Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME SPECIFICE din 27 mai 2013  privind organizarea şi funcţionarea camerelor de corpuri delicte în care se păstrează substanţe aflate sub control naţional    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 NORME SPECIFICE din 27 mai 2013 privind organizarea şi funcţionarea camerelor de corpuri delicte în care se păstrează substanţe aflate sub control naţional

EMITENT: Ministerul Afacerilor Interne
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 315 din 31 mai 2013
──────────
    Conţinute de ORDINUL nr. 73 din 27 mai 2013, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 315 din 31 mai 2013.
──────────
    CAP. I
    Organizarea şi funcţionarea camerei de corpuri delicte în care se păstrează substanţe aflate sub control naţional
    ART. 1
    (1) Camera de corpuri delicte destinată depozitării în condiţii de siguranţă a substanţelor aflate sub control naţional, astfel cum acestea sunt definite de Legea nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, cu modificările şi completările ulterioare, se organizează şi funcţionează la nivelul Direcţiei cazier judiciar, statistică şi evidenţe operative din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.
    (2) În funcţie de evoluţia situaţiei operative şi de dotarea tehnico-materială, inspectorul general poate dispune înfiinţarea unor camere de corpuri delicte în care se păstrează substanţe aflate sub control naţional la unităţile teritoriale ale Poliţiei Române.

    ART. 2
    Camera de corpuri delicte în care se păstrează substanţe aflate sub control naţional se amenajează într-un spaţiu special destinat, aparţinând Inspectoratului General al Poliţiei Române, care trebuie să îndeplinească următoarele condiţii tehnice:
    a) să fie situat într-o incintă care are asigurată pază armată;
    b) să fie spaţios şi bine aerisit;
    c) să fie asigurat cu uşi metalice, prevăzute cu sisteme sigure de închidere şi grilaje de fier la ferestre; uşile vor avea câte 3 sisteme de închidere, cu chei diferite;
    d) să aibă sisteme de alarmare;
    e) să fie dotat cu rafturi, mijloace de manipulare, depozitare şi identificare a bunurilor, de natură a preveni deteriorarea mecanică şi fizică a produselor, precum şi confundarea acestora;
    f) să fie prevăzut cu sisteme specifice de stingere a incendiilor, în funcţie de natura produselor depozitate.


    ART. 3
    (1) Prin aceeaşi dispoziţie prin care au fost numiţi gestionarul şi înlocuitorul acestuia potrivit art. 4 din ordin, se desemnează 2 poliţişti titulari şi 2 înlocuitori ai acestora, care însoţesc gestionarul în mod permanent la deschiderea camerei de corpuri delicte în care se păstrează substanţe aflate sub control naţional, la operaţiunile pe care acesta le efectuează în incintă, precum şi la închiderea acesteia.
    (2) Atât gestionarul/înlocuitorul, cât şi cei 2 poliţişti/înlocuitori desemnaţi să însoţească gestionarul vor avea în posesie câte o cheie separată pentru câte una dintre încuietori.
    (3) Intrarea în depozit se face după verificarea sigiliilor de pe uşa de acces, care se aplică de către fiecare dintre cei 3 poliţişti la părăsirea incintei.
    (4) La fiecare intrare-ieşire în/din depozit se întocmeşte un proces-verbal, în care se consemnează gradul, numele şi prenumele celor 3 persoane, numerele de sigilii găsite aplicate la deschidere, felul operaţiunilor efectuate, cu descrierea sumară a acestora, ora de intrare şi ieşire din depozit, numerele sigiliilor aplicate la închidere.
    (5) În situaţiile în care se introduc sau se scot cantităţi mari de substanţe, pentru a căror manipulare sunt necesare mai multe persoane, în procesul-verbal se consemnează numele şi prenumele acestora, documentul fiind semnat şi de cei menţionaţi.

