oficiul de Clearing.
Din orice sold al unei asemenea plati, netransferat la Contul Special, Oficiul de Clearing va putea transfera într-un cont nepurtator de dobânzi ce va fi deschis la Banca Angliei în numele Directorului Oficiului de Clearing (denumit în cele ce urmeazã Conturi de Rambursãri), o suma egala cu 30% din acea plata. Sumele creditate la Contul de Rambursãri vor fi rambursate direct, la cererea Societãţii Petrolifere interesate, unei persoane din Regatul Unit.
Orice sold al plãţii va fi transferat într-un cont nepurtator de dobânzi la Banca Angliei în numele Directorului Oficiului de Clearing Anglo-Roman (denumit în cele ce urmeazã Contul Petrol) şi va fi utilizat pentru a plati cãtre persoane din Regatul Unit sumele ce ar fi necesare pentru a-i permite Societãţii petrolifere interesate de a acoperi nevoile sale de lire sterline pentru plati ce trebuesc fãcute în Regatul Unit. Plãţile din acest cont vor fi efectuate numai cu aprobarea prealabilã a Bãncii Naţionale a României şi pe baza instrucţiunilor date de aceasta Oficiului de Clearing.
La încheierea operaţiunilor din ultima zi a lunilor Iunie, Septemvrie, Decemvrie şi Martie ale oricãrui an, se vor transfera din Contul Petrol la Contul Special orice sume aflãtoare în Contul Petrol la creditul unei societãţi petrolifere, ce depãşesc 25% din sumele vãrsate în Contul Petrol de acea Societate Petrolifera în cursul celor 3 luni precedente.
De asemenea, în orice moment, vor putea fi virate sume din Contul Petrol în Contul Special, la cererea Societãţilor petrolifere interesate.
(II) În ceea ce priveşte orice plati în legatura cu preţul de mãrfuri româneşti importate în Regatul Unit în conformitate cu înlesnirile prevãzute la art. 9 al prezentului Acord, Oficiul de Clearing va vãrsa în Contul Ordinar al Bãncii Naţionale a României la Banca Angliei procentul ce urmeazã a fi cedat în conformitate cu prevederile art. 9 (2) şi orice procent ce urmeazã a fi cedat în conformitate cu dispoziţiunile oricãror aranjamente aprobate conform art. 9 (1). Soldul va fi transferat într-un cont nepurtator de dobânzi la Banca Angliei în numele Directorului Oficiului de Clearing (denumit în cele ce urmeazã Contul Operaţiuni în Compensaţie) pentru a fi distribuit în conformitate cu art. 10 al prezentului Acord.
(III) În ceea ce priveşte orice alte plati primite în legatura cu preţul de mãrfuri româneşti importate în Regatul Unit.
a) 20% vor fi creditate într-un cont nepurtator de dobânzi ce va fi deschis la Banca Angliei în numele Directorului Oficiului de Clearing Anglo-Roman (denumit în cele ce urmeazã Contul General Regatul Unit) pentru a fi distribuite în conformitate cu art. 11 al prezentului Acord;
b) 40% vor fi creditate la un cont nepurtator de dobânzi ce va fi deschis la Banca Angliei în numele Directorului Oficiului de Clearing (denumit în cele ce urmeazã Contul Mãrfuri Regatul Unit) pentru a fi distribuite în conformitate cu art. 12 al prezentului Acord;
c) 40% vor fi transferate la Contul Special.
ART. 4
La şi dela intrarea în vigoare a prezentului Acord sterlinele vãrsate sau ce vor fi vãrsate la Contul Special vor fi distribuite de Oficiul de Clearing în Sub-conturi nepurtatoare de dobânzi la Banca Angliei, în numele Bãncii Naţionale a României, dupã cum urmeazã:
(I) La Sub-Contul A, Lire sterline 150.000 în luna Septemvrie 1938, şi Lire sterline 62.000 în fiecare luna urmãtoare pana la 31 Martie 1938 şi Lire sterline 80.000 în fiecare luna urmãtoare spre a fi distribuite în conformitate cu art. 5.
Orice lipsa înregistratã în aceasta alocare va fi completatã de Banca Nationala a României în mãsura în care sterline au fost oricând puse la dispoziţia Bãncii Naţionale României, conform acestui articol, independent de faptul ca asemenea sterline ar fi fost considerate ca o rambursare conformã dispoziţiunilor art. 13 (4)
În cazul când sterline suficiente nu au fost puse la dispoziţia Bãncii Naţionale a României suma ce lipseşte va fi reportata şi completatã în luna sau lunile urmãtoare dupã ce distribuirile normale în subconturi vor fi fost efectuate.
Aceasta dispoziţiune poate oricând fi modificatã de comun acord între cele doua guverne contractante.
