Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ACORD COMERCIAL din 3 aprilie 1969  intre Republica Socialista Romania si Republica Argentina*)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ACORD COMERCIAL din 3 aprilie 1969 intre Republica Socialista Romania si Republica Argentina*)

EMITENT: CONSILIUL DE MINISTRI
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 76 din 5 iulie 1969
*) Traducere.

Guvernul Republicii Socialiste România şi guvernul Republicii Argentina,
animate de dorinta comuna de a întãri relaţiile economice şi de a extinde schimburile comerciale între cele doua tari, bazate pe un spirit de reciprocitate,
au hotãrît sa semneze prezentul acord comercial, în care scop şi-au desemnat plenipotenţiarii, dupã cum urmeazã:
guvernul Republicii Socialiste România - pe Excelenta Sa domnul Gheorghe Cioara, ministrul comerţului exterior al Republicii Socialiste România;
Excelenta Sa domnul preşedinte al Republicii Argentina - pe Excelenta Sa domnul doctor Nicanor Costa Mendez, ministrul afacerilor externe şi al cultelor al Republicii Argentina,
care, dupã ce şi-au comunicat deplinele puteri, gãsite în forma corespunzãtoare,
au convenit asupra celor ce urmeazã:

ART. 1
Guvernul Republicii Socialiste România şi guvernul Republicii Argentina vor acorda, cu respectarea legilor şi celorlalte reglementãri în vigoare în ţãrile respective, facilitãţile maxime posibile schimburilor între cele doua tari, pentru orice fel de mãrfuri originare din ambele pãrţi.
ART. 2
Guvernul Republicii Socialiste România şi guvernul Republicii Argentina vor acorda, pentru mãrfurile importate originare de la cealaltã parte sau pentru cele exportate destinate celeilalte pãrţi, tratamentul cel mai favorabil pe care-l acorda mãrfurilor din sau pentru oricare ţara sau grup de tari, atît în ceea ce priveşte tarifele vamale, drepturile de orice fel, taxele, impozitele sau sarcinile fiscale, cît şi în ceea ce priveşte formalitãţile administrative, regimul de acordare sau scutire de licenţe, transferurile sau plãţile de devize, reglementarea circulaţiei, a transportului şi distribuţiei de mãrfuri.
ART. 3
Vasele comerciale ale fiecãreia dintre pãrţi vor beneficia, în jurisdicţia celeilalte pãrţi, de tratamentul cel mai favorabil pe care îl permit legislatiile respective în ceea ce priveşte regimul porturilor, cît şi în ceea ce priveşte toate operaţiunile care se realizeazã în cadrul acestora, inclusiv plata serviciilor portuare.
ART. 4
Prevederile de la articolele 2 şi 3 nu se vor aplica:
a) avantajelor şi facilitãţilor acordate sau care vor fi acordate de oricare dintre pãrţi ţãrilor limitrofe;
b) avantajelor şi facilitãţilor pe care fiecare dintre pãrţi le acorda sau le va acorda unei tari sau unui grup de tari ca urmare a unei uniuni vamale;
c) avantajelor şi facilitãţilor pe care Republica Argentina le acorda sau le va acorda Republicii Peru, cît şi acelora pe care le acorda sau le va acorda unei tari latino-americane sau unui grup de tari latino-americane, ca urmare a acordurilor privind zonele de comerţ liber, a acordurilor subregionale, regionale şi interregionale;
d) avantajelor şi facilitãţilor pe care Republica Socialistã România le acorda sau le va acorda în favoarea unei tari sau a unui grup de tari, ca urmare a participãrii sale la acorduri economice regionale sau subregionale;
e) avantajelor şi facilitãţilor destinate sa sprijine necesitãţile traficului de frontiera;
f) concesiilor acordate navelor care lucreazã în comerţul de coasta şi în navigaţia interioarã.
ART. 5
Produsele care fac obiectul schimburilor comerciale dintre ambele tari vor fi destinate sa satisfacã necesitãţile interne ale partii cumparatoare, în afarã cazurilor în care autoritãţile competente vor conveni altfel.
ART. 6
Exporturile de mãrfuri ale uneia dintre pãrţile contractante cãtre cealaltã parte vor fi supuse dispoziţiilor cu caracter general care sînt în vigoare în ţara exportatoare în momentul exportului respectiv.
Importurile de mãrfuri ale fiecãreia dintre pãrţile contractante provenind din cealaltã parte vor fi supuse dispoziţiilor cu caracter general în vigoare în ţara importatoare în momentul expedierii.
ART. 7