    CAP. II
    Categoriile de substanţe care se depun la camera de corpuri delicte în care se păstrează substanţe aflate sub control naţional
    ART. 4
    (1) La camera de corpuri delicte în care se păstrează substanţe aflate sub control naţional se depun spre păstrare următoarele categorii de substanţe:
    a) substanţe aflate sub control naţional potrivit Legii nr. 143/2000, cu modificările şi completările ulterioare;
    b) bunurile ridicate care poartă urme de substanţe aflate sub control naţional;
    c) substanţele aflate sub control naţional care au fost înlocuite în cazul livrărilor supravegheate.

    (2) Precursorii de droguri se introduc la camera de corpuri delicte în care se păstrează substanţe aflate sub control naţional doar în situaţia în care nu se pot preda unor operatori autorizaţi.
    (3) Substanţele aflate sub control naţional sau care au efecte psihotrope, altele decât cele prevăzute de Legea nr. 143/2000, cu modificările şi completările ulterioare, se introduc în camera de corpuri delicte în care se păstrează bunuri comune.
    (4) Este interzisă depozitarea în camera de corpuri delicte în care se păstrează substanţe aflate sub control naţional a inhalanţilor toxici cu pericol ridicat de contaminare.

    ART. 5
    (1) Substanţele aflate sub control naţional şi bunurile care poartă urme de astfel de substanţe se predau la camera de corpuri delicte în care se păstrează substanţe aflate sub control naţional în următoarele condiţii:
    a) ambalate de aşa manieră încât să se evite scurgeri materiale ale substanţelor;
    b) ambalajele să aibă sigiliul laboratorului care a efectuat constatarea tehnico-ştiinţifică sau expertiza, aplicat pe ceară roşie sau pe alt material cu durabilitate;
    c) între sistemul de asigurare a ambalajului şi sigiliu se intercalează o etichetă pe care se menţionează: numărul cauzei penale, numărul de înregistrare a constatării tehnico-ştiinţifice sau a expertizei, după caz, cu indicarea laboratorului care a efectuat-o, a conţinutului ambalajului şi a masei substanţei;
    d) la aplicarea sigiliilor se are în vedere ca acestea să facă imposibilă deschiderea ambalajului sau substituirea substanţei.

    (2) Substanţele aflate sub control naţional sunt însoţite de contraprobe ambalate, sigilate şi etichetate în modalităţile prevăzute mai sus.
    (3) În cazul unor cantităţi mici de substanţă care se înscriu în limitele stabilite conform practicii internaţionale, acestea se predau fără contraprobă şi urmează regimul acestora din urmă.
    (4) În acelaşi mod se procedează şi în cazul drogurilor şi precursorilor care au fost înlocuiţi în cadrul livrărilor supravegheate, situaţie în care pe eticheta ataşată se menţionează numai datele de identificare a cazului, astfel încât să se asigure conspirativitatea acţiunii.

    ART. 6
    Este interzisă primirea spre păstrare temporară a substanţelor pentru care nu există constatare tehnico-ştiinţifică sau expertiză din care să rezulte cu certitudine că acestea fac parte din categoria celor prevăzute la art. 4.

    ART. 7
    În mod excepţional, în situaţiile în care, datorită disimulării în anumite materiale sau ambalaje, substanţele nu pot fi separate, acestea sunt primite spre păstrare aşa cum se găsesc, fără ambalare şi sigilare-tip, însă cu luarea unor măsuri speciale care să nu permită substituirea.

    CAP. III
    Documentele în baza cărora se depun substanţele la camera de corpuri delicte în care se păstrează substanţe aflate sub control naţional şi termenele în care se depun
    ART. 8
    (1) Depunerea acestor categorii de substanţe la camera de corpuri delicte în care se păstrează substanţe aflate sub control naţional se efectuează în baza unei solicitări scrise, adresată Direcţiei cazier judiciar, statistică şi evidenţe operative, în care se menţionează numărul şi data înregistrării cauzei penale, numărul unic şi unitatea de parchet competentă, datele de stare civilă ale persoanei de la care s-au ridicat sau date privind locul şi data unde au fost descoperite, în situaţia cauzelor cu autor necunoscut, felul substanţei, greutatea netă a acesteia, greutatea contraprobei şi numerele sigiliilor aplicate pe ambalaje, împreună cu următoarele documente:
    a) copia procesului-verbal de ridicare;
    b) copia raportului de constatare tehnico-ştiinţifică sau expertiză, după caz.