(II) Dupã aceasta la Sub-Conturi B. D şi F Lire sterline 70.000 lunar în proporţie de 12% la Subcontul B, 55% la Subcontul D, şi 33% la Subcontul F.
Orice lipsa înregistratã în aceasta alocare va fi completatã de Banca Nationala a României în mãsura în care sterline au fost oricând puse la dispoziţia Bãncii Naţionale a României, conform acestui articol, independent de faptul ca asemenea sterline ar fi fost considerate ca o rambursare conformã dispoziţiunilor art. 13 (4).
În cazul când sterline suficiente nu au fost puse la dispoziţia Bãncii Naţionale a României suma ce lipseşte va fi reportata şi completatã în luna sau lunile urmãtoare dupã ce distribuirile normale în subconturi vor fi fost efectuate.
(III) Soldul la contul ordinar al Bãncii Naţionale a României la Banca Angliei sub rezerva dispoziţiunilor susmenţionate referitoare la completarea lipsurilor.
ART. 5
Soldul aflator la creditul Sobcontului A va fi utilizat pentru scopurile ce urmeazã:
(1) Lire 2.500 lunar vor fi vãrsate în contul ordinar al Bãncii Naţionale a României la Banca Angliei.
(2) Restul va fi utilizat pentru Serviciul Datoriei Publice, a Statului Roman şi al împrumuturilor emise de Cassa Autonomã a Monopolurilor, precum şi pentru sumele de plata Cassei Comune a Datoriilor Austro-Ungare antebelice; aceasta alocatie va fi utilizata conform aranjamentelor detaliate încheiate sau care s-ar încheia între Guvernul Roman şi Consiliul Purtatorilor de Renta Strãinã, pentru plata a I) 71/2% din rata de plata a României cãtre susmentionata Cassa Comuna, II) plati în legatura cu titluri sau alte creanţe derivând din valori mobiliare ce au fost stabilite de cãtre Guvernul Regatului Unit ca aparţinând, la data de 4 Mai 1936, deţinãtorilor Britaniei definiţi mai jos, şi III) plati datorate în Regatul Unit în legatura cu spese şi comisioane ale Agenţilor Plãtitori.
Prin deţinãtorii britanici se va înţelege: a) persoane de orice naţionalitate, cu resedinta obişnuitã sau care îşi exercita în mod obişnuit activitatea în Regatul Unit, b) deţinãtorii de "Sterling Bonds" ale împrumutului de 4 1 % din 1913, în mãsura deţinerii lor; c) deţinãtorii de Obligaţiuni pentru Despãgubiri de razboiu, emise unor anumite Societãţi Petrolifere, care erau semnatare la Acorduri încheiate între Guvernul Roman şi acele Societãţi la Londra la 1 Noemvrie 1926, sau la Paris la 10 Decemvrie 1934, în mãsura deţinerii lor de obligaţiuni pentru Despãgubiri de Razboiu, emise lor, şi la care se referã acele Acorduri; d) supusii britanici cu resedinta la orice ţara sau societãţile înregistrate prin sau sub legile Regatului Unit, sau ale oricãrui teritoriu, sub suveranitatea Majestatii Sale Regelui Marii Britanii, Irlandei, şi Dominioanelor Britanice de peste Mari, Imparat al Indiei, sau suveranitatea, protectoratul sau mandatul Majestatii Sale şi a Guvernelor şi autoritãţilor publice din acele teritorii şi e) persoane sub protectoratul Majestatii Sale, cu resedinta obişnuitã, sau exercitând în mod obişnuit activitatea lor în Regatul Unit sau în oricare altul din teritoriile susmenţionate.
ART. 6
Soldul aflator la creditul Sub-Contului B va fi utilizat pentru plati în legatura cu credite bancare pe termen scurt, exigibile şi datorii bancare, în conformitate cu aranjamentele existente sau ce ar putea fi fãcute între Banca Nationala a României şi Comitetul Reunit al Creditorilor Britanici pe Termen Scurt.
ART. 7
(1) Sumele aflãtoare la creditul Sub-Contului D vor fi utilizate în primul rând pentru plata datoriilor scadente înainte de 1 August 1935 (inclusiv dobânzile aferente) ale persoanelor din România cãtre persoane din Regatul Unit, în legatura cu vânzarea de mãrfuri de orice fel (denumite în cele ce urmeazã datorii comerciale arierate). Sumele în sterline vor fi alocate pentru plata datoriilor la care se referã articolul de fata, la cursul oficial al schimbului în România, în vigoare la data alocãrii, plus o prima calculatã la acel curs, al carei cuantum nu va depãşi 38%.
