Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. M.97 din 30 august 2012  pentru modificarea şi completarea Instrucţiunilor privind activitatea legislativă şi de asistenţă juridică în Ministerul Apărării Naţionale, aprobate prin Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M.75/2009    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. M.97 din 30 august 2012 pentru modificarea şi completarea Instrucţiunilor privind activitatea legislativă şi de asistenţă juridică în Ministerul Apărării Naţionale, aprobate prin Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M.75/2009

EMITENT: Ministerul Apărării Naţionale
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 633 din 4 septembrie 2012
    Pentru aplicarea dispoziţiilor art. 3 alin. (1), art. 5 alin. (1) lit. d), art. 9 şi ale art. 32 alin. (3) din Legea nr. 346/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale, cu modificările ulterioare, ale art. 4 din Legea nr. 514/2003 privind organizarea şi exercitarea profesiei de consilier juridic, cu completările ulterioare, precum şi ale art. 78 din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările completările ulterioare,
    în temeiul prevederilor art. 33 alin. (1) din Legea nr. 346/2006, cu modificările ulterioare,
    ministrul apărării naţionale emite prezentul ordin.
    ART. I
    Instrucţiunile privind activitatea legislativă şi de asistenţă juridică în Ministerul Apărării Naţionale, aprobate prin Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M.75/2009, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 541 din 4 august 2009, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 2, alineatul (6) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(6) Consilierul juridic stagiar îşi desfăşoară activitatea coordonat de un consilier juridic îndrumător din Ministerul Apărării Naţionale. Consilier juridic îndrumător este fie şeful structurii juridice în care consilierul juridic stagiar este încadrat, fie consilierul juridic definitiv cu funcţia cea mai înaltă din garnizoană, cu excepţia consilierilor juridici cu atribuţii pe linie procesuală. În situaţia în care aceştia nu există, consilier juridic îndrumător este consilierul juridic definitiv de la eşalonul superior la care există consilier juridic. Coordonarea activităţii consilierului juridic stagiar cu atribuţii pe linie procesuală se realizează potrivit dispoziţiei şefului Direcţiei."

    2. Articolul 4 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 4
    (1) Consilierul juridic stagiar împuternicit poate pune concluzii la judecătorii şi la tribunale ca instanţe de fond, la organele de urmărire penală, precum şi la celelalte organe cu activitate jurisdicţională.
    (2) Consilierul juridic definitiv împuternicit poate pune concluzii la instanţele judecătoreşti de toate gradele, la organele de urmărire penală, precum şi la toate organele cu activitate jurisdicţională."

    3. La articolul 5, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 5
    (1) Consilierii juridici îşi exercită profesia în cadrul unităţilor militare unde sunt încadraţi, subordonându-se nemijlocit comandanţilor/şefilor acestora. Consilierii juridici din Ministerul Apărării Naţionale, indiferent de structura în care aceştia îşi desfăşoară activitatea, sunt coordonaţi din punct de vedere profesional de Direcţie, în condiţiile stabilite prin dispoziţie a şefului acesteia."

    4. La articolul 8, alineatele (2)-(6) se abrogă.
    5. La articolul 10, după litera m) se introduc două noi litere, literele m^1) şi m^2), cu următorul cuprins:
    "m^1) coordonarea din punct de vedere profesional a consilierilor juridici din Ministerul Apărării Naţionale, indiferent de structura în care aceştia îşi desfăşoară activitatea;
m^2) avizarea înfiinţării, desfiinţării sau transformării, după caz, a funcţiilor de consilieri juridici din Ministerul Apărării Naţionale;"

    6. La articolul 10, după primul alineat se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu următorul cuprins:
    "(2) În scopul îndeplinirii responsabilităţii prevăzute la alin. (1) lit. o), comandanţii/şefii structurilor Ministerului Apărării Naţionale sunt obligaţi să-l informeze ierarhic, în prealabil, în scris, pe şeful Direcţiei cu privire la orice situaţie care presupune absenţa de la serviciu a consilierului juridic din structura pe care o comandă/conduce, pentru o perioadă mai mare de 60 de zile."

