Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ACORD COMERCIAL din 23 decembrie 1969  intre guvernul Republicii Socialiste Romania si guvernul Republicii Uganda*)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ACORD COMERCIAL din 23 decembrie 1969 intre guvernul Republicii Socialiste Romania si guvernul Republicii Uganda*)

EMITENT: CONSILIUL DE MINISTRI
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 18 din 13 martie 1970
au convenit asupra celor ce urmeazã:

ART. 1
1. Pãrţile contractante îşi vor acorda reciproc clauza naţiunii celei mai favorizate în ceea ce priveşte problemele legate de relaţiile comerciale dintre cele doua tari.
2. Prevederile paragrafului 1 al acestui articol sau orice referire la o terta parte sau la o alta ţara nu se vor aplica:
a) avantajelor pe care una dintre pãrţile contractante le-a acordat sau le poate acorda ţãrilor vecine, în scopul facilitãrii traficului de frontiera;
b) avantajelor sau facilitãţilor rezultind dintr-o uniune vamalã, zona a comerţului liber sau dintr-o alta înţelegere comercialã internationala la care oricare dintre pãrţile contractante este sau poate deveni asociata, membra sau parte.
ART. 2
1. Mãrfurile care fac obiectul acestui acord vor fi mãrfuri originare din România şi Uganda.
2. Ţara de origine va fi consideratã ţara unde a fost produsã sau fabricata marfa sau unde a suferit ulterior ultima prelucrare ori, în cazul produselor agricole, ţara unde acestea au fost produse în mod efectiv.
Fiecare parte contractantã îşi rezerva dreptul de a conditiona importul anumitor mãrfuri de prezentarea unui certificat de origine, emis de o organizaţie imputernicita în acest scop de guvernul tarii de origine.
ART. 3
1. Pãrţile contractante vor face tot posibilul pentru a mari volumul comerţului dintre cele doua tari, în special în privinta mãrfurilor şi produselor menţionate în listele A (Exporturile României) şi B (Exporturile Ugandei) anexate, care fac parte integrantã din prezentul acord.
2. Listele menţionate nu exclud schimbul de mãrfuri şi produse neenumerate în ele.
ART. 4
1. Fiecare parte contractantã va elibera toate licentele de import şi export necesare, solicitate în conformitate cu legile şi celelalte reglementãri în vigoare pe teritoriul celeilalte pãrţi contractante. Licentele nu vor fi eliberate în condiţii mai puţin favorabile decît cele acordate oricãrei alte tari.
2. Schimbul de mãrfuri şi de produse între cele doua pãrţi contractante va avea loc totdeauna în conformitate cu legile şi celelalte reglementãri referitoare la import şi export, în vigoare în ţãrile respective în momentul importului sau exportului de mãrfuri.
ART. 5
1. Pãrţile contractante îşi vor acorda reciproc, în cadrul legilor şi celorlalte reglementãri în vigoare pe teritoriile lor, un tratament cel puţin tot atît de favorabil ca cel acordat oricãrei alte tari cu privire la mãrfurile şi produsele vreuneia dintre pãrţile contractante, care sînt transportate în sau din orice alta ţara pe teritoriul celeilalte pãrţi contractante.
2. Prevederile acestui articol nu vor impiedica pãrţile contractante sa adopte mãsuri nediscriminatorii din motive de securitate nationala sau în scopul de a impiedica utilizarea abuzivã a mijloacelor de transport şi de a proteja morala publica ori viata şi sãnãtatea oamenilor, a animalelor şi a vegetalelor.
ART. 6
1. Preţurile mãrfurilor livrate în cadrul acestui acord vor fi stabilite pe baza preţurilor pieţei mondiale, adicã luindu-se în considerare preţurile de pe principalele pieţe ale acestor mãrfuri.
2. Pentru mãrfurile la care nu se pot stabili preţuri mondiale, se vor aplica preţurile competitive pentru mãrfuri similare de calitãţi analoge; în cazul mãrfurilor pentru care nu se pot stabili preţurile conform procedurii de mai sus, ele vor fi convenite între vinzator şi cumpãrãtor.
ART. 7
Toate plãţile dintre cele doua tari se vor efectua, în moneda liber convertibilã, în conformitate cu legile şi cu celelalte reglementãri privind controlul devizelor în vigoare în ţãrile contractante.
ART. 8
1. Fiecare parte contractantã va asigura ca produsele bumbac şi cafea, importate de la cealaltã parte, sa nu fie reexportate fãrã o prealabilã aprobare scrisã a celeilalte pãrţi contractante.
2. Fiecare parte contractantã va avea dreptul sa solicite ca şi alte mãrfuri şi produse, în afarã celor menţionate în paragraful de mai sus, sa nu fie reexportate fãrã aprobarea scrisã a celeilalte pãrţi contractante.
ART. 9
Fiecare parte contractantã va incuraja participarea la tîrguri comerciale şi expoziţii organizate pe teritoriul celeilalte pãrţi contractante şi va acorda asistenta şi facilitãţile necesare organizãrii acestor tîrguri şi expoziţii.
ART. 10
1. Prezentul acord nu va fi interpretat în sensul ca acorda vreun drept sau impune vreo obligaţie care sa contravina:
a) legilor sau altor reglementãri în vigoare pe teritoriul celeilalte pãrţi contractante;
b) convenţiilor internaţionale sau normelor şi celorlalte reglementãri ale asociaţiilor internaţionale la care oricare dintre pãrţile contractante este sau poate deveni membra.
2. Aplicarea clauzei naţiunii celei mai favorizate, la care se face referire în articolul 1 al acestui acord, nu va impiedica pe nici una dintre pãrţile contractante de a încheia vreun aranjament comercial internaţional ale cãrui clauze sa prevadã drepturi ori privilegii contrare prevederilor acestui acord, sau sa fie parte la un asemenea aranjament.
ART. 11
Conform legilor şi celorlalte reglementãri în vigoare pe teritoriul sau, fiecare parte contractantã va acorda clauza naţiunii celei mai favorizate în ceea ce priveşte scutirea de taxe vamale pentru urmãtoarele articole ale celeilalte pãrţi contractante, importate temporar cu drept de export:
a) articole destinate efectuãrii de probe şi experienţe;
b) articole destinate expozitiilor, concursurilor sau tirgurilor;
c) unelte şi echipamente ce urmeazã sa fie folosite de persoanele care asambleaza sau monteaza echipamente;
d) containere pentru mãrfuri.
ART. 12
Pentru a facilita aplicarea acestui acord, pãrţile contractante convin sa se consulte reciproc în privinta oricãror probleme ce decurg din sau în legatura cu acordul.
ART. 13
Orice notificare cu privire la acest acord se va face în scris şi va fi luatã în considerare: în cazul guvernului Republicii Socialiste România, dacã va fi trimisa prin Ministerul Afacerilor Externe din Bucureşti, iar în cazul guvernului Republicii Uganda, dacã va fi trimisa prin Secretariatul permanent al Ministerului Afacerilor Externe din Kampala, Uganda.
ART. 14
1. Prezentul acord va intra în vigoare la data schimbului de note care confirma ca a fost aprobat în conformitate cu procedura fiecãrei pãrţi contractante.
2. Acordul va fi valabil pe o perioada de 2 ani de la data intrãrii sale în vigoare şi va rãmîne în vigoare în continuare, pînã la expirarea a 3 luni de la data la care oricare dintre pãrţile contractante primeşte din partea celeilalte pãrţi contractante o notificare scrisã asupra intentiei sale de a-l denunta.
ART. 15
În situaţia în care acordul va fi denunţat conform articolului 14, prevederile sale se vor aplica totuşi în continuare tuturor contractelor încheiate în timpul valabilitãţii lui, dar nerealizate încã în momentul expirãrii.
Drept care, pãrţile contractante, prin reprezentanţii lor împuterniciţi în acest scop, au semnat prezentul acord astãzi 23 decembrie 1969, la Kampala, în doua exemplare originale în limba engleza, ambele texte fiind egal autentice.