(2) Când soldul Sub-Contului D depãşeşte suma necesarã pentru plata datoriilor comerciale arierate, în legatura cu care debitorii din România au depus lei la Banca Nationala a României spre a fi transferati, acest sold va fi disponibil pentru plata oricãror datorii cãtre persoane din Regatul Unit, în legatura cu preţul de mãrfuri din Regatul Unit, importate în România înaintea intrãrii în vigoare a prezentului Acord.
(3) Plãţile la care se referã Articolul de fata vor fi fãcute pentru totalul sau o parte a datoriei, în limita leilor depusi de debitor pentru acest scop şi pe cat posibil în ordinea cronologicã a scadentelor.
(4) Oficiul de Clearing va cere o declaraţie, ce trebuie facuta de o persoana din Regatul Unit, înainte de a i se face orice plata în legatura cu o datorie platibila prin Sub-Contul D, ca suma îi este datoratã de debitorul numit şi ca nu i-a fost achitatã.
ART. 8
Soldul aflator la creditul Sub-Contului F, va fi utilizat pentru cumpãrarea de mãrfuri din Regatul Unit de cãtre Guvernul Roman.
ART. 9
(1) Înlesnirile ce ar fi acordate în România pentru exportul special de mãrfuri, în vederea procurãrii de devize pentru lichidarea de datorii comerciale arierate sau pentru importul de mãrfuri în România, se vor acorda pentru plati cãtre persoane din Regatul Unit, pentru datorii comerciale arierate sau pentru furnizarea de mãrfuri, în condiţiuni nu mai puţin favorabile ca acele acordate pentru plati similare cãtre persoane în orice alta ţara strãinã. În mãsura în care aceste înlesniri privesc exportul de mãrfuri în Regatul Unit, aranjamentele vor fi supuse aprobãrii ambelor Guverne contractante.
(2) Aprobarea specialã a Guvernului Regatului Unit nu va fi necesarã pentru exportul mãrfurilor specificate în Anexa prezentului Acord, care sunt exportate din România, pentru a permite plati cãtre persoane în Regatul Unit, în conformitate cu dispoziţiunile stabilite în art. 10 al prezentului Acord şi sub rezerva obligaţiunii de a ceda procentul din produsul în sterline dacã un asemenea procent este specificat în Anexa.
(3) Lista mãrfurilor şi procentele de sterline stabilite în Anexa pot fi modificate prin Acord între cele doua Guverne contractante, iar asemenea modificãri vor fi astfel fãcute încât sa între în vigoare în prima zi a oricãrei luni.
ART. 10
Toate sumele creditate la Contul Operaţiuni în Compensaţie conform cu art. 3 (II) vor fi trecute în registrele Oficiului de Clearing în Sub-Conturi separate pe numele persoanelor sau bãncilor în România, indicate respectiv în momentul vãrsãmântului ca beneficiari ai vãrsãmintelor corespunzãtoare fãcute la Banca Angliei. Sub rezerva dispoziţiunilor paragrafului (2) al articolului de fata, plãţile se vor face din Contul Operaţiunii în Compensaţie numai la cererea acestor persoane sau bãnci din România sau a celor numiţi de ele, în limita sumelor aflãtoare la creditul sub-conturilor lor respective.
(2) Din sumele creditate la fiecare sub-cont, conform paragrafului (1) al articolului de fata 50% va fi disponibil pentru plati cãtre persoane în Regatul Unit, în legatura cu mãrfuri cultivate, produse sau fabricate în Regatul Unit şi exportate în România, şi 50% va fi disponibil pentru plati cãtre persoane în Regatul Unit în legatura cu orice mãrfuri importate în România sub rezerva ca datoria pentru care se va face o asemenea plata sa fie datoratã unei persoane în Regatul Unit.
(3) Orice suma aflãtoare la creditul unui sub-cont al Contului Operaţiuni în Compensaţie, poate fi cedata la Contul Special la cererea persoanei sau Bãncii, în numele cãreia asemenea sume sunt trecute în conformitate cu paragraful (1) al articolului de fata.
(4) Dacã independent de dispoziţiunile Articolului 3 (II) şi paragrafele (1) şi (2) ale articolului de fata, cele doua Guverne contractante aproba un aranjament în baza cãruia produsul în sterline al unui export special de mãrfuri româneşti, în Regatul Unit, poate fi destinat la plata de datorii altele decât datoriile pentru furnizarea de mãrfuri în România, produsul în sterline va fi plãtit la Banca Angliei pentru Contul Oficiului de Clearing şi va fi alocat spre utilizare pentru scopurile specificate în documentele aproband exportul special.