    (2) În cazul substanţelor şi precursorilor înlocuiţi în cadrul unor livrări supravegheate, introducerea acestora în camera de corpuri delicte în care se păstrează substanţe aflate sub control naţional se face pe baza unei adrese semnate de către directorul Direcţiei de combatere a criminalităţii organizate, ce conţine datele care să asigure conspirativitatea cazului, însoţită de raportul de constatare tehnico-ştiinţifică.

    ART. 9
    (1) Termenul de predare la camera de corpuri delicte în care se păstrează substanţe aflate sub control naţional a substanţelor respective este de două zile lucrătoare de la data ridicării acestora de la laboratorul de analiză.
    (2) În situaţii bine justificate, termenul poate fi prelungit cu încă 5 zile, depăşirea termenului urmând a fi justificată în adresa de înaintare a substanţelor la camera de corpuri delicte în care se păstrează substanţe aflate sub control naţional.

    ART. 10
    (1) La nivelul brigăzilor de combatere a criminalităţii organizate se poate asigura păstrarea temporară, în condiţii de siguranţă, a substanţelor ridicate de la laboratoarele de analiză, până la predarea la camera de corpuri delicte în care se păstrează substanţe aflate sub control naţional.
    (2) Păstrarea temporară a substanţelor la nivelul brigăzilor de combatere a criminalităţii organizate nu trebuie să depăşească o perioadă de 30 zile de la data ridicării substanţelor de la laboratorul de analiză.

    ART. 11
    (1) Cu ocazia primirii substanţelor, gestionarul camerei de corpuri delicte în care se păstrează substanţe aflate sub control naţional verifică existenţa fizică şi aspectele descrise în documentele de predare, numerele sigiliilor aplicate şi integritatea ambalajului.
    (2) În situaţia constatării unor neconcordanţe, gestionarul refuză primirea substanţelor, până la clarificarea situaţiei.
    (3) După preluarea substanţelor, gestionarul eliberează dovada-tip care este semnată inclusiv de către cel care a făcut predarea.

    ART. 12
    Gestionarul camerei de corpuri delicte în care se păstrează substanţe aflate sub control naţional este obligat să înregistreze în evidenţa tehnico-operativă bunurile şi substanţele primite spre păstrare, pe baza:
    a) dovezii de primire, înseriată, stabilită potrivit modelului aprobat la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, care se completează în două exemplare, primul exemplar constituind act justificativ pentru poliţistul predător, iar cel de-al doilea împreună cu documentele însoţitoare, act de intrare în gestiune;
    b) registrului de evidenţă a bunurilor din camera de corpuri delicte în care se păstrează substanţe aflate sub control naţional stabilit potrivit modelului aprobat la nivelul Ministerului Afacerilor Interne;
    c) procesului-verbal-tip, înseriat, stabilit potrivit modelului aprobat la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, care se completează în două exemplare, primul constituind actul de preluare de către cel în drept, iar cel de-al doilea, act de scădere din gestiune.


    CAP. IV
    Modul şi termenele de păstrare a substanţelor în camera de corpuri delicte în care se păstrează substanţe aflate sub control naţional
    ART. 13
    (1) Substanţele primite de gestionar pentru a fi introduse la camera de corpuri delicte în care se păstrează substanţe aflate sub control naţional se păstrează temporar, în condiţii de siguranţă, cel mult 5 zile lucrătoare de la data primirii, în spaţiile alocate Direcţiei cazier judiciar, statistică şi evidenţe operative, până la introducerea acestora în camera de corpuri delicte în care se păstrează substanţe aflate sub control naţional conform procedurii prevăzute la art. 3 alin. (3)-(5).
    (2) Transportul substanţelor la depozitul unde este amenajată camera de corpuri delicte în care se păstrează substanţe aflate sub control naţional se efectuează cu o autospecială, de către gestionar, împreună cu cei 2 poliţişti desemnaţi conform prevederilor art. 3 alin. (1).
    (3) La depunerea substanţelor în camera de corpuri delicte gestionarul procedează la verificarea existenţei fizice şi a aspectelor descrise în documentele de predare, numerele sigiliilor aplicate şi integritatea ambalajului.