Guvernele pãrţilor contractante vor adopta mãsurile necesare, în conformitate cu propria lor legislaţie şi cu ceea ce se prevede în acordurile internaţionale semnate de ambele pãrţi, pentru ca pe teritoriile lor sa protejeze de orice forma de concurenta neloialã în tranzacţiile comerciale, produsele naturale sau fabricatele originare din cealaltã parte, impiedicind în acest scop importul şi interzicind fabricarea, circulaţia sau vînzarea de produse care sa poarte mãrci, inscripţii sau orice alte semne similare care sa constituie o falsa implicare asupra originii, provenientei, speciei, naturii sau calitãţii produsului.
ART. 8
Guvernele contractante se obliga, în timpul valabilitãţii prezentului acord, sa ia mãsurile necesare pentru ca transportul mãrfurilor care se schimba între Republica Socialistã România şi Republica Argentina sa fie efectuat de preferinta pe nave sub pavilion naţional roman şi pe nave sub pavilion naţional argentinian, în egalitate de tonaj, afarã de cazurile în care ţãrile semnatare nu ar avea capacitãţi disponibile.
Aplicarea acestor dispoziţii nu trebuie sa aibã consecinţe care sa ducã la intirzierea în livrãri sau la scumpirea produselor de transportat.
ART. 9
Guvernul Republicii Socialiste România îşi rezerva dreptul de a face asigurarea la societãţi româneşti de asigurare, pentru orice fel de mãrfuri care se exporta în Republica Argentina şi pentru cele care se importa provenind din aceasta ţara, în cazurile în care riscul transportului ar fi pe contul vinzatorului, respectiv al cumpãrãtorului.
Guvernul Republicii Argentina îşi rezerva dreptul de a face asigurarea la companii argentiniene pentru orice fel de bunuri care se exporta în Republica Socialistã România şi pentru cele care se importa provenind din aceasta ţara, în cazurile în care riscul transportului ar fi pe contul vinzatorului, respectiv al cumpãrãtorului.
ART. 10
Listele A şi B de produse originare din ambele pãrţi, anexe la prezentul acord, cuprind un nomenclator de mãrfuri de export şi import. Listele au un caracter enunciativ, neexcluzind posibilitatea de a fi comercializate mãrfuri care nu figureazã în acestea, şi vor fi actualizate cînd pãrţile respective vor considera necesar, prin comunicãri corespunzãtoare.
Ambele pãrţi vor favoriza, prin mijloacele de care dispun, ca operaţiunile de export între pãrţi sa cuprindã într-o proporţie crescinda articole manufacturate şi semimanufacturate, de interes reciproc, în plus şi fãrã a prejudicia produsele care pînã în prezent au constituit exportul lor tradiţional.
ART. 11
Toate plãţile între Republica Socialistã România şi Republica Argentina vor fi efectuate în moneda de libera convertibilitate şi în conformitate cu legile, celelalte reglementãri şi dispoziţiile în vigoare sau care vor fi în vigoare în fiecare dintre cele doua tari, referitoare la regimul devizelor.
ART. 12
Dispoziţiile prezentului acord nu vor fi interpretate ca un impediment pentru adoptarea şi îndeplinirea mãsurilor necesare pentru:
a) protejarea moralitãţii publice;
b) aplicarea legilor şi celorlalte reglementãri de securitate;
c) reglementãri ale importurilor sau exporturilor de arme, muniţii şi alte materiale strategice şi de rãzboi;
d) protejarea vieţii şi sãnãtãţii persoanelor, animalelor şi vegetalelor;
e) protejarea patrimoniului naţional de valoare artisticã, istorica şi arheologicã şi
f) restrictia pentru exportul, utilizarea şi consumul de materiale nucleare, produse radioactive sau oricare alt material utilizabil în dezvoltarea sau folosirea energiei nucleare.
ART. 13
Ambele pãrţi contractante vor supraveghea îndeplinirea dispoziţiilor prevãzute în prezentul acord, vor studia mãsurile care sa tinda la dezvoltarea şi diversificarea schimburilor comerciale reciproce şi vor propune mãsuri pentru realizarea acestor abiective.
ART. 14
Prezentul acord va intra provizoriu în vigoare la data semnãrii sale şi definitiv la data la care ambele pãrţi îşi vor comunica ca au îndeplinit prevederile legale necesare.
ART. 15
Acest acord va fi valabil pentru un an începînd de la data intrãrii sale provizorii în vigoare. El va fi prelungit automat pe perioade adiţionale, fiecare de cîte un an, în afarã de cazurile în care una dintre pãrţile contractante ar notifica în scris celeilalte pãrţi, cu 60 de zile înainte de expirarea oricãrei perioade de valabilitate anuala, intenţia sa de a denunta acordul.
Drept care, respectivii plenipotentiari au semnat şi sigilat prezentul acord.
Încheiat în doua exemplare originale, în limba spaniola, avînd aceeaşi valoare, la Bucureşti în ziua de 3 aprilie 1969.