(5) O copie dupã declaraţia de export facuta cãtre Banca Nationala a României pentru exporturile de mãrfuri din România, în conformitate cu dispoziţiunile articolului 9, va însoţi asemenea mãrfuri importate în Regatul Unit. Susmentionata declaraţie de export trebuie anexatã formularului întrebuinţat pentru efectuarea plãţii la Banca Angliei, conform articolului 2 sau remisã direct Oficiului de Clearing.
ART. 11
(1) Toate sumele creditate la Contul General Regatul Unit, în conformitate cu articolul 3 (III) (a) vor fi trecute în registrele Oficiului de Clearing în subconturi separate, în numele beneficiarilor indicaţi (în momentul vãrsãmântului) în legatura cu vãrsãmintele corespunzãtoare fãcute la Banca Angliei. Beneficiarii astfel indicaţi vor fi bãncile în România, ale cãror semnãturi sunt cunoscute de Oficiul de Clearing, sau prin aranjament cu Oficiul de Clearing, persoane în România, altele decât asemenea bãnci. Sub rezerva dispoziţiunilor paragrafului (2) al articolului de fata plãţile din Contul General Regatul Unit se vor face numai la cererea unor asemenea persoane sau bãnci în România sau a celor numiţi de ele, în limita sumelor aflãtoare la creditul subconturilor lor respective.
(2) Sumele aflãtoare la creditul subconturilor deschise în conformitate cu paragraful precedent vor fi disponibile pentru orice fel de plati în Regatul Unit de cãtre o persoana din România cãtre o persoana din Regatul Unit.
(3) Orice suma aflãtoare la creditul unui subcont al Contului General Regatul Unit, poate fi cedata la Contul Special la cererea persoanei sau Bãncii, în numele cãreia asemenea sume sunt trecute în conformitate cu paragraful (1) al acestui articol.
ART. 12
(1) Toate sumele creditate la Contul Mãrfuri Regatul Unit în conformitate cu articolul 3 (III) (b) vor fi trecute în registrele Oficiului de Clearing în Subconturi separate, în numele beneficiarilor indicaţi (în momentul vãrsãmântului) în legatura cu vãrsãmintele corespunzãtoare fãcute la Banca Angliei. Beneficiarii astfel indicaţi vor fi bãncile în România ale cãror semnãturi sunt cunoscute de Oficiul de Clearing, sau prin aranjament cu Oficiul de Clearing, persoane în România altele decât asemenea bãnci. Sub rezerva dispoziţiunilor paragrafului (2) al articolului de fata, plãţile din Contul Mãrfuri Regatul Unit se vor face numai la cererea unor asemenea persoane sau bãnci în România sau a celor numiţi de ele, în limita sumelor aflãtoare la creditul subconturilor lor respective.
(2) Sumele aflãtoare la creditul subconturilor deschise în conformitate cu paragraful precedent vor fi utilizate numai pentru plati cãtre persoane din Regatul Unit în legatura cu mãrfuri cultivate, produse sau fabricate în Regatul Unit şi exportate sau care vor fi exportate în România.
(3) Orice suma aflãtoare la creditul unui subcont al Contului Mãrfuri Regatul Unit, poate fi cedata la Contul Special la cererea persoanei sau bãncii, în numele cãreia asemenea suma este trecutã în conformitate cu paragraful (1) al acestui articol.
(4) Se vor acorda autorizaţii de import pentru importul de mãrfuri din Regatul Unit în România, în mãsura necesarã, pentru utilizarea integrala, pentru cumpãrãri de mãrfuri din Regatul Unit, a sterlinelor disponibile, rezultând din dispoziţiunile prezentului Acord, pentru cumpãrãri de asemenea mãrfuri.
Eliberarea autorizaţiilor de import va fi astfel administratã, încât sa nu modifice în mod substanţial diferitele categorii de mãrfuri importate din Regatul Unit, fata de proportiile respective în care aceste categorii de mãrfuri au fost importate în România în anii 1933-1935.
ART. 13
1. (I) Independent de dispoziţiunile articolului 1 al prezentului Acord, conturile deschise în conformitate cu Acordurile abrogate prin acel articol vor fi considerate ca fiind deschise conform prezentului Acord.
(II) Soldurile aflãtoare la creditul conturilor la care se referã paragraful precedent la încheierea operaţiunilor din ziua precedenta datei intrãrii în vigoare a prezentului Acord, vor fi utilizate dupã cum urmeazã:
(a) Orice sold aflator la creditul Subcontului C, deschis conform articolului IV (I) al Acordului de Plati (Technic) Anglo-Roman din 30 Mai 1936 (denumit în cele ce urmeazã Acordul Tehnic) vor fi transferate la Subcontul F.
(b) Orice sold aflator la creditul subcontului E deschis conform articolului IV (I) al Acordului Tehnic vor fi transferate la Subcontul D.
