Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 815 din 12 octombrie 2010  pentru aprobarea Normelor privind implementarea şi dezvoltarea sistemului de menţinere a competenţelor profesionale pentru personalul cu responsabilităţi în siguranţa circulaţiei şi pentru alte categorii de personal care desfăşoară activităţi specifice în operaţiunile de transport pe căile ferate din România şi pentru actualizarea Listei funcţiilor cu responsabilităţi în siguranţa circulaţiei, care se formează-califică, perfecţionează şi verifică profesional periodic la CENAFER    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 815 din 12 octombrie 2010 pentru aprobarea Normelor privind implementarea şi dezvoltarea sistemului de menţinere a competenţelor profesionale pentru personalul cu responsabilităţi în siguranţa circulaţiei şi pentru alte categorii de personal care desfăşoară activităţi specifice în operaţiunile de transport pe căile ferate din România şi pentru actualizarea Listei funcţiilor cu responsabilităţi în siguranţa circulaţiei, care se formează-califică, perfecţionează şi verifică profesional periodic la CENAFER

EMITENT: Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 716 din 27 octombrie 2010
    În temeiul prevederilor art. 1 alin. (2), ale art. 5 alin. (1) lit. m) şi ale art. 6 din anexa nr. 2 "Regulament de organizare şi funcţionare al Centrului Naţional de Calificare şi Instruire Feroviară - CENAFER" la Hotărârea Guvernului nr. 1.663/2004 privind organizarea şi funcţionarea Centrului Naţional de Calificare şi Instruire Feroviară - CENAFER, cu modificările ulterioare, precum şi ale art. 5 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 76/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, cu modificările şi completările ulterioare,
    ministrul transporturilor şi infrastructurii emite următorul ordin:
    ART. 1
    Se aprobă Normele privind implementarea şi dezvoltarea sistemului de menţinere a competenţelor profesionale pentru personalul cu responsabilităţi în siguranţa circulaţiei şi pentru alte categorii de personal care desfăşoară activităţi specifice în operaţiunile de transport pe căile ferate din România, prevăzute în anexa nr. 1, care face parte integrantă din prezentul ordin.

    ART. 2
    Lista funcţiilor cu responsabilităţi în siguranţa circulaţiei, care se formează-califică, perfecţionează şi verifică profesional periodic la CENAFER, prevăzută în anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 1.663/2004 privind organizarea şi funcţionarea Centrului Naţional de Calificare şi Instruire Feroviară - CENAFER, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 983 din 26 octombrie 2004, cu modificările şi completările ulterioare, se actualizează şi se înlocuieşte cu lista prevăzută în anexa nr. 2, care face parte integrantă din prezentul ordin.

    ART. 3
    (1) Respectarea cerinţelor obligatorii de siguranţă feroviară pe căile ferate din România impune implementarea şi dezvoltarea unui sistem de menţinere a competenţelor profesionale pentru personalul care desfăşoară activităţi specifice în operaţiunile de transport pe căile ferate.
    (2) Prin personal care desfăşoară activităţi specifice în operaţiunile de transport pe căile ferate din România, în sensul prezentului ordin, se înţelege:
    a) personal cu responsabilităţi în siguranţa circulaţiei pe căile ferate;
    b) alte categorii de personal care desfăşoară activităţi specifice în operaţiunile de transport pe căile ferate.


    ART. 4
    Pentru alte categorii de personal care desfăşoară activităţi specifice în operaţiunile de transport pe căile ferate din România, operatorii economici vor elabora proceduri specifice proprii, bazate pe implementarea şi dezvoltarea unui sistem de menţinere a competenţelor profesionale pentru acest personal, aprobate de conducerea acestora şi avizate de conducerile Centrului Naţional de Calificare şi Instruire Feroviară - CENAFER şi Autorităţii de Siguranţă Feroviară Române - ASFR din cadrul Autorităţii Feroviare Române - AFER.