    ART. 14
    (1) Substanţele ridicate în vederea distrugerii se păstrează grupate în raport cu succesiunea primirii acestora, pe cauze şi persoane, precum şi după natura lor, aplicându-se pe fiecare o etichetă pe care se înscrie numărul de ordine/poziţia din registrul de evidenţă a bunurilor şi anul introducerii.
    (2) Pentru evitarea unor confuzii, contraprobele se păstrează separat de substanţele primite în vederea distrugerii, urmărindu-se aceleaşi reguli de ordonare şi etichetare menţionate anterior.
    (3) Cantităţile mici de substanţe, de la care nu s-au prelevat contraprobe, se păstrează în regim de contraprobe.

    ART. 15
    (1) Substanţele primite în vederea distrugerii se păstrează până la constituirea comisiei prevăzute de lege şi asigurarea condiţiilor necesare pentru ca distrugerea să se facă în condiţii optime.
    (2) Contraprobele se păstrează până la împlinirea termenului de prescripţie a faptei ce face obiectul dosarului penal în care au fost ridicate. Acestea se distrug odată cu cantităţile de substanţe primite în vederea distrugerii cu ocazia primei operaţiuni ulterioare rămânerii definitivă a măsurii de confiscare.
    (3) Drogurile şi precursorii care au fost înlocuiţi în cazul livrărilor supravegheate se scot din gestiune la finalizarea operaţiunii, după care se procedează astfel:
    a) substanţele scoase sunt reintroduse în camera de corpuri delicte în care se păstrează substanţe aflate sub control naţional prin emiterea unei noi dovezi, urmându-se procedura ulterioară obişnuită;
    b) precursorii se predau organului de cercetare al poliţiei judiciare care instrumentează cauza penală, în vederea depunerii la unităţile autorizate să-i folosească.


    CAP. V
    Scoaterea substanţelor din camera de corpuri delicte în care se păstrează substanţe aflate sub control naţional
    ART. 16
    (1) Scoaterea substanţelor din camera de corpuri delicte în care se păstrează substanţe aflate sub control naţional se face în baza:
    a) raportului gestionarului, aprobat de inspectorul general sau de înlocuitorul acestuia aflat la conducere, pentru substanţele ce urmează a fi distruse;
    b) raportului lucrătorului care instrumentează cauza, aprobat de directorul Direcţiei de combatere a criminalităţii organizate şi avizat de şeful Direcţiei cazier judiciar, statistică şi evidenţe operative, în cazul substanţelor stupefiante şi al precursorilor înlocuiţi în cadrul unei livrări supravegheate;
    c) raportului directorului Direcţiei de combatere a criminalităţii organizate, aprobat de inspectorul general, în cazul în care substanţele sunt necesare în vederea unor operaţiuni speciale;
    d) adresei parchetului sau a instanţei, însoţită, după caz, de ordonanţa procurorului sau de încheierea instanţei prin care să dispus o nouă constatare tehnico-ştiinţifică sau expertiză;
    e) solicitării unităţilor care au în dotare câini de serviciu, avizată de către directorul Direcţiei de combatere a criminalităţii organizate şi aprobată de inspectorul general al Poliţiei Române sau solicitării formulate în condiţiile stabilite prin protocolul prevăzut la art. 39;
    f) raportului comisiei de verificare a gestiunii, aprobat de şeful Direcţiei cazier judiciar şi evidenţă operativă, în situaţiile în care pe perioada depozitării s-au deteriorat ambalajele, astfel încât a fost afectată sau există posibilitatea afectării conţinutului acestora, precum şi în cazul în care, datorită timpului, sigiliul aplicat s-a deteriorat şi ar putea prezenta suspiciuni de violare, urmând ca substanţele să fie resigilate de Laboratorul central de analiză şi profil al drogurilor.