(e) Orice sold aflator la creditul Contului Comerţ General deschis conform art. 5 al Acordului de Plati Anglo-Roman (Modificator) din 27 Mai 1937 va fi lãsat la libera dispoziţie a Bãncii Naţionale a României.
(d) Orice sold aflator la creditul oricãrui alt cont deschis în conformitate cu Acordurile abrogate conform art. 1 al acestui Acord va fi utilizat ca şi cum ar fi fost alocat sau distribuit acelui cont conform dispoziţiunilor prezentului Acord.
(III) Pentru scopurile specificate în paragraful 1 (II) (a), (b) şi (c) al acestui articol se va tine seama de sumele în curs de alocare, distribuire sau plata la data intrãrii în vigoare a Acordului de fata, precum şi de avizele de plata emise înaintea intrãrii în vigoare a Acordului de fata.
(2) În ultima zi a lunilor Noemvrie, Februarie, Mai şi August, orice surplus în Subcontul A va fi transferat la Subcontul F, cu aprobarea Bãncii Naţionale a României şi Oficiului de Clearing. Nu se va considera ca exista un surplus la Subcontul A, decât dacã suma din Subcont este suficienta pentru a acoperi nevoile acelui subcont pe cele trei luni urmãtoare, evaluate de Oficiul de Clearing de acord cu Banca Nationala a României. Aceasta dispoziţiune va putea fi modificatã prin înţelegere între Banca Nationala a României şi Oficiul de Clearing în cazul când una din pãrţi va considera ca este necesar de a se stabili prevederile suplimentare pentru plãţile din Subcontul A.
(3) Dacã o suma oarecare ce a fost alocata unuia dintre Subconturile Contului Special nu este, dupã pãrerea Bãncii Naţionale a României şi a Oficiului de Clearing, necesarã (sau nu este imediat necesarã) pentru scopurile pentru care a fost alocata, o asemenea suma poate fi realocata la oricare din celelalte subconturi prin înţelegere între Banca Nationala a României şi Oficiul de Clearing (sub rezerva dispoziţiunilor ce s-ar conveni prevãzând restituirea ulterioara, dacã asemenea dispoziţiuni ar exista).
(4) Banca Nationala a României poate face avansuri la Subconturile Contului Special, care vor fi restituite în momentul şi în mãsura în care Banca Nationala a României şi Oficiul de Clearing sunt de acord ca un surplus disponibil exista în Subcontul respectiv. Orice suma ce depãşeşte lire 250.000 anual primitã de Banca Nationala a României în conformitate cu dispoziţiunile articolelor 3 şi 4 ale prezentului Acord va fi însã consideratã ca o rambursare a avansurilor ce au fost anterior fãcute Subconturilor Contului Special, conform dispoziţiunilor Acordului Suplimentar de Plati Modificator din 25 Februarie 1938, sau a oricãror avansuri fãcute conform prezentului articol, în limita acestei depasiri.
ART. 14
(1) Un creditor din Regatul Unit în legatura cu o datorie la care se referã articolul 7 va fi îndreptãţit sa ceara debitorului din România sa ţinã în depozit într-un cont blocat deschis, în numele creditorului, la o banca din România indicatã de creditor, o suma în lei echivalenta cu contravaloarea datoriei calculatã pe baza cursului oficial al schimbului în România, modificat pentru a tine seama de prima valutarã perceputã de Banca Nationala a României la vânzãrile de lire sterline sau orice alt curs ce poate fi aplicat conform dispoziţiunilor articolului 7 (1)
(2) În caz de deces, faliment sau concordat al unui debitor roman, sumele de plata în legatura cu o datorie la care se referã articolul 7, vor fi admise la transfer în acelaşi fel ca şi datoria iniţialã.
Dacã plata este datoratã lui "United Kingdom Export Credits Guarantee Department", prezentarea unui certificat dela acest Departament va fi acceptatã de Banca Nationala a României, drept dovada ca banii sunt datorati acelui Departament în legatura cu o datorie la care se referã articolul 7.
ART. 15
Dacã un debitor roman nu are posibilitatea sa prezinte documentele cerute de Banca Nationala a României, pentru a stabili existenta unei datorii comerciale, Banca Nationala a României, dupã primirea unei declaraţii din partea creditorului, conţinând detalii asupra datoriei, va face cercetãrile în registrele debitorului, necesare pentru a stabili existenta şi natura datoriei.