    ART. 5
    (1) Centrul Naţional de Calificare şi Instruire Feroviară - CENAFER, organism naţional specializat al Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, este organismul de certificare a competenţelor profesionale desemnat de autoritatea de stat pentru aplicarea prezentului ordin.
    (2) Autoritatea de Siguranţă Feroviară Română din cadrul Autorităţii Feroviare Române - AFER este autoritatea competentă desemnată de autoritatea de stat pentru aplicarea prezentului ordin.
    (3) Operatorii economici care desfăşoară operaţiuni de transport feroviar, denumiţi în continuare operatori economici, sunt:
    a) administratorul/administratorii de infrastructură feroviară;
    b) gestionarii de infrastructură feroviară neinteroperabilă;
    c) operatorii de transport feroviar;
    d) operatorii economici care deţin, în proprietate, în leasing sau cu chirie, linii ferate industriale racordate la infrastructura feroviară publică şi/sau la infrastructura feroviară privată deschisă circulaţiei publice;
    e) operatorii economici care deţin, în proprietate sau cu chirie, vehicule feroviare care circulă pe infrastructura feroviară;
    f) operatorii economici care desfăşoară activităţi conexe şi adiacente transportului feroviar.


    ART. 6
    Activităţile prestate de organismul de certificare a competenţelor profesionale desemnat de autoritatea de stat se efectuează pe bază de tarife aprobate de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii.

    ART. 7
    Autoritatea competentă, organismul de certificare a competenţelor profesionale şi operatorii economici care desfăşoară operaţiuni de transport feroviar vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

    ART. 8
    (1) Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
    (2) La data de 31 decembrie 2010, Ordinul Ministerului Transporturilor şi Telecomunicaţiilor nr. 1.789/1984 privind organizarea activităţii de perfecţionare a pregătirii profesionale a oamenilor muncii din unităţile Ministerului Transporturilor şi Telecomunicaţiilor şi a autorizării şi verificării periodice a cunoştinţelor personalului care participă la asigurarea efectuării transporturilor în condiţii de deplină siguranţă, pentru domeniul feroviar, publicat în Buletinul Oficial al Republicii Socialiste România, se abrogă, iar Dispoziţia preşedintelui Societăţii Naţionale a Căilor Ferate din România nr. 1/75/1996 privind organizarea activităţii de perfecţionare a pregătirii profesionale, a verificării periodice şi a autorizării personalului SNCFR, publicată în Foaia Oficială CFR nr. 1 din data de 7 iunie 1996, îşi încetează aplicabilitatea.
    (3) La data intrării în vigoare a prezentului ordin, anexa nr. 2 "Metodologie de organizare şi de derulare a programelor de verificare profesională periodică a personalului care efectuează activităţi specifice desfăşurării transportului feroviar" la Ordinul ministrului transporturilor, construcţiilor şi turismului nr. 2.261/2005 privind aprobarea metodologiilor de organizare şi de derulare a programelor de formare-calificare, perfecţionare şi verificare profesională periodică a personalului care efectuează activităţi specifice desfăşurării transportului feroviar, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 118 din 8 februarie 2006, se abrogă.

    ART. 9
    La data intrării în vigoare a prezentului ordin, ordinul ministrului transporturilor şi infrastructurii pentru aprobarea Normelor privind implementarea şi dezvoltarea sistemului de menţinere a competenţelor profesionale pentru personalul cu responsabilităţi în siguranţa circulaţiei şi pentru alte categorii de personal care desfăşoară activităţi specifice în operaţiunile de transport pe căile ferate din România îşi încetează aplicabilitatea.



                    Ministrul transporturilor
                    şi infrastructurii,
                    Anca Daniela Boagiu

    Bucureşti, 12 octombrie 2010.
    Nr. 815.
    ANEXA 1

    NORMĂ

    ANEXA 2

    LISTA
    funcţiilor cu responsabilităţi în siguranţa circulaţiei care se
    formează-califică, perfecţionează şi verifică profesional
    periodic la CENAFER