    (2) În cazul prevăzut la alin. (1) lit. a), scoaterea din depozit este efectuată de către gestionar în prezenţa celor 2 poliţişti desemnaţi potrivit art. 3 alin. (1) şi a personalului însărcinat cu efectuarea transportului până la locul distrugerii.
    (3) În toate cazurile, scoaterea din camera de corpuri delicte în care se păstrează substanţe aflate sub control naţional se va consemna în procesul-verbal-tip înseriat stabilit potrivit modelului aprobat la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, ce se întocmeşte în două exemplare, primul constituind act de preluare de către cei în drept, iar cel de-al doilea, act de scădere din gestiune.
    (4) În situaţia în care, cu ocazia predării-primirii, se constată diferenţe în plus sau în minus, substanţele se reţin în depozit, urmând ca predarea acestora să se facă numai după clarificarea situaţiei.

    CAP. VI
    Distrugerea substanţelor aflate sub control naţional
    ART. 17
    (1) În conformitate cu prevederile art. 18 alin. (1) din Legea nr. 143/2000, cu modificările şi completările ulterioare, drogurile ridicate în vederea confiscării se distrug. Păstrarea de contraprobe este obligatorie.
    (2) Sunt exceptate de la distrugere, potrivit art. 18 alin. (2) din Legea nr. 143/2000, cu modificările şi completările ulterioare:
    a) medicamentele utilizabile care au fost remise farmaciilor sau unităţilor spitaliceşti, după avizul prealabil al Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din cadrul Ministerului Sănătăţii;
    b) plantele şi substanţele utilizabile în industria farmaceutică sau în altă industrie, în funcţie de natura acestora, care au fost remise unui operator economic public sau privat autorizat să le utilizeze ori să le exporte;
    c) unele cantităţi corespunzătoare, care se păstrează în scop didactic şi de cercetare ştiinţifică sau au fost remise instituţiilor care deţin câini şi alte animale antrenate pentru depistarea drogurilor, pentru pregătirea şi menţinerea antrenamentului acestora, cu respectarea dispoziţiilor legale.


    ART. 18
    Distrugerea drogurilor se efectuează periodic, prin incinerare sau prin alte mijloace adecvate, în prezenţa unei comisii constituite potrivit Legii nr. 143/2000, cu modificările şi completările ulterioare, care are următoarea componenţă:
    a) un procuror din cadrul Parchetului General de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie;
    b) un reprezentant al Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice;
    c) un ofiţer specialist din cadrul Direcţiei de combatere a criminalităţii organizate;
    d) un ofiţer din cadrul Agenţiei Naţionale Antidrog;
    e) gestionarul camerei de corpuri delicte în care se păstrează substanţe aflate sub control naţional.


    ART. 19
    (1) Transportul drogurilor spre locul de incinerare se realizează cu mijloace auto tip autodubă, prevăzute cu sisteme sigure de încuietori la portiere, sigilate, după încărcare, cu sigiliul tip M.A.I. al gestionarului camerei de corpuri delicte în care se păstrează substanţe aflate sub control naţional.
    (2) Deplasarea se efectuează pe un itinerar prestabilit, fără opriri, mijlocul auto fiind asigurat cu pază înarmată în cabina conducătorului şi escortă înarmată.
    (3) Paza şi escorta se asigură de către Serviciul independent pentru intervenţii şi acţiuni speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.
    (4) Comisia de distrugere însoţeşte în permanenţă substanţele stupefiante, atât pe traseul de deplasare, până la locul unde se efectuează distrugerea, cât şi la operaţiunile de încărcare/descărcare.