ART. 16
(1) Banca Nationala a României va cere tuturor persoanelor în România, care datoresc sume cãtre persoane din Regatul Unit sa facã plata în lei Bãncii Naţionale a României, în limita sumelor disponibile în fiecare din Subconturile Contului Special. În acest scop, datoriile libelate în alte monede decât lei, vor fi convertite la cursul oficial al schimbului în România, modificat, pentru a tine seama de prima valutarã perceputã de Banca Nationala a României la vânzãrile de lire sterline. În cazul datoriilor comerciale, arierate, aceasta prima va fi în conformitate cu dispoziţiunile articolului 7 (1).
(2) Un debitor în România nu va fi liberat de obligaţia sa în legatura cu orice datorie pana când creditorul nu a fost complet achitat în moneda în care datoria a fost contractatã.
ART. 17
(1) Oficiul de Clearing va aviza zilnic Bãncii Naţionale a României vãrsãmintele efectuate în Contul Special, în Contul General Regatul Unit, în Contul Mãrfuri Regatul Unit, în Contul de Rambursãri, în Contul Petrol şi în Contul Operaţiunii în Compensaţie. Avizele vor cuprinde detaliile convenite între Banca Nationala a României şi Oficiul de Clearing.
(2) Oficiul de Clearing va aviza de asemenea Bãncii Naţionale a Romanie transferurile efectuate din Contul Special în diferitele subconturi ale acelui Cont şi sumele creditate în Contul Ordinar al Bãncii Naţionale a României, la Banca Angliei în conformitate cu articolele 3 şi 4.
(3) La primirea avizelor menţionate în paragrafele (1) şi (2) ale acestui articol, Banca Nationala a României va plati imediat persoanei în drept, conform legilor în vigoare în România, contravaloarea în lei a fiecãrei sau fiecaror plati fãcute în Contul Ordinar al Bãncii Naţionale a României.
ART. 18
(1) Banca Nationala a României va comunica Oficiului de Clearing detaliile referitoare la plãţile de efectuat din diferitele subconturi ale Contului Special şi din Contul Petrol şi va autoriza Banca Angliei sa transfere la Oficiul de Clearing sumele necesare din subconturi. Avizele de plata vor cuprinde, în cazul datoriilor comerciale numele şi adresa debitorului din România, numele şi adresa creditorului din Regatul Unit, când este posibil numele şi adresa oricãrei Bãnci din Regatul Unit care a trimis documentele spre încasare şi numãrul scrisorii de remitere a bãncii respective, suma datoriei, cursul de conversiune în cazul datoriilor libelate în alte monete decât lire sterline şi suma de plata.
(2) În ceea ce priveşte mãrfuri exportate din Regatul Unit în România la sau dupã 1 Iunie 1936, dispoziţiunile articolului 7(2), 9 şi 12 (2) al prezentului Acord se vor aplica numai la datorii în legatura cu mãrfuri însoţite de un certificat al unei Camere de Comerţ din Regatul Unit (sau al oricãrei alte instituţiuni autorizate de Guvernul Regatului Unit), stabilind ca mãrfurile au fost produse sau fabricate în Regatul Unit.
(3) La avizele de plata emise în conformitate cu articolele 7 (2) şi 8 ale prezentului Acord, precum şi la cererile de plata fãcute în conformitate cu art. 12 (2) al prezentului Acord vor fi anexate certificatele de origine respective în legatura cu mãrfuri exportate la sau dupã 1 Iunie 1936, certificate emise de cãtre Camerele de Comerţ din Regatul Unit (sau de cãtre orice alta institutiune autorizata de Guvernul Regatului Unit) în conformitate cu paragraful (2) al acestui articol.
ART. 19
Prin "persoane în Regatul Unit" se înţeleg persoane şi societãţi rezidand în mod obişnuit sau exercitând în mod obişnuit activitatea lor în Regatul Unit.
Prin "persoane în România" se înţeleg persoane sau societãţi rezidand în mod obişnuit sau exercitând în mod obişnuit activitatea lor în România, inclusiv Statul Roman, precum şi organizatiunile Statului (instituţiuni publice.)
ART. 20
Prezentul Acord va intra în vigoare în 12 Septemvrie 1938. El va putea lua sfârşit în prima zi a oricãrei luni printr-o notificare facuta de oricare dintre Guverne celuilalt Guvern la sau înainte de prima zi a lunei precedente cu începere dela 1 Mai 1939.
Drept care subsemnaţii, deplin autorizaţi în acest scop de cãtre Guvernele lor respective, au semnat prezentul Acord şi i-au aplicat sigiliile lor.
Fãcut în dublu exemplar la Bucureşti în ziua a doua a lunii Septemvrie 1938, în limbile romana şi engleza, ambele texte fiind socotite autentice.

Pentru Guvernul Roman,
(ss) M. CONSTANTINESCU

Pentru Guvernul Regatului Unit al Marei
Britanii şi Irlandei de Nord,
(ss) H. L. FARQUHAR



ANEXA 1

Lista mãrfurilor cu procentele din suma obţinutã în lire
la care se aplica art. 9 din prezentul Acord
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Tarif MĂRFURI % în
rom. Lstg.