LISTA A
(Exporturile României)

Centrale electrice (hidro şi termocentrale)
Fabrici (de caramizi, ciment, uzine chimice)
Macarale
Instalaţii şi echipamente de prelucrarea lemnului
Maşini-unelte
Maşini agricole, tractoare
Autobuze şi camioane
Biciclete
Material rulant
Vase maritime şi fluviale
Motoare Diesel şi electrice
Staţii de pompare
Centrale telefonice şi telefoane automate
Aparate de proiectie
Transformatoare de forta
Utilaj petrolier
Malaxoare pentru beton şi ciment
Rulouri compresoare
Excavatoare
Compresoare cu aer
Pompe centrifugale
Convertizoare de sudura
Generatoare
Diverse articole electrotehnice
Cazane cu aburi
Instalaţii frigorifice
Instalaţii de morarit
Maşini de cusut
Balante
Contoare electrice de apa şi gaz
Maşini de cãlcat
Anvelope
Rulmenti
Conductori de cupru
Ţevi de fonta
Soda caustica
Carbid
Coloranti organici
Lacuri şi vopsele
Detergenti
Insecticide
Produse farmaceutice
Cosmetice
Vaselina farmaceutica
Ulei de vaselina
Gerovital
Diverse chimicale
Materiale de construcţie (geamuri etc.)
Specialitãţi de ciment
Sticlarie
Produse de galanterie
Lenjerie
Diverse textile
Confecţii şi tricotaje
Incaltaminte
Articole casnice
Felinare de vînt
Lampi de gãtit
Sape şi cazmale
Perii
Ceramica
Hirtie şi cartoane
Articole de artizanat
Chibrituri
Articole de ornament
Materiale şcolare de scris şi papetarie
Cãrţi şi periodice
Discuri şi benzi înregistrate
Jucarii
Instrumente muzicale
Produse petroliere
Uleiuri minerale
Parafina
Bitum
Placaj
PFL
PAL
Mobila
Celuloza din stuf
Carne conservatã şi preparate din carne
Fructe şi legume conservate
Pasta de roşii
Vinuri şi bãuturi alcoolice
Uleiuri comestibile.


LISTA B
(Exporturile Ugandei)

Cassava
Seminţe de ricin
Cafea
Cupru şi aliaje din cupru
Bumbac fibra
Turte din seminţe de bumbac
Uleiuri comestibile
Peste (conserve, afumat sau sarat)
Arahide
Piei
Minerale
Piper
Seminţe de susan
Sisal brut
Sisal fibra
Condimente
Ceai
Lemn
Minereu de wolfram.

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016