    ART. 20
    (1) Înainte de a se trece la activitatea de incinerare, comisia verifică existenţa faptică a drogurilor transportate.
    (2) Incinerarea propriu-zisă se realizează de către personalul ce deserveşte instalaţia de ardere, sub stricta supraveghere a membrilor comisiei şi a personalului de pază înarmat, pus la dispoziţie de către Serviciul independent pentru intervenţii şi acţiuni speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.
    (3) Este interzis accesul unor persoane străine la activitatea de distrugere ce se execută.
    (4) La terminarea operaţiunii, comisia se asigură de distrugerea completă a drogurilor, după care întocmeşte procesul-verbal de distrugere, în 5 exemplare (câte un exemplar pentru fiecare membru al comisiei), în care se consemnează în detaliu:
    a) data şi locul executării operaţiunii;
    b) persoanele participante şi calitatea acestora;
    c) cantităţile de droguri distruse, pe tipuri de substanţe;
    d) descrierea metodei folosite;
    e) aspecte despre care membrii comisiei apreciază că se impun a fi consemnate;
    f) ora începerii şi încheierii operaţiunii de distrugere.

    (5) Procesul-verbal de distrugere este semnat, în mod obligatoriu, de către toţi membrii comisiei şi de către toate persoanele participante la distrugere.

    ART. 21
    Gestionarul camerei de corpuri delicte în care se păstrează substanţe aflate sub control naţional operează în registrul de evidenţă orice operaţiune cu privire la scoaterea şi/sau introducerea bunurilor şi substanţelor în/din gestiune.

    ART. 22
    (1) Ambalajele, substanţele ori alte obiecte folosite la ascunderea drogurilor şi precursorilor şi care nu prezintă niciun risc sau pericol de contaminare se valorifică conform prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 14/2007 pentru reglementarea modului şi condiţiilor de valorificare a bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
    (2) Bunurile prevăzute la alin. (1), fără valoare ori care prezintă riscuri sau pericole de contaminare, se distrug odată cu drogurile, după procedura prevăzută de prezentele norme specifice.

    CAP. VII
    Distribuirea, manipularea, folosirea şi păstrarea drogurilor necesare desfăşurării antrenamentelor câinilor de serviciu antidrog
    ART. 23
    În îndeplinirea atribuţiilor specifice, Poliţia Română şi Poliţia de Frontieră Română au în dotare şi folosesc câini de serviciu, special pregătiţi şi antrenaţi pentru depistarea drogurilor.

    ART. 24
    Drogurile necesare pregătirii câinilor de serviciu la Centrul Chinologic "Dr. Aurel Greblea" Sibiu, precum şi antrenării acestora la nivelul unităţilor Ministerului Afacerilor Interne care îi au în dotare se pun la dispoziţie de către Inspectoratul General al Poliţiei Române, din cantităţile de droguri depuse la camera de corpuri delicte în care se păstrează substanţe aflate sub control naţional asupra cărora a fost dispusă măsura confiscării rămasă definitivă.

    ART. 25
    (1) Cantităţile de droguri care se pun la dispoziţie sunt următoarele:
    a) pentru Centrul Chinologic "Dr. Aurel Greblea" Sibiu: un kilogram de heroină, un kilogram de cocaină, un kilogram de amfetamine, un kilogram de haşiş, un kilogram de canabis şi 200 de comprimate de ecstasy;
    b) pentru unităţile care au în dotare câini de serviciu antidrog: 20 grame de heroină, 20 grame de cocaină, 20 grame de amfetamine, 20 grame de haşiş, 20 grame de canabis şi 20 de comprimate de ecstasy, pentru fiecare câine antidrog.

    (2) Durata de utilizare a drogurilor pentru pregătirea/antrenamentul câinilor este de 3 ani de la data ridicării de la camera de corpuri delicte în care se păstrează substanţe aflate sub control naţional.
    (3) În situaţii justificate se poate solicita Inspectoratului General al Poliţiei Române punerea la dispoziţie şi, respectiv, restituirea anumitor cantităţi de droguri înainte de expirarea termenului prevăzut la alin. (2).