Nr.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
75, 77-81 Piei cu blana crude sau prelucrate... 30
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
178 Par de porc şi de cal 30
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
179 Par de bou 30
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
307-309 Seminţe de lucerna, trifoi şi alte seminţe furajere
(cu excepţia mazarichei) 30
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
316 Seminţe de canepa 30
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
321-322 Seminţe de mustar şi mac 30
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
394 Nuci în coaje, curatate sau sfaramate 30
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
728 Deşeuri dela filaturi de canepa şi iuta 30
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1000 Smoala 30
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1014 Cocs de petrol 30
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
44 Pãsãri tãiate 25
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
258-260 Nasturi de os, corn, copite sau corozo 25
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
328 Uleiu de soia 25
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
334-336 Uleiu de floarea soarelui, în şi rapita 25
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
340-341 Uleiu de dovleac şi de ricin 25
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
447 Melasa 25
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
867 Pirite 25
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1028 Manganez 25
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
40 Conserve de carne de tot felul, în ambalaje hermetice 20
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
67-69 Raci, melci, icre negre 20
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
104 Razaturi de piei cromate 20
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
151-158 Tesaturi de lana 20
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
192-193 Palarii de pasla 20
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
206-211 Tesaturi de mãtase 20
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
228 Mate de animale 20
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
250-252 Fulgi, puf, pene 20
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
292 Gris, arpacas 20
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
344-345 Uleiuri vegetale solidifcate 20
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
351 Bulion de patlagele şi ardei 20
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
387 Tutun şi tigarete 20
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
471-478 Tesaturi de canepa şi în 20
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
518-557 Tesaturi de bumbac 20
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
646 Foi de lemn pentru placaje 20
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
647-649 Placaje 20
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
650 Parchete şi frizuri 20
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
730-751 Pasta mecanicã de lemn şi celuloza 20
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
732-774 Carton şi hârtie neimprimate 20
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
775-793 Confectiuni de hârtie şi carton 20
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
818-819 Fire de cauciuc imbracate în tesaturi în fire de cauciuc 20
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
824 Pânze şi panglici izolante 20
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
825 Covoare şi presuri de cauciuc 20
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
827 Tuburi şi ţevi de cauciuc 20
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
831 Incaltaminte de cauciuc 20
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
832 Tocuri şi talpi, potcoave de cauciuc 20
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
ex. 886-891 Alabastru şi lucrãri din alabastru 20
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
ex. 1354 Drojdie şi cenuse de cositor 20
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1424-1425 Robinete şi ventile din arama 20
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
ex. 1446 Aparate autocalor 20
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1489-1504 Jucarii de copii 20
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1586-1588 Acid sulfuric şi sulfuros 20
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1597 Soda caustica 20
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1612 Carbid 20
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1626 Hipoclorit de calciu 20
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1868 Oxizi de zinc (alb şi gri de zinc) 20
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1670-1671 Acid acetic 20
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1679 Alcooluri 20
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
ex. 1681 Butanol 20
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1687 Acetona 20
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1694 Acetat de calciu 20
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1723 Îngrãşãminte chimice organice 20
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1733 Produse chimice 20
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1760 Negru de fum 20
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1770 Oxizi de plumb (minium de plumb şi litarga) 20
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1774 Ultramarin preparat şi orice alte colori albastre 20
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1778 Creioane 20
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
33 Carnuri proaspete de macelarie 15
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
39 Salam 15
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
45 Oua sub orice forma, afarã de oua pentru clocit 15
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
105-121 Lucrãri din piele de tot felul 15
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
159-161 Covoare româneşti 15
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
163-177 Impletituri din lana 15
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
216-219 Impletituri din mãtase artificiala 15
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
235 Galalit 15
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
238 Gelatina necomestibila 15
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
291 Extract de malt 15
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
419 Fructe uscate, afumate sau oparite 15
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
420 Ardei pisat 15
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
421-422 Mustar în praf şi preparat 15
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
435 Ciocolata şi surogate 15
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
592-598 Tesaturi naţionale 15
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
ex. 595 Bascuri din lana 15
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
616 Confecţii din lana 15
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
620 Flori artificiale 15
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
621 Plante naturale şi preparate chimice 15
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
640 Doage şi funduri 15
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
642 a
643 a Butoaie de stejar 15
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
883, 884 Mica în foi sau praf 15
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
959, 996 Sticlarie, geamuri 15
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1049-1050 Tabla de fier şi tabla galvanizata 15
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1069-1071 Cuie de orice fel de cismarie 15
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1077-1978 Tuburi din fonta de orice dimens. 15
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1083-1085 Sobe de fier 15
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1087-1088 Vase din fonta 15