LISTA A
Mãrfuri româneşti exportabile în Republica Argentina

- Echipament petrolier pentru foraj şi producţie
- Rafinarii de petrol, instalaţii şi echipamente pentru rafinarii
- Instalaţii de foraj, pentru apa
- Echipament minier
- Fabrici pentru industria chimica
- Centrale termo şi hidroelectrice
- Fabrici de ciment şi alte materiale de construcţii
- Fabrici de placaj
- Cazane
- Instalaţii frigorifice
- Instalaţii de morarit
- Material feroviar (locomotive Diesel electrice şi Diesel hidraulice, vagoane de marfa şi de minereuri, vagoane-cisterna)
- Vase maritime şi fluviale pentru transportul de mãrfuri
- Maşini şi unelte agricole
- Maşini-unelte şi pãrţi ale acestora
- Motoare electrice
- Motoare Diesel
- Rulouri compresoare
- Excavatoare
- Compresoare de aer
- Pompe centrifuge şi staţii de pompare pentru irigaţii
- Transformatoare
- Diverse produse electrotehnice
- Aparate pentru sudura
- Echipament telefonic şi aparate automate
- Rulmenti
- Cherestea (rasinoase şi foioase)
- Geamuri
- Uleiuri minerale
- Îngrãşãminte chimice
- Soda caustica şi calcinata
- Produse petrochimice
- Cauciuc sintetic
- Polietilena şi derivate
- P.V.C. şi produse din P.V.C.
- Coloranti organici
- Detergenti
- Insecticide
- Alte produse chimice
- Produse farmaceutice şi cosmetice
- Gerovital
- Conserve de legume şi fructe
- Alte produse alimentare
- Hirtie şi carton
- Cãrţi şi publicaţii
- Filme
- Mãrci poştale şi articole filatelice
- Instrumente muzicale
- Reparaţii de nave şi bunkeraj
- Alte mãrfuri.

LISTA B
Mãrfuri argentiniene exportabile în Republica Socialistã România

I. Mãrfuri de baza

1. Produse ale crescatoriei de animale:
- animale vii:
- tauri pentru reproducţie
- vaci şi minzati pentru reproducţie
- oi pentru reproducţie
- carne şi mãruntaie:
- carne refrigerata şi congelata (de vita, de oaie, de porc şi de cal)
- carne de vita congelata, pentru industrializare
- carne cruda sau sarata (de vacã, de oaie, de porc şi de cal)
- conserve de carne (în general)
- mãruntaie congelate şi/sau conservate
- carne industrializata în diverse forme
- jambon crud, sarat şi/sau fiert
- costita congelata, sarata şi/sau afumata
- slanina
- pãsãri congelate (pui, gaini, curcani, rate etc.)
- fãina de carne şi de oase
- cirnati
- carne fiarta congelata
- extracte:
- supe concentrate
- extract de carne
- praf de carne
- piei şi blanuri, neprelucrate sau prelucrate:
- bovine
- caprine
- ovine
- nevastuica
- porcine
- pisica salbatica
- cabaline
- leopard
- alpaca
- vipera
- sopirla
- crocodil
- iepure
- vulpe
- nutrie
- piei piclate:
- de oaie
- resturi de carne de pe piei de bovine
- resturi de carne de pe alte piei
- resturi de carne tãiate de pe piei de bovine şi de pe alte piei
- par din coada şi coama etc.
- par din coada şi coama neprelucrat:
- de bovine
- de cabaline
- altele
- par din coada şi coama prelucrat
- par neprelucrat:
- de caprine
- de iepure de casa
- de lama
- de alpaca
- de iepure
- lina:
- nespalata
- spalata
- cardata
- carbonizata
- lina de pe piei
- pieptanata (opsuri)
- produse lactate, oua şi miere:
- lapte praf integral (25% grasime)
- lapte condensat şi/sau evaporat
- unt
- brinzeturi
- miere
- caseina
- subproduse ale creşterii vitelor:
- grasime naturala congelata
- untura din prima topire
- seu
- stearina
- margarina
- oleina
- oleostearina
- palmitina
- fãina şi extract de ficat
- jumari
- guano
- oase întregi, sfarimate şi/sau macinate
- coarne şi copite întregi, sfarimate şi/sau macinate
- ulei de copite
- acid stearic
- fiere concentrata
- pene de pãsãri de curte
- pene de strut
- singe uscat
- albumina de singe
- glande congelate
- gelatina
- mate- sarate (în general)
- mate uscate, vezici şi esofaguri
2. Produse ale agriculturii:
- cereale:
- grîu
- porumb
- ovaz
- orz
- secara
- mei
- grîu furajer
- orez nedecorticat
- porumb de Guineea
- sorg
- tarite
- reziduri:
- de porumb şi sorg
- de orez
- uleiuri oleaginoase:
- seminţe oleaginoase (exceptind floarea-soarelui şi mani)
- uleiuri vegetale (de masline, de mani, de bumbac, de floarea-soarelui)
- turte, coji şi/sau sroturi
- fãina şi/sau tarite
- uleiuri de în şi tung
- seminţe preparate, legume şi zarzavaturi:
- seminţe de anason
- orez decorticat
- mazariche
- ovaz grisat şi/sau fulgi
- ovaz cojit
- naut
- bob
- linte
- orz pentru malt
- fasole
- grîu pisat şi/sau decorticat
- usturoi
- ceapa
- fãina de grîu
- gris
- gluten de grîu şi de porumb
- legume şi zarzavaturi conservate:
- ardei iute
- masline
- mazare
- sparanghel
- muraturi
- roşii proaspete sau conservate, sucuri, peste şi sosuri
- fructe proaspete:
- cirese
- prune
- caise
- piersici
- mere
- pepeni
- gutui
- portocale
- pere
- grep-fruit
- struguri
- fructe uscate, deshidratate şi conservate
- substanţe necomestibile:
- fibre de în
- fibre de bumbac
- fibre de cinepa
- linters de bumbac
- paie de Guineea
- seminţe de lucerna
- lucerna tocata.
3. Produse de padure:
- traverse
- extract de quebracho solubil în apa rece şi/sau calda
- extract de urunday
- rachita.
4. Produse de pescarie:
- conserve de peste şi scoici
- fãina de peste
- file de peste congelat.
5. Diverse produse:
- zahãr
- ceai
- iarba mate
- sare
- amidon.