    7. La articolul 64, alineatele (2)-(4) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(2) Structurile Ministerului Apărării Naţionale care au personalitate juridică, potrivit legii, pot fi reprezentate în justiţie de către Direcţie, la cererea conducătorilor acestora şi cu aprobarea şefului Direcţiei, pe baza împuternicirii semnate de conducătorul persoanei juridice reprezentate. Cererile de chemare în judecată, cele pentru exercitarea căilor de atac, recunoaşterile privitoare la drepturile în judecată, renunţările, iniţierea sau acceptarea procedurilor de mediere ori de arbitraj, precum şi propunerile pentru tranzacţii se depun sub semnătura conducătorului persoanei juridice reprezentate.
(3) În îndeplinirea atribuţiilor prevăzute la alin. (1) şi (2), şeful Direcţiei poate împuternici sau desemna, după caz, pe oricare dintre consilierii juridici din subordine.
(4) Consilierii juridici aflaţi, potrivit dispoziţiilor art. 5 alin. (1), în coordonarea profesională a Direcţiei îşi desfăşoară activitatea procesuală în domeniul de responsabilitate al Departamentului pentru relaţia cu Parlamentul şi informare publică referitor la reprezentarea intereselor Ministerului Apărării Naţionale în faţa instanţelor de judecată şi a altor organe cu activitate jurisdicţională."

    8. La articolul 64, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu următorul cuprins:
    "(5) Consilierii juridici prevăzuţi la alin. (4) asigură reprezentarea intereselor legitime ale Ministerului Apărării Naţionale în faţa instanţelor de judecată, pe baza împuternicirii date de şeful Direcţiei şi în coordonarea consilierilor juridici cu atribuţii pe linie procesuală, în responsabilitatea cărora se află dosarele respective. Împuternicirea dată de şeful Direcţiei vizează, în principiu, litigiile în care este implicată unitatea militară căreia îi asigură asistenţa juridică consilierul juridic respectiv, unităţile militare subordonate acesteia sau eşaloanele superioare şi se transmite consilierului juridic prin intermediul comandantului/şefului unităţii militare în care este încadrat."

    9. La articolul 65, partea introductivă se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 65
    În desfăşurarea activităţii specifice, consilierii juridici împuterniciţi în condiţiile prevăzute la art. 64 sunt obligaţi:"

    10. După articolul 65 se introduce un nou articol, articolul 65^1, cu următorul cuprins:
    "ART. 65^1
    (1) Comandantul/Şeful unităţii militare sesizează organele de urmărire penală când ia cunoştinţă de săvârşirea unei infracţiuni prin care se aduce atingere intereselor legitime ale Ministerului Apărării Naţionale.
    (2) Plângerea împotriva rezoluţiei de neîncepere a urmăririi penale sau a ordonanţei ori, după caz, a rezoluţiei de clasare, de scoatere de sub urmărire penală sau de încetare a urmăririi penale se formulează de către comandantul unităţii militare, cu respectarea strictă a termenelor prevăzute de lege.
    (3) La solicitarea comandantului unităţii militare care apreciază ca nelegală rezoluţia emisă de procurorul-şef în soluţionarea plângerii prevăzute la alin. (2), Direcţia formulează o plângere la instanţa competentă potrivit legii."

    11. La articolul 67, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 67
    (1) Pentru susţinerea drepturilor şi intereselor legitime ale Ministerului Apărării Naţionale, consilierii juridici cu atribuţii pe linie procesuală împuterniciţi colaborează cu structurile juridice ale unităţilor militare din compunerea ministerului."