    ART. 26
    (1) În vederea obţinerii drogurilor, unităţile care au în dotare câini de serviciu antidrog adresează Inspectoratului General al Poliţiei Române o cerere cuprinzând cantităţile necesare, precum şi persoanele împuternicite cu ridicarea acestora.
    (2) Cererea se analizează de către directorul Direcţiei de combatere a criminalităţii organizate, iar în cazul în care sunt îndeplinite condiţiile legale, aceasta se supune aprobării inspectorului general al Poliţiei Române.
    (3) Pentru obţinerea drogurilor necesare pregătirii/ antrenamentului câinilor aflaţi în dotarea Poliţiei Române, cererea prevăzută la alin. (1) este formulată de către brigăzile de combatere a criminalităţii organizate, respectiv de către Centrul Chinologic "Dr. Aurel Greblea" Sibiu.
    (4) Pentru obţinerea drogurilor necesare pregătirii/ antrenamentului câinilor aflaţi în dotarea Poliţiei de Frontieră Române, cererea prevăzută la alin. (1) se formulează de către Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră.

    ART. 27
    La nivelul unităţilor prevăzute la art. 26 alin. (3) şi (4) se desemnează o persoană cu atribuţii privind predarea/primirea drogurilor în raporturile cu Inspectoratul General al Poliţiei Române şi cu instructorii dresori sau conductorii care au în dotare câini de serviciu, precum şi evidenţa acestor activităţi.

    ART. 28
    (1) Scoaterea drogurilor din camera de corpuri delicte în care se păstrează substanţe aflate sub control naţional se face pe baza cererii aprobate în condiţiile art. 26 alin. (2), de către gestionarul acesteia şi cei 2 însoţitori numiţi prin dispoziţia inspectorului general al Poliţiei Române
    (2) Pachetele din care sunt prelevate cantităţile de droguri ce urmează a fi folosite pentru pregătirea sau antrenamentul câinilor de serviciu se desigilează, se cântăresc, se reambalează şi se resigilează de către specialişti ai Laboratorului central de analiză şi profil al drogurilor, în prezenţa gestionarului camerei de corpuri delicte în care se păstrează substanţe aflate sub control naţional şi a persoanei împuternicite cu ridicarea acestora.
    (3) Operaţiunile prevăzute la alin. (2) se consemnează într-un proces-verbal încheiat în două exemplare.
    (4) Predarea-primirea drogurilor se face pe bază de proces-verbal încheiat în două exemplare, din care un exemplar se predă persoanei care ridică drogurile, iar celălalt gestionarului camerei de corpuri delicte în care se păstrează substanţe aflate sub control naţional.

    ART. 29
    (1) Drogurile ridicate de la camera de corpuri delicte în care se păstrează substanţe aflate sub control naţional se distribuie instructorilor dresori sau conductorilor care au în dotare câini de serviciu pe bază de proces-verbal.
    (2) Activitatea de distribuire este evidenţiată într-un registru înregistrat la secretariatul unităţii.

    ART. 30
    Drogurile preluate de către instructorii dresori sau conductorii care au în dotare câini de serviciu se înscriu într-un caiet de evidenţă, înregistrat la secretariatul unităţii, ce cuprinde următoarele rubrici: numărul curent, numărul şi data procesului-verbal de predare-primire, natura drogului, cantitatea şi observaţii.

    ART. 31
    (1) În termen de 48 de ore de la data ridicării drogurilor necesare pregătirii sau antrenării câinilor de serviciu, instructorii dresori sau conductorii sunt obligaţi să le introducă în săculeţi de pânză impermeabilă, cu diametrul de 1-3 cm, care se disimulează în diferite obiecte.
    (2) Obiectele în care sunt introduse droguri se păstrează într-un fişet metalic prevăzut cu un compartiment separat din fabricaţie sau constituit dintr-o cutie metalică sudată ori prinsă cu şuruburi în interiorul fişetului.
    (3) Atât fişetul metalic, cât şi cutia metalică sunt prevăzute cu sisteme proprii de închidere şi se sigilează cu sigiliul celui care are în primire drogurile.