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1089 Articole de fonta pentru instalaţii igienice, fie
chiar smaltuite 15
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1093-1094
1096-1097 Tucerie 15
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
ex. 1105 Schimbatori şi incrucisari de cale 15
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1107 Bandaje pentru roti 15
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
ex. 1108
ex. 1109 Perechi de roti 15
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1133-1134 Piese turnate şi foraje 15
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1141 Butoaie din tabla de fier 15
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1142-1143 Sobe 15
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1144 Vase emailate 15
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1148 Felinare, lampi 15
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1165 Brose, fermoare din fier 15
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1167 Tacamuri de oţel sau fier 15
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1232 Maşini pentru industria textila casnica 15
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1286-1288 Carucioare, biciclete, triciclete 15
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1328 Lucrãri din plumb 15
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1332-1333 Tuburi din plumb 15
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1364-1365 Tuburi din foi de cositor 15
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1381-1382 Capsule şi tuburi de aluminium 16
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1400 Tacamuri de alpaca 15
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1437 Fermoare din arama 15
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
628-639 Cherestea 15
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10, 11, 13 Miei, oi, berbeci, afarã de cei de rasa karakul 10
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
29 Unt 10
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
30 Grãsimi comestibile de natura animala (untura de
porc, slanina, osanza) 10
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
ex. 30 Unt artificial 10
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
31-32 Branzeturi 10
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
36 Bacon 10
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
37 Carnuri sarate, murate sau uscate 10
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
38 Carnuri şi slanina sarate sau afumate 10
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
41 Paste de vanat, de pãsãri, de ficat 10
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
42 Extrase de carne 10
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
ex. 42 Gelatina alimentara 10
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
49 Peste proaspãt sau congelat 10
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
72,73 Peste în conserve 10
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
74 Miere de albine 10
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
122-133 Incaltaminte de piele 10
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
188-189 Clopote de pasla pentru palarii 10
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
231 Coarne de vite 10
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
272 Clei 10
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
288 Mazare 10
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
295 Fãina de mazare 10
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
299 Paste fainoase 10
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
304 Amidon 10
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
305 Gluten 10
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
347 Ceapa şi usturoi 10
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
348 Cartofi 10
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
350 Legume uscate 10
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
352-353 Conserve de legume 10
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
362 Borhot uscat de sfecla 10
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
365-369 Plante medicinale 10
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
389-393 Fructe proaspete 10
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
431 Extract de malt 10
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
436-437 Alcooluri şi licheururi 10
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
439 Tuica, slivovita şi alte rachiuri nedenumite 10
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
443 Bere 10
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
445 Drojdie de bere şi alcool 10
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
449-460 Zahãr şi zaharicale 10
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
555-558 Franghii şi sfori 10
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
645 Spite de lemn 10
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
651 Funduri şi rezematori de scaune 10
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
655-659 Mobile 10
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
660-687 Articole şi obiecte din lemn 10
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
ex. 714 Paie de maturi 10
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
716 Maturi de paie 10
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
834-835 Articole de cauciuc vulcanizat cu întrebuinţare
tehnica, industriala şi medicinala 10
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
860 Ape minerale 10
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
861 Sare 10
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
863-871 Pãmânt filtrant 10
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
864 Caolin 10
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
886-891 Marmora şi lucrãri din marmora 10
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
915 Ipsos (gips) şi var 10
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
917 Talc 10
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
919 Creta 10
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
920 Ciment 10
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
927 Produse ceramice 10
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
930 Tigla şi olane 10
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
998 Bitum natural 10
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1003-1007 Cãrbuni, brichete, etc. 10
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1024 Ozocherita 10
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1278 Becuri electrice 10
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1289 Vehicule grele cu autotractiune 10
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1312 Locomotive 10
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
76 Piei cu blana de iepure, etc. -
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
ex. 77 Piei cu blana de popdandau şi soareci de camp -
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
ex. 288 Soia -
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
346 Legume proaspete -
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
440-441 Vin -
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
634 Vite de vie pentru altoit -
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
689 Talaje în baloturi -
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
710, 713,
717 Coşuri, rogojini -
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1055-1957 Sarma de fier, sau de oţel, rotunda-simpla -
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1149 Maşini de lampi 15
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1159-1161 Dopuri "Coroana" 15
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



Nota: Mãrfurile specificate în aceasta lista rãmân supuse legilor, regulamentelor şi altor dispoziţiuni ce sunt şi vor fi în vigoare în România şi Regatul Unit, privitor la exportul şi importul mãrfurilor în chestiune.

-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016