    12. La articolul 67, alineatul (2) se abrogă.
    13. Articolul 68 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 68
    (1) În exercitarea atribuţiilor, consilierii juridici cu atribuţii pe linie procesuală solicită direct, în scris, comandanţilor/şefilor unităţilor militare, indiferent de eşalon, informaţii, puncte de vedere, înscrisuri, precum şi orice alte mijloace de probă deţinute de unităţile militare, iar comandanţii/şefii acestora sunt obligaţi să le pună la dispoziţie până la termenul indicat.
    (2) Comandanţii/Şefii unităţilor militare sunt obligaţi să transmită de îndată consilierului juridic cu atribuţii pe linie procesuală în a cărui zonă de responsabilitate teritorială se află unitatea militară în cauză toate actele de procedură comunicate de organele de urmărire penală, instanţele de judecată sau executorii judecătoreşti, după caz.
    (3) Documentele clasificate care se constituie în mijloace de probă se depun la instanţă de către consilierul juridic împuternicit, după declasificarea acestora, în condiţiile legii, prin grija unităţii militare deţinătoare.
    (4) Documentele prevăzute la alin. (3), a căror declasificare nu este aprobată de emitent, se depun la instanţă ca documente clasificate, cu respectarea legislaţiei în vigoare, de către consilierul juridic împuternicit.
    (5) La efectuarea expertizei tehnice de specialitate dispuse de instanţa de judecată, comandanţii/şefii unităţilor militare sunt obligaţi ca, la cererea consilierului juridic cu atribuţii pe linie procesuală, să asigure participarea specialiştilor în domeniul respectiv, încadraţi în structura pe care o comandă/conduce.
    (6) Executarea hotărârilor judecătoreşti este obligaţia unităţilor militare reprezentate în proces."

    14. La articolul 70, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Întâmpinările, cererile reconvenţionale, cele pentru exercitarea căilor de atac, ordinare şi extraordinare, altele decât recursul în interesul legii, precum şi orice alte acte procesuale prevăzute de lege vor fi înaintate instanţelor de judecată, sub semnătura şefului Direcţiei sau a consilierilor juridici cu atribuţii pe linie procesuală împuterniciţi."

    15. La articolul 70, alineatul (3) se abrogă.
    16. La articolul 71, alineatele (1) şi (2) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 71
    (1) Iniţierea sau acceptarea procedurilor de mediere ori arbitraj, renunţarea la drepturile aflate în litigiu şi la judecată, precum şi la căile de atac exercitate se aprobă de către ministrul apărării naţionale, la propunerea motivată a şefului Direcţiei.
    (2) Neexercitarea căilor de atac se aprobă de către şeful Direcţiei, la propunerea consilierului juridic cu atribuţii pe linie procesuală împuternicit în cauză, înaintată ierarhic."

    17. La articolul 72, după alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (6), cu următorul cuprins:
    "(6) Activităţile de analize şi sinteze de jurisprudenţă incidentă Ministerului Apărării Naţionale, evidenţa consilierilor juridici, registratură şi arhivarea dosarelor, asigurare tehnico-materială a activităţii procesuale în teritoriu, protecţia informaţiilor clasificate şi altele asemenea, se realizează de către o microstructură constituită în acest sens în subordinea Direcţiei."

    18. La articolul 75 se introduc trei noi alineate, alineatele (2)-(4), cu următorul cuprins:
    "(2) În situaţii temeinic motivate, pentru îndeplinirea unor misiuni specifice stabilite de şeful Direcţiei, ministrul apărării naţionale deleagă secretarului de stat pentru relaţia cu Parlamentul, informare publică şi creşterea calităţii vieţii personalului competenţa de a detaşa la Direcţie consilieri juridici, ofiţeri, din alte unităţi militare.
(3) Detaşarea prevăzută la alin. (2) se realizează în urma unei discuţii prealabile între şeful Direcţiei şi comandantul/şeful unităţii militare în care este încadrat consilierul juridic, iniţiată cu cel puţin 7 zile înainte.
(4) În perioada detaşării consilierilor juridici prevăzuţi la alin. (2), asistenţa juridică a unităţilor militare din care provin aceştia se asigură potrivit dispoziţiilor art. 5."


    ART. II
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Ministrul apărării naţionale,
                    Corneliu Dobriţoiu

    Bucureşti, 30 august 2012.
    Nr. M.97.

    -------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016