II. Mãrfuri semimanufacturate şi manufacturate
1. Produse alimentare:
- dulciuri, marmelade şi jeleuri
- dulceţuri
- cafea solubila
- condimente
- biscuiti şi pesmeti
- fidea
- bãuturi şi tutun:
- vinuri
- cidru
- sucuri de fructe conservate
- sucuri concentrate de fructe
- bãuturi (în general)
- tutun, tigari şi tigari de foi.
2. Textile şi produse textile manufacturate:
- fire de lina pentru tesut
- fire de bumbac pentru tesut
- fire de lina pentru impletit
- fire de bumbac pentru impletit
- fire şi fibre nespecificate
- tesaturi de lina sau amestec (pieptanata sau cardata)
- tesaturi de bumbac sau amestecuri
- tesaturi de fibre sintetice sau amestecuri
- tesaturi de fibre sintetice nespecificate
- confecţii nespecificate de lina sau amestecuri
- pinza de cort din bumbac
- cuverturi, paturi, mantale (saluri) de lina sau amestecuri
- confecţii nespecificate din bumbac
- lenjerie de pat şi de masa
- deşeuri textile:
- deşeuri de lina
- deşeuri de tesaturi
- zdrente vechi
- deşeuri de bumbac şi de lina
- deşeuri de filatura de bumbac şi de lina
- cilti
- alte deşeuri textile.
3. Articole de parfumerie, de igiena şi de toaleta
4. Articole din piele şi marochinarie:
- pantofi
- cizme
- manusi
- posete
- valize
- centuri
- mape pentru birouri
- incaltaminte de cauciuc, articole de material plastic pentru îmbrãcãminte şi sport
- confecţii din piele şi blana.
5. Substanţe şi produse chimice şi farmaceutice:
- seruri şi vaccinuri
- antibiotice
- produse opoterapeutice
- vitamine
- analgezice
- antipiretice
- antiseptice
- calmante
- vermifuge
- expectorante
- medicamente folosite în medicina veterinara
- vata hidrofila
- plasturi
- pansamente protectoare
- sapunuri, prafuri şi detergenti pentru uz casnic şi industrial
- insecticide lichide, pasta sau praf
- negru de fum
- acid clorhidric
- acid muriatic
- substanţe antiincendiare
- acid boric
- acid fluorhidric
- acid fenic
- acid lactic
- acid tartric
- acid colic
- acid hidrocolic
- acid dexociocolic
- acid etilendiamin tetracetic
- acid fosforic
- acid ortofosforic
- oxid de niobiu
- oxid de tantal (pentoxid)
- oxiclorura de cupru
- clorura de sodiu
- fluorosilicat de sodiu
- fluorosilicat de potasiu
- silicat de sodiu anhidra
- borat de mangan
- carbura de niobiu
- carbura de tantal
- diclor difenil tricloretan (DDT)
- metanol
- ulei de citronela
- ulei de în
- ceroniol
- mentol
- sulfogaiacolat de potasiu
- formol
- tetraclorura de carbon
- di-izo-octil ftalat
- gluconat de calciu
- saruri biliare
- cloramfenicol
- tartru
- gliceronat de calciu
- glicerofosfat de sodiu
- ciclobarbital acid sau sodic
- amorbital
- tiocioacetat de isobromil
- insulina în cristale
- pepsina
- hialuronida
- tirotricina
- extract de ficat şi bila
- heparina
- catgut
- iodura de potasiu
- peroxid de benzol
- esente citrice
- anetol
- esenta de ulei de menta
- furfurol
- tripsina
- peptona bacteriologica
- curatitori sintetici pentru piei
- coloranti sau pigmenti vitrificabili
- rasini epoxy
- fenol