    ART. 32
    (1) Conductorii câinilor de serviciu ţin o evidenţă a antrenamentelor efectuate cu câinele din dotare prin intermediul unui registru de antrenament, înregistrat la secretariatul unităţii, ce cuprinde următoarele rubrici: numărul curent, data şi locul antrenamentului, ora începerii/încheierii antrenamentului, perioada folosirii drogurilor (obiectelor), observaţii.
    (2) În registrul de antrenament se menţionează, pentru fiecare antrenament în parte, dacă au fost/nu au fost folosite obiectele în care sunt introduse droguri.
    (3) Evidenţa activităţilor de pregătire a câinilor de către instructorii dresori se ţine în caietul de dresaj al grupei, înregistrat la secretariatul unităţii.

    ART. 33
    Scoaterea din fişet a obiectelor în care sunt introduse droguri, în vederea folosirii acestora la şedinţele de dresaj, pentru pregătire şi exerciţii de antrenament, se efectuează cu aprobarea şefului nemijlocit al instructorului dresor sau al conductorului câinelui de serviciu antidrog, consemnată în documentele prevăzute la art. 32.

    ART. 34
    (1) La expirarea termenului de 3 ani de la data primirii, instructorii dresori şi conductorii predau drogurile lucrătorului prevăzut la art. 27.
    (2) Restituirea drogurilor la camera de corpuri delicte în care se păstrează substanţe aflate sub control naţional se efectuează de către unităţile prevăzute la art. 26 alin. (3) şi (4) în baza unei cereri de reintroducere, cuprinzând cantitatea ce se introduce, precum şi numele persoanei desemnate cu introducerea acestora.

    ART. 35
    Drogurile ce urmează a fi restituite la camera de corpuri delicte în care se păstrează substanţe aflate sub control naţional se cântăresc şi, în vederea atestării naturii acestora, se supun unei constatări tehnico-ştiinţifice în cadrul Laboratorului central de analiză şi profil al drogurilor, urmând să fie ambalate şi sigilate cu sigiliul acestei unităţi.

    ART. 36
    Cererea de reintroducere este avizată de către directorul Direcţiei cazier judiciar, statistică şi evidenţe operative, fiind însoţită de adresa/raportul emisă/emis de Laboratorul central de analiză şi profil al drogurilor prin care se atestă natura şi masa substanţelor.

    ART. 37
    La primirea substanţelor, gestionarul camerei de corpuri delicte în care se păstrează substanţe aflate sub control naţional verifică existenţa fizică a fiecărei poziţii din cererea de reintroducere, sub aspectul descrierii, numerelor sigiliilor aplicate, integrităţii ambalajului, după care emite dovada-tip.

    ART. 38
    În situaţia distrugerii accidentale a anumitor cantităţi de droguri în procesul de pregătire sau de antrenament al câinilor de serviciu antidrog ori cu ocazia manipulării acestora, persoana care le are în gestiune sesizează de îndată şeful ierarhic în vederea declanşării verificărilor necesare stabilirii situaţiei de fapt în care s-a produs distrugerea acestora.

    ART. 39
    (1) Inspectoratul General al Poliţiei Române poate pune la dispoziţia altor instituţii care au în dotare şi folosesc, potrivit legii, câini de serviciu special pregătiţi şi antrenaţi pentru depistarea drogurilor cantităţi de droguri din cele depuse la camera de corpuri delicte în care se păstrează substanţe aflate sub control naţional asupra cărora a fost dispusă măsura confiscării rămasă definitivă.
    (2) Cantităţile ce se pun la dispoziţie, durata de utilizare a drogurilor, precum şi procedura de predare-primire se stabilesc prin protocol de colaborare.

    ART. 40
    Este interzisă utilizarea drogurilor distribuite în condiţiile prezentului capitol în alte scopuri decât pentru pregătirea câinilor de serviciu.


    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016