┌────┬─────────────────────────────────┐
│Nr. │Funcţia (meseria) │
│crt.│ │
├────┼─────────────────────────────────┤
│1. │Acar │
├────┼─────────────────────────────────┤
│2. │Frânar │
├────┼─────────────────────────────────┤
│3. │Păzitor barieră │
├────┼─────────────────────────────────┤
│4. │Revizor ace │
├────┼─────────────────────────────────┤
│5. │Conductor tren │
├────┼─────────────────────────────────┤
│6. │Şef tren │
├────┼─────────────────────────────────┤
│7. │Manevrant vagoane │
├────┼─────────────────────────────────┤
│8. │Şef manevră │
├────┼─────────────────────────────────┤
│9. │Electromecanic SCB │
├────┼─────────────────────────────────┤
│10. │Electromecanic IFTE - LC │
├────┼─────────────────────────────────┤
│11. │Electromecanic TTR │
├────┼─────────────────────────────────┤
│12. │Montator TTR │
├────┼─────────────────────────────────┤
│13. │Montator IFTE - LC │
├────┼─────────────────────────────────┤
│14. │Montator SCB │
├────┼─────────────────────────────────┤
│15. │Magaziner*1) │
├────┼─────────────────────────────────┤
│16. │Impiegat de mişcare*2) │
├────┼─────────────────────────────────┤
│17. │Şef staţie trafic │
├────┼─────────────────────────────────┤
│18. │Şef staţie OTF │
├────┼─────────────────────────────────┤
│19. │Operator circulaţie*3) │
├────┼─────────────────────────────────┤
│20. │Dispecer energetic feroviar*4) │
├────┼─────────────────────────────────┤
│21. │Revizor tehnic vagoane │
├────┼─────────────────────────────────┤
│22. │Conducător tren ajutor │
├────┼─────────────────────────────────┤
│23. │Conducător tren macara │
├────┼─────────────────────────────────┤
│24. │Macaragiu tren intervenţie │
├────┼─────────────────────────────────┤
│25. │Mecanic de locomotivă*5) │
├────┼─────────────────────────────────┤
│26. │Mecanic ajutor de locomotivă │
├────┼─────────────────────────────────┤
│27. │Sudor din activitatea de │
│ │întreţinere cale şi aparate cale │
├────┼─────────────────────────────────┤
│28. │Revizor cale şi/sau puncte │
│ │periculoase │
├────┼─────────────────────────────────┤
│29. │Picher │
├────┼─────────────────────────────────┤
│30. │Şef echipă întreţinere lucrări │
│ │artă │
├────┼─────────────────────────────────┤
│31. │Şef echipă întreţinere cale │
├────┼─────────────────────────────────┤
│32. │Maistru lucrări artă │
├────┼─────────────────────────────────┤
│ │Maistru construcţii, │
│33. │modernizări-reabilitări, reparare│
│ │şi întreţinere linii │
├────┼─────────────────────────────────┤
│ │Maistru lucrări construcţii, │
│34. │modernizări-reabilitări, reparare│
│ │şi întreţinere lucrări artă │
├────┼─────────────────────────────────┤
│35. │Maistru sudura căii │
├────┼─────────────────────────────────┤
│36. │Şef district poduri │
├────┼─────────────────────────────────┤
│37. │Şef district linii │
├────┼─────────────────────────────────┤
│38. │Şef district exploatare utilaje │
├────┼─────────────────────────────────┤
│39. │Şef district SCB │
├────┼─────────────────────────────────┤
│40. │Şef district TTR │
├────┼─────────────────────────────────┤
│41. │Şef district LC │
├────┼─────────────────────────────────┤
│42. │Responsabil SC - LFI │
├────┼─────────────────────────────────┤
│43. │Responsabil SC - FF-L │
├────┼─────────────────────────────────┤
│44. │Responsabil SC - FF-IFTE │
├────┼─────────────────────────────────┤
│45. │Responsabil SC - FF-SCB │
├────┼─────────────────────────────────┤
│46. │Responsabil SC - FF-TC │
└────┴─────────────────────────────────┘

    ____________
    *1)La poziţia magaziner este cuprinsă şi funcţia magaziner tranzit şi magaziner comercial.
    *2) La poziţia impiegat de mişcare este cuprinsă şi funcţia şef tură mişcare.
    *3) La poziţia operator circulaţie este cuprinsă şi funcţia şef tură regulator.
    *4) La poziţia dispecer energetic feroviar este cuprinsă şi funcţia dispecer energetic feroviar şef.
    *5) La poziţia mecanic de locomotivă sunt cuprinse şi funcţiile mecanic drezina pantograf, mecanic maşini grele cale şi mecanic maşini grele sudura căii.

    ---------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016