- uree formaldehidica praf
- rasini, ureo-melamino-formaldehidice pentru industria hirtiei
- eter butilic 2, 4-d
- acid 2, 4-d
- acid dialbarbituric
- bromura de metil
- amorbarbital acid sau sodic
- pentobarbital acid sau sodic
- pentotal sodic
- amianta
- nigrosin
- carbonat de calciu precipitat
- policlorura de vinil (P.V.C.)
- gaz freon
- ciment alb
- polietilena
- borax
- bentonita
- beriliu
- mica
- litiu
6. Articole fotografice şi cinematografice:
- filme
- filme fotografice
- fixatori fotografici
- revelatori fotografici.
7. Maşini şi vehicule:
- selectoare de seminţe
- maşini de batut porumb
- spargatoare de cereale
- maşini pentru curatat cereale
- curatitor automat de cartofi
- maşini pentru industria plastica
- agregate pentru imprastiat pietre
- rafinarii pentru uleiuri comestibile
- maşini şi elemente pentru fabrici automate şi semiautomate pentru fabricarea piinii a produselor de panificatie
- maşini pentru fabricarea pastelor proaspete şi a fidelei uscate
- maşini pentru îmbuteliat, pentru spãlat, pentru transportat şi pentru etichetat
- maşini şi aparate de ridicat, de încãrcat şi descãrcat, vinciuri, punti şi macarale portal, scripeti, ascensoare, ascensoare pentru greutãţi
- cintare
- prese
- maşini de slefuit
- strung paralel universal
- strung copiator
- maşini de birou, de scris, statistice şi de contabilitate
- maşini de cusut şi brodat industriale şi casnice
- mulgatoare, maşini de smintinit şi alte maşini pentru ferma
- maşini de imprimat
- aparate telefonice
- strunguri dentare
- cuptoare electrice industriale
- aparate radiofonice, combine şi picupuri
- amplificatoare
- aparate complete pentru telegrafie şi telefonie.
8. Aparate pentru uz casnic:
- maşini de bucatarie pentru gaz natural sau gaz preparat
- refrigeratoare, frigidere automate
- maşini de spãlat
- aspiratoare
- maşini de ceruit parchetul
- ventilatoare
- sobe electrice şi de gaz
- incalzitoare
- incalzitoare sub presiune
- aparate de stors fructe.
9. Articole variate:
- plãci de faianta
- geamuri şi vata de sticla
- pietre abrazive
- ţevi de polietilena şi propilenã
- vesela de faianta şi portelan
- material refractar
- vinilin pentru pardoseli
- vinilin (în general)
- tuburi de fier şi oţel cu sau fãrã sudura
- racorduri, inele şi borne
- cabluri şi conductori
- acumulatori şi baterii electrice
- izolatori de portelan
- cablu de aluminiu cu miez de oţel
- extinctoare
- sirma de fier sau oţel
- span şi burete de oţel
- articole de uz casnic şi menaj din fier eloxat
- sirma de fier şi oţel de 2,1 la 3,5 mm
- articole din material plastic
- articole de bucatarie şi de menaj din aluminiu
- articole de bucatarie şi de menaj din oţel
- articole sanitare şi alte materiale sanitare
- articole şi accesorii sanitare
- mobila metalicã şi cutii de gunoi
- tacimuri
- potcoave
- unelte manuale şi unelte pneumatice
- balante şi bascule
- maşini de ras electrice
- maşini de ras
- lame de ras.
--------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016